Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

Айде, чакам, има достатъчно османски архиви в Бг, дай да видим извадка някой да е проучил и намерил тоя данък.... и аз мога да си измисля нещо от думички като диш парасъ

Поне си го написал правилно и си ми поправил печатната грешка в изписването. Значи отбираш идеално, за какво иде дума. "Диш парасъ", се е съберал в цялата османска империя, не е специален данък само за поробените български земи. Всъщност диш парась е по-народното наименование на данъка, той още се е наричал "диш хакъ". Въпросните "данъци", не знам доколко са били официално позволени  и дали ги има в законовите книги. По-скоро са били рекет(рекет даден - рекет приет), пред който висшите чиновници са си затваряли очите, естествено срещу известен процент. "Болният човек на Европа", вече от векове е гниел в "императорските" си одежди. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Отговори 836
  • Прегледи 63,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Поне си го написал правилно и си ми поправил печатната грешка в изписването. Значи отбираш идеално, за какво иде дума. "Диш парасъ", се е съберал в цялата османска империя, не е специален данък само за поробените български земи. Всъщност диш парась е по-народното наименование на данъка, той още се е наричал "диш хакъ". Въпросните "данъци", не знам доколко са били официално позволени  и дали ги има в законовите книги. По-скоро са били рекет(рекет даден - рекет приет), пред който висшите чиновници са си затваряли очите, естествено срещу известен процент. "Болният човек на Европа", вече от векове е гниел в "императорските" си одежди. 

Бъркаш. Данъците в империята са били сравнително ниски. Диш хакъ е мит. След като империята е спряла да се разширява, е започнал да се появява бандитски произвол на места. Но това не е било държавна политика, а неспособност на централната власт да владее положението както в миналото. 

Така нареченият кръвен данък, всъщност е военна повинност.

Бъркаш. Данъците в империята са били сравнително ниски. Диш хакъ е мит. След като империята е спряла да се разширява, е започнал да се появява бандитски произвол на места. Но това не е било държавна политика, а неспособност на централната власт да владее положението както в миналото. 

Така нареченият кръвен данък, всъщност е военна повинност.

За кръвния данък въобще не съм отварял аз дума, дискутирай си го с който му се занимава. Въпросният "бандитски произвол" явно е бил повсеместен и не че не са имали официалните власти възможност да го преследват, по-скоро не са имали достатъчно желание, след като са крадели от сумите за заплати на армията и то на достатъчно високо ниво, та не са имали възможност да изплащат заплатите в пълен размер(понякога са ги бавели с месеци и основните суми) и са позволявали под сурдинка на войските,  да си ги допълват. Корупция до шия, също като сега в България (Гаче ли сегашните общиски служители не вземат всевъзможни такси за обслужване, нищо че вземат и заплати -  пак от нашите данъци) Само дето ние не живеем в нашата империя сега , а сме някакъв далечен придатък на опашката на американската империя.

За кръвния данък въобще не съм отварял аз дума, дискутирай си го с който му се занимава. Въпросният "бандитски произвол" явно е бил повсеместен и не че не са имали официалните власти възможност да го преследват, по-скоро не са имали достатъчно желание, след като са крадели от сумите за заплати на армията и то на достатъчно високо ниво, та не са имали възможност да изплащат заплатите в пълен размер(понякога са ги бавели с месеци и основните суми) и са позволявали под сурдинка на войските,  да си ги допълват. Корупция до шия, също като сега в България (Гаче ли сегашните общиски служители не вземат всевъзможни такси за обслужване, нищо че вземат и заплати -  пак от нашите данъци) Само дето ние не живеем в нашата империя сега , а сме някакъв далечен придатък на опашката на американската империя.

Прав си. И аз това казвам. 

Но произволът не е бил повсеместен. Още по малко постоянен. 

Имало е корупция и организирана престъпност, както се казва по съвременному.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

След като империята е спряла да се разширява, е започнал да се появява бандитски произвол на места. Но това не е било държавна политика, а неспособност на централната власт да владее положението както в миналото.  Така нареченият кръвен данък, всъщност е военна повинност.

Това мнение е мерзавство. Голяма военна повинност е бил кръвният данък - да се взимат на сила деца на 10 и по-малко, след това да им се промива мозъка с ислямска пропаганда и да се обрязват... Легенди се говорят за еничарите... Защо ли?

Бандитски произвол се появявал на места. Абе ти сериозен ли си? Гледам и не вярвам на ушите си.

За това са умрели много революционни дейци, да им принизявате усилията днес. Как било присъствие, не било робство, а турците са черпили българите с баклава. Просто съм възмутен.

Робството е било действително, произволът е бил постоянен и систематичен, т.нар рая е била експлоатирана робски.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Робство е имало. Османците никой не ги е поканил. Никой не прави бунтове от хубаво. Информирах се за данъците и един има, който го наричат "Кръвен данък" и е без аналог.

Друг интересен данък е "Харач-ът". Знаеш ли какъв поголовен данък за не мюсюлмани ще им дам, а?

..........................

Робството е неоспорим факт.

Спри да пишеш първия тъпизъм за който се сетиш.Не може роби да плащат данъци.Не бива чак такива невменяеми писания.

Спри да пишеш първия тъпизъм за който се сетиш.Не може роби да плащат данъци.Не бива чак такива невменяеми писания.

Т.нар "рая" е била немюслманската, практически безправна, мачкана голяма част от населението, която не се е ползвала с никакви привилегии или права. Това положение в по-широк смисъл се вписва в дефиницията за "робство". Точно твоите приятели османците са правили "много хубави неща" с българите.

То и коренното население в САЩ не са били роби. Просто са били систематично избивани, гонени, дискриминирани.

Т.нар "рая" е била немюслманската, практически безправна, мачкана голяма част от населението, която не се е ползвала с никакви привилегии или права. Това положение в по-широк смисъл се вписва в дефиницията за "робство". Точно твоите приятели османците са правили "много хубави неща" с българите.

То и коренното население в САЩ не са били роби. Просто са били систематично избивани, гонени, дискриминирани.

Глупостта ти е безгранична.Разбира се, че османската империя е експлоатирала завзетите от нея територии.Да не мислиш че ги е завзела за да направи живота им прекрасен.Не виждам някой да спори относно това.Но няма и не е имало никъде по света роб-данъкоплатец.Да коренното население на САЩ е изтребено, същото е щяло да стане ако османците са изкали да ни избият.Очевидно това не е така.Дори при един добитък, ако искаш да носи доход, трябва да се грижиш добре за него.

Според мен това са правили османлиите - грижели са се  раята да си живее спокойно и да им носи доходи.

Сегашните нашенски управители обаче мислята само колко доход могат да измъкнат от раята, без да полагат грижи за нея.

Това е тъжната картинка на действителността.   

Глупостта ти е безгранична.Разбира се, че османската империя е експлоатирала завзетите от нея територии.

Раята НЕ Е живеела добре. Те не са се грижили, а просто експлоатирали и гаврели. Има разлика. Раята не са я черпили поробителите с баклава. DE FACTO това е робство. Моята глупост е безгранична, твоята е просто уникална.

Много е било хубаво българите да са били добитък. Да вземат детето ти и да го превърнат в убиец-ислямист, да изнасилят жена ти и да набият на кол брат ти. И после да заплашат, че ако не плащаш данък и работа в размер, че да умреш от глад, ще последваш тяхната съдба. Колко прекрасно. Ако съм хиперболизирал някъде, това не променя картинката.

ИГО, РОБСТВО - това е. А после българите били сепаратисти, а в Османската империя било царство на мира, свободата и изобилието. То защото някакви племена, на които културата им свършва с грабежи, нямали са никакви научни/културни постижения и са влачели всички завладени територии векове назад зад цивилизованият свят са имали велик принос за Света.

Никакви грижи не са полагани за никаква рая от османците, освен да се гаврят с нея. Няма присъствие, има жестоко владичество.

Раята НЕ Е живеела добре. Те не са се грижили, а просто експлоатирали и гаврели. Има разлика. Раята не са я черпили поробителите с баклава. DE FACTO това е робство. Моята глупост е безгранична, твоята е просто уникална.

Много е било хубаво българите да са били добитък. Да вземат детето ти и да го превърнат в убиец-ислямист, да изнасилят жена ти и да набият на кол брат ти. И после да заплашат, че ако не плащаш данък и работа в размер, че да умреш от глад, ще последваш тяхната съдба. Колко прекрасно. Ако съм хиперболизирал някъде, това не променя картинката.

ИГО, РОБСТВО - това е. А после българите били сепаратисти, а в Османската империя било царство на мира, свободата и изобилието. То защото някакви племена, на които културата им свършва с грабежи, нямали са никакви научни постижения и са влачели всички завладени територии векове назад зад цивилизованият свят са имали много велик принос за Света.

Никакви грижи не са полагани за никаква рая от османците, освен да се гаврят с нея. Няма присъствие, има жестоко владичество.

Виж Симчо, не е зле да препрочиташ онова, което съм ти писъл.Проста истина е - една крава за да я издоиш трябва да я напасеш.И да я прибиеш няма да пусне мляко.Защо да вземат детето ти, вместо да го оставят ти да го отгледаш и после да прибират само данъци и ангария.Апропо ангарията при руските селяни е била 4 дни в седмицата, докато на населението в империята е било от 12 до 36 дни годишно. 

Малеее колко родоотстъпници имало в тоя форум!  Такива гнусни писания и такова оправдание на турските душмани не съм и предполагал,че някога ще прочета на български език. Отвратен съм.

Защо да вземат детето ти..

Информирай се какво е "кръвен данък"! Не са взимали всички, само част от тях. Това е пак е прекалено.

цитат-

ако населението на България се беше стопявало със 180 души на ден, както през 2014 год. (проф. д-р Петър Иванов ), то за 500 години нито един българин нямаше да доживее влизането на България в НАТО.

Офтопик!

Малеее колко родоотстъпници имало в тоя форум!  Такива гнусни писания и такова оправдание на турските душмани не съм и предполагал,че някога ще прочета на български език. Отвратен съм.

Чувал ли си старите хора какво казват в такива случаи?

"Когато двама души си мерят...пРишките, не си слагай задника там."

Понеже все бучиш из форума, че си онеправдан и низвергнат, сега пък аз да ти кажа, че спама ти беше не на място и съвсем няма общо с темата.

А и не на последно място не си ти тоя, който да определя кой е родоостъпник и кой кого оправдава.

Понякога е по-добре просто да замълчиш и да подминеш.

Това можеш ли да направиш поне веднъж или те влече спама неудържимо?

цитат-

ако населението на България се беше стопявало със 180 души на ден, както през 2014 год. (проф. д-р Петър Иванов ), то за 500 години нито един българин нямаше да доживее влизането на България в НАТО.

Ами правели са секс хората(на тъмно). Нямали са компютри да висят на тях ден и нощ, нито телевизии да им разбъркат сивото с купища реклами, нито електричество, тоци и разни такива глезотии. Пък и е било нужно повече деца да има, че като се вземе кръвният данък пак да има работна ръка за полето, щото са нямали и комбайни и трактори. Не сравнявайте толкова тенденциозно различни епохи.

П.П. Нямали са и противозачатъчни апчета и кондоми, но пък доста деца са умирали от съвсем обикновени по днешните мерки болести, та са гледали да наваксват.

Информирай се какво е "кръвен данък"! Не са взимали всички, само част от тях. Това е пак е прекалено.

И кой ти каза, че не е прекалено.Ти въобще за какво точно спориш.Мечтаеш си май - някога да ми опонираш, поне веднъж на равна нога.За да бъде успешна тая работа  само ядене няма да е достатъчно.  

Виж Симчо, не е зле да препрочиташ онова, което съм ти писъл.Проста истина е - една крава за да я издоиш трябва да я напасеш.И да я прибиеш няма да пусне мляко.Защо да вземат детето ти, вместо да го оставят ти да го отгледаш и после да прибират само данъци и ангария.Апропо ангарията при руските селяни е била 4 дни в седмицата, докато на населението в империята е било от 12 до 36 дни годишно. 

Бадр, той едва ли е гледал крави, все пак и за това акъл се иска .... и много труд ....на него му дай градски легенди от време оно да разправя, преправя, и разпространява....  все пак така и не разбрах, аджеба защо много хора държат да се гордеят и да парадират с псевдоробски корени, някаква компенсация ли очакват, нещо като съжаление ли очакват.... или просто трябва да има някакво голямо оправдание защо нещо не е наред , или не върви....

Така де, другите са все виновни... по дефолт....а симчовците света вода ненапита ..... 

Честно казано тия шовинистично националистически изцепки някой ден ще прекалят, и тогава ще страда Бг, така я виждам аз работата.... добре че има и по трезвомислещи та досега все се разминаваме с големите проблеми....  ама стоя темп на затъпяване не виждам докога ще изтрае това, ще стане съвсем като в Украйната... лудите като почнат, и край... дотам беше .....

Ами правели са секс хората(на тъмно). Нямали са компютри да висят на тях ден и нощ, нито телевизии да им разбъркат сивото с купища реклами, нито електричество, тоци и разни такива глезотии. Пък и е било нужно повече деца да има, че като се вземе кръвният данък пак да има работна ръка за полето, щото са нямали и комбайни и трактори. Не сравнявайте толкова тенденциозно различни епохи.

Там е работата, че ние сме твърде далеч от тези събития и ги привиждаме през призмата на сегашните идеологеми и начин на живот.

Хората навремето са стигали веднъж дваж в живота си на 50км от местоживенето си.Ние сме толкова далеч от тази действителност, че по същество правим преразкази на едни или други исторически митове.

Офтопик!

Чувал ли си старите хора какво казват в такива случаи?

"Когато двама души си мерят...пРишките, не си слагай задника там."

Понеже все бучиш из форума, че си онеправдан и низвергнат, сега пък аз да ти кажа, че спама ти беше не на място и съвсем няма общо с темата.

А и не на последно място не си ти тоя, който да определя кой е родоостъпник и кой кого оправдава.

Понякога е по-добре просто да замълчиш и да подминеш.

Това можеш ли да направиш поне веднъж или те влече спама неудържимо?

Що ти от собствен опит ли съдиш? Да не се припознаваш нещо. И ако обичаш след като поста ми е спамерски твоят е дваж пъти по спамерски.

Мнението ми е по темата, а пък дали съм фактор или не това хич не ме интересува. Това е мое мнение. И май не е единственото.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Двама са водещите маргинали. Единият е роден талибан, който тръби че е турчин, но другия е по-зле. Той не е "турчин", но пък е решил да се клани на псевдопророка на камиларите с произтичащите последствия за детеродния му орган. В този ред на мисли са логичните адвокати на анадолските бибисикеми. О да, данък зъби пък изобщо не е имало ако ги питаш, те агите са ползвали паста колгейт и не им се износвали.

Айде, и преродения в юдей но иначе "българин" се появи... каква по голяма радост за такава тема :D Сега почва веселото , за камилари, талибани и великите масони, инженерни мисли, великия Израел vs  Туркестан и така нататък..... Лично леля му е страдала от османците, та затова мненията му са особено достоверни.....  :clown:

П.С абе не знаех че бадр е женско, та да има детероден орган м/у другото  :no-no:  :D

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Бадр, той едва ли е гледал крави, все пак и за това акъл се иска .... и много труд ....на него му дай градски легенди от време оно да разправя, преправя, и разпространява....  все пак така и не разбрах, аджеба защо много хора държат да се гордеят и да парадират с псевдоробски корени, някаква компенсация ли очакват, нещо като съжаление ли очакват.... или просто трябва да има някакво голямо оправдание защо нещо не е наред , или не върви....

Така де, другите са все виновни... по дефолт....а симчовците света вода ненапита ..... 

Всъщност бедният народец си търси отдушник и излива всичко, което му се насъбрало в/у някакви виртуални врагове.

Най-удобни за целта са турските душмани.Оттогава е минало повече от век, но още се търси вината за днешните им несполуки в миналото хилядолетие.Че им се привиждат дори защитници на османлиите.

Ето това трябва се спре.От миналото може да се извадят поуки, но дотам.Важно е оттук насетне, а пред век какво е ставало е бял кахър.

Отрекохте робството, отрекохте Геноцида, отрекохте данъците, отрекохте безчинствата... Не, че приведохте някакви аргументи, защото и вие базирате изводите си единствено на собствената си логика... Но пък това никога не ви е пречело /както и сега/ да сте екстремно неуважителни, арогантни и подценяващи останалите в темите от раздела.

Отрекохте робството, отрекохте Геноцида, отрекохте данъците, отрекохте безчинствата... Не, че приведохте някакви аргументи, защото и вие базирате изводите си единствено на собствената си логика... Но пък това никога не ви е пречело /както и сега/ да сте екстремно неуважителни, арогантни и подценяващи останалите в темите от раздела.

Мдам, отрекох да е имало робство, имало е владичество, завладяване.

Отрекох арменския геноцид,  освен ако не визираш случайно някой друг геноцид... Признавам например геноцда в Руанда, в Сребреница, в Индия и други...

Кои безчинства визираш че сме отрекли всъщност, давай с конкретни случаи ... ако е за Батак, да имало е много жертви, отмъщение за преди това турски жертви, това отричане ли е???  И ако за теб е безчинство, какво е убиването на невинни цивилни турци преди това  в случая, геройство предполагам нали ...

И аз се базирам на исторически сведения и логика... историята включва доста логика, не знаеше ли? и не само тя....А ти на какво се базираш ? на женска интуиция и пристрастиия, или емоционално възвишени патриотични чувства ....

Ти въобще за какво точно спориш.

Аз защитавам историята от видоизменяне. И критикувам безгръбначните, които днес не представят и защитават нашите интереси на международно ниво, както се очаква. Тези, с чиято активна дейност се цели историята да се промени и да забравяме кой е избивал българи, кой е давал патроните на първите, кой е хвърлял подло играчки-бомби, кой е казвал "Цивилизацията свършва където започва да се яде шкембе чорба", кой и днес се опитва да прилага скрита дискриминация... Това не бива да се забравя, защото действията на един народ в историята и неговото поведение могат да ти кажат много.

Аз лично въобще не съм съгласен толкова бързо да станем паленца, които се молим да ни погалят, да не отстояваме своята позиция и да приемем толкова лесно хора, за които в историята е написано как са ни наранявали.

...все пак и за това акъл се иска ....

Който ти имаш?

...все пак така и не разбрах, аджеба защо много хора държат да се гордеят и да парадират с псевдоробски корени, някаква компенсация ли очакват, нещо като съжаление ли очакват.... или просто трябва да има някакво голямо оправдание защо нещо не е наред , или не върви....

Аз държа на това да не се променя историята. Да си пазим истината и да не се позволява на безгръбначни и тяхната пропаганда да я видоизменят според целите и интересите си. Исторически период, тежък за българският народ. Гордост е денят, в който това е приключило и хората, които са участвали в осъществяването му.

...но пък доста деца са умирали от съвсем обикновени по днешните мерки болести, та са гледали да наваксват.

За съжаление има нещо вярно, че естественият прираст е с обратна зависимост от нивото на развитие на дадена страна/регион. Въпреки, че примерът ти звучи грубо.

Ето това трябва се спре.От миналото може да се извадят поуки, но дотам.Важно е оттук насетне, а пред век какво е ставало е бял кахър.

Чърчил каквото е казал днес, важи като мнение/поведение все още за една немалка част от запада. Истината е, че след като те не са ни искали и са ни презирали и сега го правят, българските политици се превръщат в подлоги, които се натискат, въпреки че са презирани. Щяхме да бъдем много по-уважавани международно, ако отстоявахме своите позиции. Аз никога не бих бил приятел с човек, който ме е наранил жестоко. Търпимост може би, нещо от което да печеля изгода - може би, приятелство в никакъв случай.

...ако е за Батак, да имало е много жертви, отмъщение за преди това турски жертви, това отричане ли е???  И ако за теб е безчинство, какво е убиването на невинни цивилни турци преди това  в случая, геройство предполагам нали ....

Османците да са се махнали от България, територия която е изконно българска и е завладяна насила. Нямаше да ги има и жертвите турски, като оправдание за баташкото клане. Те са виновни. Ние сме искали свобода. Не можеш ти да ми влезеш в двора и да кажеш "Двора не е твой, а е мой и ще правиш квото ти кажа"

Въобще не симпатизирам на Османците, симпатии имам към Византия, която въпреки всичко е била християнска и покровителка/защитничка на древна култура, а не на обикновени варварски грабители. И ако с днешна Турция позицията ми да не стои съвсем така, защото тя е е светска, то с последните й управляващи и техните действия за мен тя отново си връща малко по малко облика на варварската Османска империя. Там светското е в опасност, а разни радикални елементи отново я връщат назад.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.