Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети за гейминг конфигурация и монитор

Featured Replies

• Автор

Здравейте, много съм объркан и ако размишлявам още нищо няма да взема. С малко надвишаване на бюджета, това е крайната конфигурация, която ще поръчам.

Oт SKY поръчвам

МОНИТОР – LG 23" 23MP68VQ-P, 5ms, 250cd/m2, VGA, DVI, HDMI, IPS – 294,36

ПРОЦЕСОР – INTEL CORE i7-6700K, 4.00GHz, 8MB, BOX (no Fan), LGA1151, Skylake - 714,96

ОХЛАЖДАНЕ – Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme - 2 x 140mm Fans INTEL/AMD 150,24

ХАРД ДИСК – SEAGATE 1000GB 7200 64MB SATA III Barracuda, ST1000DM003 98,71

От Vario поръчвам тези с безплатна доставка:

ДЪНО – ASUS Z170 PRO GAMING 90MB0MD0-M0EAY0 330,00

РАМ ПАМЕТ – G.SKILL AEGIS DIMM KIT 16GB F4-3000C16D-16GISB 146,00

ЗАХРАНВАНЕ – XFX PRO SERIES FULL WIRED EDITION 550W P1-550S-XXB9 122.00

или общо ми излиза 1856,27 лв. + доставка от SKY.

В описанието на Thermalright в SKY пише само:

Цитат

Support Multiple-Platforms. Can be used on Socket 775/1150/1155/1156/1366/2011 Platform, and AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2 Sockets. 

докато на сайта на производителя:

Цитат

Motherboard Compatibility
Intel:  Socket LGA 775/1150/1151/1155/1156/1366/2011/2011-3
AMD: Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+

Вентилатора няма винаги да върти на 100%, така че не виждам проблем по отношение на шума какъв ще бъде. А и, както някой беше казал, от BIOS ще му регулирам обороитете, примерно да не върси с повече от 1800 или нещо такова, нали?

Редактирано от iBonev (преглед на промените)

• Отговори 99
  • Прегледи 5,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, iBonev написа:

Здравейте, много съм объркан и ако размишлявам още нищо няма да взема. С малко надвишаване на бюджета, това е крайната конфигурация, която ще поръчам.

Oт SKY поръчвам

ПРОЦЕСОР – INTEL CORE i7-6700K, 4.00GHz, 8MB, BOX (no Fan), LGA1151, Skylake - 714,96

ОХЛАЖДАНЕ – Thermalright Silver Arrow IB-E Extreme - 2 x 140mm Fans INTEL/AMD 150,24

Вентилатора няма винаги да върти на 100%, така че не виждам проблем по отношение на шума какъв ще бъде. А и, както някой беше казал, от BIOS ще му регулирам обороитете, примерно да не върси с повече от 1800 или нещо такова, нали?

Последни мнения преди да поръчам конфигурацията?

И така ще ти свърши работа. Можеш да се придържаш и към предния ти избор с надвишен от 80лв бюджет, като вземеш процесор без к на края, който пак е 4 ядра и 8 нишки и се клоква на 4.5 GHz. И вземеш малко по евтино охлаждане, които също вършат отлична работа при клокнат процесор. Айде, дъното от клипа е скъпо, но до 4.5 ще го докараш и с по-евтино.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор
преди 4 минути, nikolela написа:

И така ще ти свърши работа. Можеш да се придържаш и към предния ти избор с надвишен от 80лв бюджет, като вземеш процесор без к на края, който пак се клоква на 4.5 GHz. И вземеш малко по евтино охлаждане, които също вършат отлична работа при клокнат процесор.

В крайна сметка поръчах ASUS Z170 Gaming Pro-то, с захранването и рам паметта от @Roujin Z от Vario и очаквам потвърждение. 56,27 лв. ми е над бюджета с това дъно, но го прежалих. 

img.php?file=99545fffeabe04c4.png

Edit: Все още не съм поръчал нещата от Sky, колебая се за охладителя. 150 лв. ми е максимумът, ако няма да ми предложите друго, да го поръчвам този, а? Не съм маниак на тема шум, в стая ми има климатик, на който се чува и външното тяло.

преди 6 минути, iBonev написа:

В крайна сметка поръчах ASUS Z170 Gaming Pro-то, с захранването и рам паметта от @Roujin Z от Vario и очаквам потвърждение. 56,27 лв. ми е над бюджета с това дъно, но го прежалих.

Поръчаното дъно също може да клокне процесор без К на края, но с друг биос, който се сменя лесно.

преди 11 минути, iBonev написа:

Edit: Все още не съм поръчал нещата от Sky, колебая се за охладителя. 150 лв. ми е максимумът, ако няма да ми предложите друго, да го поръчвам този, а? Не съм маниак на тема шум, в стая ми има климатик, на който се чува и външното тяло.

Аз,  Кико също е писъл, че нямаме климатик. В стаята е 30 градуса а си караме с по евтини охладители при максимален клок на процесора.

• Автор
преди 15 минути, nikolela написа:

Аз,  Кико също е писъл, че нямаме климатик. В стаята е 30 градуса а си караме с по евтини охладители при максимален клок на процесора.

Стаята ми е юно изложение, с вътрешна изолация и ако не е климатика е наистина горещо и може би поради тази причина реших да се подсигуря с един тулуп.

Може би е е пари на вятъра ако и по-евтин върши същата работа, смисъл охлажда достатъчно при клок.

По-назад ми бяха препоръчали NOCTUA CPU Cooler NH-U14S, който е 129,00 лв. и ако го поръщам, спестявам едни 21-22 лв. 

Кой би ми препоръчал, кой ползваш?

Edit: Според сайта на производителя е съвместим с дъното, което съм поръчал.

преди 33 минути, iBonev написа:

Стаята ми е юно изложение, с вътрешна изолация и ако не е климатика е наистина горещо и може би поради тази причина реших да се подсигуря с един тулуп.

Може би е е пари на вятъра ако и по-евтин върши същата работа, смисъл охлажда достатъчно при клок.

По-назад ми бяха препоръчали NOCTUA CPU Cooler NH-U14S, който е 129,00 лв. и ако го поръщам, спестявам едни 21-22 лв. 

Кой би ми препоръчал, кой ползваш?

Edit: Според сайта на производителя е съвместим с дъното, което съм поръчал.

В описанието на Кико, използва CM Hyper 612 v.2 , който струва 85лв. Моя е  ARCTIC Freezer i32 на цена 68лв. NOCTUA-то е двойно по скъпо и то не без причина. Разбира се, че би се справило. Само провери размерите на кутията, че стандартните охладители са със 140 мм вентилатори. Дози е 150 - ще рече по голям.  да не би да е пречка размера.

• Автор
преди 1 минута, nikolela написа:

В описанието на Кико, използва CM Hyper 612 v.2 , който струва 85лв. Моя е на цена 63лв. NOCTUA-то е двойно по скъпо и то не без причина. Разбира се, че би се справило. Само провери размерите на кутията, че стандартните охладители са със 140 мм вентилатори. Дози е 150 - ще рече по голям.  да не би да е пречка размера.

Кутията ми е Fractal Design R5 и ако правилно съм прочел събира с до 180 мм. големина.

преди 3 часа, iBonev написа:

Oт SKY поръчвам

ОХЛАЖДАНЕ – TASUS Z170 PRO GAMING 90MB0MD0-M0EAY0- 2 x 140mm Fans INTEL/AMD 150,24

Тази фирма " Vario " има хубав сайт,доста голям каталог от компютърни компоненти,но не са налични.Веднага ще ти дам пример имат графични карти от средата на месец Май,които само фигурират като технически характеристики.За част от тях дори не могат да ти кажат,конкретна дата кога ще са налични.Мои познати си поръчаха ускорители с предварителна заявка и започна едно увъртане и чакане повече от 3 седмици.Получиха ги едва след като се появиха при официалния вносител.Дънната платка на Асус ASUS Z170 PRO GAMING 90MB0MD0-M0EAY0 бе на цена от 306лв.Днес виждам маркирана 330лв.Тези неща правят неприятно впечатление на потребителите.Относно процесорния охладител Термалайт е доста шумен и е по-стар модел.На пазара е от края на 2012г,лек минус са закрепващите елементи.При Ноктуа монтажа е много по-лесен и определено са осезаемо по-тихи.Можеш да се спреш и на този модел -  Noctua NH-D15S .При част от тестовете се представя идентично с  Noctua NH-D15 ,а е с 24-25 лева по-ниска цена.Струва около 150 в зависимост от фирмата -   NOCTUA CPU Cooler NH-D15S, Intel/AMD .

Редактирано от Ross Atanasov (преглед на промените)

• Автор

@Ross Atanasov мерси за съветите, но се спрях на NOCTUA CPU Cooler NH-U14S и поръчах последните части от Sky. Надявам се всичко да бъде налично като ми се обадят за потвърждаване.

Edit: В Nikem дъното е на цена: 330.72 лв. с ДДС, в Sky го няма. Направих справка с една търсачка и варита от 300 до 348 лв., но за търговците не мога да кажа нищо. 

Това, което каза за видео ускорителя, на някой им пише Preorder.

Лек ден на всички! :)

преди 16 часа, iBonev написа:

Тъй като нямам опит с настолните машини ако някой смята, че отключен i5 е добър избор спрямо i7 и със спестени пари се вземе едно ССД, нека каже. Ако ли не, предложете ми качествен охладител без значение, че горе съм посочил само два и да поръчвам утре всичко.

Вече си поръчал, но и моето мнение е, че спокойно може да вземеш i5 6600K, който обаче е добре да се клокне, защото и без това не работи на висока честота. Спестените пари може да вложиш където искаш. 256ГБ SSD  обаче според мен е малко за игри. Само GTA 5  както писах по-горе, заема около 60 GB. Аз съм инсталирал точно 6 игри на това SSD,  имам 6 GB  свободно място и просто не ми се трие нищо! За мен си е малко това SSD,  но и когато го купувах, не бяха евтини колкото днес. 

И един съвет за дъното, след като инсталираш всичко. Ъпдейтни до последна версия на BIOS  веднага щом можеш, за да не се чудиш ако има някои странности. Има и един чалъм в BIOS за да работи добре дискретна видеокарта като твоя. Но като стигнеш до там, ще кажа какво точно трябва да се промени, за да може видеокартата да работи нормално. Това между другото важи за всички LGA1151  дъна, не само за Asus. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор

За съжаление от Варио не могат да ми доставят нещата, може ли петък, събота, но за това не бяха уверени ми се трува.

Дъното го има налично в Никем, докато останалите части въобще ги нямат в списъка.

Edit: Рам мога да взема като тази, която @Tommygun е препоръчал по-назад и ще изглежда така

ASUS Z170 PRO GAMING LGA1151 1 330.72 лв. 330.72 лв.
2X8G DDR4 2400 KINGSTON HYPEX 1 147.93 лв. 147.93 лв.

125-130 лв. ми остават за достатъчно захранване.

Ако не си поръчал захранване вземи златния XFX 550 вата. Линк мига да ти дам чак като се прибера. Доста по-добро е от това ,което ти бях препоръчал а и от братчетата си,базирани на старата платформа. Трябва да е около 130 и няколко лева.

преди 3 часа, nikolela написа:

Поръчаното дъно също може да клокне процесор без К на края, но с друг биос, който се сменя лесно.

То че може, може да се кара с по-евтин охладител. Аз тоя CM612  го ползвам по наследство от Xeon E3-1230V2, когато исках да си взема нещо, което евентуално да стане и за Skylake. Затова и съм с него. Иначе нямаше да бъда най-вероятно и щях да си взема Noctua.  Карам си на 4.6 GHz  сега процесора и не ми пука за температурите, щом не тротва. 4.6 GHz  все пак са си висока честота за тоя процесор, защото се налага да се подаде доста по-високо напрежение за стабилен клок. Пробвах да намалявам напрежението, но рано или късно следваше син екран. 

Привет, споделям, ако ти върши работа. Аз съм със същата кутия и Noctua U14S. Имам добавен още един вентилатор отпред, и трите вентилатора са пуснати на средното положение от контролера на кутията. CPU Xeon 1231 s. 1150. Темп. в стаята 31.5, при Prime 95 Small FFT темп. на CPU не преминава 71, обороти на CPU cooler 1305 (вързан на дъното). 1&4 ядро не минават 67, 2&3 стигат до 71 (може и пастата да не е нанесена като хората, а и не съм я сменял повече от година). Като цяло средната температура е 66 и съответно 68 градуса. Това е и при запушен с прах преден филтър. Охладителя и кутията не бих ги сменил и при следващия ми ъпгрейт. Аз лично съм супер доволен, за мен специално, тишината също е от огромно значение.

Редактирано от JanOve (преглед на промените)

http://nikem-bg.net/computer-components/XFX-TS-550W-GOLD-P1-550G-TS3X/

Eто захранването ако не взривява бюджета.

А на колегата над мен - температурите трябва да са много по-ниски,особенно  без клок на процесора. Бих го свалил,почистил,почистил кутията и нанесъл тънко паста и ще паднат драстично.

Prime 95  си е убийствено натоварване, но все пак зависи и кой тест се пуска. Аз с тоя CM 612  няма начин да мина теста без тротване на 4.6 GHz, а и на 4.5 GHz  температурата ще е над 90 градуса. Въпросът е при игри да няма тротване, без значение темпратурата. А така като гледам най-тежката игра е Crysis 3 и там температурта с ВС пак минава 80 градуса. Дори ще дам скрийншот:

2016-08-01_200242.jpg

И това на ниво, различно от Welcome to the Jungle,  тоест с по-малко натоварен процесор.  И още ли питаш, защо играя с ВС, освен да търся по-гладка картина?

преди 30 минути, Кико написа:

Prime 95  си е убийствено натоварване, но все пак зависи и кой тест се пуска. Аз с тоя CM 612  няма начин да мина теста без тротване на 4.6 GHz, а и на 4.5 GHz  температурата ще е над 90 градуса. Въпросът е при игри да няма тротване, без значение темпратурата. А така като гледам най-тежката игра е Crysis 3 и там температурта с ВС пак минава 80 градуса. Дори ще дам скрийншот:

2016-08-01_200242.jpg

И това на ниво, различно от Welcome to the Jungle,  тоест с по-малко натоварен процесор.  И още ли питаш, защо играя с ВС, освен да търся по-гладка картина?

Цитата на автора. Искам да играя GTA 5 на високи детайли и със стабилни 60 fps и др. игри разбира се, но тази е основната.

Кой ти играе такава стара игра като крузиса освен за тестове?

Ако имаш време направи едно клипче на играта, че твоите все през зимата си ги правил, за да се види температурата.

преди 45 минути, nikolela написа:

Цитата на автора. Искам да играя GTA 5 на високи детайли и със стабилни 60 fps и др. игри разбира се, но тази е основната.

Кой ти играе такава стара игра като крузиса освен за тестове?

Ако имаш време направи едно клипче на играта, че твоите все през зимата си ги правил, за да се види температурата.

GTA 5  ли? Нямам я инсталирана, нямам я и изтеглена. Това са 110 GB  ако не греша, а нямам толкова място за експерименти...поне докато не си купя някой 6 TB Seagate със 128 MB cache ;) там проблеми няма да има с температурите. Аз давам за пример Crysis 3,  защото все още тая игра си остава еталон за използване на 8 нишки, еталон за използване на видеокарта и еталон за използване на процесор. Все още не съм срещал по-тежка игра от нея, колкото и уж тежки да излизат напоследък. Затова и все още давам примери с Crysis 3  и температурите, които може да държи процесора там. А Prime 95  е нещо отделно. Товари си яко след 15-20 минути стандартен тест. И дори в началото всичко да изглежда нормално, то в последствие изобщо не е така.

Crysis 3 може да е стара, но още не съм я изиграл. За мен си е нова, щото изглежда като нова, товари видео и процесор като нова и не знам как свършва ;) A, забравих да кажа, че и съвсем наскоро си я купих. Навремето си бях обещал да не я играя докато не си я купя, щото крака все някоя антивирусна го откриваше и затриваше.

преди 8 минути, Кико написа:

Crysis 3

Имах предвид за тази игра, защото според предния ти пост прозвуча да очаква проблеми с температурата.

Ето каква е температурата при тази тестова игра. и то с охладител по евтин и от твоя.

При всички други игри температурата е съвсем различна, но и температура от 65 - 72 градуса в жегите е приемлива.

преди 1 час, nikolela написа:

Имах предвид за тази игра, защото според предния ти пост прозвуча да очаква проблеми с температурата.

А, добре, ей сега пускам Welcome to the Jungle  да видя температурите. Да махам ли ВС? Или най-добре със и без ВС.

ПП: Гледам си качил клипчета. Моите сега ги качвам. Само че ти си на 4.3 GHz,  аз на 4.6 GHz  за да гоня 60  fps. Направих два клипа - със и без включена ВС. Настройките са такива, на които играя играта. Тоест такива, които да ми държат 60  fps  в над 99% от случаите, дори видеокартата да е решаващото звено. Или това е 1920х1080 резолюция, всичко на максимум, само АА е SMAA 1X. Дори аз се изненадах от високите температури, но в момента в стаята ми е 31 градуса.

Коментар:

Без ВС процесора удря 95 вата, а с ВС само веднъж достига 85 вата, иначе се движи около 82. Това в градуси означава 3 повече без ВС или 3 по-малко с ВС.  Или в цифри 90 градуса срещу 93. При видеокартата нещата са подобни. Там имам 72-73 градуса средно с ВС и 74-75 без ВС. Но тук трябва да се отчете факта, че дори с ВС, картата се товари 80-100%, което е много близко до това без ВС. Ако намаля детайлите или махна АА, картата ще се товари по-малко с ВС и температурите ще бъдат по-ниски. Интересното за мен е, че честотата на видеото не мърда от 1505 MHz.  Още по-интересно ми е, че няма краш на драйверите, защото тая игра е най-чувствителна от всички игри относно клока на видеокартата. Доволен резултат за мен. 

И от HWiNFO:

2016-08-01_224424.jpg

преди 2 часа, nikolela написа:

Ето каква е температурата при тази тестова игра. и то с охладител по евтин и от твоя.

Я си погледни температурата на видеокартата и честотата :) Обърни там внимание, чудя се защо още не си го направил. Не ти ли казах да смъкнеш волтажа, защото и нормалното напрежение е достатъчно за 1500 MHz?  А за процесора какво да коментирам. ей сега ще ти имитирам твоя, ще смъкна на стандартни напрежения и на 4.3 GHz. Ще се пусна и на по-ненатоварващо ниво. Виждаш, че при мен разликата е цели 5 градуса и то само заради различното ниво, на което играя. Въпреки всичко 85 градуса са си сериозна температура.

Ето и един мой римейк на твоя процесор в Crysis 3,  но съм ползвал най-натоварващото за процесора ниво - Welcome to the Jungle. Ще ми е интересно и ти да повториш теста с моите настройки и на това ниво. Гледай да позагреят малко компонентите, преди да почнеш да снимаш. 

Тук съм намалил напрежението до 1,16 волта. Не се сетих колко е стандартното, затова на око. температурата мисля над 68 градуса не се качи, а кадрите виждаш къде са. Видеото и то далече от 70 градуса, щото и няма как да се натовари с тоя процесор. Ако искаш, да се прехвърлим в другата тема, че тая е за съвсем други неща, пък и в бъдеще ако търсим резултатите си, няма да ги намерим лесно ;) ( Както аз не се сетих да си извадя волана...)

преди 2 часа, Кико написа:

И от HWiNFO:

2016-08-01_224424.jpg

Mоже ли да видим и останалата част от HWiNFO с честотата на процесора и напрежението или има нещо за криене?

преди 2 минути, Qnko222222 написа:

Mоже ли да видим и останалата част от HWiNFO с честотата на процесора и напрежението или има нещо за криене?

В смисъл? Щях да дам цялата информация, но под Win 10  не мога да направя скрийншот на всичко, както съм ти давал преди време. И нали я имаш тая информация? Кажи какво точно да ти дам - напрежения? Честоти?

току що, Кико написа:

В смисъл? Щях да дам цялата информация, но под Win 10  не мога да направя скрийншот на всичко.

?!

Знаеш ли какво е честота на процесор?

преди 1 минута, Qnko222222 написа:

?!

Знаеш ли какво е честота на процесор?

Ами в клиповете се вижда всичко. Кое не ти е ясно? Инфото от HWiNFO  го има и там, но директно за такива като теб, дето здават странни въпроси. Прегледай клипа без ВС и ще видиш, че температурата стига до 93 градуса по време на игра. Нищо по-различно не съм дал, освен да го покажа по-нагледно, щото знам, че винаги ще се появи такъв като теб, дето го мързи да гледа и чете.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.