Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 2 минути, Melmak ® написа:

Какво разбираш под "забих"? Не ти изгрява десктоп-а или си сложил вече едното и сега се чудиш как да ги махнеш?

Не, не мога да му схвана логиката на това плазма мета на куп ли се инсталира или по отделно? Забих логически а не че нещо не мога да махна

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 минути, petie1 написа:

Не, не мога да му схвана логиката на това плазма мета на куп ли се инсталира или по отделно? Забих логически а не че нещо не мога да махна

Мета означава че е кух пакета и има много завимости. Тоест като сложиш този пакет, все едно слагаш десетките компонети на KDE-то. Но понеже искаш да сложиш въможно най-малко, просто инсталирай plasma-desktop. Той съдържа най-малко подпакети. Другите не ги слагай на този етап.

преди 10 минути, Melmak ® написа:

Мета означава че е кух пакета и има много завимости. Тоест като сложиш този пакет, все едно слагаш десетките компонети на KDE-то. Но понеже искаш да сложиш въможно най-малко, просто инсталирай plasma-desktop. Той съдържа най-малко подпакети. Другите не ги слагай на този етап.

А ето това ми беше интересно ,интересна структура има тези пакети въобще Арч за първи път го виждам

Котарак ...............

Sudo pacman -S plasma и инсталира минимална графична среда 

сле тва джасаш sudo pacman -S konsole .........щото в горния пакет не я инсталира и ще гледаш като прасе в тикви :)  като влезеш в графичен режим

преди 9 часа, petie1 написа:

Мета пакета е е един своеобразен възел с който са навързани цял комплект пакети. По същество е нищо, но в контролният му файл са описани, като зависимости пакетите, които трябва да се инсталират заедно с него. Наличието на такива пакети е изключително важно нещо за лесната инсталация на такива големи конфигурации, като графичните среди. Аз дори на Xfce не мога да си спомня компонентите, а базовите са само десет. А, когато я инсталираш от терминала, трябва да знаеш и точно, какво да инсталираш.

преди 11 часа, cybercop написа:

Мета пакета е е един своеобразен възел с който са навързани цял комплект пакети. По същество е нищо, но в контролният му файл са описани, като зависимости пакетите, които трябва да се инсталират заедно с него. Наличието на такива пакети е изключително важно нещо за лесната инсталация на такива големи конфигурации, като графичните среди. Аз дори на Xfce не мога да си спомня компонентите, а базовите са само десет. А, когато я инсталираш от терминала, трябва да знаеш и точно, какво да инсталираш.

Разбрах го значи тук не е като при Дебиан при него само отделни пакети съм вуждал със зависимостите им

преди 15 часа, Ивайло Димов написа:

Котарак ...............

Sudo pacman -S plasma и инсталира минимална графична среда 

сле тва джасаш sudo pacman -S konsole .........щото в горния пакет не я инсталира и ще гледаш като прасе в тикви :)  като влезеш в графичен режим

Точно се чувствам без конзола кат теле у железария ,нали каза да бутам Арч и аз ко да правя слушам и изпълнявам хехе

Като правиш инсталация то изписва кои пакети инсталира ;)Тря се чете 

преди 7 минути, Ивайло Димов написа:

Като правиш инсталация то изписва кои пакети инсталира ;)Тря се чете 

Туй ясно ама ми беше интересна логиката на тези мета пакети щот четох уикито на Арч и там беше дадено плазма мета кликнах го опа 48 пакета и си викам ега ти то туй да не е цялата среда да ми набута всички шукарети пък аз искам само минимал графична среда и да си слагам шукариите сам  вече разбрах какво е мета пакета за което благодаря

Мета пакета инсталира и некой софтуер....но е малко....тегли 220 мб целия цирк ;)

преди 12 минути, Ивайло Димов написа:

Мета пакета инсталира и некой софтуер....но е малко....тегли 220 мб целия цирк ;)

А не ща други софтуери ... На реалната машина си имам целия цирк КДЕ,,,

Циркът става още по-голям, но далеч не забавен, когато на Плазма 4+ ѝ инсталираш драйвър за енвидия... :D  В по-старите версии моментално след инсталацията на драйвъра logout-greeter-ът крашваше (и нямаше начин да изключиш/реснеш компа, освен от копчето на кутията). В по-новите версии нищо не крашва след инсталиране на енвидия драйвъра, обаче след рестарт на ОС, десктоп средата не пали изобщо - минава splash-ът, където пише какво зарежда и тамън да тръгне средата - хой, излиза ти едно мигащо тире горе вляво на черен екран и дотам. Прехвалената Плзма, лейдис енд джентълмен...

Циркът е от НВидия, аз от тях нищо не купувам, още от прехвалената FX5200, 2 пъти ми се развали и единият път е "оправяха" 1 месец. Всичките бъгове са техни, аз си ползвам плазмата на АМД или Интел и всичко си баца.

преди 25 минути, bvbfan написа:

Циркът е от НВидия, аз от тях нищо не купувам, още от прехвалената FX5200, 2 пъти ми се развали и единият път е "оправяха" 1 месец. Всичките бъгове са техни, аз си ползвам плазмата на АМД или Интел и всичко си баца.

10 години ползвах готварските печки на АМД, а след неколкогодишните приключения с RX-серията никога повече няма да си купя АМД - ако ще и адът да замръзне!

Една идея. :D  Докато енвидията от подписа ми е на светлинни години пред последното ми AMD RX 370, на което с кеф му набих шута. Беше 256-битово, а игрите вървяха все едно съм ги пуснал на 64-битова карта и ако пуснех АА, играта се превръщаше в комикс. GTA 5 беше недостижим блян, който вървеше с 20 кадъра в началната мисия в Северен Янктън. Тази от подписа ми е само 128 бита, но игрите летят, GTA 5 и всички други игри се играят на макс детайли с 45 до 60 кадъра (верт. синхр. включена), в зависимост от играта. И когато въпросното АМД гушна букета (защото беше клоквано фабрично), след гаранционния сервиз си доплатих 50 лв. за енвидия и проблемите приключиха вовеки.

АМД принципностно са известни и като отоплителни високотехнологични уреди :)

преди 36 минути, Ивайло Димов написа:

Знам, аз затова и им бях направил това... то не е точно меме, но не знам как другояче да го нарека:

spacer.png

преди 5 часа, rado84 написа:

Циркът става още по-голям, но далеч не забавен, когато на Плазма 4+ ѝ инсталираш драйвър за енвидия... :D  В по-старите версии моментално след инсталацията на драйвъра logout-greeter-ът крашваше (и нямаше начин да изключиш/реснеш компа, освен от копчето на кутията). В по-новите версии нищо не крашва след инсталиране на енвидия драйвъра, обаче след рестарт на ОС, десктоп средата не пали изобщо - минава splash-ът, където пише какво зарежда и тамън да тръгне средата - хой, излиза ти едно мигащо тире горе вляво на черен екран и дотам. Прехвалената Плзма, лейдис енд джентълмен...

Е аз си нямам Невидя така че нямам пълен цирк, средните пръсти на Линус Торвалдс явно не са помогнали

преди 2 часа, Ивайло Димов написа:

Ей трябваше да са пробвам да сготвя нещо на трите компа с АМД

Идеален отоплителен уред за ръце е лаптоп с Амд платформа ,чудо е .А пък ако има и допълнително външно видео....мммммм баМбон ;)

току-що, Ивайло Димов написа:

Идеален отоплителен уред за ръце е лаптоп с Амд платформа ,чудо е .А пък ако има и допълнително външно видео....мммммм баМбон ;)

Излез лятото с къси панталони и си сложи лаптопа в скута, да видиш, че не е само за ръце... Направо ще ти смъкне кожата от краката! :D 

преди 8 минути, Ивайло Димов написа:

Хъх става за сушене на чорапи и котешко легло

Преди известно време си инсталирах Feren OS . Върви добре и прилича малко на Windows 10. Проблемът е че го няма WINE. Пробвах с инсталация от терминала, но после се получи грешка и иска wine duo feren.  На какво може да се дължи.

Screenshot from 2019-04-27 16-53-47.png

sudo apt install --install-recommends winehq-stable
преди 9 часа, Babyrock написа:

Преди известно време си инсталирах Feren OS . Върви добре и прилича малко на Windows 10. Проблемът е че го няма WINE. Пробвах с инсталация от терминала, но после се получи грешка и иска wine duo feren.  На какво може да се дължи.

sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt-get -y install wget && wget -qO - https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key | sudo apt-key add - && sudo apt-add-repository 'deb https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/ xenial main' && sudo apt-get update && sudo apt install --install-recommends winehq-stable -y

преди 7 часа, Ивайло Димов написа:

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

И това го бях пробвал.

ето отговора на терминала

E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.