Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Кой поема ремонта?

Featured Replies

преди 10 минути, Megumi написа:

И все пак си прав, че дори и без него не е коректно друг да плаща за нещо повредено от самия теб (апартаментът преди наемането не е бил в това състояние)

Ако го е повредил чрез неправилно използване, то тогава е нормално сам да покрие щетите, но в конкретния случай иде реч по-скоро за възникнал дефект без вина на наемателя. С времето всичко се амортизира. Трябвало да е се обади на своя хазяин и той да се оправя, както знае, ако ще да вика майстори, ако ще сам до го прави. 

преди 11 минути, Soviet Soldier написа:

Ако го е повредил чрез неправилно използване, то тогава е нормално сам да покрие щетите, но в конкретния случай иде реч по-скоро за възникнал дефект без вина на наемателя. С времето всичко се амортизира. Трябвало да е се обади на своя хазяин и той да се оправя, както знае, ако ще да вика майстори, ако ще сам до го прави. 

В такъв случай трябва да докаже, че той няма вина, за да не поема разходите

преди 1 минута, Megumi написа:

В такъв случай трябва да докаже, че той няма вина, за да не поема разходите

умницата на батко :inlove1:

• Автор

Здравейте, 

Хазяинът беше уведомен и именно той повика майстора. Майсторът от своя страна взе 25 лева за труда, а останалите пари отидоха за едно пълнещо устройство и две изпразващи, след като първото, което купих не пасваше на казанчето. 

Поздрави. 

преди 1 минута, TheTigerBG написа:

Здравейте, 

Хазяинът беше уведомен и именно той повика майстора. Майсторът от своя страна взе 25 лева за труда, а останалите пари отидоха за едно пълнещо устройство и две изпразващи, след като първото, което купих не пасваше на казанчето. 

Поздрави. 

И пак ли Вие платихте за частите, които не са паснали? Това е грешка на майсторът, той е длъжен да си покрие разходите. 

преди 39 минути, Емил Костов написа:

Длъжен ама ако е сключен договор. Аз нямам такъв и въпреки това знам какво е редно и какво не. Няма как да дойде някой да ми направи ремонт, а аз да платя затова, че в негоден и не знае как да направи ремонта.

Драги, не знам как винаги попадаш на обратната на моята страна :) Явно си някакъв уникат в тоя форум. Всичко се плаща на тоя свят, нищо безплатно няма, Искаш да живееш без пари...ами купи си апартамент за парите, които плащаш за наем. Какъв ти е проблема? Или си мислиш, че тоя, дето ти дава апартамента трявба да е на загуба, а ти на печалба? Ами тоя е вложил 50-100 000 евро. Ти какво очакваш, кранчето ли да ти оправя? Що като си тарикат не дадеш тия пари и не си изплатиш един апартамент, а? 

Непасващата част не можеше ли да се замени в магазина или след покупката му е невъзможно ?

току-що, Кико написа:

Драги, не знам как винаги попадаш на обратната на моята страна :) Явно си някакъв уникат в тоя форум. Всичко се плаща на тоя свят, нищо безплатно няма, Искаш да живееш без пари...ами купи си апартамент за парите, които плащаш за наем. Какъв ти е проблема? Или си мислиш, че тоя, дето ти дава апартамента трявба да е на загуба, а ти на печалба? Ами тоя е вложил 50-100 000 евро. Ти какво очакваш, кранчето ли да ти оправя? Що като си тарикат не дадеш тия пари и не си изплатиш един апартамент, а? 

Всичко се плаща на тоя свят, нищо безплатно няма---------- Ето това исках да чуя!!!!!

За 75 лева такава дискусия стана...а аз тая седмица се разделих с 3-4000 лева за какво ли не. Работник съм, нямам апартамент, но си плащам когато трябва. 

Сега ако някой ми каже, че съм в грешка с 985 лева за ангренажен ремък и обслужване в Мото Пфое...ще го разцелувам, хаха. Това искат, това им давам и не ми пука ни най-малко. Който иска да си пуска темички за кварталните майстори, дето вземали 75 лева. Че колко са 75 лева БЕ!???

преди 6 минути, Кико написа:

За 75 лева такава дискусия стана...а аз тая седмица се разделих с 3-4000 лева за какво ли не. Работник съм, нямам апартамент, но си плащам когато трябва. 

За това си се разделил с толкова пари. Наема на квартира, хотел или къща за гости за дългосрочен план си е само наем. наемодателя си поема всякакви ремонти и освежаване на жилището, за да е годно за наемателя.

Утре покрива ще протече, и това ли ще прави? После пак да плаща наем и покрива оправил...... Не стават така нещата.

Това е под наем. Днес си там, утре те няма. Инвестиции никакви от наемателя.

Аз отдавам квартири под наем в СФ. Правя го обаче всичко по закон! Сключвам договор, правя приемопредавателен протокол на това ,което след напускане трябва да е така както при наемане , взимам два наема напред депозит! Плащам 10 % данък с декларации!Имам и застраховка на жилищата и ако например от горния етаж наводни - плаща застрахователя. Следа и получавам фактури от сметките по Нета и ги представям на наемателя, наемите се плащат до 5 число по сметка!Ако всичко това не е така има вероятност да възникне конфликт.Това което не е маловажно поддържам винаги малко по нисък наем от другите в района и не го променям когато си поискам,а след изтищане на срока ,обикновено една година. ПРИ ТЕЗИ ЯСНИ И ОБЯСНЕНИ НА НАЕМАТЕЛЯ УСЛОВИЯ, НЕ СЪМ ИМАЛ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ! Предлагали са ми например да ми дават парите на ръка или по ЕКОНТ , за да не плаюам данък!? Но това може в последствие да стане повод за изнудване!

В България да живееш в жилище под наем, е ебати ада.Повечето български наемодатели са алчни и безкруполни задници.Идват без предупреждение, бъркат ти в хладилника,  постоянно вдигат наема,когато и както им скимне.Масово не си спазват уговорките,и това се дължи,че смотаната държава България никога не е имала точни и ясни закони за отдаване и ползване на жилище под наем.В нормалните бели държави, наема се състои от бруто наем, примерно 480 евро,което си е чисто наем, и един малък процент от целия наем,който идва от горе примерно 30 евро на месец, които отиват за общо осветление във входа и почитсване,ако е апартамент, и за евентуални повреди, които по закон е длъжен да отстрани наемодатела.Тоест наематела плаща нещо като малка застраховка всеки месец, но пък, като му счупи нещо,освен да набере един телефонен номер, друго нищо не е длъжен да прави.Тоест нещата така са уредени законово,че нито една от двете страни да не бъде ощетена.

преди 17 часа, Кико написа:

Не е същото, но когато си вземеш кола на изплащане и тя принадлежи на фирмата, ти си поемаш всички разходи за консумативи. Кранчето е консуматив,

Абе пич, ти добре ли си, кранчето да е консуматив???? Примера с колата на изплащане, не е меродавен,понеже тя не е под наем, а ти си я закупил,само,че на вноски.По меродавен е примера с кола под наем, да и се повреди механизма за отваряне и затваряне на прозореца,понеже и той се ползва постоянно,и по твойта логика е консуматив,и да трябва наематела на колата да търчи да го управя по сервизи.Българските наемодатели са Андрешковци и мърлячи ,искат само да пребират без да инвестират.Взимал съм гаранционни коли под наем на безбожни цени, с идеята да пътувам конфортно и безпроблемно, и той да ми спести 50 лева за пълнене на климатик, трябваше да се потя като кон една седмица.На запад, като си вземеш нещо под наем и там е скъпо,  но с разликата,че всичко работи,и не се опитват да те прекарат.За това съм се отказал вече да си харча парите в България, понеже ми писна да ме взимат по дефолт за балама.

преди 4 часа, franchesko написа:

Абе пич, ти добре ли си, кранчето да е консуматив????

Не съм ти ПИЧ!!!!!!!!!!!!!! Ясно?

преди 21 часа, nikolela написа:

За това си се разделил с толкова пари. Наема на квартира, хотел или къща за гости за дългосрочен план си е само наем. наемодателя си поема всякакви ремонти и освежаване на жилището, за да е годно за наемателя.

Утре покрива ще протече, и това ли ще прави? После пак да плаща наем и покрива оправил...... Не стават така нещата.

Това е под наем. Днес си там, утре те няма. Инвестиции никакви от наемателя.

Не е така. Ако ти даде жилището за 200 лева, значи той е на голяма загуба. щото ти на месец ще му губиш по 200 лева от поразиите, дето правиш. 

Ако ти го даде за 1000 лева и ти даде картбланш, добре. Чупи квото искаш, човека си е вписал в наема дори дограмата. Ама да ми се циганиш за 75 лева и то по твоя вина, извинявай!!!

преди 4 часа, franchesko написа:

Абе пич, ти добре ли си, кранчето да е консуматив????

А какво е кранчето бе!? Недвижима собственост ли? Днес смених две у дома заедна със салтанатите. Е и? Консуматив е това. Натегнеш го малко повече и хоп, смяна.  Кой ти е виновен - хазяина, че не ти е взел 1000 лева наем за безконечни кранчета или ти, дето за 200 лева се отнасяш некадърно с наетото жилище? Ами вземи рисувай по стените и после искай хазяина да боядисва или сменя тапетите!!!!

Бях на общежитие преди трийсетина години и там дори искаха да си плащаме изгорелите крушки! Айде стига. Ама ние си плащахме някакъв минимален наем, дето няма как да поеме и крушки. 

Имам един колега, дето до преди месец живееше под наем, сега се настани в жилището на тъща си. Същия скъперник за ремонтите, но стане ли въпрос за това, че той е длъжен да плаща, ебе държава, ебе съдии изпълнители...е как може хазяина да е най-черния, а ти в същото време да не плащаш дори и данъци? Не мога да си го обясня това. Знам, клошарска държава сме и клошари навсякъде. Това е единственото ми обяснение - няма пари...ами като нямам ще си ИЗКАРАМ!!!!!!!!!!!!!

преди 7 часа, Кико написа:

Не съм ти ПИЧ!!!!!!!!!!!!!! Ясно?

Не е така. Ако ти даде жилището за 200 лева, значи той е на голяма загуба. щото ти на месец ще му губиш по 200 лева от поразиите, дето правиш. 

Ако ти го даде за 1000 лева и ти даде картбланш, добре. Чупи квото искаш, човека си е вписал в наема дори дограмата. Ама да ми се циганиш за 75 лева и то по твоя вина, извинявай!!!

А какво е кранчето бе!? Недвижима собственост ли? Днес смених две у дома заедна със салтанатите. Е и? Консуматив е това. Натегнеш го малко повече и хоп, смяна.  Кой ти е виновен - хазяина, че не ти е взел 1000 лева наем за безконечни кранчета или ти, дето за 200 лева се отнасяш некадърно с наетото жилище? Ами вземи рисувай по стените и после искай хазяина да боядисва или сменя тапетите!!!!

Бях на общежитие преди трийсетина години и там дори искаха да си плащаме изгорелите крушки! Айде стига. Ама ние си плащахме някакъв минимален наем, дето няма как да поеме и крушки. 

Имам един колега, дето до преди месец живееше под наем, сега се настани в жилището на тъща си. Същия скъперник за ремонтите, но стане ли въпрос за това, че той е длъжен да плаща, ебе държава, ебе съдии изпълнители...е как може хазяина да е най-черния, а ти в същото време да не плащаш дори и данъци? Не мога да си го обясня това. Знам, клошарска държава сме и клошари навсякъде. Това е единственото ми обяснение - няма пари...ами като нямам ще си ИЗКАРАМ!!!!!!!!!!!!!

Ами то ако става на въпрос те бравите се ползват по често от кранчетата, да взема и тях да ги сменям и врати и прозорци да му подържам въобще цялото жилище и той хоп на готово само наеми да пребира и да прави гуша. Отдаването под наем на движима и недвижима собственост е сладък бизнес , но именно подръжката е трудната част и тя е задължение на собственика.Често тя се налага поради амортизация, а не повреда от наематела.Колко плащаш е без значение, понеже наема са определя от самият наемодател.Ако той е преценил , че е 200лв, това не го освобождава от задължение да си подържа в добро техническо състояние имота.Това все едно са отидеш да спиш в някой изключително ефтин хостел за 5лв на вечер, да се задръсти канала в банята до като се купиш и да трябва да си платиш на водопроводчик да дойде да го отпуши, понеже е за 5 лв на нощ.Това само на някой Ганьо може да му хрумне.

Всичко е въпрос на договореност в писмен вид между двамата! Дали ще е официален договор, деклариран в НАП или хвърчащ лист - няма никакво значение в правен смисъл...Примери - майката на мой приятел дава два апартамента под наем, единият официално, другият на черно - изгоря бойлера - тя плаща! Спукване на мека връзка на казанче - тя плаща! Повреда в климатика - тя плаща и т.н. Естествено не говорим за изгорели крушки, гумички на кранчета....Има естествено износващи се части при нормална експлоатация и повреди, не зависещи от наемателя - много е просто! И абсолютно никаква зависимост от РАЗМЕРА на наема...

• 4 месеца по-късно...
на 20.07.2019 г. в 13:36, TheTigerBG написа:

Здравейте, 

Живея на квартира от година, като съм сключил стандартен договор за наем с наемодателя. Онзи ден ми се развали казанчето на тоалетната и ремонта му излезе 75 лева. Та сега се чудя аз или хазяина трябва да погасим тази сметка? 

Поздрави. 

В самия договор ако не пише, просто потърси консултация с адвокат

Кога живеех по София моя човек все ме врънкаше да монтираме ламинат в квартирата - щото това и работехме, та имаше как да ни излезе без пари, а квартирата беше с един балатум от незапомнени години. И все му виках - ще сложим ламинат и хазяйте ще вдигнат наема, по- добре недей. Как, що, по някое време ми писна от миризливата ни столица, та се разкарах от там, а пича това и чакал: веднага цапнал един ламинат. Още на другия месец наема вече беше със сто лева отгоре - честито.

Що такива циркове съм видял из квартирите ..... направо съм се питал, верно ли тази нация е българска или си е баш циганска. Горе- долу се пада, един на десет наемодатели, които да не се циганят.

на 22.07.2019 г. в 2:35, franchesko написа:

Ами то ако става на въпрос те бравите се ползват по често от кранчетата, да взема и тях да ги сменям и врати и прозорци да му подържам въобще цялото жилище и той хоп на готово само наеми да пребира и да прави гуша.

. . . . . 

Това само на някой Ганьо може да му хрумне.

Едни познати живеят на общински наем в Берлин. Не само, че ремонтът на каквото се развали е за сметка на наемодателя, ами те нямат и право сами да пипат, да поправят нещо.

А бравите им зверски скърцаха, пък ония от поддръжката не идват, щото не било повреда, бравите си работели. Нямат право нашите и да ги сменят - това е собственост на наемодателя, той решава... Еле едвам ги навих аз да ги разглобя и смажа. А вратите едни масивни, стари, бравите непознати за мен... три пъти се препотих, докато разглабях първата; трябваше да внимавам даже люспичка боя да не падне... За щастие, справих се. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.