Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки част 4

Featured Replies

Не е функционалност, просто от един кадър в DNG или PEF (PEF e пентакския RAW формат) може да се изкара толкова информация от сенките (при К-1 до 5EV), че се получва HDR ефект.

Тази снимка е такава. В оригинала, който за жалост не пазя, само частта със светлината в небето беше експонирана правилно, всичко останало беше черно:

IMGP0422.jpg

Camera
PENTAX K-1
Focal Length
50mm
Exposure
1/25s
ISO
100

Редактирано от Пунта мара (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 307,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Зима в Родопите The region of Rozhen peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Snezhanka (Snow White) peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Rhodopi Mountains

• L'église de la Madeleine - Църквата Света Мария-Магдалена в Париж. Изключително впечатляваща сграда. Необичайната (поне за мен) за католически храм архитектура се дължи на най-очевидното обяснение -

• Кукери на фестивала Сурва в Перник

Публикувани изображения

на 7/26/2017 в 14:56, Пунта мара написа:

Не е функционалност, просто от един кадър в DNG или PEF (PEF e пентакския RAW формат) може да се изкара толкова информация от сенките (при К-1 до 5EV), че се получва HDR ефект.

Тази снимка е такава. В оригинала, който за жалост не пазя, само частта със светлината в небето беше експонирана правилно, всичко останало беше черно:

Аха - говорим за различни неща. HDR, в смисъла, в който аз използвам този термин, не е ефект, ами техника за снимане на сцена с по-голям динамичен диапазон от този на апарата. Докато, доколкото те разбирам, имаш предвид, че самите сензори на тези модели на Пентакс обикновено имат достатъчен динамичен диапазон, за да не се налага да ползваш HDR.

Ето и нещо от мен. Не успях да отида на истински тъмното място което си бях  набелязал - дано другата седмица да стане - но поне реших една пробна снимка да направя - събрано от 25 светли и около 60тина тъмни и оофсет кадъра със Deep Sky Stacker. Обща експозиция над 6 минути.

36279897965_4424c7898c_b.jpg

преди 2 часа, flare написа:

Аха - говорим за различни неща. HDR, в смисъла, в който аз използвам този термин, не е ефект, ами техника за снимане на сцена с по-голям динамичен диапазон от този на апарата. Докато, доколкото те разбирам, имаш предвид, че самите сензори на тези модели на Пентакс обикновено имат достатъчен динамичен диапазон, за да не се налага да ползваш HDR.

Ето и нещо от мен. Не успях да отида на истински тъмното място което си бях  набелязал - дано другата седмица да стане - но поне реших една пробна снимка да направя - събрано от 25 светли и около 60тина тъмни и оофсет кадъра със Deep Sky Stacker. Обща експозиция над 6 минути.

При Пентакс има режим HDR, който прави три кадъра с различна експозиция и ги събира в един jpg. Лично аз не го употребявам. Рядко ми се налага да правя HDR, тъй като от един кадър мога да си изкарам предостатъчно информация, но ако се наложи, имаме и Bracketing функция, която прави 3 или 5 кадъра със зададена EV стъпка. Много удобно и лесно се работи с нея.

Ето и един кадър от яз. Доспат - 24мм, 181 сек, ISO 800:

3908797204ff3bfbb645b1f728a9e53a2b827280

Camera
PENTAX K-1
Focal Length
24mm
Aperture
f/2.8
Exposure
181s
ISO
800

Четири кадъра от Мото събор "СКАЛНИ ОРЛИ" - местността Костина; село Рибарица; община Тетевен 29.07.2017г.

Pentax K-30  smc PENTAX-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR

36125930172_50fe0db0cb_b.jpgIMGP9407 by Пламен Николов, on Flickr

35459209444_46781f0aee_b.jpgIMGP9408 by Пламен Николов, on Flickr

Първи опит за снимане на движещ се предмет (много бавно се движеше, а ми се искаше фона да е още по-размазан)

36291935795_18931e8a3a_b.jpgIMGP9436 by Пламен Николов, on Flickr

35459192064_448ef72547_b.jpgIMGP9473 by Пламен Николов, on Flickr

Четири кадъра с обърнат китов обектив:

36232110081_790eaa3c20_b.jpgIMGP9643 by Пламен Николов, on Flickr

35971948550_a232797565_b.jpgIMGP9654 by Пламен Николов, on Flickr

36232102821_d6cc290ccb_b.jpgIMGP9655 by Пламен Николов, on Flickr

36200294062_a549800719_b.jpgIMGP9660 by Пламен Николов, on Flickr

Честно казано за пръв път го правя и не очаквах нещо да се получи! Благодаря на колегата Пунта мара за reversal ring-а :handshake:

преди 26 минути, plamen74 написа:

Честно казано за пръв път го правя и не очаквах нещо да се получи! Благодаря на колегата Пунта мара за reversal ring-а :handshake:

Как фиксира крачето, което движи диафрагмата или го държа с ръка?

K1_1466.jpg

Редактирано от Пунта мара (преглед на промените)

преди 1 час, Пунта мара написа:

Как фиксира крачето, което движи диафрагмата или го държа с ръка?

Честно казано нищо не съм го правил! Завъртях на 55mm. и с ринга за фокуса се опитах да наглася що годе да е на фокус през прекалено тъмния визьор!

36201968102_c3085fb526_b.jpgIMGP9485 by Пламен Николов, on Flickr

на 31.07.2017 г. в 10:33, flare написа:

Off: Невероятно е, колко много звезди има. 

Залеза над Тетевен!

Pentax K-30; smc PENTAX-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR

36033548670_42d56c57aa_b.jpgIMGP9754-HDR-2 by Пламен Николов, on Flickr

Canon EOS 1100D; EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS II

35622446643_9f9390c9ca_b.jpgIMG_9620-HDR by Пламен Николов, on Flickr

Цюрих

Ганимед и Зевс- отношенията им  винаги са поставяни в двусмислие , но пък това не пречи да са един от символите на града

36310046512_4a29d949a7_c.jpg

каквото и да си говорим , управлението и контрола  на икономиката не само на Швейцария но  и на по-голямата част от Европа протичат в сградите на тези две най-големи банкови институции.

36310047042_ef0d5827d8_c.jpg

на 14/07/2017 в 7:52, flare написа:

@killchain е човека дето ти трябва.

Айде, айде, веднъж съм публикувал снимка на луна и вече аз съм бил човекът :D

Съжалявам иначе, че не мога да се включа адекватно напоследък, но съм далече от къщи и без компютър. Последните две пълнолуния мисля успях да ги хвана, но снимки май ще мога да покажа чак октомври месец като се прибера.

на 25.07.2017 г. в 18:14, flare написа:

Това е много добър начин, само не трябва да използваш auto tone, ами да си настроиш сам нещата. :) Но първата снимка се е получила много добре.

Това е абсурдно. Съжалявам. Натам ли тръгна фотографията?

на 8.08.2017 г. в 16:36, capnemo написа:

36131828492_67a1b3161e_c.jpg_M2A9660 by Romeo Ninov, on Flickr

36131833962_5ce8fcec5b_c.jpg_M2A9662 by Romeo Ninov, on Flickr

Капитане, извинявай, отдавна гледам снимките ти, но са с ужасни цветове! Намали малко цвета де или saturation.  Ужасно е да гледаш все едно мацаници. Това е мнението ми за повечето ти снимки. Първата отгоре иди-дойди. Поне не е омацана. Да не си си намалил цветовете на монитора, та затова все такива снимки да показваш? И сега да не ме банеш, дето противореча на модератор. Недей така. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор
преди 7 часа, bildera_ написа:

Капитане, извинявай, отдавна гледам снимките ти, но са с ужасни цветове! Намали малко цвета де или saturation.  Ужасно е да гледаш все едно мацаници. Това е мнението ми за повечето ти снимки. Първата отгоре иди-дойди. Поне не е омацана. Да не си си намалил цветовете на монитора, та затова все такива снимки да показваш? И сега да не ме банеш, дето противореча на модератор. Недей така. 

:)

35609864094_e314a5bb30_c.jpg_M2A6952 by Romeo Ninov, on Flickr

36276530272_ff646b1978_c.jpg_M2A6960 by Romeo Ninov, on Flickr

на 11.08.2017 г. в 2:38, bildera_ написа:

Може би е тъкмо обратното - при теб да са увеличени цветовете на монитора!

А фотографията на къде е тръгнала, че не разбрах? Ако говориш за метода който фотографите наричат "Клин" то той не е от сега и се ползва масово от професионалистите (и не само)! За моите снимки не претендирам, защото не съм фотограф (даже и любител не мога да се нарека), но тренирам, защото опит с тренировки се придобива! А колкото до снимките на капитана мога да ти кажа, че грешиш! На 40" телевизор с IPS матрица се виждат перфекто като сатурация и мога да ти кажа, че не са пресатурирани! Ако знаеш пък колко пресатурирани снимки са слагани на първа страница във Фото-форума, ама това там е друга бира! ;)

И сега по темата (за да не е офтопик):

Снимка на гр.Тетевен от местността Равни камък:

35692382884_fc14c0d044_b.jpgIMGP0052 by Пламен Николов, on Flickr

Снимка на местността Равни камък правена от връх Петрахил

36359106972_b6d103af67_b.jpgIMGP9889 by Пламен Николов, on Flickr

Снимка на заслон Опасния зъб правена от връх Петрахил

35692376264_c404c3d998_b.jpgIMGP9888 by Пламен Николов, on Flickr

А това е кроп на снимката за да се види от по-близо самия заслон:

36130711700_8089752113_b.jpgIMGP9888-3 by Пламен Николов, on Flickr

преди 51 минути, plamen74 написа:

Може би е тъкмо обратното - при теб да са увеличени цветовете на монитора!

А фотографията на къде е тръгнала, че не разбрах? Ако говориш за метода който фотографите наричат "Клин" то той не е от сега и се ползва масово от професионалистите (и не само)! За моите снимки не претендирам, защото не съм фотограф (даже и любител не мога да се нарека), но тренирам, защото опит с тренировки се придобива! А колкото до снимките на капитана мога да ти кажа, че грешиш! На 40" телевизор с IPS матрица се виждат перфекто като сатурация и мога да ти кажа, че не са пресатурирани! Ако знаеш пък колко пресатурирани снимки са слагани на първа страница във Фото-форума, ама това там е друга бира! ;)

И сега по темата (за да не е офтопик):

Снимка на гр.Тетевен от местността Равни камък:

IMGP0052 by Пламен Николов, on Flickr

Снимка на местността Равни камък правена от връх Петрахил

IMGP9889 by Пламен Николов, on Flickr

Снимка на заслон Опасния зъб правена от връх Петрахил

IMGP9888 by Пламен Николов, on Flickr

А това е кроп на снимката за да се види от по-близо самия заслон:

IMGP9888-3 by Пламен Николов, on Flickr

Ами както кажеш. Единственото, което правя, е да си осигуря:

2017-08-13%2000%2012%2006.jpg

Твоите дето показа сега, също са с доста цветове. Ако си с  NVIDIA видеокарта, то тя ти ограничава Dynamic range на 16-255. 

Аз също изпадам в ситуацията, когато трябва да пращам мои снимки на някого, как да ги сатурирам. При мен са пълноте цветове, но на техните монитори не знам как ще са и дали няма да изглеждат бледи. Мисля там бъркате. Проверете си тия неща, защото и твоите и неговите снимки са пресатурирани както казваш! Просто това е гадно, ако човек си е настроил монитора и цветовете както трябва. А аз съм си калибровал монитора, дори съм с намален до 88% син цвят, останалите на 100%. Това за да не синее Филипса ми с IPS  матрица. Пак си проверете нещата. 

И между другото, output dynamic range  е 16-255  точно заради HDMI  изхода към телевизор. 

преди 8 минути, bildera_ написа:

...Твоите дето показа сега, също са с доста цветове.

Цветовете са точно такива каквито ги виждах на живо с очите си! И не, не съм с Nvidia (споменах къде ги проверявам)! Явно проблема е в твоя телевизор (монитор)! ;) 

преди 7 минути, plamen74 написа:

Цветовете са точно такива каквито ги виждах на живо с очите си! И не, не съм с Nvidia (споменах къде ги проверявам)! Явно проблема е в твоя телевизор (монитор)! ;) 

Добре, преставам със спора. Само казвам, че не си прав. Калибровай си монитора.  

преди 6 минути, bildera_ написа:

Добре, преставам със спора. Само казвам, че не си прав. калибровай си монитора. 

И телефона, и другия ми телевизор, и лаптопа ми, и на дъщеря ми лаптопа (също и на жена ми) ли да калибрирам след като еднакво показват като сатурация без изобщо да са пренастойвани, и съвпадат с IPS телевизора??? Проблема не е нито при мен, нито при Капитана! Явно ти трябва очен лекар (не се обиждай, но да твърдиш, че твоето е правилно без да си проверил от няколко места е неразумно да се твърди)! ;) 

преди 24 минути, plamen74 написа:

И телефона, и другия ми телевизор, и лаптопа ми, и на дъщеря ми лаптопа (също и на жена ми) ли да калибрирам след като еднакво показват като сатурация без изобщо да са пренастойвани, и съвпадат с IPS телевизора??? Проблема не е нито при мен, нито при Капитана! Явно ти трябва очен лекар (не се обиждай, но да твърдиш, че твоето е правилно без да си проверил от няколко места е неразумно да се твърди)! ;) 

Виж, само неговите снимки са скапани откъм цветове. Твоите ги забелязах съвсем скоро, след като се опитваш да прилагаш някакви чалъми, уж да стане нещо. Ама нищо не става. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.