Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не става ?

Featured Replies

Явно никога не си ползвал линукс. Както и exwol каза говорите по инерция, тези всички неща ги има и работят без да се налага дори цъкане с мишка.

Офтопик е защото не е свързано с темата. Въпросите ти са за друга тема, Ако си начинаещ в Линукс задай въпроса си тук.

2 години под Gentoo като единствена OS. Все още едната ми система е NAS на Gentoo. На работа изключително ползвам Убунту 12(пълен боклук като графична среда, добре че ползвам главно конзоли) - там не бих ползвал уиндоус и да ми плащат - просто за разлика от теб и другите фанатици, аз не виждам защо трябва да съм лоялен към дадена ОС, вместо да ползвам тази дето ми върши работата най-добре

Относно хардуера - аз съм си го подкарал и под линукс. Само дето разликата в усилията е потресаваща. Ама наистина потресаваща. И затова казвам че опитите ви да изкарате черното бяло са смешни.

Мислех, че по-новите :) Но, ако големият ти страх е, че няма инсталция с Next-Next... така е - няма. Трябва да се мапнат бутоните ръчно в конфигурационния файл.

А профилите за приложене? Дисплея на клавиатурата? А рънтайм записа на макросите? А промяната на хардуерните профили на мишката? Много скриптове станаха...

Да разбирам ли че се съгласи че с монитора и калибратора работата под линукс е кофти?

• Отговори 416
  • Прегледи 21,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Ники и как прецени че не са верни? Хем че споменах и преди подфорума премахване на зловреден софтуер и проблеми със Windows ?!

Само този подфорум покрива половината точки, а другата половина са от голяма част верни, нали за грозния интерфейс има някои на които им харесва но се броят на пръсти.

За многопоточността, пробвай да копираш нещо от флашка в компютъра или от диск на друг диск и в същото време да отвориш браузър примерно или музикален плеер.

flare и твоите опити за същото са смешни. Защото като заговорим за Линукс всички започват да говорят квото чули недочули и неактуално от 20 години, как Линукс бил само конзола и всичко само в конзола се правело. Влезте в 21ви век. Валве портват игри за Линукс. А Валве са от големите играчи и ще привлекат много други компании към Линукс. Много от проблемите на Линукс които са свързани с Xorg скоро ще са в историята той все пак е на 30 години вече. Скоро ще бъдем свидетели на Wayland както и Mir форк на Wayland от каноникал.

От друга страна вчера споменахме и Vulkan API което е ново поколение OpenGL и изобщо Windows фанатиците претръпват от факта каква сила придобива линукс, Линукс е навсякъде Windows е само в детската градина. Хората които мислят разумно си купуват конзоли ако искат игри и защото излизат първо там и от друга страна докато излезе нова версия на конзолата всички нови заглавия ще вървят без потребителя да мисли дали е стара и немощна, но и конзолите са под Линукс също.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

А профилите за приложене? Дисплея на клавиатурата? А рънтайм записа на макросите? А промяната на хардуерните профили на мишката? Много скриптове станаха...

Да разбирам ли че се съгласи че с монитора и калибратора работата под линукс е кофти?

Интересни са тези профили, кажи повече, другото, ако писане във файл е кофти - ок. Иначе за мен redfshit-а е идеален, точно зад мен е прозореца - 6 крилен.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Аз като съм с нова машина и за 8.1 трябва да тегля драйвери за дъното от сайта на гигабайт, това не отнема ли време? 

Имам ги на диск.Този диск съм го получил,когато съм си купил дънната платка...беше в кутията й.

Качи си 8.1 на флашка,форматирай си SSD-то и засечи за колко време ще се инсталира.Инсталира се за не повече от 20-25минути на HDD-то ми.Споря с теб защото ти твърдиш ,че инсталацията на всичко е 4часа(че и повече) и едвали не,си губиш целия ден.Аз казах,че не е така и ти се съгласи,че инсталацията трае около 2часа и каза ,че и това е много.ОК ,за теб може да е много ,но спрямо софтуерна ,който ползвам времето беше толкова.

Относно другите ти твърдения(червеи-вируси,менюта и интерфейс) съм съгласен и е така.Интерфейса е до вкус, а на мен този на 8 и 8.1 хич не ми харесва,но ми харесва как работи самата ОС.

От всички мнения аз не разбрах какво, кое и как не става  в Уиндоус,нито пък какво чак толкова става в Линукс!?Автора сам си е сложил провокативно заглавие на темата ,а после реве ,че му я спамят!Доста по професионално щеше да е ако беше примерно" Недостатъци в или на Уиндоус" или нещо от сорта!

• Автор

От всички мнения аз не разбрах какво, кое и как не става  в Уиндоус,нито пък какво чак толкова става в Линукс!?Автора сам си е сложил провокативно заглавие на темата ,а после реве ,че му я спамят!Доста по професионално щеше да е ако беше примерно" Недостатъци в или на Уиндоус" или нещо от сорта!

Темата е точно за недостатъци но тук се обърна пак в разгорещена война с Уиндоус фанатици които вместо да следват заглавието само говорят линукс това линукс онова..

Темата е точно за недостатъци но тук се обърна пак в разгорещена война с Уиндоус фанатици които вместо да следват заглавието само говорят линукс това линукс онова..

Както каза @rapt0r ти какво очакваш с това заглавие ? Не е хубаво да ти оспамят темата, нали ? Същото се случи и с нашата тема за недостатъците на linux когато вие я видяхте.

flare и твоите опити за същото са смешни. Защото като заговорим за Линукс всички започват да говорят квото чули недочули и неактуално от 20 години, как Линукс бил само конзола и всичко само в конзола се правело. Влезте в 21ви век. Валве портват игри за Линукс. А Валве са от големите играчи и ще привлекат много други компании към Линукс. Много от проблемите на Линукс които са свързани с Xorg скоро ще са в историята той все пак е на 30 години вече. Скоро ще бъдем свидетели на Wayland както и Mir форк на Wayland от каноникал.

Росене, сам ти виждаш нещата в черно бяло. В мига в който ми стане по-лесно да правя едно нещо на линукс, аз го правя на Линукс. Примерно както казах моята работа е абсурд да се прави под уиндоус - и си ползвам линукс. Не се оплаквам и не се мъча на инат да ползвам Уин. Ползвам линукс щото е много по-лесно. Не заради конзолата, просто там съпорт за уиндоус няма.

влезнали сме в 21век - Нека всички програми и игри които ползвам ги изкарат едновременно за Линукс и Уиндоус, и ще ти приема аргумента. Засега работата е на догонване. И въпросът е, аз като потребител що трябва да страдам, че еди коя си игра още не са я портнали или че порта има бъгове дето не са оправени? Или че програмата изобщо я няма и трябва да пoлзвам wine

Интересни са тези профили, кажи повече, другото, ако писане във файл е кофти - ок. Иначе за мен redfshit-а е идеален, точно зад мен е прозореца - 6 крилен.

Профилите - Клавиатурата, мишката и монитора ми си сменят, настройките и макросите според приложението, което е активно в момента.

А с редшифта кво става кат пуснеш пердетата все пак?

Не става въпрос за просто писане на настройки във файл - тва не го броя за недостатък - не е по-различно от това да смениш настройката в GUI-то, ако допуснем, че знаеш къде е файла. Става въпрос да си правиш сам функционалност, дето я няма с помощта на скриптове и т.н.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Добре де човек на Windows им отне над 20 години за да стане функционираща системата. Линукс съществува като система от 91ва. Доста след Микромеките. Всяко нещо си има време, не разбирам защо е тая цяла ненавист? Ако в Windows кажат след 5 години излиза новата версия няма да е проблем за вас, но ако се каже примерно че еди кво си ще бъде добавено в Линукс до половин година се почва с реването аз да чакам половин година бла бла...

Добре де човек на Windows им отне над 20 години за да стане функционираща системата. Линукс съществува като система от 91ва. Доста след Микромеките. Всяко нещо си има време, не разбирам защо е тая цяла ненавист? Ако в Windows кажат след 5 години излиза новата версия няма да е проблем за вас, но ако се каже примерно че еди кво си ще бъде добавено в Линукс до половин година се почва с реването аз да чакам половин година бла бла...

Ненавист? Къде я видя? Ако нещо го няма под Уиндоус и ми трябва - слагам си линукс и готово. Някъде да видя да казвам не ползвайте Линукс или Линукс за нищо не става?

Само че вие се опитвате да убедите хората че уиндоус не става и това не е вярно.

Профилите - Клавиатурата, мишката и монитора ми си сменят, настройките и макросите според приложението, което е активно в момента.А с редшифта кво става кат пуснеш пердетата все пак?Не става въпрос за просто писане на настройки във файл - тва не го броя за недостатък - не е по-различно от това да смениш настройката в GUI-то, ако допуснем, че знаеш къде е файла. Става въпрос да си правиш сам функционалност, дето я няма с помощта на скриптове и т.н.

Хот бутони, макроси по приложение, лесно. Функционалността е я има, дефакто, за да я настроиш по твое желания са скриптовете. Т.е. приложението за Вин са ти дали някаква функциналност и си вързан с нея, хубава или лоша. Пак за гамата, т.е. ти пускаш дадено приложение и какво става, сменя се гамата на дисплея? А ако имаш 2 или повече приложения се ползва гамата на активното?

Хот бутони, макроси по приложение, лесно. Функционалността е я има, дефакто, за да я настроиш по твое желания са скриптовете. Т.е. приложението за Вин са ти дали някаква функциналност и си вързан с нея, хубава или лоша.

Вярно на теория, но де факто нямаш нужда от тая потенциална допълнителна функционалност и нямаш наготово малкото, от което имаш нужда и ти е дадено за Уин.

Пак за гамата, т.е. ти пускаш дадено приложение и какво става, сменя се гамата на дисплея? А ако имаш 2 или повече приложения се ползва гамата на активното?

Да и за двете. Не само гамата, целия профил може. Супер полезно, ако превключваш между браузер и обработка на графика. Като чета форума искам ниска яркост и по-топло бяло. Като превключа на Lightroom или Gimp искам максимално верен цвят. Като пусна игра искам малко по-шаренко. Alt-Tab и работата става сама.

Вярно на теория, но де факто нямаш нужда от тая потенциална допълнителна функционалност и нямаш наготово малкото, от което имаш нужда и ти е дадено за Уин.

Не и на практика е така. Как променяш бутони, т.е. имаш бутон Forward, ама ти е крив искаш да е Backward или Paste?

Като чета форума искам ниска яркост и по-топло бяло. Като превключа на Lightroom или Gimp искам максимално верен цвят. Като пусна игра искам малко по-шаренко. Alt-Tab и работата става сама.

T.e. имаш и по приложение гама, но може да превключваш с Alt+tab и през заданени - интересно.

Не и на практика е така. Как променяш бутони, т.е. имаш бутон Forward, ама ти е крив искаш да е Backward или Paste?

Ми има си го това. Можеш да мапваш бутон от клавиатурата или мишката на произволен бутон или макрос. Като на клавиатурата на допълнителните бутони макроса се записва и рънтайм, което е много полезно, щото записва и закъснението между бутоните, иначе ако пиша отделно трябва и тунинг :D.

T.e. имаш и по приложение гама, но може да превключваш с Alt+tab и през заданени - интересно.

Грешно съм се изразил. Нали с alt-tab превключваш между приложенията - исках да подчертая колко е просто.

Ми има си го това. Можеш да мапваш бутон от клавиатурата или мишката на произволен бутон или макрос. Като на клавиатурата на допълнителните бутони макроса се записва и рънтайм, което е много полезно, щото записва и закъснението между бутоните, иначе ако пиша отделно трябва и тунинг :D.

Къде го има? В софтуерът от Лоджитех?

Къде го има? В софтуерът от Лоджитех?

да

Това имах предвид под Broken By Design. Можеш ли без него, демек с Windows да го направиш това? Ако мишката няма драйвери? Иначе за гамата - много ще е тегаво да го направя, трябва да напиша скрипт за менажера на прозорци и интерейс, да се избира гамата, която ще прилага за даден джам.

Това имах предвид под Broken By Design. Можеш ли без него, демек с Windows да го направиш това? Ако мишката няма драйвери?

Щеше да е така, ако нямаше. Ама има. И това е вярно за повечето хардуер.

Т.е. в случая на теория под линукс имаш огромна потенциална функционалност, но на практика е неефективно и сложно да я ползваш, докато за уиндоус получаваш ограничен пакет, който обаче ти покрива нуждите.

Иначе за гамата - много ще е тегаво да го направя, трябва да напиша скрипт за менажера на прозорци и интерейс, да се избира гамата, която ще прилага за даден джам.

Аха. А аз го имам наготово за всичките ми периферии.

Щеше да е така, ако нямаше. Ама има.

Имам мишка, която няма драйвери :) Щото се води "смарт" всичко е готово, ако не те кефи нещо - кофата. Че сложно да я ползваш - не е просто. Трябва да знаеш какво и в кой конфиг файл да го напишеш. Като цяло е хем простота, защото не ти трябва нищо освен текстов редактор, хем сложност, защото трябва да знаеш какво да напишеш. Я дай един скрийншот да видя как сменяш гамата за всяко приложение.

Имам мишка, която няма драйвери :) Щото се води "смарт" всичко е готово, ако не те кефи нещо - кофата. Че сложно да я ползваш - не е просто. Трябва да знаеш какво и в кой конфиг файл да го напишеш. Като цяло е хем простота, защото не ти трябва нищо освен текстов редактор, хем сложност, защото трябва да знаеш какво да напишеш. Я дай един скрийншот да видя как сменяш гамата за всяко приложение.

Довечера - Ама няма да се види на скрийншота - нали ти казах че монитора си сменя профилите - на видеокартата изхода е еднакъв.
  • Автор

да

Това трябваше да го кажеш по-рано.

Не Линукс е виновен за това че някой производител прави периферия без да предоставя драйвер за линукс.

Kakви са тия гами и артистични глупости, с компютър трябва да може да се върши работа. Някои от моите потребители работят по 12 и повече часа с CAD програми и никакви гами не ползват. Ако Autodesk си пусне продуктите за линукс, най-вероятно ще минем на него, но дотогава работните станции за строителния бизнес са на windows. Има бизнеси за чиито нужди не е необходим уиндоус, а пък за домашни нужди предимно потребителите превърнали се в игрални устройства се оплакват от линукс.

Това трябваше да го кажеш по-рано.

Не Линукс е виновен за това че някой производител прави периферия без да предоставя драйвер за линукс.

Но пък потребителят иска нещата да му работят. И ползва тази ОС, на която работят. Не го интересува защо на някоя не работят.

И то да беше един производител ама то масово е така.

Както казах от потребителска гледна точка не ме интересуват причини и оправдания. Искам решения. И такива за моите нужди (очевидно и за тия на повечето потребители) в линукс не присъстват.

Ми изключи го и тук 

Мдам...Пак трябва да пишем в конзолата и да се правим на програмисти за най-дребнички нещица. В "неставащия" Windows тази опция се изключва с няколко клика на мишката. Изобщо доста неща в Linux са направени на принципа: "Защо да е лесно, когато може да е трудно".

Мен това, с искането на парола, всеки път ме вбесяваше направо (и не само това де). Е, сега вече не ме вбесява, защото от 3 години не ползвам Linux и съм си добре.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.