Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Да си купи стар лаптоп и за още толкова пари да си купи и SSD, за да браузва? Вместо да си ползва Линукс и да си свирка?

Don't get it...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 часа, whitepixel написа:

Сравнения с коли. Добре. И аз тогава.
На Ламбургини като му сложиш купе от УАЗка, остава ли си ламбургини?
..............

Не му слагаш купе от УАЗ-ка а  му слагаш  карбоново купе и пада теглото и от там имаш  по- бързо ускорение  на база съотношение тегло-конски сили. Преди трансфера ти е бил 50-80  сега е 200-300   и от там ти  идва и разликата а не щото рамта или процесора са ти станали по- бързи или мощни !!! Тоест ако до вчера си пълнил една кофа със маркуч от ситема а днес я пълниш със градински маркуч ще икономисаш време за  нейното напълване а няма да смениш обема на кофата. Процесора в случая е 1.1  и  няма как да стане 1.6  за да е по  бързо . Схващаш ли за какво пиша ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 23 часа, whitepixel написа:

Чшшш, ало, къф е тоя мощен лаптоп?
3 пъти по-мощно CPU от моето, двойно повече ядра и 2 пъти повече RAM!
Щом на моя стар лаптоп с древен процесор U7300 върви безпроблемно последен Линукс 64bit Leap 42.3 Xfce за целите на Интернет брауз, текстоообработка и филми, то не виждам никакви основания да се притесняваш, че мощният ти процесор не ставал и бил мъртворден.
Става и още как, единственото условие да ти работи всичко гладко е  Линуксът да е инсталиран задължително на SSD !!
И не ти е необходимо да правиш каквито и било компромиси с олекотени/ощавени Линукси - слагай най-последното дистро по твой избор.

:) Чини ми се, че нещо данните ти са объркани. 

на 1/9/2018 в 19:00, Ивайло Костов написа:

Има ли шанс за тоя мъртво роден лаптоп? 

Имам само тая снимка и че бил чисто нов :D В момента е с WIN 10 но според мен няма шанс със него.

Лагвал и бил супер бавен. Какво евтнуално по-леко ще препоръчате? Предполагам гледат филми и ровят във фейсбук главно. 

Screenshot from 2018-01-09 18-53-18.png

:) чини ми се, че нещо данните ти са объркани. Не може на такъв мижав процесор - 1,1 гх да се лашне 8 гб рам. Той просто ще клекне. Да ни би харда да ти е 8 гб?

16.04 или четеш логовете. Другия вариант се доверяваш на сляпо каквото ти кажат, без да мислиш, и пак стигаш до тук.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

преди 56 минути, Topper написа:

16.04 или четеш логовете. Другия вариант се доверяваш на сляпо каквото ти кажат, без да мислиш, и пак стигаш до тук.

sudo rm -rf /var/log/

и всичко е ОК. Проблема го знам, знам и решението но ако си стигне до там да аз да кърпя ОС по-добре да се търси друга.

Само си мрънкам, в търсене на нещо не убунту/дебиан базирано ползващо гноме съм отново.

Интересно решение. А вътре какво пише или кой го интересува? Lsot а-у....
Уиндоус е за теб момче, format c: /s всеки пон'делник [emoji854]
Debian 9 Cinnamon ?

преди 23 минути, бат'начо написа:

Какво значение има системата, графичната среда и каква ОС ще е, след като сървърът на нея е направен да я спъва?

Не разбрах, искаш да кажеш, че тоя бъг за който писах по-назад евентуално ще го има на всяко дистро?

А аз не разбрах, в края на крайщата, какъв е "бъга" ?

"Бъга" е - неправилна настройка на някъкъв сървър, дето по неясна причина прави на всяка ОС, която ползва. Предполагам, че иска да е с ГНОМ заради gnome-nettool, с който е свикнал.

Но щом "бяга" от лога - няма никакво значение, трябва да ходи на врачка.

И ако се правя на такава - "пинг-понгва" до безкрай или ползва "уреди" от специализирани дистра, но не ги спира.

Естествено, приемаме, че биоса е с опималните настройки, "бакиите" вътре и те, Уйна е на "6".

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 6 часа, бат'начо написа:

"Бъга" е - неправилна настройка на някъкъв сървър, дето по неясна причина прави на всяка ОС, която ползва. Предполагам, че иска да е с ГНОМ заради gnome-nettool, с който е свикнал.

Но щом "бяга" от лога - няма никакво значение, трябва да ходи на врачка.

И ако се правя на такава - "пинг-понгва" до безкрай или ползва "уреди" от специализирани дистра, но не ги спира.

Естествено, приемаме, че биоса е с опималните настройки, "бакиите" вътре и те, Уйна е на "6".

Бъркаш ме с някой друг.

Инак това е бъга

Ти май наистина не разбираш.
Логовете се пълнят от съобщения, голяма част от тях най-вероятно заради някакъв проблем. За 4и път казвам - или прочети, или смени ОС.
Иначе прилича на "разболял съм се от температурата и ще си изхвърля термометъра, че да ми спадне". Температурата е признак, както и пълненето на логовете.
Качи един syslog най-накрая в pastebin че става досадно.

преди 2 часа, бат'начо написа:

Напротив, виж следващия пост.

Но както писах не е моя работа да кърпя ОС със разни скриптове.

Единствено остава да опитам да ъпдейтна биоса без да убия компа  :/ 

PS - това е временно решение, след рестарт се губи настройката.

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

Естествено, ако нещо работи (и върши работа), няма да го правим да работи постоянно, няма логика.

Това не го прави в никакъв случай.

gksu leafpad /etc/default/grub

GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_mask_gpe=0x6f"

sudo update-grub

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Здравейте, бих искал да попитам как под Linux Mint мога да си преименувам партишъните, така че да ги разпознавам? Като вариант ми се върти да имат имена като Download и Documents, или числа като 700GB ; 300GB? Това при нова преинсталация ли може да стане, или след нея?
Благодаря

Здравейте, след преинсталацията заради новия ми SSD диск, като влезна във външният ми хард (архива) всички папки са ми заключени ;( Ако го отворя като Администратор, влизам в тях, но като си ги копирам на HDD, те отново са с катенарче. Моля кажете как да се оправя? Благодаря.

$ sudo chown -R user /rootfolder

А ти какво точно написа ? Аз дадох пример как се ползва командата за смяна на собственика (user трябва да е твоят user ID)

А не може ли по някъкъв начин когато си графичен администратор, да зададеш права на твоя потребител , а не само за root (обикновенно това става с десен бутон на свойства и т.н, и т.н.).

@Topper , добавяй и "превод". То и мойто е май подобно.

Май нищо не разбрах.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.