Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

Само да напомня, че хибернации и всякакви подобни са силно НEпрепоръчителни опции при наличие на SSD.

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 48 минути, Freem@n написа:

Тъй като имам подобен проблем, само че с Хибернацията - компютъра се включва веднага след като е бил хиберниран или пък може би по някое време, искам и аз да се включа...

Намерих някакви уж решения, с изключване на разни настройки, но не съм сигурен дали работят, пък и не искам да ги изключвам, при мене Fast startup е изключен. Другите 4 предложени настройки са ми включени.

( [Fixed] Why Does My Windows 10 Computer Turn on by Itself - Driver Easy )

Мога ли да ползвам това, без да променям нищо по разни настройки: 

rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState Hibernate

?

Не искам да задълбавам, но все пак - защо тук ( How can I put the computer to sleep from Command Prompt/Run menu? - Super User ) в коментарите под един от отговорите са писали нещо че това не са подходящи методи за хибернация и приспиване ?

Аз имах подобен проблем със Sleep, оправи се, след като сложих ей тази отметка на мрежовия адаптер, който ползвам:

image.png.f426d44b6778925c1b0799ada7cab5fd.png

преди 54 минути, Joss Bomon написа:

Само да напомня, че хибернации и всякакви подобни са силно НEпрепоръчителни опции при наличие на SSD.

Да, съгласен съм с общоприетото мнение, аз възнамерявам да го ползвам само от време на време, дето се вика - само в краен случай.

преди 41 минути, killchain написа:

Аз имах подобен проблем със Sleep, оправи се, след като сложих ей тази отметка на мрежовия адаптер, който ползвам:

image.png.f426d44b6778925c1b0799ada7cab5fd.png

Благодаря, бих отбелязал това тикче, но при мене липсва целия раздел "Управление на захранването".

Имам го само на WLAN адаптера.

2021-05-25-212455.png

Може да има общо това че ми е включен WakeOnLAN в BIOS.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

И защо? Колко % от SSD според теб ще изхаби една хибернация, да кажем ако се прави по 3-4 пъти на ден в най-лошия случай? Съвременните дискове имат доста висок праг на записи. Да кажем средно ~300 TBW за 500 GB SSD и 16 GB RAM?

How much will the Hibernate option wear down an SSD? - Quora

Под хибернация системата ми зарежда повече, от колкото ако пусна от нормално зареждане.

преди 27 минути, Freem@n написа:

липсва целия раздел "Управление на захранването".

В cmd as admin изпълни

powercfg -devicequery wake_from_any

Копирай от списъка реда с Realtek GBE...Controller и го замести в
powercfg -deviceenablewake "Realtek GBE...Controller"
Постави го в черния джам и го изпълни. Рестартирай.

Това в Administrator: Команден прозорец:

Нямам разрешение...

Цитат

C:\WINDOWS\system32>powercfg -deviceenablewake "Realtek PCIe GBE Family Controller"
You do not have permission to enable or disable device wake.

преди 13 часа, Freem@n написа:

Тъй като имам подобен проблем, само че с Хибернацията - компютъра се включва веднага след като е бил хиберниран или пък може би по някое време, искам и аз да се включа...

Намерих някакви уж решения, с изключване на разни настройки, но не съм сигурен дали работят, пък и не искам да ги изключвам, при мене Fast startup е изключен. Другите 4 предложени настройки са ми включени.

( [Fixed] Why Does My Windows 10 Computer Turn on by Itself - Driver Easy )

Когато бях с Gigabyte GA-H81M-S2H (Intel) и аз имах същия проблем. Като се събуждаше веднага след хибернацията бях принуден да влизам в биоса и след това да натисна бутона за включване/изключване, за да се изключи компютъра. Много досадно беше. Бях махал отметките устройствата да не го събуждат, и в Windows-а, и в биоса. Само не помня дали бях се ровил в Task Scheduler, но не успях да реша проблема.

Когато минах на MSI B450 Gaming Plus Max (AMD) (мисля, че съм настроил устройствата да не събуждат компютъра), нито веднъж не се е събуждал след хибернация.

Не казвам, че трябва да се смени дъното, ама е тъпо някак.

Между другото, при старото дъно мишката и клавиатурата продължаваха да светят след хибернация, докато с новото не продължават.

Имам външен харддиск, на който бях променил физическото име. Ползвах го на чужд компютър и то изчезна. Сега ми изписва local disc. Като го преименувам не се актуализира. Как да го прекръстя?220572d1547224822-change-drive-label-nam

преди 16 часа, Raze написа:

И защо?

Това не са мои измислици, а е заложено като оптимизация от самите производители на SSD в някои от туловете им. Освен това, при инсталирана 16GB RAM имаш съкращаване на живота на диска за 100 хибернации с 1,6ТВ , защото при хибернацията се записва целия обем физическа памет. При живот на масовите SSD от 100-200ТВ, броят презаписвания от хибернацията може и да изглежда незначителен, но си е факт и скъсява живота на диска.

https://ardes.bg/news/2018/06/izklyuchvane-prispivane-ili-hibernatsiya-koe-e-nay-dobroto-za-kompyutara

Голям майтап! На лаптопа Тошиба имах Уиндоус 10 хоум, след днешната кумулативна актуализация (19043/1023) се оказа, че версията вече е про! Дали е грешка някаква или подарък? 

123.png

Ще пробвам. Искам да попитам за следното-понеже имам купен лиценз за LTSC , но няма как да го инсталирам като втора ос (биоса няма уефи и броят дискове е ограничен), ще опитам да го направя на виртуален диск. Това никога не съм го правил, за това моля за малко помощ. Дали тази програма е добра, с няколко думи напътствия как да стане. Изчетох всичко в интернет, но повечето публикации са много стари и не знам дали стават.

112.png

124.png

Ясно. Пак виртуална машина, но ползва някаква вградена windows функционалност, не съм я пробвал. И все пак ми изглежда много по-лесно с vmware или virtualbox. Правиш си машината, настройваш, добавяш имиджа и инсталираш по стандартния начин.

Разликата е огромна - с windows vhd зареждаш виртуална ОС директно от bcd. Не зареждаш виртуална машина и от нея да зареждиш виртуална ОС.

Но не е ли пак един вид виртуализация? Заделяш процесори, диск, памет и така нататък. VHD си е просто дисков формат.

VDI Vs VHD Vs VMDK: Learn the Different Virtual Disk Formats (parallels.com)

Тук намирам и за минусите на hyper-v: Hyper-V vs VMWare Workstation pains - Windows 10 Forums (tenforums.com)

Цитат

First HYPER-V drawbacks :
1) you have to have W10 pro or above - it won't run on W10 Home.
2) To access the VM's there's no real Native mode console -- connection is via RDP or similar.
3) Installing "native" drivers on a VM is possibly impossible -- certainly not "plug and play"
4) attaching / removing USB devices dynamically -- I don't think that works yet
5) Using LINUX VM's on HYPER-V means you probably won't be able to get sound working.

Това също е интересно: Hyper-V vs VMware. Choosing between Hyper-V and VMware (parallels.com)

Най-добре @NEVADA да тества и да си прецени кое ще му е най-удобно.

преди 16 минути, Raze написа:

Но не е ли пак един вид виртуализация? Заделяш процесори, диск, памет и така нататък. VHD си е просто дисков формат.

Тцъ - системата зарежда (бутва) от vhd файлакато от диск!
Освен това, това може дасе направи и без Hyper-V. Това е възможно (без Hyper V) от Windows 7 нагоре
https://www.google.bg/search?q=how+to+create+and+boot+vhd+windows+7

Ето един пример:

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

Това не са мои измислици, а е заложено като оптимизация от самите производители на SSD в някои от туловете им. Освен това, при инсталирана 16GB RAM имаш съкращаване на живота на диска за 100 хибернации с 1,6ТВ , защото при хибернацията се записва целия обем физическа памет. При живот на масовите SSD от 100-200ТВ, броят презаписвания от хибернацията може и да изглежда незначителен, но си е факт и скъсява живота на диска.

https://ardes.bg/news/2018/06/izklyuchvane-prispivane-ili-hibernatsiya-koe-e-nay-dobroto-za-kompyutara

Едно време е било така. Не знам от кога точно не е, но при 10-ката на моя компютър, който е с 16 GB RAM, hiberfil.sys е 6,38 GB. Явно 10-ката компресира съдържанието на паметта при прехвърлянето ѝ на харддиска/SSD-то, така че SSD-то не се изхабява чак толкова, колкото се опитват да го изкарат в статията.

Когато пускам конвертиране на видео, което отнема часове, а може и ден - два (x265 е тежък кодек), слагам компютъра на хибернация през нощта или когато ме няма вкъщи. Не виждам смисъл да работи през това време, тъй като за никъде не бързам и когато стане, тогава. Като събудя компютъра конвертирането продължава от там, до където е стигнало.

y4muUMwrz0BurEk_A6ZkpZuOsKn-89DHJnOClSrq

преди 43 минути, цър-вул написа:

Тцъ - системата зарежда (бутва) от vhd файлакато от диск!
Освен това, това може дасе направи и без Hyper-V. Това е възможно (без Hyper V) от Windows 7 нагоре
https://www.google.bg/search?q=how+to+create+and+boot+vhd+windows+7

Ето един пример:

Един вид това си зарежда ОС по нормалния начин, но от виртуалния диск, без виртуализация? Интересно...

преди 12 минути, саби написа:

hiberfil.sys е 6,38 GB

Има си ключове за целта:
Powercfg /h /type reduced
Powercfg /h /size ss (ss е между 40 и 100% от размера на RAM)
За да видиш размера на файла:
dir c:\hiberfil.sys /ah

преди 6 минути, Raze написа:

Един вид

Точно - преди бутването си мотира vhd файла и зарежда съдърнието му като от нормален диск.

преди 18 часа, цър-вул написа:

Прилагаш и рестартираш. Резултатът трябва да е маркирани 3 позиции

PnPCapabilities1.reg 360 B · 2 изтегляния

Благодаря, получи се.  На 802.11ac (Wi-Fi адаптера) са отбелязани, а на Ethernet продължава да си отсъства целия раздел. В крайна сметка аз можех да ги отметна/маркирам и аз трите отметки "Разреши..." без регистрите... или аз нещо не разбирам ? ;)

Най-важното е, че сега компютъра не се включва сам. Поне така изглежда след краткия ми 2-3 минутен тест. (Преди това след около минута се включваше) Само мишока светва отдолу ако му натисна бутона, ама той сигурно е бил така и преди, то не е беля.

Впрочем, нали файла с хибернацията може да се мести на друг диск ?

Ха, Гошо казва че не може... което е логично, де.

Да питам друго:

От време на време, при съвсем нормално включване, без да е правена някаква хибернация или приспиване, като стигне до десктоп - той е един вид неактивен. Това ще рече че каквото и да натискам, по каквито и отворени програми/прозорци - те не реагират ! Дори и по десктопа на празни места да цъкам и да мъча да маркирам с мишката, нищо не става, освен ако не натисна Windows клавиша + D, което веднага минимизира всички отворени прозорци и джаджи/притурки и остава само голия десктоп с иконите му.

Мъчил съм да рестартирам само explorer.exe но уви не се оправя ? Има ли друг процес, който мога да убия/рестартирам вместо да рестартирам цялостно ?

Това го прави бих казал много рядко и все пак е неприятно. ( С 1909 съм)

преди 9 часа, саби написа:

Когато бях с Gigabyte GA-H81M-S2H (Intel) и аз имах същия проблем.

[...]

Не казвам, че трябва да се смени дъното, ама е тъпо някак.

[...]

При мен това с дъното май не е приложимо, аз съм с компютър всичко-в-едно, тоест кажи-речи лаптоп който няма батерия и е постоянно на зарядно, и това че не е "сгъвайка" и е с 23.8" монитор ;)

преди 11 минути, саби написа:

Едно време е било така. Не знам от кога точно не е, но при 10-ката на моя компютър, който е с 16 GB RAM, hiberfil.sys е 6,38 GB. Явно 10-ката компресира съдържанието на паметта при прехвърлянето ѝ на харддиска/SSD-то, така че SSD-то не се изхабява чак толкова, колкото се опитват да го изкарат в статията.

Когато пускам конвертиране на видео, което отнема часове, а може и ден - два (x265 е тежък кодек), слагам компютъра на хибернация през нощта или когато ме няма вкъщи. Не виждам смисъл да работи през това време, тъй като за никъде не бързам и когато стане, тогава. Като събудя компютъра конвертирането продължава от там, до където е стигнало.

y4muUMwrz0BurEk_A6ZkpZuOsKn-89DHJnOClSrq

Абсолютно същото можеш да постигнеш със Sleep. Единственият недостатък е, че ще трябва да стартира наново, ако токът спре.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.