Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на автомобил

Featured Replies

Ако момчето се притеснява, че не може да си вземе кола за 8 бона, но ще вземе дизелов форд за 5 бона, по-добре да бие задна. Освен комфорта, разхода и визията, важно е също да можеш да си позволиш поддръжката. Консумативите са на поносима цена, ама през останалото време би трябвало да се моли сутрин и вечер да не се счупи нещо.

• Отговори 110
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

първите TDCI  всички знаят, че имаха проблеми, главно заради занемарена поддръжка на собствениците им. Един от проблемите бе протриващ се маркуч на турбото, който е поставен на неподходящо място. Това не е голям проблем, само че след това става голям проблема. Така че да гледа хубаво мотора за подобни "дреболии" преди да купува. Затова казвам, че при Форд от тия години е по-добре бензинов мотор. Те нямат проблеми. 

Да си вземе TDDI - те са по-стари, но по-надеждни, доколкото съм чувал. В смисъл такъв, че по-малко неща могат да им се прецакат. За тдци са ми казвали, че най-често им заминават дюзите, а ремонтът излиза доста солен... Защото за тия пари, ако вземе кола с тдци, той верно ще е от първите и при него рисковете са по-големи. Тва в сервиза на Мото Пфое  ми го казаха, като им закарах фокуса да го прегледат, а и от други места съм чувал същото.

Благодаря, но кои Форд е по-добрия вариант? Какъв му е разхода, тъй като аз намерих един разход и за двата модела, но пише;

Градско 8,9 л./100 км.

Извън 7,9 л./100 км....

Тук вече възразиха, ще го направя и аз - посоченият разход е абсурден. освен ако няма дупка в резервоара. 5-та година карам Фокус седан, засичал съм го при всякакви условия и знам какво говоря.

• Автор

Да си изясни какво търси. 1,9 TDI на Audi/VW е изключително здрав двигател. Passat-ите обаче не са върхът на сладоледа, особено B5 ("четворка"), какъвто явно е харесал човекът. С моя (В4, 1,9 TDI) имах късмет, но имам няколко познати, които продадоха техните "Пасат"-и - единият гръмна двигател (бензинов), на другия не спря да му тече постоянно нещо, гърмя серво и клапан за турбото, задръсти турбина, и на него му се трошиха дръжки на врати, копчета за светлини и т.н. Ако говорим обаче като ниво на оборудване, пространство, комфорт и возия - повечето Ford-ове (може би без Mondeo донякъде) губят по точки. За дълъг път безспорният победител е Passat-ът. За градско - там, където можех да вляза с "Форд"-а, "Пасат"-ът не може да влезе заради големите габарити (подход от тясна улица с много висок бордюр от едната страна за паркиране между две дървета с малко разстояние между тях, да речем). При завиване по тесни улици го изнасяш като камион - подаваш го до половината, и тогава започваш да въртиш. От друга страна, не ми се налага толкова често да му ползвам целия товарен обем, тъй че това не е от решаващо значение.

Това за разхода не е съвсем вярно - поне при мен няма особена разлика (1,4 бензин, карбуратор, с газова уредба преди и 1,9 TDI сега) - градско 10-11, че и 12 на сто на газ не ги развалях, веднъж даже след зареждане на Shell ми вдигна 18 на сто газ (вероятно комбинация от кофти газ + мноооого лъжене в количеството, след което никога повече не заредих при тия измамници). На бензин - 1-1,5 на сто по-малко; дали ще е 10-11 на газ, или 5 до 7 дизел (в зависимост от карането), е горе-долу едно и също. Друго е вече ако има кой да му доставя по-евтина нафта, но поне аз на такава въдица не се хващам - не ми гори чак толкова и не съм чак на такъв хал, че да броя стотинките за нафта, особено откак с очите си видях как се сменят дюзи на почти нов Мерцедес заради зареждане на евтина "нафта". Та всяко от предложенията си има плюсове и минуси...

Да обмисля покупката да е с двигател 1.9 тди, ако остане Пасата. Лично преди обед му дадох, да покара моето Ауди въпреки, че не е толкова голяма кола "за мен", там където аз влизам от първия път без маневри, той днеска му трябваха по 1-2 маневри, че да влезе в едни тесни улици. Значи Пасата също отпада, избора ще е Форд, но по ще се реши в автокъщата кои от 2-та да бъде.

Ако момчето се притеснява, че не може да си вземе кола за 8 бона, но ще вземе дизелов форд за 5 бона, по-добре да бие задна. Освен комфорта, разхода и визията, важно е също да можеш да си позволиш поддръжката. Консумативите са на поносима цена, ама през останалото време би трябвало да се моли сутрин и вечер да не се счупи нещо.

Родителите му така са решили, аз не мога да се бъркам в тяхните семейни решения. Щом могат да си позволят до 5К , значи колата и всичко по нея трябва да е до 5К

Тук вече възразиха, ще го направя и аз - посоченият разход е абсурден. освен ако няма дупка в резервоара. 5-та година карам Фокус седан, засичал съм го при всякакви условия и знам какво говоря.

Този разход не съм си го съчинил аз, а такъв го намерих в един сайт.

...Този разход не съм си го съчинил аз, а такъв го намерих в един сайт.

Не те упреквам, прочетох по-горе, че си го намерил нейде. Просто данните не са верни, не само за дизеловия Форд, а и за повечето коли от тоя клас - ако харчат толкова гориво, какво следва да се каже за далеч по-мощните и с по-голям обем двигатели... 

За разхода на гориво, ето един точен сайт. Точен по простата причина, че всеки потребител записва разходите си в продължение на много километри и години, а резултатите са осреднени. Мога да потвърдя, че средния получен разход е верен, защото аз за двете коли които записвах и записвам, получавам с 200 грама по-нисък разход от средния за Европа. Но пък аз си карам икономично, примерен шофьор съм. 

Ето резултатите за Фокус:

2014-12-08_163508.jpg

Тук избираш интересуващият те мотор, скоростна кутия, километри, години и така нататък и получаваш резултати. 

Ето ти и точни резултати за дизелови Фокуси, произведени от 2002 до 2005 година:

2014-12-08_163929.jpg

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Привет колеги :)

Едно аверче, преди 2 седмици си изкара книжката, но все още няма лична кола. Родителите му, искат да му направят подарък за Коледа, но проблема е там, че незнаят какво да купят. Бюджет/а е доста оскъден 3000-4500 лв. Това са парите само за автомобила, също така са заделили около 700 лв. "за регистрация,номера,еко-такса и останалите неща". Значи момчето се е спряло на доста голям изобр, но не може да реши какъв автомобил да си вземе "марка". Изискванията са;

1. Дизел "задължително"

2. 4/5 врати

3. 6 скорости "ръчка"

4. Голям багажник

5. До 140 к.с.

6. Без Голф/БМВ!!!

7. Климатроник!!!

Ще дам малко информация за момчето. Автомобила трябва да е малко по-голяма, че техните и той са доста "пълнички", колата ще се използва от цялото семейство, седмицата ще се пътува извън градско поне едно 400 км. Ще се радвам да споделите мнение за следните автомобили, също така, ако имате други предложения да ги споделите.

1. Ford Focus 1.8 TDI - хечбек - 2002-2005 г.

2. Ford Mondeo 2.0 TDCI - седан 2002-2005 г.

3. Mazda 6 - седан/хечбек - 2002-2004 г.

4. Peugeot 607 - седан 2001-2003 г.

5. Peugeot 407 - седан 2001-2005 г.

6. VW Passat - седан 1998-2001 г.

Значи момчето се спря на тези модели, предпочитанията са да е седан, но може да направи компромис. Написах и годините от които ще се търси автомобила, засега по неговите думи клони към Пасата.

Ще се радваме ни кажете, слабите места на по-горните автомобили, кои са най-честите проблеми. Разбрах ме, че на пасата проблемите са му, че предните носачи са много слаби. Също така, ако може да кажете и разхода на гориво градско/извън. 

Благодаря и лека вечер :)

Аз бих свел избора между номер 2,3 и 6 в списъка.

Мондео е много успешен модел на Форд.Здрави са, просторни, интериора на колата го намирам за приятен.Според мен напълно ще покрива нуждите на семейството.

Мазда 6, като повечето японски коли е здрава, но не е зле да се вземе предвид цената на частите, т.к. са малко по-скъпички.

Пасат е класика в този клас.Просторна, с приятен интериор, сякаш е най-устойчивата кола на корозия.От друга страна 1998-2001....доста дъртичка си е.

Ако бях на негово място, бих се поинтересувал, коя кола е с най-здравото окачване.Пишеш, че хората са по-едри, съответно заедно с багажа колата ще гони, а може би и ще надвърля 400 кг полезен товар.Това и минимум 400 км седмично по недотам добри пътища ще си е сериозно натоварване за компонентите на ходовата част!Ще е добре да се поинтересуват за издръжливост и цени на лагери, биалети, носачи, амортисьори, шарнири, тампони и все от сорта.

Аз бих се поразровил и по чужди форуми, бих погледнал, какви и колко сервизни акции е имало за конкретните модели.

В крайна сметка за тези пари хората не могат да очакват, кой знае какво качество.Да направят задължително тест драйв на колата, която им допада и ако им се понрави да я взимат.По-нататък във времето ще я сменят с по-нова и по-запазена.

От другите посочени бих избягал с 200 от Фокус.Извинявам се, но 195 см и 130 кг + още 2 "пълнички" в колата....ииииихххх :huh: Комфортът в тази кола ще е абсолютен оксиморон!!!

За дизел съвет не мога да дам, т.к. не ми допадат.Да, имат чувствително по-нисък разход, но от друга страна съм чел какви ли не нелепи ситуации.Един не беше могъл да запали в топъл летен ден, т.к. спрял колата на наклон, а в резервоара си имал "само" 10-15 литра.Други пък питат зимата в студа, след колко време започва да духа топло в колата и масово пишеха, че чакат 15-20 минути.Имаше и такива с по-голям обем дизелови двигатели, дето чакат по половин час :shock11: Да не говорим за ремонта на дюзите и цената им!

• Автор

"bildera_" Благодарим ти, ще разгледаме какъв е разхода на гориво. Утре ще поразгледаме автокъщите, ще направим тест драйв на моделите на Форд, след това родителите и момчето ще решат какво да си вземат после ще пиша какво им е решението.

"StoqnS" , имаме познат които вече 8-10 години има сервиз, ако има някакви проблеми с колата там, ще я караме всеки път. Поне ще ни взима реалните пари, а не като повечето сервизи да лъжат хората. Лично аз карам дизелови автомобили вече 2-ра година от както изкарах книжката, зимата не съм имал никакви проблеми. Колата си загрява бързо, все пак , ако повечето искат да им загрее автомобила на място по-бързо много се лъжат. Бързо загрява когато е в движение поне според мен. Както казах, днеска предоставих автомобила си на въпросното момче, но явно му е трудно да кара автомобил с големи габарите, пасата засега отпада, но ако го намерим на добра цена може да се размисли. Иначе и яз съм за Мондеото повече ми харесва от Фокус/а, но това си е мое мнение все пак колата не е за мен. :)

Утре след като обиколим, автокъщите ще пиша какво са решили да вземат хората. Приятна вечер   ;)

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

Нещо за окачването. Моделите на Форд след 2000 година някъде са със здрави окачвания. Проблеми при Мондео за които трябва да се гледа - напукани спирачни маркучи и ръжда по калниците. Също така се появяват и дребни електрически дефекти. Ако си се отказал вече, минавай на Мазда 6, Тойота Авензис, Хонда Акорд, Ауди А4, Шкода Октавия...ако позволява бюджета. Все пак ето и проблемите при тия автомобили. Мазда 6 - ръжда по калниците( все пак Мазда и Форд бяха заедно доста години), проблеми с изпускателната система и регулировката на фаровете, проблеми със спирачните дискове и маншоните. Тойота Авензис - най-здрава от всички. Моделът след 2003 година е почти без проблеми. Все пак - светлини, неравномерно износени спирачни накладки, недостатъчен спирачен ефект. Хонда Акорд - отново бързо износване на спирачките, електрически проблеми, проблеми  с окачването. Шкода Октавия - тампони, носачи, износени спирачни дискове. Общо взето кола без проблеми няма. 

Нещо за окачването. Моделите на Форд след 2000 година някъде са със здрави окачвания. Проблеми при Мондео за които трябва да се гледа - напукани спирачни маркучи и ръжда по калниците. Също така се появяват и дребни електрически дефекти. Ако си се отказал вече, минавай на Мазда 6, Тойота Авензис, Хонда Акорд, Ауди А4, Шкода Октавия...ако позволява бюджета. Все пак ето и проблемите при тия автомобили. Мазда 6 - ръжда по калниците( все пак Мазда и Форд бяха заедно доста години), проблеми с изпускателната система и регулировката на фаровете, проблеми със спирачните дискове и маншоните. Тойота Авензис - най-здрава от всички. Моделът след 2003 година е почти без проблеми. Все пак - светлини, неравномерно износени спирачни накладки, недостатъчен спирачен ефект. Хонда Акорд - отново бързо износване на спирачките, електрически проблеми, проблеми  с окачването. Шкода Октавия - тампони, носачи, износени спирачни дискове. Общо взето кола без проблеми няма. 

На човека му се струва скъпа поддръжката на Ауди ,ти японски му препоръчваш. :D То е ясно от самото начало ,че се търси някакъв масов и евтин автомобил. 

Да Форд е масов и евтин ,но е доволно грозен ,специално Мондео и фокус в ценовия диапазон 4000лв. 

Бая умувах върху изискванията за ,качествен ,масов ,евтин ,но в същото време голям комфортен с мека возия и нищо не ми хрумна. Специално споменатите фордове са доста далеч от понятието "комфортен автомобил". 

На края да се замисли ,да си вземе едно Ауди А6 ,хем има добра возия ,просторен салон и е произведена от качествени материали. Само забележката ми е ,да не взима 1,9ТДИ от 110 коня ,а да се насочи към 2,5ТДИ със 150кс ,защото това купе е тежко. В тоя ценови диапазон може да се намери идеална А6 2,5ТДИ Куатро при това! 

Казвам го с оглед на това ,че Алфа и Форд са масови автомобили с твърда возия ,а пък японските са добри ,но с най-скъпа поддръжка. 

Твърда возия и Мондео? А защо свързваш масовостта с твърдата возия и обратно? Може би правиш някакви далечни асоциации с Ролс Ройс и Бентли? А за японските и специално за Тойота ще кажа нещо. По-добре един път да дадеш голяма сума за някакъв ремонт, отколкото 10 пъти малки суми, като 5 пъти останеш на пътя и дадеш в крайна сметка три пъти повече пари. Или това е нещо като вечния спор - нов автомобил с голяма гаранция или 2-3 годишен без гаранция. Кое ще ти излезе по-евтино? Зависи, защото ако тоя стария е с проблем, макар че е стар, може да струва майка ти и баща ти. Те хората не случайно ги продават тия автомобили на по 2-3 години. Номера с върнат от лизинг щото нямало пари да се плаща не върви. Нашата фирма бе доста зле, дори фалира по едно време и смени името, но нито един лизингов автомобил не върна. Чудя се кой ги връща тогава? Отплеснах се от темата, ама като ти чета постовете ми идва отвътре. 

Тук правиш една гоялма грешка - сравняваш някакви автомобили без ясни критерии или може би с един критерий - комфорт и поддръжка. Само че преди да поддържаш тоя автомобил, ще трябва да го купиш за определена цена. А преди да прецениш комфорта, ще трявба да седнеш в него и да покараш. Защото едно е голо Ауди, друго е добре оборудвано Мондео. Или едно е Ауди 2000 година, друго е Мондео 2005  за същите пари. Тия работи май изобщо не вземаш под внимание. Намираш колите, караш, виждаш как е и с комфорт и със състояние, после решаваш. едно е тук да си пишем врели некипели, друго е да седнеш в точно определен стар автомобил и да покараш. Аз също знам кой автомобил долу горе колко трябва да е надежден, но когато тръгнах да избирам, тия дето уж бяха много надеждните, се оказаха в окаяно състояние. Защото ти избираш за определена цена, а не избираш каквото те гъделичка. Така ли е?

• Автор

На човека му се струва скъпа поддръжката на Ауди ,ти японски му препоръчваш. :D То е ясно от самото начало ,че се търси някакъв масов и евтин автомобил. 

Да Форд е масов и евтин ,но е доволно грозен ,специално Мондео и фокус в ценовия диапазон 4000лв. 

Бая умувах върху изискванията за ,качествен ,масов ,евтин ,но в същото време голям комфортен с мека возия и нищо не ми хрумна. Специално споменатите фордове са доста далеч от понятието "комфортен автомобил". 

На края да се замисли ,да си вземе едно Ауди А6 ,хем има добра возия ,просторен салон и е произведена от качествени материали. Само забележката ми е ,да не взима 1,9ТДИ от 110 коня ,а да се насочи към 2,5ТДИ със 150кс ,защото това купе е тежко. В тоя ценови диапазон може да се намери идеална А6 2,5ТДИ Куатро при това! 

Казвам го с оглед на това ,че Алфа и Форд са масови автомобили с твърда возия ,а пък японските са добри ,но с най-скъпа поддръжка. 

За Аудито съм съгласен, но не и да е с 2,5 ТДИ когато си търсих аз Ауди, много хора ми казаха да бягам от този двигател. Бил много проблемен и много гори, ако трябва пак ще се върне на вариант/а с Пасат, малко ще му е трудно в началото, но ще свикне с големите габарите. Също така му предложих, ако може да направи компромис и да вземе едно Ауди А4 1,9 ТДИ 2001-2002 г. комби за 5К му предлагат, мои познат ще го накарам да дойде с нас и да свали цената на 4500 лв.

П.п. Утре когато ще пиша какво са решили.

bildera_ Много е относително и не ми се губи време да си обясняваме такива неща. Аз пък ще ти кажа ,че и качествен японски автомобил да вземе ,може да попадне на убита машина ,по която постоянно да никнат проблеми. Винаги има вариант да се случи нещо непредвидено ,а особено по нашите пътища и горива може да имаш сериозни проблеми и с най-качествения автомобил. Алфите ги плюете на ред ,но аз от тях имам добри впечатления от към надеждност. При автомобил втора ръка и лошите условия в страната ,е до огромна степен въпрос на късмет. 
За 4500 не можеш да вземеш много по-ново Мондео от А6. Една А6-ца за 4500 можеш да я вземеш примерно 2000г ,а мондеото за тия пари да е към 2г. по-младо. Виждам ,че си луд Форд фанат ,чел съм ти мненията и в други дискусии. Изобщо не се хващам да сравнявам по качество А6 с мондеото ,само като погледнеш детайлите ти става ясно ,колко класи е А6 над Мондео. Спомням си ,че ми разправяше ,че Форд Рейнджър 2011 бил много по-добър от Тойота Тундра 2008 ,и това ми бе достатъчно да разбера ,колко излишно е да споря с теб. 

Викаш да не сравнявам А6 произведено 2000г с мондео произведено 2005 ,ама това мондео дето е пуснато на пазара 2000г. И какво като е произвеждано до 2007 ,да са изменени само някои дреболии. И ладите ги произвеждаха 30 години ,ама това не означава ,че лада 7-ца от последните 2010 е по-добра и съвременна от А6 2000г. Въпросната А6 е генерация произвеждана до 2004г. ,което не е особено технологично изостанал автомобил от Форд Мондео 2000-2007. Разликата е тая ,че А6 се прави с доста по-качествени материали и е по-висок клас автомобил. Разбира се и цената е обосновано по-висока. 

За Аудито съм съгласен, но не и да е с 2,5 ТДИ когато си търсих аз Ауди, много хора ми казаха да бягам от този двигател. Бил много проблемен и много гори, ако трябва пак ще се върне на вариант/а с Пасат, малко ще му е трудно в началото, но ще свикне с големите габарите. Също така му предложих, ако може да направи компромис и да вземе едно Ауди А4 1,9 ТДИ 2001-2002 г. комби за 5К му предлагат, мои познат ще го накарам да дойде с нас и да свали цената на 4500 лв.

П.п. Утре когато ще пиша какво са решили.

Еее въпрос на вкус и изисквания. Ако го задоволяват 110-те коня на 1,9 да взима него. А4 също е доста приличен автомобил. Така като чета изискванията точно Ауди ми се струват най-подходящи за него.

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

Ясно, но както казах отворени са за други предложения до този бюджет. Не искат да си взимат бензинов двигател простата причина, че гори повече от дизеловия.

Бензинът върви повече от дизела. Бензинът е по-евтин от дизела. Първите две не са толкова съществени. С едно АГУ една бензинка излиза по-евтина от дизела. Тяхното е предубеждения.

Пак ще бъда черната станция, но стар автомобил е с изразходван ресурс на турбото и много вероятно е да иска ремонт, който е над 500лв. Много неприятна е цената. Дизелът изисква по-добър акумулатор, новите не вървят като старите с олио и се мръщят, ако нафтата е лошо качество.

• Автор

Здравейте, днеска ходихме в няколко автокъщи на едни мои познати, този петък ще докарат нови модели на форд/пасат/ауди, препоръчаха ни да се отбием тогава да можем да ги разгледаме и да се споразумеем за цената. Говорих с момчето дали не иска да е бензинов мотор, но отговора беше категорично НЕ. Баща му иска автомобила да е задължително дизел, разпитах ме за пасатите казаха ни, че те няма ли турбо?

Че от коя година са тия дизелови Пасат-и, дето нямат турбо?

• Автор

Че от коя година са тия дизелови Пасат-и, дето нямат турбо?

98-2000 година

Повечето, дето ги гледам тук са TDI, та затова и се чудя, но нямам никакво намерение да задълбавам - все едно, марката не ме интересува до ниво, че да си купя кола от нея или групата. Питам просто от любопитство.

Дизел, 6 скорости,140 коня много трудно ще намериш  ;) Дори бих казал, че няма.... Ако да е дизел с 6 скорости да е голф 4... 131 коня 2000-2003,4 година... МАШИНА! 

Мисля че VW са с най-добрите дизелови двигатели като имаме предвид, че средният разход е 6,5/7,0 нашия е дори 5 (конбиниран), но е 110к.с.. 
За мен по-добро дизелче от VW GOLF няма да намериш... VW Golf V също става, но са по-скъпи... В първият си пост си махнал директно BMW и VW, a те са най-добрите коли според мен... По-добри коли от тези двете не вярвам да намериш и то дизел  ;) 

http://www.cars.bg/c7822765,800лв
http://www.cars.bg/c9682476,300лв
http://www.cars.bg/c9611806,300лв
http://www.cars.bg/c7499919,200лв Зверски як ГОЛФУ! По-добър от този 131 коня няма! Личи си, че е поддържан

• Автор

Разбирам ви, но момчето се е заинатило да не си взима голд и бензинов двигател.! Нищо не мога да направя, просто да му дам съвет какво от къде да купи. Преди малко ми се обади един приятел, които държи една автокъща. Тази вечер ще му докарат едно Ауди А4 2005 г. комби, само зареди мен му я предлага за 7К , но момчето се отказва сега от комби, хем мен запоставя пред моите приятели, хем аз се запоставям пред вас. Ще пиша утре, ще видим какво ще се случи.

bildera_ Много е относително и не ми се губи време да си обясняваме такива неща. Аз пък ще ти кажа ,че и качествен японски автомобил да вземе ,може да попадне на убита машина ,по която постоянно да никнат проблеми. Винаги има вариант да се случи нещо непредвидено ,а особено по нашите пътища и горива може да имаш сериозни проблеми и с най-качествения автомобил. Алфите ги плюете на ред ,но аз от тях имам добри впечатления от към надеждност. При автомобил втора ръка и лошите условия в страната ,е до огромна степен въпрос на късмет. 

За 4500 не можеш да вземеш много по-ново Мондео от А6. Една А6-ца за 4500 можеш да я вземеш примерно 2000г ,а Мондеото за тия пари да е към 2г. по-младо. Виждам ,че си луд Форд фанат ,чел съм ти мненията и в други дискусии. Изобщо не се хващам да сравнявам по качество А6 с мондеото ,само като погледнеш детайлите ти става ясно ,колко класи е А6 над Мондео. Спомням си ,че ми разправяше ,че Форд Рейнджър 2011 бил много по-добър от Тойота Тундра 2008 ,и това ми бе достатъчно да разбера ,колко излишно е да споря с теб. 

Викаш да не сравнявам А6 произведено 2000г с мондео произведено 2005 ,ама това мондео дето е пуснато на пазара 2000г. И какво като е произвеждано до 2007 ,да са изменени само някои дреболии. И ладите ги произвеждаха 30 години ,ама това не означава ,че лада 7-ца от последните 2010 е по-добра и съвременна от А6 2000г. Въпросната А6 е генерация произвеждана до 2004г. ,което не е особено технологично изостанал автомобил от Форд Мондео 2000-2007. Разликата е тая ,че А6 се прави с доста по-качествени материали и е по-висок клас автомобил. Разбира се и цената е обосновано по-висока. 

Еее въпрос на вкус и изисквания. Ако го задоволяват 110-те коня на 1,9 да взима него. А4 също е доста приличен автомобил. Така като чета изискванията точно Ауди ми се струват най-подходящи за него.

Не е по темата, но ме заинтригува. Само ще те помоля нещо. Дай ми пример за автомобил, конкурент на Форд Фиеста , който притежава  безключов достъп и палене, гласови команди, отопляемо челно стъкло,  да кажем Ауди, произведено преди 2009 година. Искам да ми покажеш това Ауди, което би трябвало да е A1 и което да разполага с подобни екстри. Казвам ти годината, за да се изравнят долу горе цените. Може да ми дадеш пример и с по-големи автомобили. Форд може да са автомобили за масова употреба, но в тях има много неща, появяващи се за първи път на пазара. Например Ford заедно с Волво първи предложиха система за автоматично спиране в града. Форд първи предложиха в света надуваеми колани за задните седалки и точно новото Мондео е първият автомобил в Европа с такива колани. Когато аз избирах кола, избирах и по екстри. мога да ти кажа, че много екстри, които се предлагат във Форд, не се предлагат примерно от Фолксваген или Опел. Нито отопляеми предни стъкла, нито безключов достъп, нито гласови команди. Сега може всички да предлагат , дори и Фолксваген, ама след дъжд качулка както се казва. Аз вече съм с Форд, щото конкуренцията просто е бедна откъм предложения. нали не си мислиш, че съм си взел Форд само защото съм бил фен? Не, преди да взема Форд, не бях абсолютно никакъв фен на никой производител. Дори малко преди да се реша на нова кола, мислех да търся някакво комби като Ситроен Ксантия, Рено Лагуна или Фолксваген Пасат. Но промених решението си и скочих направо на нов автомобил, щото точно Форд предложиха доста изгодни условия, а аз съм си фен на новото. Прав си че съм някакъв фен, но в случая ако трябва да избирам Форд на 2 години или нов Опел, бих взел Опел. Чак дотам не съм фен на Форд, че да се отказвам от други мои идеали. А това, че скочих на Форд и девета година съм все с Форд означава, че съм доволен от автомобилите. Меко казано доволен, щото те предлагаха и предлагат много повече от едно просто "доволен". някои му викат удоволствие от шофирането. Вероятно такова има и при Алфа, не се съмнявам, само че Форд е "комплектован" и с дългосрочна надеждност на техниката, за разлика от Алфа. И не ми казвай сега, че си карал Алфи и си сменял само консумативи. Има достатъчно класации, където ясно се вижда кои автомобили са надеждни в дългосрочен план и кои не. За твое съжаление сред надеждните автомобили няма италиански. Те масово са под средната черта на класациите, а някои дори и на задните места. вярно, трябва да попаднеш на бройка, ама когато на тая бройка трябва да ремонтираш окачване през 30 000 км, не говори добре за самата марка. Такава е например Рено Клио, което колкото и да ремонтираш, пак ще ремонтираш в съвсем скоро време и то сменените части. Има и други автомобили, които може да не са в добро техническо състояние, но след като веднъж ги преведеш, може да се надяваш на десетки хиляди безаварийни километри. Това в общия случай са повечето японски автомобили. Специално Форд са с яки окачвания за нашите пътища. Която и класация да погледнеш ще видиш, че при Форд окачването и управлението са най-надеждните компоненти. Може да има ръжда тук там, може да има някой проблем с електриката, може и накладките да се износват бързо, но окачването и управлението са сред най-надеждните изобщо на пазара за вторична употреба. А българина го интересува точно якото окачване и управление. Заради дупките естествено. Ламарини се правят. Тук ТП не са толкова строги както в Германия и дори пробита от ръжда кола може да мине ТП. Крушки също се сменят. Те не оставят на пътя, както това може да направи едно проблемно окачване. 

Да обобщя. Екстрите в автомобилите не зависят от това, дали даден автомобил е премиум или не. Те най-вече зависят от годината на производство. Защото 2-3 години след излизането на някое нововъведение, било то и в S-класата на Мерцедес, се появява не само при конкурентите, но и при масовите автомобили. От тая гледна точка не бъди сигурен, че едно староA6  ще има повече екстри от по-ново Мондео. Дори напротив. Както казах по-горе, Мондео за сефте има надуваеми колани в Европа. Мерцедес също имат проевкт, но още не са ги въвели. Следващите ще бъдат Мерцедес. Ауди не знам кога ще се вредят, защото те залагат главно на светодиодчета и лазеврчета. Това им е прогреса на тях, германците го казват, не аз.  Ако твърдиш, че Ауди имат по-добри фарове от Форд, ще си 100% прав. Обаче за другото не бъди толкова сигурен, особено ако се сравняват автомобили с 2-3 години разлика. 2 години са много на автомобилния пазар, макар тук в България времето да изглежда спряло заради старите возила, които е все едно дали са на 10 или 15 години. Малко хора са способни да направят разлика, защото и не се избира като се купува. Каквото ти внесат това. Каквато екстра има, такава. Какъвто цвят, такъв. Та и от тая гледна точка едно смешно Мондео може да направи смешно едно сериозно Ауди. Още повече, че германците изобщо не обичат да слагат екстри в базовите си и не толкова базови модели. Трябва да разчиташ на първия собственик, че е поръчал радио или климатик. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Просто реших да погледна какви са цените на А4 2005 г. и наистина 7 хил. лв. е добра цена. Колата все пак трябва да се погледне. 

Друга ми беше мисълта, за да пиша тук в тази тема. Ако погледнете обявите в мобиле.бг за А4 2005 г. комби и направите сравнение на това колко автомобила има с бензинов и колко с дизелов двигател, ще разберете, че дизелите са 70 бр., а бензиновите са само 3 бр. Да, три автомобила на бензин. На мен това ми говори много, най-вече дали трябва да се купува стар дизелов или стар бензинов автомобил. Европа чисти старите дизели, ние ги купуваме и мислеим, че с 5 ст. разлика е цената и около 1 литър разлика в разхода ще сме на голяма далавера. 

Въпреки това, всеки има право на избор и сам решава какво да кара. 

А ако на някой му се смята, аз го сметнах набързо. Може и да не съм прав. Ще дам пример за Пежо. Не за друго, а защото се оглеждам за нов автомобил и тази сметка правих съвсем наскоро. 

При днешните цени съответно 2.30 лв./л бензин и 2.33 лв./л за дизел и разход по каталог комбинирано за бензин 6.4 л./100 за бензин и 4.9 л./100 за дизел, при средно 10 000 хил. км. на година разхода ще е съответно: 640 литра за бензина и 490 литра за дизела, което прави 1472 лв. за бензин и 1142 лв. за дизел. Значи при 10 000 хил. км. на година разликата е в размер на 330 лв. повече разход за бензин спрямо дизел. За 5 години, това прави 1650 лв.

При 20 000 хил. на година, това прави 3300 лв. повече за бензин.

Разликата в цената на ново Пежо 508 дизел и ново 508 бензин е от едно ниво на оборудване е около 4 000 хил.лв.  по-скъп дизелов вариант.

Сметката показва, че трябва да карате 5 години по минимум 20 000 хил. за да изравните разликата в цената при покупка. От там на сетне, евентуално можете да имате някаква далаверка. 

Сравнението е за нов автомобил, но и за втора ръка, не би било по-различно. 

Редакция: Писал съм заедно с Билдера. И аз не съм по темата, ама... :)

Ако на някой му се пуска тема дизел v/s бензин - сега е момента. хехехе

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

bildera_ какви са тия "екстри" ,които изреждаш? Това са незначителни и евтини ,но и безполезни "екстри". Предполагам под "отопляеми предни стъкла" имаш в предвид ,че има вградени реотани на принципа на задните ,само че по-фини и незабележими? И това е страшна иновация ,няма що. Този проблем е решен преди поне половин век ,с отводи на топлия въздух от парното ,по стъклото. Това за мен е излишно оскъпяване. Гласовите команди ги има на всякъде ,във всеки съвременен софтуер ,но малцина ги ползват. Безключов достъп със стартов бутон - аз не виждам смисъл от подобно нещо. Няма да ми улесни особено живота ,само дето ще плащам за излишни глупости. Това последното ,за безключовия достъп е разработка на VW. 
По ми пука за материалите от които е направен интериора. Пластмасовите салони на Форд ,с луфтове при сглобката не ме впечатляват особено. Също качеството на тапицериите. Сравни Ауди и Форд примерно на 15г с приблизително еднакъв пробег ,и ще видиш ,колко по-износен е салона на форд. Сравни салона на Мондео 2004 i А6 от същата година ,колко по-красиво и комфортно е направен салона на Ауди. БМВ поне 5-та и 7-ма серия ,също могат да се похвалят със салон от висококачествени материали и качествена сглобка. Тия полимерни кори с луфтове присъщи за масовите автомобили ме дразнят сериозно. Нито интериора ,нито екстериора на въпросните мондео и Фокус не ми харесват. 
Хайде ,ако искаш да купуваш нов автомобил и имаш възможност ,след това бързо да го смениш ,да не ти пука ,че материалите по салона са кофти ,ама тук говорим за покупка на автомобил поне на 10г. Точно за това е добре да се търси машина от по-висок клас ,пък дори и малко по-стара. 
Да ,ходовата част ,не е пригодена за такива пътища. За условията в Италия си е напълно удовлетворителна ходовата част. Примерно 30 бона за чисто нов автомобил ,бих ги вложил за нещо втора ръка ,било то Mercedes или BMW. Сигурно е ,че не бих се хвърлил да взимам чисто нови ,рена ,пежа ,фордове и други подобни. Просто тези автомобили не са ми по вкуса. 
Както и да е ,отклонихме се много от темата. 
Нещата са много относителни ,но тук сравняваме Фокус и Мондео ,с А4 и А6 в ценови диапазон 4500лв. и тук определено смятам ,че Ауди си заслужават повече. Това е всичко. 
Форд не ми харесват ,нито на външен вид ,нито като интериор. Това си е разбира се мое мнение ,има и хора ,на които им харесват ,но на мен определено не ми се нравят. И най-важните предимства на аудитата в този клас са ,че имат по-добра возия ,по комфортни са и се произвеждат с по-качествени материали. 

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

• Автор

Просто реших да погледна какви са цените на А4 2005 г. и наистина 7 хил. лв. е добра цена. Колата все пак трябва да се погледне. 

Друга ми беше мисълта, за да пиша тук в тази тема. Ако погледнете обявите в мобиле.бг за А4 2005 г. комби и направите сравнение на това колко автомобила има с бензинов и колко с дизелов двигател, ще разберете, че дизелите са 70 бр., а бензиновите са само 3 бр. Да, три автомобила на бензин. На мен това ми говори много, най-вече дали трябва да се купува стар дизелов или стар бензинов автомобил. Европа чисти старите дизели, ние ги купуваме и мислеим, че с 5 ст. разлика е цената и около 1 литър разлика в разхода ще сме на голяма далавера. 

Въпреки това, всеки има право на избор и сам решава какво да кара. 

А ако на някой му се смята, аз го сметнах набързо. Може и да не съм прав. Ще дам пример за Пежо. Не за друго, а защото се оглеждам за нов автомобил и тази сметка правих съвсем наскоро. 

При днешните цени съответно 2.30 лв./л бензин и 2.33 лв./л за дизел и разход по каталог комбинирано за бензин 6.4 л./100 за бензин и 4.9 л./100 за дизел, при средно 10 000 хил. км. на година разхода ще е съответно: 640 литра за бензина и 490 литра за дизела, което прави 1472 лв. за бензин и 1142 лв. за дизел. Значи при 10 000 хил. км. на година разликата е в размер на 330 лв. повече разход за бензин спрямо дизел. За 5 години, това прави 1650 лв.

При 20 000 хил. на година, това прави 3300 лв. повече за бензин.

Разликата в цената на ново Пежо 508 дизел и ново 508 бензин е от едно ниво на оборудване е около 4 000 хил.лв.  по-скъп дизелов вариант.

Сметката показва, че трябва да карате 5 години по минимум 20 000 хил. за да изравните разликата в цената при покупка. От там на сетне, евентуално можете да имате някаква далаверка. 

Сравнението е за нов автомобил, но и за втора ръка, не би било по-различно. 

Редакция: Писал съм заедно с Билдера. И аз не съм по темата, ама... :)

Ако на някой му се пуска тема дизел v/s бензин - сега е момента. хехехе

Колега, какво да кажа вече и яз незнам. Собственика на автокъщата е мой много добър приятел, от него си взех всички коли както и сегашното ми Ауди А4, човека влезна в положение и реши да му я даде за 7К , колата по снимките които ми прати изглежда наистина в невероятно състояние. Преди малко се чухме ще я докарат утре сутринта, след това ще идем да я огледаме, но момчето не мога да го убедя да го вземе това Ауди, все пак отстъпка ще му направи близо 2К и малко отгоре, само и само зареди нашето приятелство вече 10 години, но явно повече услуги на такива "приятели" няма да върша. Взех си поука, но след дъжд качулка. Живи и здрави да сте, утре ще пиша какво е станало, че вече и на мен ми е кофти да пиша едно и също зареди други хора, но какво се прави добър съм и ще си патя.

....

Нали се досещаш, че не всяка кола гори 4,6/100 на бензин? Ако вземем повечето коли например ще видиш, че дизела е по-изгодният вариант в повечето случаи..Освен ако не сложиш газово, но то пък е опасно, и то дори много... Ако вземем в предвид двете марки, които не са за предпочитане от автора: GOLF и BMW те отново ще дадат по-малък разход на гориво при дизелите.. Ако вземем един голф 4.. при дизел 110 коня разхода ще е 5/100 комбинирано, а бензина ще е 10-15/100 зависи как го караш.. Ние сме пробвали 110 коня на максимум дигна 8 моментен разход.. BMW - там пък е още по-голяма разликата.. 6-7/100 дизел, 14-18/100 бензин (това пак в порядъка на 100-150к.с) Вече ако имате средства за поддръжката на един автомобил, който дали ще гори 5 или 20 за вас няма да има огромно значение  :D би трябвало да не ви пречи разхода... Аз винаги бих избрал една от тези две марки  ;)  Въпрос на личен избор все пак  :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.