Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

Дори и да приемем, че исторически анализа на Андролова е издържан, каква е логиката на споделянето му?! Това ми звучи като „никой не е направил нищо, от това, което му е вменено, но ако някой реши да го направи – то това би била нормалната реакция.“

Не е ли тъжно?! Принципно погледнато не е ли поредното некоректно яхване на популярната вълна, която да докара някого под светлините на прожекторите, нищо че няма конкретен повод за това.

А ти четеш ли написаното от твоите сподвижници?! И като го четеш – осмисляш ли го?! Това, че Нел не навлиза в подробности и много елегантно загатва отношението си, не ви ли е достатъчно?!

Разстрел?! Предателства?! Сталин!!!

Имате ли представа кой е Сталин?! Възхваляващата Сталин прочела ли е поне три реда за ГУЛАГ. Знае ли кой е поне Солженицин /защото не очаквам да знае други подробности/. Някога някой от вас чели ли сте крохоткти-те му?! Красота и философия в няколко реда на един брилянтен изказ?! Чели ли сте Архипелагът Гулаг?! Знаете ли какво изпитва човек като прочете частта „Как се става доносник“?! Лепкавото усещане за безизходица… Ужасът от това, че може доносникът да е най-близкият ти човек, с когото си пиеш и споделяш… И не само… На всичкото отгоре да намериш достатъчно широчина в душата си, за да го оправдаеш съвсем по човешки, че и самият той е бил в безизходица и щом са решили да го вербуват, е нямало начин да не го вербуват и да не ви натопи…

Въобще, както написа и Нел в един от постовете си – четете ли, усещате ли прочетеното, вниквате ли в същността на историята и като преживяване, а не само като редове от пожълтели страници… Разбирате ли въобще хората какво точно ви пишат?!

Някои хора превърнаха раздела за религии в пълна помия. Сега се намериха хора, които превръщат и този раздел в помия. Добре, че не може с написаното тук да се въдворява в психиатрия. Половината от пишещите "сподвижници" щяха вече да са там.

Ти адвокат, на Нел ли си? Или ей тъй, да напишеш нещо? От този ферман, написна от теб, кое по темата? И за какво е темата, в която изписа едни думи? Какво е провокирало, колегата да направи тази тема? Отговори имаш ли? Нямаш. Помията, е направена от едни колеги, дето са сподвижници, на Нел. Не от мен, или другите колеги. Схващаш ли? Или не? ;) И в момента, и ти и Нел, и един индивид, правите помия в тази тема.

Съм, съм... :D  пак не позна.

Но не разбрах какво толкова трябваше да ме впечатли? Цитата от "Дневник.." на Достоевски ли? Ами вярно е това! Той самият не е бил в България, но показва едно много добро познаване и на руската, и на българската психика, не случайно е... ами Достоевски е! :D

Още повече, че пишейки тук, аз се водя от първия пост и съответно съм асолютно несъгласна с писанията на г-ца Андролова и опита и да манипулира нещастният, незнаещ, български атакист(вече нарицателно на руски националсоциалист :P ), на който като му наредиш да скандира навръх 3-и март:"Русия, Русия"... той скандира, ама и хабер си няма, че този е празник на България и се пее нашият химн...

Къде не съм по темата?

Напротив, нищо не си прочела. Защото, ако беше прочела нещо, щеше да знаеш, че твойте сподвижници /да ги наречем така, за да знаем за кои говорим/, отричат този празник, скъпа ми Нел. Това прочете ли го? Не си. ;)  Това е причината, за тази тема. Схванахте ли?

• Отговори 836
  • Прегледи 63,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти адвокат, на Нел ли си? Или ей тъй, да напишеш нещо? От този ферман, написна от теб, кое по темата? И за какво е темата, в която изписа едни думи? Какво е провокирало, колегата да направи тази тема? Отговори имаш ли? Нямаш. Помията, е направена от едни колеги, дето са сподвижници, на Нел. Не от мен, или другите колеги. Схващаш ли? Или не? ;) И в момента, и ти и Нел, и един индивид, правите помия в тази тема.

Ти въобще прочете ли написаното в поста ми, или само прочете думичката Нел /която явно разпознаваш като личен враг/?!

Постът ми не само, че е по темата, но е и точно по твоя пост - какво е провокирало създаването на тази тема. И точно по този повод и в същия стил зададох и аз своя въпрос - кое е провокирало въобще анализът на Андролова?! Била е ядосана на някого ей така, както създателят на тази тема се е ядосал на нас и ни в клин, ни в ръкав е изтърсила нещо ли?!...

Опитах се да бъда максимално ясна дори за теб и сие, но идва един момент, в който човек разбира, че е безсилен. :)

Защото, ако беше прочела нещо, щеше да знаеш, че твойте сподвижници /да ги наречем така, за да знаем за кои говорим/, отричат този празник, скъпа ми Нел. Това прочете ли го? Не си. ;)  Това е причината, за тази тема. Схванахте ли?

А ти схващаш ли, че празникът е наш и никой не може да го изтръгне от сърцата ни, а това, че някои хора имат смелостта да посочат историческата истина, нито помрачава празника, нито ги прави по-малко българи?!

А ти схващаш ли, че празникът е наш и никой не може да го изтръгне от сърцата ни, а това, че някои хора имат смелостта да посочат историческата истина, нито помрачава празника, нито ги прави по-малко българи?!

Айде ако обичаш, върни се в другата тема. И прочети написаното. Че пишеш, без да знаеш какво коментираш. Колко пъти, да ви го казвам? Отричането на празник, и да казваш че сме живеели царски при османците, какво е? И да съжаляваш, че са ни освободили, а то не било освобождение, а поробване от руснаците.

Абе тук защо всеки пише, преди да е прочел написаното в другите сайтове ;)

Хайде да не са сайтове - в другите теми.

Защо не оставите славещите Русия и наричащи останалите предатели, да си пишат сами в тази и другите теми-близнаци и да видим до къде ще стигнат, като няма кого да обвиняват в плюене и продажност ?

Левски никой не го бил предал. Реджеп, Аллах да ти прости лъжата и да не ти отнеме повече от 33 хурии от наградата. Може да ги замени с пехливани със яки опинци. В този смисъл сегашните предатели се опистват да задържат чергата под краката си, щото хем били предатели, хем нищо и никой не предавали. 

П.П. Левски сигурно сам се е предал. Егаси предателя си?!?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Абе тук защо всеки пише, преди да е прочел написаното в другите сайтове ;)

Хайде да не са сайтове - в другите теми.

Защо не оставите славещите Русия и наричащи останалите предатели, да си пишат сами в тази и другите теми-близнаци и да видим до къде ще стигнат, като няма кого да обвиняват в плюене и продажност ?

"Че сърце мъжко не трае

да гледа душман как бесней

над бащино ми огнище..."

Левски никой не го бил предал. Реджеп, Аллах да ти прости лъжата и да не ти отнеме повече от 33 хурии от наградата. Може да ги замени с пехливани със яки опинци. В този смисъл сегашните предатели се опистват да задържат чергата под краката си, щото хем били предатели, хем нищо и никой не предавали. 

П.П. Левски сигурно сам се е предал. Егаси предателя си?!?

Ами не го е предал. Аз какво съм виновен, като е такава историческата истина.

Ти защо държиш толкова много някой непременно да го е предал, и ако може този някой непременно да е бил българин ?

"Че сърце мъжко не трае

да гледа душман как бесней

над бащино ми огнище..."

Ами не го е предал. Аз какво съм виновен, като е такава историческата истина.

Ти защо държиш толкова много някой непременно да го е предал, и ако може този някой непременно да е бил българин ?

Ае то, ако зависеше от теб, самият Левски нямаше да е българин.

Заптието, има много точен потрет, на Левски. Описанието, е дадено от българин. Всяко заптие, носи потрета. По него, са го разпознали. Това първо. Второ, всички са знаели от къде ще минат, когато го карат към София. И никой, не го спасява. Така че, 'историците' от форума, да прочетат още малко.

Заптието, има много точен потрет, на Левски. Описанието, е дадено от българин. Всяко заптие, носи потрета. По него, са го разпознали. Това първо. Второ, всички са знаели от къде ще минат, когато го карат към София. И никой, не го спасява. Така че, 'историците' от форума, да прочетат още малко.

Къде пише от кого е дадено описанието, и какво значение има това. 

Левски е бил известен човек. Линка предния дето го дадох, прочете ли го ?

Или златарската версия и всичко друго е предателство. Въпросът е предателство спрямо кого.

Това е български форум, и аз съм български патриот. Не желая чуждопоклонници да ме наричат предател.

Български офицер съм, бивши офицери няма. И когато съм се клел, флагът пред който се заклех, беше български.

Специално за теб обяснявам. Българският флаг е трикольор. Има три хоризонтални ивици. Горната е бяла. Долната е червена.

Дотук добре. Но следва изненада. Средната не е синя, а зелена. Което е хубаво. Дори много хубаво.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Чуждопоклоник, ама не аз. ;)  То си има една приказка, гузен негоне бяга. Та и тук е така. :D  Има библиотеки, или много исторически документи. 'Историците' от форума, да четат.  Левски е предаден, макар и не от поп Кръстьо. А залавянето му, донякъде е къмет, или липсата на такъв, за самият Левски.

Не ме интересува кой е Солженицин, а опитите да изкарате ГУЛАГ наравно с "Аушвиц" е повече от омерзително! За измрялите предатели в ГУЛАГ и "Белене" не ми пука, но за невинните избити в "Аушвиц" - да.

Предателите са си заслужили съдбата си.

А Сталин  е велик човек.  Все пак той побеждава нацистите през Втората световна. Нещо, с което американците не могат да се похвалят. Защото цял свят сега знае, че тайно са помагали на нацистите!

Не ми оправдавай престъпници и предатели, не на мен тия!

Все пак не знаеш с кого говориш! ;)

Не ме интересува кой е Солженицин, а опитите да изкарате ГУЛАГ наравно с "Аушвиц" е повече от омерзително! За измрялите предатели в ГУЛАГ и "Белене" не ми пука, но за невинните избити в "Аушвиц" - да.

Предателите са си заслужили съдбата си.

Предлагам ти да вземеш да се стегнеш малко и да започнеш да пишеш след като помислиш три секунди какво точно искаш да напишеш. Това, което пляскаш не само, че не ти прави чест, но е и чудовищно! Прочети колко са жертвите на Сталин и в какви времена са живели хората, много от които след като са изнесли цялата война на гърба си и си дай сметка дали се различава съществено от Хитлер.

Иначе ревеш през ден или два с въпроси за здравето си, превръщайки проблемите си във всефорумна важност, но какво са там няколко милиона избити без съд и присъда хора и затрити семейства! Засрами се!

Апропо - с тази намигаща емотка какво искате да /си/ внушите всъщност - че постовете ви стават по-малко нелепи ли?!

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

И в момента, и ти и Нел, и един индивид, правите помия в тази тема.

Сериозно?!

Защото не блеем във вашия хор ли? :D

Напротив, нищо не си прочела. Защото, ако беше прочела нещо, щеше да знаеш, че твойте сподвижници /да ги наречем така, за да знаем за кои говорим/, отричат този празник, скъпа ми Нел. Това прочете ли го? Не си. ;)  Това е причината, за тази тема. Схванахте ли?

И кой отрече празника? Не видях такива постинги. Наистина. Ако имаш възможност, моля предостави ни ги тук, след като тази тема била създадена на базата им.

Макар, че за мен заглавието само по себе си предполага доста обширна тема, тъй като много дълги години и много факти  бяха умишлено скривани от българския народ, други бяха изопачавани...

Това първо. Второ, всички са знаели от къде ще минат, когато го карат към София. И никой, не го спасява

Да. Не го спасяват, но това не означава, че не са опитали.

Говорим за 19-и век все пак...

Първо: Левски не е бил познат на по-голямата част от българския народ, а само на членовете на революционните комитети, които е създал. Само те могат да организират въоръжена група, която да го освободи, само дето в Северна България те са разгромени, някои членове арестувани, други бягат във Влашко.

Второ: В Южна България обаче няма провал и комитетите са незасегнати, сформирани са две независими една от друга чети в Чирпан и Хасково, които смятат, че Левски ще бъде закаран в столицата с влак.

Трето: Едната група успява да дерайлира влак, но се оказва, че Левски не е там...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Айде малко материал за размисъл...специално към великия ни историк , който уж бил завършил военно ( чудно какво точно, като военен ми е интересно да чуя  )

http://vasil-levski.bg/историческа-секция/биография/

"На път за Румъния той се отбил в Ловеч за да прибере комитетската архива, но вследствие на предателство, бил заловен в ханчето на с. Къкрина, Ловешко и изправен пред съда в София. На 6/18 февруари 1873 г. Васил Левски бил обесен. "

А относно изказването " който ни освободи, той ще ни пороби " това е съгласно Захари Стоянов , и пак той казва че Левски е смятал че  в Руската империя народа живее по-зле и от българите в Османската империя... но доколко Захари Стоянов е правдив, дума имат историците ....

Та такива неща....

http://forum.boinaslava.net/showthread.php?10959-%C2%E0%F1%E8%EB-%CB%E5%E2%F1%EA%E8-%E4%E5%F2%E0%E9%EB%E8

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

И кой отрече празника? Не видях такива постинги. Наистина. Ако имаш възможност, моля предостави ни ги тук, след като тази тема била създадена на базата им.

Макар, че за мен заглавието само по себе си предполага доста обширна тема, тъй като много дълги години и много факти  бяха умишлено скривани от българския народ, други бяха изопачавани...

От страница 91, започваш да четеш, след поста на Алгор. Има поне 5-6 страници, с гениални умозаключения, на двама форумци. Ти ги знаеш, за кои говоря.  ;)  И възмощение, на всички останали. Ама чети всичко, не си избирай.

https://www.kaldata.com/forums/topic/224075-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-3-%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-2-%D1%80%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5/page-91

И да използвам твоя израз, ти блееш в един друг хор. ;)  А по исторически теми, се въздържай да пишеш. Ако обичаш. Гола вода си, на тази тематика. Било 19 век........ :ohmy: Какво общо, има със спасяването?  Де го чукаш, де се пука. Майко мила.  :ph34r:

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Било 18 век........ :ohmy:

19-и написах, къде гледаш?

Хайда малко да поанализирам писаниците, щом като държиш толкова

А че сме, неблагодарен народ, си е така. И за това, сме на тоя хал. Оплюваме паметта им.

Духчето.

Не, не сме наблагодарен народ. Пак ще те поканя: Ела в Плевен и сам се увери как пазим паметта на тези хора. Отиди в парк "Скобелев", усети тишината на Мъртвата долина(там никога нищо няма да се строи, защото там са лежали телата им, посети Панорама "Плевенска епопея" виж, чуй, после посети и Мавзолея-костница в центъра на Плевен, можеш да отидеш и в с.Гривица, на Тотлебеновия вал, а на път към София се отбий в парк "Лавров"... и тогава ми говори за неблагодарен народ. От това да мърсиш собствения народ по-добре ли ти става?!

Нито един американски или западноевропейски войник! Англичани са участвали в турската войска. Дали САЩ и ЕС имат нещо с освобождението - не, те са модерните поробители?!

Колев направо трепе рибата. Бе, Колев, откога съществува ЕС, че трябва да има нещо общо с нашето освобождение?

Боже! Ама вие сте като пружини, бе хора, какви САЩ и ЕС ви гонят на 3-и март?! А спрете да ги слагате на всяка манджа, че не изглежда добре... психически.

Сладва Дарки, той е с точен анализ. Отговора на Благо, също е верен, макар да излиза от темата за войната 1877-1878 г.

Следва Анин избилк, който също трепе. :D 

Кен:

Така е. Ще бъдем признателни.

Но на воините. Не на войните.

Правилно. М.Николов е пропуснал някой и друг час по български език.

Реджеп:

Тъй като съм учил история, обясних на всички, че не са ни освобождавали нито веднъж, а са ни окупирали 3 пъти

С две окупации съм съгласна, но има и пасаж, с който не съм съгласна - в резултат на тази война, България се е върнала на картата на Европа, така че може да се нарече освободителна за нас, а Сърбия, Черна Гора и Румъния(които са се отърсили от Османската империя преди 50 години) са получили пък независимост.

Следват няколко поста, които няма защо да коментирам и стигам до Андрей Георгиев, който пък намесва Кримската война...

Става ли ясно,защо предпочитам да съм "фил",за да не ме вземат с белите престилки.

Ахам... фобия от бели престилки. Ясно! :D

И това лайкнато от осем човека... Пост, който не казва нищо. :D  Е, не е истина просто!

Следва перфектен пост на Благо, в който обяснява историческата обстановка преди въпросната война, дори виждам призив:

Финална молба - ако може, да не намесваме в европейските дела през 19-ти век САЩ. Те още тогава са били врли империалисти, ама е нямало кой да ги пусне в Европа. Добре е да се отбележи, че към началото на Балканската война Българската армия е по-многочислена от Американската (действително, заради мобилизацията), а в края на 19-ти век тяхната армия води битки срещу индианците във формат 300 срещу 3000 (визирам числеността на въвлечените съединения, не съотношението на силите).

Толкова за "милитаризма" на американците.

След това Благо се отконява, опитвайки се да обясни някой от имперските апетити на Кремъл(не на руския народ), на което Андрей отговаря по детски наивно.

Благо,не мога да те разбера.Сега какво ми обясняваш за някакви кавказци.Искаш нещо да ми покажеш,че Русия е по-лоша от Османската империя ли?

Не. Казва ти, че е империя.

Благо отговаря възпитано и разбираемо.

Тук се намесва Реджеп с крепостните селяни. И се почва.

Едно скудоумно съпоставяне на Русия и западните държави, някакъв нелеп спор за разликата между "роб" и "крепостен" и...

Техните селяни,колега,техните си...

Брей! Не знаех, че да мъчиш собствената си плът и кръв, е някакво по-малко зло.

Ужас!

И така... не видях никой да отрича празника 3-и март, Духче.

И така... не видях никой да отрича празника 3-и март, Духче.

Реджеп

Ами нали аз поправих грешката на Препиканото Мушкато в темата за Украйна, че братушките ни били освободили само веднъж.

Тъй като съм учил история, обясних на всички, че не са ни освобождавали нито веднъж, а са ни окупирали 3 пъти

Благо

И, може ли да уточним под каква точно форма сме били роби. Защото, малко преди руските селяни да спрат да бъдат роби, Отоманската държава приема законодателство, което гарантира РАВНИ права на гражданите си от различни вероизповедания.

Под натиска на Запада.

Да, не успява да го приложи никога в пълнотата му, за което има множество причини. Но опитва - прочети за насилието и бунтовете в Ливан, например.

Помисли защо Левски е бил съден, с криминални обвинения, както и други революционни дейци.

И се стига до там, че анализатори тук разглеждат в толкова дребни детайли процеса срещу Левски, че го обявяват за нелегитимен поради неправилно конструиране на някои от членовете му. Баси, че тя Ченалова в наши дни не е толкова пунктуална

Но и аз ще помоля теб и някои (в множествено число няма българска дума, завършваща на й) други във форума - ако крепостничеството не е робство, то за какво робство говорим в България, като наличието му е задължително условие да бъдем освободени от него, нали?

Да, добре сме си живели в рамките на Османската империя и ясни доказателства за това са липсата на сериозни революционни движения и многото предателства.

Има и документи, показващи нивото на живот на средния българин, прочетете.

Пазят се свидетелства за реакцията на руския войник, когато вижда кой е дошъл да освобождава - по-богати от него хора

.

Та така другарко Нел, още искаш ли? Или пак четеш между редовете? ;)  Помолих ли те, да четеш всичко, а не каквото ти хареса? Всичко това, мила другарко четяща избирателно, е отричане на освобождението ни. Да Благо, малко по-интелигенто го отрича, докато другия си е баш...... А защо го отричат ли? Ми питай ги. Нали сте дружинка. Или пак ще пропуснеш? ;) Ако желаеш, ще дам още примери, че тези май не ги 'видя'?

П.П И виж, кой век съм написал в поста ми. Да при писане, натиснах друга цифра. Чудно, как можеш да цитираш, нещо което е коригирано? И понеже сега очаквам и другата дама, защитничка на колегите да излезе, да ви питам, разбрахте ли същността на тази тема? Или ще пляскате пак, празни приказки?

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

Чудно, как можеш да цитираш, нещо което е коригирано? И понеже сега очаквам и другата дама, защитничка на колегите да излезе, да ви питам, разбрахте ли същността на тази тема? Или ще пляскате пак, празни приказки?

Явно съм го цитирала, преди да коригираш. Елементарно.

Така. По същество:

Казах, че не съм съгласна със становището на Реджеп, че не са ни освобождавали, не само това, но и са помогнали много в създаването на новата държава. Нещо, което няма как да бъде отречено.

Мога да го питам, разбира се!

Реджепе, защо смяташ, че Руско-Турската война от 1877-1878 год. не е освобождение за нас, все пак един от поводите за тази война е и Априлското въстание, когато става ясно, че сами няма как да се справим?

Благо няма какво да го питам. Той е доста прецизен в това, което казва, а за робството... ами не знам, аз не се чувствам роб. Да, моята България не е съществувала повече от четири века, но все си мисля, че ако са искали Османлиите, щяха да ни претопят до крак... много време е. Имало е зверства. Имало е жертви. Имало е. Така постъпва всяка имперска власт за съжаление...

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Явно съм го цитирала, преди да коригираш. Елементарно.

Така. По същество:

Казах, че не съм съгласна със становището на Реджеп, че не са ни освобождавали, не само това, но и са помогнали много в създаването на новата държава. Нещо, което няма как да бъде отречено.

Мога да го питам, разбира се!

Реджепе, защо смяташ, че Руско-Турската война от 1877-1878 год. не е освобождение за нас, все пак един от поводите за тази война е и Априлското въстание, когато става ясно, че сами няма как да се справим?

Благо няма какво да го питам. Той е доста прецизен в това, което казва, а за робството... ами не знам, аз не се чувствам роб. Да, моята България не е съществувала повече от четири века, но все си мисля, че ако са искали Османлиите, щяха да ни претопят до крак... много време е. Имало е зверства. Имало е жертви. Имало е. Така постъпва всяка имперска власт за съжаление...

Слагам ти съгласие заради мнението за робството, което всъщност не е било робство, мисля че това сме го обсъждали в друга тема, и моето мнение е пределно ясно по този въпрос....

А относно Реджепа , той си е казва в постовете от 3-ти март, защо не смята че е освобождение, също и Благо, и мисля дори ти си им чела постовете и си ги харесал .... 

Мисля че много хора бъркат повод, причина, и резултат.... Може причината на цар Александър  да е била една, повода второ, но резултата е без съмнение освобождение, да не споменаваме че опълченците са се били за своята независимост, както и болшинството войски са били с подобни идеи , едва ли са знаели за голямата политика която реално се играе ... та затова и големия историк Реджепчо е смешен с доводите си ... та такива неща....

И затова пропагандата която се навъртя за пореден път на 3-ти март беше смешна, уж по повод видите ли да изкараме историческата истина, те реално удобно пропагандират  антируски , която беше реално и целта на цялата патаклама .. историците отдавна са казали че целите на руския цар не са били на първо място освобождение, а  е имал по велики цели ( като контрол на Босфора бапример, и дори завземана  евентуално на Истанбул ) , но това не променя фактите че все пак той е прокламирал и това като цел, реално създаване на независими християнски ( славянски по негово виждане )  държави, и отслабване на Османската империя.... 

Самите доводи видите ли че руснаците са имали планове да присвоят и окупират България са тотално смешни и не отговарящи на историята ...

Слагам ти съгласие заради мнението за робството, което всъщност не е било робство, мисля че това сме го обсъждали в друга тема, и моето мнение е пределно ясно по този въпрос....

А относно Реджепа , той си е казва в постовете от 3-ти март, защо не смята че е освобождение, също и Благо, и мисля дори ти си им чела постовете и си ги харесал ....

Мисля че много хора бъркат повод, причина, и резултат.... Може причината на цар Александър да е била една, повода второ, но резултата е без съмнение освобождение, да не споменаваме че опълченците са се били за своята независимост, както и болшинството войски са били с подобни идеи , едва ли са знаели за голямата политика която реално се играе ... та затова и големия историк Реджепчо е смешен с доводите си ... та такива неща....

И затова пропагандата която се навъртя за пореден път на 3-ти март беше смешна, уж по повод видите ли да изкараме историческата истина, те реално удобно пропагандират антируски , която беше реално и целта на цялата патаклама .. историците отдавна са казали че целите на руския цар не са били на първо място освобождение, а е имал по велики цели ( като контрол на Босфора бапример, и дори завземана евентуално на Истанбул ) , но това не променя фактите че все пак той е прокламирал и това като цел, реално създаване на независими християнски ( славянски по негово виждане ) държави, и отслабване на Османската империя....

Самите доводи видите ли че руснаците са имали планове да присвоят и окупират България са тотално смешни и не отговарящи на историята ...

След като не е имало робство, какво освобождение е имало? [emoji12]

След като не е имало робство, какво освобождение е имало? [emoji12]

Хахаха, сериозно ли го питаш това???  :D  :ph34r:

П.С Да поясня, сериозно ли мислиш че трябва да има робство за да има освобождение ?? Недей  изпада до нивото на реджепа, моля....

Хахаха, сериозно ли го питаш това???  :D  :ph34r:

П.С Да поясня, сериозно ли мислиш че трябва да има робство за да има освобождение ?? Недей  изпада до нивото на реджепа, моля....

Ти първо виж нивото на приятеля си, дето вчера като го победих в спора си изтърва нервите и се разпсува като файтонджия.

Да не се наложи сега пък ти да гарантираш за него  :)  :)  :)

И понеже сега очаквам и другата дама, защитничка на колегите да излезе, да ви питам, разбрахте ли същността на тази тема? Или ще пляскате пак, празни приказки?

Първо ще те помоля да не се опитваш да ме поставяш в някакъв режим на обяснения и да отбележа, че е леко детински начина, по който се изживяваш като самодържец в темата, с права да искаш безкрайни пояснения.

Второ - не тълкувай хората, а общувай с тях, за да разбереш какво имат предвид пишейки едно или друго.

Влязох в тази тема едва след като прочетох поредното изстъпление на Анне-то, не че не сме свикнали, а защото има граници, които никой няма право да прекрачва и е длъжен да си лекува нервите, ако не може да се впише в нормалния начин за общуване в обществото.

Трето - никъде не съм защитавала някого конкретно, а съм застанала зад тезата, че няма някой, който да е отрекъл празникът като такъв. Това обаче не значи, че споделям всяко мнение по въпроса, изречено от тези, с които се доближаваме по мислене.

Примерно - аз не споделям становището, че е нямало робство и в темата за турското робство съм изказала своето мнение по въпроса. Но... това, не означава, че не съм съгласна със Синбад за причините, поводите и резултата. Изначално войните са начин за завземане на територии, нови пазари и ресуси, а най-доброто определение за политика е"кой получава, какво, кога и как" и ако в контекста на тези причини трябва и да се освободи някой от робство - то се случва. И в този ред на мисли считам, че дали ще се нарече освобождението окупация или освобождаване от робство отново са исторически и юридически термини, които не променят факта на освобождението.

Още - както каза и Дарко, нашите революционери също са били сепаратисти, но... като човек и като емоция в себе си правя разлика между тях и сепаратистите в Украйна.

Не ставай жертва на елементарното мислене, че щом с някого имаме разбирателство по определен въпрос, непременно сме врагове на останалите или мислим еднакво за всичко без изключение.

И... последно, но не по важност - въздържай се от квалификации! 

Реджепе, защо смяташ, че Руско-Турската война от 1877-1878 год. не е освобождение за на

Защото това е истината. Така пише в официалните документи на Княжество България.

И не само на Княжество България. 

Това е световно известен факт.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.