Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

току-що, petie1 написа:

И гледай ако го забърше тоя дял ко става

Ще стане мазало .Кво да стане ,не че е проблем да се възстанови ама са гимнастики пак и въпроси и отговори .

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 8 минути, Ивайло Димов написа:

Котак...забаеляза ли ,че груба секаш му е върху HDD то бре 

Абе нали тва дрънкам

Кво да измислим ,принципно Линукса ти е на ССД но при инсталацията си указал дял за монтиране на груб хард диска .Не е проблем и може тала да си работи лаптопа .Ако правиш промени с gparted  не ПИПАЙ дяла пред който пише EXT 4 .

И къде е гаранцията, че като изтрия харда под EXT4 или FAT32 ще имам пълен достъп до диска??????

преди 1 минута, petie1 написа:

Абе нали тва дрънкам

Па писали сме по едно и също време в рпсостранството :)

преди 3 минути, Ивайло Димов написа:

Ще стане мазало .Кво да стане ,не че е проблем да се възстанови ама са гимнастики пак и въпроси и отговори .

Абе за нас е две три команди и мамата два три пъти за курраж ама за него май е само мамата

То е ясно .

преди 2 минути, Ивайло Димов написа:

Па писали сме по едно и също време в рпсостранството :)

Да бе чукча писател не читател

Дзвер я напиши в терминала 

sudo update-grub

sudo grub-install /dev/sdb 

преди 11 минути, Ивайло Димов написа:

sudo update-grub

Не е ли обратно?

преди 11 минути, Ивайло Димов написа:

sudo update-grub

spacer.png

преди 8 минути, ДзВяРа! написа:

spacer.png

Иво Димов спи май

sudo grub-pdate

Явно ми се е спяло и съм объркал реда в първата команда :(

преди 8 часа, petie1 написа:

Иво Димов спи май

sudo grub-pdate

Май и ти :cool:
sudo grub-update

Бе, и да ти се спи, като следваш логиката на кое-какво върши, ще стане. Т.е. първо го инсталираш някъде и после му казваш (правилно) да "си хване" каквото има за хващане.

sudo grub-install bla-bla

sudo update-grub

Обаче като има на 2 места запис, кой е "първият" и докога ще съществува излишният.

Ако боравим с инфото подадено дотук в темата (не си общувате на лични) - ми аз на боб ще позная повече.

преди 5 минути, бат'начо написа:

Бе, и да ти се спи, като следваш логиката на кое-какво върши, ще стане. Т.е. първо го инсталираш някъде и после му казваш (правилно) да "си хване" каквото има за хващане.

sudo grub-install bla-bla

sudo update-grub

Обаче като има на 2 места запис, кой е "първият" и докога ще съществува излишният.

Ако боравим с инфото подадено дотук в темата (не си общувате на лични) - ми аз на боб ще позная повече.

Ами до тук пълна греда. Включително и sudo grub-update , дава ми ерор. Засега решение няма, освен да трия всичко под EXT4.

Не ме цитирай, аз уточнявам само. Не виждам никаква логика във подаденото тук, какво е било, какво е станало, какво трябва да е. Под логика имам предвид сериозно отношение.

преди 1 час, ДзВяРа! написа:

Ами до тук пълна греда. Включително и sudo grub-update , дава ми ерор. Засега решение няма, освен да трия всичко под EXT4.

Ако си с Дебиан-базирано дистро (убунту, Минт), просто си инсталирай grub-customizer 5.0.6 и си направи нещата като бял човек!

И ако все пак не успееш да го намериш, качил съм го в Mediafire, за да имам достъп до него отвсякъде: http://www.mediafire.com/file/p3edgx4s4n6lsdr/grub-customizer_5.0.6-0ubuntu1_ppa1x_amd64.deb/file

преди 12 часа, DarkEdge написа:

Май и ти :cool:
sudo grub-update

А да мерси

преди 13 часа, Ивайло Димов написа:

Явно ми се е спяло и съм объркал реда в първата команда :(

То и аз не съм бил по добре хехе

Добра вечер!
Я да ви задам и аз един въорос.
Дуал боот, и двете ОС са Лубунту 18.04 - едната 32 битова, другата 64 битова. Достъпа до интернет е през „джобен рутер” Huawei. При 54-битовата всилко е ок, но при 33-битовата - дърво. Отказан интернет достъп. Вижда само рутера и … дотам.
Някакви идеи???

преди 4 часа, jhoro написа:

Добра вечер!
Я да ви задам и аз един въорос.
Дуал боот, и двете ОС са Лубунту 18.04 - едната 32 битова, другата 64 битова. Достъпа до интернет е през „джобен рутер” Huawei. При 54-битовата всилко е ок, но при 33-битовата - дърво. Отказан интернет достъп. Вижда само рутера и … дотам.
Някакви идеи???

Най-вероятно липса на подходящ или въобще драйвер за мрежовата карта. Ако имаш Device Driver Manager и разбира се достъп до Интернет веднага ще ти се реши проблема . Аз за достъп до Нета ,когато имам такъв случай ползвам модем за мобилен нет. Толкоз от мен, другото от умниците , които си правят гаргара тук!

преди 10 часа, bigiadri написа:

Най-вероятно липса на подходящ или въобще драйвер за мрежовата карта. Ако имаш Device Driver Manager и разбира се достъп до Интернет веднага ще ти се реши проблема . Аз за достъп до Нета ,когато имам такъв случай ползвам модем за мобилен нет. Толкоз от мен, другото от умниците , които си правят гаргара тук!

Благодаря за желанието, но ...

Мрежовата карта си е ОК - написал съм, че се свързва с рутера през Wi-fi!

Въпрос с повишрна трудност:

След успешна инсталация на Линукс Минт 19 ми изписва: "рестартирайте сега или..."

Рестартирам и отново ми зарежда от флашката. Изкл лаптопа, махам флашката, вкл и ми изписва "no bootable divice".

На какво се дължи този скапан проблем.

При инсталацията, последния път го пуснах на най- горната отметка, която сама си създава дял efi и т.н.

Лаптопа е acer с 4гб памет, модел 2016г. Дъното му е uefi, флашката с която го преинсталирам е същата с която успях да преинсталирам моя, който имаше същия проблен, но създадох дял efi и се оправи. Тук този номер не мина.

преди 32 минути, Тодор Андреев написа:

Въпрос с повишрна трудност:

След успешна инсталация на Линукс Минт 19 ми изписва: "рестартирайте сега или..."

Рестартирам и отново ми зарежда от флашката. Изкл лаптопа, махам флашката, вкл и ми изписва "no bootable divice".

На какво се дължи този скапан проблем.

При инсталацията, последния път го пуснах на най- горната отметка, която сама си създава дял efi и т.н.

Лаптопа е acer с 4гб памет, модел 2016г. Дъното му е uefi, флашката с която го преинсталирам е същата с която успях да преинсталирам моя, който имаше същия проблен, но създадох дял efi и се оправи. Тук този номер не мина.

Ей това ще ти оправи проблема:

https://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.