Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Познавате ли лично някой, който е за Ада?

Познавате ли лично някой, който е за Ада? 7 гласували потребители

1. 1. Познавате ли лично някой, който е за Ада?

• Да.
      85%
    • Не.
      14%
    • Мен мога ли да включа?
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 36 минути, аm-аm написа:

В раздел Религия си. Ада е географско понятие и е с главна буква. Върви върти кючеци някъде другаде, не ти се отдава граматиката.

Когато общуваш с далеч по-грамотен и ерудиран човек, е добре да слушаш и възприемаш. Не е срамно да не знаеш. Срамно е да упорстваш в невежеството си: http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/ад/

• Отговори 70
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 4 минути, Кючеци от махалата написа:

Когато общуваш с далеч по-грамотен и ерудиран човек, е добре да слушаш и възприемаш. Не е срамно да не знаеш. Срамно е да упорстваш в невежеството си: http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/ад/

Ето защо те призовавам да спреш със спама и да научиш нещо от някой по-грамотен и ерудиран от теб. Рай, в контекста, в който искам, се изписва с главна буква. По същия критерий светия може да се пише и с малка и с главна буква.

преди 2 минути, аm-аm написа:

Ето защо те призовавам да спреш със спама и да научиш нещо от някой по-грамотен и ерудиран от теб. Рай, в контекста, в който искам, се изписва с главна буква. По същия критерий светия може да се пише и с малка и с главна буква.

Изобщо отвори ли линка? Това е многотомният ''Речник на българския език'' на БАН. Там прекрасно е посочено с примери, че ''ад'' се изписва винаги с малка буква, освен ако не е в началото на изречение. Но явно знаеш повече от родните филолози. Поклон! Така е по интернет форумите - всеки разбира повече и от авторитетите в дадена област.

• Автор

На много издадени книги е изписано в смисъла, който ползвам, и е с главна буква:

7549649.jpggrupata-ot-ada-9786191881178.jpg1509673_2.jpg

ПП: А, гледам, че невежеството ти не ти позволява да научиш нещо. Дадох ти пример със Свети и свети. Дай, като за твоето ограничено мислене, да опитам отново, макар, че е по-отнесено. Правиш ли разлика между Майка и майка? Не говоря за случая с правописна грешка, а за този, в който Майка се пише правилно с главна буква. Ако тръгнеш да отваряш речника за да провериш как се пише, значи си безнадежден случай.

преди 6 минути, Кючеци от махалата написа:

Така е по интернет форумите - всеки разбира повече и от авторитетите в дадена област.

Греда удари, защото надали може да се мериш с мен по авторитет. Грешката ти е, че си ме взел за средностатистически бунак, който рови по форумите от скука и може да го сгънеш на две винаги като отгърнеш речник. Аз никога не съм бил обикновен потребител.

Всичко добре, но защо мислите че има ад или рай, не знам някой да се е върнал след като е починал и да е казал бях в ада или рая 100г. там е така и така. 

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Всичко добре, но защо мислите че има ад или рай, не знам някой да се е върнал след като е починал и да е казал бях в ада или рая 100г. там е така и така. 

Не се връзвай,имат време за губене и пишат на поразия каквото им падне.

• Автор
преди 7 минути, AAUUXX написа:

С риск да се повтора, в раздел Религия сме. Тук се разсъждава върху истинността на Библията (или друга идеология) или се допуска, че е истинна. Ако не можеш нито едно от двете, тогава участието ти в дискусията се изчерпва с "аз не вярвам в Господ (Бог)".

преди 4 минути, hristo58 написа:

Не се връзвай,имат време за губене и пишат на поразия каквото им падне.

Съдейки по неумението ти функционално да ползваш правилно речник, много е вероятно да грешиш и за останалото crazy-monkey-emoticon-072.gif

• Автор
току-що, Деянчо написа:

С риск да се повторя, много мразя, когато някой "мисли" с цитати. Кажи, ако нещо искаш да споделиш. Форумът е обмяна на мисли, не на клипове.

преди 5 минути, аm-аm написа:

С риск да се повтора, в раздел Религия сме. Тук се разсъждава върху истинността на Библията (или друга идеология) или се допуска, че е истинна. Ако не можеш нито едно от двете, тогава участието ти в дискусията се изчерпва с "аз не вярвам в Господ".

Съдейки по неумението ти функционално да ползваш правилно речник, много е вероятно да грешиш и за останалото crazy-monkey-emoticon-072.gif

Щом ти си го казал...

преди 2 минути, Деянчо написа:

Тоя по никакъв повод няма да ме впечатли или заинтересува.

преди 1 минута, аm-аm написа:

С риск да се повторя, много мразя, когато някой "мисли" с цитати. Кажи, ако нещо искаш да споделиш. Форумът е обмяна на мисли, не на клипове.

Това е поздравче от мен за идващата нова година. :)

Какъв отговор очакваш по темата? Според мен лоши хора няма, а има объркани, неразбрани, самотни и т.н. Такива неща биха породили омраза в даден човек. Не знам кой е за ада и кой не, ама знам със сигурност, че има много за Карлуково и дори за Белене в по-шокиращите случаи.

• Автор

Т.е. всички отиват в Рая. Ада си стои празен. Това исках да чуя, в смисъл мнение по темата.

преди 1 минута, Деянчо написа:

Това е поздравче от мен за идващата нова година. :)

Какъв отговор очакваш по темата? Според мен лоши хора няма, а има объркани, неразбрани, самотни и т.н. Такива неща биха породили омраза в даден човек. Не знам кой е за ада и кой не, ама знам със сигурност, че има много за Карлуково и дори за Белене в по-шокиращите случаи.

Вярно с "оригинала"

преди 23 минути, аm-аm написа:

На много издадени книги е изписано в смисъла, който ползвам, и е с главна буква:

7549649.jpggrupata-ot-ada-9786191881178.jpg1509673_2.jpg

ПП: А, гледам, че невежеството ти не ти позволява да научиш нещо. Дадох ти пример със Свети и свети. Дай, като за твоето ограничено мислене, да опитам отново, макар, че е по-отнесено. Правиш ли разлика между Майка и майка? Не говоря за случая с правописна грешка, а за този, в който Майка се пише правилно с главна буква. Ако тръгнеш да отваряш речника за да провериш как се пише, значи си безнадежден случай.

Греда удари, защото надали може да се мериш с мен по авторитет. Грешката ти е, че си ме взел за средностатистически бунак, който рови по форумите от скука и може да го сгънеш на две винаги като отгърнеш речник. Аз никога не съм бил обикновен потребител.

Страхотно ''доказателство''! Мнението на филолозите от БАН срещу неграмотното изписване върху някои корици на книги. Впрочем извинявай, че не те разпознах по-рано, Матушев. Имах неудоволствието да споря с теб в Youtube, няма да повторя тази грешка. Срещу псхично болни индивиди, считащи се за непогрешими и чиито аргументи са космически факсове, съм безпомощен. Както ти писах преди няколко седмици и в Тубата, където се подвизаваш  с никнейма nvmffs, очаквам скоро да пропишеш и в BG-Mamma, давайки съвети на домакините за застройката на супи.

Развратен дух в пустиня от безсрамие —

това е поход в действие, това

е мрачно, грубо, яростно желание,

жестоко, алчно, сдържано едва.

Задоволено, то влече презрение;

стремящо се, то все ламти — безспир,

постигащо, намразва с упоение,

измамено, измамващо, без мир.

Безумно и в копнеж, и в обладание

то има, властва, спори за права.

Очаква рай, намира пак страдание,

мечта преди и сън подир това.

Но кой е съумял да не изстрада

това небе, което води в ада.

• Автор
преди 3 минути, Кючеци от махалата написа:

Впрочем извинявай, че не те разпознах по-рано, Матушев.

haha.png Този форум се е превърнал в психодиспансер.

преди 4 минути, Кючеци от махалата написа:

Страхотно ''доказателство''!

Неграмотен, зададох ти въпрос правиш ли разлика между различното изписване и различното значение на думите. Ти само картинките ли гледаш. Речникът, който цитираш, не противоречи на това, което ти пиша, ама си толкова прост, че още не може да стигне до мозъчната ти кора.

преди 10 минути, аm-аm написа:

Неграмотен, зададох ти въпрос правиш ли разлика между различното изписване и различното значение на думите. Ти само картинките ли гледаш. Речникът, който цитираш, не противоречи на това, което ти пиша, ама си толкова прост, че още не може да стигне до мозъчната ти кора.

Ще спреш ли да се обиждаш? Или да докладвам?

преди 18 минути, аm-аm написа:

Т.е. всички отиват в Рая. Ада си стои празен. Това исках да чуя, в смисъл мнение по темата.

Абе, глупости. Рай, ад, п**ки майни. Както вика мой роднина - "Апни си, пивни си, кецни си и с глупости се не занимавай". :)

преди 2 часа, аm-аm написа:

Беше ми майка за известно време, защото съм малтретиран в детството си и не знаех, че имам човешки правата, та тя ме пооправи малко.

преди 1 час, аm-аm написа:

на 31.12.2018 г. в 21:07, аm-аm написа:

Разделът не позволява спекулации за кой Ад става въпрос.

Няма Ад, ни ад. Няма!
Библията не предлага нищо подобно в този смисъл. На едно място Исус събира последователите  си и им чете поредно учение. Това било на Храмова гора в Ерусалим. Низината на това място било сметище на града. Боклуци, които горели денонощно. Начин за утилизация по онова време. Исус им привел пример с това бунище, че всеки които застане срещу Бога ще се превърне в пепел подобно тази. Исус не говори за ад. С това Библията се изчерпва по въпроса.

По-късно когато християнството се утвърждава в Римската империя логично коронованите решават, да подчинят тези сектанти. Рим вярвал в многобожие и религията изповядвала култ към всевъзможни богове: Юпитер, Посейдон, Церера, Марс, Венера и т.н. Но сред тях бил и Хадес - бог на подземното царство и мъртвите. Хадес на гръцки става Аид. Заемки от името дават начало на ад. Това го правят феновете на сатаната - интерпретаторите на Библията.
Ленин какво повтаряше? "Религията е опиум за народа." С този опиум разните духовници се опитват да подчинят плебса. При евреите не е по-различно. Те не наблягат на тора, а на талмуд, в когото е пълно с чинекшит. При евреите ад е място за ремонт на душата. Това някой талмудист го е съчинил и според греха стоиш там даден срок, след което заминаваш в рая. Кашерни тъпизми.

Нека се върнем към християнството. Какво е Коледа? Рождество Христово. Хайде бе. Исус се е родил до септември, но не по-късно. Библията описва зеленина, слънце, а в Израел лятото свършва в началото на ноември. Декември е студен, дъждовен, даже снежен с леки минусови темеператури.Не отговаря на описанието в Библията. И кръст не е имало. Пилат Понтийски не  видял в Исус престъпник и е отказал да го казни. Обърнал се към евреите с думите вие го съдете по вашите закони, а според еврейските закони смъртна присъда се изпълнява с камъни по главата, след което мъртвото тяло се обесва пред вратата за назидание на останалите. Излиза, че първа църквата влиза в конфликт с Библията. Очевидна колизия да твърди за разпятие и рожден ден в края на декември. Това са го изкривили слугите на сатаната. Има една яка фраза по този повод  - и с мъдростта на вашите мъдреци ще ги судя. Мъдреците са разните религиозни санове, инвенторите на ада.

В момента има договор между Бог и сатаната. Библията пише за три небеса. Първото е което виждаме над главите си. Второто е Космоса. Третото е зад пределите на Вселената. Бог е там.Библията пише, че рая е на небето, защото според договора сатаната притежава земята и няма вход за третото небе. Засега.

Всички сме реално в "Ада", така че явно всички тук го заслужаваме... Общо взето всяка религия/философия недвусмислено говори за пропадане на духа в материален живот. Дори в Юдаистичните религии няма кой знае какво описание за "ада", защото се подразбира, че той е на Земята. Някои се опитват да го преиначат, за да манипулират. Но реалността е, спокойно, вече си тук....

Адът е страдание. Страдаме когато не можем да удовлетворим желанията си или когато получаваме нещо, което не желаем (например болка). Така че няма нужда от специално място, където да страдаме. Всичко зависи от това колко интензивни са желанията ни да получим или да избегнем нещо съотнесено към възможността да успеем в това.

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Адът е страдание. Страдаме когато не можем да удовлетворим желанията си или когато получаваме нещо, което не желаем (например болка).

Ц... това са будистки интерпретации, които са грешни. Не ми се занимава да споря, гледам имате достатъчно подобни дребнави теми, всеки накрая вярва в това което иска да вярва. Но все пак да покажа позицията си, какво е наистина Ада, ще дам следния пример.

Представи си, че имаш домашно животно - куче/котка/хамстер... Гледал си го 10 години и то умира. Естествено човек се привързва и това е тъжен момент. Будизмът ще каже - ей ти, страдание породено от илюзия че е имало аз, и че е имало животно към което този аз се е привързал. Но нека не се обръщаме към дебелите философии, а попитаме самият човек (който е минал реално през това) простия въпрос - ако сложи на кантар това което е получил като опит чрез това животно, и болката от загубата му, кое ще натежи? Сигурен съм, че 99% биха казали че цялото нещо си е струвало и пак биха направили този избор. Защо? Защото опитът който човекът е получил, е бил смислен/ценен за тях, пък дори и на фона на т.н. "страдание от загубата". Т.е. дори в този най-прост пример, човек осъзнава, че не може да се отдели някакво абстрактно понятие "страдание", то винаги има контекст в който се случва. Родител примерно може да изпрати детето си в чужбина. Страдание ли е? Страдание е, но ако е за негово добро, това страдание добива "смисъл". Няма значение дали ситуацията е илюзия или не. Субектът винаги е истински, макар че - да, будизма си затваря очите за този факт, или по-точно - това което е останало от будизма като секти днес.

Адът е това да бъдеш разделен от истинското "себе си". В повечето религии това се описва като истинската реалност, Бог и т.н. Дори в Будизмът, центърът е този факт - че нищо около теб не е това "себе си", което някои не до там мъдри глави тълкуват като че ли няма такова "себе си". Ако нямаше, как щеше да е възможен горният пример? Той говори за това, че човек може да намери нещо от "себе си" чрез общуването с друго същество, и това му носи удовлетворение. Проблемът е страдание което не носи удовлетворение, а то е страдание породено от това, че не можеш да бъдеш истинското "себе си". Когато ти се чувстваш фалшив, когато ситуацията в която се намираш я намираш за фалшива, страданието също се превръща във фалшиво и безполезно.  И това е много близко до ума, но колко хора  го ползват тоя ум и наистина се наблюдават... Какво точно се получава на Земята, е голяма тема, но който не си дава сметка къде се намира и че това е важно... е в голям проблем.. Ще посоча някои прости неща като:

1) съществуваме в механични тела които са еволюирали по определен физически начин. Те си имат собствените потребности и виждания за живота, които са силно егоистични, защото природата на живота им е да оцеляват и да се използват един друг. Оставете малко субективният си морал настрана, и вижте как наистина функционира биологичният живот.

2) раждаме се малки, беззащитни и напълно зависими от останалите. Всеки малко или много става жертва на родителите си, защото това е огромна отговорност, с която поне в някаква степен винаги се злоупотребява. Това са в същото време най-важните години в живота, когато човек се оформя. По-сериозни травми през този период са непоправими.

3) дори и пораснали, малко или много зависим от обществото за пари, социални контакти и т.н. Чрез образователната система, работата, човек попива културата малко или много, а ако не успее (т.е. се предпази) се превръща в аутсайдер.

4) колкото и да "напреднем", научно или "духовно" (в кавички, защото всеки си има собствено мнение какво значи това), светът продължава да се върти около оцеляване, борба, егоизъм, физически нужди... Просто това е закодирано в тези тела, и това се проявява. 

5) Човек има много кратък живот, но още по-кратък пълноценен живот. Като отпишем детството през което се развиваме, трупаме опит и старостта през която не можем да сме така физически и умствено активни, я останат 30 години, я не...

6) като цяло, опитваме се да проявим некрайна вътрешна природа, в изключително краен живот, в който разчитаме на 5 ограничени сетива, да ни разкрият кой е другия, и дори кои сме ние. Това произвежда не просто илюзия, а нездравословна илюзия, дистопия. Това е илюзия в която човек  изживява заблудите за себе си и начинът по който гледа на света. Ако човек се замисли, ама наистина, това е единствената възможна дефиниция на Ад. Не, не е да те въртят на шиш, не е и да изпитваш болка. Адът е да се заблуждаваш кой си, да не можеш да проявиш това което си, да съществуваш в повтарящ се кошмар и рамки на възприемане. Будистите говорят много за желания, но пропускат истинският проблем - рамките в които това става. Когато сложиш желанията си в рамки като - трябва да си намериш високоплатена работа, да направиш семейство и 2.5 деца... Или пък трябва да си гларус, "душата на компанията", да се въртят около теб жени/мъже, да си "готин", всички да те харесват... Това са все рамки и рамчици които си изграждаме тук, базирани на физическата ни природа и възприятия, които да - водят до страдание, и  то от тоя безсмислен тип, с краен резултат - чувство на празнота. Независимо дали ще я постигнеш тая рамка, или ще ти се изплъзне, в нея няма нищо, не можеш да намериш себе си в нея. Да се откажеш от рамките, не е толкова лесно, значи малко или много да се откажеш от апарата който ги произвежда, а това е човешкото тяло и мозък. Но това не значи и себе си...

• 1 месец по-късно...
на ‎2‎.‎1‎.‎2019‎ г. в 22:31, Profruit написа:

Няма Ад, ни ад. Няма!
Библията не предлага нищо подобно в този смисъл. На едно място Исус събира последователите  си и им чете поредно учение. Това било на Храмова гора в Ерусалим. Низината на това място било сметище на града. Боклуци, които горели денонощно. Начин за утилизация по онова време. Исус им привел пример с това бунище, че всеки които застане срещу Бога ще се превърне в пепел подобно тази. Исус не говори за ад. С това Библията се изчерпва по въпроса.

По-късно когато християнството се утвърждава в Римската империя логично коронованите решават, да подчинят тези сектанти. Рим вярвал в многобожие и религията изповядвала култ към всевъзможни богове: Юпитер, Посейдон, Церера, Марс, Венера и т.н. Но сред тях бил и Хадес - бог на подземното царство и мъртвите. Хадес на гръцки става Аид. Заемки от името дават начало на ад. Това го правят феновете на сатаната - интерпретаторите на Библията.
Ленин какво повтаряше? "Религията е опиум за народа." С този опиум разните духовници се опитват да подчинят плебса. При евреите не е по-различно. Те не наблягат на тора, а на талмуд, в когото е пълно с чинекшит. При евреите ад е място за ремонт на душата. Това някой талмудист го е съчинил и според греха стоиш там даден срок, след което заминаваш в рая. Кашерни тъпизми.

Нека се върнем към християнството. Какво е Коледа? Рождество Христово. Хайде бе. Исус се е родил до септември, но не по-късно. Библията описва зеленина, слънце, а в Израел лятото свършва в началото на ноември. Декември е студен, дъждовен, даже снежен с леки минусови темеператури.Не отговаря на описанието в Библията. И кръст не е имало. Пилат Понтийски не  видял в Исус престъпник и е отказал да го казни. Обърнал се към евреите с думите вие го съдете по вашите закони, а според еврейските закони смъртна присъда се изпълнява с камъни по главата, след което мъртвото тяло се обесва пред вратата за назидание на останалите. Излиза, че първа църквата влиза в конфликт с Библията. Очевидна колизия да твърди за разпятие и рожден ден в края на декември. Това са го изкривили слугите на сатаната. Има една яка фраза по този повод  - и с мъдростта на вашите мъдреци ще ги судя. Мъдреците са разните религиозни санове, инвенторите на ада.

В момента има договор между Бог и сатаната. Библията пише за три небеса. Първото е което виждаме над главите си. Второто е Космоса. Третото е зад пределите на Вселената. Бог е там.Библията пише, че рая е на небето, защото според договора сатаната притежава земята и няма вход за третото небе. Засега.

Чета доста неверни неща тук.

След Възкресението на Христа религията за християните е била една, после я делят човеците. След 350 година от новата ера.

В Библията има и премахнати глави за удобства на царете. "Карма и прераждания", "Астрология и движение на планетите".

Бог е на 12 ниво, ние  имаме задача да се развиваме в космичните раси. Сега сме на трета, но има и представители на четвърта и пета.

Съвет: обогатявайте културата си, преди да коментирате небивалици.

И адът не описан, четете книги, няма общо с представите за горяща клада и дяволи.

Asteroidea, проблем с серотонина или намалено производство на белтъчини са причини за загуба на памет. И не вярвяй на твоите книжки, че това което ти убягва се съхранява само от синапси. На времето ти казах, да не се изживяваш като морска звезда. Красотата е единствената компенсация за разред иглокожо-безгръбначни същества. Природата не ви е надарила с кръв, по-страшното е че нямате мозък. Факт! Иначе щеше да помниш намека ми, да не засираш нета с римувани далбонщини. Сигурен съм, че самата ти не ги четеш, ама чукча ... поет.

Съвет: преди да си легнеш изяж купичка ядки с сушени фурми. Наблегни на марката "Mehadrin". Бавно като камила ги лапай и едва тогава седни да ми съчиняваш басни кои са християни и кои свидетели на Ел Шадай.

Сърдечен поздрав с песента на Узурпатори и Big Sha "От Свиленград  до Варна".

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.