Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да мотивирам служителите?

Featured Replies

Бе стига и ти... в много фирми търсят високвалифицирани хора или такива с желание, но повечето отиват с претенции а не, с идеята да работят и да постигат цели. то хубаво ше идеш да искаш 3000 заплата, ама като не можеш да предложиш нищо кво прайм... а за да можеш да предложиш опит и стаж, трябва да работиш доста години. Нещата са доста навързани,

• Отговори 143
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Съжденията ти за по- младото поколение най- вероятно са доста верни - аз одъртях вече пусто, та вече нямам толкова преки наблюдения. Но едно нещо знай - фирмите, които си търсят НУЖНИТЕ им кадри (било то по- високо или по- ниско квалифицирани, това не е от значение) и предлагат полагаемото заплащане с прилични работни условия, можеш да бъдеш сигурен, че успяват да си намерят кадрите. Изключенията са много, много редки и касаят твърде специфични професии.

на 26.04.2017 г. в 19:54, sound написа:

Да не казваме, че колко ли пък се и търсят инженери у нас, което е още по- жалко и от заплащането им. 

че то да не са само те

преди 1 час, sound написа:

Съжденията ти за по- младото поколение най- вероятно са доста верни - аз одъртях вече пусто, та вече нямам толкова преки наблюдения. Но едно нещо знай - фирмите, които си търсят НУЖНИТЕ им кадри (било то по- високо или по- ниско квалифицирани, това не е от значение) и предлагат полагаемото заплащане с прилични работни условия, можеш да бъдеш сигурен, че успяват да си намерят кадрите. Изключенията са много, много редки и касаят твърде специфични професии.

Глей ся, цирка е и от двете страни. Едните искат продавачи на 500 лева заплата, ама поне с 2 чужди езика и задължително Ексел и Уърд (просто работодателя е идиот, който е чувал тези думи), другите- кандидатстват за позиции, където наистина има конкретни изисквания,ама те си мислят, че това е просто за да ги сплаши. :)  Знае две думи на немски, ама пише в сивито- перфектен немски! Каквото повикало- такова се обадило... Мислил съм, да зема да направя едно предаване "Интервю за работа", ама нема ми дадат да снимам. А матрял колкото искаш- само разгледай обявите в джобса и се сещай за какви епични интервюта дават възможност.  :)

преди 5 минути, язе написа:

Мислил съм, да зема да направя едно предаване "Интервю за работа", ама нема ми дадат да снимам.

Хах - идеята е много добра!!! 

п.п. ма де ти телевизионери, които да направят нещо стойностно и смислено.

на 5/7/2017 в 19:29, sound написа:

Млад е още - трудолюбието му е похвално, но за наивността ще му трябва просто собствен житейски опит... 

Ха дано е така. Защото като тръгна да обяснява как трябвало да се работи за без пари, само за да докажеш колко можеш, ми прозвуча по-скоро като презадоволеното синче на някой приватизатор, което се е наслушало на подобни теории от тате, отколкото като беден, способен и амбициозен млад човек...

на 5/7/2017 в 17:35, Glenarvan написа:

Средната заплата в Китай била по-висока с 50% от тази в България - ХХАХАХАХАХАХАХХХАХАХААХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХ СМЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХХХХ! За това целия свят се изнесе там - хахаххахахахаа да дава високи заплати на китайците, нали, щото са били много 'убави. Китайците умират по плантациите и по заводите на транснационалните корпорации, приятелю. Умират от работа и преумора! И знаеш ли за колко - за по 20$ я на седмица, я на месец!

Гладен работодател евтини работници сънува :D В подкрепа на думите си давам конкретен пример, от преди няма и половин година. Оператор на CNC рутер и проектант на SolidWorks в Китай получава чисто $1200 на месец. При 40-часова работна седмица. У нас за същите умения дават заплата 3000 лв. Но... Китаецът работи на ЕДИН рутер. А нашият чичко-капиталист иска от своя служител да управлява едновременно ДВА рутера. При това - различни марки и модели. Щото му се свиди да плаща на още един човек. Нищо, че всеки месец печели общински поръчки за изграждане на детски площадки с цени на офертите между €50 000 и €80 000. При себестойност на изградените площадки между 5 000 и 10 000 лева. Всяка втора събота, че и в неделя понякога, кара служителя си да работи извънредно, без допълнително заплащане. И дори има наглостта да му натяква, че го бил пратил на свои разноски за две седмици в Китай да се учи да работи на новата машина. Така че, насреща ни да бягат китайците, пак не можем ги стигна...

Оофффффффффффффффффффффффффф... като почнете с елементарните квалификации.. Не казвам, че е задължително да работите доброволно, но за да си направите опита много често се налага след университета да стажувате и буквално за без пари да работите, само и само да имате после някакви основи, на които да стъпите.

Трябва да разберете братя и сестри, че капитализма (за ОГРОМНА ЖАЛОСТ) е една бездушна машина за пари и транснационалните корпорации са бездушни некороновани господари на света. Това е. В капитализма целта е да се правят пари. И мен не ми харесва, защото много често се прекрачва закона. Капитализма предпоставя за престъпления, не само от трудов, а от всякакъв характер. 

Редактирано от Glenarvan (преглед на промените)

• 7 месеца по-късно...

Искам да кажа, че съжалявам за опонирането от моя страна на по-голямата част от участниците в тази тема. За повечето неща бяха прави. А аз не бях.

Брех - това пък поради що?

Това ок, но поради каква причина тази промяна в мнението?

Лоялен работник същестува.Лоялен работодател няма такова животно..Всичките са ш*бани за*нци..и мислят единствено как някой да им върши работата за възможно няй-малко пари.И ако може да плаща на един, а той да върши работа за двама..Би било най-мокрия сън за всеки работодател.Точно поради същите причини и аз мисля само и единствено за пари и как да свърша по малко работа за тях.Това какво ме ,,сапунисва,, със гръмки и нахъсващи обещания, през едното ми ухо влиза през друго излиза..Слушал съм ги всякакви  ,,розови сказки,, Накрая на месеца ако съм доволен от цифрата на баланса по сметката ми,гледам да не се уморявам много на работа и да мога да си тръгвам минимум половин час преди да свърша работа и той да ми го плати съответно.Мъдрия български народ е казал ,,За зла круша, зъл прът трябва,,

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 1/9/2018 в 18:00, sound написа:

Това ок, но поради каква причина тази промяна в мнението?

Щото работодателите гледат само собствената си гуша и не мислят за никого - ФАКТ. После се чудят що няма кадри. Няма и да има. 

преди 13 минути, Glenarvan написа:

Щото работодателите гледат само собствената си гуша и не мислят за никого - ФАКТ. После се чудят що няма кадри. Няма и да има. 

Изглежда, че си изпатил нещо на работа, нещо сериозно ще да е, щом след толкова време .... аз даже бях забравил за тази тема - но ок, не ти се приказва много, няма и да настоявам повече. Знаеш - простото тривиално любопитство ме гризна, още повече при острите спорове, които водихме.

Мисълта ми е, че няма за какво и на кого да се извиняваш - изказвал съм се грубо, но не и злонамерено. На мен ми стана ясно, че си по- млад човек и в кариерата ти предстои да минеш през премеждия, през които и аз съм минал, и ще трупаш от онзи горчив, скапан опит, който трупа всеки почтен и кадърен човек в днешна България. За това и нямаше за какво да ти се засегна - ти просто не си патил и правеше заключенията си в повече на база логика (която принципно е правилна), но ти липсваше емпиричната база т.е като какво се случва всъщност на практика. Гледай да не си слагаш много на сърце - опитвай се да преценяваш по на време що за стока е човека, с който сключваш договор, доста сред работодателите са обиграни лисици и умеят да се изказват изключително дипломатично, и примамливо. Сладкодумието им не е добър признак - мотамо, това е коректния човек, без много увъртания и увещания, казва и отсича, без да те омайва с любовни песни. Инак, най- добре чужбина - не, че и там няма гадове, но поне знаеш за какво работиш, усеща се в джоба и законите им са тежки, та произвола на работодателите е сведен на минимум.

преди 6 минути, sound написа:

Изглежда, че си изпатил нещо на работа, нещо сериозно ще да е, щом след толкова време .... аз даже бях забравил за тази тема - но ок, не ти се приказва много, няма и да настоявам повече. Знаеш - простото тривиално любопитство ме гризна, още повече при острите спорове, които водихме.

Мисълта ми е, че няма за какво и на кого да се извиняваш - изказвал съм се грубо, но не и злонамерено. На мен ми стана ясно, че си по- млад човек и в кариерата ти предстои да минеш през премеждия, през които и аз съм минал, и ще трупаш от онзи горчив, скапан опит, който трупа всеки почтен и кадърен човек в днешна България. За това и нямаше за какво да ти се засегна - ти просто не си патил и правеше заключенията си в повече на база логика (която принципно е правилна), но ти липсваше емпиричната база т.е като какво се случва всъщност на практика. Гледай да не си слагаш много на сърце - опитвай се да преценяваш по на време що за стока е човека, с който сключваш договор, доста сред работодателите са обиграни лисици и умеят да се изказват изключително дипломатично, и примамливо. Сладкодумието им не е добър признак - мотамо, това е коректния човек, без много увъртания и увещания, казва и отсича, без да те омайва с любовни песни. Инак, най- добре чужбина - не, че и там няма гадове, но поне знаеш за какво работиш, усеща се в джоба и законите им са тежки, та произвола на работодателите е сведен на минимум.

Ами изпатил не е точната дума, но да кажем недооценяване. Вярно, възнаграждението ми е що-годе за града и по-голямата част от страната нормално (и си изкарвам месеца, че даже ми и остават), като се замисля какво заплати дават масово, но когато човек е мотивиран, има мечти, работи и дава всичко от себе си и се РАЗВИВА, най-вече трябва да се увеличава още, щото както казахме по-горе работим за пари. Е, когато вършиш по-сложна работа, каквато се върши на по-високите длъжности трябва да расте заплатата, нали, та няма цял живот да я вземам. Обаче шефа на база его и на база лични комплекси не иска да увеличава. И не е като да няма.. пари си има и то доста... почти всеки от нас с десетки проценти е увеличил производителността си и произвеждаме доста повече от миналата година.

Е аз това го имам за патене - тъкмо основната причина все да напускам работа. Бачкай, та бачкай, та още и още, и още по- сложни, и трудоемки, и времеемки задачи, изискващи все повече знания и умения, и отговорности, и качество на изпълнението, и какво ли още не - а заплатата ..... "ами криза е - от де да ги взема тези пари". На това положение ти ми рече, че "все гледаме в чуждия джоб" - сега сам виждаш, че не е точно така. Труда трябва да се оценява и да се заплаща - не си ли отстояваме труда, произвола на "бизнесмените" няма да намалее. Е това нещо българите все още не можем да го разберем, като екип, като единен отбор със своя единна позиция - защото поне на половината ми работни места, ако колегите ме бяха послушали, сега щяха да вземат повече пари и отношението на шефчетата щеше да е съвсем друго, ама не би: стигне ли се до тук, всеки почва да се спасява по единично, което е добре дошло за работодателя.

За жалост така става. Иначе "бизнесмените" ако не инвестират в кадрите си и то конкретно в заплатите им кадри скоро няма да има. Те в момента реват и дават по 800 стартова в разни цехчета около града, ама няма кой да ги вземе вече. Когато имаше изобилие от хора в тая страна се подиграваха с тях с доводите: "като тебе има много, дето чакат на вратата" - да ама онаа ми работа... вече няма хора :)

Аз мога да ти кажа за едно предприятие в града ни, от което напуснаха 300 човека... пак смазани и огорчени от голямото его на шефовете си и вечното недооценяване на служителите. Егото и самозабравянето е нещо много страшно, а родните шефове имат и от двете. Та напуснаха хората и взеха да возят разни роми от близките села, обаче да видиш пък тогава какво стана - масови бракове, загуби да не казваме за колко пари и накрая нищо... познай.. българския клон на тази фирма е пред затваряне... А преди години не си ценяха хората и ги експлоатираха.

Аха - роми. Виждал съм ги такива предприятия, които си изоставиха (да не казвам, че ги и изгониха) готовите, опитни, със знания и умения кадри, и почнаха да набират роми. То не знае да чете и пише, даже и да говори - всъщност дори и да работи - ти ще го учиш да работи на стругове и фрези, цирк и половина.

Основния комплекс на работодателите е, че не могат да търпят онези, които са по- интелигентни от тях - той е някакъв шуробадженашки бизнесмен, който нищо не е учил и нищо различно от далаверата не знае, съответно го дразнят онези хора в предприятието, което чисто и просто са компетентни в съответната сфера, и на практика именно на тях се крепи това предприятие. Е - а кажи ми как да вземе акъл от тях, като той е нали баровец, големия тарикат, тях ли ще слуша, дето едвам свързват двата края.  Не му говори ти на него, големия бос, той знае най- добре кое и как да стане, пък ти си мълчи и изпълнявай - като ти е казал, че с градински маркуч, можеш да оборудваш машина работеща на десет атмосфери, значи така трябва да направиш. После съответно маркуча гърми, но за това ти си виновен, защото го лъжеш, правиш го на глупак, скатаваш и не искаш да си свършиш работата.  На такива тъпанари съм се нагледал, че ....... "е какво като е карбуратор от лада - що да не може да стане на опел, нали все е карбуратор": и това собственик на един голям автосервиз .... как да му обясниш на тъпунгера неден, като той бъкел нищо не разбира, пълен голтак, но със самочувствие на нобелов лауреат. Косите ти могат да побелеят от такива хора. Вземайте си ромите тогава и вървете по дяволите - и моля , не ми звънете после (ситуация, с която също очаквай да се срещнеш някой ден), защото няма да дойда и за двойно повече пари, въобще и не ми пука за вас, и всъщност най- напред като как аджеба си го подел този бизнес, като нищо не разбираш от професията, как, а? като платиш на прокуратурата нали, като имаш твои хора в министерството. Деба туй беззаконие деба.

То не е само в тази сфера с предприятията... 

То е във всяка. Тази и миналата година на морето имаше хотели, които не отвориха заради липса на кадри. А и такива, които бяха застрашени от не отваряне и то познай защо... Щото нямало кадри. Аз си спомням приятели как бачкаха за по 500-600лв...и накрая някои дори са ги карали да подписват заповед за уволнение. После реват... Гледам статии из нета по-миналото лято, че щели да внасят кадри от чужбина - молдовци, не знам си още какви... Ганьо ги изпънал на 14 часови смени за по 650лв...та да си мисли дали пак ще се върнат. Ще идат по Западна Европа. Няма да стоят в тая кочина. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.