Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс мемета

Featured Replies

преди 2 часа, цър-вул написа:

А к'во се случва с актуализациите и възстановяването към предходно състояние на Линюкс? 

За кои актуализации говориш и какво разбираш под "предходно състояние на Линюкс"? Предишната версия на кернела или друго?

• Отговори 400
  • Прегледи 88,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Доста игри вървят, дори повече отколкото човек може да се надява и това е една изключително малка част, дори нищожна. В 99.8% от случаите, когато пробвам някоя, тя върви. Проблемните обикновено са .Ne

Публикувани изображения

Говори в популярния формат - имаш актуализации, без значение какви (ти си цъкач), инсталираш и ... И след "и"-то нанай. Как бат цъкач си решава проблема.

Сега - да не навлизаме в подробности. Най-общо - за да има "нанай" трябва компа да е по-арчхивен от моя или да има хардуерен проблем, или нета да е отчайващ, или всичко накуп. "Отчайващо нанай" е ако след това няма нет (това първо), после картина (това почти първо) и т.н. Вероятността е малка, но я има (то винаги я има, и за всяка ОС е така). Дори и дребен проблем да е.

Та - като как се очаква бай цъкач да процедира и да върне ОС до предходното състояние (работещото). Най-простото е - ей тия сега "модните". Те ги "клиентите" им. Щото актуализациите се инсталират при рестарта, има си "снимка на преди" и ако новото не тръгне - пуска старото.

Оле мале, майко мила...

За как е решено възстановяването в Ментата не го имам за точка, щото там е ясно как. 

Не знам дали има, не може да няма, и други дето са обвързали мениджъра на обновяване (за apt говоря) с възможност за възстановяване.

А пък с подразбиращите настройки за обновяване на Ментата и молебен за чупене няма да помогне, само задклавиатурното го може.

на 24.03.2025 г. в 14:41, цър-вул написа:

А к'во се случва с актуализациите и възстановяването към предходно състояние на Линюкс? 

Ъпдейтите (в много редки случаи) увеличават размера с 200-300 МБ, а не с цели гигабайти както е при Spyware.

Възстановяването към предходно състояние става с Clonezilla за 90 сек., като това включва и буут данните (MBR и др. подобни). Маркираното в зелено ми е основният бекъп:

spacer.png

А първият ред е с по-стар и стабилен кърнел, който стои просто "за всеки случай". Третото пък стои, докато намеря време да го разкостя и да видя какъв кърнел и драйвър има вътре.

Текущият размер на инсталацията е даже по-малък от онзи в мемето, защото махнах Стийм и сега е:

spacer.png

Я ми покажи един Spyware 11, който се ползва ежедневно, съдържа всички програми, които трябват и който да е по-малко от 25 ГБ. :D 

А за капак го има и това:

spacer.png

Не че съм се засилил да го инсталирам, но е смешно хем да изискват хардуер след 2018 г., хем да нямат драйвъри за този хардуер и сами те пращат на линукс. :D

И викаш, си го интегрирал в boot-менюто, ако и да не е графично? 

Щото най-малкото това се търси. Или пък да стои при приложенията, клик - инфо, че ще следва рестарт и бла-бла-затвори-работата, и после от boot-менюто.

Не вярвам да си го направил, но може да се направи. ;)

преди 29 минути, Валсо написа:

Ъпдейтите (в много редки случаи) увеличават размера с 200-300 МБ, а не с цели гигабайти както е при Spyware.

Напълно логично - на постна ОС и ъпдейтите са й постни. 😀

Възстановяването към предходно състояние става с Clonezilla за 90 сек., като това включва и буут данните (MBR и др. подобни).

Първо - сравняваш ябълки и круши - връщането към предишно състояние в Windows e негов вграден механизм, в Линукс нямаш такъв.
Второ - с 3d party бекъп като Clonezilla възстановяването е възможно най-бавното от всички възможни начини, защото постната Clonezilla няма елементарен differential backup.
Трето - като следствие от Второ - с тези 90 сек време за възстановяване от пълен бекъп можеш да излъжеш само баба ми, евенуално!

Не че съм се засилил да го инсталирам, но е смешно хем да изискват хардуер след 2018 г., хем да нямат драйвъри за този хардуер и сами те пращат на линукс

Кой е този съвременен хардуер, който няма драйвери за Windows, а има само за Linux - би ли споделил?
Досега такова нещо в живота си не съм видял! Но пък съм видял десетки случаи на обратното - в Linux да няма драйвери за съвременен хардуер.

преди 22 минути, Валсо написа:

Възстановяването към предходно състояние става с Clonezilla за 90 сек., като това включва и буут данните (MBR и др. подобни). Маркираното в зелено ми е основният бекъп:

spacer.png

А първият ред е с по-стар и стабилен кърнел, който стои просто "за всеки случай". Третото пък стои, докато намеря време да го разкостя и да видя какъв кърнел и драйвър има вътре.

Текущият размер на инсталацията е даже по-малък от онзи в мемето, защото махнах Стийм и сега е:

spacer.png

Я ми покажи един Spyware 11, който се ползва ежедневно, съдържа всички програми, които трябват и който да е по-малко от 25 ГБ. :D 

А за капак го има и това:

spacer.png

Не че съм се засилил да го инсталирам, но е смешно хем да изискват хардуер след 2018 г., хем да нямат драйвъри за този хардуер и сами те пращат на линукс. :D

Добре де, толкова време те гледам - пускаш разни коментари и теми.

Вземи направи една тема - как да се защитим в Линукс. Стъпка по стъпка, като професионалист - за начинаещи. С обяснения, команди...

преди 2 часа, MZ/X написа:

Напълно логично - на постна ОС и ъпдейтите са й постни. 😀

Първо - сравняваш ябълки и круши - връщането към предишно състояние в Spyware e негов вграден механизм, в Линукс нямаш такъв.
Второ - с 3d party бекъп като Clonezilla възстановяването е възможно най-бавното от всички възможни начини, защото постната Clonezilla няма елементарен differential backup.
Трето - като следствие от Второ - с тези 90 сек време за възстановяване от пълен бекъп можеш да излъжеш само баба ми, евенуално!

Кой е този съвременен хардуер, който няма драйвери за Spyware, а има само за Linux - би ли споделил?
Досега такова нещо в живота си не съм видял! Но пък съм видял десетки случаи на обратното - в Linux да няма драйвери за съвременен хардуер.

Аха, и понеже е постна ОС, затова Валве прехвърлиха SteamOS от Дебиан на Арч и пуснаха Стийм Дек и изведнъж вървящите игри рязко скочиха на над 10 000. Щот' е постна ОС. :D 

Ти явно изобщо не разбираш как работи Clonezilla, даже се съмнявам и че си я виждал през живота си и само си изсмукваш глупости от гъ... ъъъ, от пръстите. А явно съдиш и по недъгавата NTFS файлова система, която е по-бавна от бременна хлебарка.

Някой ден по-нататък, когато съм почивка от работа, ще заснема едно видео как се възстановява с Clonezilla и колко време отнема. За момента мога само да ти покажа лога от СЪЗДАВАНЕТО на бекъпа:

Running: partclone.xfs -z 10485760 -N -L /var/log/partclone.log -c -s /dev/sda1 --output - | zstdmt -c -3 > /home/partimag/Arch_6.12.10_NV570.86.16_LATEST_R2U/sda1.xfs-ptcl-img.zst 2> /tmp/img_out_err.gVskeq
Partclone v0.3.23 http://partclone.org
Starting to clone device (/dev/sda1) to image (-)
Reading Super Block
xfsclone.c: Open /dev/sda1 successfully
xfsclone.c: fs_close
memory needed: 28785828 bytes
bitmap 7814304 bytes, blocks 2*10485760 bytes, checksum 4 bytes
Calculating bitmap... Please wait... 
xfsclone.c: Open /dev/sda1 successfully
xfsclone.c: bused = 5416970, bfree = 57097462
xfsclone.c: fs_close
done!
File system:  XFS
Device size:  256.1 GB = 62514432 Blocks
Space in use:  22.2 GB = 5416843 Blocks
Free Space:   233.9 GB = 57097589 Blocks
Block size:   4096 Byte
Total block 62514432
Syncing... OK!
Partclone successfully cloned the device (/dev/sda1) to the image (-)
>>> Time elapsed: 102.10 secs (~ 1.701 mins)

Виж последния ред от лога: "Изминало време: 102 секунди". Или иначе казано: 1 мин 42 сек. При положение, че възстановяването е просто разархивиране, което става с ПОЧТИ двойна скорост, според теб за колко време мислиш ще възстанови бекъпа?

А съвременният хардуер, за който няма BUS драйвъри и следователно е невъзможно да се инсталира Spyware 11 (защото вместо списък с дисковете в диалога по време на инсталация, мрънка за липсващи драйвъри), е AsRock Z790 Pro RS. Според Гугъл това дъно е пуснато на пазара на 21 Октомври 2022 г. Оттогава досега MS са имали повече от достатъчно време да добавят BUS драйвъри зa това дъно, но не са го направили. Така сами те пращат да си инсталираш линукс и да се откажеш от Spyware 11 завинаги. :D 

От време на време проверявам актуалните ИСО-та на 11-ката за тези драйвъри (свалени от сайта на MS), последната проверка беше преди 10-ина дни и още ги няма въпросните драйвъри. Така че човек дори и да иска да е бозаджия с това дъно, не може, защото на MS ръцете са им да не казвам в коя телесна част...

Че ти в Гугъл ли си търсиш драйверите?
Снизходително ще ти ги покажа къде са:
https://www.asrock.com/mb/Intel/Z790 Pro RS/index.asp#Download

Space in use: 22.2 GB
Споменах ти вече, че ОС-ът ти е постен
Ако някога имаш сериозна пълнофункционална ОС, какъвто е Windows  - пак ще коментираме.

преди 44 минути, Валсо написа:

Ти явно изобщо не разбираш как работи Clonezilla, даже се съмнявам и че си я виждал през живота си

Смешно ми е точно най-големият некадърник в Линукс, който съм срещал през живота си, да ми казва какво зная и не зная.

Аз много добре знам откъде да сваля драйвърите. Въпросът е защо "великата" ОС не ги съдържа тези драйвъри в ИСО-то, а трябва аз да се занимавам допълнително да ги свалям? Арч линукс си има драйвъри за това дъно и не се налага да свалям нищо.

Хахахахах, т'ва, че е 22 ГБ означава, че било "постно"? По-голяма простотия не бях чувал досега! Spyware държи целия копия на инсталираните програми (да не говорим, че свалените инсталатори за ъпдейтите не биват изтривани след инсталацията им), за да сравнява версиите им, докато в линукс версиите се съдържат в прости текстови файлчета. И зат'ва Spyware непрекъснато расте и вечно не му стига мястото. Ама като смяташ, че знаеш толкова много, що не вземеш да влезеш в C:\Spyware, да изтриеш папката winsxs и да реснеш компа? Пък ще видим после кое е постното. :D 

Като те гледам какви глупости пишеш за бекъпите, явно ти си некадърникът.

Навиците са лошо нещо, някои хора никога няма да пробват нещо различно, било то и по-добро, само заради тях. Всекидневно чета постове дали под торент за Linux, дали в Reddit как някой случайно или не пробвал Linux и остава изумен колко добра ОС е и съжалява, че не е пробвал по-рано. Да, не говорим за недъгавото Ubuntu, а за нещо с по-нормален Ui и пакетен мениджър.

Не бекъпвам с Clonezilla, ползвам Fsarchiver, връщам от имидж за около минута и половина, създаването отнема под три минути и това е ОС, която е вече на над 10 години и е минала хиляди ъпдейти и ъпгрейди. Linux не е постна ОС, това нямам идея как някой може да го изтърси, освен ако е неграмотен или просто троли особено като се има предвид, че е най-използваната операционна система в световен мащаб и явно има защо да е така. На тази постна система се крепи целият свят, но явно някои хора не го знаят, защото си стоят затворени в градинката на Майкрософт... Щом и самите Майкрософт разработват собствена Linux дистрибуция, директно признавайки, че не могат да си свършат работата с тяхното отроче, работата е повече от ясна, очевидно само за определен кръг хора не е.

"Постната" ми система има всичкия необходим за мен софтуер, позволява в пъти повече персонализация от Windows, играл съм и играя хиляди игри на нея, работя, забавлявам се, но без недостатъците на Windows, който знаем какво се случва след година-две на ъпгрейди - става един огромен слон и заема все повече място, без подслушването и следенето, без абсурдните реклами, без сбозването с времето, без постоянното нарастване на размера, без сини екрани, без нагване за какви ли не неща, без насилствени ъпдейти, без да се опасвам с антивирусни, без да ми казват какво да правя от Майкросогфт със собствената си машина, просто си гледам кефа. 

При Windows не се случва, но при Linux редовно се случва да пише, че след поредния ъпдейт ще бъде освободено място. Нещо непостижимо за Майкрософт и до ден днешен. Драйвъри в интернет не търся, това е останало в лошото ми минало, имам си всичко нобходимо в ядрото и не инсталирам нищо, всичко просто работи. Толкова за постната ОС, която има наглостта да се събира в пет пъти по-малко пространство. Мигрирал съм стотици хора и никой не е погледнал назад.

А относно "връщането към предишно състояние в Windows e негов вграден механизм, в Линукс нямаш такъв" е хубаво някои хора да се запознаят какво е btrfs и какво означават снапшоноте. Защото това решение е в пъти по-гъвкаво и работи в пъти по-добре от неудачния инструмент на Windows, който я сработи, я не. Linux използва много по-напреднали файлови системи в сравнение с архаичния, бавен и недомислен NTFS. Чак от Майкрософт се усетиха колко са назад с материала, та седнаха да пишат нова...

Интересен факт , всички линукс манияци казват - няма вируси, няма спай, няма блуупър... Като ги питам защо, ми се отговаря пробвай и виж. Особено арчерите. Научили 20 команди - вижте ме, аз знам повече от вас.

Направете една тема, обяснете и посочете плюсове и минуси. Как няма пробиви, как не те следят... Не за друго - да се посмеем малко.

преди 2 часа, Валсо написа:

А явно съдиш и по недъгавата NTFS файлова система, която е по-бавна от бременна хлебарка.

Баце, той дои крави, прави го на всякаква поляна, независимо дали там ще играят пингвини или ще има прозорци.

преди 15 минути, Teemo v.3 написа:

Интересен факт , всички линукс манияци казват - няма вируси, няма спай, няма блуупър... Като ги питам защо, ми се отговаря пробвай и виж. Особено арчерите. Научили 20 команди - вижте ме, аз знам повече от вас.

Направете една тема, обяснете и посочете плюсове и минуси. Как няма пробиви, как не те следят... Не за друго - да се посмеем малко.

Първо, за да използваш Linux не ти трябват команди. За да ползваш Arch Linux - също. Това просто е една приятна добавка, с която можеш да си свършиш работа за секунди, вместо да цъкаш като луд с мишката, но далеч не е задължително - жена ми и майка ми също са на Linux, в работата съм мигрирал над 30 човека, като дори и секретарката ни е с Mint - повярвай ми, никой от тях не пише команди.

И да, никой не те следи, а обяснението, че това е неоспорим факт е повече от просто - кодът е отворен и го гледат милиони очи - всеки може да го гледа, дори ти и аз. В момента, в който се появи нещо подобно, ще бъде заловено на часа. Затова и никой не си прави труда за нещо толкова безсмислено. Това е и причината Linux да е толкова по-добър от Windows - Майкрософт колкото и хора да наемат, не могат да наемат милионите, които работят за Linux ядрото. Това пък е и причината нещата с поправките да се случват толкова бързо. Проблемът току-що се е появил, а вече идва пач с поправянето му. Да си припомним ли как дори за сериозни уязвимости при Windows може да се чака с години? Промени си начина на мислене, въобще не е правилен, нямаш основата въобще да си правиш каквито и да било изводи, поради факта, че не знаеш елементарни неща и в 99% от случаите тези изводи ще са грешни.

"Блуупър" не знам какво е, но ако предположим, че е блоутуер - да, няма, всичко зависи от теб. Можеш да инсталираш само една графична среда без абсолютно нищо друго, дори и без мрежови мениджър и да започнеш сам да си инсталираш каквото ти е необходимо. Аз примерно така съм си построил моята система преди години, но също не е задължително. Има редица много приятни дистрибуции, при които можеш  буквално с 4-5 клика да инсталираш за под 2 минути (на модерен хардуер) и идва почти напълно готова за ползване, но в същото време никой не те задължава да използваш нещо определено като софтуер - абсолютно всичко може да се махне, ако не ти е нужно. Нещо непознато в Windows света.

И може и да искаш да се повеселиш и да се посмеем, но в незнанието ти накрая ще е на твой гръб, просто нямаш необходимия бекграунд и не знаеш много неща. Нещата въобще не са смешни, напротив - супер сериозни са ;)

Добре де всезнайко, давай, убеди ме.

- Да речем (онзи ден писах) как да си сменя темата ?

- Как да инсталирам и играя LoL ?

Между другото съм про. Просто не разбирам, колко нестабилен трябва да си, да зацепиш нанякъде и като кон с капаци.

Не съм всезнайко, за разлика от теб аз знам, че нищо не знам, но конкретно за Linux поне е сигурно, че знам доста повече от теб. Коя тема да смениш, тази на форума ли?

LoL можеш да играеш лесно, както се играят всички други игри, има множество варианти - да си настроиш нещата сам, да използваш Steam клиента, която да свърши всичко вместо теб, да използваш Lutris, Heroic Launcher или някое от другите подобни решения, където нещата се случват с няколко клика. Дори има и snap пакет, който само инсталираш и не правиш нищо повече. Геймингът под Linux отдавна е много по-добър от този под Windows. Можеш да опиташ с Red Alert 2 например - при мен тръгва без да правя нищо, ама на Windows не е точно така, тъкмо напротив ;)

преди 4 минути, Mozo написа:

Не съм всезнайко, за разлика от теб аз знам, че нищо не знам, но конкретно за Linux поне е сигурно, че знам доста повече от теб. Коя тема да смениш, тази на форума ли?

LoL можеш да играеш лесно, както се играят всички други игри, има множество варианти - да си настроиш нещата сам, да използваш Steam клиента, която да свърши всичко вместо теб, да използваш Lutris, Heroic Launcher или някое от другите подобни решения, където нещата се случват с няколко клика и дори snap пакет, който само инсталираш и не правиш нищо повече. Геймингът под Linux отдавна е много по-добър от този под Windows. Можеш да опиташ с Red Alert 2 например - при мен тръгва без да правя нищо, ама на Windows не е точно така, тъкмо напротив ;)

хахахаахахах

Пак стигаме до по - добра е, защото ти казвам. Видя ли се? И ти си като другите - щом казвам, значи е добра/сигурна хахахаах

Кажи колко време я инсталира. Или по - точно, колко пъти? Понеже не става от първия. Кажи преди да стане що годе сигурна, колко нещо трябва да присложиш.

SSH
 Деактивиране на  root login през SSH.
Syu
AUR
ufw
systemd sandboxing.
SELinux

AppArmor

И това като го направиш в Windows - става същата работа. За минути.

Твоите приказки са за пред блока на пвц ариана.

@Mozo

Казвал съм го и друг път, даже многократно.
Харесвам определени технологии и в Линукс, и в Уиндоус, и ги хваля.
Не харесвам определени технологии и в Линукс, и в Уиндоус, и ги критикувам.
Ти специално и Валсо сте едностранни ултра-хейтери на Уиндоус на маниакална, чак и болестна степен. 
За вас всеки:
- който каже добра дума за Уиндоус или е впечатлен от негова конкретна технология е ненормален;
- който не използва Арчлинукс - не разбира от Линукс;
- който не ползва KDE - пълен загубеняк.
Хейт, хейт, хейт към всичко и всеки във вашия форум, който не е съгласен с горните три!
Във всяко второ изречение думата 'говно' присъства - това е обликът на вашия Linuх форум!
Затова и се махнах от там.
Единствено съжалявам, че създадох едни от най-добрите и ценностни теми за времето на моето присъствие там.
Не заслужавахте! Трябваше да ги създам в Калдата! Изцяло моя грешка...

преди 6 минути, Teemo v.3 написа:

SSH
 Деактивиране на  root login през SSH.

Нещо си се объркал и вземаш някои неща за даденост. При Arch специално трябва да активираш SSH достъпа.

преди 3 минути, MZ/X написа:

Бла-бла-бла

Едно вярно нещо да беше написал, да ти се върже човек. Пращиш ми ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.