Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Ми... беше доста подозрително как пачнаха през март последните дупки от експлойтите на АНС, които Shadow Brokers пуснаха... Съвпадение? Нормално е да работят с тях, поне, когато става дума за вътрешна сигурност - да има обмен на информация и в двете посоки. Принципно, де. За Стъкснет казват уж, че са действали през главата им, ама... кой знае.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Кажете как да премахна иконата Home от плота? Линукса е mintyMac 14.04 Mate (сега го тествам).

Screenshot_from_2017_04_30_14_38_03.png

Пробвах през файловия мениджър да отворя плота ама няма никой:

Screenshot_from_2017_04_30_14_38_16.png

Редактирано от zazvida (преглед на промените)

преди 27 минути, zazvida написа:

Кажете как да премахна иконата Home от плота? Линукса е mintyMac 14.04 Mate (сега го тествам).

Spoiler

Screenshot_from_2017_04_30_14_38_03.png

Пробвах през файловия мениджър да отворя плота ама няма никой:

Spoiler

Screenshot_from_2017_04_30_14_38_16.png

1. Както си във файловия менаджер - опитай през „Изглед“ -> „Показване на скритите“.
    Или на английски - „View“ -> „Show hidden“
  2. Кликни с десен бутон на мишката върху самата икона и виж в падащото меню дали няма опция.

Пп. В момента съм с Лубунту и нямам такава икона. :wink12:

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 21 минути, jhoro написа:
  1. Както си във файловия менаджер - опитай през „Изглед“ -> „Показване на скритите“.
    Или на английски - „View“ -> „Show hidden“
  2. Кликни с десен бутон на мишката върху самата икона и виж в падащото меню дали няма опция.

Пп. В момента съм с Лубунту и нямам такава икона. :wink12:

Пак е празно и няма икона.

преди 16 минути, zazvida написа:

Пак е празно и няма икона.

А т. 2 ???Не може да я няма изобщо. Въпроса е - Къде е?
Откъде иначе ще се знае, как да изглежда пиктограмата на въпросната икона и каква команда да се изпълни, при активирането ѝ?

Във всяка файлова система - всичко е файлове. Файловете са файлове, папките са файлове, иконите са файлове..

преди 19 минути, jhoro написа:

А т. 2 ???Не може да я няма изобщо. Въпроса е - Къде е?
Откъде иначе ще се знае, как да изглежда пиктограмата на въпросната икона и каква команда да се изпълни, при активирането ѝ?

Във всяка файлова система - всичко е файлове. Файловете са файлове, папките са файлове, иконите са файлове..

Screenshot_from_2017_04_30_15_55_49.png

преди 29 минути, zazvida написа:

Screenshot_from_2017_04_30_15_55_49.png

Тъй - дотук добре. Значи все пак е икона - в един момент си помислих, дали не е част от тапета :D 

От това положение - ами кликни на Properties (най-долния ред) и виж къде се намира файла.

В прозореца „Properties“ трябва да има таб „General“ и позиция „Location“

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 2 часа, zazvida написа:

Инсталираш dconf-editor и го стартираш. Отиваш в org>>mate>>caja>>desktop и махаш отметката от "Да се вижда иконата Home".

Карам по памет, но, това е начина да показваш или премахваш системните икони от работния  плот в MATE.

преди 4 часа, cybercop написа:

Инсталираш dconf-editor и го стартираш. Отиваш в org>>mate>>caja>>desktop и махаш отметката от "Да се вижда иконата Home".

Карам по памет, но, това е начина да показваш или премахваш системните икони от работния  плот в MATE.

Благодаря, dconf-editor си го има и стана. Отварях го и преди да питам ама не се ориентирах къде да търся. 
Този вариант с Mate са го направили по-добре. Остана само още един проблем с икона в Docky и тя е точно caja. Има я, но като кликна не се отваря файловия миниджър. Отварях го или с иконата която премахнахме, или от старт менюто. Нещо явно не сработва и не знам дали може да се оправи?

33523191954_ab3172dbab_b.jpg

Редактирано от zazvida (преглед на промените)

@zazvida : Намираш, къде е потребителската конфигурация на Docky и стартерите в нея. Копираш един стартер, преименуваш го, задаваш му команда

"caja %F", някаква икона, която знаеш, че е налична и връщаш стартера при останалите.

• 2 седмици по-късно...

Абе, хора, я да ви питам. Има някакъв бъг - вероятно е в КДЕ (може и в Убунту базата да е). Занчи, не знам дали ще го обясня правилно... Става дума за тая система, която отговаря за отварянето на интернет съдържание от странични на браузъра приложения. Примерно, прати ми някой линк в скайп, аз го последвам в браузъра, след което почва едно изсипване на съобщения за грешки. Ето пример:

Цитат

вероятно е в КДЕ

Офф. То си го пише: "в Убунту". Иначе и kdeinit също се счупиc0c6c782651d3c31.png

Същото ми се е случвало, ако последвам връзка от пидиефче примерно или от хелп меню. Винаги се случва.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

Като гледам се споменава системата за инициализация на KDE. Другото, което виждам е занемарено и неподдържано ядро. 

Отделно, за 64 битова система е добре да си инсталираш и 64 битова версия на Skype.

https://www.skype.com/bg/download-skype/skype-for-computer/

Внасяне на ключ за хранилището :

sudo wget -qO - https://repo.skype.com/data/SKYPE-GPG-KEY | sudo apt-key add -

преди 8 минути, Мальчик Бананан написа:

Коя версия трябва да ми е ядрото. Сега е 4.4.0.77

Извинявам се ! Това ядро, трябва да е актуално. Заблудих се по цифрата 59 в описанието.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте на всички. Сблъсках се с много интересен проблем. Реших да си подновя осите и преинсталирах и уиндоус 10 и минт 18.10 синамон с които съм. Първоначално сложих уиндоус 10 ссд, а след това минт на твърдия диск. Естествено няколко пъти рестартирах и прочее. Излязох от нас, връщам се след няколко часа и при стартиране груб вече не се появява, стартира се директно уиндоус. Зачудих се силно. Преинсталирам минт, инсталацията минава нормално... и се стартира директно уиндоус. Реших, че аз нещо съм объркам, пак слагам минт. Всичко минава добре, виждам груб откъдето мога да избирам кое да стартира. Цяла вечер си играх с компа, многократно рестартирах, изключвах, включвах, всичко наред. Тази сутрин пускам компютъра, пак нямам линукс, отново ми се стартира уиндоус. Наистина съм озадачен, досега такова нещо не ми се беше случвало. Какво да направя с затрилия се груб.

преди 14 часа, Стойко Цонев написа:

Здравейте, как да си оправя кирилизацията в Ментата, че чи излизат йероглифи?

Провери, инсталирани ли са пакетите wbulg, myspell-bg или hunspell-bg, language-pack-bg, language-pack-gnome-bg.

След това, изпълни в терминал :

sudo dpkg-reconfigure locales

провери, дали е зададена българската локализация - bg_BG.UTF-8

Ако липсва я задаваш.

Профилактично, пускаш едно :

sudo dpkg-reconfigure fontconfig

и рестартираш със :

sudo reboot

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 16 минути, Aleksi написа:

Здравейте на всички. Сблъсках се с много интересен проблем. Реших да си подновя осите и преинсталирах и уиндоус 10 и минт 18.10 синамон с които съм. Първоначално сложих уиндоус 10 ссд, а след това минт на твърдия диск. Естествено няколко пъти рестартирах и прочее. Излязох от нас, връщам се след няколко часа и при стартиране груб вече не се появява, стартира се директно уиндоус. Зачудих се силно. Преинсталирам минт, инсталацията минава нормално... и се стартира директно уиндоус. Реших, че аз нещо съм объркам, пак слагам минт. Всичко минава добре, виждам груб откъдето мога да избирам кое да стартира. Цяла вечер си играх с компа, многократно рестартирах, изключвах, включвах, всичко наред. Тази сутрин пускам компютъра, пак нямам линукс, отново ми се стартира уиндоус. Наистина съм озадачен, досега такова нещо не ми се беше случвало. Какво да направя с затрилия се груб.

Сигурно машината работи с EFI, вместо BIOS. GRUB не се е затрил. Потърси EFI variables в интернет. В ефито има една глупост, която може да му задава кой лоудър да стартира. Това се помни в самия чип на дъното.

Проблемът е тъпият Виндовс, той НЕ се спира, а хибернейтва, за да "стартира" по-бързо. Поредната мошингия на М$, по-добре го разкарай, ако искаш нормална ОС или виж как да си го изключваш "правилно".

преди 5 часа, Aleksi написа:

Спорен мен не се е затрил Linux-а, просто по някаква причина не ти излиза като опция за избор на ОС. Инсталирал съм точно такава конфигурация - Windows и Linux на отделни, физически дискове, даже ги изключвах при инсталациите, за да не се мешат на другата ОС. После превключвах между операционните с буут менюто на биоса (F8, F9, F12, зависи от дъното). Бих те посъветвал да направиш същото и да не разчиташ на груб. Може и пак в биос да си зададеш дискът с Linux като приоритетен за стартиране.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Няма никакъв проблем да си инсталираш и три операционни системи на три различни диска. Важно е къде се намира буутлоудърът. Да не говорим, че няма нужда и нищо да се изключва, но... bvbfan е казал причината. Windows потребителите не само да цъкат, а да вземат да прочетат нещо за квадратната си ОС.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.