Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да мотивирам служителите?

Featured Replies

даването трябва да е взаимно

• Отговори 143
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, _Uzunov_ написа:

Добре, правим заплатите 3000лв минимална... откъде ще ги вземем? Собствениците не трябва да печелят, нали? Те са правили бизнеса за хубост.

Не съм казал това. Но съгласи се, че 350 лева стигат само да си плати човек само сметките. И то ако не вдига много температурата зимата. Да направим проста сметка. Средно на човек му трябват по 10 лева на ден за храна. Това прави 300 лева на месец. Ако едно семейство има две деца, то за храна ще са необходими вече 1200 лева. Слагаме ток или парно 200 лева. Телефони около 50 при икономична тарифа за членовете на семейството. Вода още 30. Телевизия и интернет поне 30. Бензин в колата 100 лева, ако ползва само един човек това превозно средство. Средно на година трябва да се сменя по някой електроуред, било то печка, хладилник, климатик и така нататък. Това е така, защото тия продукти се правят от капиталистите с трайност максимум 5-7 години. Така, че предвиждаме поне още по 50 лева заделени за битова техника. Да сложим и по 2 чифта обувки на човек за година по 50 лева, ето ти още 20 лева намесец. Децата трябва да учат, а там пари трябват. Освен това растат, трябват и често да се сменят дрехи. Играят, късат се. Слагаме поне още 50 лева на месец. Ако нямат жилище и са на квартира, ето ти още поне 300 лева наем. Да го сметнем до тук и да си запазим поне още 100 лева на човек непредвидени разходи. Колко станаха? Ами над 2500 лева за семейство. Ако работят двама родители, стигаме до средно 1250 лева заплата на човек. И това за съвсем минимално необходимото за живеене. За пестене на пари не говорим. 

Така. Стигнахме до консесус, че минимумът е 1250 лева нетна заплата.Колко е сега? Под 400 лева като приспаднем данъците. 

Работодателите трябва да печелят? Ами нека печелят като карат Дачии или GW,  а не БМВ и Мерцедеси за 150-200 000 лева минимум. Ти би ли ми обяснил как така работника ще живее с 400 лева, а ако има деца и с по-малко, а работодателя ще кара кола за 200 000 и ще има няколко жилища за по 100 000? А обясни ми това.

Но това е за родната българска действителност. Аз говорех за чуждестранни инвеститори, идващи в България и ползващи робски труд. Ей тия хора са за затвора. Да не казвам по-тежка дума, щото светът не е мирясал от войни. А войните са точно за това!

преди 20 минути, sennheiser написа:

Аз говорех за чуждестранни инвеститори, идващи в България и ползващи робски труд. Ей тия хора са за затвора.

Тц, не са - повечето инвеститори си спазват законите в частта, засягаща работниците. Които позволяват тия неща. Законотворците ни са за затвора, че и за по-сериозни присъди. Нали всите (почти) са работодатели...

преди 7 часа, ExaFlop написа:

Тц, не са - повечето инвеститори си спазват законите в частта, засягаща работниците. Които позволяват тия неща. Законотворците ни са за затвора, че и за по-сериозни присъди. Нали всите (почти) са работодатели...

И това е вярно, но каквито и закони да приемем, винаги ще има заобикаляния на тия закони от недобросъвестни работодатели. И точно в тая посока председателя на Българската търговско-промишлена палата спомена по националното радио, че за да се справим с тия проблеми, трябва всеобща нетърпимост от всякакви институции, работодатели и хора. Тоест, трябва да има един постоянени многопосочен натиск от всички страни срещу подобни недобросъвестни работодатели. Дори се предлага подобни хора да нямат право да правят нови фирми в бъдеще. Макар че там ставаше въпрос за неизплатени заплати. Само че всеобщата нетърпимост е необходима повсеместно.  

А за инвеститорите не знам. Забравих кой бе дал следния пример. Германеца е много примерен шофьор, но като дойде в България, за два месеца почва да кара като български шофьор. И инвеститорите така. Виждат, че тук Инспекцията по труда или екоинспекцията само на документи са такива и правят каквото си искат. Примерно да вземем защитното облекло при вредни производства. Ако на Запад няма начин да спестиш от екипировка, тук екипировката се ползва само при посещения в завода. И ако имаше наистина контрол, то тая фирма щеше да бъде принудена да защитава работниците си. Или да вземем екоинспекцията. Протести, с 300 зора се установява че има проблем, раздухва се малко в пресата и така с години си продължават нещата. Знаеш ли, че миналата година в нашия район имаше масирана проверка на екоинспекцията. От 11 проверени фирми, 11 бяха в нарушение. Никой не бе наказан, никой не бе затворен и всичко си продължи по старому. Това бе констатирано в местната преса - как  са нарушени екоправилата и дотам. Никой повече не чу нищо. Аз работя в моята фирма 18 години и за тия 18 години нещата единствено се развалят. Примерно  бяха орязани всички придобивки на работещите. Като почнеш от кисело мляко и прах за пране, минеш през работно облекло и обувки и стигнеш до категория на труд. Дай да видим сега какво пише в закона за тия неща.  Що се отнася до цялостното замърсяване, то също нищо не е променено. Знаеш ли, че от 2002 година постоянно искаме да се монтира аспирация на една от машините и все ни обещават? Знаеш ли, че преди 8 години още шефовете казаха - трябва само да се поръчат моторите и знаеш ли, че миналото лято почнаха да правят тая аспирация, а аз всеки ден я прескачам на Земята?  Абе ние такива простички неща не може да направим, искаме да оправяме държавата. Как? Закони по принцип има - добри, лоши, но има. Няма добросъвестност от страна на работодателите. И не само българските. Това е.

преди 9 часа, sennheiser написа:

Така. Стигнахме до консесус, че минимумът е 1250 лева нетна заплата.Колко е сега? Под 400 лева като приспаднем данъците. 

Работодателите трябва да печелят? Ами нека печелят като карат Дачии или GW,  а не БМВ и Мерцедеси за 150-200 000 лева минимум. Ти би ли ми обяснил как така работника ще живее с 400 лева, а ако има деца и с по-малко, а работодателя ще кара кола за 200 000 и ще има няколко жилища за по 100 000? А обясни ми това.

Но това е за родната българска действителност. Аз говорех за чуждестранни инвеститори, идващи в България и ползващи робски труд. Ей тия хора са за затвора. Да не казвам по-тежка дума, щото светът не е мирясал от войни. А войните са точно за това!

Ти на колко си години и какво направи с живота си до този момент, че да броиш парите на шефа ти или да държиш сметка за това кой каква кола кара. Ако имаш възможност ще караш ли умрела Дачия за 20 хил. лв или Мерцедес за 200 хил. лв? Аз ако имам няма да карам, защото автомобилите не са ми страст и на среща с хора по работа мога да отида и без автомобил. Не знам вече в България къде се вземат работници за 400лв, след като минималната е 460. И я дават на работни позиции, в които не правиш нищо, сиреч вдигане на бариера или кибик охрана на някой обект през нощта, на който можеш да си вземеш лаптопа и все едно си у вас - да не правиш нищо. Че българина е пълен боклук - така е. Че българския работодател в по-голямата си част не става за нищо - така е. Но е факт, че вече в най-бърливия и миризлив цех, аз съм родом от Пловдив и мога да твърдя, че за работа примерно без обрзование в цех или предприятие спокойно се вземат 650-700лв. С нощни сметни и извънреден труд ако фирмата е по-коректна може да се вземат и 750-800лв. Не знам какви трябва да сте, за да сте на 40-50 години и да вземате 300-400лв. Значи на вас ви има нещо. На една колежка от университета приятеля и е на 26-27г. мисля и е мениджър в банка!!!!! И съм си говорил с нея как така става тая работа, като мениджърите обикновено са хора с много години стаж - неговия стаж е 4-5г. Оказва се обаче, че момчето постоянно ходи на семинари и курсове през почивните дни, постига добри месечни резултати, работи повече от останалите и това го е изстреляло на високо. Вие не можете ли така? Ако сте кибици на бира и ракия пред телевизора с цигарка и на 400лв заплата на 40-50г възраст - никаква жал за вас! Сами сте си го направили. Никой политик или човек не може и няма как да ви попречи да сте успешни. Разберете, че бизнеса в момента е в криза от недостиг на висококвалифицирани кадри. Такива кадри няма. И далеч не е за 500лв. Тая заплата се дава на ниско за без работа. На високите позиции се работи здраво, но се вземат пари. Но не става с оплакване.

Чуждестранните инвеститори не идват тук да дават големи заплати за хубост, а да се съобразят с бранша. Ти какво очакваш, че в роден цех, в който се правят баклави и торти и вземат по 600лв на месец, чуждестранния инвеститор идва тук за хубост да дава 1200?!?!?!?! Ми много ясно, че идва да използва ниския корпоративен данък и евтината работна ръка. 

И пак ви казвам, не заставам нито на страната на политиците, нито съм работодател и не заставам на страната на родните ни бизнесмени, защото знам, че има много гняс и мърша сред тях, но спрете да оплаквате и гледайте къде си търсите работа.

Редактирано от _Uzunov_ (преглед на промените)

преди 56 минути, _Uzunov_ написа:

Не знам вече в България къде се вземат работници за 400лв, след като минималната е 460.

Не забравяй, че това е бруто. А с бруто хляб и ток не дават.

преди 56 минути, _Uzunov_ написа:

И я дават на работни позиции, в които не правиш нищо, сиреч вдигане на бариера или кибик охрана на някой обект през нощта, на който можеш да си вземеш лаптопа и все едно си у вас - да не правиш нищо.

Това изобщо не е вярно. Примерно майка ми цял ден готви и обслужва 1000 човека в завод на чужд инвеститор. И това за 360 лева заплата. Ако смяташ, че да храниш 1000 човекда, дето пък работят за 600-800 лева е никаква работа, добре. Няма смисъл да говоря с такива като теб, дето са си заринали главите в пясъка. 

преди 57 минути, _Uzunov_ написа:

Не знам какви трябва да сте, за да сте на 40-50 години и да вземате 300-400лв.

Не говоря за себе си. Аз все пак пиша смислени неща в тоя форум. Иначе вземам не 300 лева, а около 1300 чисто. За разлика от хора като теб, аз не гледам само себе си, а мисля и какво трябва да се направи за другите. Защото когато другите са добре, аз ще бъда още по-добре. Чат ли си? Щото на мен като ми дадат един работник олигофрен, дето няма координация с ръцете си, ама взет на работа щото няма други кандидати, аз губя от това. Нещата тръгват надолу и вината естествено се поема от хора като мен с дългогодишен опит. Все пак и аз имам някаква ръководна длъжност и отговарям за определени неща. Само че тия неща зависят от поне 20 човека преди и около мен. и когато един от тия 20 не си свърши работата, аз също мога да не я свърша качествено. А хората не си вършат работата, щото не са за тая работа, а са взети директно от улицата. Ето, давам тио пример. Работя в машиностроителната промишленост. За да работи човек тук, трябва най-малкото да знае какво е микрометър и шублер. Ами идва един полуолигофрен, гледа ме с микрометър в ръка и ме пита какво е това! Аз му казвам микрометър, той гледа и вика...ааа, дето мери цолажа. Останах като гръмнат.  Или друг пример. Имаме един колега с влошено зрение, който цял живот е бил сервитьор и е обслужвал бай Тошо. Имах и друг колега сервитьор. и това са хора дето работят в промишлеността!!! Извинявай, ама дотам сме я докарали, че заради някакви еврофондове и програми да назначаваме хора без образование и с увреждания, само и само да вземем някой лев отгоре за тях. При нас има и много глухи по същата причина. А това е машинно производство и тук глух не може да работи, щото трябва да има и слух едновременно с други технически качества.  

Или да взема завода на чуждия инвеститор Монтюпе. Ами там дотам я докараха, да събират циганите от околията за да им работят. Щото целия град се изреди през този завод, видя що за инвеститор е и беж да го няма. Останаха само циганите от околията и някой хептен заблуден. 

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

А на теб кой ти каза, че аз съм егоист? Или мисля само за себе си? Аз без мойте колеги съм нищо. И ако не бяха те да ме приемат в екипа нямаше да се получат нещата. Трябваше знанията ми да ги преместя от едни софтуери на други и те ми помогнаха. Благодарен съм им, но имам непоносимост към хора, които не си мърдат пръста за развитието си, а обвиняват другите. И не съм си заринал главата в пясъка. Моите уважения към вашата майка, сигурно е много свестен човек, но работа като нейната е по-скоро много като количество, отколкото трудна или специфична за изпълнение. И аз съм работил в магазин и съм мъкнел в склада по няколко тона стока на ден по стелажите, катерил съм се, падал съм от тях не веднъж и никак не ми е било лесно - за 400лв чисто. И то в една от големите търговски вериги, от които вие всеки ден пазарувате. Така наречените чуждестранни компании в БГ. При положение, че в длъжностната ми характеристика пише Обслужващ магазин" - сиреч нареждане на стоката по стелажите в търговската зала и консултиране на клиентите ако търсят дадена стока или имат питане. Склададжии ние нямахме, а управителя ни каза и моя работа не е да нареждам стока, но го правя и познай кой местеше десетките тонове стока в склада? Ние - обслужващия персонал на магазина. Знам какво. Гадно е, затова благодаря на Господ, че работя това, което обичам. Вярно, не е розово положението, трябва да се бачка, няма как.Но много от младите не, че не могат да променят живота си към по-добро, те или лежат, или не искат да го направят. Чакат от някъде да падне. Е няма да падне. За хората в твоята област не мога да кажа нищо. Щом ти си на ръководна длъжност ти трябва да го мислиш. Младите в момента са супер незаинтересовани и не е от заплащането. Ако човек обича дадена професия или да прави нещо заплатата му е най-малкия проблем. Всеки млад в момента се опитва да се гъзари иска да седне да е шеф на 3000лв.

преди 14 часа, Glenarvan написа:

Не знам вече в България къде се вземат работници за 400лв,

Че от къде да знаеш, като си компютърен плъх, чиито хоризонт стига само до върха на носа му забит в монитора. Нямало висококвалифицирани кадри - ами няма, няма и да има, докато заплащането е, като за чистач на кенефи. Знанията струват пари, знания с умения струват още повече пари - като не му се плаща, тогава българския бизнесмен, сам да си бачка във фирмата. Ай сиктир от цървули, които са за прокуратура, ма тръгнали акъли да дават и от лекета, които за два лева горница и потупване по рамото им лижат задниците. 

п.п. а младите - все повече изчезват към чужбина. А сещай се защо, като си толкоз умно. 

на 3/31/2017 в 20:13, Glenarvan написа:

Не може, ама не може вие да ми искате за работа в магазин 1000лв заплата...

Един, дето мислеше като тебе, наскоро гризна дръвцето... Търговец на едро, сменя си джипа през две години, кара работниците си да му бачкат като роби по 55 часа седмично, ама им плаща по 700 лв. Обаче на няколко поредни ревизии започнаха да излизат липси за по няколко десетки хиляди лева. Сложи камери, прави проверки - липсите продължиха... Чак след година и половина успя да разбере, че четирима човека от персонала организирано го крадат. Общите му липси бяха за над 200 бона. И хората му казаха в очите: ние виждаме каква е печалбата на фирмата, виждаме колко ни плащаш и си взехме това, което смятаме, че ни се полага допълнително. Още на следващия ден си наеха адвокати и дадоха нотариално заверени показания за злоупотребите и укриването на облагаем оборот във фирмата. И го предупредиха, че ако тръгне да ги съди или с тях се случи нещо, показанията им отиват в прокуратурата. Той сметна колко пъти по 200 бона ще плати, ако тръгне едно разследване срещу него и до там беше. Ако им беше плащал по 1200-1500 лв на месец, колкото заслужават, щеше да даде 50 000 повече за заплати, но да си спести 150 000.

По темата - сещам се за един случай, който при това излиза безплатно на собственика :) Малка фирма само с двама търговски представители решава да стимулира персонала си. Шефът вика двамата представители и им казва:
- Този месец обявявам съревнование. Този от вас, който направи по-голям оборот, на 30-то число ще получи една перфектна свирка.
- А който загуби, шефе? - пита единият.
- Той ще прави свирката...

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 9 часа, sound написа:

Че от къде да знаеш, като си компютърен плъх, чиито хоризонт стига само до върха на носа му забит в монитора. Нямало висококвалифицирани кадри - ами няма, няма и да има, докато заплащането е, като за чистач на кенефи. Знанията струват пари, знания с умения струват още повече пари - като не му се плаща, тогава българския бизнесмен, сам да си бачка във фирмата. Ай сиктир от цървули, които са за прокуратура, ма тръгнали акъли да дават и от лекета, които за два лева горница и потупване по рамото им лижат задниците. 

п.п. а младите - все повече изчезват към чужбина. А сещай се защо, като си толкоз умно. 

Вече ми е напълно ясно що бачкаш за 200-300лв. Виждам, че нещастници като теб не искат да вникнат в нещата и все някой друг е виновен за лайната до ушите. Няма да ти обяснявам.

преди 5 часа, Win_user написа:

Един, дето мислеше като тебе, наскоро гризна дръвцето... Търговец на едро, сменя си джипа през две години, кара работниците си да му бачкат като роби по 55 часа седмично, ама им плаща по 700 лв. Обаче на няколко поредни ревизии започнаха да излизат липси за по няколко десетки хиляди лева. Сложи камери, прави проверки - липсите продължиха... Чак след година и половина успя да разбере, че четирима човека от персонала организирано го крадат. Общите му липси бяха за над 200 бона. И хората му казаха в очите: ние виждаме каква е печалбата на фирмата, виждаме колко ни плащаш и си взехме това, което смятаме, че ни се полага допълнително. Още на следващия ден си наеха адвокати и дадоха нотариално заверени показания за злоупотребите и укриването на облагаем оборот във фирмата. И го предупредиха, че ако тръгне да ги съди или с тях се случи нещо, показанията им отиват в прокуратурата. Той сметна колко пъти по 200 бона ще плати, ако тръгне едно разследване срещу него и до там беше. Ако им беше плащал по 1200-1500 лв на месец, колкото заслужават, щеше да даде 50 000 повече за заплати, но да си спести 150 000.

По темата - сещам се за един случай, който при това излиза безплатно на собственика :) Малка фирма само с двама търговски представители решава да стимулира персонала си. Шефът вика двамата представители и им казва:
- Този месец обявявам съревнование. Този от вас, който направи по-голям оборот, на 30-то число ще получи една перфектна свирка.
- А който загуби, шефе? - пита единият.
- Той ще прави свирката...

Win_user - Аз не знам какво е попрището на тия служители, но и аз мога да кажа, че заслужавам 10 000 заплата... въпроса е колко работя и какво правя. Ако служителите са били окей като хора е нямало да се съгласят да работят тези часове, а са щели вкупом да си ходят. Както съм правил аз. Да, опитвали са се да ме използват, но като ми свърши работното време съм си ходел. Аз съм се подписал на това. Самият факт, че хората накуп са съгласни да бачкат извънредно без заплащане означава, че сами са си виновни. А после кражбата достатъчно говори за тях какви хора са. И аз утре мога да кажа, че виждам оборотите на фирмата и искам толкова колкото изработвам за фирмата, но няма как. Ако са знаели какви врътки е правил да са го издали. Дотук клетите ти и невинни служители са направили три законови нарушения - работили са извънредно без заплащане, прикривали са за измамите на шефа, извършвали са кражби (4 човека каза) за 200 000лв. И шефа и служители са за затвора - ДА. Викаш само шефа е виновен - ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХХХХХХХХХАХАХАХАХАХХ.

Редактирано от Glenarvan (преглед на промените)

преди 10 часа, Glenarvan написа:

......

На теб ли ти е ясно бре, подлизурко мамин - за двеста триста лева, мога само да се изплюя в лицето ти, друга работа не бих свършил, това да ти е ясно комплексарче скапано. 

Жалка мижитурка останала без никаква чест - по си долен и от господарите си, те поне имат достойнството и куража, да си вкарат главата в торбата, и съответно да рискуват тя да хвръкне, както се случи с не един или двама бизнесмени. Блюдолизци и слугинажи, това сте най- големите измекяри в едно общество - господарите ви наричат кучки, защото за коричка хляб се хвърляте да ги защитавате и да унижавате гърбещите се, без даже да са ви накарали, доброволни дупедавци.  Такъв си нагаждач, че нямаш и  собствено мнение, дори репертоара ти е заимстван и назубрен, репертоар, който ни е добре познат от какви среди идва - само, че ти не си от тези среди и от там произтича трагедията ти на помияр, защото такива изрази и думи не можеш да използваш в реалността, че ще останеш без здрави кости, и няма какво друго да направиш, освен да се раздаваш на оборотен из виртуала. Половината колеги на баща ми умряха пред струговете и фрезите, а сополанкото тръгнал да ги нарича боклуци. Спасявал съм живота на хора, изгубили съзнание на полето - от бачкане -  а някаква кучка, ги нарича мързеливци. Утепана мастия, такива съм ви правил на палячовци пред собствените ви господари. Лижи им пикнята  и се радвай, че корема ти е пълен - друго битие за тебе няма. 

преди 1 час, sound написа:

На теб ли ти е ясно бре, подлизурко мамин - за двеста триста лева, мога само да се изплюя в лицето ти, друга работа не бих свършил, това да ти е ясно комплексарче скапано. 

Жалка мижитурка останала без никаква чест - по си долен и от господарите си, те поне имат достойнството и куража, да си вкарат главата в торбата, и съответно да рискуват тя да хвръкне, както се случи с не един или двама бизнесмени. Блюдолизци и слугинажи, това сте най- големите измекяри в едно общество - господарите ви наричат кучки, защото за коричка хляб се хвърляте да ги защитавате и да унижавате гърбещите се, без даже да са ви накарали, доброволни дупедавци.  Такъв си нагаждач, че нямаш и  собствено мнение, дори репертоара ти е заимстван и назубрен, репертоар, който ни е добре познат от какви среди идва - само, че ти не си от тези среди и от там произтича трагедията ти на помияр, защото такива изрази и думи не можеш да използваш в реалността, че ще останеш без здрави кости, и няма какво друго да направиш, освен да се раздаваш на оборотен из виртуала. Половината колеги на баща ми умряха пред струговете и фрезите, а сополанкото тръгнал да ги нарича боклуци. Спасявал съм живота на хора, изгубили съзнание на полето - от бачкане -  а някаква кучка, ги нарича мързеливци. Утепана мастия, такива съм ви правил на палячовци пред собствените ви господари. Лижи им пикнята  и се радвай, че корема ти е пълен - друго битие за тебе няма. 

Ти сигурен ли си, че си добре с главата?

А тей - сега пък бил вземал малко над средната заплата и то като какъв .... графичен дизайнер, ако се съди по информацията в профила. 

Инак - не, по твоите критерии не съм добре с главата, защото имам възможност да изкарвам доходи над средния стандарт за западните държави, само че поради неразбираеми за теб причини, нямам никакво намерение да се облагодетелствам за сметка на други и после да им обяснявам, какви са некадърници, боклуци и мързеливци. 

Пък някой ден, да се ожениш и деца да имаш - ще те питам, колко ти е добре и колко си щастлив, дето не можеш с тази нищожна заплата, да нахраниш семейството си. С този лапешки акъл, както голям го вадиш, такъв голям ще ти дойде, че ще има да се чудиш от къде изгрява слънцето - още не си се научил да си мериш приказките, акъли раздаваш, виж се сам, дори доходите ти са смешни, от теб ли да се учат хората, как да изкарват пари. Примирил си се да живееш, като скот - ок - но да изискваш същото от другите: сам си отговори, дали си добре с главата.

на 24.04.2017 г. в 1:48, sound написа:

А тей - сега пък бил вземал малко над средната заплата и то като какъв .... графичен дизайнер, ако се съди по информацията в профила. 

Инак - не, по твоите критерии не съм добре с главата, защото имам възможност да изкарвам доходи над средния стандарт за западните държави, само че поради неразбираеми за теб причини, нямам никакво намерение да се облагодетелствам за сметка на други и после да им обяснявам, какви са некадърници, боклуци и мързеливци. 

Пък някой ден, да се ожениш и деца да имаш - ще те питам, колко ти е добре и колко си щастлив, дето не можеш с тази нищожна заплата, да нахраниш семейството си. С този лапешки акъл, както голям го вадиш, такъв голям ще ти дойде, че ще има да се чудиш от къде изгрява слънцето - още не си се научил да си мериш приказките, акъли раздаваш, виж се сам, дори доходите ти са смешни, от теб ли да се учат хората, как да изкарват пари. Примирил си се да живееш, като скот - ок - но да изискваш същото от другите: сам си отговори, дали си добре с главата.

Ти не си добре. Аз не обиждам за разлика от теб. Обидите и неуважитлното отношение идват от бедните, невъзпитани и гадни душици, които друго не могат. Ако си мислиш, че вземаш пари много си се объркал. Ти работиш за 500, от които 300 изпиваш и изпушваш и те е яд, че има хора, които работят това, което обичат и харесват и вадят повече от теб. Аз не съм се замогнал и не съм забогатял, но заплатата ми далеч не е 500лв.. а и да е толкова здраве да е.

Кой те знае какъв кафеджия си и ти. Ако наистина вземаше средна европейска заплата отдавна нямаше да те има в тоя форум или поведението ти нямаше да е толкова измъчено и жалко.

"Човек може да навреди на себе си не само чрез действие, а и чрез бездействие".Извода е да спрете да се оплаквате и да правите нещо.

преди 1 час, Glenarvan написа:

Аз не обиждам за разлика от теб.

Виж си коментарите по- горе в тази тема - нема си губя времето сега да ти цитирам всичките гнусотии, които изписа и, които този път не си намерил на кого да ги пробутваш, та съм ти ги върнал десеторно, да се почерпиш.

п.п. а средна европейска заплата едвали вземам - не знам колко точно е, но вероятно е над доходите ми. 

преди 8 минути, sound написа:

Виж си коментарите по- горе в тази тема - нема си губя времето сега да ти цитирам всичките гнусотии, които изписа и, които този път не си намерил на кого да ги пробутваш, та съм ти ги върнал десеторно, да се почерпиш.

п.п. а средна европейска заплата едвали вземам - не знам колко точно е, но вероятно е над доходите ми. 

Ми дай боже всички да вземаме бе съфорумецо такъв. И по-полека с нервите, не е здравословно човек да се ядосва толкова.

На Бог не бих препоръчал да се чака. А ако из фирмите хората, с които съм работил, бяха малко по- куражлии, сега и те щяха да получават по- добри доходи. Един човек или един екип, ако не си защитават интересите пред работодателите си - прилични заплати няма да видят.  Да се чака - е навик придобит от соца. Сега сме в свободни времена - поне по- свободни от тогава - а свободния човек, ще трябва да си отстоява свободата, всеки ден. Работодателя е свободен да плаща, колкото се може по- малко, работника е свободен да изисква, колкото се може повече - ако работника не си поиска, работодателя няма да му даде: проста аксиома е това, но с която нацията ни няма опит, заради предишния режим. 

Ти си помисли, каква теза представяш и защитаваш. 

преди 9 минути, sound написа:

На Бог не бих препоръчал да се чака. А ако из фирмите хората, с които съм работил, бяха малко по- куражлии, сега и те щяха да получават по- добри доходи. Един човек или един екип, ако не си защитават интересите пред работодателите си - прилични заплати няма да видят.  Да се чака - е навик придобит от соца. Сега сме в свободни времена - поне по- свободни от тогава - а свободния човек, ще трябва да си отстоява свободата, всеки ден. Работодателя е свободен да плаща, колкото се може по- малко, работника е свободен да изисква, колкото се може повече - ако работника не си поиска, работодателя няма да му даде: проста аксиома е това, но с която нацията ни няма опит, заради предишния режим. 

Ти си помисли, каква теза представяш и защитаваш. 

Аз по-горе ти казах съвсем културно, че повече от половината БГ работодатели са боклуци! Факт е. Но също е факт, че българина не е спрял да се оплаква и да обвинява някой друг за насрания си задник. Преди да работя в настоящата фирма, работих на 2-3 места. Ми трябва да ти кажа, че всеки се опитваше да се скатае и да ми пуши цигарки и да пие кафе, после снасяха на началниците, че не съм бил работил или че съм се занимавал с глупости. Често за да подпомогна екипната работа вършех и чуждата такава и дойде момент, в който ме изстискваха, но не само началниците, а и колегите най-вече от "брат айде ако може да свършиш и това да ми помогнеш" - и аз "Окей". После като откажа поради многото ми задачи се ходи при началника и се казва, че не работя. А аз се късам. Правят интриги, подиграват се... На всички места, където бях е така и не един и двама приятели са констатирали същия проблем, затова не ми казвай, че българина е много работлив. Българина е прост, мързелив, все чака на гърба на някой друг и знае да обвинява за насраното си положение всичко друго, но не и себе си.

Така, че шефовете може и да са боклуци, но и много от работещите са такива. На всички места, дето бачках повече от половината хора бяха супер безотговорни и не ги интересуваше нищо. Изобщо не вникваха в нещата и бяха пълни непукисти. Е с такива хора къв екип и къв просперитет?

преди 7 минути, Glenarvan написа:

че повече от половината БГ работодатели са боклуци!

Не съм забелязал. Дължа ти извинение, така че извинявам се за нападките - явно са били прекалени.  Добре е да има баланс в изказванията - работил съм на достатъчно места, за да знам от личен опит за какво говориш, както ти и казах, това е една от причините, да ми писне накрая и да се хвана да си развия собствен бизнес, Скромен, малък, нищо особено, но сега 90% от успеваемостта, зависи от мен. Останалите 10% зависят от държавния апарат и от другите колеги в бранша - хората заети във всеки икономически сектор са един вид екип, просто мащабите са по- различни. Тези десетина процента ми ядът главата от всякъде, ако някой си мисли, че е по- лесно да развиваш собствен бизнес - нека се пробва. Отговорността пада изцяло на плещите ми, всяка загуба, пропуск и грешка от моя страна, аз я плащам - не, че вадя от джоба си, а че постъпва по- малко в него. Ако си отложа работата - аз губя. Ако скатавам - аз губя.Никой не ми взема - просто аз не съм си го изкарал. 

Но поне не бера нерви, да се опитвам да обясня на колегите си, че сме от един отбор - на мен никога не ми е пукало, че някой ме топи, напротив, за който и да съм работил, не е искал да напускам фирмата му, със всичките шефове съм си говорил на ТИ и от самото начало, преди да подпишем какъвто и да е било документ, съм им давал ясно да разберат, че да се гаргарят с мене, няма да им стане номера. Ако преценя, че не разбират какво им говоря - много им здраве, да си търсят други работници. Имам само едно изключение с един идиот, с който се бяхме хванали за гушите буквално - в един часа през нощта го вдигнах, че и с охрана дойде да ме заплашва, само този случай ми е грешка и то беше първото ми работно място. Така, че колегите ме топят - шефовете ме привикват на 4-и очи и почваме с тях да си разказваме вицове, образно казано. В повечето случаи, работодателите знаят по- добре и от работниците, че качествената работна ръка не е за изпускане, за това и внимават да не си позволяват произвол спрямо тези им служители. Но .... борбата ми свършва до тук - да се преборя за по- високо заплащане, за по- добри условия на работа, сам срещу собственика, няма как да постигна кой знае какви резултати в преговорите, докато останалите клинчат и мишкуват.. Това ме е дразнило мене: че виждам как и аз, и колегите ми, можем да вземаме доста по- добри пари, ама спят, не чуват, чакат - чакат някак си, от някъде си, някой си, да им даде, да се случи чудо едвали не. Ами няма как да стане това - никъде в Европа го няма, такива стереотипи, като цяло липсват в развитите държави ....... дори и папата не дава по този начин. 

И голямата пропаст се получава при по- младото поколение, защото техните родители са научени, че "държавното е най- добре" - такъв беше просто режима, колко си кадърен, колко не, няма кой знае какво значение, кариера да градиш, става основно по партийна линия, а не благодарение на собствените ти способности, труд и умения. И пропастта е тази, че по- старото поколение, няма този опит, който отговаря на средата сега - аз от баща ми в това отношение нищо не научих, той все си ме кандърдисваше, да съм си натискал задника в някое от предприятията, в които съм работил, все негодуваше, че съм сменял работните си места. Собствения ми баща, нямаше съвет за мен, който би ми помогнал да се справям в днешните условия на пазара на труда. Частно - кой от тяхното поколение знае от собствен опит, какво е частно, как да си защитават интересите, как да водят преговори, в кой аспект кой компромис ще е полезен за тях, от кое трябва да се пазят, с кое не трябва да се съгласяват при никакви положения и т.н. Така, че родителите нямат необходимия опит, който да предадат на децата си - в училищата пък е пълна скръб и там няма кой да ги научи. И младите се оказват в едно непознато положение, в една "територия", която им е непонятна и чужда. И какво могат да направят сега - почват да мрънкат, да недоволстват, да се оплакват. А на работодателя - имайки се предвид, че повечето такива в България са бивши номенклатурчици - само това му дай: работника да е объркан и да не знае как да си пази интереса. Подобен въпрос, като тази тема - "как да мотивирам служителите си" - даже не възниква в главата му, въобще няма такива намерения, защото ако ги мотивира, те със сигурност в даден момент ще почнат да искат по- добро заплащане.

А свободния пазар ..... мамка му, има много повече възможности за развитие - пазар, пазарлък, хората трябва да се пазарят, не да се съгласяват набързо, набързо да се бъхтят за жълти стотинки. Все едно се пазариш за кола в някоя автокъща - трябва да се пазариш, това е начина, само с бачкане не става, с мрънкане пък въобще не става, за мързел и скатаване да не говорим, пълен абсурд. Работниците трябва да се пазарят, трябва да искат и да изискват, трябва да натискат - аз съм имал шеф, онзи направо ми проплака с крокодилски сълзи "ама ти ме изнудваш",  ми капитализъм бе шефе, като нямаш да платиш, де си тръгнал да набираш работници, че то и аз искам някой да ми работи за два филии хляб и резен сиренце, знаеш ли как добре ще ми дойде такава работна ръка, милионер ще ме направят. В хората трябва да узрее разбирането за простичкото положение, че платата се определя от две страни - не само от шефовете. Отговорността - за да не ползвам думата вина - е и на двете страни. Хората се съгласяват, да бачкат за без пари - после "няма пари". Е, че що работиш за без пари - що си се съгласил. Сега не е комунизма, че да речеш, някой те кара насила, някой те принуждава - не, няма такъв филм, ти сам си се съгласил. Шест месеца не получавали заплати и продължават да ходят на работа, Наред ли сте изобщо - направо немея. Не ти дават пари, ала им бачкаш. Луди хора. 

Да не пиша повече, че стана дълго, а и ми се доспа - мисълта ми е, че в повечето случаи работодателите имат реалната възможност, да възнаграждават работниците много по- справедливо, никак не са я закъсали, карат си баровските коли, сторят си замъците, ходят си проститутки, скъпарски дрешки, маркови уискита, барове, курорти, изобщо живеят супер луксозно. Но да се чака на милостта им, да повишат заплащането - това е просто супер наивно. Те не са майка Тереза - не са благотворително дружество, преследват си техните интереси и те нямат интерес да платят на работника си повече, щом той не си иска, независимо колко качествено и добросъвестно работи. Проста аксиома е: когато работниците,- които винаги съставляват по- голямата част от един народ - се научат как да защитават интересите си пред работодателите, едва тогава ще знаят как да защитават интересите си пред политиците. Докато не се научат как да се разбират с работодателите, така че офертата да удовлетворява и двете страни - дотогава политическия елит ще е извън контрола на народа. Гарантирам го това!!! Обратния вариант - от политиците към работодателите - в сегашната система, няма как да сработи. Ние не разбираме как работи демокрацията - ще изберем еди какви си и ще почнат да се оправят нещата ...... който си го мисли това, има много здраве от мене, че ще стане някога.

Няма да цитирам имена и прочее, да няма обидени пък и не искам да обиждам никой, а да кажа няколко истини, които работещите в ИТ сектора не искат да си самопризнаят, а другите пък им завиждат за това. 
1. Не от всяко дърво става свирка - аджеба не може всички да кодим и да работим в тази сфера!
2. Омръзнало ми е някой с 1 год. стаж от ИТ сектора да ми обяснява колко е велик и как другите са мързеливи - не е така приканвам всеки един който мисли така (защото от добрите в сектора няма да чуеш такива съждения) да отиде да се пласира на пазар в който има конкуренция в сектора - Англия, САЩ, Индия, Китай, ако щете дори Унгария, която има както при нас глад за такива ама там подбират малко от малко.
3. ИТ сектора имат крайно нездравословна илюзия за живота, работата, доходите и прочее в страната - силно се радвам за вас хора, уцелили сте просто най-прекрасното време да работите в сектора (дори телефонистките с един език който е далеч от перфектен вземат по 1100-1300лв средна), но този балон рано или късно ще се спука, дори мечтата на някои големи имена в сектора да се сбъднат и да се превърнем в силициева долина на Европа (за сега до силиконова сме я докарали).
4. Искам само да ви подсетя за същият балон който беше доста по кратък около 10год. в строителството тогава в София хамалина на строежа вземаше по 50-70лв надник на ден, майсторите (замаска, лепене на плочки и прочее) дори имаше период в който изкарваха толкова, че не знаехе дори колко точно - сега продължава да е добре платено, но не чак толкова.
5. В България са силно подценявани длъжностите в научният сектор, химици, биолози, математици, физици и прочее - отидете на тях да обяснявате, че са си скъсали гъза от учене и работят сега в някоя лаборатория за 700-800лв с повечко късмет до 1000лв, какво ще им предложите да напуснат и да създадем армия от безработни тесни специалисти в дадена област? Или да си налягаме парцалите всички да учим кодене, QA, езици,... Нали тогава се сещаш, че твоята позиция от добре платена ще стане много зле платена, защото ще дойде работодателят ти и ще ти каже - за твоето място чакат 100 човека долу пред вратата - не си правете илюзии хора, просто тъй нареченото гражданското общество в нашата мила Родина липсва, поради което и гражданските позиции и така един сектор не му дреме за друг, особено ако същият се справя добре. Слава богу повечето ИТ специалисти покрай мен идеално осъзнават в каква ситуация се намираме, но има и позабравили се такива навсякъде, примери много.
Трябва да помислим и за другите и укорителният тон на някои колеги тук е далеч от правилната посока.

на 4/23/2017 в 12:19, Glenarvan написа:

Аз не знам какво е попрището на тия служители, но и аз мога да кажа, че заслужавам 10 000 заплата... въпроса е колко работя и какво правя. Ако служителите са били окей като хора е нямало да се съгласят да работят тези часове, а са щели вкупом да си ходят. Както съм правил аз. Да, опитвали са се да ме използват, но като ми свърши работното време съм си ходел. Аз съм се подписал на това. Самият факт, че хората накуп са съгласни да бачкат извънредно без заплащане означава, че сами са си виновни. А после кражбата достатъчно говори за тях какви хора са. И аз утре мога да кажа, че виждам оборотите на фирмата и искам толкова колкото изработвам за фирмата, но няма как. Ако са знаели какви врътки е правил да са го издали. Дотук клетите ти и невинни служители са направили три законови нарушения - работили са извънредно без заплащане, прикривали са за измамите на шефа, извършвали са кражби (4 човека каза) за 200 000лв. И шефа и служители са за затвора - ДА. Викаш само шефа е виновен - ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХХХХХХХХХАХАХАХАХАХХ.

А бе, смешко смешен! Служителите му са общи работници, при това от друго населено място, които живеят на квартира или изплащат жилище. Той собственикът съвсем умишлено само  такива назначава, за да ги експлоатира после. Ако откажат да работят извънредно - уволнява ги дисциплинарно. Нали ти е ясно, че един работодател винаги може да намери начин да уволни дисциплинарно служител с някакъв измислен мотив "за нарушаване на трудовата дисциплина" или "нормите за безопасност", или "санитарно-хигиенните норми"... И къде ще ходят? Ти чувал ли си за фирма в България, където общи работници не полагат неплатен извънреден труд?!? А ако останат без работа, на следващия месец като не могат да си платят наема - и са на улицата. Или ако пропуснат три вноски за закупено жилище - банката им го взема и пак остават на улицата, при това  и ще дължат няколко десетки бона, щото банката ще продаде жилището на свои хора на символична цена и ще им натресе разликата като дълг. А ако тръгнат да се жалват в "Инспекция по труда" - собственикът ще плати 10 бона на шефа на агенцията, ще закрият случая без санкции, а после тия момчета ще бъдат не само уволнени, а и пребити от наети мутри.

Докато тия така фино и майсторски го изработиха, че си оправиха и финансовите проблеми, и им се размина безнаказано. Което няма как да се случи по законен път, не и в Мутро-Чалгаристан! Пък ти си дудни за моралния им облик и законовите нарушения, които били извършили :D

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 7 часа, icekiller написа:

Искам само да ви подсетя за същият балон който беше доста по кратък около 10год. в строителството тогава в София хамалина на строежа вземаше по 50-70лв надник на ден, майсторите (замаска, лепене на плочки и прочее) дори имаше период в който изкарваха толкова, че не знаехе дори колко точно - сега продължава да е добре платено, но не чак толкова.

По- малко са, този балон започна с тройната коалиция и по- конкретно от Милен Велчев и продължи някъде до '07- '08г.  Тогава се изкарваха направо невероятни пари - не мен така и не ми стана ясно, каква схема измислиха тези хора, че намазахме и простосмъртните, но парите наистина бяха много добри. Е - имаше я и тази истина, че редовно не се плащаше всичко, което изработвахме. Прекарвали са ни с колегите, с много пари - като за нас разбира се, но разни мутрагени, уж трябва да вземем 3-4 хиляди, онз се обръща и ти казва "а ти кой беше, че не си те спомням". Даже и инструментите ни бяха откраднали на един обект - за около десет хиляди лева, което не бе никак, ама никак безобиден удар за нас. Но въпреки всички перипетии, през които минавахме, то факт е, че пак изкарвахме, ама луди пари - имали сме случаи на ден по 400- 600 лева на човек сме изкарвали, да точно, на ден. 

Но 2005/6 година, нещата започнаха да се обръщат - тогава бях в София. Спомням си единия колега ми се беше оплакал - "вие не разбирате, че ни обърквате сметките, все повече хора идвате от провинцията, за да вземате добри пари, ала това убива пазара и постепенно надниците започват да падат, до скоро вземахме добри пари, ама заради вас сега положението се променя". И на човека наистина не му се вярваше, като му казвах, че в провинцията, не че не могат да се вземат такива надници, ами и работа вече няма - като му рекох, че за работата, за която в София вземаме да речем хиляда лева, в провинцията я вземеш, я не, 200лв, той искрено си мислеше, че го лъжа "ама не може да бъде" ала не само, че може, ами и баш така си беше. И то пак казвам - ако въобще намериш работа, защото докато в столицата например всички масово сменяха дограми,то в провинцията само единици можеха да си го позволяват тогава и така за всичко: паркети, плочки, бани, окачени тавани и т.н.  

Но според мен балона се спука не заради пренаселване на пазара с работна ръка, а защото се смени схемата - или може би схемаджиите, знам ли им тъмните истории. Тогава просто се строяха едни грамадански хотели, офис сгради, канцеларии, изобщо имаше голям бум - какви пари се перяха, от къде идваха, къде отиваха, беш ли му майката. Ала София на мен така и не ми допадна, като място за живеене + че ми беше писнало да съм по цял ден, всеки ден, със прахоляк от гипсокартон, дори в задника. Последния обект, на който съм работил беше ВМА - всичките окачени тавани сме ги правили 4-а човека. Взех си паричките - работехме за една мадама тогава, много печена, много точна, изобщо мога да кажа, че в почти всички случаи, когато съм работил за жени, проблеми не съм имал никакви, мъжете са по- големи курви, разбирате се едно, после се отмятат, защото знаят, че нищо не можеш да им направиш - и приключих със кариерата си на строител.

Ала все пак - сега, като се върна във спомените си ...... ей, изкарвахме пари, заклевам се. Бачкахме, като откачени - двама от най- близките ми приятели си отидоха по тези строежи - но и пари изкарвахме, предоволно. 

Колкото до смисъла на поста ти - подкрепям написаното в него. Участвам в HWBG от доста години - малко след като е създаден форума - и там често се подхваща този въпрос. ИТ сектора все още е неопетнен така да се каже, поради простичкия факт, че на мутрите и онези горе, този сектор им е тотално непонятен - та са глупави хора, ниско интелигентни и слабо образовани, та не знаят как да завъртят далаверите и там, поради това бранша все още минава м/у капките. Не, че съм им душманин, напротив - дано остане непокътнат, да имаме поне един икономически сектор, който да се развива, според принципите на икономиката, а не на далавераджийството. Но и не рядко заетите в него, си създават една погрешна представа, че те са постигнали, защото се трудят - следователно другите не успяват, защото не се трудят.  Което е една твърде прибързана и лекомислена оценка в/у цялостното положение по отношение на работни места, работозаетостта и заплащането. Да - вярно е и логично, че няма как един магазинер, да взема, колкото един ИТ специалист. Ала самия пример е показателен - кои професии се сравняват. Има редица професии - ти сам си изброил някои от тях - които си е направо ходене по мъките. Наскоро се чух с един приятел, който работеше в някакво предприятие на Мерцедес в Катар - направи над десет години стаж там. Съответно за толкова време, той си е дръпнал баят във финансово положение. Дошъл си тука човека, решил, че ще живее пак в България, че тука ще работи и цитирам - "за половин година, натрупах повече нерви, отколкото за всичките години в Катар", друг цитат "не мога е братле - явно аз съм се повредил нещо, не мога да работя по този начин, на всяка крачка, разправии". И какво, що - по някаква европейска програма, ма не от тези, дето фифта ферта, а за сериозна работа говорим - шест хиляди лева курса, обучение за проверка на заварки. Не ти да се научиш да заваряваш, а да проверяваш качеството на заварките - какви са тези заварки, какво е това чудо, не ме питайте, не знам. Обучението колко месеца ми каза забравих, след него - директно ти предлагат работно място в Германия и там вече пак по реда: първо на еди каква си длъжност, с еди какво си минимално заплащане и от там насетне от теб зависи, нагоре ли ще движиш, надолу ли. Инженер човек, с дипломи да те затрупа, стаж да искаш, опит да ти даде - ала уви.....към Германия, не в България. 

Мисълта ми е, че за да е коректно съпоставянето, то следва да е м/у подобни професии и професионалисти - а не м/у  ИТ специалист и магазинер - така се придобива по- реална представа за положението в страната. Не случайно от много години различни икономисти алармират, че в държавата се създават работни места предимно за обслужващ персонал - в което няма лошо разбира се, но това икономика не прави: магазинери, сервитьори, камериери ..... за Карибите такава стратегия може и да е печеливша, но не и за нашата държавата. Без производство сме загубени - и това важи не само за България, а и за съседите ни. 

Колега sound  аз именно за това сравнявам, химици, биолози, лекари ако щеш с IT "специалисти" то в днешно време на кой ли не казват IT специалист, сега без да се обиждаме, но за мен една телефонистка на 1ниво приемане - записване на проблема не може да се нарече така, но въпрос на избор за останалите.

Хайде специално заради теб ако искаш да сравнявам и инженерната част на проблема, дори самият аз съм такъв в моята сфера ако имаш връзка (стабилни) или си платиш (стабилно) може и да започнеш на 2-3 места в България да работиш, където наистина дават пари, останалите работодатели дават на инженерите си по 1000-1200 лв в добрият случай да не казвам, че има и такива на по 600-700лв, сега да не вземат да се обидят IT-тата, но за мен не е нормално машинен/минен/индустриален/строителен/химик инженер да взема по 1200лв със зор и n- на брой години трудов стаж, а в IT сектора началната да тръгва г/д от там - това е балон и той скоро ще се спука, дали ще ни налетят от съседни държави, дали ще ни залеят индийци ако щеш - пазара дупки не търпи, дали пък няма да дойдат както и в строителството маси от всякъде и ще наводнят пазара е без значение, но рано или късно ще разберат, че не всички вземат реалната цена за труда си, което няма нищо лошо и им пожелавам още дълги години да го правят - Уви законите на икномиката и диктуването на пазара ще им наложи своите постулати рано или късно.

Да не казваме, че колко ли пък се и търсят инженери у нас, което е още по- жалко и от заплащането им. 

преди 16 часа, icekiller написа:

Хайде специално заради теб ако искаш да сравнявам и инженерната част на проблема, дори самият аз съм такъв в моята сфера ако имаш връзка (стабилни) или си платиш (стабилно) може и да започнеш на 2-3 места в България да работиш, където наистина дават пари, останалите работодатели дават на инженерите си по 1000-1200 лв в добрият случай да не казвам, че има и такива на по 600-700лв, сега да не вземат да се обидят IT-тата, но за мен не е нормално машинен/минен/индустриален/строителен/химик инженер да взема по 1200лв със зор и n- на брой години трудов стаж, а в IT сектора началната да тръгва г/д от там - това е балон и той скоро ще се спука, дали ще ни налетят от съседни държави, дали ще ни залеят индийци ако щеш - пазара дупки не търпи, дали пък няма да дойдат както и в строителството маси от всякъде и ще наводнят пазара е без значение, но рано или късно ще разберат, че не всички вземат реалната цена за труда си, което няма нищо лошо и им пожелавам още дълги години да го правят - Уви законите на икномиката и диктуването на пазара ще им наложи своите постулати рано или късно.

Това едно изречение ли беше? По мое време на инженерите даваха по 140  лева, а на кажи речи общите работници по +200 лева. Затова и инженери караха таксита. Пропуск голям. Затова и сега среднисти управляват инженери. 

И пак за изречението. Ако искаш да бъдеш вземан на сериозно, направи поне 4 изречения от цитираните буквички.  По принцип е възможно всичко да е в едно изречение, но не и по тоя начин. Ти си инженер...сещам се за един мой колега инженер. Той правопис като теб нямаше. Дето се вика, цяла страница лекции на един дъх и после иди му разбери. Беше отличник, ама инженер никакъв. Понякога насила нещата не стават. 

преди 7 часа, sound написа:

Да не казваме, че колко ли пък се и търсят инженери у нас, което е още по- жалко и от заплащането им. 

Те може да не се и търсят, ама късмета проработва със случайното им намиране.  Запомни нещо от мен. Държавата ни се крепи на инженерите, а не на икономисти и среднисти. 

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.