Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

Все пак разполагате със свободата да подлагате на съмнение 3 март,9 септември и т.н.Евреите измислиха друго-съд за всеки подложил на съмнение холокоста.В морето от информация най-лесно може да се скрие капката истина.Пропаганда=дезинформация=манипулация на масите.

Така е. Съгласен съм

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 836
  • Прегледи 63,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Хайде да не навлизаме в подробности, че всички лежерници /и тези дето са те лайкнали/, ще запеят песента за етническата партия и ще се омаже положението като си стъпим в реалността...

Що бре хатун, ай да влезнем в подробности. Нали за това е тази тема?

Що бре хатун, ай да влезнем в подробности. Нали за това е тази тема?

Тц... Спирам до тук. Лични съображения.

На теория нещата са различни.

Това не ми пречи да приема служебния резултат при оттегляне.

И на местно и на държавно ниво, във властта е имало хора от всякакви етноси

Да, руското е било военна окупация, а турското робство е било "присъствие". То всъщност не е било робство. Хора не са се избивали, кръвен данък е нямало.

...налагат и включването на румънско подкрепление...

И ако руснаците не бяха дошли, те щяха да си мръднат пръста за нас, нали така? О, да...По времето на Междусъюзническата война си е мръднала пръста.

Още повече, че пишейки тук, аз се водя от първия пост и съответно съм асолютно несъгласна с писанията на г-ца Андролова и опита и да манипулира нещастният, незнаещ, български атакист...

Май идея си нямаш защо цитирах мнението й и защо въобще създадох темата. Създадох я, защото историческите факти се изкривяват. Робството, а мене са ме учили в училище, че е било робство, с поголовна кървава сеч по времето на Баташкото клане, днес е видоизменено до присъствие, че не било робство видиш ли това. Затрива се историческото минало от безгръбначни подлоги.

За сметка на това много малко се говори как милата ни Англия е хранила турците с куршуми или как Американците са пускали бомби в играчки, за да убиват деца най-долно и подло. Забравя се как Чърчил е казал "Цивилизацията свършва там, където започва да се яде шкембе чорба" и как жестоко е презирал българите. Днес обаче се правят опити историческите факти да се видоизменят. Прегръщаме бивши поробители, хора които са убивали подло българските деца с играчки-бомби и хора, които очевидно са ни презирали и продължават да го правят. Именно за това и нашите управници ще си останат едни клоаки и нищо повече.

Не отстояваме себе си и прегърнахме хората, които ни презират, работили са против нас или не са ни помагали. Ей така прегърнахме ЕС, прегърнахме Англичани, нищо че те не искат да ни прегърнат, дадохме си дупето на Американците да правят бази и да им хвърчат самолетите през нашето въздушно пространство. Същите самолети, които да хвърляли бомби над София и играчки-бомби, за да убиват мерзаво деца.

Това е български форум, и аз съм български патриот.

Български патриот, който казва колко добре сме живеели под робство, по-добре да не сме се Освобождавали и как Баташкото клане всъщност е било вид излет, може би пикник. Патриот или предател?

...но какво са там няколко милиона избити без съд и присъда хора и затрити семейства! Засрами се!

Също както Хитлер. Сталин е бил също толкова голям и жесток безумец. Винаги съм си мислил - Дали нямаше да е по-добре някой от неговите политически противници в СССР да го беше застрелял, преди той да беше избил всичките. Защото Сталин се е наместил на мястото на Ленин с машинации.

под руска окупационна aдминистрация,

И какво? Русия окупира територии, за да гарантира че няма да влязат обратно турците.

Разбира се, че е така. Но аз лично не се сещам за подобни сепаратисти, които да са постигнали резултат, без да е имало кой да помогне за освобождението им, без значение дали ще се нарекат окупатори или освободители. Не съм историк.

"Ако пуснеш един македонец в пералнята, ще извадиш един чист българин и малко сръбска мръсотия." И да ти кажа, България е била свободна, преди насилствено да бъде завладяна от Османската империя. Турците в Родопите нямат право да искат автономия по исторически причини. Когато на тази територия е имало славяни, за турци още никой не е чувал.

А в 21 век расизмът не е намалял, просто е по-добре скрит. И англичаните са расисти. За жалост гледам, че и тук има много расисти. Не прави чест да биеш на улицата бежанец или с вили и сопи да гониш неговите деца от училището. Очевидно прави всичко възможно да се интегрира и не иска да бъде хрантулник на системата.

А като ми говориш за автономии, по-добре сподели за Косово. Май там албанците, които между другото си имат държава, решават да правят преврати. Тях никой не ги спря иначе, а за Украйна не спря да се раздухва.

И между другото, Великите сили от запада са помогнали на Гърците да се освободят. Докато същите са искали да държат България под робство.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Чакам. Да влизаме.

Щом спряхме с майтапите, извади ми думата "окупация" от който и да е от двата (Санстефански или Берлински) договора! Та да видим, че България е със статут на окупирана държава съгласно някой от тези договори.

Добре, цитирай само това, което ти харесва. Всеки от нас да го интерпретира по свой начин, и негово величество читателя да си чете, или да не чете.

Не мисля, че сме на кой знае колко различно мнение. Струва ми се защитаваш по скоро хора, отколкото позиция. Остави ги да се гърчат в собственото си незнание. Така не им помагаш. Като искат да са адекватни в полемиката и Реджеп да ги уважава, ми да се информират на съответното ниво.

Добре, цитирай само това, което ти харесва. Всеки от нас да го интерпретира по свой начин, и негово величество читателя да си чете, или да не чете.

Не мисля, че сме на кой знае колко различно мнение. Струва ми се защитаваш по скоро хора, отколкото позиция. Остави ги да се гърчат в собственото си незнание. Така не им помагаш. Като искат да са адекватни в полемиката и Реджеп да ги уважава, ми да се информират на съответното ниво.

Русия играе своята партия в тази игра и тя няма интерес от силна и независима България. Това няма как да се отрече. Както няма и как да се отрече, че именно нейната пряка намеса слага началото на пътя на България до националната и независимост. Този факт обаче, не означава, че ние имаме неизкупен морален или ликвиден дълг към тази държава. Напротив! От наша страна всичко е платено до стотинка. От друга страна, това не означава, че трябва да демонизираме държавата Русия. И че поне едно "Шапки долу" на паметта на руските бойци дължим, защото не друг, а те легнаха в земята!

Такава е простичката ми позиция и няма кой и или кого да защитавам...

П.П. Няма какво да цитирам, че пък и да ми харесва или не. В договорите отдавна всичко е записано и отлично и еднозначно обговорено. Да се тълкуват допълненията и временните положения от договорите като техни основни части си е чисто слагане на каруцата пред коня!

А бе, вие предателите, за какви се мислите, бе? Я се разкарайте оттук! Няма да ни убедите в лъжите и фалшификациите на историята, не разбрахте ли? Тъпи ли сте? Прости ли сте? Явно да, щом не разбирате, че не ви вярваме и на една ваша дума! Опитвате да си заработите жалките мизерни парички, ясно, но вашето вече минава всички граници!

Кажете ми, с какво сте по - добри от мен? С какво сте по - патриоти? С отричането на турското робство? С отричането на освобождението и датата 3 март? С отричането на бомбите - играчки? С омаловажаването на Ботев и Левски?  С това, че вкарахте в България "демократични" марки и стоки, спомагали за избиването на невинни хора?

Униформите на СС са направени от "Хуго Бос", "Щварцкопф" са разработвали химикали за лагерите, "Байер" също.  Искахте да легитимирате отново нацизма, искате да наложите арийскката идея, поддържана тайно и от САЩ - свят без евреи, славяни, източноправославни и нормални хора с морал и етика.  Подобно на нацистите, и вие твъде бурно отричате историята ни,  изопачавате факти, изваждате цитати от контекст,  правите се на патриоти, а в същото време врещите как без САЩ светът е нищо, пребивате бежанци на улицата и наричате жертвите на нацисткия режим в Украйна "престъпници", ревете как лагерите на Нацистка Германия били измислица и долна инсинуация. Е, не са! Те са дело точно на такива като вас - подивели алчни идиоти, печелещи от нещастието на невинните и наивни жертви, които не умеят да се защитават.

Днес гледах "Изтребление". Чудно защо ли в днешните учебници никъде не пише за Евианската конференция?  Дали днес Канада може да си позволи да каже за украинските бежанци: "И един украинец е твърде много"?  Един историк правилно нарече Рузвелт "симулиращ дейност президент".  Какъвто е и Обама. Уж съчувствени приказки за чернокожите, но никакви реални действия за тяхната защита. Америка е страна на двойнствения морал!

Просто си признайте, че работите за Америка, просто си признайте, че мразите Русия и всичко руско, както и че мразите и България и всичко българско. Сигурна съм, че дори православни не сте, щом за вас трагедиите в Източна Украйна са просто бройка................

Да, историята се повтаря. Но този път прошка за всички престъпници не ще има. Не разчитайте на милост! Сега ни се смеете, но скоро ще ревете, ще бягате панически. Никой не е победил Русия и няма да я победи. Не познавате този народ.  Ако някой ще се смее и злорадства, това ще сме ние. Защото вас, предателите, няма да ви чака приятна съдба.

Ако още веднъж ми отречете зверствата в нацистките лагери, кълна се, ще ви обрисувам доста реалистична картинка. Която се и покрива от историческите доказателства. Да видим няма ли да ви хване срам да се гаврите с паметта на невинните. Може би тогава ще се изнижете оттук и ще ни оставите на мира!

А какво е било? Тишь, да гладь, да Божья благодать?

Ми не са чак толкова смешни. Виж какво става по време на така наречения Режим на Пълномощията в България. Русия, успява да сложи ръка върху управлението на България, слагайки руски военни в качеството на министри и областни управители. Всичко това, чрез протежето на руския император - българският княз (който "случайно" е и първи братовчед на Александър III). В това време България, дори не е и обединена и все още се явява васална на турския султан държава. Представи си само как щяха да хазяйничат руските генерали, ако ако в Берлин не бяха ограничили апетитите на лакомия за територии и влияние руски императорски двор...

Абе не е било баш божия благодат, но не е било и стенещ под ярема народ.... и ако сме честни май доста западни и източни народи може да завиждат на положението на " българите роби " ;)

По втората част,   че ти какви искаш да поставят, българската военна и гражданска интелЕгенция ли, дето я почти я нямало никаква, например за министър на войските, айдука еди кой си, понеже имал военен опит при нападане на турски кервани и обири на пощи, за администратор, кмета на еди кое си село, понеже имал опит... и така нататък.... Как се поставя ново начало с материал който почти 500 години не е мислел и подготвял такива кадри .... а дали е бил близък на Александър някой  назначен , хахха, я кажи, кой от царските братчеди и в Русия не е заемал длъжност например .... или в европейските царски и кралски династии.....А после след като почва самостоятелна българска администрация, пак не е ли същото , а сега ....  Айде моля те, по сериозно... братчеди и братчедки винаги ще има, това нещо не може да изкоренят дори на запад, я виж синчето на Брайдън ,как се уреди като шеф на газова фирма Украйна например, та такива неща....

А за това как са щели да хазяйничат, ами ако баба ти беше мъжка нали знаеш... тогава и Санстефанска България може да е имало, и нямаше да има разделение на Княжество и Румелия ... и така нататък, така нататък... Та в берлин ако не бяха това или онова само може да гадаем, така наречената алтернативна история....а там всичко е приказки и фентъзи ....А васалитета е пак резултат на берлинския договор... 

П.С И  е добре да си припомниш значението на думата роб, май си позабравил....може да погледнеш в съответната тема в която обсъждахем този въпрос, както и историческите форуми.... знам че знаеш че съм прав, само дето не съм сигурен защо се изцепи така ...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Абе не е било баш божия благодат, но не е било и стенещ под ярема народ.... и ако сме честни май доста западни и източни народи може да завиждат на положението на " българите роби " ;)

...

Разбира се! То девширмето е било пожелание и майките са търчали да си дават момчаците да стават ичоглани. Добре са ги потормозвали всякакви там кърджалии, арнаути, черкези и всекоподобен башибозук. Виж, в свободните градове (имало е и такива) и в султанските владения (селища и райони, които са били ленно владение на самият султан), хората са си живеели добре и необезпокоявани. Но въпреки всичко, най-много са страдали от етническата, верска и икономическа неравнопоставеност! А ти го наричай както искаш...

...

По втората част, че ти какви искаш да поставят, българската военна и гражданска интелЕгенция ли, дето я почти я нямало никаква, например за министър на войските, айдука еди кой си, понеже имал военен опит при нападане на турски кервани и обири на пощи, за администратор, кмета на еди кое си село, понеже имал опит... и така нататък.... Как се поставя ново начало с материал който почти 500 години не е мислел и подготвял такива кадри .... а дали е бил близък на Александър някой назначен , хахха, я кажи, кой от царските братчеди и в Русия не е заемал длъжност например .... или в европейските царски и кралски династии.....А после след като почва самостоятелна българска администрация, пак не е ли същото , а сега .... Айде моля те, по сериозно... братчеди и братчедки винаги ще има, това нещо не може да изкоренят дори на запад, я виж синчето на Брайдън ,как се уреди като шеф на газова фирма Украйна например, та такива неща....

...

Режима на Пълномощията е създаден след като е Българската Власт си е седнала на столчето и руските войски са официално изтеглени от България. Някакъв си княз разбираш ли, иска от братовчед си да подкрепи метеж, с цел увеличаване на княжески правомощия, срещу внос на проруска политика в България. Някак си не е гот - нали!

...

А за това как са щели да хазяйничат, ами ако баба ти беше мъжка нали знаеш... тогава и Санстефанска България може да е имало, и нямаше да има разделение на Княжество и Румелия ... и така нататък, така нататък... Та в берлин ако не бяха това или онова само може да гадаем, така наречената алтернативна история....а там всичко е приказки и фентъзи ....А васалитета е пак резултат на берлинския договор...

...

Аз предлагам бабите да не ги намесваме. Моите поне и двете почиват достойно... Но мога да ти дам няколко идеи как са ще ли да хазяйничат, можем добре да се осведомим от различни моменти в нашата история, в които са се опитали насила да насадят своите интереси в една самоуправляваща се държава. Един пример е въпросният Режим на Правомощията. Друг пример е метежът на генерал Кутепов в суверенна България през Септември 1922 г. Трети пример да давам ли? Щото мога...

Апропо, и двата договора (Санстефански и Берлински) предвиждат България да бъде самоуправляваща се, но васална на Високата Порта страна.

...

П.С И е добре да си припомниш значението на думата роб, май си позабравил....може да погледнеш в съответната тема в която обсъждахем този въпрос, както и историческите форуми.... знам че знаеш че съм прав, само дето не съм сигурен защо се изцепи така ...

Знаеш, че е излишно да водиш спорове с мен относно семантичното значение и етимологичния товар на думи, особено в славянските езици...

...................Както няма и как да се отрече, че именно нейната пряка намеса слага началото на пътя на България до националната и независимост. ......................................................................................поне едно "Шапки долу" на паметта на руските бойци дължим, защото не друг, а те легнаха в земята!

............... Да се тълкуват допълненията и временните положения от договорите като техни основни части си е чисто слагане на каруцата пред коня!

С останалото съм съгласен. Цитирам само това, с което не съм съгласен. 

1. Има как. 

2. Нищо не им дължим.

3. Ако имаш предвид мен, не си ме разбрал. Аз не тълкувам. Окупация пише. Ясно се разбира от контекста, за окупация на кои земи става въпрос.

Да, особено чорбаджиите ника не са страдали, най-малко тези които доброволно са си подрязвали чушката и са продавали дъщерите си на бейове и аги. Предателите не са ново изобретение. Те са си живяли не като роби. Ма обикновеното население не баш.

С останалото съм съгласен. Цитирам само това, с което не съм съгласен. 

1. Има как. 

2. Нищо не им дължим.

3. Ако имаш предвид мен, не си ме разбрал. Аз не тълкувам. Окупация пише. Ясно се разбира от контекста, за окупация на кои земи става въпрос.

Е няма как. Щом така убедено ни го казваш, ще се наложи да ни обясниш, как и кой щеше да ни постави на пътя на националната ни независимост.

Ти бъди отговорен за твоите дългове, а аз ще отговарям за моите...

Не знам кой контекст гледаш, но договорите, който чета аз на четири различни езика постулират:

Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

Член 1. България се конституира като самоуправляващо се и трибутарно княжество под суверенитета на негово величество султана. То ще има християнско правителство и народна войска (милиция).

Като в последващите положения и на двата се поставя въпросът за строго регламентирано във времето и количеството присъствие на руски войски, с цел опазването на договора, реда и спокойствието, до поемането пълното управление от българското правителство и влизането в сила на установените за времето граници. Никъде не пише, че България става навеки окупирана територия - нито се предвижда да остане под руско управление. Напротив! Договорите предвиждат образуване на Българско правителство под наблюдението на двете държави и великите сили. Всичко е от ясно по-ясно. На теб обаче, щом ти харесва да не си освободен, а окупиран - дерзай. Не виждам кой би могъл да ти попречи!

Е няма как. Щом така убедено ни го казваш, ще се наложи да ни обясниш, как и кой щеше да ни постави на пътя на националната ни независимост.

Ти бъди отговорен за твоите дългове, а аз ще отговарям за моите...

Ами добре. Ти беше твърдо убеден, че нямало как. Аз на принципа, каквото повикало, такова се обадило, ти казвам твърдо убедено, че има как.

Кой на кого дължи обяснение ?

А като ми говориш за автономии, по-добре сподели за Косово.

Това, Симтех, са все неща, които един средно интелигентен човек може да прочете поне като информация, дори и да няма задълбочени знания.

Аз споменах за автономията в хода на обсъждането на разликата между българските революционери, които на практика са били сепаратисти и тези в Украйна. И много ясно изразих мнението си, че и в двата случая сепаратистите са сепаратисти, но емоционалното ми и човешко отношение е различно, защото едните са действали по време на робство и са се борели за свободата си, а другите са в 21 век, когато е по-приемливо дипломатическото разрешаване на подобни проблеми. Това разбира се е етичната гледна точка, отчитайки че знаем законно и формално как стоят нещата, но и това, че човещината се измерва във възможностите ни да надскочим формализма в рамките на законното. По тази причина и напуснах дискусията, особено след като получих и унизителна за интелекта ми лекция за това какво трябва да направи държавата, за да не се стига изначално до желание за автономия. Какво мога да отговоря на това, като знам, че принципно мнението е бетон?! Да се опитвам да го бия с примери от нашето ежедневие и да хленча, че принципът е принцип, а аз имам предвид реалността, която е различна?!

Друг е въпроса, че почти всички, правещи се на много лежерни и неформални тук, са все хора, които скачат като ужилени в теми, в които се разискват конкретни проблеми, искания и нужди на малцинствата… а по една или друга причина аз не искам да се заравям в конкретика и примери. И сам можеш да се разходиш по форума.

Добрите професионалисти успяват да се вместват в законното и формалното, добрите хора успяват да се вместят в законното, надскачайки формалното с малко повече фантазия, но винаги за своя сметка. За това дипломацията е работа за добри професионалисти...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Викаш, Дарки след точния си анализ и той не изглежда добре психически :D

Ами ако ми споменеш Меркел, Оланд или Обама като неучстници в обсадата на Плевен през 1877 год. ... ще заявя, че си слънчасал, ама с'а к'во да кажа, Кака... като си толкоз точен в изказа и толкова разбираем, че се чудя как Реджепа още не те е разбрал за онази окупация на... територия на османската империя.

Да, руското е било военна окупация, а турското робство е било "присъствие". То всъщност не е било робство. Хора не са се избивали, кръвен данък е нямало.

Ти бъди рахат ако е бил само кръвния данък, но ако отпуснеш съзнанието си и си зададеш въпроса: Можеха ли за пет века да ни претопят(не само нас, а и другите християнски народи, с които сме били в границите на Империята), ще видиш как отговора сам ще дойде? - Можеха. Така и са започнали - с асимилация, но срещайки голям отпор, са предпочели да наложат законите си, да събират данъците си и да оставят населението да живее що годе спокойно, което е една добра политика и за "вълка", и за "агнето". Да се отричат зверските потушавания на въстанията е(меко казано) смешно. Да. Свидни са ни жертвите. Поклон пред организаторите и участниците и мирните жертви в Априлското въстание, защото те(така да се каже) трасират пътя към нова България. Зверствата при потушаване на въстанието предизвикват нечуван до този момент отзвук в Европа, а отказът на османското правителство да изпълнява решенията от Цариградската конференция води до войната  с Русия, Сърбия, Румъния и Черна гора(1877-1878 год).

И ако руснаците не бяха дошли, те щяха да си мръднат пръста за нас, нали така? О, да...

Румъния е участник в тази война, Сим. Цената, която искат Румъния, Сърбия и Черна гора, за да подкрепят Русия срещу Османската империя, е независимост. И я постигат.

Прегръщаме бивши поробители, хора които са убивали подло българските деца с играчки-бомби и хора, които очевидно са ни презирали и продължават да го правят. Именно за това и нашите управници ще си останат едни клоаки и нищо повече.

Мдам... бомбардирват ни британците, американците, сърбите и руснаците... какво да се прави, на страната на Ос-та сме, врага сме.

Презрение... не бих употребила тази дума - думате е "война", Сим, война... Ако не бяхме на страната на Германия, тя пък щеше да ни бомбардира...

Ей така прегърнахме ЕС, прегърнахме Англичани, нищо че те не искат да ни прегърнат, дадохме си дупето на Американците да правят бази и да им хвърчат самолетите през нашето въздушно пространство.

Ако не ни искаха, нямаше да ни вземат. Не се надценявай, Сим. Ние сме дребна държавица. Нямаме голям избор ;)

Разбира се! То девширмето е било пожелание и майките са търчали да си дават момчаците да стават ичоглани. Добре са ги потормозвали всякакви там кърджалии, арнаути, черкези и всекоподобен башибозук. Виж, в свободните градове (имало е и такива) и в султанските владения (селища и райони, които са били ленно владение на самият султан), хората са си живеели добре и необезпокоявани. Но въпреки всичко, най-много са страдали от етническата, верска и икономическа неравнопоставеност! А ти го наричай както искаш...

Режима на Пълномощията е създаден след като е Българската Власт си е седнала на столчето и руските войски са официално изтеглени от България. Някакъв си княз разбираш ли, иска от братовчед си да подкрепи метеж, с цел увеличаване на княжески правомощия, срещу внос на проруска политика в България. Някак си не е гот - нали!

Аз предлагам бабите да не ги намесваме. Моите поне и двете почиват достойно... Но мога да ти дам няколко идеи как са ще ли да хазяйничат, можем добре да се осведомим от различни моменти в нашата история, в които са се опитали насила да насадят своите интереси в една самоуправляваща се държава. Един пример е въпросният Режим на Правомощията. Друг пример е метежът на генерал Кутепов в суверенна България през Септември 1922 г. Трети пример да давам ли? Щото мога...

Апропо, и двата договора (Санстефански и Берлински) предвиждат България да бъде самоуправляваща се, но васална на Високата Порта страна.

Знаеш, че е излишно да водиш спорове с мен относно семантичното значение и етимологичния товар на думи, особено в славянските езици...

Викаш девишермето е било винаги насилствено,  сериозно , чувал съм и аз легендите за как беше, че земали сучещи дечица от майчините гърди, а горките майки си скубели косие от мъка, и цели села обезлюдявали нали така ....

Само дето не един историк е казал, абе вие какво си мислите, че одринските казарми са били детски градини ли .... Викаш страдали са от социално и верско неравенство, дааам, така са ги клали че цели 5 века не са успели да ги доизколят ( на верска основа разбира се , гадовете )  , а напротив, размножили са се и са се увеличили.... а при техните царе социалното равеснтво е било толкова голямо, че дори сегашните демохратии пасти да ядат....да не говорим за сегашното социално равноправие в Бг.. и така нататък, дори за икономическите рестрикции.... явно много данъци са плащали, ей така, без нищо, просто от омраза към тях и за да ги подтискат ...

А метежи не метежи, внасяне на някаква про политика, я да помисля, значи викаш без тях е нямало да има никакви за про нещо си, и внасяне от другаде... браво ... гениална мисъл....много готина признавам... То тогава давай да обвиним за всички преврати и метежи русите само .... както и сега, кой виновен, руснаците ....

Васалитет в по-големи граници би бил по добре все пак  нали , както и на три морета граници  .. мдаам, то само с искане да ставаше...и все другия да е виновен че не е дал това, я руснаци, я германци, я турци..сякаш са длъжни ....

За етимологията на думите особено и на славянските, съм готов да споря с теб преспокойно, айде не изпадай до там че видите ли той турчина ще ме учи на думички, да, ще те уча и дори ще те замерям с тях преспокойно..... Та твоето виждане за раб може да си го запазиш, защото не така е интерпретирано робството в историята , а слугуването е бамбашка ( може да провериш етимологията и на тази дума ) .... по твоята логика българския народ винаги е бил раб, независимо на кого, на свои, на чужди ....

Та такива неща дарки.... 

Аз споменах за автономията в хода на обсъждането на разликата между българските революционери, които на практика са били сепаратисти и тези в Украйна.

Революционерите не са могли да бъдат сепаратисти, поради исторически причини. Не е емоционална, а историческа причина. В малък за човека мащаб ще ти задам въпрос - ако ти си имаш дворче, купила си си го, имаш къщичка, а утре някой дойде с багера, нищо че всичко това е твое, срине всичко до основи, изгони те от собствената ти земя и почне да прави каквото си иска върху нея, какво ще кажеш? В тоя случай ти се явяваш сепаратист или си защитаваш своето?

Що иде реч за Урайна - винаги съм си мислел, че там всичко е дирижирано от една шепа агенти и измислени сепаратисти. Не е обаче и неправилно, че Украйна отчасти с неумелата си политика доведе до разединяване на етническите малцинства от нея.

Румъния е участник в тази война, Сим. Цената, която искат Румъния, Сърбия и Черна гора, за да подкрепят Русия срещу Османската империя, е независимост. И я постигат.

Мдам... бомбардирват ни британците, американците, сърбите и руснаците... какво да се прави, на страната на Ос-та сме, врага сме.

Презрение... не бих употребила тази дума - думате е "война", Сим, война... Ако не бяхме на страната на Германия, тя пък щеше да ни бомбардира...

Ако не ни искаха, нямаше да ни вземат. Не се надценявай, Сим. Ние сме дребна държавица. Нямаме голям избор

О, Румъния и тез-онез са получили много повече от свободата си като компенсация. А има друго нещо, като етика във войната. Помня как с историята се разправяше за армии, които се срещат на бойното поле, а не тотална война. Помня историята, където хора, които са взимали убежище в храмове по време на война не са били пипани.

Войната е война. Целенасоченото взимане на деца на мушката и методи, които специално да убиват деца, които всъщност са най-невинните и страдащи от конфликта са подли и долни. Има ли доблест във войната? Не знам. Съвест обаче трябва да има всеки от нас.

Само да те светна, че Черна гора е била самостоятелна много преди да се чуе за Освободителната война. Сърбия е била свободна близо 70 години преди България.

Не знам кой ни иска и кой не, но днес не правим/не правят нашите представители/ръководители никакво усилие да отстояват интересите ни. Твърдо. Имало е в Българската политика и умели ръководители и дипломати. Веднага се сещам за Андрей Ляпчев, който може и да не е най-добрият пример с неговата максима "Со кротце, со благо и со малко кютек".

За мен управниците в България са предатели и се чувствам предаден, като гледам безочливите им ежедневни действия. Жестока степен на наглост. Не знам дали съществуват думи, които да опишат чувствата и мисленето ми.

Та твоето виждане за раб може да си го запазиш, защото не така е интерпретирано робството в историята , а слугуването е бамбашка ( може да провериш етимологията и на тази дума ) .... по твоята логика българския народ винаги е бил раб, независимо на кого, на свои, на чужди ....

А твоето виждане за роб какво е, а? Османското робство го асоциирам директно с Баташкото клане. Как мислиш, добре са си прекарали хората в Батак, нали така? Хич не е имало дискриминация към българите, хич българите не са били основните, които хранят Империята, но с най-лошо отношение към тях и т.н? Ко речи? Забранено е язденето на кон в присъствието на мюсюлманин? Нямат право българите да заемат длъжности в политическата и военната йерархия. Голяма част от плодовете на труда му са били отнемани под формата на данъци. Да не говорим как Османецът сяда на масата някъде, иска да му се сервира ядене, а после иска и обезщетение за това, че си е търкал зъбите.

а отказът на османското правителство да изпълнява решенията от Цариградската конференция води до войната  с Русия, Сърбия, Румъния и Черна гора(1877-1878 год).

Сега, тук по горе един колега каза нещо за холокоста и победата на Ахмадинеджад срещу останалия свят. Най вече срещу силните на деня САЩ и Израел.

За мен Иран е по слаб. Победи логиката. Правилното логическо мислене. Победи идеята, че забраната да се допусне противното, всъщност е по същество забрана да се мисли свободно.

Тук, като разглеждам така цитираното от мен изречение, искам да поясня, че е необходимо това твърдение да се разгледа от всички гледни точки. Тъй като анти-османската гледна точка е предпочитаната, и много хора подхождат повърхностно и си мислят, че тя е единствената, предлагам да разгледаме османската гледна точка.

От османска гледна точка, това решение, което неминуемо води до изолиране на империята сама срещу всички останали велики сили, е очевидна грешка. Разбира се за нас е много лесно да отсъдим това пост фактум. И все пак, и в реално време би следвало това решение да изглежда много глупаво. Освен ако някоя от великите сили, не е водила тайни разговори с османците, и е дала някакви обещания. Обещания, от които след това се е отметнала.

Моите подозрения падат върху великите сили, които имат най малък интерес, на балканският полуостров да се появи автономна румелийска територия.

Доста голяма, като се имат предвид границите на българската екзархия по това време, и с доста вероятното самоопределение на поданиците като българи.

А твоето виждане за роб какво е, а? Османското робство го асоциирам директно с Баташкото клане. Как мислиш, добре са си прекарали хората в Батак, нали така? Хич не е имало дискриминация към българите, хич българите не са били основните, които хранят Империята, но с най-лошо отношение към тях и т.н? Ко речи? Забранено е язденето на кон в присъствието на мюсюлманин? Нямат право българите да заемат длъжности в политическата и военната йерархия. Голяма част от плодовете на труда му са били отнемани под формата на данъци. Да не говорим как Османецът сяда на масата някъде, иска да му се сервира ядене, а после иска и обезщетение за това, че си е търкал зъбите.

Хахахаха, това за зъбите и сядането на масата сам ли го измисли или някой ти го подшушна, а може би го прочете в историческите анали ..

А за Батак, мисля че и там нещата са доста преекспонирани, може да прочетеш кои са свидетели, и реално кой какво е напляскал по въпроса... да не говорим как легендата се създава и преувеличава.... Да, избити е имало, факт, предполагам българските царе не са избивали нали ...  горките хрисими душички, как може те да са били толкова добри а към тях толкова лоши.... не ставай смешен....да не говоря че вече ми е втръснало от този довод за доказване на робство имагинерно.....ако толкова ти се иска да си робска душичка, ок,нямам против, но да твърдиш че е истина, имаш поздрави от арменския легендарен поп....

Който е възставал, си е слагал главата в торбата, това е, ако искаш да плачкаш, бягай да си намериш друго място....в такива времена, такива порядки... А за забрани за яздене на кон, заемане на позиции в държавата, още по голям смях и градско селски бай ганьовски легенди....да не говорим аха как към тях се отнасяли ама най зле в цялата империя.... хахахахахах... за голямата част, колко голяма бе драги 30, 40 , 50 , 60 процента ли, айде информирай се за данъците и таксите в Османската империя първо преди да пишеш такива алабализми....и да преповтаряш легендите уж като истина....

Хахахаха, това за зъбите и сядането на масата сам ли го измисли или някой ти го подшушна, а може би го прочете в историческите анали ..

"Дишь параси", нещо да ти говори. Данък износване на зъбите. Поне за това е прав. Но това не го оневинява за останалите глупости. Ни най-малко

"Дишь параси", нещо да ти говори. Данък износване на зъбите. Поне за това е прав. Но това не го оневинява за останалите глупости. Ни най-малко

А ти ми покажи къде е това в историята , преди да преповтаряш измислици премислици..... Айде, чакам, има достатъчно османски архиви в Бг, дай да видим извадка някой да е проучил и намерил тоя данък.... и аз мога да си измисля нещо от думички като диш парасъ да звучи хем така по финансово и данъчно...

Няма и да намериш м/у другото.....

А за Батак, мисля че и там нещата са доста преекспонирани, може да прочетеш кои са свидетели, и реално кой какво е напляскал по въпроса...

Робство е имало. Османците никой не ги е поканил. Никой не прави бунтове от хубаво. Информирах се за данъците и един има, който го наричат "Кръвен данък" и е без аналог.

Друг интересен данък е "Харач-ът". Знаеш ли какъв поголовен данък за не мюсюлмани ще им дам, а?

Значи османците са дошли с оръжие тук, гаврили са се с българи. А после нима се опитваш да твърдиш, че нямало робство? Знаеш ли какво ще ти кажа - от кога потушаването на бунтове минава с поголовно избиване на жени и деца? Ако Османците са били толкова мили, защо много от българите сами са отнемали живота си, за да не попаднат в ръцете на Османците?

Значи това над Арменците е било геноцид. Нашето е било присъствие.

На Османците мястото им не е било на балканският полуостров. Някакви камилари, които по нещастно стечение на обстоятелствата не е имало възможност да бъдат смачкани както Шарл Мартел е смазал арабите. Хора без култура и държава, която е поддържала положение на стагнация в целият регион с назадничавото си мислене. Като свършили възможностите за завладяване, почнала да се разпада. Защото се издържала не от друго, а от грабене.

Робството е неоспорим факт.

Мдаам, сега и на армецните скочихме значи... да ама и там не съм съгласен.. геноцид ама друг път... те ако са искали геноцид, да са ги издавили поголовно в черно море.. а не да ги местят от едно място на друго, и да си създават зора сами.....

Сребреница помниш ли, е там сърбите правят точно това, няма нужда от местене, няма нужда от арестуване, просто всичко живо под куршумите .... за Руанда да си чувал, е там беше подобно, едното племе преследваше другото и избиваше дето свари, е това драги ми смехурко е геноцид.....  

П.С А защо аджеба е започнало това с арменците да си чувал? сигурно от кротко седене вкъщи са им причинили това нали, както и на батакчани, те нищо не са направили, не са почнали да убиват турци, не са опожарявали къщи, само са протестирали мирно и почтенно пред конака за права и свободи....

П.П.С И понеже ти започна с темата и сложи заглавие изчадието на пропагандата, ще е добре да се замислиш каква част от твоите плачове тука са също подобна пропаганда, нямаща връзка с реалността и историята... ако можеш разбира се ...

както и на батакчани, те нищо не са направили, не са почнали да убиват турци, не са опожарявали къщи, само са протестирали мирно и почтенно пред конака за права и свободи....

Ще кажа само някои неща, които ще прозвучат малко емоционално. С право са избивали турците. Да са се махали от България. Това не е тяхната земя и България я имало, преди въобще да го има това наименование "османци", както и всичко което стои за тях.Имало е робство и хората са искали то да приключи. Принудителен труд, унижения под най-различна форма, КРЪВЕН ДАНЪК. КРЪВНИЯТ ДАНЪК няма аналог. Нещо него не го коментираш.

Защо ли тия българи мирно и тихо не са си стояли, както и съседите ни, а са вдигали въстания?

По-добре чети европейските описания на Баташкото клане. Сигурно чужденците имат голяма изгода да преекспонират и хиперболизират.

Роб да ти кажа, по дефиниция е човек, който притежава малки или никакви права, а отношението към него е собственическо, като вещ, просто своеволно и/или той безропотно е трябвало да изтърпява всякакви безумия и безчинства от страна на владеещата го класа.

Всяко твърдение, че робство е нямало е просто безобразно. И децата в училищата трябва да бъдат учени, че е имало робство с жестокости, а не присъствие. Благодарение на Османската империя и българските земи са били държани в състояние на упадък, Българите са изпуснали важни културно-исторически периоди. Училищата са били някакви килийни, докато на запад вече е имало Университети. Нововъведенията в Османската империя са били нежелани и са пристигали със закъснения - назадничавост, костеливост, упадналост са все валидни характеристики. Да не говорим в културно отношение колко високо са стигнали с вековно преповтаряне и изкривяване на Корана, големи науки са научили...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.