Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не става ?

Featured Replies

Фрагментацията на ntfs... Сега какво правим след като за SSD не е препоръчителна дефрагментацията?

Това е бисер.
  • Отговори 416
  • Прегледи 21,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Това е бисер.

Да не си спал на течение ?

http://www.micro-isv.asia/2010/12/never-defragment-an-ssd/

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Сещам се за нещо, ако трябва да е по темата, за което "вече" Уиндоус не става. Това е за видеоразговор по Скайп под Уиндоус ХП. От както въведоха новите версии и невъзможност за ползване на старите, орязаха тази възможност. Предполагам с цел да принудят потребителите да минат на Уиндоус 7 - кофти политика .... Кво прайм ако нямаме възможност за инсталация на седмица и компа е стар? Ами какво правим... сложих Линукс на брат ми и си я ползва. Има малки деца и вече не ме вика за.... тука излезе нещо, тука някаква реклама ми излиза, антивирусната пищи, нещо цъкнали пък то какво станало.... и т.н. Често цъкат и щракат по бутоните без мисъл и логика ей така, ама деца.... Та един път ме извика все пак - за Kernel Panic, ама рестарт на машината и всичко работеше като вчера. 

Росене ти  да си видял някой да си дефрагментира  флашката ? А да  си запознат ,че от Виста та до последния джам  тая работа става автоматично  и периодично когато си оставиш  мишката за повече от 5 минути ? Кой те бие по главата да слагаш тия  шампоанени софтуери изобщо. Изобщо можеш ли да асимилираш ,че при тия скорости на четене и запис на SSD дисковете  няма да усетиш никога забавяне ? Системния ми диск е на 10 години и кусур без да съм му правил дефрагментации  от последните  7-8 години и си работи  се едно е нов от магазина. Ти си със диск дето е 8 пъти по бър от моя и си тръгнал да се вайкаш за скорост и дефрагментация :) Нормалните дискове са на работни часове живот  а модерните SSD-та  са на цикли на запис и  триене. Първите карат  без проблем  по 10 години домашно ползване а вторите  не вярвам да са под тая цифра с много. За 10 години ше можеш ли да събереш едни 120 лева да си купиш ново SSD  ако това случайно умре ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

М$ подпомагат хардуер индустрията като скапват хард дискове, аз това го разправям във всяка 2-ра тема. Аз точно затова зарязах Вин-а. 2 харда ми издрънчаха и когато синееха екраните и на 3-тя вече изкурибих тая помия. Та харда оттогава си работи на Линукс без грижи. А Брат ми като ползваше 2г. не знаеше, че има таск менажер :) Докато М$ не взеха скайпа... тогава научи и псува :)

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Росен...на снимката си с windows 8...дефрагментатора на 8 не дефрагментира SSD диска, а изпраща TRIM команди така че е добре да не се спира. Дори от Samsung премахнаха инструмента си в Magician за оптимизация на SSD дисковете, защото този на Windows 8 си върши работата чудесно.

Колкото до фрагментацията на ntfs...тя бе актуална в миналото и при малките дискове. Да не говорим, че от Vista нагоре всички имат scheduled task за автоматична дефрагментация и така тя остава 0-1%....това издиша като довод. :)

Прочети МИТ 9

http://pcworld.bg/15966_kolko_e_istinata_v_najgolemite_tehnologichni_mitove&page=3

Росен Р. Александровm, от 2010 до сега дали нищо не се е променило, а?

• Автор

Росене ти  да си видял някой да си дефрагментира  флашката ? А да  си запознат ,че от Виста та до последния джам  тая работа става автоматично  и периодично когато си оставиш  мишката за повече от 5 минути ? Кой те бие по главата да слагаш тия  шампоанени софтуери изобщо. Изобщо можеш ли да асимилираш ,че при тия скорости на четене и запис на SSD дисковете  няма да усетиш никога забавяне ? Системния ми диск е на 10 години и кусур без да съм му правил дефрагментации  от последните  7-8 години и си работи  се едно е нов от магазина. Ти си със диск дето е 8 пъти по бър от моя и си тръгнал да се вайкаш за скорост и дефрагментация :)

Фрагментацията при NTFS малко или много намаля скоростта със времето.

Росен...на снимката си с windows 8...дефрагментатора на 8 не дефрагментира SSD диска, а изпраща TRIM команди така че е добре да не се спира. Дори от Samsung премахнаха инструмента си в Magician за оптимизация на SSD дисковете, защото този на Windows 8 си върши работата чудесно.

Колкото до фрагментацията на ntfs...тя бе актуална в миналото и при малките дискове. Да не говорим, че от Vista нагоре всички имат scheduled task за автоматична дефрагментация и така тя остава 0-1%....това издиша като довод. :)

Прочети МИТ 9

http://pcworld.bg/15966_kolko_e_istinata_v_najgolemite_tehnologichni_mitove&page=3

Това не е поправяне на проблема а заобикаляне. И важи за темата защо Windows не става.

Нещо таблица с данни за сравнение, с която да си подкрепиш твърдението?

А при SSD така ли е?

1. Може ли да обясниш по какъв начин фрагментацията на данните забавя достъпа до данните в устройство с константен достъп до блок?

2. Фърмуера на SSD устройствата нарочно си фрагментира данните - т.е. за да увеличат живота на флаш паметта - записите да се разпределят равномерно на блоковете. Тоест термина фрагментация изобщо си загубва значението.

Разликата между обикновенния диск и SSD-тo е като между грамофона  и лазера на компакт диска.Човешко е да се бърка  и не всеки може да знае всичко  за техниката . Най голямата пречка да се мине на нова опер. с-ма  е рутината и навика придобит от предната. Това е се едно да сте си наредили инструментите в гаража  както на вас ви е удобно и аз да вляза и да ги разместя.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Разликата между обикновенния диск и SSD-to е като между грамофона  и лазера на компакт диска.

Аналогията ти е издъно погрешна. И грамофона и компакт диска и хард диска и дискетата имат огромна полза от последователен достъп - просто защото данните се четат след като механично се достигне до мястото на което се намират. Флаша не е така. Там механика няма - дава се адрес на блок с данни, получава се блок с данни. Толкова. Няма никакво значение кой е блока и къде е записан.

Нещо повече - тъй като блоковете имат определен брой записи живот, алгоритъм във фърмуера се старае периодично да ползва различен блок, за да ги "изхабява" равномерно.

Точно поради тая причина, операционната система идея си няма къде точно са ѝ записани данните. Съответно, не може нито сигурно да ги изтрие, нито сигурно да ги премести, че да направи някакво дефрагментиране.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

А при SSD така ли е?

1. Може ли да обясниш по какъв начин фрагментацията на данните забавя достъпа до данните в устройство с константен достъп до блок?

2. Фърмуера на SSD устройствата нарочно си фрагментира данните - т.е. за да увеличат живота на флаш паметта - записите да се разпределят равномерно на блоковете. Тоест термина фрагментация изобщо си загубва значението.

Това е така. Но тук говорим за недостатък на файловата система. Под ли секс не се получава фрагментация и скоростта е по-добра от тази на NTFS. Почти незабележима разлика но разлика.

Аналогията ти е издъно погрешна. И грамофона и компакт диска и хард диска и дискетата имат огромна полза от последователен достъп - просто защото данните се четат след като механично се достигне до мястото на което се намират. Флаша не е така. Там механика няма - дава се адрес на блок с данни, получава се блок с данни. Толкова. Няма никакво значение кой е блока и къде е записан.

Нещо повече - тъй като блоковете имат определен брой записи живот, алгоритъм във фърмуера се старае периодично да ползва различен блок, за да ги "изхабява" равномерно.

Точно поради тая причина, операционната система идея си няма къде точно са ѝ записани данните. Съответно, не може нито сигурно да ги изтрие, нито сигурно да ги премести, че да направи някакво дефрагментиране.

Тук отново съм съгласен. Но не говорим за дисковете а за това че дефрагментацията на ssd не се препоръчва заради подреждането на блоковете и писането върху едни и същи и тяхното износване. За това си го пише и в упътването на ssd да не се дефрагментира . Поне моя от Английска имаше такъв текст в гаранцията.

Тука стана като кутията на пандора. Пълно с лъжи, омраза, злоба и разни твари :D

Това е така. Но тук говорим за недостатък на файловата система. Под ли секс не се получава фрагментация и скоростта е по-добра от тази на NTFS. Почти незабележима разлика но разлика.

Току що ти обясних, защо ОС и файловата система идея си нямат, как точно са разположени данните на диска и ти ми говориш за контрол на фрагментацията...

Да ти дам пример:

Уиндоус и линукс. Диск, на който пипаме само един файл (т.е. не системен). Програма записва и чете един и същ файл 10000 пъти като сменя съдържанието, но не и размера.

Ако е харддиск на двете ОС няма да се получи фрагментация - данните са на едно и също място. Обаче, ако е SSD, на определен брой записи, фърмуера ще сменя мястото на данните. ОС няма да знае че това изобщо е станало. Е как тогава линукс ще ми гарантира, че няма фрагментация тоя диск?

Редактирано от flare (преглед на промените)

Тука стана като кутията на пандора. Пълно с лъжи, омраза, злоба и разни твари :D

Кое е лъжа, че има най-смотаната файлова система, най-смотаната ъпдейт система и колкото повече работи започва да скрибуца като пробита каруца?

• Автор

Току що ти обясних, защо ОС и файловата система идея си нямат, как точно са разположени данните на диска и ти ми говориш за контрол на фрагментацията...

Да ти дам пример:

Уиндоус и линукс. Диск, на който пипаме само един файл (т.е. не системен). Програма записва и чете един и същ файл 10000 пъти като сменя съдържанието, но не и размера.

Ако е харддиск на двете ОС няма да се получи фрагментация - данните са на едно и също място. Обаче, ако е SSD, на определен брой записи, фърмуера ще сменя мястото на данните. ОС няма да знае че това изобщо е станало. Е как тогава линукс ще ми гарантира, че няма фрагментация тоя диск?

Фаловите системи на линукс не се фрагментират дори и с твърди дискове.

Кое е лъжа, че има най-смотаната файлова система, най-смотаната ъпдейт система и колкото повече работи започва да скрибуца като пробита каруца?

Не е хубаво да говориш така за линукс, ще те нападнат феновете.

Фаловите системи на линукс не се фрагментират дори и с твърди дискове.

Нали говорихме за SSD?

Не, тва е омразата :D
  • Автор

Нали говорихме за SSD?

Не, тва е омразата :D

Това е реалността. Тук няма омраза за разлика от вашата омраза явна към Линукс общността.

Кой и по коя точка от правилника ми премахна коментара ако не е тайна де. :whist:

• Автор

Кой и по коя точка от правилника ми премахна коментара ако не е тайна де. :whist:

Модераторите. Не сме те докладвали но така са преценили явно е имало причина а аз знам че има причина.

Те модераторите кой знай каква война става между тях. Кой за линукс кой за уиндоус..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.