Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да мотивирам служителите?

Featured Replies

Разбирам притесненията ти колега sennheiserкасаещи моята стилистика и словоред, макар и донякъде.

Моля все пак да съсредоточиш своята наблюдателност към други проблеми, най-малко съм искал да бъда "вземан на сериозно" във форум в интернет пространството.

Тук изразявам своето мнение и може би поради факта, че нямам достатъчно време, за да изразя своите мисли подобаващо и стилистично правилно (за да е радост за Вашите очи) всеки път.

Моля да бъда извиненен и нека темата продължи.

• Отговори 143
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 часа, sennheiser написа:

.....

В момента държава ни се крепи по- скоро на подаяния. 

на 26.04.2017 г. в 19:54, sound написа:

Да не казваме, че колко ли пък се и търсят инженери у нас, което е още по- жалко и от заплащането им. 

Има приятелю! Във фирмата, в която работи майка ми има инженери на по 2000-3000лв. И тук говорим за млади хора под 30г. Това, че ти познаваш хора, завършили инженери, но работещи на позиция жичкаджии за 500лв не е значи нищо.

Пак ви казвам, ако един човек е нуспешен и не работи за голяма заплата проблема си е негов, не на държавата. И тук има млади и успешни хора, но се иска здраво бачкане в някаква посока, а не робуване на тоя и на оня. И НЕ, парите не са мотиватор за работа, защото има много хора, както по света, така и в България, които вземат много пари от всякаква дейност, но не правят нищо. Всички вие с тези ви мнения си противоречите брутално.

Успеха и познанието и развитието са мотиватор, но бъгларина не ги иска. Той иска пари и да лежи само. Иска да лежи, да пие и да пуши и да падат от някъде. Е няма да паднат бее!

Редактирано от Glenarvan (преглед на промените)

преди 5 часа, Glenarvan написа:

Това, че ти познаваш хора, завършили инженери, но работещи на позиция жичкаджии за 500лв не е значи нищо.

Аз разказах вече за един такъв "жичкаджия" - след няколко месеца изчезва в Германия, защо ли? 

Мога да разказвам и за други, които в даден момент им писва да бачкат за нищожно заплащане и хващат пътят къде София, къде Пловдив, къде чужбина. Само, че в случая не говорим за единични случаи, а за възможностите за реализация в България - а България не се изчерпва с два града ...... все пак!!! Северозапада, Великотърновско, Свищовско, Плевенско, Шумен, Югоизточна България ..... знаш ли колко работни места има за инженери и заплащане от по 2-3 бона? Как да повярвам на този филм, че в България бъка от работни места и високо заплащане, ама нямало кадри, като в крайна сметка живея в тази България и общувам с българи, и виждам с очите си за какво става дума - на мен ми е невъзможно да бъда толкова наивен и сляп. Да имаше толкова много работа, с толкова високо заплащане - да не бе 30% от нацията ни в чужбина, а от останалите половината да са по Пловдив и София. 

Е това е големия проблем на България. От постовете ми ще си кажете, че подкрепям политици или работодатели феодали, но не е така, аз храча и по тях, и по повечето от българите, които лежат по цял ден и не си мърдат пръста да оправят положението, от друга страна медиите яхват тая вълна и насаждат колко по-зле е положението и от там нещата се объркват тотално.

Човешкия млад капитал се изнесе от страната или се съсредоточи в големите градове, в които живота икономически е доста по-добре в сравнение с това да седиш на село и да прекопаваш ливади за по 7-10лв на ден. Кофти звучи, но е така. Но това е в световен мащаб. В много държави хората са се изместили от селата в градовете, заради по-добрите условия на живот и по-социалните умения, които ще придобият за развитието си. Ако някои политици са виновни за изместването на младите хора от селата в градовете или заминаването им в чужбина, то това са тези, които фалираха работещите ни предприятия. Тези, които ни съсипаха от индустриална държава и икономическо чудо на света в бананова република. 

Ако бяха запазили предприятията ни, сега България щеше да е фактор, конкуриращ се с едни от силните икономики на Европа. За това ме е жал, но... не помня кой беше казал, че голяма икономика не се прикрепя към малка икономика, за да и помогне и да я крепи, а за да я премахне... държави и народи няма да цитирам :) .

Централизирането в една държава винаги в крайна сметка е в ущърб и на държавата, и на народа. Не съм живял толкова по чужбина и нямам преки наблюдения, но от каквото знам и съм чул, според мен се бъркаш - напротив, например хора живеещи в Париж са ми казвали "в Париж няма французи" или "в Лондон няма англичани" за Англия. Или пък за Шотландия - там имат много хитро градско устройство, големи градове няма усреднени са, като жители, площ и индустрия. Онези на запад какво и що, но са големи икономисти - не ми се вярва, че ще допуснат тази елементарна грешка. Тъй като имам приятел, който работи със завода на Фолксваген във Волсфсбург, което е в дълбоката провинция - заинтересувай се как са го намислили хората, аз няма да разказвам, че да се нуждаеш от вярване, информация има в нета.

на 31.03.2017 г. в 18:30, дръндю написа:

може да прозвучи смешно, но мисля, че хората по време на работа, не трябва да мислят за проблемите в дома си
организирай им ежемесечни банкети, на които хората се разпускат и казват какво им тежи
не се дистанцирай, за да бъдат честни с теб
но бъди строг
всъщност това е предложение за малка фирма, за по-големи е неудачно

Удачно е и за големи, във всеки филиал, могат да си организират подобно нещо :). Ако е само един филиал и имаш 400 работника, Да, но иначе .... :) Така е не трябва да се дистанцираш от тях, трябва да си хем приятел, хем шеф, на обедни почивки контактувай с тях, пускай си майтапи и така. ПС: НЕ подценявай мързеливците, те знаят как да свършат трудната работа лесно и качествено! НО не ги повишавай пред другите, за да не се ДЕмотивират. Може да ходиш от време на време по ресторанти с тях, не е задължително с всички а и по отделно също става, хем ти ще разнообразяваш с хората. Бъди техен приятел, не техен господар, защото е ги притежаваш, а те вършат работата от която ТИ печелиш :)

на 4/27/2017 в 18:44, sound написа:

В момента държава ни се крепи по- скоро на подаяния. 

На парите изпращани от чужбина.

на 4/29/2017 в 16:36, sound написа:

Аз разказах вече за един такъв "жичкаджия" - след няколко месеца изчезва в Германия, защо ли? 

Мога да разказвам и за други, които в даден момент им писва да бачкат за нищожно заплащане и хващат пътят къде София, къде Пловдив, къде чужбина. Само, че в случая не говорим за единични случаи, а за възможностите за реализация в България - а България не се изчерпва с два града ...... все пак!!! Северозапада, Великотърновско, Свищовско, Плевенско, Шумен, Югоизточна България ..... знаш ли колко работни места има за инженери и заплащане от по 2-3 бона? Как да повярвам на този филм, че в България бъка от работни места и високо заплащане, ама нямало кадри, като в крайна сметка живея в тази България и общувам с българи, и виждам с очите си за какво става дума - на мен ми е невъзможно да бъда толкова наивен и сляп. Да имаше толкова много работа, с толкова високо заплащане - да не бе 30% от нацията ни в чужбина, а от останалите половината да са по Пловдив и София. 

Само обещават заплати по-два три бона отпуски и някой друг бонус, за това висококвалифицираната работна ръка се изнася в нормалните държави.

преди 3 часа, tatsu написа:

Само обещават заплати по-два три бона отпуски и някой друг бонус, за това висококвалифицираната работна ръка се изнася в нормалните държави.

При нас дори и не обещават ;)

В България няма система, дето да отсее кадърните кадри. Кадърни има, това е сигурно. Това, че някой като мен плюе наред капиталситите, е заради самите капиталисти, а не защото видиш ли, така са ме възпитали и такова образование имам. Виж, аз съм готов да дам много от себе си за някой капиталист, но капиталиста не разбира това и като цяло няма система, която да подбере хората, които могат да изведат тая държава напред. Проблемите са всеобщи, а не само в наличните капиталисти. Това е ясно на всички, но възможностите за промяна са минимални. 

Проблемите са всеобщи. Ето това е едно от най-точните твърдения в тази тема, защото е много лесно да критикуваме и да казваме, че шефовете или работниците са некоректни. И от двете страни има нечестни и некомпетентни хора. Но младият българин (масово) иска нещата с магическа пръчка да станат и да падне от някъде. Докато ни възпитават в индивидуализъм така ще е.

Edit:

Парите не са мотиватор, хора. Това е оправдание на бедния, мързелив и невеж български народ. Има много работливи хора в България, но картинката е далеч от това, за което повечето претендират, че са. По световните разбирания и статистики по труд сме на опашката и не можем да прогледнем бачкането на американци, германци (тия дето са ми ходили да бачкат гипс картон и мъкнене на щайги нейде из полята на Германия да мълчат, в мненията си засягам предимно висококвалифицираните професии, в които човек успява и се развива и наистина се работи), японци и китайци. Българина е потънал в пиянство, кафенца и цигарки и не му се излиза от тия рамки. Докато обаче ми се оправдават разни хора, че не им се работи, щото вземали малко пари, китайците бачкат, бачкат и бачкат. И то за 5 долара на седмица и произвеждат толкова, колкото българина не може да си представи И НЕ СЕ ОПЛАКВАТ. ЗАЩОТО УСПЕХА ИДВА С РАБОТА!!! Та, парите са оправдание. Тия нации са станали велики, благодарение на много труд и по-малко оплакване. Ако всеки българин иска, може да успешен дори в България.

Мотивацията е нещо, което идва отвътре и външни фактори влияят, но рядко. Иска се много хъс и работа в определена посока.

Редактирано от Glenarvan (преглед на промените)

Един стар познат използваше думата "мърляч". Това е типично за повечето българи, свършената от тях работа е точно мърляшки. Обаче не винаги еднаквите резултати се дължат на еднакви причини. Някои професии са по-слабо разпространени и с по-малко търсене, като за тях се иска висока квалификация. Ако човек се натресе на такава и остане да работи тук, попада в нещо като водовъртеж. Не всички са инженери и програмисти. Дали кофти работодател, дали колеги-дебили, нещата често пъти опират не само да парите, а до мухлясали човешки взаимоотношения, поради което на човек му се отщява да ходи на работа, ама все пак се налага. И ако няма възможност за преместване, особено в чужбина, започва да се превръща в мърляч - не точно като онези, които от малки смучат бутилката и прекарват времето си пред телевизора, кафенцето и т.н., но с долу-горе същия резултат. Най-големият стимул за човек да прави нещо е да може да види резултата му. Когато му се пречи с всички сили или някой друг си присвоява резултата - което е типично за нашите ширини, стимулът изчезва и човек започва да се скатава. Когато годинките са по-малко или човек не е ял метлата достатъчно, не обръща внимание и се опитва да продължи напред, но след време това се променя. Ако има възможност, отива в чужбина при друг тип общество, ако не седи си тук...

И като иде в чужбина, там само него са чакали, та го галят с перо от фазан отгледан в кралския двор. Много са ви розови очилцата, но ще поживеете, ще разберете - ся сте млади, енергични и съответно много ги разбирате нещата. 

Принципно си прав, но не съвсем. Имам доста примери около мен, вкл. съученици и комшии, които си намериха призванието там. Единият например се занимаваше с музика, не бях го виждал мнооого отдавна, още от последните класове в гимназията, а това беше в началото на прехода. Все се опитвах да го намеря безуспешно, накрая успях - човекът е професор по музика в Германия, обикаля света, явно ценен, намерил си е жена точно по акъла и интереси. Почти бях сигурен, че е заминал, но се питах ако беше останал тук какво - даскал по музика? Каква жена щеше да си намери, извинявам се, ама знам какво имам предвид, а може би и вие? Каква среда на интереси... 

Друг мой съученик замина на специализация и накрая стана голям шеф на прогнозен отдел в Англия "MD, Head of G10 FX research"?! http://www.bloombergtv.bg/top-novini/2017-03-01/valentin-marinov-ochakvame-fed-da-povishi-lihvite-prez-yuni
Заплатата му на месец е колкото моите доходи за петилетка, но най-вече мога да сравнявам средата, в която е той, и в която съм аз, пак няма да пиша подробности, въпреки че и аз се водя за "успял", ама аз си знам как е. Друг мой съученик завърши същата специалност и стана даскал... И двамата са умни. Имам доста голяма база за сравнение, вкл. и със себе си - моите усилия дадоха желания резултат, но нашенската простащина го съсипа. Сега мога само да ги гледам тия по-горе и да се чудя как уж бяхме на един акъл, а къде съм аз сега (не е за описване), къде са те.

преди 33 минути, otark написа:

Каква среда 

Елитна - а елита в България е такъв, че по- добре стани даскал по музика, отколкото да се събираш с тези гьонсураци. 

Но това е именно елита - средата на средностатистическия гражданин и из щатите, и в Китай, и в не малко западно- европейски държави съвсем не е по- очарователна от нашата. Разликата колкото и унизително просто да звучи е само в едните доходи, а парите внасят доста промени в човешките взаимоотношения, но инак не са с нищо кой знае какво по ...... по - приятни събеседници да го кажем. Такива пиянски извращения, каквито можеш да видиш в една Англия например, не можеш намери никъде в България - колкото и невероятно да ви звучи. 

на 5/4/2017 в 22:14, Glenarvan написа:

Парите не са мотиватор, хора. Това е оправдание на бедния, мързелив и невеж български народ. Има много работливи хора в България, но картинката е далеч от това, за което повечето претендират, че са. По световните разбирания и статистики по труд сме на опашката и не можем да прогледнем бачкането на американци, германци (тия дето са ми ходили да бачкат гипс картон и мъкнене на щайги нейде из полята на Германия да мълчат, в мненията си засягам предимно висококвалифицираните професии, в които човек успява и се развива и наистина се работи), японци и китайци. Българина е потънал в пиянство, кафенца и цигарки и не му се излиза от тия рамки. Докато обаче ми се оправдават разни хора, че не им се работи, щото вземали малко пари, китайците бачкат, бачкат и бачкат. И то за 5 долара на седмица и произвеждат толкова, колкото българина не може да си представи И НЕ СЕ ОПЛАКВАТ. ЗАЩОТО УСПЕХА ИДВА С РАБОТА!!! Та, парите са оправдание. Тия нации са станали велики, благодарение на много труд и по-малко оплакване. Ако всеки българин иска, може да успешен дори в България.

Мотивацията е нещо, което идва отвътре и външни фактори влияят, но рядко. Иска се много хъс и работа в определена посока.

Напротив, моето момче! Казал го е един от най-великите икономисти в световната история - самият Карл Маркс: "Битието определя съзнанието!". Парите са единственият мотиватор за един интелигентен човек! Колкото и да им е тъжно от този факт на нашите  пишман-бизнесмени и мутро-капиталисти, започнали с партийните куфарчета с пачки или застрахователни фирми и продължаващи до днес с връзки, рушвети, дива експлоатация на персонала и укриване на данъци. Които си мечтаят за млади, способни и амбициозни балами, които да им работят по 15 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с максимално качество срещу одобрително потупване по рамото от шефа и обещание след две години, ако продължават в същия темп, да бъдат повишени до трети зам. вице-президенти, със същата заплата :D А в това време собственикът да кара кола, струваща колкото доходите на целия персонал сумарно за цяла година. И да оставя на вечер в чалготеката повече, отколкото плаща на един работник за месец.

Така че, спести си усилията да ни убеждаваш как трябвало да работим за чест и слава, с перспектива някой ден, в бъдеще неопределено време, да започнем да получаваме онова, което заслужаваме и заработваме днес. И не ми давай за пример китайците. Защото средната заплата в Китай е около 50% по-висока от тази в България, а цените на почти всички стоки и услуги са от 3 до 5 пъти по-ниски... Вместо да се опитваш да играеш по тънката струна на патриотизма, иди прочети какво пише на Руски паметник: "Не нам, не нам..." ;) 

преди 8 часа, Win_user написа:

А в това време собственикът да кара кола, струваща колкото доходите на целия персонал сумарно за цяла година. И да оставя на вечер в чалготеката повече, отколкото плаща на един работник за месец.

Е това не им се вярва, че в западните държави го няма. В най- бедната държава в ЕС, бизнесмените ми карат най- скъпите автомобили произвеждани в света - ами съжалявам, такъв филм на запад няма, при такива драстични разлики м/у доходите на работници и работодател, чакай ти икономически подем. 

на 6.05.2017 г. в 16:33, otark написа:

Един стар познат използваше думата "мърляч". Това е типично за повечето българи, свършената от тях работа е точно мърляшки. Обаче не винаги еднаквите резултати се дължат на еднакви причини. Някои професии са по-слабо разпространени и с по-малко търсене, като за тях се иска висока квалификация. Ако човек се натресе на такава и остане да работи тук, попада в нещо като водовъртеж. Не всички са инженери и програмисти. Дали кофти работодател, дали колеги-дебили, нещата често пъти опират не само да парите, а до мухлясали човешки взаимоотношения, поради което на човек му се отщява да ходи на работа, ама все пак се налага. И ако няма възможност за преместване, особено в чужбина, започва да се превръща в мърляч - не точно като онези, които от малки смучат бутилката и прекарват времето си пред телевизора, кафенцето и т.н., но с долу-горе същия резултат. Най-големият стимул за човек да прави нещо е да може да види резултата му. Когато му се пречи с всички сили или някой друг си присвоява резултата - което е типично за нашите ширини, стимулът изчезва и човек започва да се скатава. Когато годинките са по-малко или човек не е ял метлата достатъчно, не обръща внимание и се опитва да продължи напред, но след време това се променя. Ако има възможност, отива в чужбина при друг тип общество, ако не седи си тук...

Именно за това говорим на първо място - за човешки отношения и уважението, което сред българските работници го няма. Българите са ограничени и прости. Тези, които едно време а и сега правят световни постижения определено не са сред родните ширини. Няма и да бъдат. Най-важното за родната сган да разбере е, че ако иска да живее нормално и да постигаме успехи трябва да сме заедно и да си помагаме. Ако всеки си държи на егото и кисне другия няма да стигнем до никъде и сегашното положение ще ни се стори песен след време. Ще видите. 

преди 20 часа, sound написа:

Елитна - а елита в България е такъв, че по- добре стани даскал по музика, отколкото да се събираш с тези гьонсураци. 

Но това е именно елита - средата на средностатистическия гражданин и из щатите, и в Китай, и в не малко западно- европейски държави съвсем не е по- очарователна от нашата. Разликата колкото и унизително просто да звучи е само в едните доходи, а парите внасят доста промени в човешките взаимоотношения, но инак не са с нищо кой знае какво по ...... по - приятни събеседници да го кажем. Такива пиянски извращения, каквито можеш да видиш в една Англия например, не можеш намери никъде в България - колкото и невероятно да ви звучи. 

Но иначе за помиите и в Англия съм съгласен. Никъде не е розово, но в тамошните компании и фирми гледат да са заедно и да си помагат. А не като тук да се смъкват надолу и да си правят курвенски номера. Ся, то там на полетата из Западна Европа е друг филма. Аз засягам нещата на по-високо ниво.

преди 11 часа, Win_user написа:

Напротив, моето момче! Казал го е един от най-великите икономисти в световната история - самият Карл Маркс: "Битието определя съзнанието!". Парите са единственият мотиватор за един интелигентен човек! Колкото и да им е тъжно от този факт на нашите  пишман-бизнесмени и мутро-капиталисти, започнали с партийните куфарчета с пачки или застрахователни фирми и продължаващи до днес с връзки, рушвети, дива експлоатация на персонала и укриване на данъци. Които си мечтаят за млади, способни и амбициозни балами, които да им работят по 15 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с максимално качество срещу одобрително потупване по рамото от шефа и обещание след две години, ако продължават в същия темп, да бъдат повишени до трети зам. вице-президенти, със същата заплата :D А в това време собственикът да кара кола, струваща колкото доходите на целия персонал сумарно за цяла година. И да оставя на вечер в чалготеката повече, отколкото плаща на един работник за месец.

Така че, спести си усилията да ни убеждаваш как трябвало да работим за чест и слава, с перспектива някой ден, в бъдеще неопределено време, да започнем да получаваме онова, което заслужаваме и заработваме днес. И не ми давай за пример китайците. Защото средната заплата в Китай е около 50% по-висока от тази в България, а цените на почти всички стоки и услуги са от 3 до 5 пъти по-ниски... Вместо да се опитваш да играеш по тънката струна на патриотизма, иди прочети какво пише на Руски паметник: "Не нам, не нам..." ;) 

Средната заплата в Китай била по-висока с 50% от тази в България - ХХАХАХАХАХАХАХХХАХАХААХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХ СМЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХХХХ! За това целия свят се изнесе там - хахаххахахахаа да дава високи заплати на китайците, нали, щото са били много 'убави. Китайците умират по плантациите и по заводите на транснационалните корпорации, приятелю. Умират от работа и преумора! И знаеш ли за колко - за по 20$ я на седмица, я на месец! Това е картинката там! Соросоидските и гнусните промити медии ще ти напишат, че китаеца взема по 2000 долара, ама другия път! 

преди 2 часа, sound написа:

Е това не им се вярва, че в западните държави го няма. В най- бедната държава в ЕС, бизнесмените ми карат най- скъпите автомобили произвеждани в света - ами съжалявам, такъв филм на запад няма, при такива драстични разлики м/у доходите на работници и работодател, чакай ти икономически подем. 

Българската комунистическа класа трябва да разбере, че бизнеса е една бездушна машина за пари, в която правенето на пари е най-важното нещо. И НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСВА! Но е факт, братя и трябва да се примирим и да се мъчим да успяваме и да постигаме добри резултати в работата си. Иначе ако се оплакваме и седим на едно място и на Луната и Марс да идем ще е все тая. Германия през ВСВ е била тотално изравнена със земята, буквално унищожена. Генофонда им не е бил по-различен, но са се хванали благодарение на дисциплината и работата и са изградили 4-та икономика в Света и на 1 място в Европа. Но това става с работа. Хилядите евра дет' се вземат се печатят на базата на производството и износа, а не на това кой колко заплата искал.

преди 26 минути, Glenarvan написа:

Германия през ВСВ е била тотално изравнена със земята, буквално унищожена. Генофонда им не е бил по-различен, но са се хванали благодарение на дисциплината и работата и са изградили 4-та икономика в Света и на 1 място в Европа. Но това става с работа.

Aко това наистина го вярваш, много жалко за теб. Първо, западна Германия е почти недокосната от ВСВ. Изравнена със земята е източна и тя закономерно е харизана на СССР. И не знам за какво са се хванали, но аз не бих отписвал плана "Маршъл" и трилионите налети от САЩ в германската икономика. Та... никъде, никой не бачка заради патриотичния си дълг, а за пари. Където те са малко и работата е мърляшка. Това е капитализма- плащаш- получаваш! Обещаваш- получаваш обещания. :)

преди 1 час, язе написа:

......

Млад е още - трудолюбието му е похвално, но за наивността ще му трябва просто собствен житейски опит. Аз мога да му дам и друг пример, но няма да го разбере. И България беше една от силните икономики в Европа, което за мащабите на тази държава и имайки предвид предходните й години, си е по- голямо чудо и от ФРГ. Тези всичките предприятия - които той няма как да е виждал, понеже вече не съществуват - не са построени с мързел, не са и спуснати отгоре със самолет, това е такова бачкане, каквото не може да си представи. И нали - защо сега ги няма тези предприятия? Защото българина го хванало мързел ли? Странна работа - че как така едни и същи хора, до вчера са бачкали, като луди, от днес изведнъж вече ги мързи толкова много, че България се превръща в най- слабата икономика на континента?  

Не в работата, а в справедливото разпределение на благата е ключа - няма такава маса от глупаци по света, която от сърце да бачка и да живее на ръба на оцеляването, за да могат други да си живеят, като арабски шейхове, под предлога, че разбираш ли това било за благото на всички. Без работа няма как да стане, но и няма как да стане, все да работиш и да работиш, и да работиш, и едвам да си плащаш сметките -  пък онези, за които работиш да закусват със черен хайвер. 

Ей ся щи обяснят, как не е хубаво да гледаш в чуждата паница и как комунизма е научил българите на мързел. :)

Вярват във фантасмагории и се чудят, що чудото при тях не се случва. Ти им казваш защо, те ти викат комунист... :)

преди 13 минути, sound написа:

Млад е още - трудолюбието му е похвално, но за наивността ще му трябва просто собствен житейски опит. Аз мога да му дам и друг пример, но няма да го разбере. И България беше една от силните икономики в Европа, което за мащабите на тази държава и имайки предвид предходните й години, си е по- голямо чудо и от ФРГ. Тези всичките предприятия - които той няма как да е виждал, понеже вече не съществуват - не са построени с мързел, не са и спуснати отгоре със самолет, това е такова бачкане, каквото не може да си представи. И нали - защо сега ги няма тези предприятия? Защото българина го хванало мързел ли? Странна работа - че как така едни и същи хора, до вчера са бачкали, като луди, от днес изведнъж вече ги мързи толкова много, че България се превръща в най- слабата икономика на континента?  

Не в работата, а в справедливото разпределение на благата е ключа - няма такава маса от глупаци по света, която от сърце да бачка и да живее на ръба на оцеляването, за да могат други да си живеят, като арабски шейхове, под предлога, че разбираш ли това било за благото на всички. Без работа няма как да стане, но и няма как да стане, все да работиш и да работиш, и да работиш, и едвам да си плащаш сметките -  пък онези, за които работиш да закусват със черен хайвер. 

За предприятията и работливите българи преди години не споря. В почти цялата ти част от поста съм на твоето мнение. Аз обаче в моите постове засягам сегашните млади хора, които нямат цели, нямат амбиции, не им се работи - нищо не им се прави. Искат да легнат и ако може да идват от някъде парички. Но нещата стават с много труд.

преди 4 минути, язе написа:

Ей ся щи обяснят, как не е хубаво да гледаш в чуждата паница и как комунизма е научил българите на мързел. :)

Вярват във фантасмагории и се чудят, що чудото при тях не се случва. Ти им казваш защо, те ти викат комунист... :)

не съм нарекат комунист никого, за предприятията съм съгласен - ако се бяха запазили и оздравили с милиардните кредити, които теглихме преди години щяхме да станем сигурно по-богати и от швейцарците... но не... фалира се всичко изкуствено и после казаха, че не ставали за нищо... а едно време сме били в топ15 индустриални дъжрави в света... сега сме на опашката...

Не съм визирал теб конкретно, говоря за свеобщо изливаната помия. А за предприятията... ами ние сме си виновни- докато се радвахме на фойерверките с широко отворена уста, едни хора ни дръпнаха саламчето от нея. Много е болезнено, да ти дръпнат кокалчето от устата. Хем оставаш гладен, хем откриваш че си глупав. И като се сетиш, че си изтървал салама заради една празна опаковка, се чудиш кой да обвиниш, та да не се налага да се гръмнеш. Да, такива наивници бяхме... същите като вас.  :)

преди 7 минути, язе написа:

Не съм визирал теб конкретно, говоря за свеобщо изливаната помия. А за предприятията... ами ние сме си виновни- докато се радвахме на фойерверките с широко отворена уста, едни хора ни дръпнаха саламчето от нея. Много е болезнено, да ти дръпнат кокалчето от устата. Хем оставаш гладен, хем откриваш че си глупав. И като се сетиш, че си изтървал салама заради една празна опаковка, се чудиш кой да обвиниш, та да не се налага да се гръмнеш. Да, такива наивници бяхме... същите като вас.  :)

всеки докато е млад е безразсъден, но сега младите ептен не искат да мислят в перспектива

Kаква перспектива? Къде? В Мутроленд?

Редактирано от язе (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.