Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на автомобил

Featured Replies

Ами те сервизните акции ги правят не само за САЩ, а по целия свят.Аз ти изкарах броят на тези акции само за САЩ.Бройката е повече от шокираща.

А акциите ги правят, защото се застрашава здравето и живота на хората!Предполагам помниш, че имаше загинали след дефекти по колите на различни компании.Помниш сигурно самоускоряващите се Тойоти, Лексъси, Кии, Хюндаи и т.н.Цяло едно семейство беше загинало след такъв инцидент с Лексъс!Срещу някои от автомобилните концерни се водят дела за милиони и милиарди долари, заради укривани дефекти.Правителствените агенции са се видяли в чудо от дефектната продукция и налагат солени глоби на производители, дето се опитват да прикриват дефекти и си трайкат!

Тойота са най-здрави от днешните боклукчиви автомобили, дето ни ги пробутват.Но не защото не се чупят, каквото мнение се е наложило в България например, а защото още не са пропаднали до нивото на руските и американски боклуци!Пък и тук има познати и приятели и между нас си казват колко излизат годишно безплроблемните, уж, тойоти - 500-1000 кинта за непредвидени разходи годишно!На едно Ярисче му се скъсала веригата на 68 000 км, на една королка компютърчето гръмна, на друга лагери заминаха, ръждица.Ама като питаш - бомба са!

А тези класации на разни немски списания от една страна звучат забавно, а от друга някак си няма как да им имам доверие след скандалите с подправения вот на уж най-авторитетното от тях - ауто билд.

Как само са го формулирали - тест без истинска авария :clown: Те за истинска авария може да броят само нещо от сорта на блокирал двигател или блокирала скоростна кутия.Ако ти се повреди лагер или пък термостат(съвсем произволни примери), дали е истинска авария?

Или пък другото - извънпланови посещения в сервиза.Малее, ако нещо се е счупило или е тръгнало да се чупи по колата и го открият по време на планово посещение в сервиза, дали го отразяват като авария?Или понеже всичко е според плана с посещението в сервиза - проблем няма!?Брей, ако е така, то моят таралясник много корав ще се окаже :D

Гледам фордовете са с и едни от най-ниските разходи на километър, най-малък процент на овехтяване :wink12:

А и някои от тестваните коли са с навъртяни по 30-40 000 км по-малко от други при тестовете.Май ще се окаже верна приказката, че всичко е според това, колко си плаща!

нямам време сега да ти се обяснявам. Явно си неразбран човек. Само да уточна, че скандала бе с ADAC,  a ne s Auto Bild. ADAC  манипулираха информацията в полза на GOLF 7, защото как така хората ще избират Мазда 3 пред Голф? И как така Голф ще има 3000 гласа, а не 30 000? Та ей така набързичко да сложим една нуличка и готово.  

Овехтяването не си го разбрал правилно. Форд е с най-голяма загуба на стойност, а това означава само едно, да си влезем в темата в която пишем - най-изгодната покупка втора ръка. Сам стигна до тоя извод, без да знаеш че си стигнал ;)  А за разходите...къде видя че Форд са с най-ниски разходи? Най-нисък разход на гориво при бензиновите мотори, да, но там става въпрос за сравнения с по-стари поколения двигатели, макар че и 1.4 не е никак нов, а е последна издънка на всичко, излязло дотогава. Всъ щност, карам Фиеста точно с тоя мотор и мога да те уверя, че с моето каране за три години и половина средният ми разход на гориво е под 6.7 л/100 км. По-горе дадох сайт, където хорицата си записват разходите. Или твърдиш, че и тоя сайт е манипулиран защото е немски? Чудя се защо не са манипулирали тогава моите резултати за 8 години. 

Айде лек ден, че нямам време да се занимавам с глупавите писания на хора, за които по-важно е да оплюят другия, не да кажат истината.  Аз твърдя, че разбирам от автомобили. И точно защото разбирам, след толкова години с разни кошници, се спрях на Форд. Бъди сигурен, че ако не вярвах в качествата на тия машини, нямаше да се спра изобщо на тях или още след първата покупка щях да сменя марката. Жалки са ми хора като теб, дето само лаят, без грам реално покритие на знанията си. 

• Отговори 110
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

нямам време сега да ти се обяснявам. Явно си неразбран човек. Само да уточна, че скандала бе с ADAC,  a ne s Auto Bild. ADAC  манипулираха информацията в полза на GOLF 7, защото как така хората ще избират Мазда 3 пред Голф? И как така Голф ще има 3000 гласа, а не 30 000? Та ей така набързичко да сложим една нуличка и готово.  

Овехтяването не си го разбрал правилно. Форд е с най-голяма загуба на стойност, а това означава само едно, да си влезем в темата в която пишем - най-изгодната покупка втора ръка. Сам стигна до тоя извод, без да знаеш че си стигнал ;)  А за разходите...къде видя че Форд са с най-ниски разходи? Най-нисък разход на гориво при бензиновите мотори, да, но там става въпрос за сравнения с по-стари поколения двигатели, макар че и 1.4 не е никак нов, а е последна издънка на всичко, излязло дотогава. Всъ щност, карам Фиеста точно с тоя мотор и мога да те уверя, че с моето каране за три години и половина средният ми разход на гориво е под 6.7 л/100 км. По-горе дадох сайт, където хорицата си записват разходите. Или твърдиш, че и тоя сайт е манипулиран защото е немски? Чудя се защо не са манипулирали тогава моите резултати за 8 години. 

Айде лек ден, че нямам време да се занимавам с глупавите писания на хора, за които по-важно е да оплюят другия, не да кажат истината.  Аз твърдя, че разбирам от автомобили. И точно защото разбирам, след толкова години с разни кошници, се спрях на Форд. Бъди сигурен, че ако не вярвах в качествата на тия машини, нямаше да се спра изобщо на тях или още след първата покупка щях да сменя марката. Жалки са ми хора като теб, дето само лаят, без грам реално покритие на знанията си. 

Браво.Страхотно е, че твърдиш че разбираш от автомобили.Друг е въпроса, доколко това е вярно!

За овехтяването и разхода беше ирония!

Чудя им се на хора, като теб, как понякога сляпо може да вярват на изнесени данни в някой вестник или списание да речем.Имаше преди време един потребител(с Фиеста) в една друга тема, който най-убедено и разпалено ми обясняваше, че Волво имали спад в продажбите за 2013-а и ми извади цитат на някое от немските списания(мисля Ауто Билд беше).Да, но от списанието бяха извадили данни за 2012-а, когато наистина имаше спад в продажбите, а не за въпросната 2013-а, когато имаше ръст, макар и минимален спрямо предходната година.Допускам, че юнакът превел статията на списанието, погрешно или пък умишлено е изкарал данните за 2012-а, но ги е пуснал като такива за 2013-а! И ходи после обяснявай на нашенецът с Фиестата, че за 2013-а има ръст, а не спад.Държеше си той на статията в немското списание и не искаше нищо да чуе!Дори обвини, че Волво и още 2-3 медии лъжели за данните, а верните били в Ауто Билд.Какво да обясняваш на подобни хора?

И по въпроса с овехтяването - колкото по-голямо е то, толкова по-лошо говори за конкретния модел.

А за разхода на гориво на колите - това си е строго индивидуално.Има хора, които карат икономично и такива, дето имат доста "тежки" крака.Едни карат в задръствания и час-пик, а други пък карат когато пътищата са много по-малко натоварени.

Аз например работя след обяд и задръствания доскоро не ме ловяха, съответно и разхода в града ми беше около този указан от производителя(10,7 л./100 км).Средно колата ми гореше между 10 и 11,5/100км лятото, а зимата скачаше на 12-12,5л./100 км.Слизал съм и под 10/100 няколко пъти - 9,4/100 е най-ниското, което съм имал като разход.Сега обаче имам промяна в обичайния начин и период на каране - налага ми се да карам и в задръствания, пробега на седмица ми скочи двойно, а разхода съответно отиде на 13-14л./100км, заради студа и задръстванията!

Спомням си един потребител ми се дивеше как може накладките да ги изхабя за 30-40 000 км.Ами като карам 90-95% от времето в градско - ето така.Той се хвалеше, че накладки сменявал на не по-малко от 80 000, ама не си даваше сметка, че над 80% от пробега му е извън града, където човек ползва спирачките десетки пъти по-рядко!

Та всичко с разхода е строго индивидуално.

И, както и друг път съм споменавал, аз се научих да не вярвам на всичко написано или казано от хората.Докато живеех в България смятах Форд за много добра марка и с много добри коли.Местейки се на ново място ми се поотвориха очите.Един приятел, като ми обясняваше, че на негов познат Ексорта за 10 000 км е минал на здравей с всички механици в Мото Пфое, аз просто не му вярвах и на една дума.За мен Форд беше много здрав автомобил.такъв имидж си бях изградил за марката на базата на коментарите в България и нямаше как да повярвам, че чисто нов Ескорт ще има толкова проблеми, докато е в гаранция на всичкото отгоре.

Дори тук като дойдохме ми минаваха мисли през главата да си купя Форд.Като споделях с колегите всички ме гледаха изумено.Защо искаш да си купуваш такъв боклук?Един колега твърдеше, че неговият Фокус се опитал да го убие(заключил му се волана по време на движение и катастрофирал).Друга колежка с радост ми сподели, че се се отървала от нейния дарак(Фокус).Имаме две приятелски семейства с Форд Ескейп - чупят се на норматив, въпреки че единия се изкарва само през почивните дни.!

Тук на Фокус-а му викат ФакЪс, като олицетворение на политиката на марката!

Какво сляпо вярване на данни, след като девета година съм с Форд? разбирам да съм карал няколко месеца и да твърдя някакви небивалици, ама айде, стига. А под това, че разбирам от автомобили, имам предвид че съм и с такова образование - автомобилен електромонтьор и водач на МПС кат. C...така се казваше специалността. Освен това от началото на осемдесетте години купувам и събирам всички налични в България автомобилни списания, дори написани и на чужди езици като немски и италиански( главно такива имаше по РЕП-овете). Дори преди малко си купих поредната порция списания - седмичното Ауто Билд, месечното Аутомотор унд шпорт и двуседмичника "Автотруд". Освен това си правя труда да получавам разни RSS  новини от автомобилни сайтове, макар информацията отвсякъде да се припокрива. Затова твърдя, че съм наясно с тенденциите в развитието на автомобилите и в частност с тяхната надеждност. Все пак да те зарадвам. В последния брой на Ауто Мотор   А6 минава 100 000 км без грешка. И пак приказките ти за подкупните журналисти нещо увиснаха във въздуха. Сега и Ауди ли са купили Ауто мотор както и Форд? Ще се върна пак на ADAC  и издънката с подменените резултати от гласуването. Забележи, че това са подменени резултати от анкета, а не резултати от технически прегледи или някакви други дейности, свързани с автомобилите, като например репатрацията, с каквато се занимава ADAC  и прави статистика точно за това. Останалите две големи организации в Германия (и не само там, щото имат представителства в много държави) - DEKRA  и TuV, публикуват всеки декември статистика за миналите технически преглед автомобили при тях. А това са по около 10 милиона автомобила годишно за двете организации. Малко несериозно е твърдението ти, че резултатите могат да бъдат подправени. Да, едно гласуване в някаква анкета винаги може да бъде подправено, но как ще подправиш 20 000 000 документа за преминати ТП? Всичката тая информация е на сървъри, дори и в България.  Замисли се, че и ти вярваш на жълти статийки и твърдиш глупави неща за десетки милиони технически прегледи, от които зависят две статистики. 

А защо говориш за Ескорт, след като тая кола не се произвежда някъде от 1999 година? В случая аз говоря за автомобили след Фокус 1 - 1999, Фиеста 2002 и Мондео 2002. От там назад съм съгласен. Аз също не харесвах много Ескорт, Сиера и донякъде Скорпио. Макар че четох мнения на един собственик на Скорпио, който се е преродил с тоя автомобил, защото возел като лодка - противно на твоите твърдения за твърда возия. Вярно, старите Ескорти и на мен не ми допадат като возия. Фиеста 2002 също е с по-твърдо окачване, но в никакъв случай не и неприятно. Тук колегите с Фокуси твърдят, че са доволни от возията. А ти казваш точно обратните неща. Чакай сега малко. За какви Фокуси ми говори-  европейски или американски? Защото американския Фокус доскоро нямаше абсолютно нищо общо с европейския нито като платформа, нито като визия. Това бе един съвсем отделен автомобил, макар и с еднакво име като европейския.  Ето какво представляваше:

2014-12-12_190736.jpg

И не мога да разбера, защо ми цитираш Америка, след като само допреди 3-4 години Европа си правеше не само отделни модели, а и съвсем различни двигатели за тия европейски Фордове.

Аз пък съм говорел с хора, имащи освен Фокус и други автомобили в семейството. Само че Фокуса за тях е бил винаги номер едно.

Добре, съгласен съм с теб, няма да вярваме на журналисти и разни организации. Ще вярваме на теб и на комшията. Ами така ще я докараме до Голф 2. И такова карах. Повече не искам да повтарям. Само че ако попиташ българина какво да си купя, той ще ти каже - Golf 4, 3, 2. и ако последните четворки са добри с изключение на цената, останалите са или гнилочници или недобре обмислени автомобили. Голф 2 - пълна скръб - липса на хидравлика, голям радиус на завой, скоростна кутия, включваща на случаен принцип първа и задна предавки, глава, опираща в тавана и още куп други неприятности.  Трябва да си мазохист, за да харесваш тая кола. 

Или да мина на любимия ти Ситрен. Ксантия - голяма на външни размери кола и много неудобна за каране. кормилото без регулировка в дълбочина. Хората над 180-185 увисват. Абсолютно нечувствителен и гаден волан. Същия като на Пежо 206. С това нещо ако решиш да покараш по-яко, може и да ти е последното пътуване. Единствен плюс - добрия комфорт на окачването, естествено в комфортен режим, щото прецака ли се, по-дървена возия няма. няколко пъти съм попадал на такива Ситроени, чак пломбите ти да изпаднат. 

Аз ако вярвам на теб, трябва да яхна Ситроен, нали? е, това няма никога да стане. Сещам се и за Picaso-то на колегата, което вози доста по-дървено от Фиестата ми и се доближава до калпавата возия на Голф 4. Такова яйцеподобно пък още по-малко ще си купя. По-грозна форма няма по нашите пътища. И като казах Голф 4, то возията му е на едно ниво с Fiesta 2002. И това ми било бестселър в класа си. 

А Фокус може да го наричат както искат англоговорящите, но той е номер едно по продажби в света вече няколко години. Фиеста е номер едно по продажби в Англия и номер едно в класа си в света и Европа. F150  е номер едно в Щатите. Фокус е най-продаваният автомобил и в Китай. Доскоро Фокус бе и най-продаваният неруски автомобил в Русия, макар че вече това място се зае от Хюндай. Явно всичките тия милион и кусур купувачи годишно са балъци, както ги описваш. А нали се сещаш защо предното стъкло на Форд е голямо? За да се вижда по-добре балъка в него. Явно на другите автомобили стъклата са по-малки, за да не се виждат балъците, които ги карат. Смешно. 

Всеки говори на база личен опит, и това е нормално. Затова аз мога да кажа, че съм доволен от Форд. Ако някой е имал проблеми, естествено ще плюе. Обаче да се слага всичко под общ знаменател е тъпо. Аз не съм си купил Фокус ей така, щото ме е кефело как звучи или как изглежда. Купих го след проучване, разговори с познати, запознаване с плюсове и минуси и т.н. И мога да кажа, че това е най-удобната и с най-комфортна возия кола, която съм карал до момента. Карал съм два модела Ситроен, два модела Опел, една Октавия, една Фиеста, една Корола. Не говоря за едно сядане зад волана, а за сериозно шофиране, така че имам някакви наблюдения. Даже и чисто новата Шкода Октавия на бившия ми шеф имаше сравнително твърда возия, което не ме кефеше особено. Фикусът вози меко, стабилен е на пътя, пъргав, сравнително компактен, и не чак толкова тесен, колкото колегата по-горе се опитва да го изкара. Возил съм четирима пътници и се побират без да се налага да се компресират като сардели в консерва. Единственото, което ме дразни конкретно в моя Фокус е, че е малко нисък, и когато е повечко натоварен, опира по някои от по-гнусните и високи легнали полицаи...

Билдер, и аз карам Форд, ама ти си болен на тая тема. Не харесвам това, че за теб Форд е по-добър и от Ферари, и от Мерцедес, и от всичко. Без значение дали си на магистралата, в снега или в калта, твоя Форд мачка всичко и всичко - навсякъде. Е това не мога да го разбера. Аз мога да кажа, че Форда ме кефи, ама чак па да го превъзнасям като най-най-най-доброто... айде нема нужда. Има сумати кусури.

Хората каквото и да кажат, ти все имаш някой колега, който е карал такова, ако ще и параход да е и постоянно лежи под него и му сменя чаркове. То не е VW, не е Ситроен, не е Опел, абе всичко. 

Всеки говори на база личен опит, и това е нормално. Затова аз мога да кажа, че съм доволен от Форд. Ако някой е имал проблеми, естествено ще плюе. Обаче да се слага всичко под общ знаменател е тъпо. Аз не съм си купил Фокус ей така, щото ме е кефело как звучи или как изглежда. Купих го след проучване, разговори с познати, запознаване с плюсове и минуси и т.н. И мога да кажа, че това е най-удобната и с най-комфортна возия кола, която съм карал до момента. Карал съм два модела Ситроен, два модела Опел, една Октавия, една Фиеста, една Корола. Не говоря за едно сядане зад волана, а за сериозно шофиране, така че имам някакви наблюдения. Даже и чисто новата Шкода Октавия на бившия ми шеф имаше сравнително твърда возия, което не ме кефеше особено. Фикусът вози меко, стабилен е на пътя, пъргав, сравнително компактен, и не чак толкова тесен, колкото колегата по-горе се опитва да го изкара. Возил съм четирима пътници и се побират без да се налага да се компресират като сардели в консерва. Единственото, което ме дразни конкретно в моя Фокус е, че е малко нисък, и когато е повечко натоварен, опира по някои от по-гнусните и високи легнали полицаи...

Тоя коментар все едно аз съм го писал. Ще допълня само, че Фокус-ът е доста зависим от гумите, с които е. Има огромна разлика във возията с оригиналните гуми (175) и 195. Нормално е да се възрази, че това се отнася за всяка кола. но и при сравнения - многокилометрични, а не по снимки или списания - Форд-ът вози много, много добре. Специално за колегата по-горе, ще подчертая, че имам предвид, че съпоставката е за сходни по клас модели, за да не ми вади сега Ауди А7 или А8.

Има си и кусурите, коя кола ги няма, но защо пък следва тотално да се задрасква нещо, което доказано работи. И понеже стана дума (не знам как да обясня на Стоян, че не се заяждам с него) за колите в чужбина, ще споделя, че решението да взема Фокус взех в Италия, областта Калабрия, а после и Рим. Бях там по работа за 10-тина дни и се зазяпах много внимателно какво се кара, защото по план трябваше да купя кола веднага след прибирането си в България. Резултатите бяха потресаващи за мен, не очаквах, че там ще видя толкова много Форд-ове, само Пежо е по-разпространено. Бях пресял доста модели, накрая имах избор между 3 и Фокус-ът изпъкваше. Не съжалявам за което, но остаря и скоро ще се разделяме, може би още напролет. 

Хайде че ми омръзнахте с вашите философии и статистики. Дай пример от личен опит и ми затвори устата. Аз на момента мога да ти я затворя с две снимки от гаража на бензин и дизел.

Как искаш така разбирай . Сеат 2012 TSI 180 кс ми да се скъсам под 10.5 не мога да го сваля иначе нормално е около 11.5 -12.5л/100км ! 7 скорости, 1300кг.

Дизел бмв 245кс нормално е около 10-10.5 разход 8 скорости 2300кг 4х4.

Правиш ли разлика или ще ми философстваш и двете вървят еднакво. Може би дизела след 200 още се усеща как ускорява докато при бензина се усеща до 180 и след това бавно нагоре. И двете на максимална са 230км.

п.п. Винаги са на климатик и двете. Не знам без климатик дали ще падне и колко !

Извинявам се, че се намесвам в този "личен" спор.

Не мога да се похваля, че съм карал и дизел и бензин - по обективни причина аз докато съм в България, няма дори за секунда да обмисля варианта за дизел! Който живее тук знае защо, особено колкото по - нов е дизела - толкова по - големи ядове се берат после.

Хонда 2,4 Vtec Бензин 189 к.с. - ръчкам си 6 на магистралата с 140-150 ми дава около 10 - 10,5; климатроника е на AUTO; всички системи си работят; не пестя от нищо; където се налага ускорявам и естествено намалям - това е България все пак и имаме "магистрали". Сега не съм я карал постоянно на 4та с 200 - може и да скочи разхода, но пък ми е интересно ако си караш БМВ-то на 4та с 200 дали му пада разхода защото е дизел - е така от любопитство питам :).

А да сравняваш БМВ със СЕАТ - макар и двете да ги имаш в гаража, а аз не - аз лично не мога да повярвам, че ги сравняваш пряко.

Ние тук в България не караме с постоянна скорост 200 км/ч имаме си ограничения - повечето умни хора ги спазват, защото знаят, че закона не се пише само да дразни хората - макар че има и такива които дори не искам да коментирам и заради тях загиват хора по пътищата, случка от лятото ( в която и аз бях в нарушение в даденият момент):

Карам Бургас - София (единствената магистрала с хубав УЧАСТЪК, повтарям участък) изпреварвам си аз съвсем спокойно на 6 без да връщам 5 (бях с около 160) отзад Опел Вектра около 96-98 ми светка, свалям една и изпреварвам по - бързо, няма да го бавя може пък жена му да ражда... Вечее бях с около 180, тоя ме подмина не много бързо, но поне с 190, а сега ми кажете за какво иде реч... Просто всеки път по магистралата съм без думи, спират нашенци да пикаят в аварийната лента (по закон е строго забранено, освен ако не си АВАРИРАЛ), в същото време най - отдясно се движат джигити с по 200 (не веднъж съм засичал) бе просто тук всеки път се чудя как има само по 2-3 жертви на ден, на пътя, а не по 100-200...

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Колега, чак пък да се берат ядове с дизела.... Аз имам и бензин и дизел (тръгнали от 0 км и двете). Еми... при 160 на магистралата на 6-та (зависи от участъка!) от 5 до 7л, което както и да си го гледаш е почти двойна разлика. Да, горивото ни не струва, но това се отнася както за дизела, така и за бензина, така и за газта. Аз проблеми съм нямал в това отношение и изобщо не го отдавам на късмет. Вече за дизелче, търкаляно по пътищата доста години (200,300, 400 хил км), смятам, че си е чиста доза късмет на какъв автомобил ще се попадне. Иначе за примера ти с Вектрата... може би човека си пробва късмета, колко го обича Тоя свише, защотооо.... с 20 годишна кола, АКО изобщо успее да постигне такава скорост...нямам просто коментар.

отзад Опел Вектра около 96-98 ми светка, свалям една и изпреварвам по - бързо, няма да го бавя може пък жена му да ражда... Вечее бях с около 180, тоя ме подмина не много бързо, но поне с 190, а сега ми кажете за какво иде реч... Просто всеки път по магистралата съм без думи, спират нашенци да пикаят в аварийната лента (по закон е строго забранено, освен ако не си АВАРИРАЛ), в същото време най - отдясно се движат джигити с по 200 (не веднъж съм засичал) бе просто тук всеки път се чудя как има само по 2-3 жертви на ден, на пътя, а не по 100-200...

Ами добре че си попаднал на по "новата" с тия еко мотори ако беше попаднал на по старата 90-94г. SFI мотора и километража и още е преди 400 хил км разликата щеше да е още по сериозна. Тя на 215-220 и свършва четвъртата скорост и изобщо не е за подценяване. Нейния разход се върти между 11-12л./100км в скоростен диапазон 180-230км/ч с постоянна смяна на 4-5 предавка. Винаги съм се чудел като си ги сравнявам със сеата защо двигател модел преди 20 години дава същите показатели като мотор  на VW TSI 2012г !!!

..с 20 годишна кола, АКО изобщо успее да постигне такава скорост...нямам просто коментар.

С 20 годишен Фолксваген(2.0i) практически го пълня километража. Прави 190км/ч на газ. Повече не съм я пробвал, рядко карам по магистрали. Бензинова ми е колата, не я карам обикновено бързо, но съм я юркал - колкото да я пробвам. Разхода ми е около 10 на газ. Разбих ти митовете на пух и прах. Иначе данъка от 130лв все още не мога се опитвам да го преглътна. На старият ми автомобил беше 10 пъти по-малък. Ама и толкова вървеше.

Тук на Фокус-а му викат ФакЪс, като олицетворение на политиката на марката!

Карал съм Форд 4-5 години с минимални проблеми. Евтини ремонти. Иначе беше дарак. Но вървеше и зимата, противно на злите езици. Форд не са лоша марка, просто са малко масовка, заедно с няколко други марки. Моята беше правена в Германия.

Форд-чето противно на злите езици за мен си е един автомобил, който си купуваш, ако ти трябва нещо с евтина поддръжка, което да върви и да не те оставя на пътя. Комфорт относно возене, интериор или екстри не трябва да се очаква като от висок клас автомобил. За сметка на това простотата на масовите им по-стари модели ги прави надеждни. Не че няма и такива с много екстри или скъп интериор. Всичко се поръчва, стига да има пари. Трябва да се сравняват също така еднакъв клас автомобили. Не може да се сравнява Fiesta-а с Vento/Bora, като са различен клас. Логично е да я сравниш с VW Polo и Opel Corsa, а не с Opel Vectra/Omega.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Направо ме съсипа. Убит съм, хахаха. Никъде не съм отрекъл възможността да го постигне, усъмних се! За мен 10/100 при нормално шофиране е ненормален разход. Както и да е. Всеки има различни виждания по тези въпроси.

Направо ме съсипа. Убит съм, хахаха. Никъде не съм отрекъл възможността да го постигне, усъмних се! За мен 10/100 при нормално шофиране е ненормален разход. Както и да е. Всеки има различни виждания по тези въпроси.

10/100, но газ - пропан-бутан. Има газова уредба тип ГИ. "Нормалното шофиране" при мен обикновено върви средно към 120км/ч при личният ми автомобил. И старият, и сегашният - карам си ги така. Много рядко, като не ми пука и не бързам за никъде, карам вече или при намалена видимост - се влача с 80км/ч.

Колега, чак пък да се берат ядове с дизела.... Аз имам и бензин и дизел (тръгнали от 0 км и двете). Еми... при 160 на магистралата на 6-та (зависи от участъка!) от 5 до 7л, което както и да си го гледаш е почти двойна разлика. Да, горивото ни не струва, но това се отнася както за дизела, така и за бензина, така и за газта. Аз проблеми съм нямал в това отношение и изобщо не го отдавам на късмет. Вече за дизелче, търкаляно по пътищата доста години (200,300, 400 хил км), смятам, че си е чиста доза късмет на какъв автомобил ще се попадне. Иначе за примера ти с Вектрата... може би човека си пробва късмета, колко го обича Тоя свише, защотооо.... с 20 годишна кола, АКО изобщо успее да постигне такава скорост...нямам просто коментар.

Да ама нафтата дори сега ти е 2,20 да речем (не знам точно) - да ги сметнем по ниският разход 5 литра = 11 лева на 100км (извънградско), при мен нещата 10-10,5 (пак ще взема по - високото) - 10,5 х газ пропан бутан (1 лев) = 10,50 лева.

Та вместо кривите Ви сметки за двойните разлики аз получавам една и съща цена на 100 км. - градско да смятаме едни и същи мотори пак ще е същото, а може и в моя полза да е ;) - все пак не си споменал с какъв двигател си, може и с по - мощен да си, а може и да не си.

Да Ви кажа, не ме е страх, че карам  "бомба със закъснител" и какви ли не там сравнения - стара тема колкото и самата технология - излишно да влизаме в полемики!

Но ако теглим чертата по подръжка на горивната система газ/бензин - дизел - нещата не са в полза на Дизела, особено след 200 000 км (все пак коментираме коли втора употреба) като ти дойде пълната профилактика на дизеловият двигател - не ми се мисли, а на мен Маркучи, филтри, изпарител и какво ли се сетиш или не сетиш по ГИ ми струва всичко заедно макс 100 лева, ама маркучи се сменяват супер рядко и пак са 30-40 лева, изпарител и той рядко заминава пак е в този диапазон, филтрите през 10-15 000 км - по 7-8-9 лева на парче ;)

И както казах - Газ-та колкото и да е менте ремонта няма да ми излезе през носа, а за дизела не съм съгласен!

Забравих да уточня. Бензиновия ми автомобил е с газов инжекцион. Нямам нищо против газта, напротив. Разхода на 100 км е близък. Просто отбелязвам, че ако тръгнем да се жалваме от горивата, трябва да се качваме на колелетата всички хахаха :)

Забравих да уточня. Бензиновия ми автомобил е с газов инжекцион. Нямам нищо против газта, напротив. Разхода на 100 км е близък. Просто отбелязвам, че ако тръгнем да се жалваме от горивата, трябва да се качваме на колелетата всички хахаха :)

Ами уж се опитваме в тази държава от третият свят да докараме някакви нормативи и минимални стандартни - а не се примиряваме, поне повечето... Ето моят граждански протест е никакво търсене на дизел по никаква причина, други си завеждат дела за некачествен дизел (макар и единици) трети роптаят по медиите, НО не трябва да се предаваме - трябва да ги накараме да не разреждат нафтата с какво ли не, вместо газ да ми сипват и по 2-3 литра, че и повече по някой път въздух и да ми обясняват как видиш ли газа се стеснява и разширява според температурата - е да съгласен съм ама при 2 условия:

- Първо да уточним защо и зиме, и лете все си ми сипват повече като единият път е разширен - вторият стеснен :)

- Второ - бе аджаба учил съм физика ама тези бензинколонки не са прост резервоар с помпа - тази помпа вдига определено налягане именно, за да вкарва толкова колкото ти е "съда" (резервоара/бутилката) ...

Беее пълна смешка... Оляхме се с офтопици :P

Какво сляпо вярване на данни, след като девета година съм с Форд? разбирам да съм карал няколко месеца и да твърдя някакви небивалици, ама айде, стига. А под това, че разбирам от автомобили, имам предвид че съм и с такова образование - автомобилен електромонтьор и водач на МПС кат. C...така се казваше специалността. Освен това от началото на осемдесетте години купувам и събирам всички налични в България автомобилни списания, дори написани и на чужди езици като немски и италиански( главно такива имаше по РЕП-овете). Дори преди малко си купих поредната порция списания - седмичното Ауто Билд, месечното Аутомотор унд шпорт и двуседмичника "Автотруд". Освен това си правя труда да получавам разни RSS  новини от автомобилни сайтове, макар информацията отвсякъде да се припокрива. Затова твърдя, че съм наясно с тенденциите в развитието на автомобилите и в частност с тяхната надеждност. Все пак да те зарадвам. В последния брой на Ауто Мотор   А6 минава 100 000 км без грешка. И пак приказките ти за подкупните журналисти нещо увиснаха във въздуха. Сега и Ауди ли са купили Ауто мотор както и Форд? Ще се върна пак на ADAC  и издънката с подменените резултати от гласуването. Забележи, че това са подменени резултати от анкета, а не резултати от технически прегледи или някакви други дейности, свързани с автомобилите, като например репатрацията, с каквато се занимава ADAC  и прави статистика точно за това. Останалите две големи организации в Германия (и не само там, щото имат представителства в много държави) - DEKRA  и TuV, публикуват всеки декември статистика за миналите технически преглед автомобили при тях. А това са по около 10 милиона автомобила годишно за двете организации. Малко несериозно е твърдението ти, че резултатите могат да бъдат подправени. Да, едно гласуване в някаква анкета винаги може да бъде подправено, но как ще подправиш 20 000 000 документа за преминати ТП? Всичката тая информация е на сървъри, дори и в България.  Замисли се, че и ти вярваш на жълти статийки и твърдиш глупави неща за десетки милиони технически прегледи, от които зависят две статистики. 

А защо говориш за Ескорт, след като тая кола не се произвежда някъде от 1999 година? В случая аз говоря за автомобили след Фокус 1 - 1999, Фиеста 2002 и Мондео 2002. От там назад съм съгласен. Аз също не харесвах много Ескорт, Сиера и донякъде Скорпио. Макар че четох мнения на един собственик на Скорпио, който се е преродил с тоя автомобил, защото возел като лодка - противно на твоите твърдения за твърда возия. Вярно, старите Ескорти и на мен не ми допадат като возия. Фиеста 2002 също е с по-твърдо окачване, но в никакъв случай не и неприятно. Тук колегите с Фокуси твърдят, че са доволни от возията. А ти казваш точно обратните неща. Чакай сега малко. За какви Фокуси ми говори-  европейски или американски? Защото американския Фокус доскоро нямаше абсолютно нищо общо с европейския нито като платформа, нито като визия. Това бе един съвсем отделен автомобил, макар и с еднакво име като европейския.  Ето какво представляваше:

2014-12-12_190736.jpg

И не мога да разбера, защо ми цитираш Америка, след като само допреди 3-4 години Европа си правеше не само отделни модели, а и съвсем различни двигатели за тия европейски Фордове.

Аз пък съм говорел с хора, имащи освен Фокус и други автомобили в семейството. Само че Фокуса за тях е бил винаги номер едно.

Добре, съгласен съм с теб, няма да вярваме на журналисти и разни организации. Ще вярваме на теб и на комшията. Ами така ще я докараме до Голф 2. И такова карах. Повече не искам да повтарям. Само че ако попиташ българина какво да си купя, той ще ти каже - Golf 4, 3, 2. и ако последните четворки са добри с изключение на цената, останалите са или гнилочници или недобре обмислени автомобили. Голф 2 - пълна скръб - липса на хидравлика, голям радиус на завой, скоростна кутия, включваща на случаен принцип първа и задна предавки, глава, опираща в тавана и още куп други неприятности.  Трябва да си мазохист, за да харесваш тая кола. 

Или да мина на любимия ти Ситрен. Ксантия - голяма на външни размери кола и много неудобна за каране. кормилото без регулировка в дълбочина. Хората над 180-185 увисват. Абсолютно нечувствителен и гаден волан. Същия като на Пежо 206. С това нещо ако решиш да покараш по-яко, може и да ти е последното пътуване. Единствен плюс - добрия комфорт на окачването, естествено в комфортен режим, щото прецака ли се, по-дървена возия няма. няколко пъти съм попадал на такива Ситроени, чак пломбите ти да изпаднат. 

Аз ако вярвам на теб, трябва да яхна Ситроен, нали? е, това няма никога да стане. Сещам се и за Picaso-то на колегата, което вози доста по-дървено от Фиестата ми и се доближава до калпавата возия на Голф 4. Такова яйцеподобно пък още по-малко ще си купя. По-грозна форма няма по нашите пътища. И като казах Голф 4, то возията му е на едно ниво с Fiesta 2002. И това ми било бестселър в класа си. 

А Фокус може да го наричат както искат англоговорящите, но той е номер едно по продажби в света вече няколко години. Фиеста е номер едно по продажби в Англия и номер едно в класа си в света и Европа. F150  е номер едно в Щатите. Фокус е най-продаваният автомобил и в Китай. Доскоро Фокус бе и най-продаваният неруски автомобил в Русия, макар че вече това място се зае от Хюндай. Явно всичките тия милион и кусур купувачи годишно са балъци, както ги описваш. А нали се сещаш защо предното стъкло на Форд е голямо? За да се вижда по-добре балъка в него. Явно на другите автомобили стъклата са по-малки, за да не се виждат балъците, които ги карат. Смешно. 

Мале, мале.Писал, брисал...

Твърдиш, че Фордовете тук се различават.Съгласем съм!Виж аз на какви Фокуси съм се возил тук(С. Америка):

http://www.carsforsale.com/used-cars-for-sale/2000-ford-focus-philadelphia-pa-250116576

Със сигурност е много по-различен, като започнеш от АСК.Тук 3 педала за два крака им идват много, отделно и лоста за скоростите постоянно трябва да местиш, а така не остава свободна ръка за сандвича на Макдоналдс или Кока Кола!

Двигателите също са все от по-големите.Но, ти като специалист, всичко това трябва да го знаеш.

Та в такъв Фокус съм се возил не един или два пъти и съжалявам, но... вози твърдо.Не мога да си кривя душата - съжалявам.А тогава все още си мислех, че Форд са страхотна марка, главно заради насаденото в България мнение за колите им.

Може да си заслепен в по-малка или по-голяма степен от пристрастия и затова да нямаш обективна преценка.Сам по-рано твърдеше, че с возията се свиклало и с времето не правело впечатление.Може точно това да е проблем в твоята преценка, де да знам?!При мен не е така.

Ето, имам комшийка от Добрич, която симпатизира на Волво.Всеки път, когато се е качвала във волвото ми не спира да му се кафи как меко возело :shock11: А моето Волво в никакъв случай НЕ вози меко, мазно, плавно или както там би нарекъл човек хубавата возия.Може да го казва, защото тяхното семейство е с джип или пък защото има симпатии към Волво, но това не променя факта, че моят волвак е с твърда возия!?

Гледам си написал един ферман със сравнения за возия, а не си написал един ред за италианските коли.Аз лично съм с най-лоши впечатления от тях по отношение на возията.Една Алфа 33 толкова лошо возеше, че си мислех дали изобщо има амортисьори, пружини, тампони и пр.Колата буквално си отскачаше от дупките и понеже шофьора обичаше спортното каране на една от дупките колата толкова силно подскочи, че си ударих главата в тавана(седях отзад) и после няколко дни бях с цицина.Малко по-добре беше в една Алфа 155(предполагам заради по-дългата база и по-голямото тегло).

После идва добре познатият ни Москвич.После едно Сузуки Витара, няколко модела Фиат ( гранде пунто, браво, темпра/типо).И после едват фордовете и още една камара други, начело с Фиеста и една идея по-добрите Ескорт и Фокус, Шкода Фабия, Хюндай Акцент(или Аксидент, както на места е по-полярен) и Елантра(в това след само 7 км каране ме заболя гърба от неудобните седалки и твърдата возия).Сивика, който имах и карах също беше горе долу на нивото на Фокус-а.Королите на приятели тук возят една идея по-добре, както и моето волво, но при него допускам, че е заради малко по-тежкото купе.Иначе щеше да си е досущ, като Фокус!

Пишеш за Ситроен, дори признаваш с недомлъвки, че някои модели возят хубаво.Ами какво да ти кажа - бротовчед ми в България имаше абсолютно обикновен и непретенциозен Ситроен ZX и трябва да ти кажа, че Фокус-а, а и не само той, може само вода да му носи по отношение на возията!Ами моделите с хидравличното окачване?Един нищо и никакъв ВХ ми взе акъла с возията си.Трябва да се качиш на машина 1-2 класа по-голяма, за да имаш същата возия(примерно Е-класата на Бенц).А за возията на Ситроен ХМ каквото и да напиша ще е малко :wink12:

Писал си за Голф.Ами баща ми в България има Венто, което реално си е седан версия на Голф 3.С ръка на сърцето ще ти кажа, че вози в пъти по-добре от Сивик-а и Волво-то ми.Ставал съм от мойте коли и след по-малко от 24 часа съм сядал във Венто-то.Ами.... много по-добре вози от тях.Обратното е,  след като съм слизал от него и след няма и един ден съм се качвал в Сивик-а и волво-то!Доста по-твърда е возията им - няма как да не усетиш разликата!

По отношение на продажбите на Фокус в Китай и по света - така си е.Умееш ли обаче да четеш между редовете, както се казва?

Ето ти малко тема за размисъл с продажбите на различните модели в Китай за 2013-а година:

http://chinaautoweb.com/2014/01/best-selling-cars-in-china-the-top-100-sedans-of-2013/

После можеш да си отговориш, защо е така и в световен мащаб с Фокус, Корола, Елантра.

Ако искаш за жокер мога да ти дам два модела на Форд от далечното вече минало - Ескорт и Орион.Те, пък и примера с модела кола на баща ми няколко реда по-нагоре може да ти отворят очите, защо една много почитана марка в Перник не е официално на първо място за най-продаван модел на 2013-а!

А разните там нагласени класации на немските вестници и списания за 100 000 км тестове......можеш да ги използваш по предназначение в едно малко и уединено помещение, където хората казват, че и царят ходел пеша :wink12:

Видях как едните минали 100 000 км, че и отгоре(А6), а другите с по 60-70 000 и били по-здрави(Мондео).Само, че като тези по-здравите достигнат километрите на по-некачествените, уж, и хоп - станали по-чупливи и от тях.

E, ако го напъваш като луд, сигурно ще даде разлика. Безспорно. Не знам дали ще е 1-2 литра или 6, но аз ти говоря за нормални разходи при нормално каране по каталог. Това е. Иначе другото както казах са частни случаи и изключения от масовото. Ако караш на 4-та със 130, много ясно. 

Билдер, къде и ти търсиш под вола теле бе маа му стара. Говоря ти ако идеш и го купиш кеш. Едното е 4 бона по-скъпо от другото. Избиваш го 5 години. Кое тука не е ясно? Кажете ми да го напиша дума по дума. Ти вече отиде за препродаване след 5 години да говориш. Ебати сте дребнави всички. Ама това, ама онова. 

Ами като тръгнеш да продаваш дизела, ще го продадеш за повече по принцип. От там ще избиеш част от парите. Иначе ако си купуваме автомобилите за вечни времена, то все едно е какво ще купим. Изплатим ли го веднъж, вечно наш е :P може и пред блока да го гарираме, може и на село да люпим пиленца в него, няма значение. Вече сме го изплатили и колкото повече стои пред блока, толкова по-малко разходи. Само един данък имаме годишно. Може да караме и без винетка, ГО и каско.  Та тогава вече ще ни е все едно с какво се придвижваме, тъй като кола си имаме, градски транспорт си имаме, само да са ни здрави и краката, транспортния комплект ще е пълен. А душата ни колко ще е пълна...ще си седим на терасата с чашка ракийка в ръка и ще сме от доволни и предоволни, че колата на паркинга пред блока вече не ни притеснява ни най малко. Дори не ни интересува с какво се е движела - нафта, бензин или газ. 

Мале, мале.Писал, брисал...

Твърдиш, че Фордовете тук се различават.Съгласем съм!Виж аз на какви Фокуси съм се возил тук(С. Америка):

http://www.carsforsale.com/used-cars-for-sale/2000-ford-focus-philadelphia-pa-250116576

Със сигурност е много по-различен, като започнеш от АСК.Тук 3 педала за два крака им идват много, отделно и лоста за скоростите постоянно трябва да местиш, а така не остава свободна ръка за сандвича на Макдоналдс или Кока Кола!

Двигателите също са все от по-големите.Но, ти като специалист, всичко това трябва да го знаеш.

Та в такъв Фокус съм се возил не един или два пъти и съжалявам, но... вози твърдо.Не мога да си кривя душата - съжалявам.А тогава все още си мислех, че Форд са страхотна марка, главно заради насаденото в България мнение за колите им.

Може да си заслепен в по-малка или по-голяма степен от пристрастия и затова да нямаш обективна преценка.Сам по-рано твърдеше, че с возията се свиклало и с времето не правело впечатление.Може точно това да е проблем в твоята преценка, де да знам?!При мен не е така.

Ето, имам комшийка от Добрич, която симпатизира на Волво.Всеки път, когато се е качвала във волвото ми не спира да му се кафи как меко возело :shock11: А моето Волво в никакъв случай НЕ вози меко, мазно, плавно или както там би нарекъл човек хубавата возия.Може да го казва, защото тяхното семейство е с джип или пък защото има симпатии към Волво, но това не променя факта, че моят волвак е с твърда возия!?

Гледам си написал един ферман със сравнения за возия, а не си написал един ред за италианските коли.Аз лично съм с най-лоши впечатления от тях по отношение на возията.Една Алфа 33 толкова лошо возеше, че си мислех дали изобщо има амортисьори, пружини, тампони и пр.Колата буквално си отскачаше от дупките и понеже шофьора обичаше спортното каране на една от дупките колата толкова силно подскочи, че си ударих главата в тавана(седях отзад) и после няколко дни бях с цицина.Малко по-добре беше в една Алфа 155(предполагам заради по-дългата база и по-голямото тегло).

После идва добре познатият ни Москвич.После едно Сузуки Витара, няколко модела Фиат ( гранде пунто, браво, темпра/типо).И после едват фордовете и още една камара други, начело с Фиеста и една идея по-добрите Ескорт и Фокус, Шкода Фабия, Хюндай Акцент(или Аксидент, както на места е по-полярен) и Елантра(в това след само 7 км каране ме заболя гърба от неудобните седалки и твърдата возия).Сивика, който имах и карах също беше горе долу на нивото на Фокус-а.Королите на приятели тук возят една идея по-добре, както и моето волво, но при него допускам, че е заради малко по-тежкото купе.Иначе щеше да си е досущ, като Фокус!

Пишеш за Ситроен, дори признаваш с недомлъвки, че някои модели возят хубаво.Ами какво да ти кажа - бротовчед ми в България имаше абсолютно обикновен и непретенциозен Ситроен ZX и трябва да ти кажа, че Фокус-а, а и не само той, може само вода да му носи по отношение на возията!Ами моделите с хидравличното окачване?Един нищо и никакъв ВХ ми взе акъла с возията си.Трябва да се качиш на машина 1-2 класа по-голяма, за да имаш същата возия(примерно Е-класата на Бенц).А за возията на Ситроен ХМ каквото и да напиша ще е малко :wink12:

Писал си за Голф.Ами баща ми в България има Венто, което реално си е седан версия на Голф 3.С ръка на сърцето ще ти кажа, че вози в пъти по-добре от Сивик-а и Волво-то ми.Ставал съм от мойте коли и след по-малко от 24 часа съм сядал във Венто-то.Ами.... много по-добре вози от тях.Обратното е,  след като съм слизал от него и след няма и един ден съм се качвал в Сивик-а и волво-то!Доста по-твърда е возията им - няма как да не усетиш разликата!

По отношение на продажбите на Фокус в Китай и по света - така си е.Умееш ли обаче да четеш между редовете, както се казва?

Ето ти малко тема за размисъл с продажбите на различните модели в Китай за 2013-а година:

http://chinaautoweb.com/2014/01/best-selling-cars-in-china-the-top-100-sedans-of-2013/

После можеш да си отговориш, защо е така и в световен мащаб с Фокус, Корола, Елантра.

Ако искаш за жокер мога да ти дам два модела на Форд от далечното вече минало - Ескорт и Орион.Те, пък и примера с модела кола на баща ми няколко реда по-нагоре може да ти отворят очите, защо една много почитана марка в Перник не е официално на първо място за най-продаван модел на 2013-а!

А разните там нагласени класации на немските вестници и списания за 100 000 км тестове......можеш да ги използваш по предназначение в едно малко и уединено помещение, където хората казват, че и царят ходел пеша :wink12:

Видях как едните минали 100 000 км, че и отгоре(А6), а другите с по 60-70 000 и били по-здрави(Мондео).Само, че като тези по-здравите достигнат километрите на по-некачествените, уж, и хоп - станали по-чупливи и от тях.

Не ми се чете цялото, само ще ти предложа да се повозиш и на новия Пасат. Тогава пак кажи, че вози твърдо. За 20 000 долара базова цена няма как да е друго яче с обикновения заден мост. Ти така ли не разбра, че автомобилите се настройват различно за Европа и Америка? Дори в момента след глобализацията на Форд, в Европа уж еднаквите автомобили са със съвсем различни настройки на окачването. Прясно, прясно - Форд Мустанг. В Европа ще се продава единствено с опционалното окачване за щатите, а не с люлеещото, което явно се харесва на хора като теб. 

Между другото ме разсмя, като спомена Шкода Фабия. Доста дървено окачване. Поне по-старите модели. Новия още е топъл топъл и казват, че возел комфортно. 

Но комфорта на окачването зависи от много неща. Ще ги изброя тия, за които се сещам. Първо, налягането в гумите и техния размер. След това натоварването на автомобила. Върху комфорта влияе и външната температура, защото е близко до акъла за вискозитета на маслото. отиваме към пътната настилка. Има хиляди видове пътна настилка и окачването се държи различно на всяка от тях. Дори най-модерните въздушни окачвания на Мерцедес или хидравлични на Ситроен, си имат своите недостатъци при определени пътни условия, примерно напречни фуги. Не на последно място, комфортната возия е свързана и с възприятията на човек. Примерно аз съм забелязал, че след тренировка в залата, колата като че ли почва да вози по-комфортно. И е логично, защото мускулите ми са напрегнати и подготвени за натоварванията. Освен това с влизане в температурен режим на различните системи, всичко е като едно цяло - скорости, окачване, шум...Не е като да запалиш сутрин рано при минусови температури.  И още нещо немаловажно - важни са не само твоите възприятия, а и възприятията на другите. Примерно жената има главобол. Естествено всяко леко разклащане ще е неприятно за нея. Или пък теб те е хванал кръста. Ами трудно е тогава да изпитваш кой знае какъв комфорт при каране на автомобила. И нещо друго, свързано с възприятията. Лично аз възприемам различно возията на автомобилите в зависимост от това дали карам или съм пътник. Когато човек шофира, той има опорна точка волана, гледа пътя и се напряга предварително при всяка наближаваща неравност. Когато се возя като пътник, аз не знам накъде ще завие шофьора, за да заобиколи някоя шахта или дупка. А и не гледам толкова подробно пътя, дори понякога си блея настрани. Възприятията за возия просто са различни. Да добавим и задните седалки. там е същата работа - може да е по-комфортно, може и да е по-друсащо.  та закакъв комфорт говориш, че не ми стана ясно?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Ами като тръгнеш да продаваш дизела, ще го продадеш за повече по принцип. От там ще избиеш част от парите. Иначе ако си купуваме автомобилите за вечни времена, то все едно е какво ще купим. Изплатим ли го веднъж, вечно наш е :P може и пред блока да го гарираме, може и на село да люпим пиленца в него, няма значение. Вече сме го изплатили и колкото повече стои пред блока, толкова по-малко разходи. Само един данък имаме годишно. Може да караме и без винетка, ГО и каско.  Та тогава вече ще ни е все едно с какво се придвижваме, тъй като кола си имаме, градски транспорт си имаме, само да са ни здрави и краката, транспортния комплект ще е пълен. А душата ни колко ще е пълна...ще си седим на терасата с чашка ракийка в ръка и ще сме от доволни и предоволни, че колата на паркинга пред блока вече не ни притеснява ни най малко. Дори не ни интересува с какво се е движела - нафта, бензин или газ. 

Не ми се чете цялото, само ще ти предложа да се повозиш и на новия Пасат. Тогава пак кажи, че вози твърдо. За 20 000 долара базова цена няма как да е друго яче с обикновения заден мост. Ти така ли не разбра, че автомобилите се настройват различно за Европа и Америка? Дори в момента след глобализацията на Форд, в Европа уж еднаквите автомобили са със съвсем различни настройки на окачването. Прясно, прясно - Форд Мустанг. В Европа ще се продава единствено с опционалното окачване за щатите, а не с люлеещото, което явно се харесва на хора като теб. 

Между другото ме разсмя, като спомена Шкода Фабия. Доста дървено окачване. Поне по-старите модели. Новия още е топъл топъл и казват, че возел комфортно. 

Но комфорта на окачването зависи от много неща. Ще ги изброя тия, за които се сещам. Първо, налягането в гумите и техния размер. След това натоварването на автомобила. Върху комфорта влияе и външната температура, защото е близко до акъла за вискозитета на маслото. отиваме към пътната настилка. Има хиляди видове пътна настилка и окачването се държи различно на всяка от тях. Дори най-модерните въздушни окачвания на Мерцедес или хидравлични на Ситроен, си имат своите недостатъци при определени пътни условия, примерно напречни фуги. Не на последно място, комфортната возия е свързана и с възприятията на човек. Примерно аз съм забелязал, че след тренировка в залата, колата като че ли почва да вози по-комфортно. И е логично, защото мускулите ми са напрегнати и подготвени за натоварванията. Освен това с влизане в температурен режим на различните системи, всичко е като едно цяло - скорости, окачване, шум...Не е като да запалиш сутрин рано при минусови температури.  И още нещо немаловажно - важни са не само твоите възприятия, а и възприятията на другите. Примерно жената има главобол. Естествено всяко леко разклащане ще е неприятно за нея. Или пък теб те е хванал кръста. Ами трудно е тогава да изпитваш кой знае какъв комфорт при каране на автомобила. И нещо друго, свързано с възприятията. Лично аз възприемам различно возията на автомобилите в зависимост от това дали карам или съм пътник. Когато човек шофира, той има опорна точка волана, гледа пътя и се напряга предварително при всяка наближаваща неравност. Когато се возя като пътник, аз не знам накъде ще завие шофьора, за да заобиколи някоя шахта или дупка. А и не гледам толкова подробно пътя, дори понякога си блея настрани. Възприятията за возия просто са различни. Да добавим и задните седалки. там е същата работа - може да е по-комфортно, може и да е по-друсащо.  та закакъв комфорт говориш, че не ми стана ясно?

Не знам с какво съм те разсмял за Шкода, но май не можеш и да четеш?!Погледни какво съм написал и къде съм сложил Фабия като возия!

Колкото до настилката, времето и другите му фактори, то имам предвид асфалт, лятно време със съответните за този сезон температури, размер на гуми - такъв какъвто препоръчва производителя(поне за тези които, аз съм карал и поддържал).

И да, възприятията на всеки са различни, особено на такива, дето са и силно пристрастни, дори крайно заслепени от симпатиите си към дадена марка!!!

А какво аз рабирам под комфорт?Ами "да не ми падат пломбите", " да не ми се разбиват камъните в бъбреците", " да не се лашкам като чувал с картофи" и други подобни описателни изрази за некомфортна возия на даден автомобил.В предния си  пост изброих не малка част от автомобили, които в по-голяма или по-малка степен отговарят на подобни описания за возия!

Може би е най-добре нагледно да ти покажа, що е то хубаво и най-вече комфортно окачване.Ще ти отнеме малко над 3 минути от живота, за да видиш, какво аз разбирам под това!Обърни внимание на поведението на гумата и купето по време на видеото и съответно си представи доколко и в каква степен неравностите на пътната настилка достигат до шофьора и пътниците в колата!

Приятно гледане:

А за качеството и здравината на колите на отделните марки - човек най-добре да се зачете из форумите им.Там всичко си лъсва, като на тепсия :) Може всеки да твърди, че Форд били мегаздрави автомобили, ама като се позачетеш във форума им....ееееехххххххх, изпари се тази здравина :wink12: Същото е и за Фиат, Фауве, Бенц, Ауди, Мазда, Волво  и което и да е днешно возило!

• Автор

Айде може да прекратите дискусията си. Момчето днеска си купи Пасат за 3500 лв. Утре ще ходи да го регистрира бла,бла,бла и след време ще видим дали ще има проблеми. 

Айде може да прекратите дискусията си. Момчето днеска си купи Пасат за 3500 лв. Утре ще ходи да го регистрира бла,бла,бла и след време ще видим дали ще има проблеми. 

Да му е честит и със здраве да си го кара.Много безаварийни километри.

• Автор

Да му е честит и със здраве да си го кара.Много безаварийни километри.

Благодарско :-)

• Автор

Отварям пак темата, че момчето има няколко въпроса на които, ме затруднява да му дам точен отговор. Значи колата е Пасат 1.9 тди 99-та 90 коня, момчето иска да й сложи един чип, но въпросите му са;

1. Какви са +/- на чипосването?

2. Какви проблеми може да създаде на автомобила, слагането на чип?

3. Къде ще препоръчате да се сложи чип, днеска разпитахме в няколко сервиза, но лично на мен не ми вдъхват доверие.

Днеска я снимах да, покажа за к'во иде реч където даде 3500 лв. По километраж показва 260К , а още колко са го въртя ли назад.......

a6544206o0BpN070.jpga6544214ocqmwoGa.jpg

По снимките - възстановяван волан (и то не особено кадърно), т.е. колата е стояла на слънце -> следват проблеми с пластмасите и гумените части. Основно дръжки на врати (на Пасатите това им е слабо място) и тапицерия (шевове на седалки, да речем, особено след прането. Около 25 лв. на седалка е възстановяването). И май виждам начукан от камъчета преден капак и вероятно стъкло. Чип - не го знам къде живее, но имам спомен от теб за Кърджали, ама може и да бъркам. Ако има желание, може да се поразходи до Хасково, "Шишков дизел". Води се за един от най-добрите в района; ако те интересува, мога да ти дам на лични и телефона на собственика; аз също съм доволен от там. Чипът е около 120-130 лв., слага се за половин работен ден. Да не прекалява. Най-добре да ги остави те да преценят. Променяш заводските настройки на двигателя - какви според теб могат да са последиците? Намалява незначително разхода, вдига малко мощността, намалява по-малко или повече на оставащия живот на двигателя, евентуално предизвиква увеличен разход на масло; ако не му дава зор, няма да усеща кой знае каква разлика (има, не че няма). При мен слагането на чипа се оказа излишно и беше предизвикано от дефектен клапан на турбото, макар че не съжалявам. Повече мощност не е излишна никога. Ама аз, в общи линии, съм спокоен шофьор и отдавна вече не изпълнявам, така че се надявам да не съм сбъркал.

• Автор

По снимките - възстановяван волан (и то не особено кадърно), т.е. колата е стояла на слънце -> следват проблеми с пластмасите и гумените части. Основно дръжки на врати (на Пасатите това им е слабо място) и тапицерия (шевове на седалки, да речем, особено след прането. Около 25 лв. на седалка е възстановяването). И май виждам начукан от камъчета преден капак и вероятно стъкло. Чип - не го знам къде живее, но имам спомен от теб за Кърджали, ама може и да бъркам. Ако има желание, може да се поразходи до Хасково, "Шишков дизел". Води се за един от най-добрите в района; ако те интересува, мога да ти дам на лични и телефона на собственика; аз също съм доволен от там. Чипът е около 120-130 лв., слага се за половин работен ден. Да не прекалява. Най-добре да ги остави те да преценят. Променяш заводските настройки на двигателя - какви според теб могат да са последиците? Намалява незначително разхода, вдига малко мощността, намалява по-малко или повече на оставащия живот на двигателя, евентуално предизвиква увеличен разход на масло; ако не му дава зор, няма да усеща кой знае каква разлика (има, не че няма). При мен слагането на чипа се оказа излишно и беше предизвикано от дефектен клапан на турбото, макар че не съжалявам. Повече мощност не е излишна никога. Ама аз, в общи линии, съм спокоен шофьор и отдавна вече не изпълнявам, така че се надявам да не съм сбъркал.

Точно попадение, че съм от Кърджали. Колата е купена в този вид така, че не се учудвай много. Ще се радвам да ми дадеш, координатите на човека. Лично днеска се качих да я пробвам, лично на мен ми се стори малко тромава, но това си е мое мнение, но направих грешката да го споделя с човека той па взе, че ме послуша и аега иска слага чип.

Тази кола и давам поне 450 000 километра, ако не и повече. Имала е преден удар. виж луфтовете в маската/бронята и фаровете. Интериора е доста протрит и износен. Вижте за луфтове в предницата и въобще за ръжда по основата на колата.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.