Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От колко РАМ има нужда един съвременен компютър?

Featured Replies

Събираме нова машина на един приятел и се колебаем дали да сложим 8/16 или повече GB рам. Компютъра е за обща употреба, няма да се играят тежки игри, но вече всичко е лакомо за рам. За интернет, тестове с виртуални машини, HD филми и стари игри като цяло. Дъното има четири слота за рам DDR4.
Аз съм с 8GB и ми показва, че имам само 2 свободни, а е стартиран един браузър и торент клиент.
Споделете мнения и опит

928246718_.jpg.da0bd114ea1b50b0ed69e23ffff124cd.jpg

преди 8 минути, quarz написа:

Събираме нова машина на един приятел и се колебаем дали да сложим 8/16 или повече GB рам. Компютъра е за обща употреба, няма да се играят тежки игри, но вече всичко е лакомо за рам. За интернет, тестове с виртуални машини, HD филми и стари игри като цяло. Дъното има четири слота за рам DDR4.
Аз съм с 8GB и ми показва, че имам само 2 свободни, а е стартиран един браузър и торент клиент.
Споделете мнения и опит

928246718_.jpg.da0bd114ea1b50b0ed69e23ffff124cd.jpg

Това, което виждам на картинката не отговаря на написаното в червено.

Ако не се използва за игри, а само за браузър и някое филмче 8gb е достатъчно. Ако ще се играят тежки игри тогава задължително 16 или 24gb. Естествено трябва да има и скъпа видеокарта и добър процесор.

Зависи от игрите. Повечето, дори и да са от най-тежките, използват около 4-6 GB RAM. Има и такива, които ползват над 8-10, но зависи и с колко RAM ти е видеокартата, на какви настройки си пуснал играта, дали има нещо отворено на заден план, както и самата игра си заделя RAM памет според наличната и така нататък. За почти всичко, а и при сегашните цени на паметта, спокойно ще ти стигнат 16 GB, но принципно и с 8 GB ще можеш да подкараш всяка игра без проблеми. Вече над 16 GB ще са ти нужни ако ползваш примерно няколко виртуални машини едновременно, софтуер, който обработва големи файлове и е нужно да са заредени в паметта и така нататък.

Действително скрийншота не отговаря, че имаш само останали 2 GB/от 8 GB свободна RAM памет. Вече са ти казали.

А показва, че заетата памет в момента на системата е само 2.79 GB, (35 % от общият размер/капацитет от  RAM паметта на системата)

Което си е напълно нормално в случай, като говорим за Windows 7 x64 ( не си казал каква е ОС)

Ако ОС е Windows 10, то тогава заетата памет ще е доста повече.

Важно да се спомене, ако ползваш вградена видеокарта (в процесора), картата ще ползва/споделя RAM паметта на системата.

Както и че браузера Google Chrome е доста "гладен" откъм оперативната памет при повече отворени таба,

Има и още един момент, ако използваш една плочка от 8 GB памет, и добавиш още една (със същият модел или техн. данни),

Паметта ще започне да работи в двуканален режим, като увеличи производителноста на системата, като цяло.

преди 5 минути, oic написа:

Ако ОС е Windows 10, то тогава заетата памет ще е доста повече.

Защо реши така? И колко "доста"? Бих казал, че няма разлика или е минимална. На система с 12 GB RAM, заетата ми памет в момента на windows 10 x64 1903 е около 2.8 GB, като има няколко допълнителни приложения заредени в паметта, включително и браузъра waterfox, от който пиша в момента. Аз разлика не виждам!

преди 8 минути, Raze написа:

Защо реши така? И колко "доста"? Бих казал, че няма разлика или е минимална. На система с 12 GB RAM, заетата ми памет в момента на windows 10 x64 1903 е около 2.8 GB, като има няколко допълнителни приложения заредени в паметта, включително и браузъра waterfox, от който пиша в момента. Аз разлика не виждам!

Не ми се сърди, но 10 си иска. Поне 8 си трябват.3 отива за системата и като отворя и няколко баузъра и 6 рам заминаха. И не е само при 10. Седмицата вече също и трябват поне 8. Говоря за 64 битова ОС

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Какво да се сърдя? Къде ги видя тези 3 GB за системата, като съм писал, че системата с отворен браузър заема толкова RAM, колкото е писал автора за win7 x64, системата заема много под 3 GB. В момента на браузъра съм отворил 4 таба, като един е фейсбук, където съм скролвал доста надолу, пуснал съм дру таб с клип в youtube, който работи в момента и заетата ми RAM памет е 3.8 GB.

преди 21 минути, Raze написа:

Използвал съм  ОС от Windows 7, през 8.1 до 10-ка (все x64): конфигурацията от подписа (първоначално бях с 4 GB, после минах на 8 GB, и съответно 16 гъби).

Имам и поглед и на по скромни и нe толкова PC, и забелязвам същото нещо.

Онзи ден чистих едно офис PC (Windows 7 Ulitmate x64) погледнах, в покой заемаше точно 1,07 GB RAM, от общо 4 GB.

Че със всяка по нова ОС системата става по пъргава спор няма. Но това са RAM-та мисля че съм прав за мене си.

Пък който иска да вярва.

Редакция; Това е при мен положението без отворени програми:

86627e2b1dd694cd.png

преди 7 минути, Raze написа:

Какво да се сърдя? Къде ги видя тези 3 GB за системата, като съм писал, че системата с отворен браузър заема толкова RAM, колкото е писал автора за win7 x64, системата заема много под 3 GB. В момента на браузъра съм отворил 4 таба, като един е фейсбук, където съм скролвал доста надолу, пуснал съм дру таб с клип в youtube, който работи в момента и заетата ми RAM памет е 3.8 GB.

Просто вече браузърите си искат.  Няма друг вариант.

В случая спорим за използването на RAM памет от системата, къде се извъртя изведнъж към браузъра...??

След като ще тествате и виртуални машини тогава "колкото повече, толкова повече".

преди 1 час, Емил Костов написа:

Не ми се сърди, но 10 си иска. Поне 8 си трябват.3 отива за системата и като отворя и няколко баузъра и 6 рам заминаха. И не е само при 10. Седмицата вече също и трябват поне 8. Говоря за 64 битова ОС

И естествено кежуал потребителя отваря едновременно FF, GC, Opera и IE и през това време си пуска 2-3 виртуалки за разнообразие + 2-3 игри на фон. Стига глупости! Ей сегичка си пуснах GC + Опера с общо 25 отворени таба и оперативната памет сдаде багажа - цели 5,5GB + OS. А, гледах клипче на HU на 4К в тубата.

Аз съм с 16 гигабайта РАМ за игри и още 16 ГБ в шкафа ;) определено за игри трябват поне 16 ГБ. Макар, че ако ползваш 8, ще видиш, че паметта нямад а се пълни. Това е така, защото паметта никога не се пълни докрай и се оставя свободно място.  Но засега 16 GB  са напълно достатъчни с 8 GB видеорам. Вече ако видеопаметта е 4 GB, тогава няма да е точно така при нови игри.  За щастие, имаме и SSD,  което може да помогне, ако играта е инсталирана там, а не се налага да се четат дребни файлове от HDD. 

преди 3 часа, Jorge написа:

И естествено кежуал потребителя отваря едновременно FF, GC, Opera и IE и през това време си пуска 2-3 виртуалки за разнообразие + 2-3 игри на фон. Стига глупости! Ей сегичка си пуснах GC + Опера с общо 25 отворени таба и оперативната памет сдаде багажа - цели 5,5GB + OS. А, гледах клипче на HU на 4К в тубата.

Точно кежуал потребителя никога не си настройва браузера да му отваря бързото избиране или празна страница ;) Оставя го така, както си е и му се отварят 50-100 таба. Отделно, че никога не чисти нищо, даже и не знае какво е да почистиш НЕЩО. Кежуал потребителя винаги е в издънка, освен ако не си пуска само фейса и скайпа. 

4GB е санитарен минимум в момента. Всичко нагоре е густо.

Правилно ли помня, че RAMта на компютъра на "Аполо" на първото кацане на Луната, управлявал навигацията до нея и самото кацане, е била 4 килобайта? Да, имам предвид "кило". 

Тук Майкрософт играят заедно с производителите на игри и на рам памет, всичко е за пари.

8GB са достатъчни да работи нормално системата.

Ако парите за още 8GB не са проблем и не се влагат в нещо друго за машината спокойно може да си вземеш 16GB и няма да сгрешиш.

Ако машината няма SSD парите за 8GB по-добре да се вложат в SSD.

преди 7 часа, Кико написа:

Аз съм с 16 гигабайта РАМ за игри и още 16 ГБ в шкафа ;) определено за игри трябват поне 16 ГБ.

ПОНЕ? Кои са тези игри, които ползват над 10 GB RAM, че да не им стигат и 16? Дай примери!

преди 1 час, forticius написа:

Правилно ли помня, че RAMта на компютъра на "Аполо" на първото кацане на Луната, управлявал навигацията до нея и самото кацане, е била 4 килобайта? Да, имам предвид "кило". 

Дали е имало кацане не е сигурно. Ако преди толкова време бяха кацнали на луната, досега трябваше да има магистрали там, не да е еднократно, че и марс щяхме да сме колонизирали, в предвид сегашните технологии.

Минимум 8, а в днешно време нормалния минимум до средно ниво е 16ГБ, особено предвид цената на паметите.

Много зависи как точно ползва компютъра и за какво, с какви програми и КАКВО точно прави на тях. Защото "image editing с фотошоп" може да значи че 8ГБ ще стигнат за разни малки картинки и малко обработки, но в други случаи и 32ГБ може да му тежат. Най-просто - ако има парите, силно препоръчително поне 16ГБ да оборудва, особено щом и виртуалки са намесени, макар че то и там е относително - ако ще рънва Вин7-ци с 1-2ГБ заделена памет и не едновременно...

Относно скрееншотите в началото - точно си е казал човека, и си отговаря на показанията. 2.79 заети, но ~2GB свободни (free). Останалото са кеширани (Cached), което може да е близко до свободни, но не съвсем, ако гледаме буквата. Windows 10 примерно може да покаже 10.5ГБ кеширани, 11 Available (т.е. 500МБ свободни), при 4-5 заети реално. Както при мен сега. Кеширането е доста сложна тема, и в доста случаи може да е вредно, но това е друга тема.

преди 4 часа, forticius написа:

Те и в наши дни не са рядкост системите с по 16kb RAM, ама на тях не върви нито Windows, нито Linux.

В клипа по-горе, който пуснах - "Every OS sucks" - казват, че са били 32 килобайта, но може да става въпрос за по-късни аполовци. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.