Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Windows не става ?

Featured Replies

Росен...на снимката си с windows 8...дефрагментатора на 8 не дефрагментира SSD диска, а изпраща TRIM команди така че е добре да не се спира. Дори от Samsung премахнаха инструмента си в Magician за оптимизация на SSD дисковете, защото този на Windows 8 си върши работата чудесно.

Windows изпраща TRIM само ако си в AHCI/RAID конфигурация, в IDE не изпраща. Линукс изпраща TRIM във всички конфигурации.

• Отговори 416
  • Прегледи 21,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Windows изпраща TRIM само ако си в AHCI/RAID конфигурация, в IDE не изпраща. Линукс изпраща TRIM във всички конфигурации.

Така е, но то и без това е безумие да се използва SSD в IDE...че дори и за нормалните дискове AHCI е за предпочитане заради NCQ. Така че това хич не го правя на въпрос и не го смятам за чак такъв недостатък.

Абе Росене пичаго защо си пуснал темата да ти я оспамят с 20 страници и да ти сложат някакъв ранг ли ? С каква полезна цел си я създал аз от прочетенето до тук нищо ново не намиерих освен поста на Георги Петков другите се повтаряте като грамофон това било така , онова не било така , слаба конфигурация , Явно като загреете прегравяте и 11 страници поред повтаряте едно и също но както четох по назад за линдолс теми в форума болл стига да има мераци да се чете тази тема е излишна /

Така е, но то и без това е безумие да се използва SSD в IDE...че дори и за нормалните дискове AHCI е за предпочитане заради NCQ. Така че това хич не го правя на въпрос и не го смятам за чак такъв недостатък.

Много хора тук говорят след като са изчели интернета, аз ти говоря от опит обаче. IDE си има TCQ, но това е без значение понеже говорим за SSD където NCQ не играе почти никаква роля.

А не може да не правиш на въпрос IDE след като има камара машини които не разпознават SSD освен ако минеш в режим IDE. Как да хвърля 26 лаптопа Dell Precision M6500 за по $2000 парчето само щото разпознават SSD на основния си бей единствено в IDE mode?

Абе Росене пичаго защо си пуснал темата да ти я оспамят с 20 страници и да ти сложат някакъв ранг ли ? С каква полезна цел си я създал аз от прочетенето до тук нищо ново не намиерих освен поста на Георги Петков другите се повтаряте като грамофон това било така , онова не било така , слаба конфигурация , Явно като загреете прегравяте и 11 страници поред повтаряте едно и също но както четох по назад за линдолс теми в форума болл стига да има мераци да се чете тази тема е излишна /

Koлега, всички windows only потребители се оказа че въобще не загрявят какво се има предвид като се каже " Защо ЕдиКояСи ОперСистема не става за десктоп". Има се предвид какво искате да се подобри в операционната система, кое ви пречи, кое ви дразни. Виндовс се оказва добра система обаче, щото изглежда потребителите му се дразнят и са недоволни единствено от наличието на Линукс.

Много хора тук говорят след като са изчели интернета, аз ти говоря от опит обаче. IDE си има TCQ, но това е без значение понеже говорим за SSD където NCQ не играе почти никаква роля.

Я пак...IDE mode има NCQ? Нещо си в грешка. И аз съм споменал, че не играе роля за SSD. Прочети ми поста пак:

че дори и за нормалните дискове AHCI е за предпочитане заради NCQ

Колкото до това дали не се разпознава SSD-то това е по-скоро от дъното, не от ОС...

Mного сте чувствителни виндовс потребителите :)

" post="3136888" timestamp="1433444375"]

Я пак...IDE mode има NCQ? Нещо си в грешка. И аз съм споменал, че не играе роля за SSD. Прочети ми поста пак:

Но ние говорим за SSD, нали? Прочети ми поста, пиша за TRIM. И за IDE казах че има TCQ, не NCQ.

" post="3136895" timestamp="1433445006"]

Всъщност не говорихме за трим а за ползата от AHCI режима.

Иначе ок, за TCQ съм съгласен...недоглеждане от моя страна.

Всъщност говорим за това, че windows праща TRIM само в AHCI/RAID mode, а това има значение само за SSD. Ти заговори за предимствата на AHCI, които при SSD за които говорим са нищожни и тест резултатите ми показват че IDE и AHCI mode дават почти същите резултати за transfer rate при SSD. Само 4k qd32 резултатите на AHCI са по-добри, но това е от значение само за сървърни конфигурации щото никой десктоп не прави 32 заявки едновременно.

Всъщност говорих, че едва ли са много тези които използват SSD на IDE, а повечето са в AHCI така че освен NCQ си има и TRIM. Така че това, че Linux изпращал TRIM и в IDE не е толкова важно. А и винаги си има софтуер от производителя на диска за целта.

Скивай това:

NCQ in solid-state drives

NCQ is also used in newer solid-state drives where the drive encounters latency on the host, rather than the other way around. For example, Intel's X25-E Extreme solid-state drive uses NCQ to ensure that the drive has commands to process while the host system is busy processing CPU tasks.[16]

NCQ also enables the SSD controller to complete commands concurrently (or partly concurrently, for example using pipelines) where the internal organisation of the device enables such processing.

The NVM Express (NVMe) standard also supports command queuing, in a form optimized for SSDs.[17] NVMe allows multiple queues for a single controller and device, allowing at the same time much higher depths for each queue, which more closely matches how the underlying SSD hardware works.[18]

И едно мнение на потребител:

I used to think the same thing about NCQ.  When you know why it works on spinners it kinda makes sense it wouldn't benefit SSD's but it appears to just be a standard to allow the drive more independant control over what it does I guess and SSD's have found their own way to benefit from it.

"Disk data transfer rate" went from 7.4 before AHCI to 7.8 after.

Иначе под 7 трябва да се спре дефрагмента на SSD-тата...но под 8 в AHCI не трябва да се спира така че този проблем е оправен в 8. Но май този въпрос е изчерпан. Така или иначе не е солиден довод в полза на едната срещу другата ОС.

Иначе под 7 трябва да се спре дефрагмента на SSD-тата...но под 8 в AHCI не трябва да се спира така че този проблем е оправен в 8. Но май този въпрос е изчерпан. Така или иначе не е солиден довод в полза на едната срещу другата ОС.

Да, аргументите са с различна тежест за различните хора. И наистина се получи противопостявяне на лин/вин което ампутира дискусията. Опитах да кажа, че тема с това заглавия трябва да накара потребителите да бъдат самокритични и да кажат какво искат да се подобри. Това течение тръгна от линукс средите в които се правят ежегодни събирания и дискутират какво искат да се подобри в линукс. Авторът без да съобразява че такова нещо е немислимо в потребителската маса на windows си пуснал темата и гледа сеир как никой не проумява какво трябва да се пише в нея :)

Между другото, чак сега разбрах защо ми се чупят читатите към теб, в ника ти има символи които объркват парсера и той решава че няма затварящ таг за цитата.

Да, на мен ми е ясно идеята на темата на автора и хич не мислех да пиша в нея, но просто не ми се четяха глупости на моменти.

Но този спор ще е вечен без краен победител, защото всичко се прави в ползва на потребителите и за всеки един той е победител.

Иначе не си прав. Доста са критични и MS потребителите и постоянно им сипват като го заслужават (дори и аз съм им сипвал), защото искам по-качествен продукт. То кой не иска.

Просто тук никой няма да си признае това, защото това не е дискусия само между Windows маса или Linux маса и ако се признае някоя грешка на една от двете ОС ще се води като недостатък в ползва на противника...няма какво да се лъжем. Иначе между нас си и вие между вас си съм сигурен, че всички наливаме яко любимите си продукти...

Всъщност именно Линукс общността на моменти са по заядливи и надменни в тази насока...в повечето теми досега именно те първи нападат все едно са насъбрали някакви комплекси...а няма нужда от такива неща, Но както и да е....

Колкото до цитатите...ми Ipboard какво да правиш...Поне може да се изключва RTE-то при нужда. :)

• Автор

Опаа... Прекрасния Windows се зарази с миньор...

farbar сканиране после минаване с adwcleaner и пак farbar сканиране. Но как ли тая супер система се зарази. Че и не се почисти...

FRST-old.txt

Addition-old.txt

FRST.txt

Addition.txt

AdwCleanerR0.txt

AdwCleanerS0.txt

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Ти от фанатизъм си зарази и компютъра ли  ? Хайде сега на лечение при комшията със горното мнение :) Как пък аз ги не лова тия вируси а ти си като  лепка за тях  ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Автор

Ти от фанатизъм си зарази и компютъра ли  ? Хайде сега на лечение при комшията със горното мнение :)

Не съм го заразил умишлено аз още вчера забелязах при пускането на Windows че нещо не е наред. И че се задъхваше на Battlefield.

. Иначе между нас си и вие между вас си съм сигурен, че всички наливаме яко любимите си продукти...

:)

Ааа, нене, не съм в група аз. Работя с двете и от бизнесите с които съм влизал в контакт не познавам ни един който да ползва само едната. Затова и ми става тъпо като гледам как линуксджии плюят вин и обратно. Няма хомогенна среда, всички са смесени.

Като не си го  купил не ти харесва  и ти прави проблеми що го ползваш ? Проблема  ти е в 1-2 игри  които ако спреш да ги  играеш и пораснеш ще си много доволен  под някое линукс дистро. Аз спрях да играя игри  и сега ми е през центъра  на слиповете  с коя опер. с-ма съм . Каквото и да ползвам все ми върши работа  за мултимедия и чат .  А и другото е че не се набутвам с по 1000  лева на година за разни железори  с високи  показатели. И най мрътвия АМ1 или Celeron  ми върши работа.  Компютъра и софтуера са направени  да ти улесняват живота и работата а не ти да им робуваш  и да се тормозиш със тях. За 10 години съм сменил 1 захранване и 1 видео карта щото изгоряха от зор.  Друго нищо не е пипано по мойта дърта кошница. Винаги ми  е било чудно как дърти пергиши  по на 40+ години дават луди пари за видео карти и процесори да цъкат игрици за 12 годишни деца. Ама света е  странно място и има всякакви индивиди :) Ти Росене като си дал 600 лева за процесор и видео  и са достатъчни за всичко излязло на тоя етап кое те кара да ги клокваш ? Срокове ли гониш ? Бизнеса ти зависи ли от изработката на даден продукт за X време ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

farbar сканиране после минаване с adwcleaner и пак farbar сканиране. Но как ли тая супер система се зарази. Че и не се почисти...

Adwcleaner не чисти троянци. Farbar също (не и без скрипт). Да, Win-a е по-труден за опазване и затова се ползват нови методи, не обикновени антивирусни...HIPS, Sandbox, Virtualization, Behavior Blocker, Cloud и т.н. технологии...но честно предпочитам да имам пълен контрол над лесно уязвима система, отколкото да съм невеж в сигурна система...тук поне мога да се самопочистя...там няма да мога ако ми се наложи като начинаещ в Линукс (не че ще се налага често де, но не е невъзможно). Вече ако съм вещ в Линукс играта ще загрубее в негова ползва, но при този баланс избирам първия метод.

Ще се пощим ли или сам ще се оправиш с миньора?

Росене, сега имам чуството че умишлено си се заразил за да представиш windows в лоша светлина. Не е ли подло от твоя страна ?

• Автор

Росене, сега имам чуството че умишлено си се заразил за да представиш windows в лоша светлина. Не е ли подло от твоя страна ?

Пак безпочвени обвинения от теб който си навредил на много хора с некомпетентните си коментари... Игнориран си вече!

Та преди игнора да те питам.. B-Boy каза че трябва скрипт? Нали в Windows всичко ставаше с цъкане на мишката?! И не трябвало допълнителна намеса със скриптове и други, същия въпрос е и към flare!

Adwcleaner не чисти троянци. Farbar също (не и без скрипт). Да, Win-a е по-труден за опазване и затова се ползват нови методи, не обикновени антивирусни...HIPS, Sandbox, Virtualization, Behavior Blocker, Cloud и т.н. технологии...но честно предпочитам да имам пълен контрол над лесно уязвима система, отколкото да съм невеж в сигурна система...тук поне мога да се самопочистя...там няма да мога ако ми се наложи като начинаещ в Линукс (не че ще се налага често де, но не е невъзможно). Вече ако съм вещ в Линукс играта ще загрубее в негова ползва, но при този баланс избирам първия метод.

Ще се пощим ли или сам ще се оправиш с миньора?

Не съм сигурен дали ще успея.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Моля, не чистете в тази тема заразите на Росен. Явно е прихватлив и със сладка кръвчица, щом всякакви паразити го апят. Не е уиндоуса виновен, а задклавиатурното устроство. Уверен съм, че ако Линукс дистрибуциите, които ползува, можеха да се заразяват както Уиндоус, той вече щеше да е опищял антивирусният раздел с десетки теми.

• Автор

Моля, не чистете в тази тема заразите на Росен. Явно е прихватлив и със сладка кръвчица, щом всякакви паразити го апят. Не е уиндоуса виновен, а задклавиатурното устроство. Уверен съм, че ако Линукс дистрибуциите, които ползува, можеха да се заразяват както Уиндоус, той вече щеше да е опищял антивирусният раздел с десетки теми.

Прекаляваш вече! На вас Уиндоус троловете все компютъра на някой е виновен както и собственика му.. А не системата или по-скоро някои програми които натрапчиво ти инсталират нещо допълнително, или при посещаване на сайтове, както в моя случай. Не бъди нагъл. И не си уверен в нищо за линукс дистрибуциите за това че там няма да обсъждам нищо. Много изводи си правиш и то грешни и наглееш.

Росене, миньорите напоследък най-често са втрадени в краковете на разни игри. Да не беше купувал от маймундата бре. Аз що нямам вируси, а дори съм без антивирусен пакет? А и програми не е като да не съм си инсталирал съвсем. Просто не натискам Next като обезумял и махам тикчетата на разни мизерии, които се предлагат като екстра по време на инсталацията :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Автор

Росене, миньорите напоследък най-често са втрадени в краковете на разни игри. Да не беше купувал от маймундата бре. Аз що нямам вируси, а дори съм без антивирусен пакет? А и програми не е като да не съм си инсталирал съвсем. Просто не натискам Next като обезумял и махам тикчетата на разни мизерии, които се предлагат като екстра по време на инсталацията :D

Просто млъкни. Всичките сте едни говорите как нямате вируси и антивирусни ама подфорума за зловреден софтуер е претъпкан с въпросите ви.

Просто млъкни. Всичките сте едни говорите как нямате вируси и антивирусни ама подфорума за зловреден софтуер е претъпкан с въпросите ви.

Хах, я ме потърси с проблем в оня подфорум. 

Хмм, днес се замислих за детайлите. Основен аргумент за това, че другите ОС са достатъчен заместител на Уиндоус е, че макар почти за всичко най-популярните и ползвани приложения да са за Уиндоус, и за конкуренцията има някаква програма аналог, която изпълнява основните функции, на съответната Уиндоус програма. И това е достатъчно. Щото са важни основните функции, не детайлите.
Обаче докато гледах к'во минава през кръстовището, докато чаках светофар, ми дойде друго на ума. Кои са важните функции на една лека кола - Да има управление, задвижване и сигнализация които да се вместват в определени стандарти. Да има места за 2-5 души.Да има отделение за багаж. Другото са детайли. Че то всички коли имат врати, двигател, скоростна кутия, резервоар, волан седалки, табло... Различават се в детайли, не в основни функции.
Вземете например Дачия и Мерцедес. Ми че и двете ще ви закарат от София до Варна, даже ако спазвате законите на страната - и за съизмеримо време.
Баси значи няма абсолютно никакъв смисъл да се карат скъпи коли. Че евтините вършат същата работа. Същите функции.
Дръжки.
Който, стига да иска се огледа, ще го види. Ще види, че работата е в детайлите. И изобщо не се ограничаваме до софтуер или коли. Всичко, всеки един продукт, от вилицата в кухнята, през лаптопа и смартфона, та до къщата, в която живеете - всичко, което вие сте си избрали сред другите е заради детайлите, не заради основната функция.
Така че уиндоус става. Щото под уиндоус имам избор, по-голям от всяка друга ОС. Мога да намеря софтуер адаптиран за моите нужди, не аз да адаптирам нуждите си според софтуера. А в други ОС в много зони трябва да се оправям с к'вото има, че и да съм благодарен, че изобщо го има.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.