Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не става ?

Featured Replies

За мен прозореца си става и не бих ползвал друго ако обстоятелствата не го налагат. Отделно се налага да бачкаме в офиса на Adobe та там просто Linux-a отпада от сметките и затова сме на Win + Mac. Колежките обаче докато бяха на Win (за тях решиха, че понеже си ползват системите за печатарки могат да им сложат и Линукс за да се спестят едни парички от лицензи) преди не ме питаха нищо...а откакто са с Линукс...стой че гледай...аз не казвам, че вината е в Линукса...а че по-скоро колежките не се справят с него ама никак... Така че за bvbfan може да е смешно, че има специализиран софтуер...но такъв във фирмите наистина има. Acneкt каза, че на него му се развалял бързо...а на мен защо не ми се разваля? Това пак си е до ЗКУ. Това дали някой не се справя с Линукс или Windows си е до потребителите и не е по вина на ОС. За да не се повтарям ще посоча този си пост. Не ме разбирайте погрешно и не нападам нищо и всеки да ползва каквото си иска, но за мен теми от сорта Левски-ЦСКА са безсмислени. Никога не можеш да убедиш едните за нещо или обратното. И определено мненията няма как да са обективни след като има пристрастност. Всичко е въпрос до вкус, личен избор, навик и т.н.

• Отговори 416
  • Прегледи 21,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Wankata, за да не повтарям това, което си описал само ще кажа, че същото нещо го правя и аз, без "сложните" форматирания в офис приложенията (каквото и да означава това) и работя под Линукс, защото просто Windows не ми върши работа. Не мога да покарам лесно услуга, която ми се налага да ползвам често. Положението с принтера и скенера е като при теб, само че на 8.1 не ми тръгва в мрежа, а под Линукс работи перфектно. Споменах го вече това по-напред в темата. Така, че извода - както в едни случай Windows върши работа, така в други Линукс. 

Ей такива досади имам предвид:

http://abload.de/img/screenshot1u9uh8.jpg

http://abload.de/img/screenshot2o1udw.jpg

http://abload.de/img/screenshot3oiuy0.jpg

http://abload.de/img/screenshot4qtuch.jpg

Аз никога не съм си позволявал да заявя, че другата ОС "не става", нито да обидя някой, който я ползва... За това говоря. Ползваш си каквото ти е кеф, ако имаш проблем или се нуждаеш от съвет, питаш, и не сравняваш краставици с круши или зеле, щото в повечето случаи за общо сравнение и дума не може да става. :)

Имената на програмите ще споменш ли?

ABBYY FineReader / ABBYY PDF Transformer, Adobe Acrobat, WordFast, TRADOS, Polyglot.

ABBYY FineReader / ABBYY PDF Transformer, Adobe Acrobat, WordFast, TRADOS, Polyglot.

Бих се съгласил, ако не бяха това програмите, сега се смея още повече. Едната има Линукс версия, другите PDF четчи и записващи в Word, no comment. Дай един файл и кажи какво искаш да се получи.

Бих се съгласил, ако не бяха това програмите, сега се смея още повече. Едната има Линукс версия, другите PDF четчи и записващи в Word, no comment. Дай един файл и кажи какво искаш да се получи.

Сега алтернативи ли ще ни изкарваш ?

WordFast, TRADOS, Polyglot -

...четчи и записващи в Word...

?

No comment.

http://www.abbyy.com/ocr-sdk-linux/ -

OCR SDK
for software developers.

Приложенията за редактиране на PDF под Linux, както казах и в постовете, към които съм дал линкове, са пълен смях. Просто не стават за това, което ми трябва на мен. Аз не радактирам само надписчета...

Ей такива досади имам предвид:

Това ми прилича на някакъв вид форма. Принципно офис почти не ползвам или ако ползвам е за елементарни неща. Либреофис обаче има според мен много добър инструмент за генериране на .xml form и е много интуитивен, ако това е целта. А всъщност до колкото мога да преценя от кaртинките ми се струва, че спокойно може да се постигне и в Calc или Writer. Ако работиш в печатарския бранш, е естествено да ползваш Windows. Acrobata също е стандарт, с който се работи в добра съвместимост. Но на теб това те е работата, както на мен. При мен пък примерно под Windows не мога да си вдигна един VLAN или поне не толкова лесно и работещо, както при Линукс. Аз по-скоро съпоставям средностатистическия юзер.

Приложенията за редактиране на PDF под Linux, както казах и в постовете, към които съм дал линкове, са пълен смях. Просто не стават за това, което ми трябва на мен. Аз не радактирам само надписчета...

И аз не редектирам само надписчета.

Това ми прилича на някакъв вид форма. Принципно офис почти не ползвам или ако ползвам е за елементарни неща. Либреофис обаче има според мен много добър инструмент за генериране на .xml form и е много интуитивен, ако това е целта. А всъщност до колкото мога да преценя от кaртинките ми се струва, че спокойно може да се постигне и в Calc или Writer. Ако работиш в печатарския бранш, е естествено да ползваш Windows. Acrobata също е стандарт, с който се работи в добра съвместимост. Но на теб това те е работата, както на мен. При мен пък примерно под Windows не мога да си вдигна един VLAN или поне не толкова лесно и работещо, както при Линукс. Аз по-скоро съпоставям средностатистическия юзер.

Това за Windows и VLAN настройки е ясно колега. Само, че масовите потребители дори и не са чували за VLAN, IPVPN и т.н Те искат да цъкат, да си троят фермите, да си гледат филми и да си играят игри.

Колкото до големите фирми сложи един линукс пред някой служител и ще го гледа като "индианец пишеща машина".

И аз не редактирам само надписчета.

Не, това е таблица във Word. Понякога се налага слагането на таблица в таблица в таблица, за да изглежда като оригинала, или правенето на чисто нова таблица. С Acrobat се налага да се правят форми за свободно редактиране (полета за писане в PDF-а), падащи менюта, радиобутони, да се преоразмеряват полета на един и на няколко реда (същото се налага и във Word понякога)... ISO девет хиляди не знам си колко не позволява колониране, пейджбрейкъри, разместване на граници и всякакви други хитринки за по-лесно и бързо форматиране - всичко се прави в таблици с цел да не се размества при отваряне с друг офис пакет. Понякога се налага в тия таблици да се добавят и бутони, което си е мъка в OpenOffice-а. Не знам дали си виждал какво става, когато отвориш документ, създаден под Word, в OpenOffice, ако в него има колони, отстъпи, разстояния преди или след реда или нещо друго по-нетрадиционно. На моменти не можеш да си познаеш текста... Знам каква е причината за това, ама вината изобщо не е моя, и се налага са се търси начин да се избягват такива ексцесии. Отделно свикването, което ти пести време - вече знаеш и със затворени очи кое къде е и как става. Занимавам се с това от 2009-а година и към момента съм опитал какво ли не. И моето решение е неставащият Windows...

ПП. С xml работя в TRADOS. Обикновено са разни упътвания на машини и менюта на софтуера им, те после си ги вкарват в самата машина. Таблици в xls формат или презентации в ppt са нещо рядко срещано. .doc, pdf и sdl (ppt, xliff, ppx и други такива екзотични формати).

Това за Windows и VLAN настройки е ясно колега. Само, че масовите потребители дори и не са чували за VLAN, IPVPN и т.н Те искат да цъкат, да си троят фермите, да си гледат филми и да си играят игри.

Колкото до големите фирми сложи един линукс пред някой служител и ще го гледа като "индианец пишеща машина".

Нали това казвам, че съпоставям средностатистически юзър. И не, ако потребителя си е тотален ЛАИК, каквото и да му сложиш, ще го гледа като индианец. Иначе да слагал съм Линукс и успешно се ползва от години в разни фирми, както в търговските отдели така и в поддръжката. Мога за доказателство да ти пратя снимки от системите или пък като наминеш по Софийско  да те разведа да чуеш, какво ще кажат хората, аз ще си мълча.

Не, това е таблица във Word. Понякога се налага слагането на таблица в таблица в таблица, за да изглежда като оригинала, или правенето на чисто нова таблица. С Acrobat се налага да се правят форми за свободно редактиране (полета за писане в PDF-а), падащи менюта, радиобутони, да се преоразмеряват полета на един и на няколко реда (същото се налага и във Word понякога)... ISO девет хиляди не знам си колко не позволява колониране, пейджбрейкъри, разместване на граници и всякакви други хитринки за по-лесно и бързо форматиране - всичко се прави в таблици с цел да не се размества при отваряне с друг офис пакет. Понякога се налага в тия таблици да се добавят и бутони, което си е мъка в OpenOffice-а. Не знам дали си виждал какво става, когато отвориш документ, създаден под Word, в OpenOffice, ако в него има колони, отстъпи, разстояния преди или след реда или нещо друго по-нетрадиционно. На моменти не можеш да си познаеш текста... Знам каква е причината за това, ама вината изобщо не е моя, и се налага са се търси начин да се избягват такива ексцесии. Отделно свикването, което ти пести време - вече знаеш и със затворени очи кое къде е и как става. Занимавам се с това от 2009-а година и към момента съм опитал какво ли не. И моето решение е неставащият Windows...

ПП. С xml работя в TRADOS. Обикновено са разни упътвания на машини и менюта на софтуера им, те после си ги вкарват в самата машина. Таблици в xls формат или презентации в ppt са нещо рядко срещано. .doc, pdf и sdl (ppt, xliff, ppx и други такива екзотични формати).

Има известни несъвместимости при форматите на документите. Отварял съм и знам за какво става на въпрос. С шрифтовете положението е същото. И не казвам, че вината е твоя, просто е наложен такъв стандарт преди време. ИСО стандартите в тази област не са ми познати, но примерно при .pdf или .eps съвместимостта е почти 100%, независимо от какъв изходен софтуер е генериран файла. Да м/у .docx и .odf не е така, но кой ги налага тях? Навика може би, а не защото са по-добри.  Както казах, според моите скромни познания по офис положения, Либре има достатъчно добри инструменти. Дори и това, което казваш - таблица в таблица е супер лесно. После експорта в .pdf пък дава съвместимостта. Ти си работил дълго с един софт, което е въпрос на навик/рутина. Относно редакцията на PDF, ок съгласен съм, че няма достатъчно добър аналог под Линукс, но също съм и на мнение, че трябва да има един формат, който да не може да се редактира толкова лесно и да се търсят начина за заключаване и т.н. Ако искаме да се редактира, даваме изходен файл, както е при растерните изображение и фотошоп. Даваш .psd и имат контрол в/у layer

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Нали това казвам, че съпоставям средностатистически юзър. И не, ако потребителя си е тотален ЛАИК, каквото и да му сложиш, ще го гледа като индианец. Иначе да слагал съм Линукс и успешно се ползва от години в разни фирми, както в търговските отдели така и в поддръжката. Мога за доказателство да ти пратя снимки от системите или пък като наминеш по Софийско  да те разведа да чуеш, какво ще кажат хората, аз ще си мълча.

Има известни несъвместимости при форматите на документите. Отварял съм и знам за какво става на въпрос. С шрифтовете положението е същото. И не казвам, че вината е твоя, просто е наложен такъв стандарт преди време. ИСО стандартите в тази област не са ми познати, но примерно при .pdf или .eps съвместимостта е почти 100%, независимо от какъв изходен софтуер е генериран файла. Да м/у .docx и .odf не е така, но кой ги налага тях? Навика може би, а не защото са по-добри.  както казах според мойте скромни познани по офис проложения, според мен Либре има достатъчно добри инструменти. Дори и това, което казваш таблица в таблица е суоер лесно. После експорта в .pdf пък дава съвместимостта. Ти си работи дълго с един софт, което е въпрос на навик/рутина. Относно редакцията на PDF, ок съгласен съм, но също съм и на мнение, че трябва да има един формат, който да не може да се редактира толкова лесно и да се търсят начина за заключаване и т.н. Ако искаме да се редактира се дава изходен файл, както е при растерните изображение. Даваш .psd и имат контрол в/у layer

Не ти оспорвам твърденията. И двете ОС си имат своите удобства и недостатъци. Вече от самия човек зависи как да извлече най-доброто от тях. За съжаление обаче лаиците са много повече и се увеличават. 

Има известни несъвместимости при форматите на документите. Отварял съм и знам за какво става на въпрос. С шрифтовете положението е същото. И не казвам, че вината е твоя, просто е наложен такъв стандарт преди време. ИСО стандартите в тази област не са ми познати, но примерно при .pdf или .eps съвместимостта е почти 100%, независимо от какъв изходен софтуер е генериран файла. Да м/у .docx и .odf не е така, но кой ги налага тях? Навика може би, а не защото са по-добри.  Както казах, според моите скромни познания по офис положения, Либре има достатъчно добри инструменти. Дори и това, което казваш - таблица в таблица е супер лесно. После експорта в .pdf пък дава съвместимостта. Ти си работил дълго с един софт, което е въпрос на навик/рутина. Относно редакцията на PDF, ок съгласен съм, че няма достатъчно добър аналог под Линукс, но също съм и на мнение, че трябва да има един формат, който да не може да се редактира толкова лесно и да се търсят начина за заключаване и т.н. Ако искаме да се редактира, даваме изходен файл, както е при растерните изображение и фотошоп. Даваш .psd и имат контрол в/у layer

Стандартният ми формат за работа е .doc. И дори да ми се прати нещо в PDF, в повечето случаи аз трябва да го върна в doc, така че да може да се отваря и под други системи без проблем. Отделно има учреждения (германските митници или Европейската комисия, например), които работят в някакви техни си приложения, от които само експортват в doc и съответно импортват от doc, а самото писане става в друга програма. Трябва да се спазят разни падащи менюта 1:1, за да може машината да ги импортира. Това пък най-лесно става под OpenOffice, само че стара версия (до 3.3, всички по-високи не работят коректно). Системите им са Linux-базирани.

Като цяло, стандартните документи са ми най-малкият проблем. Как да работя pdf с падащи менюта, когато се налага, или още по-лошо sdlppx, sdlproj, sdlxliff, ttx, txlf, и прочие извращения под LInux? С какво? С какво да разпозная текст на кирилица от pdf и да го вкарам в doc, като още при разпознаването да му направя таблиците, форматирането, да му уеднаквя шрифтовете, да отрежа това, което не ми трябва и т.н.? За това говоря.

За инсталиране на шрифтове не мога и да си помисля - работи се само със стандартни, за да може да се отворят същите и на друга машина. Само контролно се праща и един pdf за справка в случай на проблеми.

• Автор

Пак мен намесвате. Заглавието е отговор на темата "Защо Линукс не става" за това че не се изкарвайте жертви.

Още едно нещо което не става в Windows е това че ама никога не съм успявал да подкарам контрола на вентилаторите че да са по-тихи и да не ми бучат на макс. Под Линукс това става за 2 секунди а тук от години не съм намерил ефикасен и още повече работещ метод за същото нещо.

Пак мен намесвате. Заглавието е отговор на темата "Защо Линукс не става" за това че не се изкарвайте жертви.

Още едно нещо което не става в Windows е това че ама никога не съм успявал да подкарам контрола на вентилаторите че да са по-тихи и да не ми бучат на макс. Под Линукс това става за 2 секунди а тук от години не съм намерил ефикасен и още повече работещ метод за същото нещо.

Защото преди това не си погледнал в BIOS :)

Добре, че не почти не пишеш в темата, че ако пишеше не знам, какво щеше да е.

Аз не радактирам само надписчета...

И аз не редектирам само надписчета.

И двамата работещи с форми и не редактиращи само надписчета, сте направили печатни грешки. Единият на Уиндоус, другият на Линукс. В една и съща дума. Срам!? 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Автор

Защото преди това не си погледнал в BIOS :)

Добре, че не почти не пишеш в темата, че ако пишеше не знам, какво щеше да е.

Винаги ли сте толкова нагли?

Под линукс как работи и то без настройване

Това е добре, видях, че автоматичната проверка за правопис не ми беше включена :)

Под линукс как работи и то без настройване

Не знам.

Включвам я още в BIOS и работи още преди да зареди операционната система.

Мале мен някой да ми каже да ходя в Биос-а жив ще го изям - това е цял рестарт, правя такъв веднъж месечно или на ядро :)

Мале мен някой да ми каже да ходя в Биос-а жив ще го изям - това е цял рестарт, правя такъв веднъж месечно или на ядро :)

Бахти сървърите !

Какво налага толкова често рестартиране ?

• Автор

Още едно нещо.. Което вече го споменах де...

7d71a04cfed7.png

Фрагментацията на ntfs... Сега какво правим след като за SSD не е препоръчителна дефрагментацията?

Сега и моите 5ст по въпроса. От 6 месеца ползвам активно вкъщи Линукс Минт - удовлетворява ме, като се изключи не тръгващия ми стар скенер. Пробвах разни врътки, уж тръгва.... ама не всеки път. Единствено с VueScan няма никакви проблеми, но програмката е платена и слага воден знак. Държа си паралелно и Уиндоус за някой по специфични дейности като например разни софтуери за Гармин, Корел и  т.н. Ползвам и Гимп, но признавам че Фотошоп-а все още за професионалиста няма алтернатива. За обикновен домашен потребител обаче си мисля че е напълно достатъчен Линукс + липсата на вируси. В последния 1 месец съм инсталирал на двама познати и се оправят, но доста ги уговарях - бяха наплашени, това Линукс не е ли сложно и т.н. По принцип не уговарям никого, като иска Уиндоус - слагам. При тях обаче по-скоро беше наложително. Единия комп беше нетбук на Ейсър. Отначало работеше добре с Уиндоус 7, но с времето почна да забива при просто гледане на филм или по-голямо натоварване, да се рестартира... Преинсталации, чистене уж да не прегрягава .... не и не. Сложих един Линукс Минт и човека спря да ме търси - доволен, всичко работи. Питам как е, проблеми при работата с Линукс .... всичко е ок, то лесно било. Не съм и ходил да дообяснявам нещо. Другия комп е настолен и явно има някакъв хардуерен проблем който не можах да реша, предполагам нещо по дъното че всичко друго изпосмених. При опит за инсталация на Уиндоус ХП - син екран и така няколко пъти. Сложих едно Xubuntu и сега проблем няма. Питам го дали се оправя. Ооооо, то нищо сложно не било, на втория ден свикнал, ама иначе беше много наплашен. На него пък нищо не съм му обяснявал, само дойде да си го вземе компа от дома без да го включваме. 

Тааа, да си ползва всеки каквото иска спрямо разбиранията и нуждите си, ама не приемам твърдението за сложната конзола и интерфейс.... и т.н.

Това е добре, видях, че автоматичната проверка за правопис не ми беше включена :)

Това не е оправдание. Ами ако не съществуваше такава проверка. А и в крайна сметка що се принизяваш по-долу от възможностите на софтуера. Нали си учил правопис?

Фрагментацията на ntfs... Сега какво правим след като за SSD не е препоръчителна дефрагментацията?

Спираме да пишем глупости за да не се излагаме, ей това правим.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.