Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Здравейте,

Има ли някакъв вариант за инсталиране на Windows 7 на флашка от Линукс ОС. Всички приложения за създаване на стартираща USB флаш памет работят само с образи на Линукс ( Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Kubuntu и т.н. ).

Това не зная дали ще даде ефект - https://sourceforge....ects/usbwriter/
Тази също работи само с Линукс образи - https://unetbootin.github.io/ - Само Линукси изрежда.

Нещо с командия ред ако кажете много ще съм благодарен.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 31 минути, Babyrock написа:

Има ли някакъв вариант за инсталиране на Windows 7 на флашка от Линукс ОС.

Привет!

Вероятно има. :)

Въпросът би трябвало да е за win-раздела, но все пак виж:

https://github.com/slacka/WoeUSB

https://software.opensuse.org/package/winusb?search_term=winusb

https://software.opensuse.org/package/woeusb

Има инсталационни файлове за openSUSE, Fedora, Debian, Ubuntu ...

Не съм пробвал, а и нямам желание. За последно слагах windows преди 5 г.

Успех!

Искаш да кажеш че мисията е невъзможна.

Надявам се на това - https://www.kaldata.com/софтуер/wintousb-105938.html но и то само от Windows се пуска

USB image Writer дали ще стане

Аз съм го правил по следния начин доста пъти, но не знам дали няма да ти е сложно за теб

https://willhaley.com/blog/windows-installer-usb-linux/

Общо взето форматираш флашката в NTFS, копираш Уиндоус файловете върху нея и слагаш grub на флашката. Без допълнителен софтуер.

Сега пробвам с опростения инсталатор на App Grid. Май ще стане, а може и да не стане.

spacer.png

Руфус не става ли?

Това със записване на Windows на USB/DVD ми бе най-голямата борба в живота (под Linux). По едно време си държах отделен HDD с Windows 7 само за създаване на Windows USB/DVD ..  По-лесно ми е да си разглобя лаптопа, да смена харда и после под Уин да изпълня всичко със съответните програми ... Имаше някаква офицялна програма от сайта на МС. Всичко най-нормално си се записва под Linux само с dd, ама Windows... 999999999 команди.. маунтване.. форматиране.. копиране.

преди 4 минути, Masakra написа:

Това със записване на Windows на USB/DVD ми бе най-голямата борба в живота (под Linux). По едно време си държах отделен HDD с Windows 7 само за създаване на Windows USB/DVD ..  По-лесно ми е да си разглобя лаптопа, да смена харда и после под Уин да изпълня всичко със съответните програми ... Имаше някаква офицялна програма от сайта на МС. Всичко най-нормално си се записва под Linux само с dd, ама Windows... 999999999 команди.. маунтване.. форматиране.. копиране.

Руфус не пробва ли?

преди 11 минути, Masakra написа:

Това със записване на Windows на USB/DVD ми бе най-голямата борба в живота (под Linux).

DVD-то е лесно - сваляш ИСО-то, инсталираш си и го записваш с k3b и готово.

USB-то също е лесно:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install woeusb -y

и борбата приключва веднъж завинаги. ;) 

преди 13 минути, rado84 написа:

DVD-то е лесно - сваляш ИСО-то, инсталираш си и го записваш с k3b и готово.

USB-то също е лесно:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install woeusb -y

и борбата приключва веднъж завинаги. ;) 

И ако не е под убунту ко става  с това ппа?

преди 1 минута, petie1 написа:

И ако не е под убунту ко става  с това ппа?

Толко' ли е трудно да напише в Мухъл или Патицата woeusb? Че даже има пре-билднати пакети, ако не му се занимава с това.

https://github.com/slacka/WoeUSB#woeusb

преди 3 часа, Babyrock написа:

Здравейте,

Има ли някакъв вариант за инсталиране на Windows 7 на флашка от Линукс ОС.

За инсталиране на Windows от Linux няма да бъда полезен.

Независимо дали инсталираш Windows върху хард диск,usb.
След инсталацията отвори device manager-а и виж за удивителни и въпросителни,белязани в жълт цвят.Това е равнозначно на липсващи или неточни за системата драйвери.
https://www.google.com/search?q=windows+10+device+manager+yellow
Ако има такъв проблем, за пробата инсталирай програма,която сканира компютъра,анализира,открива остарели и неизвестни драйвери,също липсващи такива.Изтегля и ги инсталира.
https://drivereasy.en.softonic.com/windows/alternatives
Това не е най-правилния подход,но е най-лесното,ако има специфичен хардуер и човек иска да пробва бързо ще се получат ли нещата.

Ако има нужда пусни си тема във Windows раздел за по-добър отговор.

преди 27 минути, rado84 написа:

Толко' ли е трудно да напише в Мухъл или Патицата woeusb? Че даже има пре-билднати пакети, ако не му се занимава с това.

https://github.com/slacka/WoeUSB#woeusb

Е не знам баце ама за да пита тук явно е трудно

преди 3 часа, petie1 написа:

Руфус не пробва ли?

По онова време много "методи" пробвах и сработи най-трудният. Наложи се да унзипна ИСО образа, да форматирам флашката в не знам си къв формат, май зависеше дали ще е MBR/UEFI. Няма и не искам да задълбавам по спомени, вече всички роднини и приятели ревящи някога за ИТ хелп са под разни линукс дистрота. Ама по спомен споделих, че бе адска гавра зависеща къв ще е Уин-а и т.н Може и днес вече всичко да е автоматизирано и работещо, ама допреди 2-3 години не бе. Иначе от Уин да направиш УСБ/Диск на Уин не е толкова сложно. Имаше един уинУСБинсталер - него ползвах. В смисъл, не е сложно за люзъри. До ден днеше всичко си мятам на флашката с dd било то Линукс или BSD.. Ама съм запомнил наред с другите извращения що за гавра бе създаването на Уин флашка. Пък и най-големият зор - как да запишеш Линукс под Уин - статии милиони. Ама обратното... люзърите да си вадят съответните изводи.

преди 7 минути, Masakra написа:

Пък и най-големият зор - как да запишеш Линукс под Уин - статии милиони. Ама обратното... люзърите да си вадят съответните изводи.

Никога не съм писал в тази тема,ама виртуална машина в случая не помага ли?

преди 8 часа, rado84 написа:

Това е дълго и сложно. По-лесно става с WoeUSB - 2-3 клика и работата е опечена.

В зависимост от графичната среда, при работа с winusb/woeusb, се налага да се приложи "малко ум" понякога, за да се случат както трябва нещата (демонтирането не се получава автоматично понякога).

sudo add-apt-repository ppa:mkusb/ppa

sudo apt install guidus

Да, параграфика ... малко плашещо, пак няколко клика, но пък работи (когато съм го ползвал) по-добре от woe-то.

А, да бе, трябва да се сетиш как точно се записва Уйн, то му е странична дейност това, може да не се види между четирите реда, щото нито е първи, нито последен.

преди 5 часа, бат'начо написа:

А, да бе, трябва да се сетиш как точно се записва Уйн

Какво ще рече "как точно се записва уин"?

А някой пробвал ли е под някой linux да форматира носителя (USB flash /hdd във fat32/ntfs), да направи активен дела и да разархивира iso файла на носителя?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 19 часа, Masakra написа:

Добре си направил. Дето казва Радо, най-добре си дръж готови флашки или дискове с Win.

преди 15 часа, Masakra написа:

По онова време много "методи" пробвах и сработи най-трудният. Наложи се да унзипна ИСО образа, да форматирам флашката в не знам си къв формат, май зависеше дали ще е MBR/UEFI. Няма и не искам да задълбавам по спомени, вече всички роднини и приятели ревящи някога за ИТ хелп са под разни линукс дистрота. Ама по спомен споделих, че бе адска гавра зависеща къв ще е Уин-а и т.н Може и днес вече всичко да е автоматизирано и работещо, ама допреди 2-3 години не бе. Иначе от Уин да направиш УСБ/Диск на Уин не е толкова сложно. Имаше един уинУСБинсталер - него ползвах. В смисъл, не е сложно за люзъри. До ден днеше всичко си мятам на флашката с dd било то Линукс или BSD.. Ама съм запомнил наред с другите извращения що за гавра бе създаването на Уин флашка. Пък и най-големият зор - как да запишеш Линукс под Уин - статии милиони. Ама обратното... люзърите да си вадят съответните изводи.

Ако мислиш, че това е трудно, опитай да запишеш Mac OS под Windows или Linux. Тогава ще ти се отвори третото око за тва що е гавра. :) 

преди 15 часа, Васето написа:

Никога не съм писал в тази тема,ама виртуална машина в случая не помага ли?

Би помогнало, ако се мине през  пренасочване на USB портовете. Преди време това беше невъзможно, сега е малко играчка.

преди 2 часа, DarkEdge написа:

А някой пробвал ли е под някой linux да форматира носителя (USB flash /hdd във fat32/ntfs), да направи активен дела и да разархивира iso файла на носителя?

Първо, форматиране с NTFS под Linux не го препоръчвам за простосмъртни. Ще изкара NTFS Level от времето на Windows NT 3.51. :)  Може би, ако МС престанат да съдят и без това изтормозените свободни писачи на FS драйвъри ще има напредък. После, запис с разахивиране и активен дял е неправилен. Тази процедура ще сработи само ако го пускаш с UEFI и то по милостта на разработчите на BIOS-и, които щателно претърсват устройствата за EFI директорията и нещо, което да заредят от нея. Иначе, ако би трябвало правилно да се направи за Legacy BIOS, трябва активен FAT32 дял и Boot Loader-и както в MBR, така и на дяла. Нещо от типа на SYSLINUX или GRUB/GRUB4DOS ще свърши работа. Обаче, Legacy BIOS е позиционно зависим и ще са джедайски изпълнения каквото и да се прави. А нататък си на милостта на Windows инсталатора, който почти винаги намира за какво да се заяде. :)

преди 14 минути, Melmak ® написа:

Иначе, ако би трябвало правилно да се направи за Legacy BIOS, трябва активен FAT32 дял

Точно за Lеgacy може и NTFS да е делът. За UEFI/GPT има изискване за FAT32 boot дял, останалите дялове може да са ntfs

преди 20 часа, Masakra написа:

Еми аз съм фен на Линукс от ерата на 98 та до днес и особенни ядове нш съм изпитвал освен с модем вътрешен и бтк

преди 22 часа, DarkEdge написа:

Да. Използвах и профилактично ms-sys. Става, ако имаш предвид да се направи стартираща флашка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.