Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Как минава ъпгрейда от XX.10 към XX.04 версиите в Убунту? 

Налага ли се преинсталация? 

След 5 дена излиза LTS и ако ще трябва пак чиста инсталация бих изтраял WIN-а за това време. 

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 21 минути, Ивайло Костов написа:

Как минава ъпгрейда от XX.10 към XX.04 версиите в Убунту? 

Налага ли се преинсталация? 

След 5 дена излиза LTS и ако ще трябва пак чиста инсталация бих изтраял WIN-а за това време. 

https://itsfoss.com/upgrade-ubuntu-version/

И от сега можеш да го направиш. След 5 дена ще получиш пак актуализация като излезе финалния релиз.

преди 59 минути, Росен Р. Александров написа:

https://itsfoss.com/upgrade-ubuntu-version/

И от сега можеш да го направиш. След 5 дена ще получиш пак актуализация като излезе финалния релиз.

В такъв случай няма ли да е по-добре директно да инсталирам 18.04 дев версията?

преди 13 минути, Pavel! написа:

Преди малко инсталирах дев версията, работи си, но щом сега имаш 17.10 с GNOME, на твое място бих пробвал ъпгрейда дали ще проработи.

Не не, компа сега е с Win 10 който искам да разкарам.

Питането ми беше дали ако инсталирам 17.10 след 5 дена ще се наложи пак преинсталация за 18.04 ъпгрейд.

Достъпно ли е новото Ubuntu 18.04 някъде за сваляне? Гледам, че още не са си обновили Download страницата пък пишеше, че дата ще е днес(26.04).

преди 36 минути, Huntixx написа:

Достъпно ли е новото Ubuntu 18.04 някъде за сваляне? Гледам, че още не са си обновили Download страницата пък пишеше, че дата ще е днес(26.04).

Аз бях с 18.04 дев версията и след като изредих апт-гет ъпдате, ъпгрей и вече съм  LTS 

Screenshot from 2018-04-26 22-48-06.png

преди 14 часа, Huntixx написа:

https://itsfoss.com/ubuntu-18-04-released/

преди 1 час, Колев60 написа:

Здравейте! Какво Ви е мнението за новата версия на   Ubuntu 18.04 LTS ? Ще се радвам да споделите някоя приказка за нея. Благодаря на Всички предварително и Ви желая приятна вечер.

Гноме декстоп, всичко работи кво мнение?

Ако имаш по-конкретни въпроси съм сигурен, че ще се намери кой да им отговори, само ги задай.

• 2 седмици по-късно...
на 11.05.2018 г. в 17:37, бат'начо написа:

Мисля, че си уцелил в десятката. Понеже в БИОС като вляза датата ми е изместена напред с един ден!

Kакво е общото между индиански вигвам и Linux?
No Gates, no Windows, Apache inside

Здравейте имам следното питане.Лаптоп Fujitsu Lifebook S782 -Intel Core i5, 3340M 2700Mhz 3MB 2 cores, 4 threads,4096MB So-Dimm DDR3

при инсталиран Linux Mint 18.3 “Sylvia” Cinnamon Edition има следният проблем.При поставяне на записан двд диск в оптичното устройство

го отваря но се вижда празен,след рестартиране с поставен диск си го отваря нормално и се виждат всичките файлове.По същият начин се държи

и с LMDE 2 Betsy Cinnamon и двете са 64 битови версий.Записва си нормално с brasero,същият проблем го няма при Ubuntu 12/14/16 но пък

brasero не записваше нормално,затова инсталирах K3b и нямаше проблеми със записването на дискове.И интересно с Linux Mint 18.3 “Sylvia”

при отваряне на следващ диск го отваря с папките от предишният но показва празни папки.Как може да се реши този проблем,моля за

препоръка за подходящо дистро.Благодаря предварително.

T.e компютър-файлова система-etc така ли.Ако е така в etc не виждам fstab.Не мога да се похваля с някакви задълбочени познания,предимно

потребителски.

преди 19 минути, pepi.petrov1 написа:

T.e компютър-файлова система-etc така ли.Ако е така в etc не виждам fstab.Не мога да се похваля с някакви задълбочени познания,предимно

потребителски.

Просто, напиши :

cat /etc/fstab

в терминала и копирай тук изхода.

fstab е тестов файл и се намира след/под папките, ако така е настроено показването във файловия браузър.

преди 11 минути, pepi.petrov1 написа:

Извинявам се в момента съм с LMDE 2 Betsy Cinnamon-терминала отговаря няма такъв файл или директория.

Изпълни командата :

cat /etc/fstab

и след това, копирай изхода в следващия си пост, независимо, какъв е.

Не е описано в /etc/fstab. Това си е от Канелата (по спомен от "преживяванията" на един "напорист" потребител).

Като идея - използване на "дискове"(така пише в менюто) за правилно достигане на файловете на диска.

2018-05-20_11-10-47.png

Не мога да го проиграя коректно, защото при мен се отварят вярно.

В добавка, ако се не лъжа Мелмак беше дал разумен съвет тогава.

преди 1 час, pepi.petrov1 написа:

petrovi@pepi ~ $ cat/etc/fstab
bash: cat/etc/fstab: Няма такъв файл или директория

cat /etc/fstab

Ако не сложиш интервал между cat и /etc/fstab, няма да има.

Аха ето-

petrovi@pepi ~ $ cat /etc/fstab
# UNCONFIGURED FSTAB FOR BASE SYSTEM
proc    /proc    proc    defaults    0    0
# /dev/sda1
UUID=22B7-4185    /boot/efi    vfat    defaults    0    0
# /dev/sda2
UUID=7ff98e84-a1f7-49f8-b891-b2cbc7348cc9    /    ext4    rw,errors=remount-ro    0    1
# /dev/sda3
UUID=4582cc87-f9ad-477e-8e0c-ba08556e4aee    swap    swap    sw    0    0

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.