Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за кола автоматик

Featured Replies

преди 6 минути, ДзВяРа! написа:

Не съм съгласен със теб, изобщо даже! Разбирам те какво се опитваш да обясниш, но не ти се получава!

Да изполваш двигателя когато се спускаш по голям наклон, не е желателно, а е задължително! Говоря за камионите, не че е по-различно при колите, при продължително спускане на стръмен наклон, СЕ използва двигателя като спирачка. Ако не се използва, спирачките загряват, прегряват и стават неефективни! Или казано на български свършват, няма ги. При камионите има моторна спирачка, която представлява една клапа, която запушва изпускателната система или а успуха. Което води до намаляне на скороста, но има ефект САМО когато караш, шофираш на НИСКА предавка, иначе няма ефект. Моторната спирачка най-често е на две степени. Има друга спирачка, Ретардер, Интардер и при автобусите ТЕЛМА. Ретардера, Интардера представлява едни лопатки които са във скоростната кутия, и при завъртането си, оказват голямо съпротивление което намалява скороста, но само на диференциала. ТЕЛМАТА е един огромен електромагнит, който влияе противоположно на въртящият момент на КАРДАНА, И е може би най-ефективната от всички спирачки, но за съжаление не може да се монтира на камион.

А при изкачване на наклон...... оф не ми се пише.

Съвременните скоростни кутии са със така нареченото УМНО УПРАВЛЕНИЕ, при което не е важно че си на D drive или както там му викате ДИРЕКТНА. При продължително задържане на спирачката, дори и да не намалява автомобила, кутията веднага реагира и автоматично минава на ниска предавка, и дори да премахнеш кракъ си от спирачката, няма да премине на по-висока предавка, освен ако не натиснеш газта!

Не мога да разбера, защо изобщо си правиш труда да обясняваш. Не виждаш ли, че тук ръчкаджиите са професори. Само им прочети мненията и ще ти стане ясно. Повече горели, по-бавни били, по-сложни били автоматиците... Не си струва нервите. Да не говорим, че новитге автоматици се настройват спрямо карането ти, самообучават се кога да сменят предавки и т.н. Абе предимствата са безброй. 

Иначе в САЩ на доста места, за да поръчаш ръчка ти искат доплащане. Както е тук за автоматите, но се променя. Идва им акъла на хората лека полека. :-))) По официална статистика за миналата година само 3% са избрали да закупят ръчни скорости в САЩ. Предполагам основно спортни коли. 

• Отговори 247
  • Прегледи 33,9k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Но ти препоръчвам при първа възможност, да се качиш и да покараш автоматик малко, много бързо се свиква и ще си промениш мнението след това.

Предполагам е имал удоволствието да кара автоматик, но на сегашния етап гроздето е кисело.

преди 31 минути, ДзВяРа! написа:

Съвременните скоростни кутии са със така нареченото УМНО УПРАВЛЕНИЕ, при което не е важно че си на D drive или както там му викате ДИРЕКТНА. При продължително задържане на спирачката, дори и да не намалява автомобила, кутията веднага реагира и автоматично минава на ниска предавка, и дори да премахнеш кракъ си от спирачката, няма да премине на по-висока предавка, освен ако не натиснеш газта!

Tъкмо това щях да питам - щото от по- съвременните автоматици каквото съм карал, карам все на D, не виждам никакъв смисъл от ръчен режим, дали изкачване или слизане, евали му майката каква е тази технология, но сама и съвсем адекватно си променя режимите. Прочее, дори на пресечен терен - пробвал съм едно чероки и в нива, и в горите - пак на D невероятно, но драпа като трактор егати, чак постоянно питах собственика си "а бе сигурен ли си - ще се обърнем - ще закъсаме", оня само ми викаше "давай не бой се", бахти и джипа, бахти и автоматика, скри ми шапката заклевам се. И още нещо - по този джип няма елемент, който да не е стигал до ремонт с изключение на автоматика: дори и масло не е сменяно. Какво, как, що - не знам в подробности, но съвременния автоматик е шукария от всякъде.

преди 44 минути, zemonti написа:

Поредни горублянски бисер! Висока предавка на баир? Сериозно?

Възможно и дори правилно, НО  само на снежна( кишава, ледена )  покривка .. Чул е явно отнякъде и си е помислил че става дума за винаги ...

Личен опит, зимата 2013-ta през Хаимбоаза , силен сняг, дебела киша , лед отдолу..и само на по висока предавка на рендето с ниски обороти ... да, пак занасяше, но не толкова колкото на ниски с високи обороти...

На автоматик не съм карал в такива условия досега... Иначе редовно камионите тука са с автоматици, и си е добре .. с изключение на рената и волвата, автоматиците им леко куцат... 

преди 37 минути, ДзВяРа! написа:

Но ти препоръчвам при първа възможност, да се качиш и да покараш автоматик малко, много бързо се свиква и ще си промениш мнението след това.

Това, което ти ми препоръчваш не само съм се качвал, а съм и притежавал,може би за твое учудване и на другите фенове на автоматичните кутии.Имам около 150 000км с 4 и 5 степенен автомат,обиколил цяла Европа няколки пъти.Така,че много добре знам възможностите и приимуществата на този вид управление.За големи мпс-та като джипове, камионни и автобуси със сигурност е по-удобно.Но за лека кола си е пълен ташак, и те са предимно предпочитани от слаби шофьори.Не случайно в една от най-развитите страни в цял свят Холандия, съществува категория за управление на лек автомобил ,,B1,, , реално това си е нормалната ,,B,, категория, само, че за хора, които не могат да се научат да управляват автомобил с механична скоростна кутия.Защото управлението на ръчката е два пъти по-сложна от автомата.Нали и това са повечето жени и мъже слаби шофери.След като придобият категорията за автомат те по закон намят право да управлят лек автомобил със механична скоростна кутия.Знаешли защо? Защото ще се пребият,а могат и други хора да пребият.Един път се качих при един такъв индивид с такава категория,понеже колата му влезна в сервиз,и от сервиза с целия си акъл му дали заместваща кола с механична скоростна кутия, щеше да ме пребие на едно кръстовище.Моя близка се возила при някаква лелка,която също била с такава категория, обаче по стечение на обстоятлествата и се наложила да шофира автомобил с механична кутия,и тази моя близка вече е със страхова невроза от возене в автомобил.Шофирлъка не е за всеки.не можеш ли да владееш перфектно автомобил с механична скоростна кутия,без парктроници, без хидравлика,без абс,без умни завиващи фарове, по-добре да си позлваш обществения транспорт и те така.

преди 6 минути, insec написа:

Tъкмо това щях да питам - щото от по- съвременните автоматици каквото съм карал, карам все на D, не виждам никакъв смисъл от ръчен режим, дали изкачване или слизане, евали му майката каква е тази технология, но сама и съвсем адекватно си променя режимите. Прочее, дори на пресечен терен - пробвал съм едно чероки и в нива, и в горите - пак на D невероятно, но драпа като трактор егати, чак постоянно питах собственика си "а бе сигурен ли си - ще се обърнем - ще закъсаме", оня само ми викаше "давай не бой се", бахти и джипа, бахти и автоматика, скри ми шапката заклевам се. И още нещо - по този джип няма елемент, който да не е стигал до ремонт с изключение на автоматика: дори и масло не е сменяно. Какво, как, що - не знам в подробности, но съвременния автоматик е шукария от всякъде.

Ние със теб, май сме колеги, и ти ли си ловджия???? Гранд Черокико е със самоубочаваща се кутия, на всеки два часа помни по какаъв начин и на какви предавки и при какви натоварвания се кара и тк.нт. и помни. Много често там от където аз включвам бавни и блокажа, Черокито минава без двойното! Ако го свалиш директно от асфалта в локвите, няма да върви.

преди 20 минути, Бай Тошо написа:

Това, което ти ми препоръчваш не само съм се качвал, а съм и притежавал,може би за твое учудване и на другите фенове на автоматичните кутии.Имам около 150 000км с 4 и 5 степенен автомат,обиколил цяла Европа няколки пъти.Така,че много добре знам възможностите и приимуществата на този вид управление.За големи мпс-та като джипове, камионни и автобуси със сигурност е по-удобно.Но за лека кола си е пълен ташак, и те са предимно предпочитани от слаби шофьори.Не случайно в една от най-развитите страни в цял свят Холандия, съществува категория за управление на лек автомобил ,,B1,, , реално това си е нормалната ,,B,, категория, само, че за хора, които не могат да се научат да управляват автомобил с механична скоростна кутия.Защото управлението на ръчката е два пъти по-сложна от автомата.Нали и това са повечето жени и мъже слаби шофери.След като придобият категорията за автомат те по закон намят право да управлят лек автомобил със механична скоростна кутия.Знаешли защо? Защото ще се пребият,а могат и други хора да пребият.Един път се качих при един такъв индивид с такава категория,понеже колата му влезна в сервиз,и от сервиза с целия си акъл му дали заместваща кола с механична скоростна кутия, щеше да ме пребие на едно кръстовище.Моя близка се возила при някаква лелка,която също била с такава категория, обаче по стечение на обстоятлествата и се наложила да шофира автомобил с механична кутия,и тази моя близка вече е със страхова невроза от возене в автомобил.Шофирлъка не е за всеки.не можеш ли да владееш перфектно автомобил с механична скоростна кутия,без парктроници, без хидравлика,без абс,без умни завиващи фарове, по-добре да си позлваш обществения транспорт и те така.

Айде пак, великата Хонландия само :))

Драги, B1 категория я има в цял европейски съюз почти, а нявярно и другаде... И да, дава право да караш само кола с автоматични скорости... И не е нормалната, а просто по евтината и лесна за вземане категория , поне тука в UK  е така...Ръчните скорости изискват човек да притежава по добри моторни реакции и мислене , а на повечето хора в съвремието ,по мои впечатления тука в УК, това им куца сериозно... 

преди 50 минути, zemonti написа:

Предполагам е имал удоволствието да кара автоматик, но на сегашния етап гроздето е кисело.

Аве човек,спри се! Чуваш ли се какви ги дрънкаш? Вече има автоматици на цената на половин минимална западна европейска заплата.И то обслужени, а не като которите ,които ти търкаляш на по 320 000км с никога несменяно масло.Аз когато съм притежавал автоматик, ти си дишъл още прахоляка на рейсовете.И никога не съм влизал в сервиз с него,   освен за обслужване, но повече лека кола никога няма да си купя автоматик ,защото съм шофер,а не мърда.

преди 21 минути, Бай Тошо написа:

След като придобият категорията за автомат те по закон намят право да управлят лек автомобил със механична скоростна кутия.

Нека позная - според горублянската терминология атвоматичните трансмисии не се броят за "механични". Нищо, че имат доста повече зъбчатки и механика от ръчните?

И да поискам за 5-ти път някакво свидетелство че при изкачване (не спускане!!!) с автоматик било трябвало да се ползват ръчни предавки?

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Ние със теб, май сме колеги, и ти ли си ловджия????

Не - само шофьор на ловджията. :Д Но толкова ме впечатли тази жибка, че мислех да я купувам по едно време, ма сетне прецених, че не ми е по джоба - ала уникален, не съм очаквал, че така ще се представи извън пътя, този автомобил наистина не е, като асфалтовите джипове, това вече гази, ама гази яко. Но го споменавам, защото именно най- много с автоматика ме изненада - не съм вярвал, че автоматик има такива възможности на пресечен терен и то какъв терен, вътре у нивата баш, дъжд, кал, не го бърка братче.

преди 35 минути, Sinbad_ написа:

Възможно и дори правилно, НО  само на снежна( кишава, ледена )  покривка .. Чул е явно отнякъде и си е помислил че става дума за винаги ...

Личен опит, зимата през Хаимбоаза , силен сняг, дебела киша , лед отдолу..и само на по висока предавка на рендето с ниски обороти ... да, пак занасяше, но не толкова колкото на ниски с високи обороти...

На автоматик не съм карал в такива условия досега... Иначе редовно камионите тука са с автоматици, и си е добре .. с изключение на рената и волвата, автоматиците им леко куцат... 

Ако говориш за камиони, за реното съм съгласен но, за волвото, когато го караш със малко газ да и падне на ниска предавка при пребоксуване, автоматично включва блокажа, лично знам от опит и съм изкачвал при точно тези обстоятелства Хаимбоаз, по-трудно ми беше пускането. Много бавно, със 10 км.в ч. като се пързаляше яко. А за Реното, говоря за Премиум, миналата зима качвам Чепеларе Пампорово, идвам от Асеновград пътувам за Смолян. При Реното кефа е че можеш да включиш блокажа на диференциала във движение, без да да го направиш на дроб сърма. Пътя беше бял, стъпкат сняг и валеше, качих се горе до хижата благодарение че бях 40 тона и включих блокажа в движение. Кефа беше голям, аз знаех за обстановката и не ми пукаше дали ще закъсам. Когато оборотите се вдигнаха и започнах да забавям, включих блокажа и все едно някой взе да ме бута отзад. А това че изпреварвах закъсали колеги, които със изцъкнали очи гледаха как Рендето се движи, беше голямо удоволсвие.

Редакция: Те май Волвото и Реното са със едентични кутии, не съм сигурен но ще съм благодарен ако се включат и други колеги в темата.

преди 8 минути, ДзВяРа! написа:

Ако говориш за камиони, за реното съм съгласен но, за волвото, когато го караш със малко газ да и падне на ниска предавка при пребоксуване, автоматично включва блокажа, лично знам от опит и съм изкачвал при точно тези обстоятелства Хаимбоаз, по-трудно ми беше пускането. Много бавно, със 10 км.в ч. като се пързаляше яко. А за Реното, говоря за Премиум, миналата зима качвам Чепеларе Пампорово, идвам от Асеновград пътувам за Смолян. При Реното кефа е че можеш да включиш блокажа на диференциала във движение, без да да го направиш на дроб сърма. Пътя беше бял, стъпкат сняг и валеше, качих се горе до хижата благодарение че бях 40 тона и включих блокажа в движение. Кефа беше голям, аз знаех за обстановката и не ми пукаше дали ще закъсам. Когато оборотите се вдигнаха и започнах да забавям, включих блокажа и все едно някой взе да ме бута отзад. А това че изпреварвах закъсали колеги, които със изцъкнали очи гледаха как Рендето се движи, беше голямо удоволсвие.

За Хаимбоаза визирам рено 19, лека кола с ръчни скорости, такава имах тогава :)  и отивах към търново по коледните празници с един колега...

А камиони тука в УК...в Бг не съм карал камиони извън казармата...

А моето впечатление от новите камиони рена и волва ( волво ползва май същите като рено скоростни кутии, нали се обединиха или нещо подобно, и дори отвътре изглеждат същите почти таблата и копчалъците  ) ... Предпочитам немските ( ДАФ дори е по добър от мерцедес в това отношение )  , скания и дори ивеко автоматик, отколкото веолво и рено... При градско каране рената мудно превключват при тръгване и на леки баири дори  , и то на по високи обороти сякаш...немските са по пъргави в това отношение ...

преди 32 минути, Sinbad_ написа:

Айде пак, великата Хонландия само :))

Драги, B1 категория я има в цял европейски съюз почти, а нявярно и другаде... И да, дава право да караш само кола с автоматични скорости... И не е нормалната, а просто по евтината и лесна за вземане категория , поне тука в UK  е така...Ръчните скорости изискват човек да притежава по добри моторни реакции и мислене , а на повечето хора в съвремието ,по мои впечатления тука в УК, това им куца сериозно... 

Аве какво ми обянсяваш, за ония с обратната резба.Цял свят кара в дясно,само UK и още няколко държави, които сa им колонии у лево...  Както и в цял свят на знака ,,СТОП,, пише ,,STOP,, ,само в Турция пише  ,,DUR,,

преди 20 минути, Бай Тошо написа:

Аве какво ми обянсяваш, за ония с обратната резба.Цял свят кара в дясно,само UK и още няоколко държави, които сa им колонии у лево...  Както и в цял сват на знака ,,СТОП,, пише ,,STOP,, ,само в Турция пише  ,,DUR,,

Мдам, пак акъли къде как бил изписан знака СТОП :))

Я се ограмоти малко.. не е само в Турция знака да е изписан на езика който се говори там... отделно да не споменавам двуезичното изписване на много други места ..сред които и Уелс, и Шотландия, и Северна Ирландия тука локално в УК ( дори на някои места само на техния си език е изписан знака ;)   ) 

https://en.wikipedia.org/wiki/Stop_sign#Sign_variants

преди 7 минути, Бай Тошо написа:

Аве какво ми обянсяваш, за ония с обратната резба.Цял свят кара в дясно,само UK и още няколко държави, които сa им колонии у лево...  Както и в цял свят на знака ,,СТОП,, пише ,,STOP,, ,само в Турция пише  ,,DUR,,

Виж сега, ако аз или ти отидем във Уганда, не означава че там знаците трябва да са изписани на Българси заради нас!

Едно интересно наблюдение са спускането с автоматик: Дъртият ми Endeavor като вдигнех крак от педала почваше веднага внушително да намалява, нещо което не съм наблюдавал при нито един друг автоматик. Верно че беше 3.8 бензин, ама при леко спускане трябваше от време да време да докосвам газта (ако нямах свободна ръка за типтроник), иначе намаляваше прекалено много. Не съм сигурен, че това много ми харесваше за градско каране в сухо време, ама той и не беше предвиден баш за това.

преди 12 минути, Бай Тошо написа:

Както и в цял сват на знака ,,СТОП,, пише ,,STOP,, ,само в Турция пише  ,,DUR,,

Цял свят без Турция , а? Да ти снимам ли какво пише на стоп знаците в Монреал? Жокер - не е "STOP".  😉

на 6.08.2019 г. в 6:06, Емил Костов написа:

И ти гарантирам, че автоматик гори повече от ръчна скоростна кутия.

Постнах ти няколко ясни изображения с правителствени и производителски данни, че вече има автоматици, горящи по-малко от ръчните. Това без да споменаваме, че  много модели изобщо изключват ръчката от производство поради нерентабилност. Ето тук и тук някой си е направил труда да покаже, че днес почти всеки производител прави автоматици, по-икономични, или равни на ръчките.

За н-ти път те приканвам да подкрепиш "гаранцията" си с надежден източник. Не се прави на обиден, възползвайки се от подмятанията на трети съфорумник! Детинско измъкване.

Колкото и да са умни автоматиците, дори най-умните, с тях не може да използваш всички възможности на автомобила.Било удобно дрън дрън, това да не е пералня или миялна да спестява сумата му и време и усилия, които могат да бъдат инвестирани в приятни занимания.Ако ти идва в повече шофирането или просто си слаб шофер , ми вземи си карта за градския.

преди 15 минути, Бай Тошо написа:

Колкото и да са умни автоматиците, дори най-умните, с тях не може да използваш всички възможности на автомобила.Било удобно дрън дрън, това да не е пералня или миялна да спестява сумата му и време и усилия, които могат да бъдат инвестирани в приятни занимания.Ако ти идва в повече шофирането или просто си слаб шофер , ми вземи си карта за градския.

Който не щял ръчка да ползвал градския - доооообре. Само ми е чудно какво ще ги правим професионалните шофьори на тирове? - например (че да не изброявам наред)

преди 15 минути, Бай Тошо написа:

Отговарям ти за последно, аз може и да съм заклет привърженик на автомотичната скоростна кутия, но не съм съгласен със теб че не може да се използват всички възможности. Напротив, изполват се дори в пъти повече от възможностите!  Автомата взима решения в пъти по-бързо от човека и използва по оптимално мотора, да не говорим че използването на автоматична кутия води до по-дълъг живот на мотора и още много други.

Виж, ако искаш, адреналин или разни други развлечения, има алтернатирни машини от тези които шофираме за ежедневните си нужди. После ще ти кача едно видео, специално за теб ще го заснема, тази вечер.

преди 57 минути, Бай Тошо написа:

Колкото и да са умни автоматиците, дори най-умните, с тях не може да използваш всички възможности на автомобила.

А'е да ми ка'иш к'во можеш да напра'иш с ръчката, дет' ни мо'иш с типтроника? Освен да изтърбушиш трансмисията включвайки многократно в бързината грешна предавка?

преди 26 минути, ДзВяРа! написа:

Отговарям ти за последно, аз може и да съм заклет привърженик на автомотичната скоростна кутия, но не съм съгласен със теб че не може да се използват всички възможности. Напротив, изполват се дори в пъти повече от възможностите!  Автомата взима решения в пъти по-бързо от човека и използва по оптимално мотора, да не говорим че използването на автоматична кутия води до по-дълъг живот на мотора и още много други.

Няма такова нещо,почваш да говориш невероятни глупости...  Покажи ми поне няколко коли автоматик с над 600 000км Аз след малко ще ти дам линк за да видиш как се представя автомат спрямо същия модел ръчна скоростна кутия.Разход ускорение.От камиоджийска гледна точка е по-удобен и е разбираемо.Ама то и легло в камиона е по-удобно да имаш, отколкото да спиш по седалките.Ама най-удобно е да си спиш в нормално легло в хотел, ама кой тираджийски работодател ще ти го плати, точно никой.В същия ред на мисли ще е най-удобно да има и някой да върти волана вместо теб и ти само да се возиш и да взимаш заплата.Предполагам ме разбра.

преди 5 минути, Бай Тошо написа:

Покажи ми поне няколко коли автоматик с над 600 000км

Ето ти 61 автоматика над 600'000 км в момента на тукашния пазар. Да кажем, че половината са кьор-фишек. Дезай:  https://www.kijiji.ca/b-autos-camions/quebec/c174l9001?kilometres=600000__&boite-de-vitesse=2

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.