Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо избягахме ?

Featured Replies

Според мен пък образованието ни тръгна надолу някъде през новия век - може би след 2004-05... То всъщност беше следствие от предните години, но тогава все едно се срути направо. Първия голям удар беше масовото закриване на училища, с което лишиха множество деца и хора от правото да се обучават, а държавата абдикира от задължението си да доставя безплатно основно образование. Делегираните бюджети, повсеместната шуробаджанащина и корупция по министерства и инпекторати, партийни назначения на директори, смени на програми и планове без никаква обосновка, липсата на правила в класната стая, липсата на правила и надзор в работата на просветното министерство, заиграването с учебниците, Кунева. Именно това псе (не, не се извинявам!) и нейния закон се очаква да е един от последните пирони в ковчега на българското образование. А това с математическата в София е само малък пример за това, което са измислили Куневица и останалите еничари.

на 1.04.2017 г. в 22:13, _Alex&Vanko_ написа:

Всеки да се спасява поединично! Ако чакате отгоре да ви оправят?!

И децата как ще се оправят сами точно? Вероятно знаеш и че не можеш да обучаваш детето си вкъщи, така че промиването му на мозъка ще се осъществи. Ако не е чалгар и псувняр, не пие и не пафка от 13-годишно ще го сметнат за лузър - бъдещ депресар. Малолетен алкохолик и чалгаджия, идеален еУекторат на партията-майка (която и да е - БКП, ГРОБ, след някоя и друга година ще си сменят името), немислещ и непросветен зеленчук.

• Отговори 557
  • Прегледи 54,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

С добро възпитание и респект каквото са имали едно време родителите. И учителите също. Сега бащи отиват да бият учител щото детето е невинно. Ти от свободия прекомерна демокрация какво очакваш? Реформа в образованието трябва да има не може се едни и същи наши автори да се четат. На децата друга литература по съвременна ще им хареса! Вазов патриарха добре но е далеч от нивото на други световни!

В час си правят каквото искат просто! Като им се позволява.

преди 35 минути, _Alex&Vanko_ написа:

С добро възпитание и респект каквото са имали едно време родителите. И учителите също. Сега бащи отиват да бият учител щото детето е невинно. Ти от свободия прекомерна демокрация какво очакваш? Реформа в образованието трябва да има не може се едни и същи наши автори да се четат. На децата друга литература по съвременна ще им хареса! Вазов патриарха добре но е далеч от нивото на други световни!

В час си правят каквото искат просто! Като им се позволява.

Ма ти се бъзикаш бе......

преди 17 минути, sound написа:

За кое се бъзикам? И чалгата разваляла? Едно време металистите бяха толкова изпаднали и джобеха за пари.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

За кое се бъзикам? И чалгата разваляла? Едно време металистите бяха толкова изпаднали и джобеха за пари.

Да, да знаем. Къпеха се 1 път годишно на морето и си садяха трева в косите.  :)   Аз бедни метъли не познавам... не знам защо.

преди 6 минути, язе написа:

Да, да знаем. Къпеха се 1 път годишно на морето и си садяха трева в косите.  :)   Аз бедни метъли не познавам... не знам защо.

Тъкмо се чудех що те нема!:D

Фанал ма е отлива...

на 4.04.2017 г. в 15:57, Методи Дамянов написа:

Според мен пък образованието ни тръгна надолу някъде през новия век - може би след 2004-05... То всъщност беше следствие от предните години, но тогава все едно се срути направо. Първия голям удар беше масовото закриване на училища, с което лишиха множество деца и хора от правото да се обучават, а държавата абдикира от задължението си да доставя безплатно основно образование. Делегираните бюджети, повсеместната шуробаджанащина и корупция по министерства и инпекторати, партийни назначения на директори, смени на програми и планове без никаква обосновка, липсата на правила в класната стая, липсата на правила и надзор в работата на просветното министерство, заиграването с учебниците, Кунева. Именно това псе (не, не се извинявам!) и нейния закон се очаква да е един от последните пирони в ковчега на българското образование. А това с математическата в София е само малък пример за това, което са измислили Куневица и останалите еничари.

И децата как ще се оправят сами точно? Вероятно знаеш и че не можеш да обучаваш детето си вкъщи, така че промиването му на мозъка ще се осъществи. Ако не е чалгар и псувняр, не пие и не пафка от 13-годишно ще го сметнат за лузър - бъдещ депресар. Малолетен алкохолик и чалгаджия, идеален еУекторат на партията-майка (която и да е - БКП, ГРОБ, след някоя и друга година ще си сменят името), немислещ и непросветен зеленчук.

Напълно съм съгласен с теб познавам хора с добър бизнес доказали се професионалисти с добро положение в обществото и добро материално състояние които са напуснали България главно заради отговорност към децата си. 

Нормално. Ние... ние сме обръгнали на перверзиите им, но децата не заслужават това. За какво? За да го рита в корема някакво лапе, то да умре и после да изкарат убиеца му жертва? Да отиде на дискотека и да не се върне. Да го унижават онези в сините гащеризони, докато в същото време правят шляпички на депутатското "детенце", което кара с 200 в града без книжка? Да го блъсне пиян идиот и да му дадат на убиеца 4 години, от които я излежи две, я не. Или да го убият като куче насред центъра на града и убийците му да ги гледаш как се разхождат на свобода? За какво ще причини някой човек на детето си, ако има възможност да го вземе и да го прати някъде, където поне ще е сигурен, че ще доживее до 25 и няма да е с изкривена психика, изкривено от евтин шмъркоч лице или чудещо се дали да не почне да слуша чалга и да порка, за да намери социална среда.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 2 часа, Методи Дамянов написа:

Нормално. Ние... ние сме обръгнали на перверзиите им, но децата не заслужават това. За какво? За да го рита в корема някакво лапе, то да умре и после да изкарат убиеца му жертва? Да отиде на дискотека и да не се върне. Да го унижават онези в сините гащеризони, докато в същото време правят шляпички на депутатското "детенце", което кара с 200 в града без книжка? Да го блъсне пиян идиот и да му дадат на убиеца 4 години, от които я излежи две, я не. Или да го убият като куче насред центъра на града и убийците му да ги гледаш как се разхождат на свобода? За какво ще причини някой човек на детето си, ако има възможност да го вземе и да го прати някъде, където поне ще е сигурен, че ще доживее до 25 и няма да е с изкривена психика, изкривено от евтин шмъркоч лице или чудещо се дали да не почне да слуша чалга и да порка, за да намери социална среда.

И твоето родолюбие се изчерпа.

преди 1 час, zemonti написа:

Обичаш родината повече от децата си - горко им с такъв родител.

преди 1 час, zemonti написа:

Не си спомням някъде тук да съм се бил в гърдите като "родолюбец". А и не съм аз човека да каже какъв съм, де...

преди 6 часа, Методи Дамянов написа:

... Или да го убият като куче насред центъра на града и убийците му да ги гледаш как се разхождат на свобода? За какво ще причини някой човек на детето си, ако има възможност да го вземе и да го прати някъде, където поне ще е сигурен, че ще доживее до 25 и няма да е с изкривена психика, изкривено от евтин шмъркоч лице или чудещо се дали да не почне да слуша чалга и да порка, за да намери социална среда.

Думите ти ми напомниха за един феномен в САЩ от началото на 20-ти век (а всъщност предполагам датира от доста преди това); чернокожите майки като им се родило момиченце, се радвали, но като се родило момченце - тъжали. Защото знаели каква била вероятната съдба на чернокожия мъж - който можел да бъде линчуван за нема нищо, мачкан и унижаван. За мен това беше нещо непознато - да ти се роди дете и да не се радваш.

И наистина, във време като днешното да се радва ли човек? От другата страна обаче процесите на развала на Запад, според мен, са много по-напред отколкото у нас, също и тоталитарната държава, прикрита зад фалшиви ценности и фалшива толерантност. Примерно в Норвегия държавата ти отнема детето по някакви си нейни причини и го дава на педофили (все едно детето принадлежи на държавата и тя ти го е дала, та да може да си го вземе обратно; един вид обожествяване на държавата). И това не са единични случаи. Конфискуването на деца е масово там, също във Франция*, другите скандинавски страни. Едно време е имало еничарски корпус на турците, сега социалните служби са се превърнали в един вид инструмент за създаване на еничари и социален инженеринг. Поне засега тези процеси не са навлезли у нас с такава сила. В това отношение у нас детето все още може да има по-спокойно и безопасно детство, особено в по-малките населени места. Вярно имаме цигани, но не и разни разюздани и агресивни имигранти, които тормозят европейските деца примерно в Белгия, Франция, Германия. И пак от държава до държава има разлика, също и между различни области в държавата.

–––––

* Там на едно българско семейство преди няколко години им отнеха 4-те деца, заради глупост на майката. Карбовски прави репортажи. Не знам как се разви този случай в последствие.

Редактирано от Lumberman (преглед на промените)

преди 4 минути, Методи Дамянов написа:

Верно?

Може ли малко по-обстойно?

Цитат

В това отношение у нас детето все още може да има по-спокойно и безопасно детство

Човек, бъди сериозен. Виж ни училището.

П.С.Забележи, че не казвам образованието. ;) По са сигурни от американските и афганистанските сигурно, ма ако тва ти е успоението...

преди 4 минути, Методи Дамянов написа:

Човек, бъди сериозен. Виж ни училището. Забележи, че не казвам образованието. ;)

Училището е зле, няма какво да си говорим. Но има варианти - и частни училища, че дори и домашно образование, ако на някой му стиска. Ако чакаме на държавата - на тая държава - сме за окайване. Това не е наша държава. Но децата са си наши и е наша отговорност на първо място да ги възпитаваме и обучаваме, не на Куневица и компания...

Не съм много наясно със законите, но мисля, че в България не можеш сам да си обучаваш детето. Може да бъркам. Май имаше едно дете. Ма е галимация, тъй разправяше жената.. майката. Пък и човек е социално животно.

преди 1 час, Lumberman написа:

Примерно в Норвегия държавата ти отнема детето по някакви си нейни причини и го дава на педофили (все едно детето принадлежи на държавата и тя ти го е дала, та да може да си го вземе обратно; един вид обожествяване на държавата). И това не са единични случаи. Конфискуването на деца е масово там, също във Франция*, другите скандинавски страни.

Така представено звучи ужасно. Добре, че са малцина вярващите в такава реалност.

преди 13 минути, Методи Дамянов написа:

Не съм много наясно със законите, но мисля, че в България не можеш сам да си обучаваш детето. Може да бъркам.

Ами има хора, които го практикуват, повече в чужбина отколкото у нас, но и у в България има. Имат си мисля и някаква асоциация. Ето с какво се е сблъскал един родител: http://www.homeschoolingbg.com/index.php?id=321#.WOaw5md2O1E

Държавното образование е подобно на казуса с ваксините - уж са задължителни, обаче ако човек откаже да ваксинира детето си, правят изключения. В крайна сметка не си им роб, че да ти бият нещо в тялото насила.

Давам го като пример за хора, които търсят и намират решения. Наистина, ако човек ходи на работа и жена му ходи на работа, ситуацията е по-сложна, но при семеен бизнес или съпруга, която гледа децата - нещата са възможни. Разбира се, има предизвикателства, но поне знаеш, че от тебе си зависи и имаш присърце най-добрия интерес на децата си. А средата е много важна: дето има една приказка, една гнила ябълка заразява останалите. Бягането в чужбина на готовото не е решение за мене. Ние трябва като народ да си създадем подходящата и благотворна среда. Българското възрожденско училище е просперирало под турско робство.

преди 7 минути, zemonti написа:

Така представено звучи ужасно. Добре, че са малцина вярващите в такава реалност.

Ами поровете се в новините и ще видите. Тези теми са в някаква степен табу. Но не е въпрос колко са вярващите, а каква е реалността. Пълно е със случаи в които родителите искат да предпазят децата си, а онези ги третират като престъпници. Просто родителят става безгласна буква пред силата на държавната институция. Малко ме връща към кадри от филма "Brazil" на Тери Гилиам.

Ако човек се покорява безропотно на това, което държавата изисква от него, няма да има проблеми. Кеф му сексуално образование в детската градина, кеф му... каквото там са сложили в "прогресивната" програма. Получава аll inclusive и никой не го пита.

преди 10 минути, Lumberman написа:

Ами поровете се в новините и ще видите. Тези теми са в някаква степен табу.

Пращаш ме сам да търся жълтини и да се уверявам в нещо за което ти казвам, че не е вярно? Мали трърдиш, че било "масово явление".  Дай статистика за деца отненти от родителите им за постоянно! Това се случва изключително рядко.

преди 54 минути, zemonti написа:

Пращаш ме сам да търся жълтини и да се уверявам в нещо за което ти казвам, че не е вярно? Мали трърдиш, че било "масово явление".  Дай статистика за деца отненти от родителите им за постоянно! Това се случва изключително рядко.

Един цитат на английски за норвежките социални служби, от Wikipedia:

Цитат

According to figures provided by Statistics Norway, 36,800 children received measures from the Norwegian Child Welfare Services at the end of 2015.[2] This means that 2.9% of all children in Norway received some sort of measure. Of these, 12% were aged 0–2 years, 23% 3–5 years, 30% 6–12 years, and 35% 13–17 years. In addition, 6,800 young people aged 18–22 years (1.1% of their age class) received follow-up care.[2]

60% of the 36,800 children received support measures within their families. 16% received support measures while placed outside their homes with the consent of their parents. In the remainder 24% of the cases, children were placed outside their homes after care orders.[2] Of the 14,850 children living outside their homes by the end of 2015, 72% lived in foster families, 14% were old enough to live by themselves with follow-up from the Child Welfare Services, and 8% were taken care of in institutions, while 5% where temporarily placed in private homes awaiting other solutions.[2]

The main reasons for measures (both support measures and care measures) were lacking parenting skills (29%), parents’ mental problems (17%), high domestic conflict level (11%) and parents’ drug misuse (8%).[2]

...

The Norwegian Child Welfare Services are periodically the subject of public criticism, generally on two main issues. On the one hand, they are criticised for detecting too few cases of parental neglect and helping children too late (i.e., for having a too high threshold for taking action).[20][21][22] On the other hand, they are criticised for taking over custody too easily (i.e., for having a too low threshold for taking action).[23][24] Due to their duty of confidentiality, the Norwegian Child Welfare Services themselves cannot participate in public debates of single cases.

Съжалявам, че трябваше да цитирам това на английски (никой не е длъжен да разбира), но нямам време да го превеждам. Накратко, за Норвегия за 2015 г., 24 % от децата, с които се занимават социалните служби (т.е. 24 % от 36 800 деца = 8 832 деца), са взети в социални домове/приемни семейства, отделени от родителите им, без съгласието на родителите. Населението на Норвегия е 5 млн.

Ето още една статия: http://bodnariufamily.org/articles/norway-god-giveth-children-barnevernet-taketh-away/

Ясно е, че държавните органи не са много мотивирани да си признаят грешките. В Швеция, например, е публична тайна, че голяма част от престъпленията, в това число изнасилвания, се извършват от мюсюлмански имигранти. Но това не се оповестява от полицията. Подобно е отношението в БГ при престъпления извършени от цигани. Наскоро един полицай в Швеция беше излязъл с декларация по този повод, въпреки че очакваше да го накажат. Просто в медиите има цензура, да не ми се хвалят със "свобода на словото".

За Франция статистиката беше по-фрапираща. Ето този случай в българското семейство от 2010 г.:
http://boristanouscheff.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/03/03/anons-na-predavaneto-quot-emigranti-quot-po-nova-tv-za-otnet.503764
Думи на бащата, Борис Танушев: 

Цитат

Това си е цяла индустрия във Франция – няколкостотин хиляди души са заети в нея.” – обяснява Борис. – „Социални работници, приемни семейства – това е една система, но доколкото знам по крайните квартали ги няма. Гледат да са такива като нас – по-нормални, по-образовани, които по-няма да им създават проблеми. Взимат деца редовно! Имало е официална политика да взимат децата на емигранти, за да ги приобщават към френската нация и култура – отнемали са на малцинствените групи децата!… Именно защото сме нормални родители и децата са възпитани и отгледани добре – те бяха отлични ученици и с примерно поведение – много по-лесно им е да взимат такива деца, да си отчетат бройката и да си получат заплатата, отколкото проблемите там, по крайните квартали! И за това, че децата ни бяха добре отгледани и възпитани, и за това, че сме чужденци – просто бяхме лесна мишена!”

Ако потърсите по име, имаше навремето тема във форума на bg-mamma, която се развиваше заедно със случая. Интервюто на човека с Карбовски си струва да се гледа. Тука не говорим за наркомани, откачалки, сектанти или други пропаднали хора.

преди 13 часа, Lumberman написа:

...

Ако Карбовски беше обективен, а не блогър, търсещ жълти сензации тогава той щеше да представи версиите и на двете страни, което в този случай щеше да покаже, че децата са временно отнети, майката наистина има сериозни проблеми и щяха да бъдат цитирани по-големите деца, които със сигурност са допринесли за решението на случая. 

Той обаче небрежно споменава, че майката си пиела хапчетата, следователно била ок. Драмата е да демонизира системата.

Иначе мога да ти призная, че 0.1% наистина може да бъде наречен масово явление и съм съгласен. Работя с множество клиенти и познавам не един и двама освидетелствани, които са опасни за себе си, камо ли да гледат деца. Към тях ако прибавим наркоманите, осъдените, болните....

Да ми пишеш, че отнемали децата по "не знам си какви причини" обаче са си клюки.

на 4/4/2017 в 21:45, sound написа:

Никак - точно такова е поведението в час. И по-голямата част от учителите нямат авторитета (и средствата) да наложат ред в часа си.

преди 3 часа, zemonti написа:

Ако Карбовски беше обективен, а не блогър, търсещ жълти сензации тогава той щеше да представи версиите и на двете страни, което в този случай щеше да покаже, че децата са временно отнети, майката наистина има сериозни проблеми и щяха да бъдат цитирани по-големите деца, които със сигурност са допринесли за решението на случая. 

Той обаче небрежно споменава, че майката си пиела хапчетата, следователно била ок. Драмата е да демонизира системата.

Случаят си е случай още преди въобще да се включи Карбовски, а и много време след неговото предаване. Вярно аз съм цитирал неговата статия, но във форума има и версията на майката, и на бащата - най-подробно. Социалните служби на Франция не са представени, очевидно. Но аз друго искам да попитам: нали уж идеята на социалните е да се грижат за децата и да подпомагат родителите? И те подпомогнаха ли тази омърлушена и депресирана майка, като и взеха и четири деца, три от които малки? И то депресирана, най-вече заради многото грижи по децата си в чужда държава, без да знае добре езика, и поради факта, че мъжът ѝ работил извънредно много, за да обезпечи изхранването на семейството си, и тя трябвало да се оправя с много неща сама. Ужасът, през който това семейство са минали, е невъобразим. За една майка, да ѝ отнемеш едно от децата, без да знае дали и кога ще може да си го върне, е огромна загуба, камо ли да я лишиш от всичките четири. Толкова ли не виждате безсърдечността в това дело? И накрая дали децата на три различни приемни "семейства", и им плащали да ги гледат. Защо не плащаха на истинските родители и тогава те щяха да имат повече време да се грижат за децата, като бяха толкова загрижени? Отнемането съвсем е съкрушило жената, още повече че мъжът ѝ преди едно от делата и преди да им ги отнемат, я накарал да ги вземе и да си отиде в България... което тя е можела да стори. Но тя вярвала на съда. И не послушала мъжа си. След това 5 години децата са отделени от тях, голямо ходене по мъките. Малките даже са забравили българския. Тези години могат ли да бъдат възстановени?

Ето какво казва бащата след като накрая са им ги върнали през септември 2013 г.:

Цитат

Здравейте приятели! Денят на Съединението (и земетресението) е ден първи и за наново събраното ми семейство, което не природните стихии, а човешката убогост се опита да попилее.

От вчера (събота - 21-ви) фактът е официален - СС (социалните служби) и свързаните с тях (не)правосъдници си свалиха окончателно ръцете от мен и семейството ми. Трудно ми е обаче да се зарадвам - постигнатата победа е пирова - откраднати бяха от мен, съпругата ми и децата ни цели 5 (от общо 6 омърсени от допира им) от най-хубавите ни години заедно - на детството и свързаните с него съвместни радости и изживявания. Второ подобно изпитание, лично аз, не бих могъл да преживея, но дори и сега, раните в душите на всички ни са достатъчно дълбоки, за да напомнят за себе си през целия ни живот.

За съжаление, извършеното с нас мародерство не само, че не е изолиран случай, но има тенденция да се превръща в практика за СС. Дори и да се премахне чисто човешката сакатост от чиновническия аспект  на тези служби и социопатията на ръководещата ги социална инженерия, пак ще си остане системният фактор - институционализацията от държавата на дейността по "защита" на децата ни...

http://boristanouscheff.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/09/22/stranicata-se-zatvaria-no-prochetenoto-ostava.1151105

Не знам как човек може да остане равнодушен при подобен случай. И да продължи да вярва сляпо на безпогрешността на социалните. Още повече че проблемите, с които се борят - които правят много родители неспособни добре да отглеждат и възпитават децата си - са до голяма степен сътворени от една провалила се образователна система, която ражда патология... непозната в такива мащаби за предните поколения. И дори тези случаи да са малко - а те не са - то кой родител би бил спокоен да остави съдбата на семейството си и децата си (най-милото) в ръцете на държавни чиновници? За мен случаи като този тотално разбиват мита за величието на социалната държава на запад. Но, съдейки по вашите коментари, в Канада очевидно са успели да кондицират населението да вярва в каузата им. Презумпцията е, че държавната институция мисли за благото на децата (на държавата) повече от собствените им родители, и чужди хора са по-загрижени за тях отколкото своите. Такова самовъзвеличаване на човека винаги води след себе си големи извращения. Още повече, колко трудно е тази система да бъде впрегната да преразпределя децата на хората, които не се прекланят пред системата? Май сме забравили Хитлеровата младеж едно време?

Не искам да задълбавам повече в тази посока. За който има очи да види, би трябвало да е ясно, че и в прехваления Запад обществото и системата си имат своите проблеми... и да не се окажат те по-големи отколкото тези, от които сме избягали? Защото да отидеш във Франция (или Великобритания), за да дадеш на децата си "по-добро бъдеще" и да ти ги отнеме френската държава и да тръгне насила да ги прави "французи"... голяма е иронията.

Аз лично бях навън не за малко, можех да остана... но повече неща ме задържаха в България. И никога не съм съжалявал, че се върнах. В тая прекрасна земя, която дедите ни са обработвали, която ги е хранила, и за която са проливали кръвта си през вековете.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.