Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо избягахме ?

Featured Replies

• Автор

Я, Аумито пак преписвала чужди овчи мисли.
А пък ние сме си добре в чужбина, чисто нови коли си купуваме без да ни трябва заем от банка. 

• Отговори 557
  • Прегледи 54,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 9 часа, Белгиеца написа:

Я, Аумито пак преписвала чужди овчи мисли.
А пък ние сме си добре в чужбина, чисто нови коли си купуваме без да ни трябва заем от банка. 

хаха повярвах ти да знаеш

:min05:

преди 9 часа, Белгиеца написа:

От жена ти и дедо ти:lol6:

• Автор
преди 17 часа, Сапето написа:

От жена ти и дедо ти

Кой както случи на жена.
А преди малко по новините казаха че щяла да бъде 460 лв минималната работна заплата от януари. Много пари са това бе, ц ц ц ...

току-що, Белгиеца написа:

Кой както случи на жена.
А преди малко по новините казаха че щяла да бъде 460 лв минималната работна заплата от януари. Много пари са това бе, ц ц ц ...

Поне си призна

• 2 месеца по-късно...

„С дъх на портокали“. Българи в Испания направиха сериал

13510835_640678122754484_254197061869769

В Мадрид се снима пръв по рода си български сериал, наречен „С дъх на портокали“. Сериалът е замислен и се осъществява от български емигранти в Испания. Сценарист и режисьор е Любо Миланов. Саундракът е дело на Светослав Борисов. Оператор е Артуро Район. Продуцент е Маргарита Миланова. Почти всички роли се изпълняват от българи, но има участие и на испански актьори.

Според създателите на филма, той ще е интересен не само за българите в Испания, а и въобще за българите по света. Както и за зрителите в родината. Защото се опитва да представи живота и проблемите на българските емигранти, и отношенията им с техните роднини и приятели в България в комедиен, но реалистичен стил.

Това много интересно начинание на българи в Испания показва колко голям и пълен с изненади е творческият потенциал на българските емигранти по света.

http://www.eurochicago.com/2016/06/s-dah-na-portokal/

• Автор

Аааааа, ама тия берачи на портокали ли са ?
Едно време брат ми завистинкът ми се подиграваше че съм щял да ходя да бруля маслини в Гърция, когато имах гадже гъркиня.

на 3.01.2017 г. в 18:03, Белгиеца написа:

може и такива да са, не съм го гледала сериала

на 3.01.2017 г. в 18:03, Белгиеца написа:

Едно време брат ми завистинкът ми се подиграваше че съм щял да ходя да бруля маслини в Гърция, когато имах гадже гъркиня.

И какво като си имал гадже гъркиня?!

• Автор
преди 8 часа, simtech написа:

И какво като си имал гадже гъркиня?!

Ами не съм бил ксенофоб и съм имал.
Па благодарение на нея съм се убедил, че и чуждоземките стават за булки.

А като се бракосъчетаеш по любов за подходяща булка, после вместо да ходиш да брулиш маслини или береш портокали и ягоди, си купуваш набрани смокини по 60 цента бройката.
Па като ти рече хлапето - „тате не го искам тоя 40 инчов телевизор, много е млък“ - му купуваш 50 инчов Самсунляк, без да се замисляш че е бил по-скъп.

А и по онези комунистически времена да имаш гадже гъркиня, на която баща й плащаше по 4500 долара на година за да учи в София, ти дава самочувствието че си вървежен и желан мъжкар от всякакви дами. Значи един долар на черно вървеше по 6 лв. Това ако го сметнеш, вероятно ще получиш 27000 лв на година, при тогавашните 250 лв заплата на даскаличките.
Та като си знаеш цената, после по-лесно преживяваш несподелена любов към някоя нашенка, която е решила че не си подходящ за съпруг или даже и само за временно гадже. Тези същите нашенки, сега най-вероятно се трудят за по 700 - 900 лв на месец в родината, ако не е отишъл мъжът им да бере портокали или да зида стени в Испания.

Aбе живей и се радвай, докат някой глупав и пиян руснак не вземе да се подпре на червеното копче, а после старшината да го навиква- аре ся, бягай да изтриеш Белгия от картата. :)

п.п. Не знам защо, но имам усещането, че белгиеца, българките не са го отразявали много много...

Редактирано от язе (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, аз съм журналист на агенция Ройтерс в София. Подготвям материал за емиграцията от България и това, което кара много българи да търсят живот в чужбина. Бих искала да поговоря с някой от вас, които наскоро е напуснал България за да ми каже, какво го е накарало да предприеме тази стъпка. Може да ми пишете тук или да се чуем по скайп или телефон. 

Предварително благодаря

Цветелия Цолова

Ебати въпроса- че то тука седи ли се? По- добре питайте тия, които не са предприели тази стъпка... защо? Това е голямата мистерия.

• Автор

Най-вероятно не знаят че е лесно да научат италиански и ще могат да го говорят още от началото така, че да ги разбират какво казват. Италианският е лесен за говорене, за разлика от отвратителните английски, холандски, немски, френски, гръцки и испански.

на 25.10.2016 г. в 8:40, Aumi написа:
Казвате - България била малка (вече нагледно показах, че сме в топ 10 на Европа по големина), била бедна, нямало възможност за развитие на хората. И дори заплашвате, че отивате на Терминала да бягате в Лондон. А там  миете чинии, тоалетни и всичко, което е "нормално" вишист да работи в чужбина. 
Да де, като сме бедна държава, защо толкова голтаци, станали политици - вече са милиардери? Като няма възможности за реализация тук, защо като отида в Македония ме питат как могат да си изкарат български паспорт? Защо на морето руснаци и украинци ме питта как могат да станат български граждани? Защо в Гърция и Италия ме питат как да си прехвърлят фирмите в България, защото не искат да плащат скачащите до и над 70 % данъци? А ние тук - само мрънкаме! Като не ви харесва - променете България както искате да бъде. Като миете чинии в Лондон - каква полза от вас?
Веднага някой умник отговаря: Благодарение на емигрантите, които пращат пари в България, техните роднини живеят добре. 
Моля? И трети клас ли нямате? Да смятате?!
През последните 26 години от 9-10 милиона останахме половината тук. Да спасяваме положението. "Мозъците" изтекоха да мият тоалетни, както се вижда за този четвърт век. 
Тия като нас "без мозъците" - от общо 6 милиона българи, 1 милион са роми, 2 милиона - пенсионери, друг 1 милион учащи, 1 милион прави и здрави българи нито работят, нито си търсят работа... Та остават 1 милион българи, които работят и техният БВП е 40 милиарда евро годишно. 40 МИЛИАРДА ЕВРО! 
Да видим сега "мозъците" как помагат на България с помощи от техните чуждоземски заплати. Тук са 1 милион работещи - дават 40 милиарда евро годишно на България. В чужбина са над 3 милиона българи и дават 2-3 милиарда на година. Нещо да кажете за българите тук и в чужбина? Аз лично няма да кажа нищо хубаво. Единственият плюс е, че поемат чужд опит, от развитите икономики. И ако някой ден се върнат, ще донесат този опит. 
Но те не помагат на България. Те хранят чужди икономики. Както ние тук - 1 милион българи правим 40 милиарда БВП, така те го правят, но не в България. 
С нашите данъци, ние останалите в България, храним и техните деца, и техните родители. Те, с техните приходи и данъци в чужбина, хранят чужди деца и чужди родители. 
Това е грозната истина! И е време да си я кажем!

http://patriciakirilova.blogspot.bg/2016/10/blog-post_18.html

Хайде и аз малко да се включа . От този милион 700 хиляди са мачкогъзци в администрацията 200 хиляди са "обслужващи кадри" които съчиняват подобни пасквили и пишат по форумите 100 хиляди са търговци спортисти и други непроизводителни професии и остават 100 човека които реално създават така че ето още в помощ на тезата :D

Редактирано от lsmurf (преглед на промените)

И разбира се, идиотите са тези 100.  :)   A ако някой от тези 2 млн емигранти, смята че не дължи нищо на никого- ами да вземе да посмята отново. Защото за да бъде той годен за употреба в Германия, такъв го направи комунистическа България. Даде му безплатно здравеопазване и образование,което е безплатно само за него, а иначе си е с пари. Той какво даде в отплата? "Шибана държава", "гнусни комунисти", "калпав матрял", "българите са боклуци"... Храни куче да те лае а? Алеко Константинов има още по- хубав лаф- Пази Боже, сляпо да прогледне!

Ами ако се беше родил в Бангладеш, нали изобщо нямаше да знаеш какво е Германия бе, аланкоолу! Ако въобще доживееш, да се храниш самостоятелно... Ма България е поносима, само когато дава нали? Ами така да бъде- върнете си дълговете и вървете на майната си!

• Автор
преди 2 часа, язе написа:

И  A ако някой от тези 2 млн емигранти, смята че не дължи нищо на никого- ами да вземе да посмята отново. Защото за да бъде той годен за употреба в Германия, такъв го направи комунистическа България. Даде му безплатно здравеопазване и образование,което е безплатно само за него, а иначе си е с пари.

Комунистическата диктатура си я яж ти, аз не я искам.
Комунистите нищо не са направили за мен, ама абсолютно нищо, само са ми пречели да си живея живота и стреляха на границата на месо, за да не им избягаме всички млади хора.

Леле като го скивах един червен кандидат депутатин как си признава, че поднася цветя пред паметника на диктатора бае Тошо, направо бих го пратил в Белене камъни да троши, ако имах такава власт.

преди 3 часа, 3,14159 26535 написа:

Моля те, дай по- сериозно...

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Комунистическата диктатура си я яж ти, аз не я искам.

Ко не бяха безплатните, комунистически ВУЗ- ове,къде щеше да се запознаешс белгийката бе ефенди.  :)  Яж квото си искаш, ама си плати изяденото...

преди 5 часа, язе написа:

И разбира се, идиотите са тези 100.  :)   A ако някой от тези 2 млн емигранти, смята че не дължи нищо на никого- ами да вземе да посмята отново. Защото за да бъде той годен за употреба в Германия, такъв го направи комунистическа България. Даде му безплатно здравеопазване и образование,което е безплатно само за него, а иначе си е с пари. Той какво даде в отплата? "Шибана държава", "гнусни комунисти", "калпав матрял", "българите са боклуци"... Храни куче да те лае а? Алеко Константинов има още по- хубав лаф- Пази Боже, сляпо да прогледне!

Ами ако се беше родил в Бангладеш, нали изобщо нямаше да знаеш какво е Германия бе, аланкоолу! Ако въобще доживееш, да се храниш самостоятелно... Ма България е поносима, само когато дава нали? Ами така да бъде- върнете си дълговете и вървете на майната си!

Ти сериозно ли приказваш ? Защо хем ни убеждавате че от 28 години в България комунизъм няма хем му дължали безплатно образование . Ами тези които са го ползвали вече са пенсионери бе другарю. Друг е въпросът че съм ползвал правото на "безплатно" образование и съм давал "доброволно" кръв ходил съм на бригади в селското стопанство също напълно безплатно та това не е ли заплащане.Освен това ти е много грешна представата за хората работещи в чужбина - боли ги за държавата не по малко от нас но просто не са мазохисти и не искат да си причиняват проблеми живеейки тук. И ако мислиш че смятат че не дължат нищо отново не си в час . Дължат разбира се но на родителите си а не на бюджета който бива откраднат в голямата си част от разни "елементи" които са една от главните причини да напуснат държавата си мислиш ли че е много умно да ги хрантутят?

.Както виждам не си прекалено доволен от държавата и управляващите ни . Защо тогава недоволстваш че сънародниците ни в чужбина го правят и защо тук се надпреварвате да обяснявате как не трябвало да гласуват хората които не живеят в България. Не разбирате ли че факта че го правят означава че им пука за държавата за разлика от някои "достойни" българи останали да живеят тук които продават гласът си за 10 лева !

И това че България е поносима само когато дава е начин на мислене на паразити които остават тук . Достойния човек иска достойно заплащане за достоен труд и и уважение и именно това търсят хората напуснали веселата ни държава. Мразя когато някой се опитва да манипулира останалите правейки се на много умен затова написах горния пост. Така че спрете се моля.

Основното образование беше безплатно, или дотирано в целия бял свят, но бяха малко белите страни като България, където после трябваше да плащам с 16 месеца почти робски труд. 

Да - 2 месеца реална военна подготовка и после 16 месеца безплатен труд без право на лична собственост освен бельото ми и без право на мнение ако работата застрашава живота ми. Ето това се доближава до "робство". Не турското господство, когато българите са имали собственост, бизнес, че някои от тях даже и са учавствали в политиката. Робството е било само в очите на най-простите и бедните, които после нищо добро не са видяло от освобождението.

И аз и брат ми имаме белези от казармата, а братът на тъста ми изобщо не се е върнал. Семейството никога не узна какво се е случило. Загинал по време на военна служба и точка.

Смърфе, мисля че не си малоумен и можеш да сметнеш, коллко струва безплатното ти образование и колко си изкарал на 3 бригади по 2 седмици, и с даряване на кръв... Идеята на това образование е, след като го получиш от твоите знания и умения, да се ползва този, който го е платил.  За останалото ще ти отговоря така: След ВСВ Германия е била в пъти по- зле, отколкото България след комунизма. Какво щеше да има в момента от нея, ако германците бяха... българи.

А Земонти не знаех, че е с основно образование... това обяснява доста неща.

преди 7 часа, язе написа:

Той какво даде в отплата? "Шибана държава", "гнусни комунисти", "калпав матрял", "българите са боклуци"... Храни куче да те лае а? Алеко Константинов има още по- хубав лаф- Пази Боже, сляпо да прогледне!

предполагам имаш впредвид "лаене" като това:

преди 8 минути, язе написа:

Какво щеше да има в момента от нея, ако германците бяха... българи.

Предполагай...

преди 19 минути, язе написа:

Предполагай...

Ама каква литература примерно техническа е имало по Соца? Само руска. И човек трябва да продължава да се развива а не да се осланя на образованието.

Ако бях придобил икономическо образование през Соца сещаш се трябва впоследствие напълно да го отхвърля.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.