Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Microsoft тихо спира поддръжката на "старите" ОС (7,8) за новия хардуер

Featured Replies

На Линукс освен изброените по-горе от колегата неща, не тръгват още и над 90% от игрите. Опен Офис-а също не е 100% съвместим. Не тръгват голяма част от старите принтери, скенери. На мен дори и една по-стара флашка не тръгна, та ходих до съседния офис на едно ХР да си преточа една стара програмка.
 Не убеждавам никого кой каква ОС да ползва - то самите потребители тук в БГ , и по света са гласували с портфейлите си - около 95% към 5% горе долу. Единственото нещо заради което писах тук е НЕСЪВМЕСТИМОСТА и трудностите от мигриране от една система към друга.

• Отговори 193
  • Прегледи 11,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мда, няма да се разберем. Твоят спор е Фотошоп срещу ГИМП, а не Линукс срещу Уиндоус.

В продължение на 3-4 години и аз се бях заинатил да ползвам Линукс. Пробвах какви ли не. Хвалех го, въпреки че безжичният ми принтер се свързваше само праз кабел към компютъра, смартфонът изобщо не се свързваше, таблетът също. Много от програмите, които ползвах преди под Уиндоус, нямаха аналог за Линукс и на втори диск имах инсталиран Уиндоус, за да мога да ги ползвам. Имаше и доста други неудобства и проблемчета. На края му теглих една майна на Линукса и вече не съществува за мен. Който иска да си ползва компютъра за да си настройва и пренастройва Линукса - моля, а който го ползва за друго, да не се занимава с Линукс.
Нека някой от твърдящите, че с Линукс няма вируси, да поясни защо някои от антивирусните програми имат версии за Линукс. И без да се измъква с версията, че са по-малко, защото понякога и само един ти е достатъчен.

Ти ми кажи защо в раздела за вируси има само Уиндоус потребители?

А твоят Уин 7 няма драйвери за нов хардуер. Въобще, никакви.

преди 29 минути, mkfs.ext4 написа:

7-цата е мъртва! Това вече е история.

Мъртво е на баба ти хвърчилото!

019b31df8e.png

Ето това е истината за Линукс!  Близък, а не по добър. Не споменаваш с каква скорост работят Уиндоус-ките програми под Линукс и дали не те изнервят.

Линукс съм ползвам Убунту 10.04 мисля и една по-нова с едно прозрачно голямо меню - 13 или 14 и аз не знам. После Минт позлвах, скорошна версия. Ами тегаво е да Ви кажа... Добре инсталираш го и се почват мъките, това как става, онова как става. Тъчпада ми не работи "щипането" за зуум... за Минта специално говоря, че ми е най-пресен спомен... Абе разкарах го, но е по-интересно защо го сложих

Ами сложих го, защото 7цата почна да бъгва нещо и започна Mallwarebytes да блокира атаки към svhost.exe... откъде ми идват не знам, ама бяха ужас, постоянно ми излизаше табела, че mallware блокира нещо към svhost exe и това беше на вълни... 6-7 часа няма и после като се почне няма спиране. Сега пак съм на 7ца, нарочно не съм я активирал, сложил съм само менаджера да не излизат ъпдейтите за 10ка, и след около 40 дена ползване, забелязвам отново същите действия, но много, много по-рядко, 1 път на ден от около 3 дена...

Друго да Ви споделя... един хард товаря от скоро с много филми и сериали... такъв хард за дълго пребиваване в чужбина с много лош нет или направо без нет... та тоя хард седеше на един комп с 10ка и там редовно изчезваха филми и цели сезони със серияли, трагдия е това, освен това всеки път, като правя нещо излизаше точката за локализация на позиция..Направо ма налази параноята, не че има кво толкова да видят...ама направо много зле Ви казам, не е за хора със слаб ангел, ще почна да нося шапка от алуминиево фолио. На майката и записах сериял да гледа 5-6 сезона, и ми вика 4ти сезон липсва... МсБоза10.

Обаче как да и инсталирам на майката линукс ОМГ ТРАГЕДИЯ

Общо взето отвсякъде сме прецакани хора! Тва Уин10 Хич не ми харесва, направо ми е параноя с него, то само гадости иска... например регистрация в Стора им, иначе е кекава работа, постоянно локализация няква прави, трие ми файлове... ИЗОБЩО КВО ИМ ДАВА ПРАВО ДА МИ ТРИЯТ НЕЩА ОТ ХАРДА...

Линукса пък е мъка, как например да знам аз, като полу-малоумен потребител, как се инсталира програма еди коя си. Да кажем ще нацеля Skype, Gimp и някой други... ама има и някой на които не им знам имената, точно как да ги изпиша... или че "трансмисията" замества уторента... Ако пусна апт-гет нещо си и изпише че "не става", това е край... как да знам дали е потплеър, даум потплеър или само даум... или имам несъвместим хардуер, например тв тунер авермедия... мъка мъка. Много време отнема в проучване и тестване... ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ИДИОТЕН ЮСЕР ФРЕНДЛИ

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Е поне сме на едно мнение за 10-ката! Убунту 10.04 е от преди 7 години...сегашното няма нищо общо.

Радо, на баба ми хвърчилото няма проблеми с поддръжката, за разлика от лаптопа ми - няма драйвери за 7-ца и 8-ца.

И да, мъртви са и двете ОС, нали заради това се пусна тази тема! Виж първият пост ако си забравил.

И защо ако сега си купя компютър да сложа седмица? Няма да имам драйвери и десетката ще върви по-добре със сигурност. Хардуера за нея е мислен и правен. Има хора не се оплакват от тая десетка.

преди 4 часа, plamen74 написа:

Евала!!! Най-сетне един човек да ме разбере (като изключим ExaFlop който още в самото начало разбра какво съм написал)!
Нека се забавляват - Windows 10 Enterprise на компютър с 512 рам, двуядрен AMD 5200+ процесор на сокет AM2 и хард от лаптоп на 5400 скорост:

Колега, колко пара ти искаха за лиценз на ентърпрайз? Много отговорно питам, мен вече ме пързолиха с лицензи за Про. Купуваш едно, а пет упдейта по-късно то се превърнало в съвсем друго. Засега ентърпрайз е ОК, не вярвам да изработят такъв трик и на корпорациите. Та колко е в България?

преди 27 минути, kalansuv написа:

Друго да Ви споделя... един хард товаря от скоро с много филми и сериали... такъв хард за дълго пребиваване в чужбина с много лош нет или направо без нет... та тоя хард седеше на един комп с 10ка и там редовно изчезваха филми и цели сезони със серияли, трагдия е това

На майката и записах сериял да гледа 5-6 сезона, и ми вика 4ти сезон липсва... МсБоза10.

Боза к*рец, този проблем е от теб- не е от Уиндоуса. При мен как не изчезват аниме сериалите ми, които съм изтеглил 19-те сезона,ха?

От всички дистрибуции, които съм ползвал, Зорин и ментата са най-добре ориентирани за обикновения потребител. Убунту отдавна ми падна в очите. Отностно всички други професионални изказвания искам да отбележа някои неща. За радост на едни и съжаление на други Windows е и ще остане най-добрата операционна система. Колкото и да го въртите, както и да се "прераждате" това си е суровата десйтвителност. И е така, защото Windows и програмите за Windows се правят от професионалисти. Не отричам, че при Линукс програмистите има такива, но са рядкост и са главно свързани с поддръжката на системата. Преди някой да ми ревне, че не съм прав нека си представи, че е продавач на краставици и има два варианта - да отиде на пазар "А" и да ги подари или да отиде на пазар "Б" и да ги продаде. Ако краставиците ти са хубави ще ги продадеш, ако не стават за нищо ще ги подариш. За бедняка и рака е риба и ще му свършат работа.
Друг е въпроса, че тук в България не плащаме за нищо, защото сме тарикати - от държавните администрации с тарикатското ХР до обикновения юзър със седмичка, щото десятката не го "кефила". С няколко думи истината е такава, че Линукс ще ти върши перфектна работа ако е нужен за фейсбука, клипчета, музика, филмчета, но не и за професионална работа, а такива има много - музиканти, счетоводители, фотографи и т.н. Платеният софт за Windows e направен от професионалисти за професионалисти. Не може с GIMP и Андройд китайско телефонче, но с мега яката 13 мегапикселова камера на Сони да се вземаш за сериозен фотограф например.

Без да искам да споря, на мен преходът ми е много труден, нека да не казвам невъзможен.  Винаги съм ползвал Джам, още от мс-дос, 3.11... след което имам пауза до хп, виста я пропуснах умишлено, после бях на 7... 8 и 8.1  също ги пропуснах умишлено и те така... Просто всяко нещо в Х средата, което е различно от това на Джама ме затруднява, докато сядайки на Джам, дори и с UI на 10(който е леко като "манджа с грозде") работя лесно и без да се замислям... Ти си нямаш представа колко време мина, докато разбера, че за да стартирам инсталация на програма с ТГЗ (Мисля че такива бяха или ТЗ)архив ми е нужна друга програма(докато бях млад и зелен това)

Относно българинът... Той никога няма да инсталира безплатен Х, защото може да си инсталира безплатно 7 или 10 и не му пука, че всъщност не е безплатен... за него е, защото го сваля безплатно от тук и го разбирам това.

Инсталирал съм Минт на един приятел, който искаше в "гаражната му фирмичка" всичко да е изрядно... Забучи едно старо лаптопче вътре, хем да не го заглеждат "мургавите", хем да не го разбират данъчните или там квито "чанти" се домъкнат. Еми човека е сравнително доволен, всичко му работи, работата му върви, но каза, че на личният няма да го инсталира, защото си има Джам, а с Минта се чувства "еднорък"... и това го разбирам... Но пък е доволен, комуникацията с клиенти върви, рови си по сайтчета, клипчетата му вървят през работното време, фейсбука също... Според мен е идеално за непретенциозен работен лаптоп.

Ти казваш да питат хората, да търсят в гугъл и тн и тн... Ама има и хора, дето нямат време да се ровят по цял ден за да научат коя програма им трябва, как се инсталира и как се ползва.
Тези, които правят Минт или който и да е Х за End Users трябва да разберът, че крайният потребител, който е ползвал 5-10-15-20 години Джам, няма да премине на тяхната система, защото е по-стабилна, по-бърза, няма вируси или защото Х-а не върви в "линия" примерно... това обикновенният потребител не го вълнува. Той си иска нещо толкова подобно, колко предното, което е ползвал... Иска да бъде също толкова продуктивен, колкото с предната му ОС. Обикновенният потребител не харесва терминала, той харесва point and click, той иска същият Скайп, като на джама, а не срязана версия, същото важи и за всички други програми... може да са супер стабилни и бързи, но не са толкова удобни, защото той е ползвал джамските и за него те са по-дбори, също толкова бързи и стабилни... Има хора, които ползваха ХП докато не му спряха поддръжката и си го харесваха... върши им работа и не им създава главоболия, това е важно за тях. Сега Минаха на 7 поради обясними причини и не мислят изобщо за 10. Все пак си е тяхна работа това.

Аз лично скоро пак пробвах Минта(малко след като пуснах предното мнение в тази тема), за мен това е най-добрият Х в момента и все пак не е толкова добър, като джама. Без да се обиждат линуксарите, Минта може да е 100 пъти по-бърз, по-стабилен, да има всичко, което и Джама... и каквото кажете още, но за мен той не е по-добър, защото моята продуктивност под тази ОС пада драстично. Много се надявам да го развият до такава степен че да не затруднява никой с работата си, но пък силно се съмнявам...

Малко ми свършиха оставащите символи, затова ще приключа с тоя коментар,иначе имам още какво да кажа...
ПРЕЦАКАНИ СМЕ ОТВСЯКЪДЕЕЕЕ ХОРА  

От всичко, което прочетох тук разбирам, че няма и един разумен човек тук в форума... "Свикнали сме да ползваме Джамек"... свикнали сте, защото България разрешава торентите и си теглите всичко безплатно без да ви интересува кое колко струва. Нали " В Ммундата го има е, за ко ще го плащаш да го купуваш... малоумен ли си".. Ограничени сте.... нищо не ви интересува, нищо не можете да оцените...  добре... ами ако трябваше за всеки компютър, който ползвате да купувате Уиндолс... 500 кинта е операционната ви система в магазините... Linux дистрибуциите повечето са безплатни и позволяват ползването на компютъра до определена степен. Игри, тексови редактори, програми за презентации и фото обработка има, които също са безплатни... За това и много хора харесват Линукс под какъвто и да е дистрибутор... ползваш си всичко, ако трябва си програмираш нещо... Да донастройваш си нещо... ама и Джамека се настройва, просто не си го осъзнавате, щот се ограничени... инсталирате хиляди програми за това и онова,  слагате драйвери, това и онова не ви работи и ревете само...това според вас не е настройка... Спрете с тези глупости... Аз ползвам и джам и пингвин, също така ползвам хиляди емулатори, включително и за андоиди, конзоли и така нататък... всяко нещо си има предназначение... седнете прочете кое какво е.. стига с това Джам е  "лучший в мире" .. като не разбирате защо въобще коментирате... Същите тъпотии ги гледам и за марките. Nvidia по-добре от AMD..., хубаво по-добре може да е, ама цената си е е*ба**л*о     м*ай*к*а*та... същите тъпотии ги виждам и за плейстейшън, Хикс кутии и пс шайги... Интел или АМД... Пепси или Кола... На Жоро сестра му или на Кольо жена му... Айфонки и андроидки.... Марката ви води тъпите животи, за това сте и толкова ограничени..." а как бе айфона е много як, виж го само колко струва 1700 лв е как ще си взема андроид за 250 лв, нищо че е по-добър.. марката си е марка"... съшата работа и с тия Найкове и Педедаски... еми извинявай ама за 30 лв си купувам обувки дет са 100 пъти по-яки ... да нямат някаква смешна емблема или каквото и да е там, ама се носи, нали? Стига сте робували на Марки, Имена и чужди мнения... седнете поинтересувайте се кое какво е. Защо е по-евтино, как работи, натоварва ли?... а не само да говорите и пишете глупости да ви се смеят хората на магарешкия инат и да глупостта ви...

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

преди 3 часа, ZeroG написа:

Цяла нощ ли зареждА тая картинка?

Поне покажи снимка от task manager - performance , яко ни ментиш с тези  напускани програми и процеси от красивия ти десктоп.

Това как ти се струва: 10-ка про на 1 гигахерц процесор с 2 гигабайта рам и то х64 бита ОС

Лаптопа Asus K53U 

Забавлявай се! ;)

2017-03-20_21h25_04.thumb.png.61a09b8f5e32e3a17a38feef23f95b22.png

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

@kalansuv навсякъде платената поддръжка не помага никак за решаването на проблемите, а ги създава (и това не зависи от ОС) ;). Преименувал си се скоро, май.

преди 3 часа, mkfs.ext4 написа:

А твоят Уин 7 няма драйвери за нов хардуер. Въобще, никакви.

преди 3 часа, _Alex&Vanko_ написа:

И защо ако сега си купя компютър да сложа седмица? Няма да имам драйвери и десетката ще върви по-добре със сигурност. Хардуера за нея е мислен и правен. Има хора не се оплакват от тая десетка.

HP 250 G5 Notebook DualCore Intel Core i5-6200U, 2700 MHz - не знам за вас дали е нов хард , за мен е нов - купих го януари с DOS 2. Исках да инсталирам Windows 7 Ultimate за да мога пускам програми от  Win 7 ("сравнително законни")  въпреки че , бях запознат с принудителното инсталиране на Win 10 . След няколко неуспешни опита (" HDD няма драйвери" ) започнах да търся решение в мрежата . Едни казват трябва да се приложи програма ; да се пише в cmd;... а всичко което трябва е да се направи диск С стартиращ с помощен стартиращ СD диск с партишън програма . Инсталацията си протече нормално ; с програми за търсене и инсталиране на на драйвъри всички се намериха и инсталираха . С изключение на AMD Radeon R5 M330 драйвъри които изтеглих от сайта на AMD .

Така че твърдението , че няма  драйвъри за Win 7 за нов хард е номер на Microsoft !

Леле, каква сте си спретнали тука... Когато под управлението на Надела, световете на Линукс и Майкрософт правят опит за сближаване (което при предишния шеф на Редмънд беше абсурдно да се случи), вие се карате за... Еми, да, кофти - това за изоставянето, ама тук вина само Майкрософт ли имат? Аз пък си мисля, че Уиндоус, именно под Надела, го чака добро бъдеще, а "Windows като услуга" не виждам кое е лошото. Другото положително, което виждам е ориентацията към модел за доставяне на софтуер, подобно на Линукс - с едно централизирано хранилище. Това е една от причините, за да "няма вируси по Линукс". Софтуерът, попадащ в хранилищата е инспектиран на няколко нива. Държиш се към него и няма да попаднеш на троянизирана програма. Така и потребителят ще бъде "дисциплиниран" и съм убеден, че нивата на заразени системи ще намалеят значително. Поне в Линукс е така. Можеш разбира се да посетиш някаква сенчеста страница и да добавиш rogue хранилище и да си инсталнеш троянче, ама... Изоставянето на win32 инсталатори също ще намали нивата на инфекции. "Windows-as-a-Service"... ок, Майкрософт ще успеят вероятно да ограничат пиратстването и това е май най-големия страх на някои. Но според мен Майкрософт ще издадат в следващите няколко години безплатен Уин - нещо орязано, знам ли. Такова усещане имам. "Облачен Уиндоус" отново ще означава по-добър контрол - защитните механизми на Windows Azure, които се предлагат на корпоративни клиенти. Няма ли да е добре да бъдат доставени и към обикновените потребители? А се замислете, ако операционната ви система е в облака, колко дертове ще си спестите от случайна загуба на данни да речем... Приятелите от Енергото правят някаква магария, пат! няма диск. Вземаш си новия комп, логваш се в облака и пак си пред десктопа си. Не знам, де, какво ще е решението Майкрософт за бъдещето на Уиндоус, но това не е monkey dance империята на Големия Стив. По-скоро си мисля, че потребителите на Уин трябва да са обнадеждени. Иначе... конфиденциалност? Какво беше това? В ерата на Facebook и Android?

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Начи казвал съм го илядо пъти пак ,че повторим за чугунените кратуни де не могат да схванат .95% от домашните потребители си ползват машините за мултимедия и интернет ,кви фотошопи кви игри къф специализиран софтуер ва гони бре .Ората де им требе специализарн софтуер си го купуват щото изкарват мангизи с него ,купуват си и ОС ................и не ровят по нето за кракване ,сериали и прочие Ганьовски балкански номерца .

ОС в облака означава, че данните ти са някъде там в мрежата. Тоест официално всичките ти данни стават собственост на Майкрософт. Сега реват, че 10-ката ги следяла, а ако всичко отиде в облака не ми се мисли. Все по-малко контрол върху собствения си компютър - това е една от целите на Уиндоус.

преди 1 час, Методи Дамянов написа:

конфиденциалност? Какво беше това? В ерата на Facebook и Android?

Добре, чакам да си пратиш всички лични данни, пароли и акаунти на ЛС ;) Така де, няма вече конфиденциалност, от какво ще се притесняваш? Ерата на фейсбук е! ;)

Аз все си мисля Методи, че проблема на потребителите не е толкова в хранилищата, а че използват масово акаунт с админ привилегии, докато под Линукс не се ползва стандартно акаунт с root права доколкото съм останал с такива впечатления. Ако потребителите толкова ги сърби да тестват непознат софтуер от несигурни източници то е добре да се научат да използват Sandboxie (или някои от пясъчниците вградени в Comodo, 360 Total Security, avast), програми за виртуализация като Shadow Defender, Virtual Desktop (в Comodo) или поне виртуални системи като VIrtualbox и VMware.

Колкото до облачните услуги, аз лично не съм им привърженик. Може това да е бъдещето, но те също гърмят нека да не забравяме това. Следенето е едно на ръка, но ако един ден фирмата предлагаща тази услуга фалира и се наложи по най-бързия начин да си свалиш качените данни в срок от 30 дни, а нямаш място и ще се наложи да се чудиш какво да изтриеш или да си купиш външен носител, че иначе става лошо. Типичен пример бе за услугата предлагана от Malwarebytes - Secure Backup, която издържа около година и после бе закрита. Лично аз предпочитам да си правя бекъп на външни носители или NAS.

А иначе Иво аз лично си ползвам системата за специализирана работа и за развлечения. Към момента Линукс не мога да ползвам за видеообработка (не че няма добър софтуер и под Линукс като kdenlive), но има още какво да се желае в тази насока. При развлеченията ще стане интересно като пробие Vulkan (наследника на Mantle), да видим как ще се представи срещу OpenGL и DirectX 12. Не че и в момента не може да се играе например CS:GO под Linux. Аз лично ползвам и двете. Линукс главно за Recovery среда ако се наложи да спасявам някоя силно заразена система при, която се налага ръчна намеса или за да копирам данни от повредена Windows инсталация преди преинсталацията на втората за да не се загубят данни. Та не виждам защо всяка тема трябва да се обръща с мерене. За всяка ОС има място под Слънцето. Хората са много и все с различни интереси и потребности.

преди 22 часа, mkfs.ext4 написа:

Ти добре ли си бе, Уиндоус има добър пазарен дял само при десктопите които в 90% от случаите се ползват точно само за браузване и филми. Къде другаде Джама има доминиращ дял? При сървърите ли?...

...И за коя работа говориш? Повечето администратори и програмисти са на Линукс...

Аз съм прекрасно, но явно твоите чисто фенски предпочитания замъгляват съзнанието ти. Уиндоус има доминиращ пазарен дял не само при десктоп ос, ами и при сървърите. Елементарно, в света съществува нещо, което явно ти пренебрегваш, но все пак го има - различни видове сървъри. Докато в една компания обикновено имаш един линукс сървър, който да управлява мрежата, имаш задължително поне още един уиндоус сървър, който да държи активната директория. Обикновено в големите компании имаш поне по два уиндоус сървъра в клъстър. Майкрософт започват да завземат пазарен дял и от Apache, като тази тенденция ще се засили с навлизането на Win Server 2016 и IIS 10.0. Database сървъри? Microsoft SQL Server доминира. Файлови сървъри, пощенски сървъри - отново Майкрософт продуктите доминират. С пускането на все повече облачни технологии от страна на Майкрософт, ще придобиват все по-голям пазарен дял. Понеже вече почти всички сървърни услуги се инсталират върху виртуализационни среди, е по-лесно да се направи някаква статистика. А тя сочи, че 87,7% от сървърните услуги, инсталирани в такива среди, са Майкрософт продукти.

Ти за кои администратори говориш? Мрежарите са си с линукс, системните са с уиндоус, като вторите са повече като бройка. Изключения правят основно ISP и хостинг компаниите. Програмисти също е много общо понятие. Примерно тези, които разработват на .NET Framework, ползват Уин ОС. Статистиката сочи, че около 26% ползват Mac OS, 22% са на някаква Linux дистрибуция, 22% са с Уин 7, 21% са с Уин 10, 8% са с Уин 8. Така че твърденията ти нямат нищо общо с реалността.

преди 21 часа, Пaчo написа:

Някак гордо го съобщаваш, не те ли тревожи това? Аз съм потърпевш какво се случва когато софтуерът ти стане услуга от друг монополист. Никак, никак не съм очарован. 

Чак пък уникални :) Но вярно е това което изглежда не забелязваш - майкрософт става все повече компания само за едрия бизнес, с офиси по цял свят както казваш. Малкя бизнес кучета го яли.

Ами не се тревожа особено. Предполагам, че за домашни потребители ще пуснат безплатен уиндоус, както неофициално е сега. Майкрософт са монополист от зората на декстоп компютрите, така че не виждам защо да се промени положението с уиндоусите за домашните потребители. Нормално е да търсят пари от компаниите, както впрочем правят и от линукс страна. Само разгледай магазина на Red Hat Enterprise и виж за какви цени става въпрос.

преди 19 часа, rado84 написа:

Изобщо не е реклама на машината...

Всеки нормален човек би си купил машина с лиценз за Уин 10, вместо за уин 7 или без никакъв. Просто пазарна статистика. Дори консултантите в магазина ти изтъкват Уин 10 като предимство. Много просто - щом на тази машина има Уин 10, значи е "съвременна" и масово погрешно се асоциира с "мощна". Нещото, което хората търсят при покупка на нова техника.

преди 18 часа, kalansuv написа:

Линукс е сървърна ОС. За десктоп върши толкова работа, колкото Windows-ките сървъри - за сървър...

...Ако знаете какво правите, и под Windows вероятността да се заразите е нищожна...

Виж по-нагоре в мнението ми за сървърите. Заразите основно се получават точно защото потребителите не знаят какво правят. Обикновено линукс потребителите са по-грамотни технически, затова имат някаква идея да внимават със заразите.

преди 18 часа, mkfs.ext4 написа:

С това ли се изчерпва всичко? Фотошоп и две cad/cam/cae програми? Един ден ще ги напишат и за Линукс, тогава какъв ще ти е аргумента? Говорим за самата ОС, че Линукс е много по-добре замислен и проектиран. Джама не става за работа, след всяка втора настройка ти иска рестарт.

Игрите дори не ги броя, говорим за работа. А и за тази цел си има конзоли.

Мобилните устройства са за употреба на съдържание, десктопите са за създаване на съдържание. Десктопите са 90% Уиндоуси, съответно хората, които създават програми за десктоп, правят програми за Уиндоус. Една програма изисква не само създаване. Иска поддръжка и развитие. Програмите за Уиндоус имат поддръжка и развитие, защото има много хора, които работят по тях. Съответно програмите за линукс имат много по-малка поддръжка и по-малко развитие. Затова дори и да напишат cad/cam/cae програми за линукс, те ще са със същия успех, както останалите програми за линукс - по-малка функционалност, по-малко ъпдейти, по-малко развитие. Мнението ти за игрите няма да го коментирам, очевидно си "console peasant". Само да вметна, че Уин 10 има интеграция с Xbox и примерно може да се играе multiplayer между едното и другото.

преди 17 часа, mkfs.ext4 написа:

Аз проблеми с Линукс нямам! Разгледай Уиндоус раздела и Линукс раздела - в първия има доста повече теми с проблеми. А раздела с вируси по-добре не го отваряй защото там само Джамове има заразени....

Ами нормално, не виждам какво те учудва. Потребителите на Уин са 90%, с линукс са 5%, които се предполага, че са технически грамотни. Какво да има зарезено в раздела, според теб?

преди 17 часа, ExaFlop написа:

...Да ви напомня ли колко помия се изля по Wiin 7 когато се появи?...

Много :D Винаги има хейт по новите неща, защото хората не ги разбират и се страхуват от тях.

преди 16 часа, kalansuv написа:

На Линукс освен изброените по-горе от колегата неща, не тръгват още и над 90% от игрите. Опен Офис-а също не е 100% съвместим. Не тръгват голяма част от старите принтери, скенери. На мен дори и една по-стара флашка не тръгна, та ходих до съседния офис на едно ХР да си преточа една стара програмка...

Това му е хубавото на Уин-а - не се налага да се търсят драйвери. Обратното е изключение, особено с 10-ката - инсталираш и всичко вече работи. Open office не просто никога няма да достигне възможностите на MS Office, ами все повече изостава.

преди 15 часа, mkfs.ext4 написа:

...А твоят Уин 7 няма драйвери за нов хардуер. Въобще, никакви.

Напротив, все още има. Уин 7 продължава да е най-популярният Уин за момента, затова все още се пишат драйвери за него. А и в повечето случаи драйверите, както и софтуера, за 10 и 7 са обратносъвместими.

преди 36 минути, B-boy/StyLe/ написа:

...ако един ден фирмата предлагаща тази услуга фалира и се наложи по най-бързия начин да си свалиш качените данни в срок на 30 дни, а нямаш място...

...За всяка ОС има място под Слънцето. Хората са много и все с различни интереси и потребности.

Облачните услуги далеч не са само storage, особено с навлизането на Office 365 (с Exchange online) и Azure.

Другото е ясно. Всяка ОС си има конкретно приложение. Просто линукс потребителите са като веганите и не спират да плюят срещу Майкрософт. А въпросната компания е основната причина за днешния облик на света, технологичния напредък и иновативни технологии.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

• Автор
преди 32 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Та не виждам защо всяка тема трябва да се обръща с мерене. За всяка ОС има място под Слънцето. Хората са много и все с различни интереси и потребности.

Основно, защото във всяка Windows тема се намира някой, който да започне да обяснява колко велика ОС е Линукс и се започват едни нелицеприятни епитети за Windows. Не особено коректно поведение! При това непотъърсено мнение!

преди 34 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Лично аз предпочитам да си правя бекъп на външни носители или NAS.

Най-добрият облак е този у дома.

току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Аз все си мисля Методи, че проблема на потребителите не е толкова в хранилищата, а че използват масово акаунт с админ привилегии, докато под Линукс не се ползва стандартно акаунт с root права доколкото съм останал с такива впечатления. Ако потребителите толкова ги сърби да тестват непознат софтуер от несигурни източници то е добре да се научат да използват Sandboxie (или някои от пясъчниците вградени в Comodo, 360 Total Security, avast), програми за виртуализация като Shadow Defender, Virtual Desktop (в Comodo) или поне виртуални системи като VIrtualbox и VMware.

Колкото до облачните услуги, аз лично не съм им привърженик. Може това да е бъдещето, но те също гърмят нека да не забравяме това. Следенето е едно на ръка, но ако един ден фирмата предлагаща тази услуга фалира и се наложи по най-бързия начин да си свалиш качените данни в срок от 30 дни, а нямаш място и ще се наложи да се чудиш какво да изтриеш или да си купиш външен носител, че иначе става лошо. Типичен пример бе за услугата предлагана от Malwarebytes - Secure Backup, която издържа около година и после бе закрита. Лично аз предпочитам да си правя бекъп на външни носители или NAS.

А иначе Иво аз лично си ползвам системата за специализирана работа и за развлечения. Към момента Линукс не мога да ползвам за видеообработка (не че няма добър софтуер и под Линукс като kdenlive), но има още какво да се желае в тази насока. При развлеченията ще стане интересно като пробие Vulkan (наследника на Mantle), да видим как ще се представи срещу OpenGL и DirectX 12. Не че и в момента не може да се играе например CS:GO под Linux. Аз лично ползвам и двете. Линукс главно за Recovery среда ако се наложи да спасявам някоя силно заразена система при, която се налага ръчна намеса или за да копирам данни от повредена Windows инсталация преди преинсталацията на втората за да не се загубят данни. Та не виждам защо всяка тема трябва да се обръща с мерене. За всяка ОС има място под Слънцето. Хората са много и все с различни интереси и потребности.

Ами, масово хората свалят програми откъде ли не, но не и от сайта на разработчика. Пейства в Гугъл името на програмата, клика на първия или втория резултат, сваля и инсталира. И после мисли. В дните, когато Гугъл си имаше BlackHat SEO проблем и създателите на троянизирани програми качваха лесно резултати нагоре, си беше проблем. Един... магазин ще дисциплинира много потребители, ще ощети мошениците и не на последно място ще повлияе на репутацията на Майкрософт. И разбира се, това ще е и още пари за компанията... Троянизираните програми остават все още голям дерт за Уиндоус. Като разбира се, то щом има търсене, ще има и предлагане.

Относно облака, Майкрософт вече са облачна компания. Azure няма да изчезне скоро. Ако го направят, както трябва и ти дадат "ключовете към твоето кралство" на тебе, проблемът за конфиденциалността няма да го има. А откъм сигурност, ще трябва да пробият облака на Майкрософт да ти откраднат данните. Не бих могъл да предположа какъв начин за достъп биха измислили, но съм убеден, че ще има corporate-grade опции за надеждност на процеса по удостоверяване (то и сега се предоставя, но не знам обикновените юзъри да го ползват масово). Да, това за правата на достъп е важно. Разликата между двете системи е в подхода вероятно. Потребителските Линукс дистрибуции носят функционалности от основното приложение на Пингу - сървъри, където ясно, че там целта е да се направи така че да не може всеки да прави всичко, каквото си иска. Уиндоус... god mode е дефолт режима, заради крайния потребител. Майкрософт ти предлагат възможностите да промениш това, ако искаш.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Автор

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.