Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на автомобил

Featured Replies

Привет колеги :)

Едно аверче, преди 2 седмици си изкара книжката, но все още няма лична кола. Родителите му, искат да му направят подарък за Коледа, но проблема е там, че незнаят какво да купят. Бюджет/а е доста оскъден 3000-4500 лв. Това са парите само за автомобила, също така са заделили около 700 лв. "за регистрация,номера,еко-такса и останалите неща". Значи момчето се е спряло на доста голям изобр, но не може да реши какъв автомобил да си вземе "марка". Изискванията са;

1. Дизел "задължително"

2. 4/5 врати

3. 6 скорости "ръчка"

4. Голям багажник

5. До 140 к.с.

6. Без Голф/БМВ!!!

7. Климатроник!!!

Ще дам малко информация за момчето. Автомобила трябва да е малко по-голяма, че техните и той са доста "пълнички", колата ще се използва от цялото семейство, седмицата ще се пътува извън градско поне едно 400 км. Ще се радвам да споделите мнение за следните автомобили, също така, ако имате други предложения да ги споделите.

1. Ford Focus 1.8 TDI - хечбек - 2002-2005 г.

2. Ford Mondeo 2.0 TDCI - седан 2002-2005 г.

3. Mazda 6 - седан/хечбек - 2002-2004 г.

4. Peugeot 607 - седан 2001-2003 г.

5. Peugeot 407 - седан 2001-2005 г.

6. VW Passat - седан 1998-2001 г.

Значи момчето се спря на тези модели, предпочитанията са да е седан, но може да направи компромис. Написах и годините от които ще се търси автомобила, засега по неговите думи клони към Пасата.

Ще се радваме ни кажете, слабите места на по-горните автомобили, кои са най-честите проблеми. Разбрах ме, че на пасата проблемите са му, че предните носачи са много слаби. Също така, ако може да кажете и разхода на гориво градско/извън. 

Благодаря и лека вечер :)

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

• Отговори 110
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Обоснови се, де с какво алфата е по-добра от горе споменатите? Алфата ми се вижда, лека тясна все пак момчето е 195 см. 130 кг. Затова написах, че автомобила трябва да е по-голям.

Обоснови се, де с какво алфата е по-добра от горе споменатите? Алфата ми се вижда, лека тясна все пак момчето е 195 см. 130 кг. Затова написах, че автомобила трябва да е по-голям.

Хубави автомобили в съотношение цена-качество. Евтини са за поддръжка ,с леко спортен дух ,твърдо окачване ,хубав интериор и екстериор. Ако се търси по-голяма ,евентуално рестайлинга на 166.

Защо Алфа? Минали са ми през ръцете две ,внасяни от Италия и съм с приятни впечатления. Когато една кола се купи в добро техническо състояние ,кара се внимателно ,и се поддържа с качествени консумативи ,собственикът й е доволен. 

Основните качества пред изброените според мен на 1-во място е цената в съотношение година на производство и техническото състояние ,и след това (поне според мен) хубавия дизайн. 

• Автор

Ще му предложа вариант с Алфа, но все пак ще изчакам и други колеги да изкажат мнение. 

Защо Алфа? Минали са ми през ръцете две ,внасяни от Италия и съм с приятни впечатления. Когато една кола се купи в добро техническо състояние ,кара се внимателно ,и се поддържа с качествени консумативи ,собственикът й е доволен. 

Тоя момент с внимателното каране включва всичко де що се сетиш като кола и марка. Включително и Дачия.

В задачата се пита да издържа на хайдушко каране а Алфа не е между тях. Няма кола която да не се чупи с времето но при Алфа като че ли са по на често ремонтите. Паянтова италианска сглобка по заводите на ФИАТ. Може да се конкурира само с руски коли за китайски не съм сигурен.

Тоя момент с внимателното каране включва всичко де що се сетиш като кола и марка. Включително и Дачия.

В задачата се пита да издържа на хайдушко каране а Алфа не е между тях. Няма кола която да не се чупи с времето но при Алфа като че ли са по на често ремонтите. Паянтова италианска сглобка по заводите на ФИАТ. Може да се конкурира само с руски коли за китайски не съм сигурен.

Плюс това италианска кола карана внимателно в Италия няма.

Ония шпорят като луди и хич не им дреме какво се случва с мотора.

Ами не знам ,колко алфи сте карали и какви проблеми сте имали с тях ,но поне аз нямам забележки. Поне за класа си е напълно достоен автомобил. Представителите на други марки било те френски или немски в този ценови клас не изпъкват по надеждност и прецизна сглобка пред Алфа ,особено пък Форд! 

Плюс това италианска кола карана внимателно в Италия няма.

Ония шпорят като луди и хич не им дреме какво се случва с мотора.

Това лично за мен е чист хейт без общо с реалността. Всеки си има собствено отношение към автомобила. Има хора ,които не дават една прашинка да падне върху колата. Италианците много се гордеят със своя автопром ,купуват ,карат ,ценят и пазят колите си ,не всички ,но поне голяма част от тях. Да не говорим ,че в Италия пътищата са много по-добри от тези у нас ,а италианците могат да си позволят ,да дават пари за елементарна ,но качествена поддръжка на машината си. Ако вземете автомобил каран в България ,това е много по-лошо ,едно че пътищата са отвратителни ,друго че хората не винаги имат пари за качествени консумативи и слагат на колата ,каквото им падне ,колкото да я позакрепят ,да им вози гъза. 

БМВ маниак да ,по качество на използваните материали Алфа не може да се сравни с автомобили от висок клас ,като 5-та и 7-ма серия на БМВ примерно. Това води до по-бързо износване ,но и подмяната е много по-евтина ,а за БМВ сам се сещаш какви луди пари трябва да дадеш за качествен ремонт. Това са автомобили различен клас и изобщо няма място за сравнение. 
За новите лади и за дачия какво да кажа? Френски коли . . . или по-конкретно Рено! 

А и да вметна ,че дори и в Русия ,където пътищата също са лоши и условията на експлоатация за всеки автомобил са тежки ,има адски много любители на родния автопром и влагат много грижа за ладите си. Най-продавания автомобил в Русия за 2013 е Лада Приора. Позамогна се Лада и пуснаха сравнително успешната Лада Гранта ,а скоро към средата на 2015 очакваме нова Лада ,този път от по-висок клас. 

Това лично за мен е чист хейт без общо с реалността.   

Нямам никакво намерение да споря с теб и да обяснявам кое е хейт и кое не.

Ако можеш да помогнеш на човека - направи го.

Ако не по-добре да спрем с локумите.

Аз си изказах мнението и то е формирано на база 4 автомобила, докарани лично от Италия (преди години говоря, но се съмнявам да се е променил манталитета на италианците).

Аз съм карал собственоръчно само Ланчия от тези 4, но другите са ми били пред очите няколко години.

Както и да е.

Представителите на други марки било те френски или немски в този ценови клас не изпъкват по надеждност и прецизна сглобка пред Алфа ,особено пък Форд! 

За мен пък това е хейт, но ще оставя други колеги да ти обяснят защо.

• Автор

Вместо да събирате мнения :D дайте някаква помощ, че момчето вече няма мерак да си вземи автомобил. Забравих да спомена, че момчето изобщо не обича бързите скорости така, че колата ще бъде добре поддържана. Иначе му предложих Ауди, но поддръжката му излиза скъпа и отпада тотално като предложение. Алфата ще му бъде доста тясна "156" , такава му е била учебната и била адски неудобна.

Алфа - надеждна и с евтина поддръжка? Има си тема за вицове другаде... Писал съм преди време за една тук; още един познат има такова чудо - остави, че вози като каруца, а в сервиза вече му правят намаления за редовен клиент...

Аз бих се метнал на някой от фордовете - колкото и да те бъзикат, че "Форд" и циганин зимата не работели, да речем, за цената си са с много добро качество. Аз също съм имал "Форд", няколко мои познати - също - не създават съществени проблеми. Е, не са идеални, но то коя ли кола втора употреба е.

Вече повече от година карам Фокус 1.8 tddi 2002 година, хечбек, и съм много доволен. Колата е сравнително просторна, икономична (около 5 на сто извънградско), здрава - не съм имал проблеми, освен неизбежните смени на консумативи, накладки и т.н., държи се добре на пътя и вози комфортно. Дори и в най-големите студове пали винаги от раз, може би 5-6 пъти ми се е случвало да трябва да завъртя втори път ключа, и специално за зимата огромен плюс е подгряването на предното стъкло - докато съседите стържат като луди стъклата си, аз си натискам копченцето и за 1 минута няма лед... И за тия пари, и с малко късмет, може да се намери някой читав екземпляр, но задължително от частно лице, а не от автокъща...

• Автор

Благодаря, но кои Форд е по-добрия вариант? Какъв му е разхода, тъй като аз намерих един разход и за двата модела, но пише;

Градско 8,9 л./100 км.

Извън 7,9 л./100 км.

Разбирам да е някаква голяма кола, да има такъв разход, но толкова малка кола да дава толкова голям разход?? А за Маздата/Пежото? к'во ще кажеш/те?

Вече повече от година карам Фокус 1.8 tddi 2002 година, хечбек, и съм много доволен. Колата е сравнително просторна, икономична (около 5 на сто извънградско), здрава - не съм имал проблеми, освен неизбежните смени на консумативи, накладки и т.н., държи се добре на пътя и вози комфортно. Дори и в най-големите студове пали винаги от раз, може би 5-6 пъти ми се е случвало да трябва да завъртя втори път ключа, и специално за зимата огромен плюс е подгряването на предното стъкло - докато съседите стържат като луди стъклата си, аз си натискам копченцето и за 1 минута няма лед... И за тия пари, и с малко късмет, може да се намери някой читав екземпляр, но задължително от частно лице, а не от автокъща...

От частно лице незнам дали ще има възможност, но имаме познати в една автокъща вярваме , че ще намерят добър екземпляр.

Вместо да събирате мнения :D дайте някаква помощ, че момчето вече няма мерак да си вземи автомобил. Забравих да спомена, че момчето изобщо не обича бързите скорости така, че колата ще бъде добре поддържана. Иначе му предложих Ауди, но поддръжката му излиза скъпа и отпада тотално като предложение. Алфата ще му бъде доста тясна "156" , такава му е била учебната и била адски неудобна.

Тя и 166 не е много по-масивна от 156 ,така че вероятно и тя отпада ,като вариант. Мерцедес правят доста комфортни машини ,но поддръжката е скъпа. За Ауди принципно А4 и нагоре са здрави машини и не са чак толкова скъпи за поддръжка ,но са старички и по мое му грознички в тази ценова зона. Лични впечатления от Ауди нямам ,никога не съм ползвал такава кола ,но отзивите за тях ,като цяло са добри. 

Алфа - надеждна и с евтина поддръжка? Има си тема за вицове другаде... Писал съм преди време за една тук; още един познат има такова чудо - остави, че вози като каруца, а в сервиза вече му правят намаления за редовен клиент...

Аз бих се метнал на някой от фордовете - колкото и да те бъзикат, че "Форд" и циганин зимата не работели, да речем, за цената си са с много добро качество. Аз също съм имал "Форд", няколко мои познати - също - не създават съществени проблеми. Е, не са идеални, но то коя ли кола втора употреба е.

Ами и аз познавам собственик на VW с 3 двигателя към него ,и собственик на Mercedes с 2 скоростни кутии към него ,ама така ще е ,като купувате боклуци ,ще ви правят отстъпки по сервизите ,без значение от коя марка са. 

Мой приятел имаше Ланчия ,кара я около 5 години и за това време имаше проблем само с водната помпа. 

Не, не съм имал проблеми досега с 2 скоростни кутии, 3 двигателя, 4 купета и 'нам-'си'кво-со... Не мога да си позволя нова кола, но съм сегашната ми е трета лична, без да броя служебните, и не съм съжалил за покупката. Старата още я виждам из града - кара си я човекът (Ford-а имам предвид), т.е. е имало още хляб у нея. На него съм му сменял само скоростна кутия за 200 лева (втора употреба) и съединител за 50 лева (нов, заедно с кутията, и това с труда), + изпарител на газовата уредба + амортисьор. Това за три години и половина. В общи линии, най-много като брой проблеми ми е създавал сегашният "Пасат" - и то не заради нещо сериозно, а заради пластмаси, гумички, моторчета и прочие такива глупости, но за сметка на това непрекъснато и много на брой. Утре също е на майстор заради чистачките - почнаха да засичат - моторче... Двигател и скоростна кутия не са мръднали.

На човек току-що извадил шофьорска книжка не му трябва автомобил за 5 бона. "Оскъден бюджет от 5 бона" всъщност е на някои патрони хора, повечето не могат да извадят толкова пари за глупости. Момчето явно е леко лигаве. Да си вземе една трошка за 1000лв и да не се прави на мъж, защото първата година-две без това ще я изпотроши, докато се научи да кара. Или да го е яд, че е счупил кола за 5 бона и има да прави ремонти за още 5 бона ли?

Момчето явно е леко лигаве.  

Ти пък кой си, че да определя какъв е човека и какъв бюджет да определи за покупката?

Влизай в правия път и престани да си на всяка манджа мерудия, защото знаеш пътя по който си поел от ден-два накъде води.

Предупреден си!

На човек току-що извадил шофьорска книжка не му трябва автомобил за 5 бона. "Оскъден бюджет от 5 бона" всъщност е на някои патрони хора, повечето не могат да извадят толкова пари за глупости. Момчето явно е леко лигаве. Да си вземе една трошка за 1000лв и да не се прави на мъж, защото първата година-две без това ще я изпотроши, докато се научи да кара. Или да го е яд, че е счупил кола за 5 бона и има да прави ремонти за още 5 бона ли?

Ама как се сдържам да не се изкажа ...

Да си вземе една трошка за 1000лв и да не се прави на мъж

Да се пребие по лесно или да стане механик за една година.

Защо не проумееш че има хора де си ценят живота и не се качват в трошляци.

Е, тва 7.9 извънградско си е някаква фантастика, не знам кой модел си гледал... Наскоро пътувах от София до Търново и обратно, сложих нафта за 60 лева и като се върнах, имах за още ден градско каране... Бях засичал веднъж с точност колко ми харчи извънградско, беше 5.1 - 5.2 на сто, не повече... Сега, за градско не мога да кажа, карам в София, и с всички задръствания и чакане по светофари става малко субективно засичането, но пак си е икономична...

А ти верно пишеш чутовни глупости. Каква трошка за 1000 лв бе пич... И как така "и без тва ще я изпотроши". Ако говориш за себе си и на база твой личен опит, ок. Ако ти си слаб шофьор и си изпотрошил първата си кола, това си е твой проблем, не вменявай слабостите си и на другите. Дай сега момчето да се качи на някакъв изпърдян курник и да си счупи някъде главата с него, само защото иначе ще е "лигаве" в твоите очи... Аз лично не съм изпотрошил колата,с която съм правил първите си стъпки като шофьор, даже напротив - бил съм изключително внимателен и предпазлив, знаейки, че нямам опита и рефлексите на опитен водач. Всичко си зависи от човека...

А ти верно пишеш чутовни глупости. Каква трошка за 1000 лв бе пич...

Whitehart, паркирането, маневрите и шофирането ти назад когато си взел книжката и сега - на едно ниво ли са? Има много по-голям риск начинаещ шофьор да изпотроши колата си. Не говорим да я смачка, а тук да я чукне, там да я одраска, я огледало да счупи, я в някоя дупка да мине, понеже я е подценил и да счупи нещо по окачване. Ауди с няколко носача алуминиеви на цени от по над 100лв всеки ли ще му предложиш? Ами то едното одраскано знаеш ли колко му е ремонта да се оправи? Като не можеш да караш, по-хубаво е да се качиш на кола, която е по-евтина за поправяне.

Мен още ме е яд, че като си купих първата кола, първата зима й ударих бронята и изкривих дясната предна врата. Как? Ами не си подпрях портала хубаво, където я вкарвах. Понеже е масивен, не решетъчен, вятърът го забра и прас във вратата на колата.

Знам ги сега колко са внимателни начинаещите шофьори. По-добре тая кола да не е 140к.с, че повечето подценяват ситуацията и може да не могат да я удържат.

..

Да се пребие по лесно или да стане механик за една година.

Разликата между кола 95-та година за 1000лв и кола 2005-та година за 4500лв е, че втората ще я гледа като паметник, като се развали. А втора ръка, па особено дизел с турбо - приготви си 1000лв за смяна на турбо. Щото някой преди теб 100% ще го е издухал. Дизелов автомобил не бих си купил.

Предупреден си!

Алгор, съвсем конкретно си пиша по темата. За начинаещ шофьор е по-добре автомобилът да е по-прост, по-идиотоустойчив и по-евтин за ремонт, ако се наложи. 140 коня губят сцепление като дръж, та гледай.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Не мислех да пиша тук, но все пак ще го напиша. Съвсем скоро Ауто Билд имаха статия за Мондео след 2002 година. Оказа се с много добра надеждност и с ниска цена. Преди каквото съм чел за тия модели, е наличието на лека ръжда на места.  А TDCI  на Форд  и Пежо от него време не се славят с добра надеждност. Тоест и там се иска поддръжка, за да попаднеш на читав екземпляр, а и след това сам трябва да си го поддържаш, не да се скъпиуш за всяка стотинка. Лично аз бих избрал бензинов мотор и точно затова не исках да пиша тук. За Фокус вече казаха. традиционно след 1999 година това е една от най-надеждните коли на старо. А Пасат може да изглежда добра покупка, но моля, 1999 година е миналото хилядолетие. Освен това Пасат с нищо не показва по-добра надеждност от гореизброените автомобили, включително Пежо. Лично аз не бих взел такава кола най вече заради цената, която традиционно при Фолксваген е по-висока. Не знам дали @algor  предложи Октавия, но ако не е, направил го е от благоприличие и за да не се повтаря.  Всъщност, написах тоя коментар заради онова изречение цитирано от @Algor, че Алфата била по-надеждна от Форд. Ако бе така, нямаше Маркионе от години да мечтае за 300 000 продажби, а все още да е на около 100 000 и то след като закри марката Ланчия. А тая година вече трябваше да произвежда 300 000 Алфи. Е, отложи го завалията за 2018 година, ама да сме живи и здрави дотогава, пък да видим. 

• Автор

Както казах, момчето е доста внимателен шофьор. Баща му все пак ще бъде с него, но от личен опит знам, че евтиното винаги излиза скъпо.

Тя и 166 не е много по-масивна от 156 ,така че вероятно и тя отпада ,като вариант. Мерцедес правят доста комфортни машини ,но поддръжката е скъпа. За Ауди принципно А4 и нагоре са здрави машини и не са чак толкова скъпи за поддръжка ,но са старички и по мое му грознички в тази ценова зона. Лични впечатления от Ауди нямам ,никога не съм ползвал такава кола ,но отзивите за тях ,като цяло са добри. 

Ами и аз познавам собственик на VW с 3 двигателя към него ,и собственик на Mercedes с 2 скоростни кутии към него ,ама така ще е ,като купувате боклуци ,ще ви правят отстъпки по сервизите ,без значение от коя марка са. 

Мой приятел имаше Ланчия ,кара я около 5 години и за това време имаше проблем само с водната помпа. 

Аз лично в момента карам Ауди А4 Б6 131 к.с. дизел 2004 г. Но проблема е там, че момчето не може да даде толкова пари в момента. Лично днеска ходихме да ги гледаме, много му харесаха, но няма възможността да даде 8К за автомобил.

Не мислех да пиша тук, но все пак ще го напиша. Съвсем скоро Ауто Билд имаха статия за Мондео след 2002 година. Оказа се с много добра надеждност и с ниска цена. Преди каквото съм чел за тия модели, е наличието на лека ръжда на места.  А TDCI  на Форд  и Пежо от него време не се славят с добра надеждност. Тоест и там се иска поддръжка, за да попаднеш на читав екземпляр, а и след това сам трябва да си го поддържаш, не да се скъпиуш за всяка стотинка. Лично аз бих избрал бензинов мотор и точно затова не исках да пиша тук. За Фокус вече казаха. традиционно след 1999 година това е една от най-надеждните коли на старо. А Пасат може да изглежда добра покупка, но моля, 1999 година е миналото хилядолетие. Освен това Пасат с нищо не показва по-добра надеждност от гореизброените автомобили, включително Пежо. Лично аз не бих взел такава кола най вече заради цената, която традиционно при Фолксваген е по-висока. Не знам дали @algor  предложи Октавия, но ако не е, направил го е от благоприличие и за да не се повтаря.  Всъщност, написах тоя коментар заради онова изречение цитирано от @Algor, че Алфата била по-надеждна от Форд. Ако бе така, нямаше Маркионе от години да мечтае за 300 000 продажби, а все още да е на около 100 000 и то след като закри марката Ланчия. А тая година вече трябваше да произвежда 300 000 Алфи. Е, отложи го завалията за 2018 година, ама да сме живи и здрави дотогава, пък да видим. 

Значи сега си поговорих ме с него, аз също имам известен опит с колите, но не колкото вас например. Обърнахме голямо внимание на всички коментари, категоричното му решение е, че ще бъде Форд, но сега незнае кои ще е по-добре Фокус/а или Мондеото. Предпочита автомобила да е дизел, а не газ/бензин по лични причини. Сега остава само , ако някой може да добави още нещо за тези двата модела, след това ще се реши кои точно ще си вземе. Явно Пасата ще отпадне въпреки, че много му харесва, но явно Форд/а ще се окаже по-добра машина.

Двата модела са различен клас и аз ако търся компактен автомобил, няма да взема лимузина и обратното. Иначе Фокус има леко предимство като надеждност, поне според разни класации. То всъщност почти всички компактни автомобили са по-надеждни по няколко причини. Първа са оборудвани по-зле. второ тежат по-малко, а от там и натоварванията и на окачване и на двигател по-малки. Трето, малкия автомобил се кара и по-малко, макар че тук въпроса е спорен, защото на къси разстояния автомобилът се амортизира по-бързо. Но пък от своя страна, повечето големи автомобили са били служебни и има голяма вероятност да са с доста върнат километраж, защото дали на 300 000 или на 150 000 км, малко хора биха познали. Лично мнение. Що се отнася до комфорта, определено големият автомобил е по-добрия избор. Но пък на един млад човек по би му отивало малка и повратлива кола, отколкото шлеп. Каквото и да вземе, ще е на късмет. А щом е дизел, ще му трябва още по-голям късмет при Форд от тия години. При по-късните модели проблемите са решени, но първите TDCI  всички знаят, че имаха проблеми, главно заради занемарена поддръжка на собствениците им. Един от проблемите бе протриващ се маркуч на турбото, който е поставен на неподходящо място. Това не е голям проблем, само че след това става голям проблема. Така че да гледа хубаво мотора за подобни "дреболии" преди да купува. Затова казвам, че при Форд от тия години е по-добре бензинов мотор. Те нямат проблеми. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Двата модела са различен клас и аз ако търся компактен автомобил, няма да взема лимузина и обратното. Иначе Фокус има леко предимство като надеждност, поне според разни класации. То всъщност почти всички компактни автомобили са по-надеждни по няколко причини. Първа са оборудвани по-зле. второ тежат по-малко, а от там и натоварванията и на окачване и на двигател по-малки. Трето, малкия автомобил се кара и по-малко, макар че тук въпроса е спорен, защото на къси разстояния автомобилът се амортизира по-бързо. Но пък от своя страна, повечето големи автомобили са били служебни и има голяма вероятност да са с доста върнат километраж, защото дали на 300 000 или на 150 000 км, малко хора биха познали. Лично мнение. Що се отнася до комфорта, определено големият автомобил е по-добрия избор. Но пък на един млад човек по би му отивало малка и повратлива кола, отколкото шлеп. Каквото и да вземе, ще е на късмет. А щом е дизел, ще му трябва още по-голям късмет при Форд от тия години. При по-късните модели проблемите са решени, но първите TDCI  всички знаят, че имаха проблеми, главно заради занемарена поддръжка на собствениците им. Един от проблемите бе протриващ се маркуч на турбото, който е поставен на неподходящо място. Това не е голям проблем, само че след това става голям проблема. Така че да гледа хубаво мотора за подобни "дреболии" преди да купува. Затова казвам, че при Форд от тия години е по-добре бензинов мотор. Те нямат проблеми. 

Ясно, но както казах отворени са за други предложения до този бюджет. Не искат да си взимат бензинов двигател простата причина, че гори повече от дизеловия.

Да си изясни какво търси. 1,9 TDI на Audi/VW е изключително здрав двигател. Passat-ите обаче не са върхът на сладоледа, особено B5 ("четворка"), какъвто явно е харесал човекът. С моя (В4, 1,9 TDI) имах късмет, но имам няколко познати, които продадоха техните "Пасат"-и - единият гръмна двигател (бензинов), на другия не спря да му тече постоянно нещо, гърмя серво и клапан за турбото, задръсти турбина, и на него му се трошиха дръжки на врати, копчета за светлини и т.н. Ако говорим обаче като ниво на оборудване, пространство, комфорт и возия - повечето Ford-ове (може би без Mondeo донякъде) губят по точки. За дълъг път безспорният победител е Passat-ът. За градско - там, където можех да вляза с "Форд"-а, "Пасат"-ът не може да влезе заради големите габарити (подход от тясна улица с много висок бордюр от едната страна за паркиране между две дървета с малко разстояние между тях, да речем). При завиване по тесни улици го изнасяш като камион - подаваш го до половината, и тогава започваш да въртиш. От друга страна, не ми се налага толкова често да му ползвам целия товарен обем, тъй че това не е от решаващо значение.

Това за разхода не е съвсем вярно - поне при мен няма особена разлика (1,4 бензин, карбуратор, с газова уредба преди и 1,9 TDI сега) - градско 10-11, че и 12 на сто на газ не ги развалях, веднъж даже след зареждане на Shell ми вдигна 18 на сто газ (вероятно комбинация от кофти газ + мноооого лъжене в количеството, след което никога повече не заредих при тия измамници). На бензин - 1-1,5 на сто по-малко; дали ще е 10-11 на газ, или 5 до 7 дизел (в зависимост от карането), е горе-долу едно и също. Друго е вече ако има кой да му доставя по-евтина нафта, но поне аз на такава въдица не се хващам - не ми гори чак толкова и не съм чак на такъв хал, че да броя стотинките за нафта, особено откак с очите си видях как се сменят дюзи на почти нов Мерцедес заради зареждане на евтина "нафта". Та всяко от предложенията си има плюсове и минуси...

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.