Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Генерал Румен Радев - новият президент на България

Featured Replies

преди 47 минути, Proshark написа:

А то досега ,според теб как се гласуваше!? "Сладък" живот с бира и кебапчета...Нали за това хората спряха да гласуват... 

хахах, остави битовизмите с гласуването, говоря за изборите в животЯ😄, нямаш развита, култивирана морална мисъл, не си научен и трениран да търпиш на страдание и трудности да мислиш,обмисляш и свързваш конкретиката с широкия поглед, нямаш дадена и поне повърхностно разбрана „Идеология за мястото и значението на Живот и Разум във Вселената“........................ добре затворени очи и жадни ръце за Космическите пари от Глобалната Печатница - фикусен кадър в Наша фирма, корпорация, банка, „експерт“ в проект, благотворителна организация, удобно място в институт, университет, бюрократ в община, държавен дялан камък„ в полиция, в армия, адвокат, прокурор, съдия,културтрегер,артист................... всички такива с работно време от 12 до 12 , 7 дни в седмицата😁

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Какво предлагаш? Да оставим на власт Бочко и Шиши?

Боко и Шиши  са на игралната площатка, а техните дебелогъзи приятели  от Големите Луди партита с дългите бели линии и тапетите от доларес и евра , менкат чувалета с кюлчета и фъргат ракети, дроновеи, кървища и кости не за бог да прости! Играта се разврътка с на редефф, нова трътка!...........

Какъв ти е проблема с боко и шиши , има ли значение пионката в играта, лицето на заем , актйора с маската..................няма никакво значение. Боко и шиши имат предимство , биха предизвикали още много негативни чувства и гневен потенциал, ако искате реална промяна трябва да храните гнева на масите, ако някога дойде Момента за Глобален срив в систематаили направо Катастрофа............нали така, точете ножовете, тренирайте, бъдете готови..............реалното „гласуване“ няма да е с бюлетини и на елктр. устройства, ще играе старото ладно жИлязо !😁

• Отговори 19,3k
  • Прегледи 793,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• communismatic
    communismatic

Между другото, тоя @Борил е пак акаунт на тира. Веднъж се обърнах към него, а след 10 минути ми отговори @ДзВяРа!. Беше се объркало момчето пак...

• Успех на генерала! Според мен ще е много по-добър президент от американската подлога Плевню.

• Госпожо или госпожице, добре че в постулатите на сериозната политика "симпатията" не стои на дневен ред. Не сме на първа среща, не сме на банкет, не сме на дискотечка. Нормално е да мислите прека

Публикувани изображения

преди 1 час, nusho73 написа:

Кога Русия ни наложи рублата в България?!

Ако визираш еврото, никой не ни е наложил, ние си го искахме. 🙂 В Брикс също се обсъжда идеята за обща валута, засега обаче нямат конткретни стъпки в тази посока, обаче ние благодарение на вас,  като влезем там, може и да предприемат. :wink12:

преди 1 минута, The Lone Star написа:

Кои сте вие?

Е, тираджията пише от поне 200 профила, така, че... бая хора са си. 

Бях замислил още тази година да предложа на „група борци за България“ да организират нелегални алтернативни избори с 2 Въпроса. Първо - Искате ли смяна на Българския Властови икономофинансов  и олигархичен Елит. Второ , искате ли изработване на уникална българска СоциалноИкономическа и управленска система на база Широка демокрация, без политически елит , но с професионално подготвени съветници и Институти по управление и организация.. т.е Реално и всеобхватно Преосноваване на Държавата. 

Голям проблем за сенчестата Власт е когато масите вече не могат да бъдат контролирани само чрез изпитания инструментариум, тогава влизат „властови иновации“ , а това води до грешки, които подготвени Съпротивителни групи могат да използват за трайно увреждане на „системата“

преди 4 часа, laplandetza написа:

Тези , които смятат да гласуват за радеффф да им кажа, че само дават легитимност на Скритата Власт-онези кръгове в държавата, които са отговорни за вашето сегашно и бедещо състояние и положение като „народ“,и като държавност и държава. 

Именно. Но откъде толкова ум, че да го разберат? 😥 Те си знаят само своето си - по инерция да плюят по онези, които де факто са ги измъкнали от блатото, за да се окажат пак там, щото извън блатото им е некомфортно някак си, комунистическа му работа!  😥

преди 18 минути, Мери) написа:

Именно. Но откъде толкова ум, че да го разберат? 

Ти като си толкова умен за кой ще гласуваш?!

преди 10 часа, nusho73 написа:

накара мъжете да правят секс с мъже,

Не знам тебе кой те е карал, ама нещо си объркал темата да си споделяш историите :lol6:

преди 9 часа, ivottoshev написа:

Ако не беше турското робство също можеше да сме на ниво Италия и Испания по развитие.

Упсссс, забравих опорката че то турско робство не е имало. Отричаш османската петвековна спирачка, но обвиняваш руснаците че ни били спирали. Ми браво. Отново лъсна твоята същност на манипулатор (ама от калпавите, дето манипулациите му будят само присмех :giggle1:)

Я цитирай някой да възхвалява турското робство. Може ли линк към темата Истината за Османската власт: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега! :giggle1:

преди 8 часа, laplandetza написа:

Бях замислил още тази година да предложа на „група борци за България“ да организират нелегални алтернативни избори с 2 Въпроса. Първо - Искате ли смяна на Българския Властови икономофинансов  и олигархичен Елит. Второ , искате ли изработване на уникална българска СоциалноИкономическа и управленска система на база Широка демокрация, без политически елит , но с професионално подготвени съветници и Институти по управление и организация.. т.е Реално и всеобхватно Преосноваване на Държавата. 

Тия дни очаквам да превземеш "Радецки" и скоро да стъпиш на българска земя.😄

И само да попитам:Кой ще я изработва тази "уникална българска СоциалноИкономическа и управленска система" и от къде ще се вземат тези професионално подготвени съветници?:wub:

Щото, ако ще си разказваме приказки.......и аз мога.😄

преди 38 минути, N1K17Y написа:

Я цитирай някой да възхвалява турското робство. Може ли линк към темата Истината за Османската власт: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега! :giggle1:

Я цитирай къде съм казвал че някой възхвалява турското робство. Аз само казах че Лоботомирко отрича да е имало такова. Всички знаем опорката как е имало само "мирно съжителство" и "османско присъствие".

преди 5 минути, ivottoshev написа:

Я цитирай къде съм казвал че някой възхвалява турското робство. Аз само казах че Лоботомирко отрича да е имало такова. Всички знаем опорката как е имало само "мирно съжителство" и "османско присъствие".

Аз продължавам да чакам да ми покажеш как роби се придвижват свободно в държави извън османската империя, търгуват и се обучават извън нея.

преди 2 минути, parmobil написа:

Аз продължавам да чакам да ми покажеш как роби се придвижват свободно в държави извън османската империя, търгуват и се обучават извън нея.

А аз продължавам да ти се чудя на примитивния мозък, дето му щукнала мисълта че робство има само ако има плантация и негри :) 

преди 1 минута, ivottoshev написа:

А аз продължавам да ти се чудя на примитивния мозък, дето му щукнала мисълта че робство има само ако има плантация и негри :) 

Роб - безправен човек.

Как безправен човек се придвижва свободно? Ходи на майната си без да е обезпокояван? Че и да се образова и търгува извън османската империя.

Ама много са ти втълпили в главата, че предцитети са били роби. Както и че СССР ни "освободили". Така и не разбрахме с кого са разменили куршум у нас. За свободата ни.

преди 19 минути, ivottoshev написа:

Vazov.thumb.png.d8e8469efde073b635a68bbe720de257.png

преди 4 минути, parmobil написа:

Роб - безправен човек.

Примерно идва Али паша (Сюлейман паша, Незнамскакъвси паша) и взима детето ти за еничар. Ти понеже си имал парва, си имал си право да откажеш, нали? 

преди 7 минути, parmobil написа:

Как безправен човек се придвижва свободно? Ходи на майната си без да е обезпокояван? Че и да се образова и търгува извън османската империя.

Е, що "извън османската империя"? Що не е "извън България". А-а-а-а, чакай, сетих се. То тогава не е имало "България"

преди 9 минути, parmobil написа:

Ама много са ти втълпили в главата, че предцитети са били роби. Както и че СССР ни "освободили". Така и не разбрахме с кого са разменили куршум у нас. За свободата ни.

Много си чел Хариет Бичър Стоу и нейната "Чичо Томовата колиба". Тъй като там не се говори за бели роби, си останал с впечатлението че ако не си негър и не си на плантацията, значи не може да си роб.

От турското робство минахме на СССР. Добре. Как така Червената армия е освободила цялата Централна и Източна Европа от нацисткият ботуш, а само нас не е имало нужда да освобождава? Ние в някакъв своеобразен остров на спокойствието ли сме били? У нас хитлеристи не е имало, и ние не сме били членове на Тристранният пакт?

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Примерно идва Али паша (Сюлейман паша, Незнамскакъвси паша) и взима детето ти за еничар. Ти понеже си имал парва, си имал си право да откажеш, нали? 

Е, що "извън османската империя"? Що не е "извън България". А-а-а-а, чакай, сетих се. То тогава не е имало "България"

Много си чел Хариет Бичър Стоу и нейната "Чичо Томовата колиба". Тъй като там не се говори за бели роби, си останал с впечатлението че ако не си негър и не си на плантацията, значи не може да си роб.

От турското робство минахме на СССР. Добре. Как така Червената армия е освободила цялата Централна и Източна Европа от нацисткият ботуш, а само нас не е имало нужда да освобождава? Ние в някакъв своеобразен остров на спокойствието ли сме били? У нас хитлеристи не е имало, и ние не сме били членове на Тристранният пакт?

Е, защо не се поинтересуваш кога е имало такова нещо?

Имало е и черни робовладелци. О, каква изненада! Но това не го знаеш, защото твоето образование е от социални мрежи.

От Османско владичество минахме на СССР. И продължавам да не виждам от какво ни е освободила червената армия. С кого се бори у нас и ни освободи? Чaкам да ми посочиш с кого е воювала червената армия у нас.

току-що, parmobil написа:

Имало е и черни робовладелци. О, каква изненада! Но това не го знаеш, защото твоето образование е от социални мрежи.

От Османско владичество минахме на СССР. И продължавам да не виждам от какво ни е освободила червената армия. С кого се бори у нас и ни освободи? Чaкам да ми посочиш с кого е воювала червената армия у нас.

P.S. В Бразилия робството приключва след САЩите. Но на вас все ви убягва, че има и друга Америка.

преди 9 минути, parmobil написа:

P.S. В Бразилия робството приключва след САЩите. Но на вас все ви убягва, че има и друга Америка.

Какво нещо да е имало? Това за еничарите ли?

Ама бели роби няма в книгата. От там идва объркването ти че само негри на плантация могат да са роби

Ти мина на СССР. Провери. А иначе ще кажеш ли защо хитлеристите се изнасят от Бълагряи едва когато Червената армия се оказва на границата ни? Защо не сме ги изгонили по-рано? 

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Какво нещо да е имало? Това за еничарите ли?

А ма бели роби няма в книгата. От там идва объркването ти че само негри на плантация могат да са роби

Ти мина на СССР. Провери. А иначе ще кажеш ли защо хитлеристите се изнасят от Бълагряи едва когато Червената армия се оказва на границата ни? Защо не сме ги изгонили по-рано? 

Кои са правилните роби? Черни, бели, жълти?

И пак - с кого червената армия се сби у нас за освобождението ни? Защото си беше окупация по всички правила, но на теб не ти харесва.

току-що, parmobil написа:

Кои са правилните роби? Черни, бели, жълти?

И пак - с кого червената армия се сби у нас за освобождението ни? Защото си беше окупация по всички правила, но на теб не ти харесва.

За еничарството не ми отговори...

Ми явно за теб роби могат да бъдат само негрите

Защо отклоняваш въпроса? Кажи ми защо хитлеристите избягаха от България едва когато Червената армия се оказа на границите ни? Ние като сме толкоз ербап, що по-рано сами не се освободихме от нацисткият ботуш?

:lol6:Стана ми интересно и пуснах през търсачката "поробен". Знаеш ли какви интересни резултати се получиха? Примерно БаалБукаща простотии, дето сега ти лайква постовете (чакай да я отблокирам че тази вечер може да стане интересно), си говори в прав текст за поробена от руснаците България. Ще се опиташ ли да ѝ обясниш че щом няма негри, значи и робство няма :D 

на 10.09.2022 г. в 10:13, БаалБек написа:

Под дулото на съветските автомати България бе поробена, а шепа разбойници - превърнати в червени принцове.

По интересен ми е обаче наш Лоботомирко какви ги е декламирал преди да му спуснат сегашните опорки:

на 2.01.2016 г. в 19:58, miro20 написа:

Аз мнението си за  османското робство съм го казвал многократно -  естествено че е робство , дори да не отговаря  изцяло на този термин.

"робство" като термин дори е сравнително по добре , защото господаря трябва да се грижи за роба - като  храна, покрив, задължения.. и т.н..

Нашето положение е дори по зле от робство - защото под привидни "права" , османците доят народа , както са правили и с други народи разбира се.

Няма противоречие в това - по е лесно да доиш данъци и стоки от привидно свободни  на местно ниво народи, вместо да се грижиш за роби.

В случая - оставяш ги с привидни свободи да се развиват като имоти , занаятчийство , чорбаджийство и само стрижеш "овцата".

Ти що така се цепиш от колектива? Сам сред свои. Става ми жал за теб :(

Христо Ботев

поезия

„Литературен клуб“   -   най-старото електронно списание за литература в България!  начало

• НА ПРОЩАВАНЕ

в 1868 г.

Христо Ботев

Не плачи, майко, не тъжи,
    че станах ази хайдутин,
    хайдутин, майко, бунтовник,
    та тебе клета оставих
    за първо чедо да жалиш!
    Но кълни, майко, проклинай
    таз турска черна прокуда,
    дето нас млади пропъди
    по тази тежка чужбина -
    да ходим, да се скитаме
    немили, клети, недраги!
    Аз зная, майко, мил съм ти,
    че може млад да загина,
    ах, утре като премина
    през тиха бяла Дунава!
    Но кажи какво да правя,
    кат ме си, майко, родила
    със сърце мъжко, юнашко,
    та сърце, майко, не трае
    да гледа турчин, че бесней
    над бащино ми огнище:
    там, дето аз съм пораснал
    и първо мляко засукал,
    там, дето либе хубаво
    черни си очи вдигнеше
    и с оназ тиха усмивка
    в скръбно ги сърце впиеше,
    там, дето баща и братя
    черни чернеят за мене!...
    Ах, мале - майко юнашка!
    Прости ме и веч прощавай!
    Аз вече пушка нарамих
    и на глас тичам народен
    срещу врагът си безверни.
    Там аз за мило, за драго,
    за теб, за баща, за братя,
    за него ще се заловя,
    пък...каквото сабя покаже
    и честта, майко, юнашка!
    А ти `га чуеш, майнольо,
    че куршум пропей над село
    и момци вече наскачат,
    ти излез, майко - питай ги,
    де ти е чедо остало?
    Ако ти кажат, че азе
    паднал съм с куршум пронизан,
    и тогаз, майко, не плачи,
    нито пък слушай хората,
    дето ще кажат за мене
    „Нехранимайка излезе“,
    но иди, майко, у дома
    и с сърце сичко разкажи
    на мойте братя невръстни,
    да помнят и те да знаят,
    че и те брат са имали,
    но брат им падна, загина,
    затуй, че клетник не трая
    пред турци глава да скланя,
    сюрмашко тегло да гледа!
    Кажи им, майко, да помнят,
    да помнят, мене да търсят:
    бяло ми месо по скали,
    по скали и по орляци,
    черни ми кърви в земята,
    в земята, майко, черната!
    Дано ми найдат пушката,
    пушката, майко, сабята,
    и дето срещнат душманин,
    със куршум да го поздравят,
    а пък със сабя помилват...
    Ако ли, майко, не можеш
    от милост и туй да сториш,
    то `га се сберат момите
    пред назе, майко, на хоро
    и дойдат мойте връстници
    и скръбно либе с другарки,
    ти излез, майко, послушай
    със мойте братя невръстни
    моята песен юнашка -
    защо и как съм загинал
    и какви думи издумал
    пред смъртта и пред дружина...
    Тъжно щеш, майко, да гледаш
    ти на туй хоро весело,
    и като срещнеш погледът
    на мойто либе хубаво,
    дълбоко ще ми въздъхнат
    две сърца мили за мене -
    нейното, майко, и твойто!
    И две щат сълзи да капнат
    на стари гърди и млади...
    Но туй щат братя да видят
    и кога, майко, пораснат,
    като брата си ще станат -
    силно да любят и мразят...
    Ако ли, мале майноле,
    жив и здрав стигна до село,
    жив и здрав с байряк във ръка,
    под байряк лични юнаци,
    напети в дрехи войнишки,
    с левове златни на чело,
    с иглянки пушки на рамо
    и с саби-змии на кръстът,
    о, тогаз, майко юнашка!
    О, либе мило, хубаво!
    Берете цветя в градина,
    късайте бръшлян и здравец,
    плетете венци и китки
    да кичим глави и пушки!
    И тогаз с венец и китка
    ти, майко, ела при мене,
    ела ме, майко, прегърни
    и в красно чело целуни -
    красно, с две думи заветни:
    свобода и смърт юнашка!
    А аз ще либе прегърна
    с кървава ръка през рамо
    да чуй то сърце юнашко,
    как тупа сърце, играе;
    плачът му да спра с целувка,
    сълзи му с уста да глътна...
    Пък тогаз... майко, прощавай!
    Ти, либе, не ме забравяй!
    Дружина тръгва, отива,
    пътят е страшен, но славен:
    аз може млад да загина...
    Но... стига ми тая награда -
    да каже нявга народът:
    умря сиромах за правда,
    за правда и за свобода...

---

*и г л я н к и   п у ш к и   - стари пушки с тънка дълга цев

Стихотворението е създадено по времето, когато Ботев се готвел да мине Дунава с четата на дядо Жельо войвода през 1868 г. Ботев е участвал активно в подготовката на четото на Жельо войвода и е бил избран за неин секретар. Първата редакция на стихотворението излиза във в. „Дума на българските емигранти“ (бр. 2, г. I, 25.06.1871 г.). Втората редакция - в „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова“. Още преди Освобождението било разпространено като песен сред революционната младеж. Намираме го преписано в джобния бележник на Васил Левски.

върни се | съдържание | продължи

© 1998-2026 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]

Хайде сега всеки да прочете великия Христо Ботев и после да говори глупости,че нямало турско робство ...

преди 13 часа, Лудият Учен написа:

Хайде сега всеки да прочете великия Христо Ботев и после да говори глупости,че нямало турско робство ...

Оле майкооо, може ли да има хора с такъв умствен дефицит? Как е възможно да ползвате българската литература и поезия и да я смесвате и сравнявате с реални исторически факти? 

Ама разбирате ли въобще какво е метафора за вътрешно, социално, психологическо или духовно ограничение? То и сега мога да ви изредя по-съвременни автори, които пишат или са писали за "робство"!

Блага Димитрова, Константин Павлов, Веселин Ханчев, Георги Господинов, Иван Божков и т.н.

Това ли ви е научил социализма? Ужас!?!?!?

И по темата:

Screenshot_2.thumb.png.e68cea44c21efd4afbd91174f03d84e2.png

Screenshot_1.png.7c312293a71d24e8a9ab935567f91f03.png

на 24.02.2026 г. в 20:18, miro20 написа:

Едва ли ще дочакам, но все пак....  :)

Аз пак да те попитам, защо чакаш някой или нещо да ти дава обяснение точно на теб? Ти кой беше?.....

на 25.02.2026 г. в 9:39, miro20 написа:

По това се различава демокрацията за която такива промити мозъци като теб не сте дорасли .

Аз тук виждам единствено теб като промит мозък и недорасло момченце, което реве и се оплаква от всичко и от всички.

преди 29 минути, БаалБек написа:

Оле майкооо, може ли да има хора с такъв умствен дефицит? Как е възможно да ползвате българската литература и поезия и да я смесвате и сравнявате с реални исторически факти?

Ти си жалък трол... Искаш да кажеш,че Христо Ботев е писал празни приказки,само и само да му се получи римата и е лъгал,така ли ??? Не ми отговаряй,не искам да се цапам и общувам с малки душици като теб...

преди 38 минути, БаалБек написа:

Screenshot_1.png.7c312293a71d24e8a9ab935567f91f03.png

Може ли линк към достоверен източник, в който да го има това инфо? Новина от такъв ранг не може да я няма по големите медии, така че не би било проблем да докажеш думите си, нали? 

Ако не покажеш такъв линк, това би означавало че си ФЕЙКОМЕТ!!!

Е, фейкомет ли си?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.