Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За и против глобализацията

Featured Replies

Мдаа,очаквах тази остра реакция!

И въпреки това се учудих на някои мнения...Явно гледането на фантастични филми за бъдещето,където всички са еднакви, си е казало думата. ;) След като изчетох всичко, мисля, че имате една доста мрачна представа за глобализацията, и сте сигурни,че всичко ще е за лошо,а не за добро.

Предполагам това за филмите е било заради моя пост. Въобще не съм имал никакви филми предвид. Това беше просто пример. Представата за глобализацията е мрачна, защото идеите й не са чисти. Целта не е всички да сме добре, а по-лесни за контрол.

Естествено,очаквах и тази силна съпротива срещу идеята за премахване на държави и религии - все пак живеем така от векове и го приемаме за даденост, не можем да си представим живота по друг начин...Не мога да разбера обаче защо си мислите,че при едно такова бъдеще всички ще бъдат еднакви,и че светът ще е супер скучно място.

Защото еще станем еднакви. Липсата на национална принадлежност и традиции постепенно ще ни уеднакви, защото именно те ни правят уникални. Ами аз да гледам навсякъде едни и същи еднотипни неща (магазини, сгради, предавания по телевизията, реклами и какво ли още не) малко или много ме кара да мисля, че ще е скучно. Всъщност нещата не опират до купон и скука. Това е последният проблем, който седи пред нас.

Всеки човек е уникален по своему,и за тази негова уникалност не са нужни държави,граници,езици...

Напротив нужни са. А и кой е този, който ще определя кои празници да са за всички. Аз не искам да празнувам тъпия хелоуин. Кой има право да ми каже кое от вярата ми и традициите ми е неправилно? Никой!

Опитайте да си представите,че навремето хората не са се били разделили на различни племена и не са се обособили различни етноси, а че всички имаха общ език и ценности. Какъв щеше да е сега живота? Може би невъзможен според някои от вас? Или ако не това,поне скучен...Настоящото обществено устройство го приемаме за даденост и не можем да си представим нещо друго,но това не значи, че е невъзможна друга подредба. Но все пак страхът от непознатото е разбираем... Споко,не съм казал,че от утре ще стане така,просто изложих моята гледна точка.А ако на някой не му харесва,има си опция минус в репутацията... ;)

Само защото е било възможно да е иначе, е редно и сега да е така. Не мисля.

За какъв страх от неизвестното говориш? То си е доста очевидно какво се очертава ако се глобализира всичко и именно затова не се иска от много хора.

p.s. И още нещо - понеже ще си помислите,че с моето мнение отхвърлям нашата история,всички герои,революционери и т.н. Не ме разбирайте криво,и аз съм горд,че съм българин, и си обичам страната,уважавам и богатата ни история. Просто мисля,че всяко нещо си има време. Преминали сме през тази епоха, и продължаваме напред. Трябва да уважаваме миналото си,но не да се вкопчваме в него,защото по този начин не сме отворени към бъдещето...

Не знам как да ти го обясня по-ясно, че едното не изключва другото. На теб концепцията ти убягва май. Защо да се отказвам от религията си, традициите си и всичко останало, след като ги харесвам и те не ми пречат да се вписвам сред други нации. Дори напротив, на тях им е интересно да научат повече за нашата история и обичаи, както и на мен ми е интересно да науча за техните.

Изглежда наистина тясната връзка межди уникалност и народопринадлежност ти убягва.

• Отговори 88
  • Прегледи 22,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз ще ти предложа една друга мисъл. Опитай се да вникнеш в дълбоката и мъдрост. "Онова което не е станало,не е можело да стане". Смисълът на минус в репутацията е възпиране от простотии и празн

• Такаааа, интересна тема! Нека започа от Европа /европейзацията/. Доколкото рабирам, отчасти говорим за съчетаване на религии, езици, традиции. Това трудно може да стане реалност, не е и в близко бъде

Опитайте да си представите,че навремето хората не са се били разделили на различни племена и не са се обособили различни етноси, а че всички имаха общ език и ценности. Какъв щеше да е сега живота? Може би невъзможен според някои от вас? Или ако не това,поне скучен...Настоящото обществено устройство го приемаме за даденост и не можем да си представим нещо друго,но това не значи, че е невъзможна друга подредба. Но все пак страхът от непознатото е разбираем... Споко,не съм казал,че от утре ще стане така,просто изложих моята гледна точка.А ако на някой не му харесва,има си опция минус в репутацията.

Аз ще ти предложа една друга мисъл.

Опитай се да вникнеш в дълбоката и мъдрост.

"Онова което не е станало,не е можело да стане".

Смисълът на минус в репутацията е възпиране от простотии и празни приказки.

На мен никой не ми е намалял репутацията,макар и доста хора да имат различно от моето мнение,като при това споровете са били ожесточени.

Не мисля че тук някой слага минуси,защото другия е различен.И това е още един аргумент против глобализацията.

Последната ще ни направи като мажоретки на манифестация.

Такаааа, интересна тема!

Нека започа от Европа /европейзацията/. Доколкото рабирам, отчасти говорим за съчетаване на религии, езици, традиции. Това трудно може да стане реалност, не е и в близко бъдеще. Всяка страна си пази традициите, героите, историята. Вие бихте ли заминили Левски за Летящия холандец? Аз не бих. Но мисля, че концепцията е друга. Европа вече е обединена, няма граници, пътува се свободно, приемат се закони и директиви за улеснване на търговията между страните членки с една единствена цел. Да стане Европа едно малко село. То си беше и преди, но сега е без граници и се пътува съвсем свободно. Уморих се да повтарям че разликата между хората няма и който прави тежко му. Това че всеки съхранява различна религия и пази националните си традиции е съвсем отделен въпрос. Английският се налага като универсален език, но това не пречи да си съхраним и българския. Трябва и ще го запазим, заедно с уникалната ни история. Глобализацията може да се разглежда по няколко начина. Аз бих казал, че страховете ми идват главно от Макдоналдс, КФС и прочие американски глупости, който се опитват да налагат елементарната си политика. От тази глобализация трябва да се пазим, защото тя е проста и тъпа до немай къде. А трябва да приемем тази, която заявява че всички сме жители на света, а не на отделна държава. Тогава няма да има воини за територии и нефт. Пак повтарям, това не е причина да изоставяме националната си идентичност. Европейският съюз е чудесен пример за това.

Редактирано от lpa (преглед на промените)

yvsot, аз отново ръкопляскам на Night_Raven <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_wink.gif' alt=';)'>
В ТОЗИ пост опонирам на WhiteHart, а в следващия си на dragozow. Ще повторя част от думите си:
WhiteHart, нека да оставим на страна патриотизма и уникалността ни за който Night_Raven пише и infinity1305 ръкопляска. Обединена Европа цени тези качества, защото всички държави членки ги притежават. Историята не се променя, тя се увеличава и обогатява. Това нетрябва да ни притеснява, защото е неизбежно (като смъртта). Думите в песента на Ленан са една красива утопия. Замени в текста думата "страна" с "град" (като моя - Варна), може дори с "квартал" и ще разбереш:

Imagine there's no countries

It isn't hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion too

Imagine all the people

Living life in peace

Аз подкрепям изцяло поста на xm_style. Въпроса не е в липсата на граници, а в наличието на интереси (те никога няма да изчезнат).

Относно мнението на Night_Raven - lpa също е направил много добър (според мен) коментар. Нима когато живеем в чужбина се чувстваме по-малко българи. Истината е, че оценяваме националната си принадлежност когато сме сред друга народност. Тук приемаме за даденост всички около нас да ценят (като нас самите) героизма и саможертвата на великите българи, обичаите и празниците ни. Ето защо химна звучи по-гръмко когато си далече от родината. Ето защо има нещо наречено носталгия. И това не е свързано с граници. Свързано е с конкретно място и конкретно събитие, които са част от историята ни и нищо неможе да ги заличи. Едва ли трябва да ти пиша още по темата - убедена съм, че ме разбираш.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Аме не ме убеждавайте че мръсните шкембеджийници трябва да останат наред с мръсните покривки и недоволния персонал.Аз пък си мислех големите да ги накарат да си оправят хигиената и персонала пък да видим дали пак няма да ядем шкембе?Ще ядем много ясно.Мисля че страха е неоснователен.Вие гледате на глобализацията само от лошата страна ама не се замисляте колко от днешните неща се дължат точно на нея,неща които ви улесняват живота всекидневно.

А това за езиците......ако говорехме един език нямаше да учим друг.Пак улеснение.Нямаше да се чудиш тия до тебе защо плямпат на език за който не си подозирал че съществува.Това е от нещата които няма да станат разбира се.

Не те убеждавам, мръсните покривки и аз не харесвам, но на цяла България (почти) това е нешо , като национално ястие.Иначе хигиената нека да е по добра ;)

Могат, как да не могат.Погледни България.Всяка част на страната е различна-обичаи, нрави, бит, че дори и диалект.А всички са в една страна.Турци, помаци, българи, различни религий...в една държава.Живеят, разбират се.Но наистина ли са едно? ;) А България е няколко милиона само...

Ами големия свят...

Даа, много добър аргумент, и аз мисля така. В момента глобализацията ми се вижда утопия.

Не обичам шкембе-чорбата, но защо по дяволите, някой трябва да ми казва какво да ям и какво не!? Още повече че не е опасна за здравето както полусуровите бифтеци употребявани в някои страни. Спомнете си истерията с лудата крава.

Но колкото и да се съпротивляваме, глобализацията е в пълен ход и трябва да я приветстваме когато ни носи ползи. Интернета е прекрасен пример за това. Но монетата има две страни, а от другата страна се подава брадата на глобалния ислямски тероризъм и ракетите на глобалните интереси на Съединените щати.

Хората в Африка няма какво да ядат а вие се страхувате че вместо да си купувате свинските пържоли от малката бакалийка отсреща ще трябва да правите същото от новия по голям магазин на Метро. Поне до това заключение стигнах докато четях мненията ви за поглъщането на малките фирмички от големите "акули". И какво по - гладни ли ще сте отпреди или по зле облечени. Ето това не мога да разбера. Аз мисля че глобализацията е неизбежна и май единствен заставам до вижданията наWhite hart. :P

Хората в Африка няма какво да ядат а вие се страхувате че вместо да си купувате свинските пържоли от малката бакалийка отсреща ще трябва да правите същото от новия по голям магазин на Метро. Поне до това заключение стигнах докато четях мненията ви за поглъщането на малките фирмички от големите "акули". И какво по - гладни ли ще сте отпреди или по зле облечени. Ето това не мога да разбера. Аз мисля че глобализацията е неизбежна и май единствен заставам до вижданията наWhite hart. :P

Ами , моето мнение е че ще се стигне до монополизъм на определени фирми в определени сектори на услугите

Хората в Африка няма какво да ядат а вие се страхувате че вместо да си купувате свинските пържоли от малката бакалийка отсреща ще трябва да правите същото от новия по голям магазин на Метро. Поне до това заключение стигнах докато четях мненията ви за поглъщането на малките фирмички от големите "акули". И какво по - гладни ли ще сте отпреди или по зле облечени. Ето това не мога да разбера. Аз мисля че глобализацията е неизбежна и май единствен заставам до вижданията наWhite hart. :clap:

Добре го каза-някои стоят гладни а ние се чудим кой залък е по-безвкусен.Но тези гладните, именно те, едва ли биха пожелали глобализация, дори хляб да им дадеш.Те нямат съмнения за това, кои са, и кои искат да бъдат.

Хората в Африка няма какво да ядат а вие се страхувате че вместо да си купувате свинските пържоли от малката бакалийка отсреща ще трябва да правите същото от новия по голям магазин на Метро. Поне до това заключение стигнах докато четях мненията ви за поглъщането на малките фирмички от големите "акули". И какво по - гладни ли ще сте отпреди или по зле облечени. Ето това не мога да разбера. Аз мисля че глобализацията е неизбежна и май единствен заставам до вижданията на White hart. :clap:
То и аз мисля, че е неизбежна, но не и във вида който я представя White hart (песничката). Аз лично не се притеснявам от къде ще си купувам пържолите. Това което ме притеснява е дали ще мога да си ги позволя. В такъв смисъл - да, по-гладна ще съм. Особенно, ако съм се издържала от бизнеса който ще зачезне т.е. ако съм била собственик на тази "малка бакалийка". Проблемите в Африка са малко далеч от тази тема и немога да се чувствам гузна, че я обсъждам без притеснения. По тази логика няма да обсъждаме пичти нищо друго, като например цените на петрола или войната за територия между Ирак и Палестина.
Не обичам шкембе-чорбата, но защо по дяволите, някой трябва да ми казва какво да ям и какво не!? Още повече че не е опасна за здравето както полусуровите бифтеци употребявани в някои страни. Спомнете си истерията с лудата крава.

Но колкото и да се съпротивляваме, глобализацията е в пълен ход и трябва да я приветстваме когато ни носи ползи. Интернета е прекрасен пример за това. Но монетата има две страни, а от другата страна се подава брадата на глобалния ислямски тероризъм и ракетите на глобалните интереси на Съединените щати.

Оставете проклетата шкембе-чорба! Колкото до интеренета, моля не бъркай, глобална комуникация с глобализация. Дори и едното да е част от другото, то може да си съществува самостоятелно. Не е задължително да сме глобализирани за да имаме глобална комуникация. Самото настояще го доказва.

Хората в Африка няма какво да ядат а вие се страхувате че вместо да си купувате свинските пържоли от малката бакалийка отсреща ще трябва да правите същото от новия по голям магазин на Метро. Поне до това заключение стигнах докато четях мненията ви за поглъщането на малките фирмички от големите "акули". И какво по - гладни ли ще сте отпреди или по зле облечени. Ето това не мога да разбера. Аз мисля че глобализацията е неизбежна и май единствен заставам до вижданията наWhite hart. :clap:

Тя глобализацията няма да помогне на хората в Африка. Тя ще помогне на големите да станат още по-големи и ще увеличи още повече пропастта между бедни и богати. Колко прекрасно, нали? Да живее прогресът.

Глобализацията не е неизбежна, тя може да бъде спряна, стига хората да го поискат. Просто е адски вероятна, защото като че ли няма достатъчен отпор срещу нея и всички/масите си мислят, че като се глобализират и всичките им проблеми камо ли не ще изчезнат, а те тогава ще започнат.

Толкова ли ви е трудно да разберете, че хората могат да си общуват, уважават и разбират и БЕЗ да са глобализирани? Толкова ли е трудно да разберете, че хората могат да бъдат щастливи и да живеят нормално и БЕЗ даса глобализирани?

Оставете проклетата шкембе-чорба! Колкото до интеренета, моля не бъркай, глобална комуникация с глобализация. Дори и едното да е част от другото, то може да си съществува самостоятелно. Не е задължително да сме глобализирани за да имаме глобална комуникация. Самото настояще го доказва.

Тя глобализацията няма да помогне на хората в Африка. Тя ще помогне на големите да станат още по-големи и ще увеличи още повече пропастта между бедни и богати. Колко прекрасно, нали? Да живее прогресът.

Глобализацията не е неизбежна, тя може да бъде спряна, стига хората да го поискат. Просто е адски вероятна, защото като че ли няма достатъчен отпор срещу нея и всички/масите си мислят, че като се глобализират и всичките им проблеми камо ли не ще изчезнат, а те тогава ще започнат.

Толкова ли ви е трудно да разберете, че хората могат да си общуват, уважават и разбират и БЕЗ да са глобализирани? Толкова ли е трудно да разберете, че хората могат да бъдат щастливи и да живеят нормално и БЕЗ даса глобализирани?

За съжаление историята досега е показала че по този начин не става!!!

На глобализацията можем да гледаме от два аспекта: + или -

Както много хора се изразиха вече, малкият бизнес ще бъде погубен, но според мен можем да приемем глобализацията само до един момент. Момента, в който няма граници м/у държавите, сводно предвижване и търговия и прочие (както вече дадох пример с ЕС). Но именно големите компании, който за жалост са една неделима част от този процес, ще погубят малките.

На глобализацията можем да гледаме от два аспекта: + или -

Както много хора се изразиха вече, малкият бизнес ще бъде погубен, но според мен можем да приемем глобализацията само до един момент. Момента, в който няма граници м/у държавите, сводно предвижване и търговия и прочие (както вече дадох пример с ЕС). Но именно големите компании, който за жалост са една неделима част от този процес, ще погубят малките.

Точно това беше и моят аргумент, а както виждам и на други. Ще се загуби възможността за изява, ще станем част от една методично прокарвана линия на "смилането", малкия няма да съществъва , а големия ще стане още по-голям, апроблемите няма да се решат, както и Night_Raven вече каза.

Тя глобализацията няма да помогне на хората в Африка.

Поскоро глобализацията е невъзможна без глобални комуникации. имайки възможност да общуваме с хора от другия край на света, получавайки информация за събития от всички краища на замята ние се глобализираме. Вълнуваме се от чуждите проблеми, празнуваме чуждите празници, в речника ни навлизат чужди думи. Така е било и преди, но съвременните комуникации ускоряват процеса неимоверно. Проблемът на нас като жители на малка и бедна страна е че само вземаме, без почти нищо да даваме.

:( Глобализация=глобално общуване=глобална икономика. Една от малкото страни съпротивляващи се на глобализацията е Северна Корея. Техният стремеж е всичко да си произвеждат сами и ако мислиш че са щастливи...

Поскоро глобализацията е невъзможна без глобални комуникации. имайки възможност да общуваме с хора от другия край на света, получавайки информация за събития от всички краища на замята ние се глобализираме. Вълнуваме се от чуждите проблеми, празнуваме чуждите празници, в речника ни навлизат чужди думи. Така е било и преди, но съвременните комуникации ускоряват процеса неимоверно. Проблемът на нас като жители на малка и бедна страна е че само вземаме, без почти нищо да даваме.

:( Глобализация=глобално общуване=глобална икономика. Една от малкото страни съпротивляващи се на глобализацията е Северна Корея. Техният стремеж е всичко да си произвеждат сами и ако мислиш че са щастливи...

Абе то и през време оно, имаше телевизия и гледахме какво става, ама нямаше глобализация.Сега , че е малко по-модерно ( интернет и др.) пак не значи че света се е глобализирал

Това се опитвам да кажа,заради глобализацията сега всички имате pc във вкъщи.Има си и добри страни.

То и аз мисля, че е неизбежна, но не и във вида който я представя White hart (песничката). Аз лично не се притеснявам от къде ще си купувам пържолите. Това което ме притеснява е дали ще мога да си ги позволя. В такъв смисъл - да, по-гладна ще съм. Особенно, ако съм се издържала от бизнеса който ще зачезне т.е. ако съм била собственик на тази "малка бакалийка". Проблемите в Африка са малко далеч от тази тема и немога да се чувствам гузна, че я обсъждам без притеснения. По тази логика няма да обсъждаме пичти нищо друго, като например цените на петрола или войната за територия между Ирак и Палестина.

Не е така Yvsot ако имаш нужното образование и квалификацие при едно падане на границите не би било проблем за теб да намериш хубава работа. Ще кажеш че за да имаш готино образование пак са нужни пари.Така е ама не може всички да сме богати, както не може всички да сме умни като Айнщайн да речем. Така че според мен ще е по добре да можеш да предлагаш своя труд на един по голям пазар да речем като Европейския отколкото да правиш това в рамките на дадена държава. Ето ви тема за размисъл!Дерзайте cool.gif

Редактирано от leonardo (преглед на промените)

Не е така Yvsot ако имаш нужното образование и квалификацие при едно падане на границите не би било проблем за теб да намериш хубава работа. Ще кажеш че за да имаш готино образование пак са нужни пари.Така е ама не може всички да сме богати, както не може всички да сме умни като Айнщайн да речем. Така че според мен ще е по добре да можеш да предлагаш своя труд на един по голям пазар да речем като Европейския отколкото да правиш това в рамките на дадена държава. Ето ви тема за размисъл!Дерзайте cool.gif

Хубаво, ти ще си предлагаш трудовите качества на един по-голям паза, ама не всички са , като Айнщайн. Не за всеки ще е лесно.

Прочетох всички постове преди да се включа и да изкажа скромното си мнение. Няма да крия, че поогладнях докато четох за изчезващите шкембеджийници. То май и бозата щели да ни забранят, ама ще оцелеем навярно.

Не мисля, че е възможно да се отговори еднозначно на толкова обширен и засягащ всекиго по света въпрос. На едни продължителният и вероятно небезболезнен процес на глобализацията ще повлие зле, други ще бъдат доволни - няма друг начин, нещата винаги са балансирани, нещастието за едни е щастие за други.

Моята позиция е ЗА глобализацията. Нямам причини да се срамувам, че съм българин, тъкмо напротив - имам твърде много причини да се гордея с това. Стана дума по-горе за славни и преславни българи, прекланям се пред тях. Но в посоката на развитие на света едва ли има място за национализъм при разглеждане на темата за националната идентичност. Ние помним, децата ни ще помнят... до време, внуците ни може и да не подозират какво е славното ни минало. Само с минало не се живее, ще минат години и дано да сме живи и здрави и да сме пак заедно и да обсъждаме докъде стигнахме с глобализацията. Мисля, че процесът е необратим. Едва ли би могло в началото на новия 21 век да се свием в черупката си, да си спомняме с умиление за миналите години и личности и да се правим, че не виждаме еволюцията на света около нас. Начинът на мислене сега се променя далеч по-бързо отколкото преди 10-20 или 30 години например. Високите технологии практически премахнаха бариерите. Сега не живеем в изолацията на 50-те и 60-те години, виждаме ежедневно света около нас.

Размиването на границите едва ли е най-страшният проблем, не вярвам и дотолкова да се уеднаквят идеите, мислите на хората по света, че да станем всички еднакви като току що слезли от поточната линия. Ами погледнете какво е положението сега - ние сме под 8 милиона, живеем на една педя земя и точно в тази педя говорим на толкова много диалекти, че в редица случаи почти не се разбираме. Обичаите ни са различни, битието ни е различно. И какво, не сме ли си пак ние същите, българите?

В глобалния свят нещата биха стояли в същата перспектива, смятам, че ще се запази националната идентичност, пък било то с или без географски граници. Пак ще си има и шопски обичаи и северняшки и същевременно и сицилиански и фламандски и ... каквито се сетите по-нататък. Не смятам, че има нещо негативно в това. Едва ли скоро ще затанцуваме масово джига, а в Мексико едва ли ще заменят китарите си с балалайки.

Позитивите ще дойдат от разглеждането и борбата срещу световните проблеми от всички народи заедно, тогава позицията би била съвсем различна...

Очевидно е, че повечето от мислите, които нахвърлях се отнасят по-скоро за бъдещето, по-обозримо или по-отдалечено. Човечеството сега прави първите си плахи стъпки към създаването на онзи бъдещ общ свят. Ще го доживеем ли?

• Автор

Нямам време да се разливам и да пиша цяло есе,затова ще карам накратко.

Вашите мнения ме убедиха в едно нещо,което и преди го знаех,а именно,че все още е прекалено рано за това,което се пее в "песничката". Аз съм убеден,че това,което ви описах,ще се случи! Да,ще трябва много време,докато сегашният начин на мислене отмре лека-полека,а това ще стане,повярвайте ми.Не казвам,че този начин на мислене е лош, просто ще му мине времето и след няколко века няма да има държави.Да,ще има един общ език - най-вероятно английския.Това обаче не значи,че другите ще загинат - те ще се използват в съответните си региони,но всички ще знаят и универсалния език на човечеството.Много се смях на това за Хелоуин - как пък го измислихте... biggrin.gif Всеки ще е свободен да си празнува каквото иска,никой няма да те накара да празнуваш чужди празници...Местните обичаи и традиции пак ще се запазят,и хората ще си ги празнуват с удоволствие,те ще са един вид екзотика.

Паричната система,така,както я познаваме,ще престане да съществува,и ще бъде заменена от друга система,позволяваща на всеки да се развива и да реализира възможностите си. Роботите ще навлязат масово в почти всички дейности,като по този начин вече почти няма да има нужда да се работи,но това няма да доведе до безработица или бедност. Напротив - всичко ще е леснодостъпно и постижимо за всеки,тъй като продукцията няма да има такава висока себестойност. Тогава човек ще е свободен да осъществява мечтите си,талантите си, да посвещава време на духовното си израстване. Ще се обръща много повече внимание на екологията,дефакто тя ще бъде най-важното нещо,тъй като пряко зависим от състоянието на тази планета,нещо,което днес големите управници и магнати не разбират. Всичко това ще стане може би след около 6-7 века,не по-скоро, тъй като в момента има ограмни различия между няколкото типа цивилизации - западната,мюсюлманската, будистката,латиноамериканската...Ако светът се състоеше само от страни като тези в Европа,процесът щеше да е много по-кратък. Но още преди 3 хилядната година светът ще е едно цяло. Рано или късно всички пречки и непреодолими различия ще изчезнат. Този процес тече и сега,но много бавно и трудно се забелязва. Всъщност мисля,че бихте могли да го видите,стига да мислите без предубеждения и да погледнете на нещата в по-общ план.

Това е от мен. WhiteHart,вторият Нострадамус biggrin.gif

Ако не вярвате,ще се видим пак след 7-8 века и пак ще си говорим :clap:

Роботите ще навлязат масово в почти всички дейности,като по този начин вече почти няма да има нужда да се работи,но това няма да доведе до безработица или бедност. Напротив - всичко ще е леснодостъпно и постижимо за всеки,тъй като продукцията няма да има такава висока себестойност.

Е па тва за роботите е абсолютно вярно и ако искате да знаете как точно ще се развият нещата гледайте Терминатор 1,2 и 3 :clap:

Това е от мен. WhiteHart,вторият Нострадамус biggrin.gif

Ако не вярвате,ще се видим пак след 7-8 века и пак ще си говорим :wors:

А дано да се видим cool.gif

Хайде да не отиваме в сферата на фантастиката. :angry:

За мен всичко е просто-от както свят светува хората се стремят към един подреден,категоризиран и предсказуем свят.

Различията винаги са привличали,но и плашили човеците през вековете,а дори и сега-приемаш,че всяка страна си има свои нрави и начин на живот,но го приемаш само повърхностно.Дълбоко в себе си всички искаме сигурност.Сигурност за живота си,семействата си;сигурност какво ще поднесе утрешния ден....

В момента това не може да се получи-виждате колко войни бушуват точно в този момент-точно поради различята между народите (евреи срещу мюсюлмани,християни срещу мюсюлмани и т.н.),колко вражди има заради останали в миналото спорове (......море земьо македонска пак ли ке те делим? cool.gif ) и т.н.

В миналото,по време на римската Империя е съществувало понятието "Pax Romana"-букв."римски мир" или "мир благодарение на Рим".

Тогава,благодарение на Рим,цялото средиземноморие е било обединено (глобализирано ;) ) и е живяло в мир.Вярно,имало е доста изтъпления от страна на Империята,но враждите между съседните народи са били изгладени,имало е обща валута,общ език (латинския),който се е използвал при разсговорите между различните народи,общ пазар-цените са били уеднаквени във всички части на империята......

Звучи познато,нали?

Точно заради това,аз съм върл поддъръжник на глобализацията!

Но пък фантастиката би била от полза :angry:

Имаше един хубав филм с Уил Смит...не помня заглавие.Там Земята беше нападната от извънземни, които загубили своята планета, и искат да завземат Земята.Тогава всички се надигнаха да спасяват.Та ако утре 100 летящи чиний над всеки по-голям град започнат да сипят космически бомби, може и да спрат войните по Изтока, и да се обединим-глобализираме.Само тогава е възможно май biggrin.gif

@глобалистите: ако се огледате и се замислите, ще откриете адски много неща, които са навлезли благодарение на глобализацията: чуждици в речта, някои навици, някои начини на мислене и какво ли още не. Някои неща са много дребни, докато други са по-забележими. Някои са лоши, други са хубави. Това е хубавото на глобализацията - дава възможност да се обогати човек, но всичко си има разумни граници. Както тези неща изглеждат дребни, така всъщност се натрупват и оказват голямо влияние с времето. Лошото е, че те постепенно изместват нашите ценности и традиции. Искате пример? Ноу проблемо: Трифон зарезан и Денят на влюбените. Нека направим кратък анализ. Постепенно празнуването на денят на влюбените някак малко или много се нареди редом с нашия, българския празник. По принцип не виждам лошо да се отбелязва ден на влюбените, защото любовта е едно от най-хубавите неща на този свят, но някак покрай него се забравя и другия празник. Имам чувството, че една от важните причини конкурентният му празник да се държи още, е факта, че празникът е посветен на алкохол, а всички знаем колко обича българинът да си пийва. Примерът е добър за да се разбере принципът на влияние. Дано това не е сложна концепция за вас. Постепенно нещата се изместват, много празници наши се забравят, други се поизместват и макар това още да е не е в напреднала фаза, ще напредне. Празниците били отживелица ли? Опа, защо да са отживелица? Кое ги прави отживелица? Аз си харесвам нашите празници и не искам да празнувам чуждите. Това е един аспект на глобализацията, който не харесвам. И каква беше тази глупост за регионалните празници да са екзотика? Как може да се наричат празници на цели народи екзотика? Кой има реалното право да определя кои празници да станат общи за всички? Все пак свят без празници би било скучно, нали? И отново - кой ще има честта да определи кои празници да са общи? Тук разбира се възниква въпросът как така хем глобализация, хем ще си запазим празниците? Някак противоположно ми звучи. Защо имам чувството, че май българите сме едни от народите, които все се опитваме да сме в крак с модата, да сме модерни и понеже сега глобализацията е модерна, айде натам. Я кажи на някой американец или германец например: "Абе, за к'во са ви ето този, този, този и този празник. Ми те са отживелица. Време е да отгърнете нова страница." Ако ви изгледат учудено, то значи можете да се считате за адски големи късметлии. В по-лошия случай ще чуете защтита на традициите.

Някои аспекти на глобализацията са добри, като глобалната комуникация например, но други хич не са толкова розови.

Обяснете ми какво ни пречи СЕГА да бъдем сплотени и приятели с други народи? Ако са разстоянията, то след глобализацията, те няма да се скъсят. Ако е езикът, то като се глобализираме няма автомачно да го знаем вече, ей така със щракване с пръсти. Искам да знам една реална пречка, която само глобализацията може да премахне!

"Тогава човек ще е свободен да осъществява мечтите си,талантите си, да посвещава време на духовното си израстване."

Браво! А сега какво го спира? И въобще всички други толкова розови и камо ли не райски мисли - какво пречи да бъдат осъществени сега?

... всичко ще е леснодостъпно и постижимо за всеки,тъй като продукцията няма да има такава висока себестойност.

Това откъде го измисли? Каква ще е реално разликата със сега? Всички ще бъдем изравнени и за всички ще има ниски цени? Глупости на кутиики! Нима богатите ще се съгласят ей така дадат на бедните заемчета за да се оправят. Не, няма, това си е бизнес, а в него милостта място не намира.

Ще има малко но големи фирми, които ще имат огромен монопол, а монополът е лошо нещо. И това ако не знаете, ами то има ли смисъл да ви се обяснява друго.

Хайде сега, великий Нострадамусе, отвори и разтъркай очи, спри да сънуваш и погледни реално нещата.

Ама вие наистина звучите като някоя реклама на продукт: едно такова сладникаво и блудкаво като реч на президент на предизборна кампания. Всичко е розово, няма лоши аспекти, просто е идеално. Перфектно. Те и WS Teleshop така си говорят за боклуците.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.