Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 12 часа, Мальчик Бананан написа:

700 drwx------ user user
664 -rw-rw-r-- user user

Листни директорията да видим какво има вътре и в/у кое са 664 правата. Инак 700 е нормално за /home

ls -l ~/.cache/sessions/

Аз обаче не съм баш наясно какви трябва да са правата при xfce. По-горе ти писаха такива хора, но запазиха мълчание. Ако някой друг е с тази среда да провери как е нормално да са. Никога не съм ползвал xfce

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

Хора, възпроизвеждам нещо, което не е бъг. Да е налазило нещо рутера, възможно ли е (нямам админ достъп до него)? Или е някаква настройка, която не я знам?

Нито е настройка, нито е бъг или пък нещо притеснително. Не пипай ни рутер нито пък търси проблеми. Напълно нормално поведение е това и браузъра се опитва да отгатне каква страница се опитваш да заредиш, защото с команда от терминала, както си я написал може да се отваря директно желан сайт. Например ако напишеш:

firefox kaldata

ще ти се отвори сайта на калдата.

firefox dir.bg

ще отвори сайта dir.bg и т.н.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 8 минути, exwol написа:

Листни директорията да видим какво има вътре и в/у кое са 664 правата. Инак 700 е нормално за /home

ls -l ~/.cache/sessions/

Нито е настройка, нито е бъг или пък нещо притеснително. Не пипай ни рутер нито пък търси проблеми. Напълно нормално поведение е това и браузъра се опитва да отгатне каква страница се опитваш да заредиш, защото с команда от терминала, както си я написал може да се отваря директно желан сайт. Например ако напишеш:

firefox kaldata

ще ти се отвори сайта на калдата.

firefox dir.bg

ще отвори сайта dir.bg и т.н.

Оф, смахнах се. Човек като си няма дертове, с глупости се занимава...

Цитат

user@user:~$ ls -l ~/.cache/sessions/
общо 12
drwx------ 2 user user 4096 окт  1 16:12 thumbs-user:0
-rw-rw-r-- 1 user user 2459 окт  2 14:01 xfce4-session-user:0
-rw-rw-r-- 1 user user 2432 окт  1 16:12 xfce4-session-user:0.bak
user@user:~$

преди 16 минути, Мальчик Бананан написа:

user@user:~$ ls -l ~/.cache/sessions/
общо 12
drwx------ 2 user user 4096 окт  1 16:12 thumbs-user:0
-rw-rw-r-- 1 user user 2459 окт  2 14:01 xfce4-session-user:0
-rw-rw-r-- 1 user user 2432 окт  1 16:12 xfce4-session-user:0.bak
user@user:~$ 

Ми 664 правата дават следното:

Права на собственика - четене и запис

Права на групата - четене и запис

Публични права - четене

Мисля, би трябвало тук всичко да е нормално с правата. Въпроса ми е ти три ли всичко както ти беше предложил ZeroG

rm -rf ~/.cache/sessions/*

Да.

преди 10 минути, exwol написа:

Ми 664 правата дават следното:

Права на собственика - четене и запис

Права на групата - четене и запис

Публични права - четене

Мисля, би трябвало тук всичко да е нормално с правата. Въпроса ми е ти три ли всичко както ти беше предложил ZeroG

rm -rf ~/.cache/sessions/*

Това с десктопа ми е вече ок.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 14 часа, Мальчик Бананан написа:

Изкара ми това:

user@user:~$ stat -c "%a %A %U %G" ~/.cache/sessions/*
700 drwx------ user user
664 -rw-rw-r-- user user

И аз съм тъй.

Към "параноичните" проблеми - нормално ли е като включа кабела за зареждане и отворя спрения лаптоп, и той да се включи. Е, той е втора (да се надявам) употреба и не много по реда си очевидно, но ... Иначе то си екстра така направо.

П.П.: Охо, ако вярвам какво показва конкито - или ще трябва нова батерия, или има проблем със зареждането, или и двете, или има и други проблеми (неоткрити все още). :D

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 10 минути, Мальчик Бананан написа:

Това с десктопа ми е вече ок.

А, ами че така кажи де :D Аз какво си блъскам главата... Не разбрах, че вече всичко е наред.

Трябва ми съвет относно заделяне на място за Linux. В момента използвам Windows 10 и искам да направя Dual-boot с Linux. Дяловете ми са така: C - 150GB , D - 500GB (750GB хард), искам да използвам Windows-a главно за гейминг и за Photoshop, а понеже се занимавам с програмиране мисля, че Linux-a ще е удобен за това и за всекидневно ползване. Мисля дяла да го използвам като общ за съхранение на всичко(филми,игри и т.н). Колко да заделя за Linux-a ? През инсталатора ли да направя заделянето или през Windows-а? Понеже виждам, че Ubuntu ще има 17.10 release тоя месец ако инсталирам сега 17.04 ще мога ли след release-a да ъпгрейдна до 17.10 без да правя инсталация наново?

преди 18 минути, Huntixx написа:

Понеже виждам, че Ubuntu ще има 17.10 release тоя месец ако инсталирам сега 17.04 ще мога ли след release-a да ъпгрейдна до 17.10 без да правя инсталация наново?

Това не е LTS и се води с 9 месечна поддръжка. Мен лично никога не ме е притеснявало, а и тези версии, с по-нови пакети, са ми решавали проблеми. Но на мен не ми е и проблем просто да преинсталирам през няколко месеца. Само, че ако се цели дългосрочна употреба и специфични настройки, най добре се ориентирай към текущата LTS версия. За преминаването от 17.04 към 17.10, няма да стане автоматично. Евентуално, ако смениш репотата и ъпгрейтнеш, но винаги има шанс за счупване. Иначе ръчно, google казва така:

Disable/remove all third party repositories.
    Run: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
    Reboot.
    Run: sudo do-release-upgrade -d
    Reinstall any needed third party repositories.

Колкото до дяловете, за самият Linux ти трябват не повече от 20Gb. Може да ги отцепиш и през Windows-кият Disk Management, от първият диск. Виж за Home ще ти трябват повече. Ползването на дял под NTFS за home, трудно ще се получи. Най добре си отцепи отделен дял от вторият диск, или ползвай пак първият диск. Иначе после в home, в отделна директория, може направо да се монтира NTFS дялът на втория диск и също да се ползва за инфо, което да се ползва от двете ОС.

Как да махна този фон на текста в иконите? При повечето теми ми се получава. С Xubuntu 16.04 съм.

dsfanljklk.png

преди 11 часа, Huntixx написа:

Трябва ми съвет относно заделяне на място за Linux. В момента използвам Windows 10 и искам да направя Dual-boot с Linux. Дяловете ми са така: C - 150GB , D - 500GB (750GB хард), искам да използвам Windows-a главно за гейминг и за Photoshop, а понеже се занимавам с програмиране мисля, че Linux-a ще е удобен за това и за всекидневно ползване. Мисля дяла да го използвам като общ за съхранение на всичко(филми,игри и т.н). Колко да заделя за Linux-a ? През инсталатора ли да направя заделянето или през Windows-а? Понеже виждам, че Ubuntu ще има 17.10 release тоя месец ако инсталирам сега 17.04 ще мога ли след release-a да ъпгрейдна до 17.10 без да правя инсталация наново?

Игри под Linux има бол, така че можеш да го използваш и за гейминг. На мястото на Photoshop можеш да използваш Gimp или пък да го подкараш под Wine. Един дял от 20-30 GB на първо време ще са ти ок. Само един дял правиш и буташ всичко вътре. Не слушай разни специалисти как трябва да си нацепиш инсталацията на 18 дяла, щото, видиш ли, било много удобно. Няма абсолютно никакъв смисъл да си усложняваш живота. Инсталираш го точно както инсталираш Windows - в един дял и толкоз.

Най-добре е този дял да бъде създаден в жива среда, а не от някакви Windows Management и подобни недомислици. Буутваш от дистрибуцията, която ще инсталираш, пускаш Gparted, правиш си дяловете както искаш и без да рестартираш дори, започваш инсталацията. Толкова е просто. Когато започнеш инсталацията, избери Something Else и ръчно си укажи къде да се инсталира Linux, за да не ти се затрие скъпоценният Windows, че после ще има - "тъпият Linux ми затри Windows", а то просто трябвало да се гледа и внимава.

След като инсталираш и нагласиш всичко, правиш един имидж и повече не се занимаваш. Можеш да настроиш коя ОС да ти се зарежда по подразбиране, а също така и таймаут, че 10 или 30 секунди са много. Ако не искаш постоянно да правиш инсталации, то твоят избор трябва да е rolling-release дистрибуция, която е винаги най-нова версия и не се налагат преинсталации поради нови версии. Ако това е така, то Ubuntu не е твоят път.

преди 1 час, Kieli написа:

Как да махна този фон на текста в иконите? При повечето теми ми се получава. С Xubuntu 16.04 съм.

dsfanljklk.png

При всички теми ли искаш фона да е прозрачен или само една ?

Можеш да опиташ следното.

Свали този файл. Сложи го в потребителската директория извън останалите папки (home/user) и го прекръсти, като му сложиш една точка пред името за да го скриеш.

https://s25.postimg.org/w3ise8cr3/gtkrc.png

След това, рестартирай компютъра. Ако има някакви проблеми, просто настройваш файловия мениджър да показва скритите файлове и го изтриваш.

gtkrc-2.0

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

При всички теми искам да е прозрачен. Имам подобен файл, пробвах и с твоя, но няма ефект. 

При всички теми искам да е прозрачен. Имам подобен файл, пробвах и с твоя, но няма ефект. 

Копирай ми една избрана тема и ми я пусни в архив да я погледна.

Отвори /usr/share/themes/Greybird/index.theme и виж съдържанието му. После отвори на твоята тема аналогичния файл и виж какво не му е по реда си. По същия начин и с иконите. Трябва да сочат към съществуващи предпочитания.

https://wiki.xfce.org/howto/install_new_themes

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

С подразбиращите икони/теми няма проблем.

Темата.

Нямам достъп до файла. Ако имаш възможност го качи на друго място.

преди 54 минути, Kieli написа:

Нещо не ми върви : https://s25.postimg.org/fzer3nxov/error.png

Архивирай темата и я прикачи в този сайт. Съмнявам се да е над 3 МБ. За сравнение - Adwaita е под 1 MB.

Тук не ми дава да я кача 1.4мб е, и ми показва лимит 0.28мб. Всички линкове при мен се отварят. Виж тук https://ufile.io/f7703

Между другото точно Adwaita ми свърши работа, няма го тоя бъг с иконите и е точната тема. Вече не ми трябва тази да се edit-ва ама ако искаш погледни я.

преди 28 минути, Kieli написа:

Тук не ми дава да я кача 1.4мб е, и ми показва лимит 0.28мб. Всички линкове при мен се отварят. Виж тук https://ufile.io/f7703

Между другото точно Adwaita ми свърши работа, няма го тоя бъг с иконите и е точната тема. Вече не ми трябва тази да се edit-ва ама ако искаш погледни я.

Постави папката с редактираната тема в /usr/share/themes или в скрита папка .themes на потребителската директория и ми кажи, има ли ефект.

MacBuntu-OSV2.tar.gz

преди 24 минути, Kieli написа:

Има. Какво пипна?

Добавих интеграция за Xfdesktop. В тази тема няма никаква интеграция за Xfce. Само, механично е добавена папка с тема за мениджъра на прозорците.

П.П.: И малко ти намалих бялото в базовия цвят от чисто бяло на f5.

Благодаря. 

Явно от noobslab не са си довършили нещата. 

noobslab просто пакетират в deb. Отделно, че правата в различните графични среди се различават понякога. Това не е толкова фатално, но понякога и то може да е проблем.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.