Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дискриминирате ли по религия!

Featured Replies

Приемам хората такива кавито са.Всеки има право на избор.Не би трябвало да дискриминираме човека поради неговите убеждения. :love:

• Отговори 132
  • Прегледи 18,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• infinity1305
    infinity1305

Глупаво е да се дискриминира някой, само защото изповядва друго, защото е различен.За съжаление е неизбежно, поради неразбиране, незнание.

• ако човека е добронамерен и толерантен - не дискриминирам...Един от най-добрите ми приятели е мюсюлманин и като приятел няма грешка! Обаче мразя,като видя,че някой е с промит мозък заради религията си

• Никога. Какво значение как ще го наричаме, като всички се кланят на Всевишния.

Как да не може дас се дискриминира атеиста?

Ами някой може да каже "ааа ти си атеист, не вярваш в нищо, аз не мога да ти вярвам" Имаше едно мнение, че ако няма религия ще се избием един друг едва ли не. Е по този начин може да се сидрекиминира.

Абе то ако в компания на цецекари си фен на левски ще те дискриминират, вие за религии говорите, че не можело.

Да в това си прав пропъснал съм да добавя че става въпрос за верската страна на нещата cool.gif

Приемам хората такива кавито са.Всеки има право на избор.Не би трябвало да дискриминираме човека поради неговите убеждения. :wors:

Точно така!

Моето отношение към хора не се определя от това, каква вяра изповядват.Всеки е свободен да избира живота си, и едва ли аз съм човека който трябва да съди другите. :wors:

Когато някой се отнася добре с мен, уважава ме и не се опитва да се възползва от приятелството ни, ще получи в отговор същото.

Единственото нещо по което мога да дискриминирам някога,или по точно да страня и да се опитвам да не контактувам с него, е простотията.Избягвам хора, които говорят празни приказки само да се намират на работа.

Типично клише от типа "не всички са еднакви".Разбирам те напълно,а сега бързам да задам следния въпрос "Има ли начин да опознаем всички?И Всички,които са били преди тях,или ще бъдат?"

Лишавайки се от коментар по изключително безмисления ти по-преден и дълъг пост, ще попитам - нима това че не можем да опознаем всички оправдава поставянето им под общ знаменател? "Клишето от типа "не всички са еднакви" не е никакво клише, а факт - свойство на човешкото същество. Печално е че някои лица живущи в развито общество и след 16 в. все още мислят така. :)

"Дискриминирам" е доста силна дума, бих казал... При мен е по-скоро нещо от сорта на "отбягвам".

От друга страна изключително са ми неприятни изстъпления като: "Господ е в теб и в мен, ела да дръннем по една струна, да изпеем някое химнче, да попляскаме с ръчички... и да зомбясаме геройски!" Ами не го разбирам... Имах един двама приятели, колеги от университета, които си изгубиха акъла по разни евангелисти и други такива сектанти. И бяха толкова зомбирани, че отказваха да сядат с нас на една маса в стола. Ами ето затова тия т. нар. "пастири" като ги видя на улицата ми иде да ги дискриминирам, да ги дискриминирам, ама да ги надискриминирам до откат. Може и да не съм прав, ама имам мнение...

Редактирано от vboychev (преглед на промените)

Типично клише от типа "не всички са еднакви".Разбирам те напълно,а сега бързам да задам следния въпрос "Има ли начин да опознаем всички?И Всички,които са били преди тях,или ще бъдат?"

Не знам дали е клише или не, а и не виждам смисъл да споря за това. Колкото до въпроса ти: според мен отговора е - НЕ. Понятия като "всички" и "всичко" са доста абстрактни, не мислиш ли?

Нещата около нас се изменят постоянно, следователно "абсолютно" познание не може да съществува, да не говорим, че заобикалящия ни свят го възприемаме посредством сетивата си и го пречупваме в съзнанието си cool.gif

Но това е друга тема и излизаме извън темата за дискриминацията :love:

Редактирано от ohubohu (преглед на промените)

Живея в район населен с българо-мохамедани. Тъи като от 7 години уча в други градове, ненаселени с тези люде, не съм развил никакви лоши чувства към тях. Напротив - аз виждам наи светлата и добрата им страна. Като се прибера помаците от махалата много се радват че ме виждат и са безкраино учтиви към мен.

Навред се шири лошо отношение към тях. И то от хора които не ги познават. Као се прибера в софия и ме питат дали не съм помак - щото съм ги бил защитавал , и не съм бил кръстен.

Ми аз съм наследствен комунист. Анатемосан съм даже(рода ми де). Тази доктрина не ми дава право да осъждам мюсолманството, нито христянството.

Двете религии ги чувствам еднакво близки за себе си. Просто защото не се причислявам към никоя. Е, ако тогава дискриминирам някой по религия, здраве да е.

Помаците ги дискриминирам само ако не се къпят. Ама и христяните ги дискриминирам по това. Ядосвам се на хората които като видят джамия и плюят.

Едно от богатствата на нашият народ е етническият мир. Арменци, евреи, турци, помаци,цигани, католици , православни и атеисти - БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Преди малко отвън мина Емине. Тя е на 20. Носи забрадка, дълга мантя, отдолу с дънки. Има дълбоки, сини очи, светла кожа, приятни черти. Излиза с Венко. Тои не е дълбоко религиозен. Освен по малко по различните черти не може го позна какъв е. Хубава гледка са те. Мисля че до есента ще се оженят. Обичат се. Никакви продажби, никакво злато. Сватба. Граждански брак. Няма имам, няма ходжа. Булката в бяло, младоженеца в костюм.

На Великден ще им нося яйца и козунак. На Баирам - те ще ми носят от курбана.

Хубава идилия. Засега е реалност. Сцената съм я виждал десетки пъти. Дано и за в бъдеще е така.

Живея в район населен с българо-мохамедани. Тъи като от 7 години уча в други градове, ненаселени с тези люде, не съм развил никакви лоши чувства към тях. Напротив - аз виждам наи светлата и добрата им страна. Като се прибера помаците от махалата много се радват че ме виждат и са безкраино учтиви към мен.

Навред се шири лошо отношение към тях. И то от хора които не ги познават. Као се прибера в софия и ме питат дали не съм помак - щото съм ги бил защитавал , и не съм бил кръстен.

Ми аз съм наследствен комунист. Анатемосан съм даже(рода ми де). Тази доктрина не ми дава право да осъждам мюсолманството, нито христянството.

Двете религии ги чувствам еднакво близки за себе си. Просто защото не се причислявам към никоя. Е, ако тогава дискриминирам някой по религия, здраве да е.

Помаците ги дискриминирам само ако не се къпят. Ама и христяните ги дискриминирам по това. Ядосвам се на хората които като видят джамия и плюят.

Едно от богатствата на нашият народ е етническият мир. Арменци, евреи, турци, помаци,цигани, католици , православни и атеисти - БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Преди малко отвън мина Емине. Тя е на 20. Носи забрадка, дълга мантя, отдолу с дънки. Има дълбоки, сини очи, светла кожа, приятни черти. Излиза с Венко. Тои не е дълбоко религиозен. Освен по малко по различните черти не може го позна какъв е. Хубава гледка са те. Мисля че до есента ще се оженят. Обичат се. Никакви продажби, никакво злато. Сватба. Граждански брак. Няма имам, няма ходжа. Булката в бяло, младоженеца в костюм.

На Великден ще им нося яйца и козунак. На Баирам - те ще ми носят от курбана.

Хубава идилия. Засега е реалност. Сцената съм я виждал десетки пъти. Дано и за в бъдеще е така.

Ами подкрепям те напълно, така трябва, но когато някой започне открито да ме обижда на верска основа си е дискриминация.Тези хора не заслужават това отношение, макар и да има такива , които не са цвете за мирисане

По религия не, но по цигански произход - определено!

Това ме кара да се питам-има ли дискриминация спрямо атеисти :hush::blink:

На мен ми се струва точно обратното! Просто аз така усещам нещата, но ми се струва че много повече са дискриминирани религиозните хора от атеистите! Много атеисти станаха в тоя свят и то много агресивни! В някои отношения атеистите са по агресивни от фанатици в някоя религия!

Хората, които са приели вярата си в Бог за нравствени и етични норми, никога не дискриминират иноверци, ако вътрешно в себе си се ръководят от собствената си вяра!

За съжаление обаче няма вече такива хора, винаги емоциите надделяват над вярата и често и аз се усещам как дискриминирам някой не с действия а с мисли най малкото!!!

Ще кажа нещо много силно - Ама накъде мислите че отива светът и знаете ли кой е виновен за това?

- (още едно доказателство че религията и вярата не са измислени от човека ! )

Тая тема се разшири много повече,отколкото предполагахме...Преди мен един писа,че "всичко" била абстрактна дума...

Тая тема се разшири много повече,отколкото предполагахме...Преди мен един писа,че "всичко" била абстрактна дума...

Абстрактна е , всеки може да вложи , каквото поиска в нея.

Но по темамата. Няма ли начин да забрави стари вражди?Да заживеем в разбирателство?

• Автор
Абстрактна е , всеки може да вложи , каквото поиска в нея.

Но по темамата. Няма ли начин да забрави стари вражди?Да заживеем в разбирателство?

То има начин, но все ще има изключения!

То има начин, но все ще има изключения!

Всяко правило си има изключенията, и все пак....

Бях споменала някъде из форума, че съм толерантна към различните от мен, без значение какъв е признака за различието ни.Аз имам приятелки мюсюлманки и с нищо не сме по-различни една от друга, даже в някои отношения те са много ПО, отколкото аз.

Единственото,което ме притеснява е, когато някой се опитва да ме убеждава в предимствата на своята религия и не желае да зачете същите на моята.

Бях споменала някъде из форума, че съм толерантна към различните от мен, без значение какъв е признака за различието ни.Аз имам приятелки мюсюлманки и с нищо не сме по-различни една от друга, даже в някои отношения те са много ПО, отколкото аз.

Единственото,което ме притеснява е, когато някой се опитва да ме убеждава в предимствата на своята религия и не желае да зачете същите на моята.

Ами това е дискриминацията.Това трябва да бъде изкоренено, което за дадения момемнт е невъзможно :speak:

Много съм съгласна...Мисля, че не е коректно да се отнасяме с хора, различни от нас, по различен начин. Нека все пак се поставим на тяхно място.

Много съм съгласна...Мисля, че не е коректно да се отнасяме с хора, различни от нас, по различен начин. Нека все пак се поставим на тяхно място.

Никога не сам бил расист ,никога не сам дискриминирал по религия .

Докато живота не ми устрой така нещата ,че се озовах във държава със разноцветни хора и различни религий .

В самото начало не ми правеше впечатление ,но в последствие осъснах доста неща.Трябваше да ги видя със очите си и просто тези неща ме направиха такъв .

Номално е да има хора и от двете страни на полюса ,

Всеки си изгражда мението според това което му е сервирал живота.

Явно така сме устроени.

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Никога не сам бил расист ,никога не сам дискриминирал по религия .

Докато живота не ми устрой така нещата ,че се озовах във държава със разноцветни хора и различни религий .

В самото начало не ми правеше впечатление ,но в последствие осъснах доста неща.Трябваше да ги видя със очите си и просто тези неща ме направиха такъв .

Номално е да има хора и от двете страни на полюса ,

Всеки си изгражда мението според това което му е сервирал живота.

Явно така сме устроени.

А какъв си сега и какво си осъзнал?

• 3 седмици по-късно...
Леля й е била абсолютно права,сякаш малко факти има какви беди сме видяли от тях,ти защо не се върнеш назад във времето,като момиче,и да те изнасилят некви...,ааааа! angry.gif

По темата: Аз твърдо дискриминирам.Има си Библия,имало е пророци,показано ни е как трябва да се почита религията.Страшно съм против мюсюлманството.Вижте само фанатизираните им действия,вижте колко чиста омраза и злоба проповядва,вижте как живеят назад във времето!В Сирия жената е заключена,подава кошница с въже през прозореца на втория етаж,за да й сложат продукти вътре,и това й е животът!Ограничени са Links към sites,съдържащи всякаква информация за правата на човека.Вижте атентатите от 11 Септември.Осама казва "Те обичат живота,а ние-смъртта!Това е голямата разлика помежду ни."Другите религии са толкова плоско ограничени и консервативни...По отношение на турците ще цитирам едно турче,което каза "Нас ни учат да ви мразим!!!"Какво повече да ви кажа?!Именно от такива,които проповядват равенство и свобода за всички сме на този хал,има си гордост и достойнство!Не сте ли виждали как турци,цигани и други се фукат на пазара "ЕЙ,ама аз как й го вкар*х на една българка,ама така я...тъпата българка,чак кеф ми стана!"Вижте какво става в Либия,ето ви пример на мюсюлманското правосъдие-няма виновни,но нека им резнем главата за всеки случаи,защото може и да са виновни.В големи градовве всичко е страхотно и...една бесилка насред площада.Това нормално ли е?!Как можеш да се наричаш пратеник на Бога,и да раздаваш ей така правосъдие...Смешно е,скъпи приятели!В Индия,например,един махараджа убива около 800 тигъра,казват по ТВ,в резултат на което видът е застрашен.Ехаааа,и те такива хора ги уважават!Сатанизмът,например,вижте само какво представлява!Вижте всички протестантски секти,които гледат само да източат средства от доверчивите!Даже ги осмяха във "Fat Pizza",доколкото си спомням.При това положение,как няма да ги дискриминирам като жалки нищожества?!Имали си хората право на свободен избор.О.К.,какво означава това,че трябва да им се кланям ли?!Във всички подбни изрази се цели да се притъпи,да се промие мозъка на свободния човек.Избор имам и аз,и ще ги дискриминирам като вредни за другите паразити!!!

P.S Темата е чудесна,шапка свалям на онзи,който я е създал,и веднага му повишавам репутацията.Не желая гневни коментари спрямо мен,расистки обвинения и други такива,така и бихме се насочили встрани от темата,аз писах,тъй като форумът е за всички.Надявам се да не съм бил прекалено остър,но не мога да кажа на черното бяло,а казвам винаги истината такава,каквто я виждам.Поздрави на всички!

Вярно е,че всеки си има собствено мнение,но преди да дадеш оценка на нещо е нужно да го познаваш .В случая се превръщаш в човек,който е готов да даде отговор на една задача по алгебра без дори да познава цифрите.Относно изнасилванията се случват всеки ден по целия свят и искаш да го патентоваш на името на исляма?Според исляма изнасилването е изключително тежко престъпление и се наказва сурово.Начина ти на мислене е елементарен по две причини:първо непознаваш ни най-малко исляма,второ примерите ти са общо човешки и са пример за човешкото невежество.Да споменем инквизицията(не я свързвам с виждането ми на християнството),1 и 2 световна война,милионите умрели по разни лагери и много други примери за геноцид.Следвайки логиката ти и се опитам да не мисля,ще трябва да кажа,че християнството е терористична и фанатична религия,като го подкрепя с милионите убити било във войни,инквизиция,лагери на смъртта и др.Разликата между мен и теб е,че аз си дадох усилието да прочета библията и малко или много мога да коментирам.Трябва да знаеш,че ако утре един българин примерно убие 20 човека,то неследва,че християнството е терористична,заради формулата България е християнка държава= убиеца е християнин и същото важи за исляма.За тези,които незнаят десете Божи заповеди ги има и в исляма.Много важно е да се отбележи и факта,че според корана и сунната ИСЛЯМА НАСИЛА Е НЕВАЛИДЕН.Има хора,които са заинтересовани да има вражда между исляма и християнството,тяхната религия е власт.Безсмислено е да се коментират глупавите ти примери с Осама и еднозначно да кажа Хитлер християнин.Нещата се свеждат единствено до твоето невежество относно исляма и нуждата да мразиш някого,но така само на себе си вредиш.Не се обиждай,че тона ми е остър,но няма да позволя безсмислената ти пропаганда.Думите ти "Осама казва "Те обичат живота,а ние-смъртта!Това е голямата разлика помежду ни" :rolleyes: ако ще мислиш нова религия,то не го преписвай на исляма.Не сте ли виждали как турци,цигани и други се фукат на пазара "ЕЙ,ама аз как й го вкар*х на една българка,ама така я...тъпата българка,чак кеф ми стана!".Тези коментари ги чувам от българи и далеч по украсени,затова недей да вливаш масло в оганя.Виждам,че визираш ислямското правосъдие,но Българското кадето убийствата публично са нещо съвсем нормално,корупция и унищожаването ни като народ постепенно?Няма нужда да давам примери всички си ги знаем.Относно жената в исляма,прочети поста на Badr,но вероятно си го пропуснал.Примерите които даваш са едни от многото за това на какво сме способни ние хората,но не се опитвай да го преписваш на исляма.Аз уважавам правото на всеки човек да бъде какъвто иска и да вярва в каквото си поика достатъчно е с деиствията си да не вредиш на другите.

Вярно е,че всеки си има собствено мнение,но преди да дадеш оценка на нещо е нужно да го познаваш .В случая се превръщаш в човек,който е готов да даде отговор на една задача по алгебра без дори да познава цифрите.Относно изнасилванията се случват всеки ден по целия свят и искаш да го патентоваш на името на исляма?Според исляма изнасилването е изключително тежко престъпление и се наказва сурово.Начина ти на мислене е елементарен по две причини:първо непознаваш ни най-малко исляма,второ примерите ти са общо човешки и са пример за човешкото невежество.Да споменем инквизицията(не я свързвам с виждането ми на християнството),1 и 2 световна война,милионите умрели по разни лагери и много други примери за геноцид.Следвайки логиката ти и се опитам да не мисля,ще трябва да кажа,че християнството е терористична и фанатична религия,като го подкрепя с милионите убити било във войни,инквизиция,лагери на смъртта и др.Разликата между мен и теб е,че аз си дадох усилието да прочета библията и малко или много мога да коментирам.Трябва да знаеш,че ако утре един българин примерно убие 20 човека,то неследва,че християнството е терористична,заради формулата България е християнка държава= убиеца е християнин и същото важи за исляма.За тези,които незнаят десете Божи заповеди ги има и в исляма.Много важно е да се отбележи и факта,че според корана и сунната ИСЛЯМА НАСИЛА Е НЕВАЛИДЕН.Има хора,които са заинтересовани да има вражда между исляма и християнството,тяхната религия е власт.Безсмислено е да се коментират глупавите ти примери с Осама и еднозначно да кажа Хитлер християнин.Нещата се свеждат единствено до твоето невежество относно исляма и нуждата да мразиш някого,но така само на себе си вредиш.Не се обиждай,че тона ми е остър,но няма да позволя безсмислената ти пропаганда.Думите ти "Осама казва "Те обичат живота,а ние-смъртта!Това е голямата разлика помежду ни" :hush: ако ще мислиш нова религия,то не го преписвай на исляма.Не сте ли виждали как турци,цигани и други се фукат на пазара "ЕЙ,ама аз как й го вкар*х на една българка,ама така я...тъпата българка,чак кеф ми стана!".Тези коментари ги чувам от българи и далеч по украсени,затова недей да вливаш масло в оганя.Виждам,че визираш ислямското правосъдие,но Българското кадето убийствата публично са нещо съвсем нормално,корупция и унищожаването ни като народ постепенно?Няма нужда да давам примери всички си ги знаем.Относно жената в исляма,прочети поста на Badr,но вероятно си го пропуснал.Примерите които даваш са едни от многото за това на какво сме способни ние хората,но не се опитвай да го преписваш на исляма.Аз уважавам правото на всеки човек да бъде какъвто иска и да вярва в каквото си поика достатъчно е с деиствията си да не вредиш на другите.

Може би само ти си чел Библията...В момента ти даваш оценка на мен и пишеш off-topic,като ме нападаш лично и обиждаш член на форума с недоказаните си твърдения,че примерите ми били безсмислени,че съм бил невеж,и т.н,за което се намаля репутация дори!Тия думи на Осама са документирани,да не би аз да съм го накарал да ги изрече и документира?Казваш,че уважаваш правото на всекиго да вярва в каквото си поиска,а се нахвърляш върху мен...

Размислите на Fixt00l ме впечатлиха и ме накараха да се замисля.Май всичко,което той казва е истина и всички трябва да помислим дали не сме прекалено толерантни към поклонниците на исляма специално.Винаги съм уважавал хората,които изповядват някаква религия,най-малкото защото в повечето учения има много смисъл и доброта,а тя е така нужна на хората,особенно днес.Но,ако погледнете събитията по света и у нас ще се ужасите.Навсякъде исляма се стреми да пречи на хората и да се стреми към световно господство.По доста наши телевизии се появиха филми,които показаха лика на ислямистите у нас.Особенно впечатляващ е документалния филм на ТВ Скат.Изгледайте го и тогава говорете за толерантност.За тези,които ще ме обвиняват заявявам,че съм бил учител в район,където имах ученици с турско съмосъзнание и мога да ви кажа,че всички те и родителите им са много добри и трудолюбиви хора,но всички са единодушни,че са турци.Филма се казва Новото робство.

http://torrents.data.bg/details.php?id=39852&hit=1 :nono:

Ето ти човек,който НАИСТИНА уважава правото на другия да вярва в каквото си поиска!

"ЕЙ,ама аз как й го вкар*х на една българка,ама така я...тъпата българка,чак кеф ми стана!"

Хахах ами то това е типичен мухабет между юноши 14-18 годишна възраст, ако не и повече без значение от расата и верозиповеданието.

Ами християните също са фанатици. (вижте мненията ми в другите теми за религия)

А до това колко е полесна темата - ами то има 3 или 4 теми в този форум, които са сходни.

1. Вярвате или не

2. Докъде бихте стигнали заради религията

3. Дискриминирате ли според религията

4. ----------

Тфа са теми в които се повтаря едно и също - срещам еднакви потребители с еднакви мнения по въпроса. То аз затова написах едно мнение и го пуснах в 2 теми, щото е едно и също.

И едно ми хареса във мението на потребителя Fixt00l щото си каза мнеието без да го е страх от това, че целия форум ще скочи срещу него. Не че споделям мнението му ;)

И още един!

Може би само ти си чел Библията...В момента ти даваш оценка на мен и пишеш off-topic,като ме нападаш лично и обиждаш член на форума с недоказаните си твърдения,че примерите ми били безсмислени,че съм бил невеж,и т.н,за което се намаля репутация дори!

Всъщност, явно въобще не си вникнал в казаното от човека... Първо - никъде не те е обидил. Доста тромаво търсиш обиди и лични нападки под път и над път - това отдавна прави впечатление. Примерите ти наистина са безсмислени и в това няма нищо за доказване, а за обяснение. Което бе направено от Arsen, но явно не е бил достатъчно систематичен в изложението си. Ще се опитам по-простичко да го формулирам:

Страшно съм против мюсюлманството.Вижте само фанатизираните им действия,вижте колко чиста омраза и злоба проповядва,вижте как живеят назад във времето!

Не е ясно каква е пряката връзка между исляма и "фанатизираните им действия". Всъщност не е ясно кои са тези "те". Комшиите от горния етаж? Ако случайно визираш мюсюлманите като цяло, значи някои неща, които Arsen каза май са си съвсем на място. Глупаво и наивно е да се поставят под общ знаменател всички отделни ислямски общества, между които има много културни и географски различия. Дори прословутият шариат обикновено е допълван от местното право и de facto винаги е имало разлика между теория и практика в правото. Все едно да поставим под общ знаменател България и САЩ по отношение на конкретна държавна политика, защото и двете страни са с преобладаващи християнски деноминации. Но да се върнем към цитатите. Това с понятието "назад във времето" е нещо доста относително. Според някои Вануато също е изостанала в някои отношения страна, а там християните са над 80%. И?... Значи тук аз казвам: вижте само във Вануато какво прави християнството - колко са изостанали! ;) На друг освен мен това звучи ли му абсурдно!?...

И финален въпрос по този цитат - къде проповядва омраза и злоба исляма!? Моля, бъди съвсем конкретен... laugh.gif

Вижте атентатите от 11 Септември.Осама казва "Те обичат живота,а ние-смъртта!Това е голямата разлика помежду ни."Другите религии са толкова плоско ограничени и консервативни...По отношение на турците ще цитирам едно турче,което каза "Нас ни учат да ви мразим!!!"Какво повече да ви кажа?!

Тия думи на Осама са документирани,да не би аз да съм го накарал да ги изрече и документира?

Най-напред - поводът за атентатите от 11 септември е религиозен. Какви са причините обаче - това никой не може да каже с точност. Най-общото определение е - "политически причини; становище застъпвано от неофициална и терористична организация". И тук аз питам - от къде на къде становище на такава една организация ти ще приписваш като официално за една религия!? Първо - организацията е ислямистка, не ислямска. Май разлика не правиш. Само да спомена - в настоящата тема говорим за второто. Аз не разбирам (съвсем) какво следва от това че Осама е казал нещо си? И какво е великото в документирането на изказването!? Осама религиозен водач ли е? Не. Официален представител ли е на някаква легитимна религиозна организация? Не. Дори да беше има ли това отношение към исляма като цяло? Не, защото Осама не е никакво официално духовно лице, за да се твърди, че политическите му изяви имат отношение към религията. А дори да беше така - това пак нямаше да има значение. За пример мога да дам политическите изяви на аятолах Хомейни, който си решава в един момент, че улама може да си присвои властта при липсата на имам. Така че всеки може да си реши каквото му скимне и това, че говори от името на дадена религия рядко значи нещо в действителност. Има ли следователно някаква стойност този твой аргумент? Не. На място ли е в тема за религия? Еми... не.

Не сте ли виждали как турци,цигани и други се фукат на пазара "ЕЙ,ама аз как й го вкар*х на една българка,ама така я...тъпата българка,чак кеф ми стана!"

Не. Не съм чувал. Но съм чувал българи да го казват за българки, без да споменават етническата принадлежност. И все пак аз си мисля, че тук не говорехме за българи и цигани, а за различните религии.

Вижте какво става в Либия,ето ви пример на мюсюлманското правосъдие-няма виновни,но нека им резнем главата за всеки случаи,защото може и да са виновни.

Искаш да кажеш либийското, не ислямското. Защото по тази логика тук имаме християнско правосъдие, а не е така. Уви, правото рядко има общо с религията. Но в нашия случай не е по-розово - тук пък си имаме множество виновни и ни един осъден. Дори напротив. Ето ти пример на християнското правосъдие... laugh.gif Усещаш ли несъстоятелността на тази логика!?...

В Индия,например,един махараджа убива около 800 тигъра,казват по ТВ,в резултат на което видът е застрашен.Ехаааа,и те такива хора ги уважават!

Същото като с Осама - с какво точно установи връзка между махараджата и някоя религия? Нима го е направил като религиозен акт? Аз пък да ти кажа бай Пешо от Главановци колко кокошки миналата година е изколил... Е, видът глобално не е застрашен в България, но в района на Главановци... :hush: Прощавай, но логиката ти е като на дванайсетгодишен - наивистична.

Веднага представям аналогична:

Чернокож убива жена. Какво е заключението от това събитие!? Че подтикът към убиството се дължи на цвета на кожата му!...

Така щом махараджа е убил ок. 800 тигъра, това ще да е сигурен признък, че подтик за това е религията му. Пълен абсурд.

Именно от такива,които проповядват равенство и свобода за всички сме на този хал

Точно така. Именно благодарение на такива. Иначе сега може би щеше да си с фес на главата. Интересно ми е кога точно на теб ти се е налагало да се бориш за равенство и свобода. Може би именно защото не е, ти е малко трудно да оцениш какво значи това за някои. А цената е пълноценен живот.

В обобщение - явно не си разбрал какво се опита да ти каже Arsen, но като се зачетох в размишленията ти, мисля че ти е простено. И все пак - замисли се малко по-дълбоко когато говориш за твърде разностранен и комплексен проблем като религията и човешкото общество. Защо в крайна сметка сме стигнали дотук!?... Въпросът е реторичен, за личен размисъл, а подсказката следва.

Някога, много отдавна, човечеството живеело в рамките на затвореното общество. Нямало писменост и знанията се предавали устно, ала сред малки групи хора. За това време е характерно деленето на свои и чужди. И един хубав ден се появил великия Културен герой, който надарил народите със писменост (или пък те се дарили сами, но решили да набедят културния герой; това не знам). И станало едно голямо културно БУМ. Пространствените и времевите граници на обществото рухнали. И така една и съща културна система започва да оказва влияние върху все по-големи маси. Границата свой-чужд се размила и се стигнало до Отворено общество. Днес то се е развило до толкова, че вече говорим за глобализация. Друг е въпроса до колко глобализацията е идеална цел. Но подобен въпрос далеч не седи пред отвореното общество. В затвореното общество основна ценност било колективното цяло. Ала при отвореното такава ценност е отделният и суверенен индивид. Човека все повече и повече става самостоятелен в решенията си и има право на това, но също така все още е част от общество. И това налага две фундаментални ценностни категории, основни хуманитарни принципи: отговорност и търпимост.

Обществото не се гради от човека, а от двамата души. Без да има някой друг, сам човек не може да построи общество. Българинът обаче често забравя за категорията Друг човек - категория, която в отвореното общество изисква отговорност и търпимост от наша страна. Отговорност, защото ние хората сме способни на много. Неслучайно сме най-развитото животно на тази планета. А търпимост... ами защото сме слаби, смъртни и грешни... като Другия.

Лека вечер. :nono:

:hush:

Аз вече и да казвам браво...се повтарям за кой ли път. :nono:

Но ще кажа друго-сега разбрах какво означава приказката-"Да ти натрият носа".

А иначе-по темата-и на мен ще ми е интересно да науча къде проповядва омраза и злоба исляма.

А иначе-по темата-и на мен ще ми е интересно да науча къде проповядва омраза и злоба исляма.

Някъде тук може би... cool.gif

Коригирах малко поста от линка, за да е по-ясен.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.