Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Microsoft тихо спира поддръжката на "старите" ОС (7,8) за новия хардуер

Featured Replies

Още един пример за гениалността на 10: http://forums.data.bg/index.php?showtopic=2171730&view=findpost&p=16510318

Цитат

Вчера се сблъсках с проблем със син екран след като премахнах програмата Zello.

Редактирано от Eclipse2G (преглед на промените)

• Отговори 193
  • Прегледи 11,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Спирането на поддръжката е нормално. Все пак от Майкрософт гледат към бъдещето а не към миналото.  Windows e на върха, защото се подобровя постоянно. 

преди 16 часа, plamen74 написа:

Позволи ми да не се съглася точно с това ти изказване относно 10-ката!!!

Стар компютър с AMD процесор (едноядрен на сокет AM2), 512 рам DDR2-800, хард 80 гига IDE и дъно "куча марка" (щото няма никакви надписи по него) Уиндоус 7 се задъхва, а 10-ка хвърчи?!?!?! Та от опит ти казвам, че грешиш, защото този тест не съм го правил на един или два компютъра (вече отдавна съм изгубил бройката на донесените ми за преинстал. компютри)! ;) 

Искам да го видя този летящ компютър. Снимай едно клипче първо с параметрите на хардуера и после как лети с 10. Не говорете глупости. На такава машина можеш със зор да инсталираш и подкараш 10 просто за спорта, но да работиш с нея, че чак и Windows 10 да лети е повече от несериозно.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Интересно ми е как лети:shock11:...трябва да изпушиш две цигари докато стартира..и после мъката продължава.....

преди 29 минути, Емил Костов написа:

Искам да го видя този летящ компютър. Снимай едно клипче първо с параметрите на хардуера и после как лети с 10. Не говорете глупости. На такава машина можеш със зор да инсталираш и подкараш 10 просто за спорта, но да работиш с нея, че чак и Windows 10 да лети е повече от несериозно.

Ами ти си несериозния! Споменах ти само един компютър, а ти не вярваш?! Всъщност все ми е едно дали вярваш или не, говоря ти от опит (около 11-12 години)!!! Човека който ми го донесе за преинсталация си го взе иначе щях да ти дам шотове! Даже и Лайтрум 5.7 бачка без грижи! ;)

преди 16 минути, G.I.Ganev написа:

Интересно ми е как лети:shock11:...трябва да изпушиш две цигари докато стартира..и после мъката продължава.....

"Лети" е образно казано, за добре работещ стар компютър с 10-ка про!!! И двете цигари ще ги изпушиш с 7-цата, а не с 10-ка!!!

п.с. В момента има един подобен за преинстал. с 10-ка про, но е с двуядрен AMD (като изключим хард диска, който е сата и е от лаптоп), всичко останало е същото! За мен е важно хората да са доволни, а не да правя глупости като вас, че да ме плюят после!!!

Емил Костов 

не знам как изобщо си станал хардуерен спец, като пишеш простотии. Моя мини лаптоп (нетбук ако искаш - Acer Aspire One D270-Crr) е напълно умрял със  джам 7 хоум базик, а с десятката баци без никакви проблеми.

Значи ще чакаме следващия уиндоус :) Аз до миналата година бях с ХР и си беше супер, но накрая бях принуден да мина на 8.1. Изнудването е с новите версии и хардуера, които нарочно не работят на стар хардуер/ОС и това се прави умишлено. Типичен пример е скупе, което яде все повече и повече РАМ, без да има никакви основания за това, дори надминава вече версиите на 3дс макс и Мая отпреди години, те ядяха по 100 и повече мб рам, а да ги сравняваме със скайп е просто смешно. QIP навремето за айсикю ядеше 3 мб. От време оно изискванията се повишават без никакви основания, а уиндоус става все по-жалък и отвратителен.

Единствената причина уиндоус да е на върха по продажби е, че много големи корпорации и най-вече държавни администрации го ползват обикновено срещу най-неизгодния вариант, с което издържат редмондската фирма. А оттам се грижат това да става. А е спряло, а са се намерили в тинята.

" До момента това е най-добрата desktop os. Има доста повече екстри от Уин 7 и като цяло е много по-ориентирата към съвременния свят." Това е доста детинско изказване. За хората, ползващи мс пейнт, може да има повече екстри, но за сериозните фирми, които имат сравнително рядко разпространен софтуер, навързан с друг такъв, допълнителни приложения, плъгини и прочие, нали се сещаш колко е абсурдно такова твърдение? Представи си фирма, ползваща Худини за симулации на океани, с техни си вътрешнофирмени особености, една камара мрежи и работни станции, и изведнъж някой кратунко им пробутва новия уиндоус, щото имал повече екстри. Екстри за какво и за кого? 

"Според мен хората просто са си свикнали с нещо, което работи и не искат да го променят. След време ще проумеят, че другото е по-добро и ще се юрнат към него." Според теб хората ще си заложат бизнеса на карта, за да гледат новия по-шарен интерфейс на уиндоус нанайсти номер ли?

Да, у нас, а и по света, има много конформисти-потребители, които си слагат новите уиндоус и офиси, обикновено теглени от маймунда и прочие, но те и толкоз ги ползват за работа. А ако трябва да си плащат, много бързо ще им се изпари желанието. Никой не си купува компютър, за да храни майкрософт, нито друга фирма, нито за да налива пари в една безкрайна безсмислица, защото от уиндоус 95 досега това е само основа, на която се качват други програми, и всичко, което се иска от нея, е да си трае и да върши работа. А тя я върши все по-зле. И се обажда все по-зле. Като изключим уиндоус глиста, на която малко съм работил служебно, седмицата е дебилна, осмицата я слага в джоба си, а десятката е ултракретения. Потресаващо влудяващ софтуер. Черешката е непрекъснатите проблеми с триене и местене на файлове, заради което се налага да слагам допълнителен софтуер, та да мога да си управлявам собствените файлове!!! Уърд е другият цирк, ползвам го от версия 98, ползвам го за служебни цели, досега нищо, ама нищо съществено ново. За сметка на това всичко е разместено, разбъркано и направо по възможно най-глупавия начин, за да се каже: ето, на нов уърд! Плащайте! А потребителите да ревнат: урааа, излезе новият уърд! И кво ново? И колко е смешна и най-новата версия в сравнение с Индизайн примерно, но въпреки това някой търси нещно ново... в уърд... Едно време имаше дебелната идея менютата да се свиват и да не се показват всички команди. Уродливо, но на майкрософт. Де ще ходиш... освен по настройките да изключиш великата идея. До момента, в който така се комплексират разработчиците, че ти орежат възможностите да не им уважиш гениалните хрумвания.

Никой себеуважаващ се специалист не ползва най-съвременния софтуер, защото на всички им е ясно, че е най-бъгавия. Напротив, навсякъде стоят на колкото се може по-стари версии, защото "новостите" най-често предизвикват подигравателен кикот или псувни. И е важно да не пречи на работата. Виж, децата им се радват, а също и тези, които се ослушват за всичко накъде духа вятърът, да не би мнениято им да е нещо в друга посока от модерното за момента.

Редактирано от otark (преглед на промените)

преди 15 часа, badsector написа:

Досега не са разчитали особено на приходи от домашни потребители, защото всеки ползва кракнати версии. 

Ама те микромеките само за дребния български пазар ли са я направили тяхната кисела бозица ?
Домашните потребители в белите държави си купуват компютри с инсталиран в тях още в завода микромека ОС.

преди 7 минути, adersa написа:

Няма да има нов уиндоус 10 е последният :)

https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Тогава защо ще му спират поддръжката през 2025?

преди 10 минути, Белгиеца написа:

Ама те микромеките само за дребния български пазар ли са я направили тяхната кисела бозица ?
Домашните потребители в белите държави си купуват компютри с инсталиран в тях още в завода микромека ОС.

Това е главната причина да е най-използваната десктоп ОС - плащат си на ОЕМ-ите да им продават боклука. На всеки друг пазар Микромеките са изоставащи.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

преди 16 минути, adersa написа:

Няма да има нов уиндоус 10 е последният :)

Може :) Тогава ще има нещо друго на някой друг монополист - я гугъл ос, я нещо друго.

Микромеките не правят софтуер за ситни потребитили, навремето имаше скандал понеже държавата плащала за наем огромни суми за уин и офис, бяха десетки милиони, по същия начин е с банки и прочие, където мине номерът, оттам текат стотици милиони дори от дребни държави като нашата. Същото е и с другите корпорации - аутоглист, адобе, кьорел и прочие, които изнудват големи фирми да им плащат лицензи като един вид данък и оттам им идват печалбите, за отделните потребители не им дреме. Които работят за отделни потребители, просто потъват в небитието или се свиват, вече съм го гледал неведнъж. Например в България фотошоп се продава на рекламни агенции, дизайнерски студия и др. подобни с големи размери за по стотици хиляди долари, а когато аз си купувах фотошоп елементс видях бая зор, та беше един цирк, добре че имах познат, та в крайна сметка ми дадоха право да си изтегля от щатски сървър на европейска цена (там 100 долара, тук 100 евро, за мен 230 лв някъде) и то цареше изумление. Същото е и с микрософт. Пазарът на дребния потребител не може да храни такива гиганти, затова действат като застрахователите. Без абсолютно никакво значение какви боклуци предлагат, те са задължителни за клиентите на едро и ще се стараят винаги да имат лобисти в съответните държави. Така че мнението и настроението на обикновените потребители и по-малки фирми няма да промени особено нещата. Просто други нагли гиганти ще изместят сегашните, но по-хубаво няма да стане, защото реално конкуренцията почти я няма, монополистите изпонаизкупиха почти всичко.

Тук се сещам за любопитен случай, навремето имаше една защитна стена Sygate, която я купиха от Нортън, понеже са голяма фирма. Попаднах на едни инструменти за тестване, пробиват си нортъна като топло сирене, а сигейта не, дори и след като са го купили, не са си мръднали пръста. А само погледнете колко ОЕМ дискове за дъна имат нортън... дреме им за пробивите...

Редактирано от otark (преглед на промените)

преди 1 час, ZeroG написа:

Ами с тази ти конфигурация стресираш Windows 10 с едно ядро и наполовина изискуема памет, той се шашка и не може да си зареди пълноценната функционалност от милиони сървиси обвързани като свински черва. Страничният клиничен ефект е, че работи по-бързо.

Що не пробваш с 256 МБ РАМ и без ядра - може да работи още по-добре.

Единствено рам паметта е наполовина! Не виждам защо се правиш на интересен?

58ce9134eb4d8_ScreenShot03-19-17at04_11PM.PNG.f98f03ad0e0d7e61eb0cade09c740cbc.PNG

Да виждаш някъде да пише, че задължително процесора трябва да двуядрен? Единственото условие за процесора е да поддържа нужните инструкции! И какво като рам паметта е наполовина след като си работи без проблеми? Такива "теоретични" разбирачи много, ама на практика друго се случва!!! ;) 

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

преди 2 часа, plamen74 написа:

Ами ти си несериозния! Споменах ти само един компютър, а ти не вярваш?! Всъщност все ми е едно дали вярваш или не, говоря ти от опит (около 11-12 години)!!! Човека който ми го донесе за преинсталация си го взе иначе щях да ти дам шотове! Даже и Лайтрум 5.7 бачка без грижи! ;)

"Лети" е образно казано, за добре работещ стар компютър с 10-ка про!!! И двете цигари ще ги изпушиш с 7-цата, а не с 10-ка!!!

п.с. В момента има един подобен за преинстал. с 10-ка про, но е с двуядрен AMD (като изключим хард диска, който е сата и е от лаптоп), всичко останало е същото! За мен е важно хората да са доволни, а не да правя глупости като вас, че да ме плюят после!!!

Не, не ти вярвам. Просто направи клипче и го покажи.

преди 2 часа, bmvtooo написа:

Емил Костов 

не знам как изобщо си станал хардуерен спец, като пишеш простотии. Моя мини лаптоп (нетбук ако искаш - Acer Aspire One D270-Crr) е напълно умрял със  джам 7 хоум базик, а с десятката баци без никакви проблеми.

Първо не съм хардуерен специалист, а модератор хардуер и второ направи клипче и покажи как "баца" този лаптоп без проблеми с Windows 10. Инсталираш AIDA, стартираш лаптопа и показваш на клипче как това са му параметрите и как работи перфектно. 

То, че може да се подкара самата система - може. Но какво може да се свърши с такава конфигурация? То едно клипче в youtube не може да се изгледа с качество поне 480р. Може би Офис приложения, но и това ще е мъка. Не виждам смисъл от цялото упражнение. Това ми звучи като "виж 30-годишната ми Лада още пали". И какво от това?

• Автор
преди 3 минути, mkfs.ext4 написа:

То едно клипче в youtube не може да се изгледа с качество поне 480р.

Стига, бе. От кога най-важният показател за един компютър е възпроизвеждане на клипчета в мрежата с висока резолюция? Аз си мислех, че има далеч по-смислени неща за ползване на компютъра.

преди 2 минути, ExaFlop написа:

Стига, бе. От кога най-важният показател за един компютър е възпроизвеждане на клипчета в мрежата с висока резолюция? Аз си мислех, че има далеч по-смислени неща за ползване на компютъра.

Защо тогава изтри следващото изречение от коментара ми :ph34r:

Освен Офис не виждам какво може да се подкара на това нещо? И една презентация няма да може да се направи спокойно. Въобще гениалната идея на 15-годишен компютър да се слага чистно нова ОС така и не мога да я разбера?

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Не, не ти вярвам...

преди 5 часа, plamen74 написа:

...Всъщност все ми е едно дали вярваш или не, говоря ти от опит...

И един милион клипчета да ти направя, до като сам не се убедиш като мен от опит, няма смисъл да спориш!!! ;) 

п.с. Това, което коментираме няма нищо общо с темата, за това ще те оставя да осмислиш на практика защо 10-ката е по-лека от 7-цата!!!

преди 1 час, plamen74 написа:

И един милион клипчета да ти направя, до като сам не се убедиш като мен от опит, няма смисъл да спориш!!! ;) 

п.с. Това, което коментираме няма нищо общо с темата, за това ще те оставя да осмислиш на практика защо 10-ката е по-лека от 7-цата!!!

Само едно направи. Как се пуска компютъра, зарежда 10, след това пускаш AIDA и показваш хардуера. След това демонстрираш как лети Windows 10. 

преди 16 часа, mkfs.ext4 написа:

Надявай се Core i3-4170 от подписа ти да работи след 10 години, защото поддръжката на нови процесори още сега я спряха, а тогава не знам как ще бъде.

Сега ще спират поддръжката на последното поколение процесори. Което значи, че тези, които току-що излязоха, все още имат поддръжка на Win 7. След 5-6 години машините, които сега се продават по $4000 - $5000, ще струват по 400 - 500 лева. И ще вършат по-добра работа от масовите нови компютри. Точно както сега лаптопа ми W530 с 3-то поколение i7-ца, 4 x 8 GB DDR3, видео Quadro K2000m и три диска - 256 GB SSD на мястото на DVD-то, втори mSATA SSD на мястото на 3G модема и основен хард 2 TB - върши значително по-добра работа от средния клас нови машини за по 1000-1200 лева. Така че в обозримо бъдеще миграция няма да се наложи.

Пробвах какви ли не Линукси, вкл. всички варианти на MINT. Всъщност това беше причината да се регистрирам в този форум. Споделих впечатленията си в съответната тема, но ако трябва да резюмирам и тук - добре са почнали хората, имат желание явно. Ако продължават да развиват графичните среди със същите темпове, след още десетина години работа може да стигнат нивото на интерфейса на Win 2000 и да станат реална алтернатива при десктоп системите. Но в момента положението е "майка плаче, грамофон свири" :) А до тогава и ReactOS може да бъде доведена до работещо състояние... Ще видим...

преди 18 часа, G.I.Ganev написа:

Много му даваш. С такава бангия можеш да отидеш до супермаркета да си напазаруваш, да се изсе*еш, да изпушиш 2 цигари и като се върнеш setup-ът на Боза 10 още няма да е стартирал. :D

преди 3 часа, Win_user написа:

след още десетина години работа може да стигнат нивото на интерфейса на Win 2000 и да станат реална алтернатива при десктоп системите

Няма да се случи. Докато продължават напук да се дърпат и да ги мързи да си свършат работата като хората, това няма да стане. Имат още много хляб да изядат, докато стигнат десктоп системите с Windows. Защото за Windows не ти трябват 13 висши образования, за да си инсталираш драйвери и да си подкараш програма/игра. 75% от софтуера (вкл. и игрите) за Линукс ти се дават в архив, който трябва да си компилираш сам, защото някой имбецил от линукс общността го е домързяло да си използва малкото мозък, който има и да го компилира. Четеш чаршафи из интернет как се компилира, тръгваш да го компилираш и онова почва да реве - това не ми харесва, онова не ми харесва. Тръгваш да си инсталираш драйвери (защото "великият" линукс без видео драйвер стига само до 1024х768), чакаш, чакаш, иска ти рестарт, рестартираш и като тръгне, получаваш един дебел х*й, защото драйверите са си заминали все едно не са били инсталирани. Ако случайно успееш да подкараш някоя игра, то тя изглежда като от времето на Кармагедон 1 - ник'ъв HDR, ник'ъв AA, ник'ъв AF, цялата е на квадратчета, пътят и той квадратен и в играта се води, че караш по писта в 12 на обяд, а е тъмница все едно е 9 вечерта и като се стъмни все едно караш в празното пространство в космоса и се надяваш да не те срещнат клингони в тоя мрак. Качеството на филмите е от трагично по-трагично! Докато си гледаш филма забелязваш всякакви геометрични фигури (най-вече квадратчета) по изображението, а често пъти има едни прозрачни линии по него, които карат героите от филма и субтитрите да изглеждат като картина на Пикасо. Почваш да човъркаш кодеците, минаваш през всичките - Пикасо си е там и няма намерение да се маха. За капак за всяка една настройка трябва да рестартираш плеъра, защото и тук програмистите са ос*али работата с малоумието си.
А най-готиното от всичко беше при първоначалното стартиране - искаше ъпдейт на няколко програми и ми каза да пусна Синаптик или както там се наричаше. Пускам го това нещо и то писна, че било стара версия и трябвало да се ъпдейтне. Потвърждавам и след като ми се е отчакало чакалото, защото сваля от кичка си майчина, нещото изведнъж крашва и се самозатваря. Пускам го пак - нещо не му харесва и спира да работи. И така, не мога да ъпдейтна нищо, защото ъпдейтърът си е ивал майката и не може да се ъпдейтне.
А да не говорим и за последните издания на редица линукси, вкл. и Минт - инсталираш го и стартира. Отваряш нещо от десктопа и се почва - адски флегматично първо рисува рамката на прозореца, след още 10 мин. се появява първият бутон от интерфейса, след още половин час останалото. Все едно си го подкарал на i386, а не на машина с 4GB VRAM, 8GB PRAM и overpowered двуядрен процесор, произведен Юли 2016 г., който подкарва игри, в чиито изисквания не влиза.
Накрая просто вдигаш ръце, псуваш разработчиците до 99-то коляно, вкарваш диска на Windows, форматираш дяла и си връщаш нормалната операционна система, в която нещата са направени както трябва.

Радо не коментирай ОС от които и нахабер си нямаш :)

Радо толкова си зле, че нямам думи да го опиша...омръзнало ми е да разправям едно и също постоянно и да се изнервям за глупости, така че ползвайте си Джама, ако искате Джам 95 си сложете - не ми пука!
Аз проблеми с Линукс нямам! Напротив - откакто минах на Линукс се случи няколко пъти да пробвам Джама - насила го изтърпях няколко дни и го разкарах и повече с това недоносче не се занимавам!

преди 23 часа, sky1 написа:

Спирането на поддръжката е нормално. Все пак от Майкрософт гледат към бъдещето а не към миналото.  Windows e на върха, защото се подобровя постоянно. 

Баси вица каза... :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.