Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Т.е. казваш, че освен диск трябва да си купиш и плеър за него, на който да го въртиш.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/PlayingDVDs

Обаче има само един ред, който не заслужава четене изобщо (явно), а "ръководителите" знаят, че всички които четат ръководствата са от ВУЗ нагоре.

Follow libdvd-pkg's instructions to let it download, compile, and install libdvdcss.

на 7/31/2017 в 20:54, cybercop написа:

По- добре си остави малко Swap. RAM от 4 GB вече не е върха на технологията. Аз съм влизал в Swap многократно при трансфер на голям обем с файлове.

Забелязах, че дори и да имам пре достатъчно физическа памет /примерно ползва 2 GB (50%)/, линукса ми ползва swap памет. От тука следва, че системата бави и съкратява живота на SSD-то. За това предпочитам да няма дастъп до swap дял.

преди 21 минути, П.Петров написа:

Забелязах, че дори и да имам пре достатъчно физическа памет /примерно ползва 2 GB (50%)/, линукса ми ползва swap памет. От тука следва, че системата бави и съкратява живота на SSD-то. За това предпочитам да няма дастъп до swap дял.

Върху swap се прехвърлят кешираните данни. При 4ГБ, системата редовно прехвърляше данни в swap дяла. Но при 8ГБ не ми се е случвало нито веднъж. Предполагам, че си има зададена стойност при която да стартира процеса. Колкото до живота на SSD, изглежда, че това е допълнителна грижа на потребителя. При класическия твърд диск, никога не съм се съобразявал да му пазя живота.

преди 22 минути, cybercop написа:

Върху swap се прехвърлят кешираните данни. При 4ГБ, системата редовно прехвърляше данни в swap дяла. Но при 8ГБ не ми се е случвало нито веднъж. Предполагам, че си има зададена стойност при която да стартира процеса. Колкото до живота на SSD, изглежда, че това е допълнителна грижа на потребителя. При класическия твърд диск, никога не съм се съобразявал да му пазя живота.

Да, но не ти решава проблема с бавенето на системата, защото очевидно ползва много по-бавна памет (към HDD).

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

преди 58 минути, cybercop написа:

Нали уж затова служи „swappiness“. Аз май от теб го научих, но може да се бъркам.

https://en.wikipedia.org/wiki/Swappiness

Цитат
vm.swappiness = 0 The kernel will swap only to avoid an out of memory condition, when free memory will be below vm.min_free_kbytes limit. See the "VM Sysctl documentation".

Доколкото разбирам, ако го сложиш на нула, ще използва swap само в краен случай. Тоест вместо да затвори приложението, ако случайно ти свърши рам-та. Както става, когато нямаш swap дял.

Тъкмо си помислих, че след много тестване, най после съм намерил перфектното дистро за основният ми комп - Linux Mint Cinnamon 18.2 Sonya. Никога не съм подкарвал и конфигурирал ОС толкова лесно и бързо. Красиво, леко, с ефекти, графични настройки, дори повече от необходимото. И любимата ми музика ме чакаше директно в Rhythmbox :) . Направо не ми се пипаше Windows повече.

Обаче едно камъче преобърна колата. Не намирам начин да си увелича DPI стойностите на мнитора. По-подразбиране още от Xorg, както и в джамът, между другото, стойността е 96:96, което ми е ситно. В други дистрота успявах да го увелича някакси. Или има графичен инструмент (Xubuntu), или със стойност за xrandr, или директно на Xorg, някъде по конфигурационните файлове (Lubuntu). Тая Cinnamon обаче, игнорира всичко. Мога само да скалирам, но тогава става мътилка и се губи част от екрана. В самият Cinnamon има възможност да се вдигне на 2 (HiDPI), но тогава ми става огромно. Аз съм свикнал на нещо около 1.25/1.5 (144:144). Някой знае ли някакъв пиниз?

От ровене в google, аз не намирам начин. Съветват да се ползва KDE Linux Mint, където можело да се задават и кратни стойности. В това KDE обаче, го има проблемът със Samba споделянето, за който някой вече питаше. Нещо е сбъркано в протоколите и при мен пътищата са правилни, но мултимедийните файлове не се стриймват директно, а първо се свалят. За сега ми се иска да го избягвам.

А като съм почнал с питанията, има ли начин да подкарам вграденото видео на Intel, без да има закачен монитор на него? Външното ми видео е AMD, но Intel-ското декодира видео по-добре. Във VLC примерно, гледам, че може да сеизбира GLX Device за рендване, но в момента стои само Radeon-а. Някакъв модул трябва да се зареди предполагам и/или да се инсталира някакъв драйвер. Но в моментът изобщо не виждам вграденото видео като устройство. Дали може да стане без закачен монитор?

Другото - на самото AMD видео, Mint не поддържал затвореният драйвер на AMD, а и не го препоръчвали. Видео ускорението работи екстра, 3D не съм пробвал, но предполагам, че също. Как обаче мога да разбера дали отвореният драйвер регулира оборотите на вентилатора на видеото? С lm-sensors ми засича почти всичко, но на видеото само температурата, а оборотите на вентилаторът не виждам. Струват ми се малко високи.

Иначе чудесно дистро, ще е жалко, ако трябва да минавам на друго. Ще ми е като downgrade :) .

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Linux Mint Cinnamon е може би най-доброто дистро след нагласен и настроен Arch. Уникално лесен и доста стабилен, нямам идея как при съществуването на подобна ОС някой може да използва Windows... За DPI пробвай така.

преди 18 часа, Mozo написа:

Linux Mint Cinnamon е може би най-доброто дистро след нагласен и настроен Arch. Уникално лесен и доста стабилен, нямам идея как при съществуването на подобна ОС някой може да използва Windows... За DPI пробвай така.

Мерси за отговорът, обаче и това не сработва на Cinnamon. xorg.conf трябваше да го създавам ръчно в /etc/X11, това ми е секцията Monitor:

Section "Monitor"
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "Dell"
	ModelName    "U2311H 23"
	Option       "UseEdidDpi" "false"
	Option       "DPI" "144 x 144"
EndSection

Ето и Xorg.0.log след рестарт:

[     4.152] xorg-server 2:1.18.4-0ubuntu0.3 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
[     4.152] Current version of pixman: 0.33.6
[     4.152] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[     4.152] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     4.152] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Aug  9 18:47:37 2017
[     4.152] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[     4.152] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     4.155] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     4.155] (==) No screen section available. Using defaults.
[     4.155] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     4.155] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     4.155] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.

Тоест, чете /etc/X11/xorg.conf и после го игногира, по някаква причина и ползва някаква друга конфигурация, която май е в /usr/share/X11/xorg.conf.d . А там са разни файлове с приоритети, примерно има 10-amdgpu.conf , със следното съдържание:

Section "OutputClass"
	Identifier "AMDgpu"
	MatchDriver "amdgpu"
	Driver "amdgpu"
EndSection

но няма нищо за монитор. Може би трябва да го създам ръчно с горното съдържание?

В Lubuntu беше лесно. Прави се файл ~/.Xresources (някои казват ~/.Xdefaults) със съдържание:

Xft.dpi: 144

и всичко беше на 6. Но това май работи само на LXDE. В Xubuntu имаше възможност за увеличаване на DPI на фонтовете и всичко се увеличаваше с тях, пак ставаше сравнително добре. В тоя Cinnamon също има подобна опция, но мащабира по-зле и все още ми се иска да сменя глобално DPI-то.

Май разбрай и какво е положението с вентилаторът на видеокартата. По подразбиране има три нива на регулиране в отвореният драйвер - low, middle, high. При автоматичен режим, при лаптопи - high на зарядно, middle на батерия. За настолни не видях, но предполагам, че нормално е на middle, защото не е толкова шумен. low не се ползва при работа, в него влиза само при гасене на мониторът (затваряне на лаптопа), вместо директно да се гаси вентилаторът. Тоест има нещо сбъркано с цяла стъпка при регулирането на вентилаторът. Май все пак ще трябва да качвам затвореният драйвер, там имало по-добър power management.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Така, по моите казуси, вече има по-голяма ясното. На някой може да му е полезно. Първо DPI-то, няма как да се промени. Проблемът се рещава по два начина. Първият ползвах също и на xfce, Xubuntu и е най добър. Вдига се DPI на шрифтовете - Menu->Setting->Fonts->Text Scaling Factor, менютата и прозорците се мащабират пропорционално и става сравнително добре. Вторият вариант на мен не ми върши работа, но може да е подходящ за по-големи монитири (но не чак 4к, retina и т.н.). Menu->Setting->General->Desktop Scalling->Double (Hi-DPI), после пак в Menu->Setting->Fonts->Text Scaling Factor, този път се намалява DPI на шрифтовете. Така менюта и прозорци остават големи и не се мащабират, но текстът става нормален, а не огромен. При този вариант наистина се вдига DPI на цялата система и е предназначен за 4к монитори, където трябва да е по подразбиране. На по малки, където 96x96 е ситно и това е начин да се постигне по-нормален изглед, без замазване. Аз обаче не харесвам толкова големи менюта и предпочитам първият, макар и да има леко блърване. Предимство и на двата метода пред класическото вдигане на DPI, което обаче, аз лично мога да направя само на LXDE е, че някои приложения като Firefox, няма да игнорират стойностите и да си се мащабират на 96x96 (лисицата примерно, признава само 3 стойности, отговарящи на малко/средно/голямо - 96/144/196), а действат за всичко.

Вторият ми проблем с видеодрайверът и по специално регулирането на вентилаторът, се оказа не толкова лесно разрешим. Както и предположих, proprietary fglrx драйверът на AMD наистина решава проблемът и регулирането е както в бозата, а не на три степени като в отвореният драйвер, за което писах горе. Освен това съм бил в заблуда за 3D ускорението. В отвореният radeon драйвер е Galium-MESA, тоест софтуерно (май само GLES2.0 поддържа хардуерно). Тоест и тук си трябва fglrx. Проблемът е, че fglrx се поддържа до кернел 3.19 и до Xorg 1.16. Малко история - имало някакви спречквания на кернел девелопъри и AMD. Едните искат спазване на стандарти, или да си правят модулите като nVidia примерно, другите казват, че са много велики и тях правила не ги ловят, но пък първите правели и изключения за други. В крайна сметка в кернел 4 е отрязана поддръжката на proprietary AMD драйверът. AMD пък сами зарязали поддръжкта му и си направили нови драйвери, хем отворен, хем затворен - amdgpu и amdgpu-pro (на практика fglrx, но с по-ограничена, хардуерна поддръжка). НО се поддържат само нови видеокарти и от двата. Аз съм от прецаканите, дето хем имат карта, която още става за нещо, хем AMD в типичен стил са и спрели поддръжката. Това ми е проблем дори в Windows, където си карам на стари драйвери от години, но в Linux, гадовете от AMD са отрязали и тази възможност. Та в Mint 18.2 мога да ползвам само отвореният, но много стар, radeon драйвер, с ограничена функционалност. Наложи се да даунгрейдвам до последният, базиран на Ubuntu 14.04, с кернел 3.19 - Mint 17.3. Там fglrx се инсталира и работи добре. Обаче Sonya е по-красива от Rosa :) . По-лъскави менюта, повече ефекти, дреболии, обаче след като ги видях ми липсват. Иначе като функционалност и версии на програми, няма разлика.

Та след целият ферман, въпросът ми е, има ли начин да се инсталира proprietary fglrx драйверът на AMD, на новият Mint 18.2 Sonya (Ubuntu 16.04)? Доколкото четох, Xorg може да се даунгрейдне лесно и без последствия, обаче за кернелът трябват някакви пачове. Май става дума само за символи и сравнения на версии, иначе модулът е напълно съвместим. Примерно, намирам това - Patch for the AMD fglrx proprietary video driver 15.302 for installing on Fedora 23, kernel versions 4.4.* and later, обаче не искам да си играя с пачове за Fedora на Ubuntu база. Дали има нещо подобно и за Ubuntu 16.04?

Здравейте! Имам следния много странен казус.

Машината на която използвам Linux  е сравнително стара :

CPU:Intel T3200 2x2.0 GHz. 64 bit

RAM 4.0 GB (3.6 usable)

GPU: Nvidia GeForce 8200M G с драйвър 340.

Проблемът е, че при възпроизвеждане на видео 720р се наблдава доста неприятно накъсване на картината, без значение дали се гледа чрез VLC, Chrome, Firefox, Opera.

Пробвах множество дистрибуции : KDE neon, Linux Mint Cinnamon/KDE, Ubuntu MATE 17.04 64 bit. - винаги се наблдава този проблем.

Странното в цялата ситуация е, че видеото върви без никакви затруднения единствено при Ubuntu 16.04/17.04. 64 bit.

Имате ли представа на какво може да се дължи това? Предварително благодаря, ако някой има понятие. :)

Провери дали имаш инсталирано VDPAU и затворените драйверите на NVIDIA. Повечето плеъри поддържат хардуерно декодиране с VDPAU и натоварването и лага при гледане на филми ще изчезнат.

Предполагам при UBUNTU тези неща са инсталирани по дифолт... 

Редактирано от ieti (преглед на промените)

Незнам как но не ме пуска да отключа убунто с паролата,явно съм я променил незнайно как!

Въпросът ми е, къде мога да погледна или как да я сменя,благодаря?

на 20.08.2017 г. в 16:11, vassetz написа:

Здравейте! Имам следния много странен казус.

Машината на която използвам Linux  е сравнително стара :

CPU:Intel T3200 2x2.0 GHz. 64 bit

RAM 4.0 GB (3.6 usable)

GPU: Nvidia GeForce 8200M G с драйвър 340.

Проблемът е, че при възпроизвеждане на видео 720р се наблдава доста неприятно накъсване на картината, без значение дали се гледа чрез VLC, Chrome, Firefox, Opera.

Пробвах множество дистрибуции : KDE neon, Linux Mint Cinnamon/KDE, Ubuntu MATE 17.04 64 bit. - винаги се наблдава този проблем.

Странното в цялата ситуация е, че видеото върви без никакви затруднения единствено при Ubuntu 16.04/17.04. 64 bit.

Имате ли представа на какво може да се дължи това? Предварително благодаря, ако някой има понятие. :)

Имам  подобен проблем и се оказа че с компиз го няма накъсването (убунту е с компиз). 

Здравейте, имам проблем и моля за помощ. Преинсталирах минт синамон 64 бита Соня 18.2 и сега не мога да гледам видео. Като натисна на филма и хплеяр се стартира, а след милиардна от секундата се затваря, влц дава само звук без картина. Отворих програмите и де що пишеше codecs го инсталирах. Резултат 0. Писах в гугъл как да инсталирам нон фри кодек, но всичко което намерих се свеждаше до разни варианти как да инсталирам това което вече съм инсталирал. Какво да правя?

В случая с VLC - опитай да смениш видео изхода. MPV и MPlayer, подобно на VLC също са окомплектоване с всички необходими декодери и няма нужда нищо да добавяш. Прегледай и при тях изходите.

XPlayer ползва gstreamer1.0 декодерите (base, goog и bad), но, мисля, че имаше собствен комплект. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, Aleksi написа:

Здравейте, имам проблем и моля за помощ. Преинсталирах минт синамон 64 бита Соня 18.2 и сега не мога да гледам видео. Като натисна на филма и хплеяр се стартира, а след милиардна от секундата се затваря, влц дава само звук без картина. Отворих програмите и де що пишеше codecs го инсталирах. Резултат 0. Писах в гугъл как да инсталирам нон фри кодек, но всичко което намерих се свеждаше до разни варианти как да инсталирам това което вече съм инсталирал. Какво да правя?

Каква ти е видеокартата?

lspci | grep VGA

Може да не си с правилният драйвер, макар че по-скоро плеърите не са конфигурирани правилно. Какво поддържа видеокартата ти като хардуерно ускорение може да се провери с vainfo и vdpauinfo. По-принцип AMD и Intel могат да ползват VAAPI, Nvidia ползва vdpau, като и AMD може да се настрои да ползва vdpau. Избираш съответното в настройките на VLC, Video секцията. Ако си с отворените драйвери (най вероятно) и по-някаква причина не поддържат хардуерно ускорене през видеото, може да пробваш със затворените драйвери. Ако искаш процесорът да декодира, във VLC избираш X11, или xv (което работи). За другият плеър не знам къде се настройва.

Звучи като шаблон,но имаш ли инсталирано ubuntu-restricted-extras и ubuntu-restricted-addons?

преди 5 часа, Aleksi написа:

Аз си знам, че онзи стартер за инсталиране на кодеци не работи и хората го правят ръчно ...  Въпреки че ... според мен само той е нужен точно на хпеяра. А как се разбира, че инсталиране на нещо, води до махане на друго (нужно) ... има /var/log/apt/history.log (ако не е забърсано от уреда bleachbit ползван пак по същия начин).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Някой да има проблеми с мозилата? Както си браузвам и изведнъж мозилата забива. От там и операционната система и единственото нещо дето я оправя е да му спра тока иначе и рестарт или изключване не прави. пробвах и с 18,1 и 18,2 мейт.

При другите браузъри не съм забелязал подобен проблем. Не че ги използвам много де.

Редактирано от Стойко Цонев (преглед на промените)

преди 15 минути, Стойко Цонев написа:

Някой да има проблеми с мозилата? Както си браузвам и изведнъж мозилата забива. От там и операционната система и единственото нещо дето я оправя е да му спра тока иначе и рестарт или изключване не прави. пробвах и с 18,1 и 18,2 мейт.

При другите браузъри не съм забелязал подобен проблем. Не че ги използвам много де.

За Firefox не е характерно да забива. Запазената марка на този браузър е да се срива (изключва, "крашва"). 

Само от днес ли е проблема или е от по- дълъг период ?

Оставил ли си поне 1 GB физическа памет, която да е на разположение на браузъра ?

Какви са параметрите на тази машина, каква е видеокартата и с какъв драйвър я ползваш. Въпреки, че съм забелязал само Qupzilla да прави проблеми в комбинация от Nvidia и отворен драйвър. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.