Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Линукс мемета

Featured Replies

на 31.05.2023 г. в 10:51, Cocatron написа:

Линукс е ОС за хора, които искат да им е трудно!

Не случайно Джама е платен ... за хора, които да си плащат.

Наистина Линукс е за хора, които искат да им е трудно. Ама - много.

На Боза 11 микрофон с поставка не тръгва бе, алоооооооо...
Кликаш долу на иконката за звука и те те води точно до никъде, прави се че е оправил и разбрал проблема, ама при предложения от Бозата 11 тест излиза 3% сила за звука, само дето нищо никъде не мърда.
И добре че съм ползвал предишните Бози на Били, та ходя да човъркам там където последната Боза 11 по никакъв начин не те насочва. И там вдигам усилване на сигнала на микрофона до 30 децибела, егати Бозата прокиснала !
А в xubuntu си работи с микрофона поставен просто на масата на около 50 см от главата ми.
Що така бе ?
Компютърът е сглобен от мен януари 2021г. с нови съвременни дъно и останалото.

А и друго, като искаш да копираш файл в Боза 11 Хоум и кликнеш с десен бутон, опааааа ... ония индийците скрили от менюто копирането, трябва да кликнеш на последния им индийски ред за още опции. Егати олигофрените !!!

И да, Боза 11 ми е за без пари, да си я имам за всеки случай, на отделно ССД съм я турил и не ѝ пускам ток. Като ми потрябва 2 или 3 пъти в годината, тогава ѝ пусна ток да тръгне.

А Андроид имам инсталиран на USB3 флашка и от нея го буутвам да тръгне на лаптопчето, когато ми потрябва пък това недоразумение пълно с реклами.

Основният проблем на огромното мнозинство на ползвателите на лаптопи е, че няма как да си ползват независими ССД сложени вътре в лаптопите за постоянно.
А в десктоп компютрите има например това:

https://www.amazon.de/-/en/Cablecc-Control-System-Intelligent-Management/dp/B07ZM9MVZF/ref=sr_1_6?crid=2OUEEVVVLN0H0&keywords=hdd+power+switch&qid=1685691117&sprefix=hdd+switch%2Caps%2C240&sr=8-6

HDD SSD Power Switch

те така, натискаш бутонче и няма ток за твърдия диск или ССД-то.
Изпаднало е в кома с месеци наред, докато не благоволиш да го събудиш.

Та с тази моя система НЕ съм длъжен да има само една ОС в десктопа ми. Не ми трябва дуал буут на същото ССД. Имам си отделно ССД за само 13€ , за ползване единствено за интернет банкиране. Натискам неговото копче да му пусна ток на него, а другите са в кома през това време. Е, няма как хакер да точи париците от сметката в банката, щото няма как да стигне до това отделно ССД по време на ползването на десктопа ежедневно, то е „умряло“ в повечето време, НЯМА гоооооо ...
И динамичното ИП е сменено от модема преди връзка със сайта на банката. Няма и активно Wi-Fi от рутера, абе жива мъка за всеки хакер , не може да стигне до xubuntu диска.

• Отговори 400
  • Прегледи 88,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Доста игри вървят, дори повече отколкото човек може да се надява и това е една изключително малка част, дори нищожна. В 99.8% от случаите, когато пробвам някоя, тя върви. Проблемните обикновено са .Ne

Публикувани изображения

преди 14 часа, Cocatron написа:

Айде стига!!! Само 3% ли сте разбирачите на планетата?????????

За съжаление сме само 3%. То затова света и в частност България са на тоя хал.

Ако ги броим като UNIX-like, не са 3%, понеже Mac OS, има много по-голем дял... пак си имаш терминала и ти вървят приложенията, които вървят и на Linux, но е светлинни години по-напред от която и да е Linux дистрибуция. Google, Apple и Microsoft просто знаят как се прави използваема операционна система, докато разработчиците на Linux дистрибуции не са чували нищо за UX или просто не могат да отделят това време, имайки предвид, че не са на заплата.

преди 6 минути, piх3l написа:

докато разработчиците на Linux дистрибуции не са чували нищо за UX или просто не могат да отделят това време, имайки предвид, че не са на заплата.

Точно това е отговора за малкия %.

Разработчиците на Linux дистрибуции не работят в една фирма с общо управление и мениджмънт. 

преди 8 часа, vpvelev написа:

За съжаление сме само 3%. То затова света и в частност България са на тоя хал.

Не казвам, че Линукс е лоша ОС. Казвам, че е трудна за използване!

По-горе споменах какви ядове съм имал със сравнително разпространени програми. Освен това имам немалък опит с пингвина, но - така и не успях да инсталирам проклетата програма. Всичко трябва да се търси по разни хранилища и то ... ако знаеш какво да търсиш. За MXLinux доста трудно разбрах, че трябва да търся инсталатори за Дебиан. Ами ... ако не знаех ... ?

Днес всеки третокласник може да извърти една инсталация на Десетка-та и след 30мин. всичко ще е изгряло! След още 30мин. може да се изтегли желания софтуер със затворени очи и всичко ще е инсталирано и тръгнало! На мен инсталатора за Gentoo последно ми отне над 2ч.

И така.

преди 1 час, Cocatron написа:

Не казвам, че Линукс е лоша ОС. Казвам, че е трудна за използване!

Ако беше написал това нямаше да ти отговарям.

Въпроса е че ти написа, че Линукс ползвали само хора, които искали да им е трудно. Демек - мазохисти един вид.

преди 1 час, Cocatron написа:

По-горе споменах какви ядове съм имал със сравнително разпространени програми. Освен това имам немалък опит с пингвина, но - така и не успях да инсталирам проклетата програма.

Бях споменал някъде, че авторите на различните Линукс дистрибуции, за да се "различават" от другите правят собствени хранилища и им слагат различни наставки .deb, .rpm..., за да се правят на интересни, а иначе всички програми в различните дистрота са си едни и същи.

Затова избрах Arch, за да не сменям и търся хранилища за някоя програма. В AUR има 99% каквото потърсиш. 

Ето за това от което се оплакваше:

B0XZMEw.png

GW7yVGw.png

Отне ми 10 секунди да го инсталирам.

преди 2 часа, Cocatron написа:

На мен инсталатора за Gentoo последно ми отне над 2ч.

В Gentoo философията е друга. И там всичко е събрано на едно място, но не е за слаби компютри. И затова не го давай за сравнение за бързо инсталиране на програми.

Знаеш че в Gentoo всичко се инсталира от сорса. Идеята е ако знаеш какво искаш и настроиш правилно всички флагове да отговарят на хардуера ти и специфичните ти изисквания към дадена програма, то тя да се инсталира по най-добрия и оптимален начин за конкретния ти компютър.

преди 4 часа, vpvelev написа:

Ако беше написал това нямаше да ти отговарям.

Въпроса е че ти написа, че Линукс ползвали само хора, които искали да им е трудно. Демек - мазохисти един вид.

....

Ами очевидно - явно е така. Айде не мазохисти, но - както съм го написал - искат да им е трудно.

Я ми кажи, как да си реша проблема с моя Anydesk върху MXLinux, който и до ден днешен не иска да тръгне? А пък ти си го инсталирал за 10сек.

Как смяташ, ако някой чете тази дискусия и не разбира от ОС - дали ще избере Линукс?

И така.

преди 9 часа, Cocatron написа:

Я ми кажи, как да си реша проблема с моя Anydesk върху MXLinux, който и до ден днешен не иска да тръгне?

1. Добавете AnyDesk Repository

Тъй като AnyDesk не е приложение с отворен код, следователно не е достъпно за инсталиране чрез официалното системно хранилище. Следователно, трябва ръчно да добавим хранилището на AnyDesk на MX Linux. Отворете вашия команден терминал и стартирайте:

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/anydesk-stable.list

Копирайте и поставете следния ред:

deb http://deb.anydesk.com/ all main

Запазете файла, като натиснете Ctrl+O, натиснете клавиша Enter и след това излезте Ctrl+X .

2. Добавете GPG ключа на MX Linux

Пакетите, които получаваме от добавеното репо на AnyDesk, трябва да бъдат проверени от системата, за да потвърди, че са от официалния източник без каквато и да е промяна.

wget -qO - https://keys.anydesk.com/repos/DEB-GPG-KEY | sudo apt-key add -

3. Актуализирайте системата си

След като добавите хранилището, изпълнете командата за системна актуализация. Това ще обнови репо кеша на мениджъра на APT пакети, за да го накара да разпознае най-новите налични пакети за инсталиране.

sudo apt update

4. Инсталирайте AnyDesk на MX Linux

Конфигурирахме източника да получава най-новите пакети за инсталиране на AnyDesk на MX Linux. Сега нека използваме мениджъра на APT пакети, за да настроим този инструмент за отдалечен работен плот в нашата система.

sudo apt install anydesk

sudo apt инсталирайте anydesk

5. Стартирайте приложението за отдалечен работен плот

След като инсталацията приключи, щракнете върху бутона за стартиране на приложения и потърсете AnyDesk. Приложението обаче ще стартира автоматично.

Инсталирайте AnyDesk на MX Linux

6. Как да актуализирате AnyDesk на MX Linux

Е, използвахме метода на хранилището, за да инсталираме AnyDesk на MX Linux, което намалява усилията ни да получаваме бъдещи актуализации за приложението. Тъй като всеки път, когато изпълняваме командата за актуализиране и надграждане на системата, мениджърът на APT пакети автоматично ще инсталира най-новата актуализация, ако има такава, налична за AnyDesk.

sudo apt update && sudo apt upgrade

-----------------------------------------------------------

Ако пак кажеш, че в Windows е много по-лесно инсталирането, прочети пак в началото това в червено.

Все пак Линукс си има философия за отворен и безплатен код. А специало Debian и базираните на него много държат на това. А AnyDesk е  със затворен код и затова се налагат повече операции.

Има и по-лесен за инсталиране начин, но не виждам смисъл да го споделям!

Каквото и да напишем няма никакъв смисъл, г-н @Cocatron ще продължи да бръщолеви неговите си неща.

Добре де ще кажа. В Терминал копираме и поставяме следния линк за сваляне.

wget https://download.anydesk.com/linux/anydesk_6.3.1-1_amd64.deb

След като се свали пакета продължаваме със следната команда за да го инсталираме.

sudo dpkg -i anydesk_6.3.1-1_amd64.deb

И това е, ако се появи съобщение за липсващи зависимости със тази команда ги оправяме, но това само ако......

sudo apt-get -f install

Много сложно, толкова трудно е, че се изпотих седем пъти и целият ми живот се преобърна от трудноста!

Със радио не ми се спори, така че г-н @Cocatron бъдете така учтив да подминете този коментар и не го цитирайте!

Трудно било.....:giggle1:

преди 2 часа, vpvelev написа:

1. Добавете AnyDesk Repository

Тъй като AnyDesk не е приложение с отворен код, следователно не е достъпно за инсталиране чрез официалното системно хранилище. Следователно, трябва ръчно да добавим хранилището на AnyDesk на MX Linux. Отворете вашия команден терминал и стартирайте:

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/anydesk-stable.list

Копирайте и поставете следния ред:

deb http://deb.anydesk.com/ all main

Запазете файла, като натиснете Ctrl+O, натиснете клавиша Enter и след това излезте Ctrl+X .

2. Добавете GPG ключа на MX Linux

Пакетите, които получаваме от добавеното репо на AnyDesk, трябва да бъдат проверени от системата, за да потвърди, че са от официалния източник без каквато и да е промяна.

wget -qO - https://keys.anydesk.com/repos/DEB-GPG-KEY | sudo apt-key add -

3. Актуализирайте системата си

След като добавите хранилището, изпълнете командата за системна актуализация. Това ще обнови репо кеша на мениджъра на APT пакети, за да го накара да разпознае най-новите налични пакети за инсталиране.

sudo apt update

4. Инсталирайте AnyDesk на MX Linux

Конфигурирахме източника да получава най-новите пакети за инсталиране на AnyDesk на MX Linux. Сега нека използваме мениджъра на APT пакети, за да настроим този инструмент за отдалечен работен плот в нашата система.

sudo apt install anydesk

sudo apt инсталирайте anydesk

5. Стартирайте приложението за отдалечен работен плот

След като инсталацията приключи, щракнете върху бутона за стартиране на приложения и потърсете AnyDesk. Приложението обаче ще стартира автоматично.

Инсталирайте AnyDesk на MX Linux

6. Как да актуализирате AnyDesk на MX Linux

Е, използвахме метода на хранилището, за да инсталираме AnyDesk на MX Linux, което намалява усилията ни да получаваме бъдещи актуализации за приложението. Тъй като всеки път, когато изпълняваме командата за актуализиране и надграждане на системата, мениджърът на APT пакети автоматично ще инсталира най-новата актуализация, ако има такава, налична за AnyDesk.

sudo apt update && sudo apt upgrade

-----------------------------------------------------------

Ако пак кажеш, че в Windows е много по-лесно инсталирането, прочети пак в началото това в червено.

Все пак Линукс си има философия за отворен и безплатен код. А специало Debian и базираните на него много държат на това. А AnyDesk е  със затворен код и затова се налагат повече операции.

Благодаря, но се отказах от MXLinux.

преди 2 часа, Звяра!!! написа:

Има и по-лесен за инсталиране начин, но не виждам смисъл да го споделям!

Каквото и да напишем няма никакъв смисъл, г-н @Cocatron ще продължи да бръщолеви неговите си неща.

...

Айде малко по-леко с квалификациите, а? 3% говори много повече от всичко за това, коя ОС е предпочитане!

преди 22 минути, Cocatron написа:

Айде малко по-леко с квалификациите, а?

Това се отнася за теб, ти ни изкара едва ли не "МАЗОХИСТИ" за това , че ползваме линукс! Май ти си човека с квалификациите! Ти започна!

преди 22 минути, Cocatron написа:

3% говори много повече от всичко за това, коя ОС е предпочитане!

Нали ти обясниха причината за тези 3% или няма за какво друго да се хванеш и затова само тези проценти повтаряш?

Ползвай си каквото искаш, твое право е и твой си е избора.

И още нещо, в грешната тема започна да водиш тази дискусия, което също до някъде обяснява колко ти умственния капацитет! Нищо чудно, че ти е трудно да копираш една команда състояща се от две думички и да я поставиш във Терминала за да се изпални и инсталира нещо. При положение , че съществуват най-малко 50 теми за Linux vs Windows ти си тръгнал във Линукс мемета да си казваш грешното мнение. :giggle1:

image.png

• 2 седмици по-късно...
преди 2 часа, Cocatron написа:

ГЛУПОСТИ !!!

Бозаджиите да си ходят в бозаджийския раздел, ако нямат нещо съществено да питат тук!

Не разбирам разгорещените спорове Уиндоуз-Линукс.

Всеки е доволен от своето, усмихваме се и си стискаме ръцете!

Аз съм доволен от Линукс и донякъде недоволен от Уиндоуз, мога да работя и на двете основните неща, но не ми се явява желание да критикувам тези с Уиндоуз.

Тук говоря само за ползватели,  нямам предвид порочната хегемония на Уиндоуз в доста отношения, ползвателя не е виновен за това или пък – много малко.

преди 2 часа, Валсо написа:

Бозаджиите да си ходят в бозаджийския раздел, ако нямат нещо съществено да питат тук!

Не питам нищо, само казвам - глупости!

преди 16 часа, Cocatron написа:

Не питам нищо

И точно затова ти казвам да си ходиш в бозаджийския раздел.

• 3 седмици по-късно...
преди 20 часа, Валсо написа:

За който не знае - това на зелената снимка излиза в търсачката, когато напишеш "enema equipment". :D :D

spacer.png

Значи ли, че ако стрелката ми гледа надясно или е виснала, или е бяла, или пък изглежда като огледалото на Венера, нищо че съм Арх-благословен, пак ще имам запек ако съм гаймер?

преди 1 час, на40 написа:

Значи ли, че ако стрелката ми гледа надясно или е виснала, или е бяла, или пък изглежда като огледалото на Венера, нищо че съм Арх-благословен, пак ще имам запек ако съм гаймер?

The point is that за да играеш игри в Арч, ти трябва само мишка, докато на другите изброени трябва да им правиш клизма, за да подкараш нейтив игра.

• 3 месеца по-късно...

@Валсо, я направи колаж и срещу KDE. Много харесвам, как "храниш" потребителите на тази графична среда :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.