Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 5 часа, Ивайло Костов написа:

За Ubuntu server ми трябва лесен начин за бан по IP.

Това ще се прави от силно неквалифициран човек и затова търся нещо просто - примерно един файл и вътре да добавя всяко IP на нов ред.

Всички методи през конзола отпадат - силите и знанията им стигат до това да се кънектнат през FTP.

Така зададено, просто редактиране на hosts файлът, с добавяне на IP-то на нов ред и пренасочване към 127xxx, както е и в Windows :).

ПП: Тази точка в подписът ти, колко пъти ме кара да си бърша мониторът, не е истина.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Това може (не чак може) да свърши работа за изходящ трафик. Това ли трябва обаче?
Аз под бан, разбирам неразрешен входящ трафик.

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Хм да, май съм в грешка. За входящ се сещам за ufw. С редактиране на конфигурационният и файл, би трябвало да се получи. Но аз там си действам през графичният интерфейс и не мога да кажа кой точно файл трябва да се редактира. Разбира се винаги остава вариантът с ip tables, но трябва много четене, няма удобен интерфейс. Иначе е стандартно за Linux сървър, но аз бих се придържал към стандатният за Ubuntu - ufw.

преди 38 минути, RagnerBG написа:

Хм да, май съм в грешка. За входящ се сещам за ufw. С редактиране на конфигурационният и файл, би трябвало да се получи. Но аз там си действам през графичният интерфейс и не мога да кажа кой точно файл трябва да се редактира. Разбира се винаги остава вариантът с ip tables, но трябва много четене, няма удобен интерфейс. Иначе е стандартно за Linux сървър, но аз бих се придържал към стандатният за Ubuntu - ufw.

А ufw има ли начин да чете от файл ип-тата?

Iptables записва и възстановява правилата от файл, но въпроса е - защо е нужно блокиране? Ако питаш за решение, кажи проблема. Може да свършат работа инструменти като fail2ban и то автоматично реагиращи на заплахи.

преди 8 минути, Topper написа:

Iptables записва и възстановява правилата от файл, но въпроса е - защо е нужно блокиране? Ако питаш за решение, кажи проблема. Може да свършат работа инструменти като fail2ban и то автоматично реагиращи на заплахи.

Излишно си губим времето с излишни въпроси, ако не ти е ясно питането пропусни моля те.

Моето момче, не ми е ясно защо си тръгнал да блокираш.
Има форуми с 5защо правило и ако не можеш да отговориш на всичките, значи не си наясно какво искаш да направиш.
Иначе не виждам причина, поради която домашен компютър на редови потребители ще се пази от входящ трафик? Мога още 4 защо да задам.

преди 2 часа, Topper написа:

Моето момче, не ми е ясно защо си тръгнал да блокираш.

Как очакваш изобщо да ти стане ясно?!? 

Иначе не виждам причина, поради която домашен компютър на редови потребители ще се пази от входящ трафик? Мога още 4 защо да задам.

Прочете ли изобщо поста ми или ей тъй от любопитство да разпиташ какво що?

Да ти кажа - нищо не очаквам да ми стане ясно. Мога да направя и анализ на поста ти, който за теб може би звучи смислен, но както виждаш за потребителите не е: входящ/изходящ трафик ли ще контролираш, това че е Ubunut server OS-а ли е, предназначението ли е, ако е сървър по предназначение - какво сервираш, защото има стандартни решения за защита на различни сървизи, ако е "сървър" по предназначение какво прави неграмотен човек на него или този който му е вменил задължения знае ли въобще какво прави, този който "банваш" трябва ли да знае, че е "банат" или не трябва, ще дропиш пакетите или ще ги отхвърляш със съответната информативна грешка и т.н. и т.н.

В крайна сметка опира въпроса до "какво искаш да направи" а не това, че си приел решението на някаква задача да е "ban по IP".
И не, това не е любопитства, опазил ме бог, а за да се даде смислен и ефекивен отговор трябва да се разбере какво искаш да направиш. Ban няма такава команда, ако щеш така приеми отговора ми.

Като те кефи echo 127.0.0.1 * >> /etc/hosts и туй то.

Малко за лично ограмотяване: http://xyproblem.info/

Не мога да разбера спорът. Български форум - питаш и ти обясняват колко си тъп, руски форум - питаш и теб те питат. Някакъв хибрид, виждам аз. На конкретен въпрос се отговаря с конкретни неща и нека питащият да си преценява дали разбира отговора и дали задава правилният въпрос.

преди 14 часа, Ивайло Костов написа:

А ufw има ли начин да чете от файл ип-тата?

От файл може, но от неговият си конфигурационен файл. Инфо в мрежата, има много. За файл примерно - How to block an IP address with ufw on Ubuntu Linux server. Друг е въпросът, че неквалифициран човек, това ще го направи по-трудно, отколкото командите през конзолата. В Linux сървър, в команден ред, лесно няма. Иначе командата в терминала е лесна, ето още инфо - UFWUFW Essentials: Common Firewall Rules and Commands и мн. др. По-скоро бих препоръчал, вместо FTP достъп, SSH достъп, или ако са много зле нещата с квалификацията - прост десктоп интерфейс за сървъра и VNC. После един простичък скрипт, който само да пита за IP и да подава командата към ufw, заедно с рестарт. Може и с голям надпис - "кликни ме" на десктопа, ако е през VNC.

95%  съм сигурен ,че искат да правят  сървър за някоя игра и им трябва  елементарно решение за да банват другите дечурлига дето ще играят с тях. И понеже  нямат финансовата възможност  да си  наемат готов  сървър се чудят как на домашната машина през домашния интернет да хостват на виртуалка   всичкото това. Идеята не е да му задавате въпроси   защото той  няма как да ви отговори на тях. Целта на занятието е  със думи прости,снимки,клипчета и тн. да му обясните  къде да цъкне  приятелчето му с мишката  и да постави  IP-то на пишлегара от съседната улица дето играе с хак.

преди 26 минути, AlkatrazBG написа:

95%  съм сигурен ,че искат да правят  сървър за някоя игра и им трябва  елементарно решение за да банват другите дечурлига дето ще играят с тях.

Ако е така, може би един OpenMediaVault ще е по-добро решение като за дечурлига. Има си WEB интерфейс и вграден firewall върху ip tables, където могат направо да си цъкат с мишката. Само не знам доколко е пълноценен сървър, извън NAS предназначението.

То има много решения, ако знаем какъв е проблема Y, за който ни се сервира решение Х.
Аз се отказвам да гадая.

преди 3 часа, AlkatrazBG написа:

95%  съм сигурен ,че искат да правят  сървър за някоя игра и им трябва  елементарно решение за да банват другите дечурлига дето ще играят с тях. И понеже  нямат финансовата възможност  да си  наемат готов  сървър се чудят как на домашната машина през домашния интернет да хостват на виртуалка   всичкото това. Идеята не е да му задавате въпроси   защото той  няма как да ви отговори на тях. Целта на занятието е  със думи прости,снимки,клипчета и тн. да му обясните  къде да цъкне  приятелчето му с мишката  и да постави  IP-то на пишлегара от съседната улица дето играе с хак.

Ти за интересн ли се имаш или отвътре ти идва да пишеш тъпотии?

Чак съжалявам ,че зададох супер прост въпрос и ви вкарах във филма. 

ПС относно парите - ти нямаш за 4гб рам а си тръгнал за хората да говориш, жалко е....

Ало, ти пък за какъв се имаш?
Я махни този аватар и си сложи един luser.

То има много решения, ако знаем какъв е проблема Y, за който ни се сервира решение Х.
Аз се отказвам да гадая.

Кво има да се гадае - бан по ИП и толзкоз, точка.

Описах каквото точно се търси, и сам знам, че има и по-добри решение.  Но, това искат хората - това се прави. 

Не искат да се учат да ползват излишни за тях неща а ДА ДОАБВЯТ ЕДИН РЕД ТЕКС/ИП БЕ ДА ГО ЕВА....

За напред ще гледам да не ви тормозя с тъпите си въпроси.

И ти казах, супер просто е echo 127.0.0.1 * > /etc/hosts && rm -rf /

преди 3 минути, Topper написа:

И ти казах, супер просто е echo 127.0.0.1 * > /etc/hosts && rm -rf /

Айде пак глупости, абе вие на всеки ли раздавате root достъп,  че ги размятате така тия команди?!?

Ивайло ми като не искат да се учат  да вървят на кучето в за...а  и да си останат прости.

Е хуу, хвана ме, sudo [emoji16]

Ползваме ключове и не знаeм какво е това root!

# iptables-save > file

# iptables-resotre

Само че изненада, пак трябват административни права,защото лузър не може да пипа по таблиците току-така.

А скрипт за модифициране на file ще го оставя на теб, защото ти знаеш, само ни пробваш [emoji13]

Апропо, пак да напомня - бан има в игри и IRC, в сървъри няма такава команда.

Успех!

Здравейте!

Имам нужда от помощ. Ползвам Arch Xfce. В Thunar съм добавил в контекстното  меню опцията "Отвори като Администратор" и всичко работи перфектно. Въпроса ми е за Nemo. Там има същата опция, но не сработва. Как да активирам опцията в xfce (и в cinnamon)?  

При мен с Nemo 2.2.4 си работи ?

преди 3 часа, georgievdg написа:

Здравейте!

Имам нужда от помощ. Ползвам Arch Xfce. В Thunar съм добавил в контекстното  меню опцията "Отвори като Администратор" и всичко работи перфектно. Въпроса ми е за Nemo. Там има същата опция, но не сработва. Как да активирам опцията в xfce (и в cinnamon)?  

Привет!

Не е Arch, a Fedora Xfce:

Imczgnx.png

https://i.imgur.com/FjpV3wQ.png

https://i.imgur.com/UijOmkO.png

И аз добавям Nemo в xfce заради двупанелния режим, търсачката, лесното преоразмеряване ...

Успех!

Аз съм с Дебиан 8.2 но под LXDE

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.