Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки част 4

Featured Replies

преди 11 минути, bildera_ написа:

Виж, само неговите снимки са скапани откъм цветове. Твоите ги забелязах съвсем скоро, след като се опитваш да прилагаш някакви чалъми, уж да стане нещо. Ама нищо не става. 

Никакви чалъми не прилагам, но щом искаш да се самозаблуждаваш, продължавай! Не мисля повече да пиша, защото стана прекалено много офтопика!

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 307,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Зима в Родопите The region of Rozhen peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Snezhanka (Snow White) peak, Rhodopi Mountains by Никола Атанасов, on Flickr Rhodopi Mountains

• L'église de la Madeleine - Църквата Света Мария-Магдалена в Париж. Изключително впечатляваща сграда. Необичайната (поне за мен) за католически храм архитектура се дължи на най-очевидното обяснение -

• Кукери на фестивала Сурва в Перник

Публикувани изображения

преди 7 минути, plamen74 написа:

Никакви чалъми не прилагам, но щом искаш да се самозаблуждаваш, продължавай! Не мисля повече да пиша, защото стана прекалено много офтопика!

Аз искам да изясня ситуацията. Казваш, да си прегледам очите. Добре, ако съм далтонист, няма да виждам. Ама аз виждам повече цветове, отколкото трябва. Тогава кой е далтониста?

Виж си небето на първата снимка от Тетевен. Много е синьо. 

на 11.07.2017 г. в 21:07, Madonna написа:

335474_2394835517051_6369238_o.jpg

Ето това е нормално на колежката. Ама твоето не е!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

преди 11 минути, bildera_ написа:

Аз искам да изясня ситуацията. Казваш, да си прегледам очите. Добре, ако съм далтонист, няма да виждам. Ама аз виждам повече цветове, отколкото трябва. Тогава кой е далтониста?

Не мислех да пиша повече по въпроа, но с "радио точка" не може да се спори! А и сигурно си рода с Цветино Джукати щото на 100% отговаряш на неговата песен "Абе не моа се запра"!!!

А тези цветове как са (от фото форума е снимката): https://photo-forum.net/i/2083486 Гледам са горе/долу като на моите снимки! И това е една от многото там, която не е с чак толкова много сатуриране!!!

И сори ама небето не е с такъв цвят в действителност, какъвто го посочваш! Остани си със здраве, това е последното което пиша по въпроса!!!

преди 8 минути, plamen74 написа:

Не мислех да пиша повече по въпроа, но с "радио точка" не може да се спори! А и сигурно си рода с Цветино Джукати щото на 100% отговаряш на неговата песен "Абе не моа се запра"!!!

А тези цветове как са (от фото форума е снимката): https://photo-forum.net/i/2083486 Гледам са горе/долу като на моите снимки! И това е една от многото там, която не е с чак толкова много сатуриране!!!

И сори ама небето не е с такъв цвят в действителност, какъвто го посочваш! Остани си със здраве, това е последното което пиша по въпроса!!!

ОК, остани си със здраве. После не се сърдете, че форума бил бледен.  Аз ти казвам като човек, ама ти явно не вдяваш.  И би ли казал как виждаш цветовете на форума?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

преди 3 часа, RudeBoy написа:

bildera_, как ти се струват моите снимки, добре ли са?

Нямаше нужда да го питаш! Фотографията не е длъжна да се съобразява с неговото усещане за цветова наситеност!!!

Ето един пример (скрийншот на браузъра с отворена снимка, за да не се нарушават авторски права):

opera_2017_08_13_11_11_33.png

Снимката е на Краси Петров, който се занимава професионално с фотография! bildera_, може да види неговите снимки в сайта му, и да се увери, че във фотографията няма задължително условие сатурацията да бъде съобразена с действителността! Краси Петров си изкарва пари от снимките си и изобщо не се съобразява с хорското мнение! Ето неговия сайт, bildera_, забавлявай се: http://krasimirpetrov.com/галерия/

А сега по темата:

Нападали дървета по и без това прекалено стръмното изкачване до връх Петрхил (точно на самата пътека са и трябва да се прескачат):

36140581790_95711f6358_b.jpgIMGP9859 by Пламен Николов, on Flickr

Тук се минава в дясно от скалата и после на ляво върху нея, за да се излезе на върха! Наклона е почти 60 градуса:

36140574770_9218ee79d4_b.jpgIMGP9863-Панорама-2 by Пламен Николов, on Flickr

Снимка на кръста на върха с показанията за неговата височина по висотомера (алтиметъра):

35702237254_d55ef0a8e5_b.jpgIMGP9887 by Пламен Николов, on Flickr

И връх Червен сниман на слизане от връх Петрахил в посока местността Равни камък:

35702234894_9edf83290d_b.jpgIMGP9950 by Пламен Николов, on Flickr

Пламене, аз питам друг форумец за мнение. Ти къде се вреш?!?... Научи се първо кога се пише удивителна в края на изречението, пък тогава се обяснявай.

преди 19 часа, bildera_ написа:

Фотографията е авторско изкуство. Творчески процес в който всеки автор заснема не само обект ,но и показва своето виждане за композиция, осветление, игра на цветове. Всеки един има право на своето мнение  и автора и този , който я гледа. Никъде не е казано ,че нашите вкусове и виждания трябва да съвпадат.

Публикувам на няколко места и едно от тях  е и в 500 px. В началото бях шокирана от някои снимки-ярки ,силни , неестествени цветове и композиции. Това в много голяма степен преобърна традиционната ми представа за естеството на самия процес на обработка на снимките. Оказа се ,че смелото експериментиране с цветовете има своята аудитория и се харесва. Не  виждам нищо странно и неестествено или осъдително всеки да покаже своето виждане или експериментиране с цветовете в своя авторски труд. 

Намирам обаче за неетичен опита и тази запазила се досега  в голяма степен чиста част от форума да се превърне в поредната форумна  помийна яма в който някой да мине и да си изхвърли излишъка от  мозъчни и словесни екстременти или да ни покаже недостига си на възпитание. Лайковете са достатъчно красноречиво отношение към нечия снимка.

Градивната критика винаги е добре дошла  останалото е за ЛС . Моля ,не ни натрапвайте вашето виждане по въпроса .Саморазправата с останалите участници е ненужна и пълни темата със спам и напрежение. Мисля,че модериращите раздела отдавна трябваше да вземат отношение. 

мое виждане за цветове и обработка  на снимка. Не търся нито оценка , нито мнение !! Публикувам за собствено удоволствие. 

34521555994_64335a60c9_z.jpg

35177629112_19e0d2345a_z.jpg

• Автор
преди 20 часа, bildera_ написа:

Ами както кажеш. Единственото, което правя, е да си осигуря:

2017-08-13%2000%2012%2006.jpg

Твоите дето показа сега, също са с доста цветове. Ако си с  NVIDIA видеокарта, то тя ти ограничава Dynamic range на 16-255. 

....

Ти на това ли му казваш калибриране на монитор? Ако да то си толкова далеч от фотографията че си нямаш идея. Отиваш на сайта на (примерно) тази компания: http://www.xrite.com/ и почваш да четеш и да си мислиш защо някои хора ще дават 300 и отгоре долара/евро за нещо, което (според теб) става с един клик на мишката....

Освен това няколко пъти ти казаха че фотографията е изкуство и критериите за красиво са относителни, лични. Това, което е красиво за теб може да не е красиво за никого на Земята. Но за теб това е твоето виждане за изкуство и красота.

Нека приключим тази дискусия и да покажем какво всеки от нас усеща като изкуство

35470498854_0c2c4327e2_c.jpg_M2A9676 by Romeo Ninov, on Flickr

на 8/10/2017 в 18:59, killchain написа:

Айде, айде, веднъж съм публикувал снимка на луна и вече аз съм бил човекът :D

Ама кой друг има 500мм, м? Между другото, недей снима луната само на пълнолуние. Когато не е пълна, слънцето я осветява отстрани и сенките очертават релефа по-добре.
А аз съм 5 пъти по-назад и мога да снимам само такива нещица:

Лунната пътека
36500893356_e49c0e997c_b.jpg

преди 3 часа, flare написа:

Ама кой друг има 500мм, м? Между другото, недей снима луната само на пълнолуние. Когато не е пълна, слънцето я осветява отстрани и сенките очертават релефа по-добре.

Капитанът имаше 100-400 ако не се лъжа. На full frame, ама пък и с малко повече пиксели.

Ще пробвам и така, мерси за съвета, въпреки че напоследък почти не ми остава време за снимки. Днес хванах апарата за пръв път от около три седмици.

• Автор
преди 7 часа, killchain написа:

Капитанът имаше 100-400 ако не се лъжа. На full frame, ама пък и с малко повече пиксели.

Ще пробвам и така, мерси за съвета, въпреки че напоследък почти не ми остава време за снимки. Днес хванах апарата за пръв път от около три седмици.

Не знам дали са повече пикселите. Но понякога се получава :)

Последния ми опит от ръка

33603084684_904e84ac3d_c.jpg_M2A0098 by Romeo Ninov, on Flickr

Крепостта Устра

Ustra Fortress

Снимки от местността Еньов камък близо до Цигов чарк.
36653251535_a4f66edc1a_b.jpg
36653250025_d8324df63c_b.jpg
35843969623_2397956042_b.jpg

на 8/14/2017 в 1:07, killchain написа:

Абе 400 на фул е почти двойно по-малко от 500 на кропка. А за астрономия зума си казва тежката дума.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Тази я обработих с Lumunar за Уиндоус:

36016834764_482f1fa01d_b.jpgIMG_9554 by Пламен Николов, on Flickr

Ползвах само единия от трите файла. В Лайтрум използвах и трите в HDR. Тук обаче без да прилагам градиентен филтър, както в Лайтрума, мога да обработвам само горната или само долната част от снимката, което си е до някъде улеснение. Пък и програмата в момента е безплатна и реших да я тествам! ;) 

Обработката е добра, харесва ми. Композицията - не. Не е ясно кой е основният обект в снимката. Отрязаният град в долната част стои лошо.

преди 13 часа, plamen74 написа:

Ползвах само единия от трите файла. В Лайтрум използвах и трите в HDR. Тук обаче без да прилагам градиентен филтър, както в Лайтрума, мога да обработвам само горната или само долната част от снимката, което си е до някъде улеснение. Пък и програмата в момента е безплатна и реших да я тествам! ;) 

Лайтрум не е фоторедактор. Все ги бъркате тия работи. Но ако погледнеш, шумът в тъмните участъци на лайтрум HDR-a е доста по-малко. Правилният начин е вадиш HDR -a от лайтрум и го прекарваш през Луминар...

преди 1 час, flare написа:

...Правилният начин е вадиш HDR -a от лайтрум и го прекарваш през Луминар...

Ще пробвам, това е добра идея. :) 

преди 13 часа, RudeBoy написа:

Обработката е добра, харесва ми. Композицията - не. Не е ясно кой е основният обект в снимката. Отрязаният град в долната част стои лошо.

Целта ми беше да хвана изгрева и изобщо не се замислих, че отрязвам от града. Пък и от заслона за да се хване по-голяма част от града трябва сглобка от няколко кадъра. Не знаех обаче, че Лайтрума след като сглоби няколко HDR кадъра, може да ги сглоби в панорама после. Истината е, че колкото и да опитвам да обработвам тоя кадър само небето ми харесва после, а планината и града изобщо не ми харесват. Нещо явно съм пропуснал при снимането и сега чета по въпроса.

Високо в небето заедно с орлите.

Фотосесия от едно незабравимо Off-Roading изкачване до връх "Свети Илия" и  панорамна площадка "Орлово око"- Родопа планина

33636550723_a7ba6a8271_c.jpg

34310319451_8be472e74d_c.jpg

34281065872_ef66a36a92_c.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.