Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 32 минути, бат'начо написа:

Засечи след колко време ще имаш пак същия проблем, защото ще го имаш. И не зависи от нивата.

Май скоро стават 2 години, откакто е инсталирана и не беше се случвал.

преди 1 час, Profruit написа:

sudo fsck.ext4 -f /dev/sda5

Тази команда свърши работата.
И тръгнаха едни редове с отчети
и много пъти натиснах Enter на въпроса fix<y>?
Докато се стигне до фразата с главни букви :
FILE SYSTEM WAS MODIFIED
рестарт
и Минт 18 вече работи от харддиска

Благодаря на всички !

Редактирано от Недко (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

За да не натискаш ентър e2fsck -fp /dev/sdX?

А ако не ти беше ext4 fs-a или не бе 5я партишън линукса?

Или колегата има кристална топка.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Както казах, Калдата и Тапатолк са несъвместими неща.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

на 1/27/2018 в 20:53, бат'начо написа:

Засечи след колко време ще имаш пак същия проблем, защото ще го имаш. И не зависи от нивата.

Отговорих ти, че за 2 години от инсталацията не съм имал този проблем, но намерих едни снимки от екрана на лаптопа ми от 16 юни 2017 г.
със същия проблем. Даже и въпрос съм задал на 17.06.2017 във форума и на 18.06 вече сме го решили по същия начин и съм забравил.
https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/?page=158&tab=comments#comment-366889
Да бях написал в търсачката : "BusyBox" ... и да не Ви занимавам

Ако с изследователска цел ти трябва тази информация - това е интервалът досега.

на 1/27/2018 в 21:54, Topper написа:

За да не натискаш ентър e2fsck -fp /dev/sdX?

А ако не ти беше ext4 fs-a или не бе 5я партишън линукса?

Или колегата има кристална топка.

Дал съм линкове към снимки на екрана ми, качени в Imgur.com
Там се виждат някои детайли като  ext4 и sda5 

Вероятно изпреварване на събитията е добре. Т.е. на 2 месеца.

https://mintguide.org/system/283-how-to-check-and-fix-the-disk-for-errors-and-bad-sectors-in-linux-mint.html

sudo touch /forcefsck && sudo reboot

Remember: if bad sectors began to appear, it's time to change the hard drive.

(Или поне - даване на почивка на компа и малко охлаждане).

преди 18 часа, Недко написа:

Отговорих ти, че за 2 години от инсталацията не съм имал този проблем, но намерих едни снимки от екрана на лаптопа ми от 16 юни 2017 г.
със същия проблем. Даже и въпрос съм задал на 17.06.2017 във форума и на 18.06 вече сме го решили по същия начин и съм забравил.
https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/?page=158&tab=comments#comment-366889
Да бях написал в търсачката : "BusyBox" ... и да не Ви занимавам

Ако с изследователска цел ти трябва тази информация - това е интервалът досега.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 2 часа, бат'начо написа:

Изтрито.

Питам Гугъл на български, да ми покаже как се чистят сесии на Линукс Минт 18 xfce, 
изобщо да ми намери що е сесия (в Линукс Минт 18 xfce, не в браузър)
и къде е кеша (или ... таблото му),
но засега не откривам точно тази информация, толкова конкретизирана.
Ще търся на първо време или на английски,
или включително и в други среди, не само в xfce

P.S. Прочетох изтритите редакции ....

току-що, Недко написа:

Питам Гугъл на български, да ми покаже как се чистят сесии на Линукс Минт 18 xfce, 
изобщо да ми намери що е сесия (в Линукс Минт 18 xfce, не в браузър)
и къде е кеша (или ... таблото му),
но засега не откривам точно тази информация, толкова конкретизирана.
Ще търся на първо време или на английски,
или включително и в други среди, не само в xfce

5a7073c097d08__2018-01-30_13-32-21.png.f7997598dd9512584bf5efe8a0c6e9c8.png

Не, проблема е другаде. Докато съм ползвал Ментата навремето под ГНОМ-2 , съм имал същия проблем. И така се научих да ползвам  и харесвам friendly-recovery пакета. Възможно е да е било от хард-диска, въпреки че той беше "млад" тогава, файловата система пък беше "стара" ... Трябва някакво натрупване на случайни фактори по едно и също време, за да се постигне. Е, ти и аз сме "гросмайстори" в това. Другите казват, че работи безпроблемно. Сега си само ти, аз не я ползвам.

Да си продължа мисълта към критиката за lupin-а, оставането му след инсталиране - та тогава гледах във форума на Ментата, че някой свързваше това забиване със този/тези пакети (не съм се интересувал дали е от това, след като намерих работещо за мен решение), а някой от разработчиците/или-вътре-в-нещата му обясняваше (по спомен), че това помага на wine и разни други неща ако се ползват. Не казвам, че е от него, но аз лично не виждам и полза от него. wubi е отживелица и реалната полза е за такъв начин на ползване. А такова ползване няма.

Та мисълта ми е, ако не ползваш компютър с модерен биос, не ползваш wine - може да изпълниш

sudo apt-get purge lupin*

и да стискаме палци, че това ще помогне.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Айде още един вариант

sudo apt full-upgrade

който е по-пълен от третия ти вариант. Ако инсталираш и synaptic, ще имаш и още един вариант.

От показаните - само с първия ще имаш като моя вариант.

С втория - след седмица (или както го настроиш).

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

Kомандата, всъщност изпълнява sudo apt-get dist-upgrade.

Synaptic по подразбиране изпълнява пълно надграждане (apt-get dist-upgrade).

преди 4 минути, бат'начо написа:

И ако мястото е много кът, след обновяване

sudo apt clean

я направо

man apt

man apt-get

sudo apt  update

sudo apt --purge autoremove

sudo apt autoclean

sudo apt clean

преди 11 часа, бат'начо написа:

sudo apt purge --autoremove

или

sudo apt-get --purge autoremove

По принцип, двете тирета се слагат пред опцията, а не пред командата. Допуска се опцията да се премести и след командата, но, заедно с тиретата. Командата apt autoremove е apt-get autoremove. APTе производен инструмент и работи чрез вече налични. В случая, той трансформира едната команда в другата. Предимството е, че подобно на apt update, той може да трансформира една команда в две, изпълнявани от различни инструменти - apt-get и apt-cache.

преди 4 часа, бат'начо написа:

В случая

sudo apt --purge autoremove 

ще работи понякога, докато

sudo apt purge --autoremove

винаги. Е, поне докато не решат да "ремонтират" още apt .

Досега не ми се е случвало да не работи. Колкото до APT, като вторичен инструмент,  могат да му зададат цял списък с команди, включително потенциално грешно изписани, които да пренесе в правилната команда за истинския инструмент, извършващ операция. В случая е APT-GET.

rf.thumb.jpg.9c65010bdcd2012fc81c08f40f54f010.jpg

От няколко дни ми излизат по този начин нотификациите от хром а не дефолтните му. 

Идея как да превключва обратно към тези от хром? 

basic_notification.png

преди 8 минути, rexmen написа:

Четох че за по-голяма сигурност на десктопа трябва да се инсталира някаква базова сесия на XFCE.Как да я инсталирам?

Пакета се нарича xfce4. Инсталирай го, както искаш. В Debian базираните дистрибуции, може и с командата :

sudo apt-get update

sudo apt-get install xfce4

Идеята на това е, че потребителят ще инсталира и маха често пакети/програми и по погрешка с махането на някой пакет, съдържащ ключова зависимост и последвало общо почистване, ще остане "по без гащи в стойка Ге".

2018-02-17-100903_1280x1024_scrot.thumb.png.b64521ecd01c71c5c1f09798edbeb504.pngКъде в настройката на gtk-3 тема трябва да барна, за да не ми се скрива страничната лента за скрол? И ако изтрия предварителната настройка - дали ще има ефект? Понеже "GTK_OVERLAY_SCROLLING=0" не действа с всички теми. "/gtk-3.0/gtk-widgets.css" - от там ли трябва да е?

Да, там. Само трябва да "измисля" какви трябва да са настройките.

П.С. Простото и ненатоварващо решение за мен - преименувам папката gtk-3.0 в темата и си ползвам нехармониращата, но пък доказана adwaita, нали това и е предназначението.

Ако ще ползваш parole - да. Така ти се инсталира и флаш-плеър. Ако не го искаш, предполагам, все ще измислиш начин как да не ти се инсталира. xubuntu-restricted-extras е мета-пакет (обхваща други пакети, без реално той да върши тяхната работа) - виж какво ще ти инсталира и инсталирай отделно само пакетите, които искаш.

Опа, пропуснах - инсталира и M$ шрифтове и unrar.

преди 1 час, бат'начо написа:

Ако ще ползваш parole - да.

Parole се инсталира с good декодерите, които покриват 90% от съдържанието. Ако инсталираш и gstreamer1.0-bad, покриваш почти всички използвани видео формати.

преди 13 минути, rexmen написа:

Ок,значи не ми трябва.Благодаря.

Ако ти потрябват шрифтове на MS, пиши за да ти ги пратя на лични. Не става за свободно публикуване. Имам доста добър комплект, включително с повечето от шрифтовете на MS в него.

За Ubuntu server ми трябва лесен начин за бан по IP.

Това ще се прави от силно неквалифициран човек и затова търся нещо просто - примерно един файл и вътре да добавя всяко IP на нов ред.

Всички методи през конзола отпадат - силите и знанията им стигат до това да се кънектнат през FTP.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.