Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хубав и качествен охладител

Featured Replies

Поръчах U14S Noctua и 2х14 на Noctua пак.А някой относно въпроса ми за нанасяне на термопастата

Няма да имаш нужда от втори вентилатор. И единия е повече от достатъчен. Или ти ги поръча за кутията?

За пастата - аз лично предпочитам едно топче по средата и после се разнася с нещо тънко и пластмасово (дебитна карта например) по цялата площ на процесора.

Виж едно клипче за различните методи и какво става като лепнеш охладителя после...

https://www.youtube.com/watch?v=EyXLu1Ms-q4

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

• Отговори 109
  • Прегледи 4,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

За кутията са 2 та ще ги сложа отгоре

Защото сега имам само една 20-ка отпред, а видеото е точно до процесора и нагрява яко там.

Относно термопастата - аз я нанесох както е в упътването на производителя - 4-5 мм в средата, около 3 мм дебело. Не обещавам за тази вечер, но ако не ти е късно, за утре вечер ще мога да ти кажа дали има някакви ненормални отклонения в температурата.

Иначе аз винаги съм нанасял паста както Tommygun (с карта) и никога не съм имал проблем.

Ето ви защо да НЕ използвате метода с карта:

П.С. За хората, неразбиращи от хумор, не използвайте последния начин.

Редактирано от TheLion17 (преглед на промените)

• Автор

А с какво е най-добре да се почисти остатъка от старата паста?

Клечка за уши, памучето напоено с лакочистител и триеш остатъка от пастата.

Ето ви защо да НЕ използвате метода с карта:...

Дано не си помислиш ,че те заяждам - не е така. Но този пич не е прав.Виж го само на какъв хардуер маже.Едно време може и да е било достатъчно да цопнеш нещо отгоре и колкото се разнесе толкова.По мое ЛИЧНО мнение на процесор от типа на 4790,4690 НЕ трябва да се оставя дори и теоретичен шанс някъде да няма паста или добър контакт между охладителя и капачката.Защото всички знаем стоковия охладител колко добре се справя само с едно кръгче,което покрива едва ли и 2/3 от процесора и на него 3 чертички паста.Ок за да бъдем честни там проблема идва и от притискането,което на практика не съществува.

И като сме на тема притискане,със съвременните пасти и монтажи на охладители просто дори и на теория не може да остане въздух отдолу.В момента който се загрее цялата ситуация и дори и да има въздух той е заминал.А при Ноктуа например няма и как да има с тая сила на притискане.

Другия аспект с омазването на околните части донякъде е така.Понеже тея дни сменях охладители и при графичната карта мазнах леко елементите около чипа и се наложи да чета.Аз ползвах Prolimatech-PK1 и тя е с алуминий,но си пише с огромни букви на страницата на производителя,че не пренася ток.А по дъното по правило всичко е лакирано и също не може да стане късо.Това не означава че ако нещо се омаже не трябва да се почисти.

Единственото неудобство е наистина ,че при малки чипове като на графична карта или много чаркове около сокета с дебитна карта е неудобно.Аз си изрязах едно по-малко парче от пластмасовото покритие в опаковката на дъното и с него стана перфектно.И като стана дума за парчета-ако не трябва да се разнася,защо има производители,които към пастата имат и шпакличка в комплекта.

По темата с почистването.На клипа се казва да се ползва микрофибър,но аз бих препоръчал плътна памучна кърпичка.При капачката на процесора няма проблем,но на качествен охладител с излъскана медна основа микрофибъра дере повърхността.А иначе съм чистил и с ракия като няма с какво(не го препоръчвам).Лакочистител става също.Идеята на алкохола е да се остави да се изпари и да не остане нищо което пречи.

• Автор

Дано не си помислиш ,че те заяждам - не е така. Но този пич не е прав.Виж го само на какъв хардуер маже.Едно време може и да е било достатъчно да цопнеш нещо отгоре и колкото се разнесе толкова.По мое ЛИЧНО мнение на процесор от типа на 4790,4690 НЕ трябва да се оставя дори и теоретичен шанс някъде да няма паста или добър контакт между охладителя и капачката.Защото всички знаем стоковия охладител колко добре се справя само с едно кръгче,което покрива едва ли и 2/3 от процесора и на него 3 чертички паста.Ок за да бъдем честни там проблема идва и от притискането,което на практика не съществува.

И като сме на тема притискане,със съвременните пасти и монтажи на охладители просто дори и на теория не може да остане въздух отдолу.В момента който се загрее цялата ситуация и дори и да има въздух той е заминал.А при Ноктуа например няма и как да има с тая сила на притискане.

Другия аспект с омазването на околните части донякъде е така.Понеже тея дни сменях охладители и при графичната карта мазнах леко елементите около чипа и се наложи да чета.Аз ползвах Prolimatech-PK1 и тя е с алуминий,но си пише с огромни букви на страницата на производителя,че не пренася ток.А по дъното по правило всичко е лакирано и също не може да стане късо.Това не означава че ако нещо се омаже не трябва да се почисти.

Единственото неудобство е наистина ,че при малки чипове като на графична карта или много чаркове около сокета с дебитна карта е неудобно.Аз си изрязах едно по-малко парче от пластмасовото покритие в опаковката на дъното и с него стана перфектно.И като стана дума за парчета-ако не трябва да се разнася,защо има производители,които към пастата имат и шпакличка в комплекта.

По темата с почистването.На клипа се казва да се ползва микрофибър,но аз бих препоръчал плътна памучна кърпичка.При капачката на процесора няма проблем,но на качествен охладител с излъскана медна основа микрофибъра дере повърхността.А иначе съм чистил и с ракия като няма с какво(не го препоръчвам).Лакочистител става също.Идеята на алкохола е да се остави да се изпари и да не остане нищо което пречи.

Евала за обяснението!Ако има повече хора като теб....Благодаря!

НЕ размазвайте термопаста. Охладителя с натискането си към процесора ще я разнесе. Няма смисъл да си играете да размазвате, да ви трепне ръката и после да се чудите как да изчистите пастата под кондензаторите или където се е навряла...

Чертичка по средата, или грахово зърно по средата, но не си играйте да размазвате...

• Автор

Нямам търпение да дойдат утре вентилаторите....с тъпия сток дори не мога да играя.Минава 75 градуса под товар това нормално ли е?

Не, не може да бъде. Интел са студени. Те с бокса и без въздушен поток работят под стайна температура. АМД са горещите. Интел са студени и ядат ват и половина ток...

Разбира се че е нормално. Тоя процесор си е горещ. Принципно си далеч от опасните 95 мисля че бяха, но колкото по-студено - толкова по-добре.

PS: За неразбралите - първата половина от поста е сарказъм...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Привет, за момента мога да дам само показания от биос - темп. - 31-32 градуса, 740 оборота вентилатора, темп. на стаята 24. Xeon 1231v3. М/у другото като се замислих, при монтажа на U14s то почти няма начин да пропуснеш това с приплъзването, просто при фиксирането на радиатора винаги преплъзваш.

• Автор

Какво е това приплъзване не те разбирам?Трудно ли се монтира?

Приплъзването е това за което се спомена по-горе, когато нанасяш термопастата и да изгониш въздушните мехурчета, което си е реално ненужно с тази сила на прилепване. Монтажа е супер елементарен, даже да ти е кеф колко добре са го направили.

Между другото защо се прецака да купиш i5?

Роска,малко грубичко беше това,и много рано го почваш.Той скоро ще осъзнае грешката си,но нека сега да се порадва на новата придобивка.Да му е честита.

И аз не съм фен на бюджетни заключени и5-и обаче специално при неговата ще бъде удачно само да му я честитите и да си траете. Човека ще играе ако правилно съм запомнил , така че просто няма съотвено адекватно АМД.

Росенчо, можеш мнението си за себе си да пазиш. Сигурно пак ще ме напсуваш на лично и ще ме блокираш :D

Такива като тебе колко съм виждал с голяма уста не можеш да си представиш, мислиш ли, че ще ме сдухаш с жалките си заплахи.

И аз не съм фен на бюджетни заключени и5-и обаче специално при неговата ще бъде удачно само да му я честитите и да си траете. Човека ще играе ако правилно съм запомнил , така че просто няма съотвено адекватно АМД.

Сериозно?! А athlon 860k

860K? Това е по-слабо от пентиум в някои игри,затвори си устата предупреждавам те за последен път, за да не покажа темите ти от 2012-та година в дата.бг...Само ще дам някой цитат :

"Аз съм електротехник специалист и леко съм подсилил захранването си,няма смисъл от скъпи захранвания,моето е правено в тайван и струва 60 лева и държи клокната 9600GT на 2000мхз клокната"

Това самият ти си го писал,недей да говориш само моля те.Веднъж вземи признай,че има по-добро от AMD-тата.Имаше един човек тук с FX 8350 и i7 4790 май и си каза ясно,че АМД-то не е лошо,но с интела си спестява време.

• Автор

Между другото защо се прецака да купиш i5?

От 10 години ползвам само AMD.Причината да мина е на интел е чисто от интерес.А и не мисля че съм се прецакал.Все пак имах 6350 което интела отвява двойно...не ми се искаше да го признавам[emoji20]

От 10 години ползвам само AMD.Причината да мина е на интел е чисто от интерес.А и не мисля че съм се прецакал.Все пак имах 6350 което интела отвява двойно...не ми се искаше да го признавам[emoji20]

Не го слушай,той друго освен AMD не признава.Отвинтиш ли му множителя на твоя процесор хваща 5GHZ ако е добра бройка...Sensey_rocky1 го беше клокнал неговия с ноктуа на толкова...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.