Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с едно стъпало, което на единия изход иэкарва силно бучене копчето за усилване не реагира

Featured Replies

• Автор
преди 3 минути, AAUUXX написа:

Изчакай да ти покажа кое да свалиш и мериш. 

Ok

• Отговори 266
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мериш всичко оградено и това което съм пропуснал като транзистор, съпротивление с вид каквито съм оградил, диодите същи замери, сменяш и ОУ защото вероятно е изгорял, но него може да не го бързаш, а да го тестваш след като си сигурен, че всички елементи са изправни по платката. 

IMG_20181220_225156.jpg

Когато слагаш крайните и не само тях внимавай да не им объркаш прехода. 

Маломощното транзисторче 77АО мисля че беше 2Т3307А. А я кажи какъв ОУ купи, че май си взел не това, което трябва. Надявам се да е 534  или NE 5534. Това което вероятно си взел е датата на производство.

• Автор
преди 8 часа, lupis написа:

Маломощното транзисторче 77АО мисля че беше 2Т3307А. А я кажи какъв ОУ купи, че май си взел не това, което трябва. Надявам се да е 534  или NE 5534. Това което вероятно си взел е датата на производство.

http://nnelectronic.com/product.php?ProductID=203927

Tova vzeh

преди 8 часа, lupis написа:

Как да разбера кое е оу то тогава?само това пише на нея?

Screenshot_20181221-082726_Gallery.jpg

• Автор
преди 10 часа, lupis написа:

Как да разбера кое е оу то тогава?само това пише на нея?

преди 10 часа, AAUUXX написа:

Мериш всичко оградено и това което съм пропуснал като транзистор, съпротивление с вид каквито съм оградил, диодите същи замери, сменяш и ОУ защото вероятно е изгорял, но него може да не го бързаш, а да го тестваш след като си сигурен, че всички елементи са изправни по платката. 

IMG_20181220_225156.jpg

Всичко работи освен малкото транзисторче

Откршх един изгорял диод не дава никакви стойности

Screenshot_20181221-091747_Gallery.jpg

Редактирано от byho (преглед на промените)

Без схема трудна работа ще е да не кажа невъзможна, без да имаш от къде да видиш елементите и да се гадае кой транзистор какъв е, не е работа това. 

• Автор
преди 10 часа, AAUUXX написа:

IMG_20181220_225156.jpg

току-що, byho написа:

Търси схема, аз не успях да намеря из нета. 

Значи си взел "оригинална" ИС , произведена 91 :)  това му е западния аналог Диод взимаш  примерно този.Транзистора ти казах кой е. Двата изгорели резистора смени ли ги?

Колега, ти как така разбра кое работи и кое не? Мери ли с мултицета? Щото и аз мога да си харесам някой елемент и да го определя като неработещ. И най-важното - заслужава ли си според теб занимавката? Хем ще ти излезне скъпо (доставките много е*ават нещата), хем трябва да чакаш всеки един чарколяк, освен ако не ги купиш от едно място, което е малко вероятно.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Това стъпало от какво е извадено? Трябва да търсиш книжки със схеми.

преди 2 часа, AAUUXX написа:

За какво толкова ти трябва схема, при работещ друг канал? Да смени повредените елементи, да мери и да сравнява! Да внимава с поялника като пои, за съединени или скъсани писти. възможно е от това да е очистил и крайните! Да внимава с транзисторите, кое е емитер, база, колектор! И с интегралната схема, кое е начало. На изгорелите резистори ако не се вижда цветът на пръстените може да ги замери от другия канал. Проверка и на електролитите!

Не е кой знае каква философия с тоя усилвател от миналия век. Стига да има опит автора.

Захранването е в ред, щом другия канал работи! Да огледа хубаво платката от долу за гафове!

преди 16 минути, barbuncela написа:

За какво толкова ти трябва схема, при работещ друг канал? Да смени повредените елементи, да мери и да сравнява! Да внимава с поялника като пои, за съединени или скъсани писти. възможно е от това да е очистил и крайните! Да внимава с транзисторите, кое е емитер, база, колектор! И с интегралната схема, кое е начало. На изгорелите резистори ако не се вижда цветът на пръстените може да ги замери от другия канал. Проверка и на електролитите!

Не е кой знае каква философия с тоя усилвател от миналия век. Стига да има опит автора.

Захранването е в ред, щом другия канал работи! Да огледа хубаво платката от долу за гафове!

Схема е нужна,разбира се че по- опитен би се справил и без схема при здрав друг канал, както казваш, но в случая едва ли е така, по снимки не мога да помогна много, като не е пред мен стъпалото .

@byho измери захранването и кажи колко право напрежение показва ,да ти потърся ново крайно стъпало и да не се хабиш с тва нещо. Че както я караш ще набуташ куп пари и малко вероятно да го направиш.

Мисля, че схема ще му бъде напълно ненужна. Та той не знае кое е транзистор, камо ли да познава схемните изображения на ел. елементи. Едва ли знае и принципа на действие на отделните елементи, още по- малко принципа на действие на цялата схема.Трябва да започне с четене на книги, ако иска да завърши успешно ремонта. Ама днешната младеж предпочита да види 2-3 клипчета в ютуб и смята че всичко знае.Ето малко четиво , и в замундата има нещо, стига да се интересуваш , се намира за без пари.

• Автор
преди 4 часа, lupis написа:

Мисля, че схема ще му бъде напълно ненужна. Та той не знае кое е транзистор, камо ли да познава схемните изображения на ел. елементи. Едва ли знае и принципа на действие на отделните елементи, още по- малко принципа на действие на цялата схема.Трябва да започне с четене на книги, ако иска да завърши успешно ремонта. Ама днешната младеж предпочита да види 2-3 клипчета в ютуб и смята че всичко знае.Ето малко четиво , и в замундата има нещо, стига да се интересуваш , се намира за без пари.

Наистина незнам много но съм се справял с доста ремонта на усилватели. Харесвами да ги поправям. Не ми е за парите вече похарчих около 50 лв за части :d днес закупих всичко нужно сега сложих крайните транзистори остава ми още малко запойки и ще тествам. Но този път ще премеря всичко много подробно и бавно колкото и време да ми отнеме това!

преди 2 часа, byho написа:

Наистина незнам много но съм се справял с доста ремонта на усилватели. Харесвами да ги поправям. Не ми е за парите вече похарчих около 50 лв за части :d днес закупих всичко нужно сега сложих крайните транзистори остава ми още малко запойки и ще тествам. Но този път ще премеря всичко много подробно и бавно колкото и време да ми отнеме това!

Разбирам ти ентусиазмът, но не е оправдана инвестицията, за тази сума можеше да купиш крайно стъпало ново и не по- маломощно от това, да го сложиш в кутията и да го слушаш, до къде смяташ да се набутваш, ако пак направиш пропуск и изгориш отново всичко. 

Имал - дал. Верно, че 50 левчета са си пари, но пито-платено. За 50 лв. можеш да ремонтираш някоя кака вместо този усилвател от Татово време. :)

• Автор

Момчета! Току що го сглобих и го включих! Имаме си едно много силно БРЪММММ! Идея кое да подменя?

Сложих старото оу

Имам 2 нови но се колебая дали да ги подменя и с коя да ги подменя?

Сложих старото оу

Имам 2 нови но се колебая дали да ги подменя и с коя да ги подменя?

Screenshot_20181221-222118_Gallery.jpg

Ами връщаш се в изходна позиция. Тия ИС 534 са старо соц производство, вече пробва една и гръмна. Може би е време да пробваш и капиталистическото производство:)

• Автор
преди 2 минути, lupis написа:

Ами връщаш се в изходна позиция. Тия ИС 534 са старо соц производство, вече пробва една и гръмна. Може би е време да пробваш и капиталистическото производство:)

Да сложа ли другата? Има ли опасност за крайните транзистора?

току-що, byho написа:

Да сложа ли другата? Има ли опасност за крайните транзистора?

Дерзай смело. Нали са подходящи? Гледай само да не ги обърнеш, че тогава ще има опасност за тях. :)

• Автор
преди 1 минута, Деянчо написа:

Дерзай смело. Нали са подходящи? Гледай само да не ги обърнеш, че тогава ще има опасност за тях. :)

Как да разбера позицията и? Да гледам ли надписите за орентир?

току-що, byho написа:

Как да разбера позицията и? Да гледам ли надписите за орентир?

Еми, да. Те крачетата са номерирани.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.