Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Инсталирах ги, рестартирах и всичко е ОК. Засега и проблема с процесора го няма.

Дано е решило и проблема с лога, че ми омръзна всеки ден да го чистя.

Благодаря!

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 8 минути, Ивайло Костов написа:

Инсталирах ги, рестартирах и всичко е ОК. Засега и проблема с процесора го няма.

Дано е решило и проблема с лога, че ми омръзна всеки ден да го чистя.

Благодаря!

Може и да има нещо сбъркано и във версия 4.13 на ядрото. Преди седмица, минах на 4.14 на едната машина и забелязах, че натоварването на ядрата стана много по- равномерно.  Може и да е внушение, защото от години съм свикнал да ползвам ядра с четни номера и тези с краткосрочна поддръжка ги приемам с подозрение, като нещо чуждо.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 17 минути, cybercop написа:

Може и да има нещо сбъркано и във версия 4.13 на ядрото. Преди седмица, минах на 4.14 на едната машина и забелязах, че натоварването на ядрата стана много по- равномерно.  Може и да е внушение, защото от години съм свикнал да ползвам ядра с четни номера и тези с краткосрочна поддръжка ги приемам с подозрение.

А дано. Друго ми прави впечатление по-принцип - Убунтуто ползва много по-малко  RAM от Windows-a.

Никак не съм фен на пестенето на налични ресурси, дали има някакви ограничения който да могат да бъдат премахнати? Или толкоз му е нужно, толкоз си ползва?

преди 5 минути, Ивайло Костов написа:

Или толкоз му е нужно, толкоз си ползва?

По принцип е точно така. Но, нуждите се определят от стартираните процеси/приложения. Аз съм коментирам много пъти, че инсталирам само това, което ми е необходимо.

преди 1 час, whitepixel написа:

Сега се загледах в проблема ти и го свързах с по-предишните постнати от теб логове.
Ами ACPI ти е проблемът и абсолютно същото е регистрирано като проява на Skylake при Ubuntu/Debian преди.

Ако проблемът продължи виж това за възможни решения:
https://superuser.com/questions/1117992/acpi-exception-ae-not-found-while-evaluating-gpe-method-floods-syslog

Да, и аз ги навързах, попадал съм и на тоя линк. 

sky@sky-desktop:~$ sudo echo "disable" > /sys/firmware/acpi/interrupts/gpe6F
bash: /sys/firmware/acpi/interrupts/gpe6F: Permission denied

но това ме спря, сега ще потърся решение и дано всички проблеми изчезнат.

преди 3 минути, whitepixel написа:

Със 'sudo' няма да стане, трябва да си получил предварително root достъп, и тогава изпълни същото без 'sudo'

sudo -s и после echo "disable" > /sys/firmware/acpi/interrupts/gpe6F и май се получи. 

Но защо е още активен тоя бъг? 

Reported: 2015-10-05 01:10 UTC by Ben Kero   

Или аз пропускам нещо? 

Здравейте имам следния проблем искам да подкарам steam но при стартиране ми изписва това в конзолата и не мога да разбера какво да правя.

Снимка на 2018-01-08 21-40-12.png

Това на кое дистро е (Mint?)? Кой драйвер за видеото на AMD се ползва - radeon, или amdgpu? Прилича на amdgpu, но щом ще се полва steam, най добре пробвай да качиш полузатвореният amdgpu-pro. Като пуснеш glxgears в терминалът, пак ли дава същата грешка, или си върви? Провери дали ги има тези файлове в /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/ (/usr/lib/dri/ за някои дистрота). Ако всичко по системата е наред, най вероятно проблемът е подобен на този - libGL error unable to load driver in Ubuntu 16.04 while running Matlab R2013b, но не знам за steam кое трябва да се преименува, или релинкне.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Ето снимки на терминала и папка usr. Като пусна glxgears си върви съвсем нормално. :(

Снимка на 2018-01-08 22-46-08.png

Снимка на 2018-01-08 22-41-52.png

ПП използвам минт 18.3

Редактирано от Стойко Цонев (преглед на промените)

Значи проблемът е като описания на линка, с matlab и вградените библиотеки се трошат, а те не трябва и да се използват изобщо. Това да не е 32bit дистро? Наскоро подкарах steam без никакви проблеми под Manjaro с amdgpu, но следвах съвет да не пускам вграденият в дистрото steam, а да инсталирам пълният пакет от хранилищата и след това да го стартирам. Най добре започни първо с това. Иначе проблемът прилича на този - [SOLVED] Steam unable to load driver: r600_dri.so, макар и да е стар.

Пробвай първо да инсталираш/преинсталираш steam през пакетният менажер (synaptic). После го пусни от стартера в application и би трябвало да се ъпдейтне и да зареди след това. Ако не тръгра така, пусни пак през терминала за да видиш дали е същата грешка.

А обясненията са да изтриеш/преименуваш проблемната, вградена библиотека в създадената в домашната директория папка на steam. Но най добре тази папка, ако я има, да я изтриеш преди да преинсталираш програмата. Трябва да е нещо такова:

mv /home/потребител/.local/share/Steam/mint/steam-runtime/i386/lib/i386-linux-gnu/libgcc_s.so.1 /home/потребител/.local/share/Steam/mint/steam-runtime/i386/lib/i386-linux-gnu/libgcc_s.so.1.old

Но не съм сигурен, че на новите версии пътят е същия, файла е този и изобщо я има тази директория. Може да провериш с:

whereis libgcc_s.so.1

дали има нещо свързано със steam в домашната папка, но пак казвам, че не съм сигурен дали това е проблемният файл в случая.

Никаква промяна а отговора от терминала е 

libgcc_s.so:

Както и да е ще се мъча с джама а ако излезе нещо добре дошло. Благодаря все пак за отделеното време.

Редактирано от Стойко Цонев (преглед на промените)

Здравейте. Новата година ми донесе нов лаптоп. Още не съм го разглеждал (HP Probook). Мисля да си го използвам, както сегашният ми: дуалбуут Уиндоус (8.1) и Линукс, само че вместо любимото Xubuntu, мисля да му метна КДЕ Неон. Но човекът, който ми го дари и който е доста по на "ти" с технологиите от мен, ме съветва да не го правя - да "унибутвам". Чел съм мнения по темата, но не нещо... Та, вашето мнение, какво е? Отразява ли се на производителността на машината, да речем. Досега съм дуалбутвал на келяви машини и представянето някак си не ми е правило впечатление. Сега съм с ок машинка и също не наблюдавам нещо затормозяващо...

Нищо му няма на лаптопа, ако е с две операционни системи. Те не работят заедно, и не си пречат. Е, освен ако не ползват общ дял за данни. Но и тогава не е задължително да има проблеми, ако човекът зад клавиатурата е в час с нещата.

ПП. "унибутвам", "дуалбутвал"  :vomit:

Моят съвет е UEFI+GPT диск. Ако е MBR пак става разбира се, но е малко рисково (и играчка, ако има няколко дяла за Win).

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

Здравейте. Новата година ми донесе нов лаптоп. Още не съм го разглеждал (HP Probook). Мисля да си го използвам, както сегашният ми: дуалбуут Уиндоус (8.1) и Линукс, само че вместо любимото Xubuntu, мисля да му метна КДЕ Неон. Но човекът, който ми го дари и който е доста по на "ти" с технологиите от мен, ме съветва да не го правя - да "унибутвам". Чел съм мнения по темата, но не нещо... Та, вашето мнение, какво е? Отразява ли се на производителността на машината, да речем. Досега съм дуалбутвал на келяви машини и представянето някак си не ми е правило впечатление. Сега съм с ок машинка и също не наблюдавам нещо затормозяващо...

Тоя твой човек е толкова на ти с технологиите, колкото и баба Гуна от Чепръчене ;) Защо не попита тоа титан на технологичната мисъл какви са проблемите и каква е причината да не се препоръчва? Ако можеш го попитай и сподели тук, за да се посмеем заедно.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Благодаря за отговорите. Зачудих се, понеже години дуалбутвам и не съм имал грижа, освен веднъж, когато пренесох инфо от ext4 директно на NTFS и ми се беше сринала НТФС таблицата. После прочетох за тоя сценарий да си направя FAT дял за това, ако искам...

Има ли шанс за тоя мъртво роден лаптоп? 

Имам само тая снимка и че бил чисто нов :D В момента е с WIN 10 но според мен няма шанс със него.

Лагвал и бил супер бавен. Какво евтнуално по-леко ще препоръчате? Предполагам гледат филми и ровят във фейсбук главно. 

Screenshot from 2018-01-09 18-53-18.png

Привет. Как стои въпроса с поддръжката на NVIDIA видео картите при убунту 16.04 ?
Или по точно NVIDIA GeForce 940M :)

Задължително на SSD? Ами ако не е?

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

преди 2 часа, Orlinzer написа:

Привет. Как стои въпроса с поддръжката на NVIDIA видео картите при убунту 16.04 ?
Или по точно NVIDIA GeForce 940M :)

Перфектно!

Аз самият съм със 840M,  които са почти еднакви

http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/128737/en-us

Цитат

SUPPORTED PRODUCTS

Цитат

GeForce 900M Series (Notebooks):

GeForce GTX 980, GeForce GTX 980M, GeForce GTX 970M, GeForce GTX 965M, GeForce GTX 960M, GeForce GTX 950M, GeForce 945M, GeForce 940MX, GeForce 930MX, GeForce 920MX, GeForce 940M, GeForce 930M, GeForce 920M, GeForce 910M

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

Тоя Атомски процесор ако е мощен аз съм египетски фараон :)

По бързо не означава по мощно . Лаптопа си ти е същия само дето малко по бързичко отваряш папките. Когато  нещата опрат до изчисления си е същия стар лаптоп  както си е бил и преди. На Трабант като му сложиш  карбоново купе   си е пак Трабант .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

А не не, техновиаграта е Линукс, не SSD. Иначе MIPSовете на са мръднали на йота.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.