Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 10 минути, Мальчик Бананан написа:

Хора, помагайте, окипазих си инсталацията. КДЕ НЕОН, версия на кде-то 5.12.4. Упдейт, ъпгрейд, реших и щото бях станал преди две минути sudo-apt autoremove и на рестарт черен екран - файловата система е само за четене. Пробвах едно-две неща от нета, не стана.

Освен черен екран, има един малък курсор дето мига. Иначе, съобщението за "файлова система само за четене" ми го изписа докато се опитах да ъпдейтна в repair режим.

Най- лесният начин според мен е преиндталация за половин час.

Защо се занимавате с неизвестни дистрибуции, а не си инсталирате Минт?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 минути, kalansuv написа:

Най- лестният начин според мен е преиндталация за половин час.

Защо се занимавате с неизвестни дистрибуции, а не си инсталирате Минт?

Дистрото си е желязно, аз съм гламав. Благодаря ти за опита за отговор, но ще изчакам някой, който може да ми даде по-адекватен съвет.

Все го казвам - като е във възстановяващ режим, пуснете мрежата първо, за да се монтира описаното във /etc/fstab. И после останалото по менюто...

преди 5 минути, Мальчик Бананан написа:

Дистрото си е желязно, аз съм гламав. Благодаря ти за опита за отговор, но ще изчакам някой, който може да ми даде по-адекватен съвет.

Мога да ти кажа, защо файловата система е само за четене, но не знам, какво си премахвал. Инсталаторите, стандартно конфигурират fstab с опция за ext4 при грешка и демонтиране, дяла да е само за четене (RO), за да не се повредят или изгубят данни.

Как да го направя да не е read-only?

преди 4 минути, бат'начо написа:

Все го казвам - като е във възстановяващ режим, пуснете мрежата първо, за да се монтира описаното във /etc/fstab. И после останалото по менюто...

Как да пусна мрежата във възстановяващ режим? Сори за лаишкия въпрос, ама...

преди 27 минути, Мальчик Бананан написа:

Хора, помагайте, окипазих си инсталацията. КДЕ НЕОН, версия на кде-то 5.12.4. Упдейт, ъпгрейд, реших и щото бях станал преди две минути sudo-apt autoremove и на рестарт черен екран - файловата система е само за четене. Пробвах едно-две неща от нета, не стана.

Добре де - нали си е Ubuntu?

Въпреки, че си ъпгрейтнал (ъпдейтите ... майната им) - на машината трябва да имаш И предишната версия. Когато стартираш - не ти ли дава избор на по-стара версия?

току-що, Мальчик Бананан написа:

Имаш предвид в менюто за възстановяване? Да, дава (с по-старо ядро). Да пробвам това?

И ко са моткаш досега???   :cantbelieve:

преди 4 минути, jhoro написа:

И ко са моткаш досега???   :cantbelieve:

Не, не става. Четох да un-маунтна системата, после да я маунтна пак. Нещо не се оправих. Стигнах до листването на дисковете и след това нещо не ми се получи...

преди 1 минута, Мальчик Бананан написа:

Не, не става. Четох да un-маунтна системата, после да я маунтна пак. Нещо не се оправих. Стигнах до листването на дисковете и след това нещо не ми се получи...

Има ли начин да провериш дали не си запълнил кореновият дял? Дали не си с тестова версия?

Някой от Вас ползва ли Bleach Bit - за почиствене на Линукс?

преди 47 минути, Мальчик Бананан написа:

Пробвай да сканираш с fsck за грешки. Иначе на мигащият курсур, предполагам знаеш - ctrl+alt+f2 и се логваш. После с df -h проверяваш кое, къде е монтирано и  sudo umount на системният "/" дял. После sudo mount -o remount,rw за да се монтира нормално. Ако fsck не оправя нещата, може да пробваш и на сила - mount -o force remount,rw. Иначе калансув без да иска е дал и полезен съвет - може да е запълнен дяла, може и да са куп други неща.

П/С. Нищо не стана - mount/remount - все същото. Изпълнява си се командата, рестарт - пак същото. Преинсталация определено не ми е опция. Ще трябва няколко дена да съм в Уин, пфффф. По-късно ще продължа да пробвам.

В един от опитите ми изписа Partition 4 does not start on physical sector boundary.

А как се свързвам с мрежата в средата на възстановителен режим? Като посоча "Включи мрежата" ми изписва whoopsie нещо си...

Целта е да си направиш проверка на диска, на mount-нат root не можеш.

Казано на прост език - никоя ОС не дава да и бараш нещата както ти искаш. Но когато имаш имаш няколко инсталирани на машината - влизайки през едната, можеш да правиш каквото искаш с файловете на другата. За активната ос това са само файлове.
А life-cd - защото става най-бързо и лесно. Може да е и... life-usb.
В секция "Перверзии" - преди време си бях направил пълна инсталация на флашка, но не ми стигна мястото за суап. И работеше леко дървено.
Преинсталация определено не ми е опция. Ще трябва няколко дена да съм в Уин, пфффф. По-късно ще продължа да пробвам.

Това... не го разбрах?
Какво общо има Уин-а с прецакания Линукс?
Нали са на отделни дялове/дивайси?
току-що, jhoro написа:

Това... не го разбрах?
Какво общо има Уин-а с прецакания Линукс?
Нали са на отделни дялове/дивайси?

Понеже Уина го използвам от дъжд на вятър и трябва си го пригодя да ми е удобно за ежедневна употреба.

Между другото, може би няма значение, но предната вечер имаше два токови удари, като при първия захранващия кабел беше бучнат в лаптопа (от който пиша и сега). Но пък стартира нормално Неон-а.

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

Понеже Уина го използвам от дъжд на вятър и трябва си го пригодя да ми е удобно за ежедневна употреба.

Не те знам как си го направил, но нормално - при стартиране първо те пита „Ко ши прайм ся? Уин или Линукс?“

Ако избереш Уин - си стартира нормално, ако избереш Линукс - пак пита „Нормален старт или другите опции.“
Вчера, покрай тоя въпрос, си изрових едно Kubuntu 14.04 - не бях го пускал от поне 2 години. Ми... стартира си.
Има и Уин 7. И него мога да пусна лесно, ама не ми се занимава, пък и идва тежичък.

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

Между другото, може би няма значение, но предната вечер имаше два токови удари, като при първия захранващия кабел беше бучнат в лаптопа (от който пиша и сега). Но пък стартира нормално Неон-а.

Споко. От контакта нататък, първо имаш адаптер, после - захранващия (и зареждащ блок) и самата батерия, и чак тогава е самия лаптоп. Вероятността, да мине пренапрежение до лаптопа, без да повреди предишните неща, е минимална!

При десктоп машините е друго. Там мрежовото напрежение, директно се подава на захранването и при „токов удар“ (пренапрежение) същия или се ошашавва, или направо изпушва.

Виж - ако ти „дойде“ нещо по LAN ... е много неприятно.

С безжичен нет съм. Иначе направих юесби, направи проверка. Май не изплю грешки. Само това в червено виждам: Partition 4 does not start on physical sector boundary

А също и на единия ми дял (въпросният четвърти точно май) нещо пише като W95 Extended, ма какво е това W95 - под "файлова система". Почвам да се предавам. А инсталацията ми е от миналото лято и не ми се наглася всичко пак...

Гледах във fstab и там където има някакви инструкции за старт и ro (read only). Имаше срещу този ред 0 и след това 1. Чудех се дали да не го променя от 1 на 0?

преди 16 часа, kalansuv написа:

Има ли начин да провериш дали не си запълнил кореновият дял? Дали не си с тестова версия?

Някой от Вас ползва ли Bleach Bit - за почиствене на Линукс?

Ползвам Bleachbit. Също и ucaresystem 

преди 48 минути, Мальчик Бананан написа:

С безжичен нет съм. Иначе направих юесби, направи проверка. Май не изплю грешки. Само това в червено виждам: Partition 4 does not start on physical sector boundary

А също и на единия ми дял (въпросният четвърти точно май) нещо пише като W95 Extended, ма какво е това W95 - под "файлова система". Почвам да се предавам. А инсталацията ми е от миналото лято и не ми се наглася всичко пак...

Гледах във fstab и там където има някакви инструкции за старт и ro (read only). Имаше срещу този ред 0 и след това 1. Чудех се дали да не го променя от 1 на 0?

Аз съм направил всичко на "0". Цифрите в последната колонка са реда за проверка при стартиране. На мен не ми трябва никаква проверка, защото никога не ми е вършило, каквато и да е било работа. 

UUID=4b155a9a-3fcc-420f-a7d9-c10c87cd2135 /                    ext4    defaults      0       0
UUID=7a9acc1e-14da-4256-83ce-019c416f04a3 none            swap    sw              0       0

преди 17 минути, Мальчик Бананан написа:

Само това в червено виждам: Partition 4 does not start on physical sector boundary

Без да знам какъв диск използваш, ще предположа, че:

• е с разширения формат, 4096 байта на физически сектор вместо 512 байта /сектор;
  • поради осигуреното "наследствено" емулиране на 512 байта/сектор, ти виждаш размер на логическия сектор 512;
  • това предупреждение получаваш, защото съответния дял (Partition 4) започва от логически сектор с адрес = число, което не може да се дели на 4096. Тоест - когато си задавал размерите (и началата) на партишъните - не си се съобразил с размерите на физическите сектори. 

Теоретически, това може да намали скоростите на четене и запис, но ако си доволен от досегашната работа - не е нужно да правиш нищо!

преди 26 минути, Мальчик Бананан написа:

А също и на единия ми дял (въпросният четвърти точно май) нещо пише като W95 Extended, ма какво е това W95 - под "файлова система".

Вероятно таблицата ти на дяловете изглежда така

Цитат

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *          63   204796619   102398278+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4       204796681   488375999   141789659+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5       204796683   337911209    66557263+  83  Linux
/dev/sda6       337911273   488375999    75232363+   7  HPFS/NTFS/exFAT

Отговора е прост. Таблицата с дялове на DOS има място само за 4 записа, така че за да имаш повече от 4 дяла, трябва да се определи един от четирите като разширен (Extended), а този дял може да бъде разделен на толкова логически дялове, колкото искаш. Логическите дялове се номерират, започвайки с 5.

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=1edf26d2-efef-477d-a921-1f446d91d393 /               ext4    errors=continue 0       0
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=dcac45b6-98af-4fb0-a659-fc600a1f2c14 none            swap    sw              0       0

Аз го окипазих вече.

преди 5 часа, whitepixel написа:

Къде във fstab имаш ro mount на пaртишън за hdd? Това не е нормално. Цопъ & пасте на fstab да видим?

errors=remount-ro

Стандартна опция, задавана за дяла с кореновата файлова система, когато е форматиран в ext4. Не просто "Само за четене", а е посочено, кога да бъде приведен в това състояние за да не се получат загуба или повреждане на данни.

Ами, аз не знам дали не окипазих нещо още повече. Така става като чете човек разни сайтове и прави неща де не знае. Накрая ще се окаже, че ще послушам съвета на calansuv. Whitepixel, сега имам малко неща за вършене. После ще пиша за проверката на интегритета.

преди 20 часа, whitepixel написа:

Съветвам те да не променяш fs_passno от 1 на 0 за root партишъна в fstab, тъпо е да откажеш възможността за автоматични периодични проверки на партишъна си, освен ако изрично не ги правиш ти ръчно също на периодична база.

Не е тъпо. Даже е добре. Проверката отнема много време и инструмента, fsck, който се ползва все още, не е достатъчно добър. Може би е бил отлично попадение навремето, но вече не.

По принцип, драйвъра на файловата система може сам да си открие и поправи мнозинството от грешки. Плюс това, нито fsck, нито драйвъра на EXT може да поправи някакви по-сериозни грешки по файловата система. Просто защото ext4 не поддържа такава възможност. Най-многото, което може да се случи е да възстанови файловите таблици и да ги остави във валидно състояние. Но ако има повреда вътре във файла и двата инструмента няма как да се усетят.

Правете както казва Cybercop, errors=remount-ro.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.