Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 33 минути, p4p написа:

Привет!

Не е Arch, a Fedora Xfce:

Благодаря за отговора, но не става. Може да липсва някой пакет или командата от менюто да не води до никъде, Повече ме интересува къде да търся командите от контекстното меню?

Снимка на екрана_2018-02-28_19-23-23.png

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 19 минути, georgievdg написа:

Повече ме интересува къде да търся командите от контекстното меню?

https://i.imgur.com/dIe1jRP.png

https://i.imgur.com/hXm0YaP.png

https://i.imgur.com/BbAeKao.png

https://i.imgur.com/tK5lmvu.png

преди 49 минути, p4p написа:

Не става въпрос за самото контекстно меню, а за това каква команда трябва да изпълнява всеки пункт от менюто. В Тунар е така:

Снимка на екрана_2018-02-28_20-36-56.png

@georgievdg

Когато задаваш команда за стартиране с администраторски права в X сесията, имай предвид, че командата :

su-to-root -X -c

е по- сигурна от gksu, защото с нея, приложенията нямат нужда от инсталиране на приложението gksu.

И много по сигурна от pkexec, която си е пълна гавра, защото зависи от gnome-polkit и без него е неизпълнима.

Натисни Alt+F2 и тествай, как работи командата с някое приложение.

https://s25.postimg.org/y78a8bdhr/su-to-root.png

Ето, как съм си конфигурирал стартерите :  https://s25.postimg.org/z9igqvjgf/synaptic.png

П.П.: Имай предвид, че ако спреш да ползваш X.org след години, тази команда, вероятно вече няма да работи. Ще си умре, заедно с X, но за това не съм сигурен. Ще му мисля след 6 години, когато спрат поддръжката на Ubuntu 18.04.

преди 30 минути, cybercop написа:

приложенията нямат нужда от инсталиране на приложението gksu.

И трябва пакета menu (в Убунту базираните).

преди 10 минути, бат'начо написа:

И трябва пакета menu (в Убунту базираните).

Имам го инсталиран, като зависимост на bleachbit, но не знам добре значението му и каква връзка има със стартирането на приложение с администраторски права.

преди 8 часа, бат'начо написа:

Махни пакета и опитай "су-то-руут" без него.

Оказа се, че не може да стартира без menu. Как го откри ?

Когато "строиш" от минимално и пробваш как може да работи и без keyring/gksu/... и как да инсталираш това, без да го има онова, и пробваш командата, и "то" ти вика "искам  да има еди-какво-си" иначе ме хвани за...

По същия начин - сега ми трябва hsetroot (просто да е инсталиран) в openbox сесия, за да си ми е сиво без тапет и след изход-вход в сесията.

Много трудно ти разбирам дикцията. И аз инсталирам от минимална система, но променям командите, след, като съм инсталирал bleachbit и не съм забелязал тази зависимост. 

Идеята ми като го "строя" е, че евентуално може "да го пренеса" и на друга машина. И там като се махне ключов пакет и "къщичката ще се срути". Затова слагам пакетите, по възможност, един по един и тази опасност е по-малка така .

И така - правя нещо, тествам какво се е получило, махам някои пакети (които предполагам, че може да хрумнат на някой да се махнат) и гледам какво се получава. И имам някаква логическа база кой пакет да се инсталира преди друг, каква да е последователността, за да има "най-малко поражения".

По същия начин - когато инсталираш даден пакет и той иска да има един от три други, примерно, трябва да инсталирам първо "моя" пакет ако е различен от подразбиращия който хваща apt. За пример - smtube, ако имаш някой от трите пакета mplayer, mpv, vlc - ще се инсталира без да мрънка, ако нямаш никой от тях (зависи коя версия е smtube) - ще ти инсталира и mplayer. И ако не искаш да го има mplayer - трябва да е инсталиран някой от другите два пакета преди това.

Или пък в Лубунту 16.04.Х (предполагам, че и в 14.04.Х е така ако се ползва допълнително хранилище) - за да работи индикатора за звука, който вече е обвързан с pulseaudio  -  при dist-upgrade се инсталира и indicator-sound-gtk2 . A зависимост на indicator-sound-gtk2 e indicator-sound, за който това са зависимостите

Recommends: unity-control-center | gnome-control-center | ubuntu-system-settings | pavucontrol | mate-media, accountsservice

и вместо "да дойде само желаното" pavucontrol - "идват" и други пакети с него.

преди 38 минути, бат'начо написа:

Или пък в Лубунту 16.04.Х (предполагам, че и в 14.04.Х е така ако се ползва допълнително хранилище) - за да работи индикатора за звука, който вече е обвързан с pulseaudio  -  при dist-upgrade се инсталира и indicator-sound-gtk2 . A зависимост на indicator-sound-gtk2 e indicator-sound, за който това са зависимостите

Всъщност, миксера на lxpanel работи доста добре с pulseaudio, въпреки, че не е обвързан с pavucontrol. Можеш да си минеш и без индикатора за звука на Lubuntu.

По принцип ползвам (s)mplayer  да гледам клипчета в Тубата. Плеъра е настроен да е центриран. На 64 бита няма проблем като направя прозореца на макс или на цял екран. На 32 бита трябва да правя врътки за да се получи същото. Значи ли това, че 32 битовата версия е "на загиване" или е до настройка? Ползвам почти подразбиращите настройки. Говоря за mplayer, не mpv.

И понеже не съм се изразил правилно - врътката се налага, понеже се получава картина в картината, неправилно обработване при разпъване на голям екран. 

QMp2 не ползваше ли sox? - Бъркам имената. Благодаря ! Все пак, това животно не е  32 битово и въпроса остава.

на 2/28/2018 в 21:21, cybercop написа:

@georgievdg

Когато задаваш команда за стартиране с администраторски права в X сесията, имай предвид, че командата :

su-to-root -X -c

е по- сигурна от gksu, защото с нея, приложенията нямат нужда от инсталиране на приложението gksu.

И много по сигурна от pkexec, която си е пълна гавра, защото зависи от gnome-polkit и без него е неизпълнима.

Натисни Alt+F2 и тествай, как работи командата с някое приложение.

https://s25.postimg.org/y78a8bdhr/su-to-root.png

Ето, как съм си конфигурирал стартерите :  https://s25.postimg.org/z9igqvjgf/synaptic.png

П.П.: Имай предвид, че ако спреш да ползваш X.org след години, тази команда, вероятно вече няма да работи. Ще си умре, заедно с X, но за това не съм сигурен. Ще му мисля след 6 години, когато спрат поддръжката на Ubuntu 18.04.

Извинявай, но изглежда си в грешка, това си е wrapper прост:

cat `which su-to-roo`
..............
case $SU_TO_ROOT_X in
      gksu) gksu -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      gksudo) gksudo -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      kdesu) kdesu -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      kdesudo) kdesudo -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      kde4su) /usr/lib/kde4/libexec/kdesu -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      ktsuss) ktsuss -u "$PRIV" "$COMMAND";;
      sux) env SU_TO_ROOT_SU=sux \
        x-terminal-emulator -e su-to-root -p "$PRIV" -c "$COMMAND";;
  # As a last resort, open a new x-terminal-emulator and prompt for the password
  # Do not use -X here!
      *) x-terminal-emulator -e su-to-root -p "$PRIV" -c "$COMMAND";;
......................

И между другото, не е лошо да работите с copy/paste, не със скрийншоти. По-удобно е.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, наскоро се сблъсках с linux на моята "копачка" или mining rig и имам някой проблеми с тези кодове. Мисълта ми е може ли да се въведе опция в алгоритъма, когато стигне 200 W мощност на видео картата да се рестартира самия риг, защото почти всеки ден се спира по незнайна от мен причина и трябва да го рестартирам и да въвеждам настройките отново и отново. Та смятам, че с този скрипт ще се реши моя проблем. Бих ви бил и благодарен ако някой ми даде линк да прочета за командите. Благодаря.

Здравейте. При браузера Mozilla Firefox бих искал да попитам къде се свалят кеш файловете при сърфиране? В моя случай в /tmp/mozilla_svetliof0 или /home/svetliof/.mozilla ? Благодаря.

• 3 седмици по-късно...

Хора, помагайте, окипазих си инсталацията. КДЕ НЕОН, версия на кде-то 5.12.4. Упдейт, ъпгрейд, реших и щото бях станал преди две минути sudo-apt autoremove и на рестарт черен екран - файловата система е само за четене. Пробвах едно-две неща от нета, не стана.

Освен черен екран, има един малък курсор дето мига. Иначе, съобщението за "файлова система само за четене" ми го изписа докато се опитах да ъпдейтна в repair режим.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.