Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Йога - същност и аспекти

Featured Replies

преди 1 час, Sleda написа:

На мен, също така, не ми е ясно защо няма растения с ум и съзнание? 

Трябва спешно да се зпишеш на курс при оня индийският гуру по йога, дето го даваха по една телевизия, той ще ти обясни как да се преродиш в растение с ум.

А иначе, ако живата материя не еволюира, то тогава ще има само едноклетъчни живи организми.

• Отговори 76
  • Прегледи 5,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, Белгиеца написа:

Трябва спешно да се зпишеш на курс при оня индийският гуру по йога, дето го даваха по една телевизия, той ще ти обясни как да се преродиш в растение с ум.

А иначе, ако живата материя не еволюира, то тогава ще има само едноклетъчни живи организми.

Ами защо, защо да няма само едноклетъчни? Защо да еволюират? Това ми е въпросът. Те даже не са двуполови, че от мама и тате да се появи детенце.

преди 7 часа, аm-аm написа:

......

Нещо искаше да напишеш, ма не ти се получи - достойнствата на спорта, че достойнствата на йогите - вземи понамали малко изхвърлянията. Йога не може да се отрече и освен оня манекен със смешната шапчица от Ватикана, няма друг лидер из религиозните среди, който да е сглупявал чак толкова, че да я обявява за демонично учение. А общите приказки, които си мислите, че са някаква критика, по- добре си ги запазете за църквата и близките на християнството религии, щото са твърде далечни от контекста и съдържанието на йога.

• Автор

Ако осъзнатостта не са появи, значи човек не прави Йога.
Разбира се, процесът е с различна продължителност и плода може да узрее при едни след година практика, а при други след петдесет години, при трети изисква животи, според кармичните натрупвания.
Но (!) Йога хем цели осъзнатост, хем е осъзнатостта. Това са двете и основни значение - впрягам в ярем, сиреч практикувам; и съм свързан, налице е свързаност с Божественото (Атман/Брахман, или без значение името).
Както се казва в Бхагавад Гита Упанишада, ако човек е установен в Божественото, той се отъждествява с него, сиреч познава своята изначална същност.

Това в Йога се нарича Самадхи. И има различни видове Самадхи, според дълбочината на осъзнатостта.

Защо му е на човек това?
Както вече писах, за да се освободи от всички онези неща, които го довеждат до страдание, напримерно от страховете си (най-вече от страха от смъртта), и от маниаканите си желания (прищявките), от неудовлетвореността въобще, от негативните емоции (омраза, гняв, завист...) от себевъзхищението си.

Всички тези неща реално прецакват живота му и отношенията му с околните. Ето защо той не живее щастието и мира, любовта, добрите отношения, а живее въпросните деградивни неща. И тъй всеки миг човек преживява нещо. То е или, или.
Несъзнателните хора преживяват много мигове на нещастие. Някои са още по-деградирали - те намират удоволствие в това да вредят, да пакостят, да вършат злини. Това е най-голямата изопаченост - да изпитва човек удоволствие от това да хейтва, да мрази, да е агресивен, да лъже, да краде, да убива дори, или даже да изживява канибализъм. Разбира се, тези неща реално не правят никой щастлив. Такива хора само временно изживяват удоволствие, поради изкривеността си, при това въпросното удоволствие изисква да бъде непрекъснато подхранвано, още и още. И така много мигове на страдание; много мигове на нещастие; много мигове на не любов.
Сега, Сега, Сега, Сега... миг след миг нещо се преживява, нещо се случва, нещо се изживява. Всеки миг явления... А в пространството по между тях!?! Когато явленията  (мисли, чувства, действия) затихнат?
Сега, Сега, Сега...

Да се изучава това е най-голямото приключение!
Да се познае природата на себе си, на света, е най-висше удоволствие, Блаженство, свободно от страх, от тревожност, от мании.

Все едно си в галерия, но лично познаваш художника и сте на чаша хубаво вино...
Не виното дава искрата, а взаимоотношенията (любовта).
Виното е... недодялана подправка.

Тайната е, че художникът си ти. И не си ти.

преди 6 часа, sound написа:

Нещо искаше да напишеш, ма не ти се получи - достойнствата на спорта, че достойнствата на йогите - вземи понамали малко изхвърлянията. Йога не може да се отрече и освен оня манекен със смешната шапчица от Ватикана, няма друг лидер из религиозните среди, който да е сглупявал чак толкова, че да я обявява за демонично учение. А общите приказки, които си мислите, че са някаква критика, по- добре си ги запазете за църквата и близките на християнството религии, щото са твърде далечни от контекста и съдържанието на йога.

Много добре ми се получи. Написах в прав текст, че всеки спортист упражнява своята воля (дух за набожните) и тяло и йогите нямат авторски права над това. И йогата е полезна що се отнася до плагиатстването/въвеждането/представянето за идеология на спорта, и когато прочета, че йогите са тези, които имали отношение към здравето и щастието, заради неща, които цял свят практикува без да е чувал за йоги, то аз наричам това булшит. На български - измама, подвеждане, мимикрия.

преди 21 минути, rurk написа:

От първите секунди клипа ме отврати. Искри обградени в стени. Това научих, че носим в себе си. Хора, с беден речников фонд, хора, които не могат да опишат нещо, но претендират то да е истинно, се наричат наивници. Всеки може да пише поезия: "В нас е Божествения дъх, въдворен в седемнадесетата чакра, най-висшата и летяща на космическо ниво, която топли сърцето ни в нужда, изпълва ни със сили и вяра, прави ни добри и здрави, обещава ни да се преродим в Цезър е Клеопатра и в никакъв случай в земни червеи и стоножки". Ако някой иска да вярва в красиви приказки, за които в нета има шарени картинки, за него е Будизма. Сигурен съм, че той предлага повече, но когато едни абстракции се обяснят с втори, вторите с трети, 65-тите с 66-ти, това вече заприличва на приказка за 1001 нощ.

преди 8 часа, sound написа:

Йога не може да се отрече и освен оня манекен със смешната шапчица от Ватикана, няма друг лидер из религиозните среди, който да е сглупявал чак толкова, че да я обявява за демонично учение. А общите приказки, които си мислите, че са някаква критика, по- добре си ги запазете за църквата и близките на християнството религии, щото са твърде далечни от контекста и съдържанието на йога.

А ти с твоя типично турски аватар на турски танц на въртящи се човеци, що си мислиш че на някой от християнската цивилизация му пука за твоите мюсюлмански виждания относно обкръжаващата ни действителност ?

преди 9 часа, Sleda написа:

Ами защо, защо да няма само едноклетъчни? Защо да еволюират? 

За да има усъвършенстване на организирането на материята.
Ако бяхме само едноклетъчни, как щяха да се търтят практикуващите йога, не става.

• Автор

Трите важни въпроса:

Какво искам?

Защо го искам?
Кой съм аз?

Каквото и да има човек, той умира. С "имането" му се свършва.
Каквито и удоволствия да изживява, те след миг изчезват. Не са сигурни, не са трайни. Ако искаш, трябва да си ги докараш, да ги заработиш.
Колко уморително. Какво да правиш, ти си просто краставо магаре!?! Няма как, трябва да се чечеш... непрекъснато.
Ядеш, гладен си, после пак ядеш и пак си гладен, и пак, и пак...
Живееш, преследваш щастието, но в един момент просто умираш. Може да е след малко.
Всичката ти простотия свършва просто със смъртта ти.
Защо, глупако, въобще се роди!
Колко нелепо.

И, кога ще умреш?
Днес, утре?
Не знаеш. Нито знаеш от какво!
Представи си колко си окаян...

Даже не е нужно да си го представяш. То е като на длан видимо, ако гледаш.
Но може да не гледаш и да завъртиш нос, правейки се, че... това го няма. Можеш да опиташ да забравиш, или да се занимаваш с друго, че да не се сещаш за него...
Но то идва!
Ок, ще ти се наложи да го срещнеш... Може би ще изчезнеш завинаги, сякаш никога не те е имало.
Но дори и да те е имало, кой ще помни, какво от това!?!
Вчера падна лист от едно цвете. Ти не знаеш. За теб също няма да знаят.
Кой си ти?

"Бог ми отвори очите; защото видях благородството на вулгарния, привлекателността на отблъскващото, съвършенството на сакатия и красотата на отвратителното".

"Бог е велик и жесток мъчител, защото Той обича".

"Падналите титани са по-силни от боговете, защото са се уговорили да понесат товара на Неговия гняв и враждебност, а боговете можеха да понесат само приятния товар на Неговата обич и по-благ възторг."

"Когато провалът и смъртта дойдат, те са нашето най-висшето моментно добро."

"Можеш ли да видиш Бог в часовете на мъчение, тогава ще се докоснеш до най-висшето познание"

"Бог е нашият мъдър Приятел, защото Той знае кога да удари и кога да погали, кога да ни убие и кога да ни спаси и помогне."

Шри Ауробиндо

https://bg.wikipedia.org/wiki/Шри_Ауробиндо

• Автор

Кой ти е казал, че ще умреш след 20/40/50 години?

Че може да умреш още утре!
Даже след минути!
Как ще се предпазиш?

Така ли е? Истина ли е това?

Истина е.

Смел си?
Не и пред смъртта.
Не и пред болестта.
Не и пред глада.
Не и пред нещастието.
Не и пред онова, което не ти се нрави.

Не си смел. Нито си умен.

Агония...

преди 3 часа, Белгиеца написа:

,........

Нито аватара е турски, нито танца - ето колко си бос по темата. Нататък сам се сещай колко си християнин и колко ме трогваш с празнословието си. Същия и като онзи амковец си - до сега разтягаше локуми, каква глупост била йога, ся почна да се обяснява, че и тя била полезна. Ми вземете се информирайте преди да пишете, щото освен чисти предразсъдъци и арогантно невежество, друго от вас няма.

на 27.02.2018 г. в 11:04, Белгиеца написа:

Ти пък какво разбираш от психолози ?
Хипнозата работи само при много податливи на внушение индивиди. При мъжете трудно става, при жените се намират наивнички да се подлагат на подобни сеанси.
Абаче, ако станеш хипнотизатор и си викаш сега ще ги карам всички готини каки да се събличат голи в кабинета ми и аз ще ги чукам, те пък каките даже в състояние на хипноза не изпълняват заповеди които противоречат на морала им. Казват ти че е студено в стаята и отказват да се разголят. Или измислят друго извинение и пак отказват да ги чукаш.
Зарди това трябва да станеш гуру и в будно състояние да им промиваш мозъка с религията йога, ако искаш да си направиш харем.
Сред лезбийките се срещат клубове за йога мастурбация. Събичат се голи и си правят разни работи между лезбийки, енергии разни си управляват и т.н. Ха ха ха ... шарен свят всякакъв.

Виждам , че четеш само жълти вестници и всякакви подобни простотии. Колкото до медитацията ,вземи и прочети някаква по сериозна НАУЧНА литература и тогава се изказвай. Не обичам да споря , изказвам мнението си , но  съм готов да си го променя ,ако отсреща има СЕРИОЗНИ и РАЗУМНИ аргументи.Толкоз!

преди 2 часа, sound написа:

Нито аватара е турски, нито танца - ето колко си бос по темата. 

Ами турските сателитни канали са безплатно достъпни за гледане от целия континент.
Точно турците имат танц на фесове които се въртят много време. Това съм го гледал с очите си по различни телевизии. Само че турски думички не помня, за да ти го кажа как се казва.

Ахам, били гледали по телевизията. :Д С това трябваше да започнете.

• Автор
преди 4 часа, Белгиеца написа:

Ами турските сателитни канали са безплатно достъпни за гледане от целия континент.
Точно турците имат танц на фесове които се въртят много време. Това съм го гледал с очите си по различни телевизии. Само че турски думички не помня, за да ти го кажа как се казва.

Суфите не са само турци. Има дервиши и в Иран, и в Ирак и пр., дори в Чечения.
Не е танц, а е Сема.
Някои разклонения в Исляма не приемат нито музика, нито танца. Според тях това осквернява Бога.

За мен си е ок. Даже много, щото знам какво се случва. Ма хората дето гледат отстрани и идея си нямат, както си нямат идея и от Йога.
Ей тъй си умират, без шанс.

Anugraha_01.jpg

преди 2 часа, sound написа:

Ахам, били гледали по телевизията. 

Е па по турските телевизии съм го гледал, има даже един канал Belgesel в ХД и дават разни интересни неща които ги няма по европейските канали.
Ти да не си мислиш че цивилизован човек като мен ще се унижава да посещава варварски мюсюлмански територии с исламистки закони  , а ?
През миналия век мюсюлманите се трепеха в Ливан, после Иракчани мюсюлмани се трепеха с Иранци и те мюсюлмани. Сега мюсюлмани се трепят в Сирия и турчолята навлизат на тяхна територия да се разправят с кюрдите там. На Кадафи му видяха сметката, в Египед ствата едни диващини не ти е работа.
Не, кракът ми при мюсюлмани няма да стъпи никога доброволно.

преди 28 минути, rurk написа:

...идея и от Йога.
Ей тъй си умират, без шанс.

Няма по-голям шанс от това да се уредиш да умреш, защото умрелият човек повече проблеми си няма. Да му мислят живите йогисти, дето си изтезават телата с години наред, поради религиозни заблуди.

• Автор
преди 53 минути, Белгиеца написа:

Няма по-голям шанс от това да се уредиш да умреш, защото умрелият човек повече проблеми си няма. Да му мислят живите йогисти, дето си изтезават телата с години наред, поради религиозни заблуди.

Приятелче, :-) и идея си нямаш какво се случва с тялото, каква наслада тече. Сексуалният оргазъм бледнее, няма студ и болести и пр.

Ти както искаш живей, ако въобще е живот. Аз съм живял като теб, живея и сега. Сега Живея. :-)
Не си длъжен да вярваш, не те и каня. Темата е за обща култура.
Моите учители, практикувал съм при тях над 10 години, никога не са ми искали лев. Толкова много са ми дали. Даже са ми готвили. Ако им бях позволил, щяха и да ме изперат. :-) На вместо аз да служа на тях, като по-несъзнат и по-малък, те служат на мен.
Хората имат големи заблуждения относно истинската Йога.
Ще ползвам цитати от Християнството, защото и в Йога, ако е истинска, е същото:
"Даром сте приели, даром дарявайте."

"Благодтата е непродаваема и който я продава за пари, да бъде низвергнат от Църквата."

Йогата, която преподавам на две места в София, никога за нея не съм искал такси. Преди години даже изцяло покривах разноските по залите. Това обаче учи практикуващите на лоши навици и на готованство, затова реших да сложа една кутия за дарения и всеки пуска лев, два, три до пет... От тези пари никога не съм взимал и лев, няма и да взема. Всичко остава за залите и за студиата.
Господ да Благослови!
Хари Ом

• Автор

Понеже тенденциите в човека са дълбоки отпечатъци, които не се "пренаписват" лесно, йотата бива да продължи до край.

Помня, когато преди години получих Крия Кундалини Пранаями-те, бах много ентусиазиран и ги правех всекидневно, заедно със стандартните пранаями, но всичко бива да е много точно дозирано.

Ако човек не е подготвен, без достатъчно пречистване и специалните пранаями и мудрите (особено Асвини и Враджоли), бандхите (Джаладхара, Удиана, Мула), могат да бъдат опасни и може да отключват кармични семена, появата на енергиен дисбаланс и болести.

Все едно чаша с вода, в която има утаена тиня, да разбъркаш водата.

В Йога има три важни думи - постепенност, последователност, постоянство.

Ето защо се започва с Йама и Нийама, с Асана и работа по дишането, балансирането му, това са съумееш да дишаш с всички кухини, а при желание сас с някоя от тях, да можеш да дишаш правилно, да не потискаш нито вдишването, нито издишването. На всеки миг да знаеш как дишаш.

Чак след време по-дълбоките неща, като задържанията в Пранаяма - Кумбхака, а после и по времеви схеми - в които вдишването трае определено време, задържането, от своя страна също, издишването и то тъй, и пак задържане и пр.

Една от най-лечебните и прости пранаями, известна още от древността е вдишване, задържане, докато тялото не каже "Издишай!" и издишване.

Задържането след вдишване, за да може кислорода да се усвои.

Задържа се докато има приятност.

Лекува всичко.

"Яма и Нияма са моралният кодекс на йога. Затова всички редовно практикуващи йоги започват своите практики от тях.
Яма е първата от осемте стъпки, които всеки йогин задължително трябва да следва.

5-те принципа/ качества на Яма са:

1. Ахимса – ненасилие, ненавреждане на друго същество, липса на враждебни отношения. Също и ненасилие над самия себе си. Това включва мислите, думите, делата, емоциите и желанията. Това трансформира човек от тамас и раджас (тъмнина и раздразнение) в сатва (чистота, светлина).
Сутрата на Патанджали гласи, че при този, който е стабилно установен в ахимса, липсва всякаква враждебност, дори и в близост до него. Такъв човек придобива особен магнетизъм, който повлиява на всеки, който се доближи до него.

2. Сатям – истинност. Благата истина, която не наврежда. Да не се лъже, лицемери и заблуждава. Осъзнаване на правилната, истинската мисъл и желание, които се проявяват отвътре, и изразяването й, без да я променяме. Мисли, думи, дела. Когато говорим, трябва да имаме предвид 3 неща:
- дали това, което казваме е истина,
- дали няма да нараним някого,
- дали въобще има нужда да го казваме.

В сутрата на Патанджали се казва, че когато човек говори само истината, всяка негова дума става истина. Човек придобива голяма сила и ясен ум.

3. Астея – честност, неприсвояване – материално, емоционално и ментално. Некрадене и непожелаване на чуждото. Който е честен при всички обстоятелства, добива сили на ясновидство и може да види скрити богатства /тъй като не ги пожелава/.
Има и друго тълкиване на астея: асти -“съществуване“ и яха – „тук и сега“. Живот в настоящия момент. Приемане на настоящето.

4. Апариграха – непривързаност към вещи, обстановка, хора, идеи.
Води до много желания и амбиции, а след това и до недоволство и разочарования. Опасения от притежаваното от нас. Води до Свобода.

5. Брахмачария – установяване в по-висше съзнание, несетивно и неплътско. Умереност в секса. Съхранение на енергия. Човек, който е установен в Брахман /висшето съзнание/, в хармония със себе си и света.

В частност означава полово въздържание или по-скоро въздържане от злоупотреба с половата енергия. Когато полова енергия не се разхищава, а се трансформира чрез йогийски практики, тя се превръща в по-фина енергия. Човек придобива, сила, енергичност, смелост. Освобождава се от страха от смъртта и може да види преражданията си."

преди 2 часа, rurk написа:

1. Ахимса – ненасилие, ненавреждане на друго същество, липса на враждебни отношения. Също и ненасилие над самия себе си. Това включва мислите, думите, делата, емоциите и желанията. Това трансформира човек от тамас и раджас (тъмнина и раздразнение) в сатва (чистота, светлина).

Сутрата на Патанджали гласи, че при този, който е стабилно установен в ахимса, липсва всякаква враждебност, дори и в близост до него. Такъв човек придобива особен магнетизъм, който повлиява на всеки, който се доближи до него.

Когато човек чрез себе си проектира негативна енергия и качества навън, после каквото и да напише, по каквато и да е тема, всичко е нерелевантно или неадекватно. 

Тоест никой вече не му вярва, защото вече си противоречи, и стабилно може да го настанят в лудницата или затвора, защото често негативните мисли са свързани и с негативни действия. Не можеш да избягаш от това което надробиш, отпечатъкът е сложен, съзнанието - замърсено.

преди 14 часа, rurk написа:

Йогата, която преподавам на две места в София, никога за нея не съм искал такси.

Тъй де, ти такси не им искаш, душата искаш да им откраднеш и после всичко тяхно става твое, кой има апартаментче, кой има вила на село , всичко прибираш и ги освобождаваш от грижите по бившите им собствености.
Велик гуру си ти, велик.
Трябва прокуратурата да се самосезира и да дойдат да те приберат на топло в пандиза и там да предподаваш йога до края на живота ти.

• Автор
преди 1 час, Белгиеца написа:

Тъй де, ти такси не им искаш, душата искаш да им откраднеш и после всичко тяхно става твое, кой има партаментче, кой има вила на село , всичко прибираш и ги освобождаваш от грижите по бившите им собствености.
Велик гуру си ти, велик.
Трябва прокуратурата да се самосезира и да дойдат да те приберат на топло в пандиза и там да предподаваш йога до края на живота ти.

Ок, както искаш считай. :-)

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Когато човек чрез себе си проектира негативна енергия и качества навън, после каквото и да напише, по каквато и да е тема, всичко е нерелевантно или неадекватно. 

Тоест никой вече не му вярва, защото вече си противоречи, и стабилно може да го настанят в лудницата или затвора, защото често негативните мисли са свързани и с негативни действия. Не можеш да избягаш от това което надробиш, отпечатъкът е сложен, съзнанието - замърсено.

За теб важи само същото. Каквото искаш мнение имай.

Темата е за йога. Тя е информативна.

За мен не е, нищо че споделям личен опит. :-) 

Но пък всеки е свободен да критикува, ако прецени, да плюва, или да отрича, а защо не и всичко. :-))

____

Това, което имам като опитност в йога, е дисциплината. Дисциплинаростта идва в последствие. Първо е дисциплината.

Разбира се, никой не бива да очаква, че е лесно и че е без усилие. Самскарите мога да направят практикуващия на пух и прах. :-))

Целта е разбиване на същината на себе си и на света.

Работи се с променливите състояния на съзнанието (работата с тялото и дишането не е нещо отделно от работата със съзнанието), сиреч това първо бива да се види, човек да разпознае тази променливост в себе си. Променяйки се в съзнанието, се променя и тялото.

Патанджали казва "Читта врити ниродха" - Йога е прекратяване на модификациите в ума.

Когато това се случи човек разпознава т.н. Атман в себе си, а от там и Върховния Брахман.

Познава и онова, което се нарича Амрита, или Амброзия.

Разбират се потоците и каналите, енергийните. Тялото започва да се изменя. Не се познава студ, нито болести. 

:-)

Има и много по-дълбоки нива на Йога, при които се прекратява дишането, пулса и пр, но човек не е мъртъв, а даже може да е деен.

Когато учителят ми ме подготвяше за тези нива, той ми обясняваше, че когато на него му се е случило, се е щипал, за да се убеди, че е жив. Ха ха

Има специални пранаями, с които много лесно се навлиза в бездихателно състояние (Кевала), чрез което постижение, йогите се заравят или медитират на дъното на езеро.

Рамалинга Свамигал описва, че течащата благодат се разлива в тялото и го подготвя за снизхождение на Светлината, на Върховната Милост и Блаженство.

В края на краищата тялото става неподвластно на изменения и смърт.

Тези неща имат своите еквиваленти в Будизма, в Християнството (Христовия подвиг).

преди 59 минути, rurk написа:

Има специални пранаями, с които много лесно се навлиза в бездихателно състояние (Кевала), чрез което постижение, йогите се заравят или Медитират на дъното на езеро

Има и състрадание, и доброта, и любов към другите, които са по-ценни, отколкото да се закопаеш някъде и после да си вириш егото, "виж какво прави тоя и аз го мога", и ръкоплясканията на другите заблудени да считаш за постижение. Но е ясно че не можеш да се държиш възпитано дори, камо ли да проявиш някаква логическа мисъл, освен копи-пейст по темите.

Но твоите мотиви са други, не са тези които прокламираш привидно, както забелязаха някои от мислещите във форума ;)

• Автор

Карма йога е самоотвержено служене на всички същества.

Бхакти Йога е развиване на всеотдайна любов към Божественото и към творението, които в края на краищата се виждат като Едно.

Джнана Йога е предимно работа с ума, абстрахиране, концентрация и медитация, с променливите състояния.

Раджа Йога е всички останали винове йога, събрани в едно (според някои авторитети); според други е овладяване на Ума чрез дъха, чрез дишането/дихателни практики.

Бхакти Йога, вътре в себе си има разновидности, според култа.

Вайшнавите имат три главни линии в Бг и въобще на запад.

Практиката им е самоотверженост, Киртан, изготвяне на Прасадам, служене, Джапа Мантра, и пр. Но най-вече преданнотдаденост.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.