Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 3 часа, rado84 написа:

Кой файл това?

/etc/sudoers в CENTOS. 

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 11 часа, rado84 написа:

Това е излишно писане. :P  "reboot" без кавичките прави абсолютно същото.

Е да ама в Дебиан не действа "reboot"

преди 45 минути, petie1 написа:

Е да ама в Дебиан не действа "reboot"

Вероятно се шегуваш. Имамe предвид reboot, изпълнена в сесия на администратор. В потребителска сесия ще трябва да изпълниш sudo reboot.

преди 2 минути, cybercop написа:

Вероятно се шегуваш. Имамe предвид reboot, изпълнена в сесия на администратор. В потребителска сесия ще трябва да изпълниш sudo reboot.

А така ли било? sudo reboot? Аз мислех че тази команда е за обикновени потребители а не админ потребители

преди 2 часа, petie1 написа:

А така ли било? sudo reboot? Аз мислех че тази команда е за обикновени потребители а не админ потребители

И за админ потребители става. Ползвал съм я много пъти в руут сесии. В потребителска не съм пробвал, но като се има предвид, че sudo дава временни админски права, логично е да става и със "sudo reboot".

преди 2 минути, rado84 написа:

И за админ потребители става. Ползвал съм я много пъти в руут сесии. В потребителска не съм пробвал, но като се има предвид, че sudo дава временни админски права, логично е да става и със "sudo reboot".

Ами по идея трябва да е без админ права виж в уики

преди 2 минути, petie1 написа:

Ами по идея трябва да е без админ права виж в уики

Уики не намерих, но във форума на убунту пише, че в убунту 14.10 и по-стари версии се изисква sudo reboot. С внедряването на systemd в убунту 15 и нагоре sudo вече не е нужно, при условие, че има създаден само един потребител, както в моя случай. Ако са двама или повече, тогава sudo е задължително.

Не. Просто reboot.

За който има съмнения, ето да види, че reboot работи и без sudo:

Poweroff (и shutdown now) работи както трябва, само ако на grub_cmdline_linux_default си задал acpi=force. В противен случай изписва "reached target shutdown", но вентилаторите продължават да въртят и съобщението си стои на екрана.

преди 21 часа, rado84 написа:

Уики не намерих, но във форума на убунту пише, че в убунту 14.10 и по-стари версии се изисква sudo reboot. С внедряването на systemd в убунту 15 и нагоре sudo вече не е нужно, при условие, че има създаден само един потребител, както в моя случай. Ако са двама или повече, тогава sudo е задължително.

Може би това е проблема в Дебиан 8 Джеси че има двама потребители миниум рут и обикновен като обикновения не може да задейства reboot става ако е админ тоест със sudo reboot

За Даебиан не знам как стоят там нещата. Само веднъж го пробвах и като не можах да си добавя ППА, за да си инсталирам видео драйвъра, му набих шута. Затова и LMDE го недолюбвам много - той е просто чист Даебиан с минтова тема.
За мен Даебианът е правен от пещерни хора. Убунту е правено от полуизправени човекоподобни, а Минт вече е правен от напълно еволюирали човеци.

Но ако Каноникал са запазили тази част от Даебиана, значи и в убунту ще иска sudo за рестарт при двама или повече потребители и би трябвало и за Ментата да е така.

преди 5 минути, rado84 написа:

За Даебиан не знам как стоят там нещата. Само веднъж го пробвах и като не можах да си добавя ППА, за да си инсталирам видео драйвъра, му набих шута. Затова и LMDE го недолюбвам много - той е просто чист Даебиан с минтова тема.
За мен Даебианът е правен от пещерни хора. Убунту е правено от полуизправени човекоподобни, а Минт вече е правен от напълно еволюирали човеци.

Но ако Каноникал са запазили тази част от Даебиана, значи и в убунту ще иска sudo за рестарт при двама или повече потребители и би трябвало и за Ментата да е така.

При мен си върви чудесно Дебиан никакви грижи нема даже съм с три Дебиана и две Убунтута

преди 3 часа, petie1 написа:

При мен си върви чудесно Дебиан никакви грижи нема даже съм с три Дебиана и две Убунтута

Пусни му тази команда, да видиш какъв среден пръст ще ти покаже.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

преди 4 часа, rado84 написа:

Това е еволюцията на изгледа/външния вид, а като направа е обратното.

И хем четеш, хем не си (до)чел - кажи ми къде пише, че Personal Package Archives (PPA) са солта и пипера в Дебиан, и той се натиска да е така

Те така ставало

sudo add-apt-repository ppa:бла/бла

Пък може да опиташ как се държи Ментата при следните команди

sudo add-apt-repository "deb https://download.videolan.org/pub/debian/stable/ /"
wget -O - https://download.videolan.org/pub/debian/videolan-apt.asc | sudo apt-key add -
sudo apt update

и това вече по желание

sudo apt install libdvdcss2

и да видиш къде е "наместило" записа.

преди 12 часа, бат'начо написа:

Те така ставало

sudo add-apt-repository ppa:бла/бла

В Даебиан не става така. Изписва някакви глупости и ППА-то не бива добавено. А за капак в приложението "софтуерни източници" даже няма и таб ППА.

Колкото до твоите команди - много добре си се държи, никакви грешки не даде нито пищя за глупости.

spacer.png

на 27.03.2019 г. в 16:01, rado84 написа:

Poweroff (и shutdown now) работи както трябва, само ако на grub_cmdline_linux_default си задал acpi=force. В противен случай изписва "reached target shutdown", но вентилаторите продължават да въртят и съобщението си стои на екрана.

Интересното е че на дъртите компютри е работило така, защото са нямали функция за софтуерно изключване. Отчасти и сега може да се докара същия ефект. :D 

Аз първия път като го видях, помислих че щайгата е забила. :) 

Да, де, ама мойта щайга е от 2016 г., 'ич не е дърта. Обаче и на нея се случва това и трябваше да се поровя доста из гугъл, за да намеря това за ACPI.

преди 19 часа, rado84 написа:

Пусни му тази команда, да видиш какъв среден пръст ще ти покаже.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

А тва е ppa на Убунту нормално е да ми покаже не един а два средни пръста :tease2:

преди 11 часа, rado84 написа:

В Даебиан не става така. Изписва някакви глупости и ППА-то не бива добавено. А за капак в приложението "софтуерни източници" даже няма и таб ППА.

Колкото до твоите команди - много добре си се държи, никакви грешки не даде нито пищя за глупости.

spacer.png

Как според теб се е добавяло хранилище в Убунту преди да стане модерно (ама наистина модерно и актуално) sudo add-apt-repostitory ppa/bla/bla? ... тамън тъй както ти го дадох. Така би трябвало да ти го "хвърли" (ако е хУбунту) в /etc/apt/sources.list, a къде го праща Ментата - не знам.

A командата видя ли, че е в синьо - демек линк, в който ти е обяснено как се прави. Да, няма да е версията която искаш, ама и версията на средата няма да е която искаш, и още куп друго няма да е версията която искаш... като изключим нямането на микрокодовете...

Та, не се мъчи с Дебин, Слакуер или Цент (ако ти хрумне), ти си за Убунту-базирано актуал (не за LTS) ако ще е Убунту-базирано.То затова и Ментата ти е "тясна". Федора по-става ... или Арч-производно. (Не включвам Сузи, щото няма смисъл). И после ще си "певец" на Арч-култа ("така стоят нещата", по "Тангра" или Графа, изберете сами).

преди 1 час, бат'начо написа:

Та, не се мъчи с Дебин, Слакуер или Цент (ако ти хрумне), ти си за Убунту-базирано актуал (не за LTS) ако ще е Убунту-базирано.То затова и Ментата ти е "тясна". Федора по-става ... или Арч-производно. (Не включвам Сузи, щото няма смисъл). И после ще си "певец" на Арч-култа ("така стоят нещата", по "Тангра" или Графа, изберете сами).

Центът е по-недоклатен и от Даебиана - пробвал съм го вече. A Slackware ако изглежда така и след инсталацията :D  , нема нужда...

spacer.png

Да, за Убунту-базирано съм, но не и за чисто Убунту с дефолтска среда. Чисто УБунту бих инсталирал само и единствено от ubuntu-mini.iso. Федората ставаше, когато беше 12-та версия. Оттогава не съм я и помирисвал, а като гледам снимки на дефолтния десктоп за Федора 29, направо ми се драйфа.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.