Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

Сякаш аз съм го казал :

https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-yuriy-felshtinski-fsb-kgb-sega-zavladyavat-drugi-strani-ne-s-voyna-a-kato-prevzemat-posta-na-rakovoditel-na-darzhavata

Ако ми попадне книгата, с удоволствие ще я прочета.

• Отговори 16,5k
  • Прегледи 665,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• Жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от него!

Публикувани изображения

• 1 месец по-късно...

Хаха :)  руския задължителен !  Навява ми спомени от нашето светло цоциалистическо минало :)   

https://pogled.info/svetoven/tsentralna-afrika-pravi-ruskiya-zadalzhitelen-v-universitetite.136726?fbclid=IwAR0lz6-vikbZ7tJXjp4ko4R_GubREPyOzoeUwPzXUTmk4ey88zavKSj8zww

Както и обмяна наопит, като най добри са в ... "противодействие на бунтовнически групировки" :) 

преди 10 часа, miro20 написа:

Хаха :)  руския задължителен !  Навява ми спомени от нашето светло цоциалистическо минало :)   

https://pogled.info/svetoven/tsentralna-afrika-pravi-ruskiya-zadalzhitelen-v-universitetite.136726?fbclid=IwAR0lz6-vikbZ7tJXjp4ko4R_GubREPyOzoeUwPzXUTmk4ey88zavKSj8zww

Както и обмяна наопит, като най добри са в ... "противодействие на бунтовнически групировки" :) 

Да, навява ти, ама по онова време, от пети клас ставаше задължителен и 1 западен език. Сега имаш задължителен английски. Дупедавци сме си като нация- няма значение кой ни е Големия брат, ние все седим усърдно наведени с гръб към него. А, най- жалкото е, с какво упоение плюем и заклеймяваме предишния ни господар- плюнки и жлъчка навсякъде. Само че, тези течности не могат да ни измият очите.

преди 12 часа, absurt написа:

Да, навява ти, ама по онова време, от пети клас ставаше задължителен и 1 западен език.

Аз не съм учил задължителен западен език . Пак ми се струва хал хабер си нямаш за каквито и да е подобни "спомени" :getout:

Ако за теб нещата са в плоскостта на кой господар ще се гъзиш, за мен е в плоскостта кое е изгодно за развитието на България.

Под съветския ботуш  развитието бе смешно на фона на някои наши съседи, но от другия лагер.

Сега повечето от страните от соц лагера които са много по тясно ориентирани с Европа и западните  развити страни, са в пъти по добре от нас.

Пряка прагматична зависимост. Но там си нямат слепи путинисти и фейк-русофили каквито сме пълни тук .  :hush:

Затова и ще си копаем дъното с такъв манталитет .

преди 18 часа, miro20 написа:

Аз не съм учил задължителен западен език . Пак ми се струва хал хабер си нямаш за каквито и да е подобни "спомени" :getout:

Ако за теб нещата са в плоскостта на кой господар ще се гъзиш, за мен е в плоскостта кое е изгодно за развитието на България.

Под съветския ботуш  развитието бе смешно на фона на някои наши съседи, но от другия лагер.

Сега повечето от страните от соц лагера които са много по тясно ориентирани с Европа и западните  развити страни, са в пъти по добре от нас.

Пряка прагматична зависимост. Но там си нямат слепи путинисти и фейк-русофили каквито сме пълни тук .  :hush:

Простьо,

В шести клас (1954 г.) започнахме да учим немски или френски език - по избор.Аз избрах немски език, защото неофициално беше признат за технически език.

През 1956 г. постъпих в Техникум по механотехника.Там се учеше само немски език, като се започваше отначало, защото някои деца бяха учили преди това френски език.И така аз станах отличника на курса по немски език.......

и т.н.

А простотийте, които си написал по-горе, можеш да си ги завреш в която дупка искаш.

Колкото до дъното, до което сме стигнали сега, то е заради такива инджинери като теб.

До 1989 г. България беше водеща в Европа в някои направения, и много инженери работеха и създаваха нови продукти в Научно-изследователски и проекто-конструкторски институти!

Няма да ти давам подробности, защото тъпата ти и продажна главица няма да го разбере!

Продължавай да инджинерстваш все така, пишейки под диктовка.

Явно толкова си можеш!

А аз и някои други участници в този форум просто се забавляваме с теб!

Ха-ха-ха-ха!

Съжалявам администрацията на сайта, че са принудени да те търпят.

Не го търпят, а се радват че има и такива инженери като него. И за последен път:

Инженер между политици и политик - между инженери! Ето най точният портрет на момчето, учило в СССР.

Учило, ама недоучило.

А този номер с репарациите много ми харесва.

Преди Гърция, сега и Украйна.

:)

https://news.bg/int-politics/ukrayna-poiska-reparatsii-ot-germaniya.html

преди 6 часа, dedidi написа:

До 1989 г. България беше водеща в Европа в някои направения, и много инженери работеха и създаваха нови продукти в Научно-изследователски и проекто-конструкторски институти!

Няма да ти давам подробности, защото тъпата ти и продажна главица няма да го разбере!

Продължавай да инджинерстваш все така, пишейки под диктовка.

Знаем знаем.. БАН беше филиал на отдела НТР към КГБ

Айде не ми се прави на неразбрал :getout:

преди 5 часа, M.Николов написа:

Учило, ама недоучило.

А този номер с репарациите много ми харесва.

Преди Гърция, сега и Украйна.

:)

https://news.bg/int-politics/ukrayna-poiska-reparatsii-ot-germaniya.html

Да, това е мн интересно ... Дано украинците и защитят интересите.

Дали ти примерно ,както и други видни комунета, някога ще се "самосезираш"  за изнесените български архиви в Москва ?  ?

Ах да... това не ви е приоритет.. даже не ви е интересно ....  Естествено.... та нали не сте българи.

преди 5 часа, Kolev71 написа:

Не го търпят, а се радват че има и такива инженери като него.

Е , дано . Ако все пак има обективност, би трябвало да се радват че има такива като мен.

Да  не мислиш че им е лесно да търпят глупостите на такива от вашата тролска клика ?

преди 3 часа, miro20 написа:

Дали ти примерно ,както и други видни комунета, някога ще се "самосезираш"  за изнесените български архиви в Москва ?  ?

Ах да... това не ви е приоритет.. даже не ви е интересно ....  Естествено.... та нали не сте българи.

Е , дано . Ако все пак има обективност, би трябвало да се радват че има такива като мен.

Да  не мислиш че им е лесно да търпят глупостите на такива от вашата тролска клика ?

Аз не съм от тролска клика и ако си забелязал, изключително рядко пиша. А сега само ЗАОСТРИХ вниманието им, щото може и да са забравили хората. Дори написах, че повече няма да им го повтарям. Който запомнил - добре, който не е - пак добре. Нищо лично, щото не съм ни в тяхната, най малкото в твоята клика. С написаните по горе думи смятам че не съм те обидил.

преди 16 часа, miro20 написа:

Дрън-дрън, казват хората, когато не им се слушат глупости като твоите.

А ти ще признаеш ли някога, че България е ощетена с милиарди заради изнасяното от канадски фирми злато и други ценни метали при неизгодни за нас договори?

И т.н.

Но както съм казвал по-рано, с жена, с радио и най-вече с Миро20 не се спори.Оно не разбира!

на 2.12.2021 г. в 23:10, miro20 написа:

...............

Не ти ли стана неудобно, щом ти не си правил нещо и щом не си чувал за него, да го определяш за несъществуващо? Предлагаха се 3 езика- френски, немски и английски. Избираш кой да изучаваш. 

И да, с такъв манталитет като твоя, ще си копаем дъното вечно.

преди 1 час, absurt написа:

Не ти ли стана неудобно, щом ти не си правил нещо и щом не си чувал за него, да го определяш за несъществуващо? Предлагаха се 3 езика- френски, немски и английски. Избираш кой да изучаваш. 

И да, с такъв манталитет като твоя, ще си копаем дъното вечно.

А теб не ти ли става неудобно да коментираш неща , хора и държави от които хал хабер си нямаш ?  И де се правиш на интересна пред хора които много по добре познават нещата ?

Да, с такъв манталитет и коленопреклонничество като твоето и възхваляване на "империи" , ще копаем дъното  и още как.

преди 1 час, dedidi написа:

Дрън-дрън, казват хората, когато не им се слушат глупости като твоите.

А ти ще признаеш ли някога, че България е ощетена с милиарди заради изнасяното от канадски фирми злато и други ценни метали при неизгодни за нас договори?

И т.н.

Но както съм казвал по-рано, с жена, с радио и най-вече с Миро20 не се спори.Оно не разбира!

дрън дрън че пляс.

Това за договорите и милиардите от Сидерович и копейкин ли го чу ? :giggle1:

Хайде порови се и виж мнението на по запознати хора, като например едно старо интервю имаше на Каролев /лека му пръст/ който мн добре обясни за добива на злато, концесиите , как е у нас и по света.

И тогава ела пак да плямпаш простотиите си :hush:

пп

Ето заповядай :

https://profit.bg/analizi/politicheskite-lazhi-za-zlatodobivnata-industriya-v-balgariya/

преди 47 минути, miro20 написа:

А теб не ти ли става неудобно да коментираш неща , хора и държави от които хал хабер си нямаш ?  И де се правиш на интересна пред хора които много по добре познават нещата ?

Да, с такъв манталитет и коленопреклонничество като твоето и възхваляване на "империи" , ще копаем дъното  и още как.

дрън дрън че пляс.

Това за договорите и милиардите от Сидерович и копейкин ли го чу ? :giggle1:

Хайде порови се и виж мнението на по запознати хора, като например едно старо интервю имаше на Каролев /лека му пръст/ който мн добре обясни за добива на злато, концесиите , как е у нас и по света.

И тогава ела пак да плямпаш простотиите си :hush:

пп

Ето заповядай :

https://profit.bg/analizi/politicheskite-lazhi-za-zlatodobivnata-industriya-v-balgariya/

Ха-ха-ха!

Това и по-рано си го цитирал, но не хваща дикиш.

преди 13 часа, dedidi написа:

Ха-ха-ха!

Това и по-рано си го цитирал, но не хваща дикиш.

Разбира се че съм го цитирал, затова и го споменавам отново.Радвам се че помниш.

И разбира се че при такива като тебняма да "хване дикиш" . Къв е тоя икономист банкер дето ще ти дава акъл на теб, комунето дето всичко разбира :) 

Мирчо, чети":

Концесията за “Челопеч” нанесла щети за милиарди на България 

17 тома с доказателства е събрала прокуратурата

Ценните метали добивани на тъмно

Концесията за находище “Челопеч” е в полза на канадската компания “Дънди Прешъс Металс” и при сключването є не е защитен държавния интерес. Това сочи прокурор Красимир Кирилов от Софийска градска прокуратура в постановлението си, с което на 17 август праща разследването в Специализираната прокуратура с мнение, че петима енергийни министри, подписвали договори и споразумения с канадската компания трябва да бъдат разследвани за безстопанственост.

Прокурор Кирилов установява също, че с договора и последвалите анекси към него не може да се контролира нито съдържанието, нито количеството на изнесените от страната концентрати и смеси. Налице е очевидна тенденция за увеличаване на добивите при намаляване на концесионното възнаграждение, както и невъзможност то да се актуализира, макар да има значително покачване на цената на златото, пише още обвинителят до колегите си от Спецпрокуратурата, които по закон водят досъдебните производства срещу представители на високите етажи на властта.

06_faksimile_8509598209895359956_big.jpg

Постановлението на прокурор Красимир Кирилов от СГП,

с което той праща разследването на колегите си от Спецпрокуратурата.

Делото е образувано по сигнал на икономиста от Бургас Николай Едрев от февруа­ри т. г. По него са събрани 17 тома с материали, които Кирилов изпраща на колегите си спецпрокурори. Въпросните петима министри са Петър Жотев от правителството на Иван Костов, Лидия Шулева от кабинета “Сакскобургготски”, Петър Димитров от Тройната коалиция, Трайчо Трайков от кабинета “Борисов 1” и настоящият енергиен министър Теменужка Петкова.

Държавата е била ощетена с милиони от неконтролиран добив на ценни метали, тъй като в концесията с “Дънди Прешъс Металс Челопеч” са и само три от металите - злато, мед и сребро, като останалите 38 са изнасяни в Намибия и Китай безконтролно.

Основният договор за концесията на мина “Челопеч” е сключен на 19 май 1999 г. от покойния министър Александър Божков, който половин година по-късно е освободен от поста. Неговият наследник Петър Жотев на 19. 09. 2000 г. сключва допълнително споразумение. Чрез него са нанесени щети, тъй като задължителната минимална екологична програма е съкратена от 9 600 000 долара на 1 374 668 долара, а задължителната инвестиционна програма е орязана от 37 136 000 долара на 8 302 857 долара. Отменен е бил Контролният съвет от договора, както и задължението на концесионера да осигурява достъп за контрол на обекта. Което означава само едно - канадците могат да добиват ценни метали, колкото си решат, избягвайки концесионната такса, която е процент от добива.

По време на правителството на НДСВ вицепремиерът Лидия Шулева подписва в края на февруари 2004 г. ново споразумение със задна дата, което намалява наполовина и без това неплащаната в пълен размер концесионна такса. То е със срок от 1.01.2004 г. до края на 2010 г., с което обвързва и следващото правителство.
Намаляването е оправдано с “неблагоприятни условия”. Прокуратурата обаче е категорична, че това не е вярно, тъй като добивът скача от 624 310 тона на 1 088 431 тона, при това реалните числа са неизвестни и вероятно са много по-високи, поради липсата на контрол върху тях. Шулева подписва също отмяната на задължението на концесионера да преработва рудата на територията на страната, с което лишава държавата от данъци в полза на трети страни. Окончателно е загубен и контролът върху изнасяната руда.

Отменен е и член от първоначалния договор за промяна на концесионното възнаграждение при трайни изменение на пазарните условия, продължаващи повече от 6 месеца. Държавата отново губи милиони, защото при сключване на договора през 1999 г. цената на тройунция е била 300 долара, докато сега е 1769.
Следващите трима министри - Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова отново сключват допълнителни споразумения с концесионера през 2008, 2009 и 2015 г., които отново не са в в полза на държавата. След проверка на Сметната палата през 2013 г. на Министерството на енергетиката е дадена препоръка да се направи финансово-икономически анализ на концесията и да се предприе­мат действия за баланс между ползата и рисковете. Седем години по-късно това още не е е направено. За престъплението, в което могат да бъдат обвинени петимата министри, те могат да получат до 12 години затвор.

Междувременно канадската компания “Дънди Прешъс Металс Челопеч” отказа през юни да подпише договор с Министерството на енергетиката за проучвания за злато и полезни изкопаеми в площ Свети Никола, заради протести на хората от Старозагорско. Тя има вече издадено разрешително от 13 декември м. г., подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Бургаският икономист Николай Едрев:

Пропуснатите ползи са към 25-30 милиарда лева

Мария Кехайова,
ТРУД Бургас

“По мои изчисления държавата от 1999 г. досега е загубила към 25-30 милиарда лева от договора за концесията. Когато той е подписан, цената на тройунция злато е била 300 долара, а сега е 1769 долара”. Това каза днес Николай Едрев от Бургас. Той е икономист и член на сдружение “Алтернативна енергия”. На 23 февруари е подал сигнала до прокуратурата, а днес - 26 август, е подал искова молба да се прекрати концесията на “Дънди Прешъс” поради опасност за националната сигурност.

“Борбата на сдружението ни започна през 2015 година, след като беше сключен анекс от Теменужка Петкова, в което се поиска засекретяване на всички договори с “Дънди Прешъс Металс”. Заведохме дело в Административен съд за отказан достъп до обществена информация и го спечелихме. Министерството беше принудено да ни предостави договора и допълнителните споразумения към него. Договорът всъщност е един. Споразуменията са пет на брой, сключвани от всички министри на енергетиката досега”, каза още Николай Едрев.

преди 1 час, dedidi написа:

Мирчо, чети":

Концесията за “Челопеч” нанесла щети за милиарди на България 

17 тома с доказателства е събрала прокуратурата

Ценните метали добивани на тъмно

Концесията за находище “Челопеч” е в полза на канадската компания “Дънди Прешъс Металс” и при сключването є не е защитен държавния интерес. Това сочи прокурор Красимир Кирилов от Софийска градска прокуратура в постановлението си, с което на 17 август праща разследването в Специализираната прокуратура с мнение, че петима енергийни министри, подписвали договори и споразумения с канадската компания трябва да бъдат разследвани за безстопанственост.

Прокурор Кирилов установява също, че с договора и последвалите анекси към него не може да се контролира нито съдържанието, нито количеството на изнесените от страната концентрати и смеси. Налице е очевидна тенденция за увеличаване на добивите при намаляване на концесионното възнаграждение, както и невъзможност то да се актуализира, макар да има значително покачване на цената на златото, пише още обвинителят до колегите си от Спецпрокуратурата, които по закон водят досъдебните производства срещу представители на високите етажи на властта.

06_faksimile_8509598209895359956_big.jpg

Постановлението на прокурор Красимир Кирилов от СГП,

с което той праща разследването на колегите си от Спецпрокуратурата.

Делото е образувано по сигнал на икономиста от Бургас Николай Едрев от февруа­ри т. г. По него са събрани 17 тома с материали, които Кирилов изпраща на колегите си спецпрокурори. Въпросните петима министри са Петър Жотев от правителството на Иван Костов, Лидия Шулева от кабинета “Сакскобургготски”, Петър Димитров от Тройната коалиция, Трайчо Трайков от кабинета “Борисов 1” и настоящият енергиен министър Теменужка Петкова.

Държавата е била ощетена с милиони от неконтролиран добив на ценни метали, тъй като в концесията с “Дънди Прешъс Металс Челопеч” са и само три от металите - злато, мед и сребро, като останалите 38 са изнасяни в Намибия и Китай безконтролно.

Основният договор за концесията на мина “Челопеч” е сключен на 19 май 1999 г. от покойния министър Александър Божков, който половин година по-късно е освободен от поста. Неговият наследник Петър Жотев на 19. 09. 2000 г. сключва допълнително споразумение. Чрез него са нанесени щети, тъй като задължителната минимална екологична програма е съкратена от 9 600 000 долара на 1 374 668 долара, а задължителната инвестиционна програма е орязана от 37 136 000 долара на 8 302 857 долара. Отменен е бил Контролният съвет от договора, както и задължението на концесионера да осигурява достъп за контрол на обекта. Което означава само едно - канадците могат да добиват ценни метали, колкото си решат, избягвайки концесионната такса, която е процент от добива.

По време на правителството на НДСВ вицепремиерът Лидия Шулева подписва в края на февруари 2004 г. ново споразумение със задна дата, което намалява наполовина и без това неплащаната в пълен размер концесионна такса. То е със срок от 1.01.2004 г. до края на 2010 г., с което обвързва и следващото правителство.
Намаляването е оправдано с “неблагоприятни условия”. Прокуратурата обаче е категорична, че това не е вярно, тъй като добивът скача от 624 310 тона на 1 088 431 тона, при това реалните числа са неизвестни и вероятно са много по-високи, поради липсата на контрол върху тях. Шулева подписва също отмяната на задължението на концесионера да преработва рудата на територията на страната, с което лишава държавата от данъци в полза на трети страни. Окончателно е загубен и контролът върху изнасяната руда.

Отменен е и член от първоначалния договор за промяна на концесионното възнаграждение при трайни изменение на пазарните условия, продължаващи повече от 6 месеца. Държавата отново губи милиони, защото при сключване на договора през 1999 г. цената на тройунция е била 300 долара, докато сега е 1769.
Следващите трима министри - Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова отново сключват допълнителни споразумения с концесионера през 2008, 2009 и 2015 г., които отново не са в в полза на държавата. След проверка на Сметната палата през 2013 г. на Министерството на енергетиката е дадена препоръка да се направи финансово-икономически анализ на концесията и да се предприе­мат действия за баланс между ползата и рисковете. Седем години по-късно това още не е е направено. За престъплението, в което могат да бъдат обвинени петимата министри, те могат да получат до 12 години затвор.

Междувременно канадската компания “Дънди Прешъс Металс Челопеч” отказа през юни да подпише договор с Министерството на енергетиката за проучвания за злато и полезни изкопаеми в площ Свети Никола, заради протести на хората от Старозагорско. Тя има вече издадено разрешително от 13 декември м. г., подписано от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Бургаският икономист Николай Едрев:

Пропуснатите ползи са към 25-30 милиарда лева

Мария Кехайова,
ТРУД Бургас

“По мои изчисления държавата от 1999 г. досега е загубила към 25-30 милиарда лева от договора за концесията. Когато той е подписан, цената на тройунция злато е била 300 долара, а сега е 1769 долара”. Това каза днес Николай Едрев от Бургас. Той е икономист и член на сдружение “Алтернативна енергия”. На 23 февруари е подал сигнала до прокуратурата, а днес - 26 август, е подал искова молба да се прекрати концесията на “Дънди Прешъс” поради опасност за националната сигурност.

“Борбата на сдружението ни започна през 2015 година, след като беше сключен анекс от Теменужка Петкова, в което се поиска засекретяване на всички договори с “Дънди Прешъс Металс”. Заведохме дело в Административен съд за отказан достъп до обществена информация и го спечелихме. Министерството беше принудено да ни предостави договора и допълнителните споразумения към него. Договорът всъщност е един. Споразуменията са пет на брой, сключвани от всички министри на енергетиката досега”, каза още Николай Едрев.

Чудесно ! Преписка и проверка от миналата година.

И какво казват компетентните органи след проверката ?

От началото на 2022 година Путин утвърждава с указ нова минимална месечна заплата в РФ  - 13 890 Рубли, които са около  165 Евро.   На руснаците им става все по-скъпо пребиваването в България и доста от тях разпродават имотите си на българското Черноморие.

Сериозно ???? На великата руска империя и най богата държава на планетата на природни ресурси, им е скъпо пребиваването в България  ???

:giggle1:

преди 2 часа, attj написа:

От началото на 2022 година Путин утвърждава с указ нова минимална месечна заплата в РФ  - 13 890 Рубли, които са около  165 Евро. 

Относно какво е подписал и определил  новофюрера за 2022 , това ще ти е по ясно синтезирано :

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.