Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 8 минути, laplandetza написа:

Какъв, Какво е абсолютния Бог според твоите Вярвания?

Как да ти отговоря? ... Неизменен. Това, което остава ако се абстрахираш от форми, определения, конкретика.

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 4 минути, Just a Stranger написа:

Как да ти отговоря? ... Неизменен. Това, което остава ако се абстрахираш от форми, определения, конкретика.

Щом е неизменен, твоя Бог не може да включва в себе си Нашия свят , който е динамичен-променлив. Предполагам твоя Бог не  ситуиран в нашия Космос.

преди 5 минути, laplandetza написа:

Щом е неизменен, твоя Бог не може да включва в себе си Нашия свят , който е динамичен-променлив. Предполагам твоя Бог не  ситуиран в нашия Космос.

Затова светът е илюзия (което не означава несъществуващ). Виждаш как всичко непрестанно се променя, ние се променяме, развиваме се, но всичко това е само видимост - ограничена проява на безпределното. То, включващо всичко в себе си, не може да се промени. Променя се само отражението му. ...

преди 8 минути, Just a Stranger написа:

Затова светът е илюзия (което не означава несъществуващ). Виждаш как всичко непрестанно се променя, ние се променяме, развиваме се, но всичко това е само видимост - ограничена проява на безпределното. То, включващо всичко в себе си, не може да се промени. Променя се само отражението му. ...

Ти Вярваш, че е така , достигнал си до това си вярване , без останали съмнения.

преди 8 часа, Just a Stranger написа:

ограничена проява на безпределното.

Играеш си с понятия, които не разбираш а само ги папагалиш наготово от езотеричната отживелица с която се "храниш". И понеже тя е вече станала убеждение и става на първо място, без оглед на това че е съставена от нелепости, неточности и грешки.

Няма как БЕЗПРЕДЕЛНОСТ да се прояви. Нито ограничена, нито НЕограничена. Няма и защо да се проявява.

Ако задаваме по този начин абстракцията БЕЗ- ПРЕДЕЛНОСТ, като едно от абстрактните качества на АБСОЛЮТНОТО - проявленията и непрекъснатата динамика в света не се вмества в тази абстракция, защото възниква носенс.

Проблемите с несъвместимостта идват от невъзможността за тази съвместимост между АБСОЛЮТНОТО и ПРОЯВЕНОТО, след като двете имат контрастни разлики в пълнежа и определенията си. Опитите все пак да се осъвместят стигат само до компромиси с едно или друго, само и само някак си... да изглежда.

Много философи са опитвали различни концептуални хватки, много теолози - също... само и само да нагласят някакви варианти, които да бъдат ползвани. Но при внимателен анализ, излизат веднага компромисите... и лъсват несъвместимостите. Чрез инструментите на чистата логика няма съвместителство между "безкрайното, вечното и неизменното" и "малкото, ограниченото и изменчивото"... Елементарна хватка е второто да се побере в първото, изглежда дори интуитуивно :) ... и всеки, който му е нужно тръгва от това... и се спъва.

Да се напъха Проявеното с "някакви ограничени прояви" сред АБСОЛЮТНИТЕ критерии става единствено чрез компромиси и задаване на "частни условия", обаче те са несъвместими с базови значения за АБСОЛЮТНОТО. И допълнително да поясня - сборовете от безкрайно числени "частни" множества, няма как да стигне до АБСОЛЮТНОСТ. Аз лично имам съмнения дали въобще ще стигнеш до това с очите си и какво ще стане като го "прочетеш"... Но ти сам ще си напишеш :) , както го правиш редовно.

И ако всичко това е просто ментална и понятийна игра, за теб пък е станало описание на света, в което ти е нужно да вярваш, за да стигаш до ползите "да си това, което мечтаеш", а не това, което си в същността си. Това е бягство чрез самоотрицание сред желани измишльотини и онова, което си беше "харесал" сред текста на статията в другия раздел показва съвсем точно какво правиш. А за да постигнеш "бягството в идеализиран свят, за да вкараш в него своя идеализиран образ" се налага да си измисляш "големи работи", а не ги разбираш и списваш тук резултатите от тия бъркотии, които за теб обаче са "кристално чисти", защото иначе няма как да сработи личната ти самосугестивна магия

Революционера съвсем точно ти задава несъвместимостта, но ти създава дисонанс, на което снасяш приготвените си рецитации, а не ги разбираш тия работи. И ти остава само да си ги вярваш, да ги повтаряш и утвърждаваш. Каквото и правиш толкова години.

"Завършващи Думи
Който, монаси, практикува тези четири основи на осъзнатостта по този начин само
седем години,
Несъмнено може да очаква един от двата плода: или Арахантство в същия тази живот,
или ако има някакъв остатък от прилепяне, Не-възвръщане.
Но да оставим седемте години – който практикува тези четири основи на осъзнатостта
по този начин само шест години, той несъмнено ще спечели един от двата резултата:
Или директно познание (Арахантство) в същия този живот, или ако са останали следи
от прилепяне, състояние на Не-Възвръщенец.
Но да оставим шестте години, о, монаси... пет години...
Но да оставим петте години, о, монаси... четири години...
Но да оставим четирите години, о, монаси... три години...
Но да оставим трите години, о, монаси... две години...
Но да оставим двете години, о, монаси... една година...
Но да оставим едната година, о, монаси... седем месеца...
Но да оставим седемте месеца, о, монаси – този който практикува тези четири основи
на осъзнатостта по този начин само шест месеца, той несъмнено ще придобие един от
двата резултата:
Или директно познание (Арахантство) в същия този живот, или ако са останали следи
от прилепяне, Състояние на Не-Възвръщенец.
Но да оставим шестте месеца, о, монаси... пет месеца...
Но да оставим петте месеца, о, монаси... четири месеца...
Но да оставим четирите месеца, о, монаси... три месеца...
Но да оставим трите месеца, о, монаси... два месеца...
Но да оставим двата месеца, о, монаси... един месец...
Но да оставим единия месец, о, монаси... половин месец...
Но да оставим половиния месец, о, монаси – който практикува тези четири основи на
осъзнатостта по този начин седем дни, ще придобие един от двата резултата: Или
директно познание (Арахантство), или ако са останали следи от прилепяне, състояние
на Не-Възвръщенец.
Казано е: „Монаси, това е единственият начин – и пряк път за пречистване на
съществата, за преодоляване на тъгата и воплите, за изчезването на физическата и
менталната болка, за достигането на Благородния път, за осъществяването на Нибана, и той е Четирите Основи на Осъзнатостта. По тази причина това беше казано.”
Това беше казано от Благословения. Монасите с радост одобриха словото на
Благословения.
Великата проповед за Основите на Осъзнатостта е завършена."
Буда, из "Махасатипатана сутра"
преди 8 часа, laplandetza написа:

Ти Вярваш, че е така , достигнал си до това си вярване , без останали съмнения.

Съмнения могат да съществуват относно точността на детайлите и пълнотата на разбиранията. Аз така или иначе не съм и няма как да опиша разбиранията си напълно, и съм спестил аспекти в които не съм съвсем сигурен  Но това не променя общата представа за абсолюта така, както я разбирам. Освен това тя не е само моя. Не е и само взаимствана, тъй като наличното по тези въпроси е доста ограничено и за човек остава сам да си доразвие представите. Реално "пълното" и точно знание за абсолюта е нирвана.

преди 1 минута, Just a Stranger написа:

Съмнения могат да съществуват относно точността на детайлите и пълнотата на разбиранията. Аз така или иначе не съм и няма как да опиша разбиранията си напълно, и съм спестил аспекти в които не съм съвсем сигурен  Но това не променя общата представа за абсолюта така, както я разбирам. Освен това тя не е само моя. Не е и само взаимствана, тъй като наличното по тези въпроси е доста ограничено и за човек остава сам да си доразвие представите. Реално "пълното" и точно знание за абсолюта е нирвана.

Твоите, макар и повърхностни разбирания за Абсолюта са несъвместими с Логиката изградена на база на познатото и систематизирано от нашия Космос, т.е логика на Нашия Свят.  Казвам директно твоите представи според Нашата Логика са измишлйотини-фентъзи.. Този Факт притеснява ли те, тъй като ти нямаш изградена някаква Друга Логика според която и с която Абсолюта става Възможен. Така ти прилагаш само Вяра, а при вярата всичко в което Повярваш е възможно, <реално> и <съществуващо>.

преди 4 минути, laplandetza написа:

Твоите, макар и повърхностни разбирания за Абсолюта са несъвместими с Логиката изградена на база на познатото и систематизирано от нашия Космос, т.е логика на Нашия Свят.  Казвам директно твоите представи според Нашата Логика са измишлйотини-фентъзи.. Този Факт притеснява ли те, тъй като ти нямаш изградена някаква Друга Логика според която и с която Абсолюта става Възможен. Така ти прилагаш само Вяра, а при вярата всичко в което Повярваш е възможно, <реално> и <съществуващо>.

Не са несъвмесгими. Сто пъти повтори, че прилагам само вяра, което е повярнано от твоя страна. 

преди 1 час, _ramus_ написа:

....

Рамусе, този форум нали уж е технически и то за информат. технологии, електроника ИТ. и пр. има раздел изкуствен интелект.

Не виждам в калдата да си пуснал оная тема за нова технология за нещо като <чипове>, <ускорители> за И.И.. Направи тема . Къде-къде по-интересно от <будизЪма>

преди 3 минути, Just a Stranger написа:

Не са несъвмесгими. Сто пъти повтори, че прилагам само вяра, което е повярнано от твоя страна. 

Несъвместими са, така както Ти описваш. Говориш за <отражение> , което е Невъзможно в нашия свят. Отражение на Какво  къмто Какво и как отражението е с огромно количество промени , а <оригинала> е Абсолютно Неизменен, ако има съставни и теса Абсолщтно <статични> . Как става Фокуса в Нашия Свят?

"Разговорът" по темата приключи. Нямам намерение да участвам в разговор, който няма за цел разбиране, а само служи за борбите на двама човека срещу това, което не приемат и не разбират. В религиозни спорове няма да учатнвам. Изложих си позицията, а всеки да си я приема както иска. Ако имаше желание за разговор личните квалификации нямаше да се появят в темата 

• Автор
преди 11 часа, _ramus_ написа:

А забелязваш ли, че "никой друг не схваща" великите ти проникновения, послания, описания,пожелания и измишльотини?...

В това няма как да си сигурен. Но дори да е така за момента, от това не следва, че в бъдеще никой няма да схване, дори след физическата ми смърт. 

Десетилетия вътрешна практика ми отне за да формулирам така опита си. Казват, че Буда първоначално е мислел да не преподава Дхарма, защото е необходима сериозна вътрешна трансформация докато се стигне дотам, че човек да разбере, че е напълно зависим и свободната воля е само илюзия и ако изобщо се интересува искрено как да редуцира страданието или неудовлетвореността за себе си и за другите. Но след разбиране на зависимия произход, от състрадание и поради факта, че процесът е двустранен, тоест на подходяща почва семенце осъзнаване може и да поникне, е решил да преподава. 

Будизмът във вековете изключително се е размил и замърсил, но за човек, който не вярва безрезервно на всичко написано и в който е развито критично мислене, не е невъзможно да се ориентира. Още повече, че съвременната наука потвърждава адекватността на вътрешния опит на много Дхарма практикуващи от миналото.

току-що, Just a Stranger написа:

"Разговорът" по темата приключи. Нямам намерение да участвам в разговор, който няма за цел разбиране, а само служи за борбите на двама човека срещу това, което не приемат и не разбират. В религиозни спорове няма да учатнвам. Изложих си позицията, а всеки да си я приема както иска. Ако имаше желание за разговор личните квалификации нямаше да се появят в темата 

Естествено- бягаш от разговор.

Питам за това как твоите представи според теб не противоречат на Логиката на Нашия Свят, на научните модели, теории и логиката на тяхна база. Ти Избяга. 

Нямам религиозен спор с теб, имаме опит за говорене нямащо нищо общо с религия и вяра, вярвания, само по нашата Космическа логика, нашия материален свят.

Отказваш се, тогава се приема , че твоите представи и твоята <система> Съществуват в полето на Вярата и не доказано Някъде другаде.

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

...

Будизмът във вековете изключително се е размил и замърсил, но за човек, който не вярва безрезервно на всичко написано и в който е развито критично мислене, не е невъзможно да се ориентира. Още повече, че съвременната наука потвърждава адекватността на вътрешния опит на много Дхарма практикуващи от миналото.

Бъди конкретен в това -Какво потвърждавала съвременната наука?, ако отговориш , ще имаме конкретика и на твоите представи за будизъм и каквото и да е там.

Ако буда наистина си е въобразявал за пълна зависимост на Аза-съзнание, чувства, воля................. лошо, според Съвременната Наука всичко на тази база е в Заблуда.

преди 2 часа, laplandetza написа:

Естествено- бягаш от разговор.

Бягам от спор и от непрекъснатото ти желание да доказвам нещо и да дообяснявам. И в крайна сметка ти си изказа позицията, че възгледът ми е основан само на вяра, което беше и предварителната ти цел. Не знам какво още очакваш от разговора. След като виждам, че няма да приемеш това, за което пиша, защо да навлизам в още повече подробности, които само ще увеличат разминаването. Последното е в базови възгледи. 

преди 11 минути, Just a Stranger написа:

Бягам от спор и от непрекъснатото ти желание да доказвам нещо и да дообяснявам. И в крайна сметка ти си изказа позицията, че възгледът ми е основан само на вяра, което беше и предварителната ти цел. Не знам какво още очакваш от разговора. След като виждам, че няма да приемеш това, за което пиша, защо да навлизам в още повече подробности, които само ще увеличат разминаването. Последното е в базови възгледи. 

Не говорим за наши възгледи и според тях кое-какво. Аз нямам възгледи спрямо твоя слуачай, аз нямам проблем с теб, но Природата има проблем с твоето Повярвано, Природата и науката застават срещу теб и моята работа беше просто да изкарам на светло противоречието на твоите вярвания относно Наука и Природа. Бъди честен със себе си изкарай наяве Твоите Педстави и нека се сблъскат с Реалния за нас Свят.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

от това не следва, че в бъдеще никой няма да схване,

това са ти оправдания само, друже :) Детинските игри са сходни по модели - единия "някой можело да се интересува", а другия - "в бъдеще някой може и да ме разбере". 

И двамата прикривате менталната си немощ зад оправдания и удобното понятие "разбиране"... :)

Вселената може и да се срути след твоята смърт... на кой му пука какво ще е след нея. И на теб не ти пука - цялата работа е, че го правиш за себе си, докато си жив... за да живееш удобно и по-добре. От което следва че си просто себичен егоист. И игрите с роботи кукли и мъпети не те правят друг, нито те променят в друго.

Себични егоисти сме всички - въпросът е, че ти играеш в една лицмерна към себе си игра, в която на сцената си възвишен, осъзнал илюзиите, преборил егото... и ала-бала.

Тази лицемерна игра вероятно ти върви пред огледалото или екрана, но явно и така не става защото изисква други, дори и през виртуала изисква рефлексии и идваш сред калдата за да си ги търсиш. Но и така - пак не става, а напънът да стане е силен, залогът - вече е най-големия...  Идва пенсия, големите пари... обаче отвътре е суша...

Десетилетия вътрешна практика

айде стига лъжи... Няма кой да минеш вече с тия измишльотини.

Такава "практика" въобще няма. Някаква си твоя версия, някакви си твои измишльотини или фантазми... но всичко това е без значение.

Тук няма кой да минеш вече с тия номера... иначе си ги повтаряй - то и без това цялата работа се върти около ползите ти.

Това отново са пълни глупости, друже. Всичко е фейк... всичко до едно.

Не че те интересува - ти в главата си е най-важното каквото е... Там си будист, там "медитираш" там практикуваш десетилетия...

Тази тема си я направил за да пътешестваш из главата си друже. Даже  и някакъв си будизъм си сглобил в нея... Но никой не го интересуват халюционациите в главата ти... а ти напираш да утвърждаваш че "не е само в главата ти, ами си е в обективната реалност"... А няма как, нямаш с какво - суша са писанията ти, друже. Циркът вече прибира шатрата, ти още танцуваш и се опитваш да правиш салта на манежа. Публика вече няма... а ти си танцуваш...

преди 53 минути, laplandetza написа:

Не говорим за наши възгледи и според тях кое-какво. Аз нямам възгледи спрямо твоя слуачай, аз нямам проблем с теб, но Природата има проблем с твоето Повярвано, Природата и науката застават срещу теб и моята работа беше просто да изкарам на светло противоречието на твоите вярвания относно Наука и Природа. Бъди честен със себе си изкарай наяве Твоите Педстави и нека се сблъскат с Реалния за нас Свят.

Не, ти имаш проблем. Нито природата, нито науката застава срещу мен. Ти реално не си запознат достатъчно с възгледите ми за да ги коментираш. Пишеш само общи приказки, но очакваш от мен да се обяснявам и навлизам в подробности. Ти реално нищо не си изкарал наяве, а единствено си изразил несъгласие настоявайки аз да доказвам, че противоречия с науката и логиката няма. 

• Автор

Лично аз смятам, че Буда е бил твърд детерминист, който е разбрал, че съдбата на повечето хора е да не успеят да разберат детерминистичната природа на света и да страдат от заблудата за контрол. Тези хора са обречени да се самообвиняват, да се самоизмъчват и да измъчват другите, защото мислят, че не използват удачно свободния си избор, вследствие на което страдат или изпитват неудовлетвореност. 

Това е омагьосания кръг на Самсара  царството на заблудите.

От другия бряг на всичко това се гледа с усмивка.

Разбирането на зависимия произход води до освобождение от заблудата за автономност или отделност от природата. Той не е непосилно труден за осъзнаване. Един овчар, седнал на полето преди 2500 години, може да го види докато съзерцава облаците, цветята и мравките. Пълното освобождение от заблудите се случва само при тези хора, които са предопределени да се насладят на това състояние на разбиране, хора, които Буда нарича пробудени или просветлени.

преди 49 минути, Śūnyatā написа:

От другия бряг на всичко това се гледа с усмивка.

Фейковете, ок. :)

Това специално - ти щото "оттам ли" погледна, че и чак се усмихна?

Отново си сипеш личните фантазии кое до какво водило, кое било пълно освобождение, заблуда, та чак и "природата". Даже и как това "не било непосилно трудно да осъзнаване", защото и овчар да седне на полето, той направо ще си го види, докато съзерцава облаци цветя и мравки... :lol6:Въобще виждал ли си някога овчар и дали въобще дали се сещаш какви романтични глупости сипеш докато се фантазираш на будистки разбирач?

преди 49 минути, Śūnyatā написа:

Пълното освобождение от заблудите се случва само при тези хора, които са предопределени да се насладят на това състояние на разбиране

Хората, които стигат до "РАЗбиране" не се наслаждават, друже. :) Не мечтаят, не фантазират, не драскат глупости по форуми, нито носят фуражки, докато си чакат пенсията. Няма на какво, няма заради какво "да се насладят" - тия хора не са като теб, нито ти някога ще си като тях.

Всъщност в целият ти коментар всички изречения са фейкове. Без изключение, за пореден път...

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Не, ти имаш проблем. Нито природата, нито науката застава срещу мен. Ти реално не си запознат достатъчно с възгледите ми за да ги коментираш. Пишеш само общи приказки, но очакваш от мен да се обяснявам и навлизам в подробности. Ти реално нищо не си изкарал наяве, а единствено си изразил несъгласие настоявайки аз да доказвам, че противоречия с науката и логиката няма. 

Вярно, Не природата и науката застават срещу теб, а ти заставаш срещу тях.

Не съм запозна с възгледите ти достатъчно, за това те помолих да ни запознаеш за твоето подобие на <бог> за Нирваната и пр.

Аз няма какво да изкарвам Науката и Природата са Препятствието срещу твоите си Представи в които явно си Повярвал.

Не ти да доказваш, просто изкарай белйото на твоите Повярвания и всиччко ще стане ясно спрямо Планината Наука и природа.

преди 16 минути, laplandetza написа:

а ти заставаш срещу тях.

Ти въобще четеш ли? :)

Той е поставил в главата си и "науката" и "вселената" като си е съставил сборен микс от нагласации. За него си - всичко е ок, защото години и енергия е отделил да си заема заготовки и да си ги свързва според него си.

И каквото и да му пишеш, значи че не го познаваш, не го разбираш, не му разбираш убежденията... а си седнал само да го отрицаваш...

Толкова ли е трудно да се схване бре? Когато си изпаднал дотам че да си вживян изразител и говорител на убежденията си, то в крайните фази на това "вече човека го няма". Целият му вътрешен свят е подчинен на това и заблудите за всеки друг, за него са истини, вселенски закони, божествени принципи... той вярвал че ги има - ония аб солютните. вярва че само в нирвана това било "видимо"...

Това е начина да си получи преживявания че е значим, умен, мъдър, възвишен, че има цели, от тях - "висши" стремежи... да има проекция и представности към въжделенията си, които той нарича "висши идеали", да има път към мечтите си...

Именно тази фаза на психично потъване популярно се нарича "фанатизъм".

Някои деца никога не прощават на света, че ги е излъгал за дядо Коледа. И цял живот си правят техни си приказки за да го "заместят" в ролята му да
подарява мечтаното на децата! Без това те биха се "срутили"... това е битка - не виждаш ли че той сред битки си живее, за да отстоява, за да защитава, ... това са му познатите "движения", това го ситуира по-лесно, докато мечтае "за абсолют" и някакъв си "мир".

Нямаш никакъв шанс, никой няма. Няма как да реализираш обмен с неговите лични фантазии ( в глатата му има място само за 'един герой' ) . Формалните "разговори" всъщност са ви "монолози" и както виждаш сам дори не се разбирате кой какво си плямпа. И заради това си плямпа всеки за него си.

Колко пъти да напиша че не сте способни да общувате вече - след като се мине една граница на потъване, заради вживяването. Артистите се учат на това - потъват на сцената сред ролята си... но пиесата свършва и всеки отново се "връща в него си". Това не е проста работа, това се учи, това има методика, има познание.... нужна е практика под наблюдение на опитни хора...

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Ти въобще четеш ли? :)

Той е поставил в главата си и "науката" и "вселената" като си е съставил сборен микс от нагласации. За него си - всичко е ок, защото години и енергия е отделил да си заема заготовки и да си ги свързва според него си.

И каквото и да му пишеш, значи че не го познаваш, не го разбираш, не му разбираш убежденията... а си седнал само да го отрицаваш...

Толкова ли е трудно да се схване бре? Когато си изпаднал дотам че да си вживян изразител и говорител на убежденията си, то в крайните фази на това "вече човека го няма". Целия му вътрешен свят е подчинен на това и заблудите за всеки друг, за него са истини, вселенски закони... Това е начина да се получи преживявания че е значим, умен, мъдър, възвишен... да има проекция и представности към въжделенията си, които той нарича "висши идеали", да има път към мечтите си...

Именно тази фаза на психично потъване популярно се нарича "фанатизъм".

Съгласен. Искам да разбера колко <универсално> за човека е Самозащита на Суеверието, Вярата,Повярваното на <ирационалното, Нелогичното за нашия свят. Там е всичко и религиозни и вярващи, фанатици разни, вярващи в идеологии, <философии> в Наука и технология, в силите на обществото , в Демократичния Ред и Западните Ценности, в Православния Свят, във великобългарското в Космоса, Вселена........... в разни идоли и афторитети, в Имена и <звезди> , кумир и т.н.т............ като стигаме и до дълбинното гъсто и непрогледно Суеверие.

Убежденията........ те не са ли различно от Повярваното, вяра и пр. Ако убеждения са нещо като Доживотно Позициониране в което не присъства Повярване и Вяра, а един вид <дълготрайна работна позиция> , дали като Собствен житейски модел, набор ценности или една истинска идеология не изискваща вяра?............изпълнена със съмнения.

При него е Повярвано и си имаме тврдостта на самоподдържаща се вяра, което върви към фанатизъм. Подобно е и при гранични състояния и психози. 

Тукашните будисти уж гонят просветление, стремеж към съвършенност и пр, но  игнорират Съмненията и парализират своята мисъл, те практически изработват защита непозволяваща размисли застрашаващи Повярваното. Ей това вече е истинско самоубийство и деградация.

преди 3 минути, laplandetza написа:

но  игнорират Съмненията

Пунтираш че искаш да разбереш нещо,  да го проучиш... но всъщност дори не зачиташ внимателно.

Какво ще разбереш за един човек, за вътрешния му свят от няколко подхвърляния и забежки. Не си за тая работа, щото ти също си пришпорен от твоята си фикция.

Ние тук сме така вече много години и са хвърлени бая клавиатури за това време. Преди да почна да пиша ги четох над два месеца и ги проучвах - отделих по-интересното, по-особеното и акцентирах на него. Дори и при това положение началото ми не беше особено успешно и видях че съм направил доста грешни преценки в моделите, вкл и съвсем елементарни.

Не виждам твоите възможности в това и не ти вярвам какво 'точно искаш', защото не това е начинът да си сериозен и задълбочен. Когато аз съм - търся и намирам начина, дори през грешки.

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Т......

Някои деца никога не прощават на света, че ги е излъгал за дядо Коледа. И цял живот си правят техни си приказки за да го "заместят" в ролята му да
подарява мечтаното на децата! Без това те биха се "срутили"... това е битка - не виждаш ли че той сред битки си живее, за да отстоява, за да защитава, ... това са му познатите "движения", това го ситуира по-лесно, докато мечтае "за абсолют" и някакъв си "мир".

Нямаш никакъв шанс, никой няма. Няма как да реализираш обмен с неговите лични фантазии ( в глатата му има място само за 'един герой' ) . Формалните "разговори" всъщност са ви "монолози" и както виждаш сам дори не се разбирате кой какво си плямпа. И заради това си плямпа всеки за него си.

Колко пъти да напиша че не сте способни да общувате вече - след като се мине една граница на потъване, заради вживяването. Артистите се учат на това - потъват на сцената сред ролята си... но пиесата свършва и всеки отново се "връща в него си". Това не е проста работа, това се учи, това има методика, има познание.... нужна е практика под наблюдение на опитни хора...

Така. Наистина не сме способни да общуваме. Аз съм отворен двустранен канал , нямам Повярвано , но имам Много да защитавам, много <работни позиции> , прекалено много. Всичко си има <цена> и когато им дойде времето някои <позиции> изгарят, защото просто губят своята <логическа плътност> , преоценени са като противоречиви с онова което сме <събрали> за Нашия свят.Няма го онова повярвани изискващо Глуха Самозащита, водеща до това да те наричат Вярващ. 

При него няма двустранно отворен канал, той само <предава. и не приема.

В нашето общество-общества според мен всъщност над 90 процента от хората имат Повярвано за което биха приложили Глуха Самозашита и където самозашитата довежда до подтискане на интелекта. Такива са религиозни и повярвалите в разните му там Неща, но нмого голяма част имат недефиниран <култ> към Надеждата за Съдба след Биологината Смърт. Тези са много коварни когато се налага да им довериш Голяма Отговорност и в някои критични моменти.

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Пунтираш че искаш да разбереш нещо,  да го проучиш... но всъщност дори не зачиташ внимателно.

Какво ще разбереш за един човек, за вътрешния му свят от няколко подхвърляния и забежки. Не си за тая работа, щото ти също си пришпорен от твоята си фикция.

Ние тук сме така вече много години и са хвърлени бая клавиатури за това време. Преди да почна да пиша ги четох над два месеца и ги проучвах - отделих по-интересното, по-особеното и акцентирах на него. Дори и при това положение началото ми не беше особено успешно и видях че съм направил доста грешни преценки в моделите, вкл и съвсем елементарни.

Не виждам твоите възможности в това и не ти вярвам какво 'точно искаш', защото не това е начинът да си сериозен и задълбочен. Когато аз съм - търся и намирам начина, дори през грешки.

Не ме разбираш не ме интересува <вътрешния им психичен свят> и тяхното състояние, а да вида до колко е <универсален> характерен за човека Отговора при Самозащитата.

Всъщност интересно ве и  уникалния Разказ за всеки индивидуално, но за да се докоснещ трябва друг тип контакти с хората, а не през някакъв форум и по този начин.

За мен е неразбираема тази много разтворена <ножица> в овешката цивилизация, в обществото , на индивиди имащи способност да изградят да го кажем ХиперПрогресивни Субективни модели и хора, които очевадно имат способности но са  в положение на <фанатизъм> , яростна Самозащита на Повярваното. Трудно ми е да разбера Защо се получава така.

преди 21 минути, laplandetza написа:

При него няма двустранно отворен канал, той само <предава. и не приема.

При всеки в неговото психично положение е така. Има си аналитични обосновки за това, при това за него - са сериозни.

Всъщност ако е потънал достатъчно - за него това са най-сериозните мотиви, защото в някакъв смисъл вече е въпрос на "оцеляване". Пиша ти го това, въпреки че не ти е нужно, но имам и "задна мисъл"

Ако имаш останало 'пипе' в главата си, по това, което се случва в неговата глава, докато ги "гледаш отстрани" имаш един рядък шанс. В твоята глава също всичко изглежда ок отвътре, заради непрекъснатият натиск на несъзнаваното да направлява потока на възприятие и отражение в удобен за баланса тип и посока.

Заради това най-голямото житейско предизвикателство е да се улови разликата между действителното и заблудното. Когато не е акцентирано за към теб, дисонанса лесно се наблюдава при другите какво правят и как го борят. Именно това дава шанса, при достатъчен ментален потенциал да опиташ да направиш пренос - по модела, който вече си забелязал, но "между трети лица" -> за към себе си и собствения си модел. Имаш шанс тук да има множество сходства и да ти е по-лесно. Защото всички сме в един и същи кюп... и за всички ни стоят тия предизвикателства.

Може би на теб вече не ти трябва и не те интересува, но за мен - това е важно и съм хванал предизвикателството "на абордаж". Ето защо с лекота виждам игрите ви на потънали, защото аз самия "идвам от там" и много години съм изучил начините по които го правя и принципите на които го правим всички.

Игрите на тази романтична езотерика, която е прегърнал до степен, че тя вече го е обсебила, съм ги играл преди повече от 25 години. Далеч по-сериозни от неговите игри, дори с лични разработки по казусите ( на лекторско ниво)... :)

За мен не е никакъв проблем, когато познавам детайлите да го разигравам и да виждам дори в това колко много не е подготвен. Имам налице аргументи в негова полза, за които той дори не се е сетил още... :) Имам контрааргументи в моя "вреда" далеч повече от всеки тук дето недоволничи и се пробват да кълват защитно. Нищо от това не ме интрересува сериозно, а само го ползвам като инструмент - за към себе си, за към тях...

Вътрешното изучаване не е проста работа, а аз съм се заел сериозно и твърде много години, твърде много избори в други посоки анулирах... защото всяко нещо има цена - както ти го написа, макар че е обикновено народно клише.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.