Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

sudo add-apt-repository multiverse

sudo apt update && sudo apt install steam
преди 10 минути, Nikolai Rosenov написа:

ubuntu-17.10-desktop-amd64

Ако съм те разбрал това май имаш предвид ? 

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 10 минути, Иво Димов написа:

sudo add-apt-repository multiverse

sudo apt update && sudo apt install steam

Добре, а ще мога ли игра свалена от Steam в Windows да я играя и в линукс понеже четох, че за дота 2 уж става, но заради различията във файловите системи май ще трябва да сваля и под линукс.  

Сам си си отговорил .А защо си инсталирал 17.10 дето е хемороид и има живот 9 месеца .........................,трябвало е да сложиш 16.04 ,а догодина като излезе 18.04 нея да сложиш.Нищо щом си нов в Линукс има време да се учиш :)

преди 9 минути, Иво Димов написа:

Сам си си отговорил .А защо си инсталирал 17.10 дето е хемороид и има живот 9 месеца .........................,трябвало е да сложиш 16.04 ,а догодина като излезе 18.04 нея да сложиш.Нищо щом си нов в Линукс има време да се учиш :)

Мислих, че най новото ще е най хубаво, но явно и там трябваше да прочета :D

Не, най-добре беше да инсталира Mint и да не му се налага да добавя каквото и да било, а само с два клика да инсталира Steam от софтуерния мениджър. Нямам никаква идея защо всичко живо се хвърля на Ubuntu, което е всичко друго, но не и юзър френдли - нито работата с него, нито смотания му интерфейс. Иначе в трудния Arch програмите се инсталират също много сложно:

Steam се инсталира по същия начин и не трябва да правиш нищо, за да ги подкараш, което обаче не важи по никакъв начин за поддържаното от Valve Ubuntu. Дори от Steam признават, че в Arch са така организирани библиотеките, че е нещо непостижимо за тях и само могат да си мечтаят.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Най-новото е тестова дистрибуция преди да излезе 18.04 ,която е с 5 годишен съпорт.Иновациите и промените в бъдещата LTS   се тестват в 17.10 ,отстраняват се бъгове и прочие .

Моцо, бате чиляко е нов ще се научи стига да има желание .Видял е 17.10 ,че е последно излязло в листата и се е хвърлил на него :)

преди 10 минути, Mozo написа:

Не, най-добре беше да инсталира Mint и да не му се налага да добавя каквото и да било, а само с два клика да инсталира Steam от софтуерния мениджър. Нямам никаква идея защо всичко живо се хвърля на Ubuntu, което е всичко друго, но не и юзър френдли - нито работата с него, нито смотания му интерфейс. Иначе в трудния Arch програмите се инсталират също много сложно:

Steam се инсталира по същия начин и не трябва да правиш нищо, за да ги подкараш, което обаче не важи по никакъв начин за поддържаното от Valve Ubuntu. Дори от Steam признават, че в Arch са така организирани библиотеките, че е нещо непостижимо за тях и само могат да си мечтаят.

В интерес на истината сега започнах да уча Linux в университета и ми стана интересен. Трябва ми да се науча да работя с терминала в Linux и реших, че най лесния начин ще е да пробвам и да чета сам :)

на 10/29/2017 в 23:35, Barrila написа:

Здравейте, ами да питам една тъпотия, ако е удобно...
Как мога да видя колко ми е бил най-дългият ъптайм откакто съм инсталирал линукса

Uptime в терминала дава само за сегашната сесия и не ме устройва.

С убунту мате съм.

Инсталирай си Htop.

Опа... чел-недочел съм, сори... не ме е интересувало общото време... при мен са 5-6 години :)

Редактирано от IvoB (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Може ли да ми кажете при вас как е? С Firefox 57 при писане, не иска да ми проверява правописа. Ако инсталирам Правописен коректор от тук цък трябва насила и допълнително да работя с десен бутон, да укажа Български. Дълга и широка... Едно време не беше така.

на 29.11.2017 г. в 22:21, svetliof написа:

Може ли да ми кажете при вас как е? С Firefox 57 при писане, не иска да ми проверява правописа.

Инсталирай myspell-bg .

Здравейте съфорумци! На лаптоп Asus x540sa-dm669d инсталирах LM 18.3. всичко работи ОК с изключение на вградения микрофон - не отчита никаква реакция. Вградените камера и колони работят само микрофонът-не! Пробвах с външен микрофон, но пак същото! Някакви идеи как да поправя проблема? Преди Ментата имаше Уин и там микрофона работеше!

Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=PCH
    HDA Intel PCH, ALC256 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=PCH,DEV=0
    Front speakers
surround21:CARD=PCH,DEV=0
    2.1 Surround output to Front and Subwoofer speakers
surround40:CARD=PCH,DEV=0
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=PCH,DEV=0
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=PCH,DEV=0
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=PCH,DEV=0
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=PCH,DEV=0
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
dmix:CARD=PCH,DEV=0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=PCH,DEV=0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=PCH,DEV=0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=PCH,DEV=0
    Hardware device with all software conversions

Ето малко информация, ако е от полза!

преди 4 часа, GermanecaBG написа:

Здравейте съфорумци! На лаптоп Asus x540sa-dm669d инсталирах LM 18.3. всичко работи ОК с изключение на вградения микрофон - не отчита никаква реакция. Вградените камера и колони работят само микрофонът-не! Пробвах с външен микрофон, но пак същото! Някакви идеи как да поправя проблема? Преди Ментата имаше Уин и там микрофона работеше!

По-принцип, интелските драйвери са отворени и добре поддържани за Linux, иначе първото нещо, което бих посъветвал е да се мине на затворените драйвери. Но все пак не пречи да провериш какви proprietary драйвери и microcode за процесорът ти се предлагат. За проблеми със звукът, пръв приятел е alsamixer . Проверява се да няма нещо мютнато. Примерно при мен на всички, дебиан базиран дистрота ми е мютнат звукът на creative-ската карта и така е перманентно през версиите, докато при другите дистрота си работи. Не го ли ънмютна през alsamixer, нищо друго не признава - pulse и т.н.

преди 15 часа, GermanecaBG написа:

и аз пробвах една инсталация на 18.3 но имаше неуредици и си ползвам в момента 18.2

за кво ти е да си бета тестер ?

LinuxMint-18.2 и всичко работещо

sudo sed -i 's/false/true/g' /etc/apt/apt.conf.d/00recommends
sudo sed -i 's/sonya/sylvia/g' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

и се получава LinuxMint-18.3 и всичко работещо (и нещо в повече в автоматично стартиращите, timeshift може да се инсталира и ръчно ако го няма, ако не го обхваща мета-пакетът).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

на 30.11.2017 г. в 23:04, svetliof написа:

Хиляди благодарности ;)Работи от раз на LM 18.3.

Естествено, че ще работи. Това са речниците. Същите се ползват и от Libreoffice/OO и дори от WPS, ако зададеш пътя до речника.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 3 часа, cybercop написа:

Естествено, че ще работи. Това са речниците. Същите се ползват и от Libreoffice/OO и дори от WPS, ако зададеш пътя до речника.

ЕДИТ:

Благодаря. Намерих информация за пакета тук и в настройките на WPS добавих 2-та речника:
/usr/share/myspell/dicts/bg.dic
/usr/share/myspell/dicts/bg_BG.dic
Много съм благодарен за урока, защото преди 2-3 месеца бях писал на WPS дали не възнамеряват да включат български речник и те казаха, че нямат такива планове.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 43 минути, svetliof написа:

ЕДИТ:

Благодаря. Намерих информация за пакета тук и в настройките на WPS добавих 2-та речника:
/usr/share/myspell/dicts/bg.dic
/usr/share/myspell/dicts/bg_BG.dic
Много съм благодарен за урока, защото преди 2-3 месеца бях писал на WPS дали не възнамеряват да включат български речник и те казаха, че нямат такива планове.

В папка myspell има само преки пътища към папка hunspell, където са истинските речници. Целта е да се разпознава от повече приложения.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Имам флашка с Linux Mint 18.1 с програми, нагласен десктоп и т.н. . Ако от тази флашка инсталирам само операционната ли ще се инсталира без програмите и направените промени.

Какъв е начинът да се пренесе всичко при инсталацията или трябва да направя пълно копие на флашката и ако се инсталира само операционната все едно връщам старо копие и така да си спестя инсталиране на програми и всичко ,което съм си нагласил на флашката. Коя програма ще препоръчате за направа на пълно копие на флашката и после връщането на това копие върху направената инсталация. Работил съм с Acronis True Image , но не зная дали е подходяща за този случай.

Редактирано от ac28 (преглед на промените)

преди 8 часа, ac28 написа:

Имам флашка с Linux Mint 18.1 с програми, нагласен десктоп и т.н. . Ако от тази флашка инсталирам само операционната ли ще се инсталира без програмите и направените промени.

Да, без добавените програми и направените промени, ще изглежда и съдържа това, което е било в началото.

За другото - не знам, но труда по правенето на цялата процедура ще е много по-сложен и бавен от инсталация и персонализиране след това.

• 4 седмици по-късно...

user@home-desktop:/var/log$ ls -lS /var/log/
total 29817232
-rw-r----- 1 syslog            adm  19082533532 дек 29 07:42 syslog.1
-rw-r----- 1 syslog            adm  10888962048 дек 29 22:31 syslog
-rw-r----- 1 syslog            adm    559348293 дек 28 00:09 syslog.2.gz
-rw-r--r-- 1 root              root     1561880 дек 27 22:47 dpkg.log
-rw-rw-r-- 1 root              utmp      292584 дек 27 03:20 lastlog
-rw-r----- 1 syslog            adm       131753 дек 29 22:30 auth.log
-rw-r--r-- 1 root              root       59093 окт 18 21:33 bootstrap.log
-rw-r--r-- 1 root              root       36463 дек 27 09:43 alternatives.log
-rw-r--r-- 1 root              root       32064 дек 27 03:20 faillog

Със Убунту 17.10 съм и нещо пълни лога. 

Преди седмица инсталирах някои неща за локален уеб сървър, който деинсталирах след като си свърших работата. cat etc/passwd връща това

mail:x:8:8:mail:/var/mail:/usr/sbin/nologin
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/usr/sbin/nologin
mysql:x:122:129:MySQL Server,,,:/nonexistent:/bin/false

Явно нещо е останало. Проблем ли е ще е да изтрия всичко във /var/log/?

user@user-desktop:/var/log$ sudo du --max-depth=1 /var/log/ | sort -n -r
74421856	/var/log/
135328	/var/log/installer
452	/var/log/apt
20	/var/log/cups
8	/var/log/unattended-upgrades
8	/var/log/mysql
8	/var/log/hp
8	/var/log/dbconfig-common
4	/var/log/speech-dispatcher
4	/var/log/gdm3
4	/var/log/dist-upgrade

Тук нещо ми се губи, на снимката по-долу показва 74ГБ за /var/log/ а реално няма нищо?  

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

Те, това се казва лог.

Аз бих се жертвал и щях да пробвам какво показва filelight (след както не мога да го видя в папката по прост начин).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.